Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypálení CD-Extra

Nero Express logo
O produktu Nero Express jste si už na CD-R Serveru něco přečíst mohli - i něco víc. Nyní vám přináším pohled na Nero Express mojima očima. Dostalo se mi do rukou Nero Express verze 5.5.7.7.

Kapitoly článků

1.  Instalace
3.  Vypálení CD-Extra
5.  Zhodnocení

Napadlo mě, že kopírování CD je ještě docela jednoduchá záležitost - zvláště jedná-li se o klasické CD s jednou datovou stopou. Připravil jsem pro Nero Express tedy trošku tvrdší oříšek. Co takhle zvukové CD a data dohromady?

Nero Express Audio a data

Zvolíte-li Music jako nový projekt, máte na výběr z celkem čtyř možností: Audio CD, Audio a datové CD, MP3 Disk a WMA Disk. První volba je jasná a netřeba k ní cokoli dodávat - prostě chcete udělat normální zvukové CD. Druhá - předmětem dalšího pozorování - vám ke zvukovému CD dovolí ještě přidat data. Vytváří se v tuto chvíli klasické CD-Extra. Mile mě potěšilo, že Nero Express už konečně upustil od možnosti vytvoření Mixed Mode CD, které má vše v jedné session datama počínaje. CD-Extra je přeci jen rozumnější volba, alespoň podle mého názoru. (Zná někdo rozumný důvod, proč místo CD-Extra používat Mixed Mode CD?)

MP3 disc by vám měl vytvořit CD se samými MP3 soubory, WMA disc bude zjevně vytvářet soubory formátu WMA. Obě volby by měly produkovat klasické datové CD, takže např. MP3 disk přehrajete v běžném MP3 discmanovi (že by existoval discman i na WMA formát, o tom zatím osobně nic nevím, tenhle formát mi nějak k srdci nepřirostl, takže ho nebudu rozebírat). Tyto dvě volby jsem zatím nezkoušel, možná později, pokud se mi budou jevit něčím zajímavé. Věnujme se nyní našemu CD-Extra.

Nejprve vám Nero Express nabídne nasypat do projektu data. To je pro mě trošku překvapením, protože disk takto tvoříte jaksi v logicky opačném pořadí. Na CD-Extra je v první session nejprve hudba (přehrávatelná v každém normálním CD-DA přehrávači) a teprve v druhé session jsou všechna data. Nu což, nejprve vytvoříme data.

Nero Express CD-Extra Data

Jak je vidět, Nero Express se (jak to tak bývá) drží specifikace CD-Extra, takže vám tam přidá určité nesmazatelné adresáře a soubory, které na správném CD-Extra podle specifikace musejí být. Už teď máte tedy o zhruba 22 MB méně použitelného místa na disku.

Stiskem tlačítka Add přidáte do datové části CD soubory dle vaší fantazie. Průzkumník Nera pro přidávání souborů silně připomíná něco, co má zapnuté zobrazování jako WWW. Nenašel jsem možnost to vypnout, protože to nesnáším. V tomto případě se však nezdá být tento způsob zobrazení nějak zvlášť zdržující, pravděpodobně proto, že se tam nevyskytují žádné obrázky.

Nero Express CD-Extra Data

Zvolil jsem si jako projekt něco, co nezřídka dělám: Data v CD-Extra dělám podle toho, co je na CD ve zvukové části - v tomto případě jsem měl v plánu jako zvukovou část udělat album skupiny Děda Mládek - Illegal Band a jako datovou část použít MP3 soubory přesně podle zvukové session (samozřejmě pokud je na CD po nahrání Audio části dostatek místa, což by v tuto chvíli rozhodně mělo být). Takže v CD-DA přehrávači to bude hrát jako AudioCD a v PC lze ve formátu MP3 nalézt přesně to samé. Má to svou výhodu: CD je svým způsobem chráněno proti drobnému poškození. Když se vám poškodí zvuková část a zůstane datová (např. poškozením odrazové vrstvy), můžete CD snadno zkopírovat na nové CD právě použitím MP3 souborů z datové části. A naopak - přijdete li neopatrným zacházením CD o data, můžete je v nejhorším případě vydolovat z Audio části a udělat tak znovu plně funkční kopii včetně zálohy v datech. Pochopitelně - pokud CD zlomíte (či jej jinak poškodíte celé), je tento způsob na nic (asi jako když v RAIDovém poli přijdete o všechny disky). Ale to už jsem odbočil - vlastně jsem jen chtěl vysvětlit, co že to děláme za CD :-).

Po vytvoření projektu Datové části CD-Extra následuje vytvoření projektu Audio části, na CD tedy první session.

Nero Express CD-Extra Audio

Příjemné je, že zde vidite, kolik vám Datová část ubrala z celého CD místa - a to v minutách.

Kapitoly článků
1.  Instalace
3.  Vypálení CD-Extra
5.  Zhodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nero Express - první zkušenosti

Sobota, 19 Srpen 2006 - 19:42 | Martin Bartoň | Martin: To je tak prosté, že snad abys napsal...
Středa, 16 Srpen 2006 - 12:59 | Anonym | chtel bych se zeptat,kdo mi poradi,ako napalit cd...
Neděle, 26 Únor 2006 - 19:15 | Anonym | Prosím dá se stáhnout čeština do nera expres a...
Neděle, 2 Říjen 2005 - 10:19 | Anonym |  Zdravim, Mam podobny problem ako Diego...
Neděle, 21 Srpen 2005 - 11:40 | Martin Bartoň | reifik: Mno, nejspíše bych je hledal v krabici u...
Pátek, 19 Srpen 2005 - 14:16 | petr reif | Zdravím,ve správci zařízení mám v řadiči SCSI a...
Čtvrtek, 4 Srpen 2005 - 17:16 | WIFT | >> CJ: Myslíš nebo to víš? Já bych...
Středa, 3 Srpen 2005 - 14:40 | Anonym | Nemohli by ste mi pomoct-skusal som Nera 5.5.5.1...
Sobota, 4 Prosinec 2004 - 23:49 | Anonym | FOX: Zkus update Nera, mozna tva verze tvou...
Sobota, 4 Prosinec 2004 - 21:07 | Anonym | V Neru se mi pořád objevuje virtuální mechanika a...

Zobrazit diskusi