Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyplatí se těžba Bitcoinu v roce 2020?

Před asi 3-4 lety jsem přesvědčil kamaráda o nevýhodnosti počítání BTC apod na několika GPU, ke všemu riskantně (tajně) na firemní zásuvce 230V. Dneska mně děkuje, že do toho nezahučel víc finančně i (ne)morálně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PREBOHA !!! na GPU?
Na CPU sa BTC ekonomicky oplatilo tazit do 2011 (t.j. iba v uplnych zaciatkoch), na GPU do 2013-2014 a na ASIC iba do 2018.
Od 2019 sa pre viac-menej bezneho jednotlivca tazit BTC ekonomicky NEOPLATI! Absolutne na hocicom! Proste vsetky myslitelne naklady na tazbu (vstupne/jednorazove aj priebezne naklady) su vyssie ako vynos. Jedine sukromna ASIC "farmicka" za 1/4 miliona € by mohla poskytnut dostatocne sance (samozrejme po zapojeni sa do nejakeho ovela vacsieho farmoveho/haloveho poolu). Preto pisem "pre viac-menej bezneho jednotlivca".

Od 2019 je BTC CISTO SPEKULATIVNA HODNOTOVA KOMODITA! Proste iba kupovat a predavat vo vhodnych dobach pri sledovani trhu. Asi ako zlato, akcie ...atd
BTW ani to zlato si nikto netazi sam, nema krompace a nejde do dolu, nema labak s milion € vybavou tazkeho priemyslu a plny chemie, aby ziskal par gramov zlata zo stoviek/tisicok ton horniny.
V pripade BTC navyse to vybavenie podlieha extremnej inflacii. Proste ASIC farmicka z roku 2016 je dnes smiesna a uplne na nic. Vybavenie pre tazbu zlata extremnej inflacii nepodlieha a predsa to nikto nerobi. Ked chce niekto investovat a/alebo zarabat, sleduje trh a kupuje/predava investicne strieborne/zlate/platinove/paladiove tehlicky.

Ako sorry ale kto po roku 2018 tazi BTC (na comkolvek) s viziou ekonomickeho zisku, je v podstate debil. Takyto nelichotivy ekonomicky vysledok vyhodi kazdy BTC kalkulator od roku 2018 pri zadani realnych vstupnych nakladov. Vynos to ukaze je iba pri super-vykonnom ASIS za rozpravkovu cenu a elektrinou uplne zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak to pisu... spousta lidi zblbnuta clanky v casopisech a neumi pouzit ani kalkulacku, pritom porizeni a zprovozneni slozite vypocetni masiny (s neci pomoci) pro ne nebyl problem.
Kdyby vsichni uvazovali logicky a efektivne, svet by byl mnohem lepsi a hezci!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTC se na GPU těžilo naposledy někdy přes 8-9 lety. Na GPU se těží jiné coiny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to kamarad stejne jako spousta dalsich lidi nebyla schopna rozlisit, ze uz to nema vyznam... hlavne ze se tocily vetraky a elektromer (casto ne vlastni).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je tlak, na regulaci kryptomen (aby statum neunikaly finanncni zdroje) . Vzhledem k tomu, ze se pres kryptomeny "perou" penize (obchazeni ruznych opatreni) tak s regulaci ztrati meny velkou cast sve hodnoty.
S tezari se pocita pouze na zacatku kdy je treba tezit. Napr. ETH je komercni projekt. Spolecnost bude kasirovat penize z transakci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, míval jsem GPU mining cluster s příkonem 3kW, nakonec vyšlo mnohem líp si ten BTC prostě koupit za cenu těch GPU :D Ve špičce mi to jelo ekvivalentem 25k CZK měsíčně. Ale pěkně jsem prodělal protože konkurence byla začala být ihned obrovská.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak chlapci samozrejme ze se to vyplati, ale musite mit moderni techniku kterou zrovna ted cinani moc na zapad poustet nechteji vsecky eshopy maji vyprodano nebo je cena vysoka. ASIC masiny s beznou cenou el. 0.1$/kwh +- se tak akorat zaplati, nekdy ani to ne a pak uz jsou zastaraly protoze cinani uz maji stroje s cipy na pokrocilejsich procesech a v ohromnym mnozstvi, navic ty jejich velkofarmy maji i dumpingovou cenu el. Kdo ma el. zdarma tak tam jsou tyhle stroje v pohode ziskove i na starych antminerech s9 ktery se daji sehnat za hubicku se da neco vydelat, samozrejme s19e 110Th a 28J/TH je jiny kafe :) ASIKY bych doporucil pouze na ethash tedy antminer e3 a innosilicon A10 ty jsou super a vydrzi dlouho ziskove, proto se taky moc neprodavaji na bazarech nebo za raketu. Tudiz pro domaci tezbu kde mame el za 0.1$/kwh pada krome zminenych 2 asic masinek, kartova tezba kde se cca da za nejakych 6mesicu +- (pri prodeji eth 500$+, EXP prodene ve spicce)zaplatit moderni rig s 5700xt, navic kdo to umi umistit aby vyuzival teplo na topeni tim lepe. Jinak mezi nami jsou na eteru v pohode ziskove i letite rx580 ktere zas koupite levne, ale 5700xt maji az o 75% vyssi hashpower pri stejne spotrebe.
Zkousel jsem pocitat naklady na vytezeni 1 Eteru je to asi 118$ v tuhle chvili kurz je 365 a do konce roku se da cekat ze 500 zase uvidime pristi rok dost mozna i 600-700, takze zisk dost dobrej. 2 rigy (rx580 4g) za rok 2019 me vydelaly cca 100k czk (cistyho zisku), pricemz se zaplatily karty, dalsi kramy na rigu a el. a ted uz 3 mesice pomahaji splatit rigy s 5700xt coz se povede mozna uz na konci roku 2020 nejhure leden/unor 2021. S tim ze rigy se 4GB pokracujuji na eth alcoinech dale. Pripadne budou pozdeji modernizovany :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A) neviem kde zijes, ale na Slovensku je KONCOVA cena elektriny pre uzivatela s normalnou a vyhodnou tarifou (do 200-300 kWh/mes) asi 0,17 €/kWh cili nybrz ponivac 0,2 $/kWh ... samotna elektrina je asi 1/3 z tej ceny, zbytok su poplatky za distribucnu siet a poplatky do roznych fondov
(ine tarify ma nezaujimaju, mozno nejaka marihuanuva hala, co mesacne spotrebuje 10 000 kWh, ma ine ceny)

B) ne, nevyplati sa to

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v Čechách máme jiné ceny elektřiny než na Slovači. Mám domácí tarif D57d a koncovou cenu v přepočtu na dolar 0,105 USD/1KWh. Krásně se to vyplatí. Každý den mi teď v průměru dělá 1GPU čistý zisk 0,75USD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

za predpokladu takej ceny elektriny a NEtazeni BTC (kt. sa na GPU netazi uz min. patiletku), ale pri inej GPU-resistant kryptomene, je vynos s istou pravdepodobnostou mozny

a zapocital si do toho aj cenu grafickej karty?
(predpokladaj ze si ju kupil iba a cisto kvoli tazeniu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všechny karty mám už zaplacené a opravdu se na nich netěží BTC už mraky let. Dost jsem jich vyměnil za novější, aktuálně za 32x 1660 Super + k tomu po staru 8x 1070Ti. Ty 1660 S jsem nakoupil z prodaných předchozích karet + čistého zisku z nich, takže to pro mě je teď čistý denní zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze teraz 2 centy na kartu, super hobby :) (za predpokladu ze clovek roky predtym neco ziskal aby tie karty mohol nakupit)

0,65€/den = cca 240€ rocne aj to za predpokladu konstantneho zisku (a ten zisk konstantny neni, ale casom klesa)

ja mam zaruceny a stabilny zisk 4,75 € denne (cisty a po zdaneni), ale nepoviem na com :), s kryptomenami to nesuvisi, a ani s IT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Před deseti lety jste mohli sedět u sebe doma a získávat 50 BTC jednoduše tím, že řešíte matematickou hádanku."

Hloupá chyba už v perexu zbytečně shazuje celý článek. Ta doba na získání 50 BTC? Hodina, 8 hodin, měsíc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžba "pro zábavu a odpočinek"?
WTF? Jak by to jako mělo fungovat? Relaxační ofukování větrákem a nahřívání hemoroidů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že se to stále vyplatí, ale hold záleží na každém jakou má k dispozici techniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.