Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalovací program K3b 2.0: port na KDE4, podpora Blu-ray i 4GB+ souborů

K3b 2.0

Příchod desktopového prostředí KDE4 byla poměrně hektická "banzai akce", za kterou s velkým zpožděním teprve dohánějí vše potřebné významné programy z KDE3 jako hudební přehrávač Amarok či právě vypalovač K3b. To nyní poskočilo z verze 1.0.5 do 2.0, a to značí jedině velké změny.

Jde o první verzi, která je portována pro prostředí KDE4 (resp. aplikační framework Qt4), takže v něm nevypadá jako Leonid  Iljič Brežněv v baletních střevíčkách. Zachována je funkcionalita a víceméně i rozložení GUI, pouze jsou sjednoceny dialogy pro CD a DVD, mazání CD-RW s formátováním DVD a také datové a eMovix projekty CD s DVD. Lze vždy volit ručně rychlost zápisu (nepříjemný bug dosud), ale co je hlavní, díky mkisofs 2.01.01a32+ přibyla podpora větších než 4GB souborů! Došlo i na podporu zápisu na Blu-ray média (skrze cdrecord) a další náležitosti.

Celkově tak K3b konečně dohání skluz, který nabralo, ostatně bylo zalátáno i 250 chyb, které se vychytaly během pre-release periody, kdy mnoho lidí K3b 2.0 testovalo. Tento proces bude samozřejmě pokračovat směrem k verzi 2.1, ale o tom zase někdy příště.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalovací program K3b 2.0: port na KDE4, podpora Blu-ray i 4GB+ souborů

Úterý, 29 Červen 2010 - 11:28 | corwin78 | Každá nová verze K3B je dobrá zpráva :-) Btw....

Zobrazit diskusi