Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalování, hodnocení

TCburner logo
Několikrát jste nás žádali o nějaké vypalovací nástroje, které jsou zcela zadarmo. Vzhledem k tomu, že třeba takové Nero se dá pořídit už za několik stokorun, přišlo nám zbytečné se zabývat nějakými, byť zadarmo, náhražkami, které stejně nemohou profesionálnímu produktu konkurovat. Nyní ale musíme změnit názor, protože se objevil freewareový vypalovací plug-in do Total Commanderu. Stojí tedy za to si ho stahovat?

Kapitoly článků

2.  Vypalování, hodnocení
Audio CD

Tvorba vlastních CD-DA kompilací je pro mnohé paliče tím nejčastějším úkolem. S touto verzí programu TCburner ale asi budou zatím zklamaní. Sice nemá problém použít jako zdroj MP3, OGG nebo WAV, ale na CD-Text zatím zapomeňte. Ten totiž není ani ve FoxBurner engine. Jak se s tím autor vypořádá zatím těžko hádat. Co ale už naopak vyjevil, je budoucí schopnost i z CD-DA grabovat. Skladby do projektu stačí přetáhnout myší, nebo použít tlačítka F5.

TCburner - Audio CD

Narazil jsem ale i na další nedostatky. Marně jsem se snažil změnit název disku, CD-DA nejde nechat otevřené, ani se nedá uložit do image souboru. Stejně jako u datových CD/DVD i DVD-video, není možné zkusit vypalování v testu. Oproti předchozí verzi lze ale již měnit rychlost zápisu (vloženo CD-RW 24×).

TCburner - Audio CD vypálit

Samotné vypalování je pak pro všechny typy zápisu stejné, takže vám předložím obrázek zrovna z vypalování Audio CD.

TCburner - Audio CD vypalujeme

Na konci se objeví takováto zpráva:

TCburner - Audio CD hotovo

Data CD/DVD

V podstatě shodné s předchozím, jen se tu objevuje již možnost změnit název disku a vypalování ISO image.

TCburner - Data CD/DVD

Datová CD/DVD se dají vypalovat jako multisession s jednou závadou. Není vidět session, na kterou se navazuje. Autor automaticky předpokládá, že to je ta poslední, na kterou chceme navázat. To je ale možná vlastně dobře. V diskuzích se zmínil o tom, že na multisession ještě v dalších verzích zapracuje. Ani zde není možnost pustit vypalování v testu.

Narazil jsem i na jednu faktickou chybu. Dojde-li k ukončení vypalování, vyskočí okno, které vás o tom informuje. Mně se ale nějak na ploše ve vrstvách několika programů ztratilo a tak jsem uviděl jen toto:

TCburner - Data CD/DVD vypalování hotovo

Vypálené CD jsem měl sice už v ruce, ale jediné co se zdálo rozumné v tomto okně stisknout, bylo tlačítko „Přerušit zápis“. Teprve pak jsem objevil okno, které se zatoulalo. V tuto chvíli mělo být zakázané použití všech tlačítek v okně se stavem vypalování.

Mazání

No a když už máme něco vypálené, můžeme to zkusit i smazat.

TCburner - Mazání

K tomu není možné mít jakoukoliv připomínku. Mazání je možné jak rychlé, tak celého média (Pozn. WIFT: Snad jen můžeme doufat, že v dalších verzích půjde např. smazat jen poslední session nebo třeba jen znovu otevřít poslední session. Tedy u vypalovaček, které tyto funkce podporují. Ale to už bychom asi chtěli moc.).

DVD-video

Kdo by čekal, že snad bude možné tvořit DVD-video z AVI, nebo snad jen z mpeg, pak bude i tady zklamaný. Kompletní úpravu budete muset udělat v jiných programech. Třeba freewareovém DVD Shrink.

TCburner - DVD-video

Hlasy, že by snad výsledná kompilace nechodila ve stolních přehrávačích se zatím neobjevily.

Hodnocení

TCburner je velmi sympatický nástroj. Nic nedejte na nedostatky, které jsem v textu uvedl. Je to nástroj, který 80% uživatelů zcela vyhoví. Pevně věřím, že až dospěje k finální verzi 1.0, budou chyby odstraněny, a že se objeví ještě další schopnosti. Je třeba mít na paměti, že je to vypalovací program, který vás nestojí ani korunu. Navíc je vlastně vždy k dispozici, protože Total Commander má hodně z nás spuštěný stále. Nemusíte proto čekat na nastartování Nera nebo jiného vypalovacího programu. Ve sbaleném stavu se vám navíc vejde i na disketu a to včetně nápovědy a češtiny. Líbila se mi i grafika.

Z diskuzních fór o tomto programu lze navíc vycítit, že autor poměrně pružně reaguje na požadavky uživatelů a tak není vyloučeno, že finální verze splní i vaše očekávání.

Odkazy, které se mohou hodit:

Kapitoly článků
2.  Vypalování, hodnocení

Diskuse ke článku TCburner 0.9.3 (free plug-in pro Total Commander)

Neděle, 8 Únor 2009 - 09:35 | Anonym | Nazdar.Jen bych rad vedelkde se da stahnout...
Čtvrtek, 15 Březen 2007 - 17:48 | Martin Bartoň | veziacek: Píše se o tom na druhé straně článku....
Čtvrtek, 15 Březen 2007 - 13:47 | Anonym | Ahoj.chtel bych vedet jak pripalovat dalsi data...
Čtvrtek, 25 Leden 2007 - 14:18 | Anonym | vypaluje pekne, nenarocne, tak to mam rad:) ne...
Čtvrtek, 12 Říjen 2006 - 01:24 | Anonym | zmizela mi ikona síťového okolí a nedostanu se na...
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 17:11 | Anonym | zkuste prosim nekdo tohle, mela by t obyt CZ pro...
Pondělí, 9 Leden 2006 - 11:42 | Anonym | Pekox: Měl jsem ten samý problém. Než jsem...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2005 - 15:38 | Anonym | tak som si dal plugin do TC a pripojil ext.nap....
Pátek, 7 Říjen 2005 - 12:30 | doomcz | U mě zatím pohoda, pálím si tím MP3 pro discmana...
Neděle, 10 Červenec 2005 - 22:04 | luki | Pekox: Musíš na to kliknúť v TotalCommanderi...

Zobrazit diskusi