Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci vyexpedovali o 26 % více grafických karet než loni

Ja to tvrdím už dávno..je jedno koľko grafických kariet bude vyrobených... pre ťažiarov sú GPU generátor €€ pokiaľ nebude LHR = 0 dovtedy bude kríza a je úplne jedno koľko nových továrni vznikne. Greed je sviňa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak úplně jedno to není. Nekonečně mnoho karet by znamenalo nekonečně malé zisky, tedy při trvalém nárůstu těžby a současné stagnaci cen kryptoměn, které jsou už řadu měsíců prakticky na tom samém, se to dřív nebo později musí přestat vyplácet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle (i ta úvaha v článku) je přece nesmysl.
Neliší se to od libovolné výroby čehokoliv: Pokud dokážete vyrobit tužku a prodat se ziskem, je skvělý nápad koupit dostupné světové zásoby dřeva a grafitu a vyrobit co nejvíc tužek?

Není, protože tam nikdy není lineární závislost.
U běžné výroby ten mechanismus je navýšení investic → zvýšení nabídky → pokles cen → pokles zisku.

Ale třeba u BTC je to jinak:
Počet BTC je daný a v rámci celé sítě navýšení výkonu nezvýší počet vytěžených BTC.
Takže navýšením výkonu sítě (pokud ostatní, hlavně cena BTC, zůstane stejné) se akorát snižuje zisk z jednotky výkonu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Momentalne GPU vyraba len Nvidia, AMD všetok kremik s GPU presunula na CPU a konzole, preto ma podiel 15%
Tak že ano momentalne funguje len monopol a ked si Nvidia zapita za 3070 1500€ tak ich dostane lebo ako to povedať ak len ty tie tužky vyrabaš :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. To nijak nesouvisí s tím co jsem psal.
2. AMD teď nevyrábí GPU, ale dodávky meziročně stouply o 20+%? Jak to dělají?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mohlo by sa s tym uz nieco spravit, to co sa deje na poli diskretnych grafik ju HNUS, HUMUS a GRC. Kde su low-endove grafiky za 100-150 € mainstreamove za 200-400 € a high-endove za 400-700 € a snob-endove za 700 € a viac... A grafik totalne plne vsetky e-shopy ... Uz rok a pol nie je normalne mozne dostat takmer ziadnu grafiku ze clovek si klikne hocikde aj poslepiacky na alze ci czc ...

Nemozem si len tak kliknut na chronicky zname e-shopy a mat dnesnu tzv. "low-endovu" grafiku (napr. AMD 6600/6600X) za nejakych 150€, ani za 500€, nemozem ju mat vobec... jedine krvopotne zo zahranicnych portalov (kt. nie su prave bezne e-shopy).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má úplně stejnou příčinu, jako třeba nedostatek bytů. Prostě se do toho (prostřednictvím crypta) přelévají peníze. Poděkujte posledním 10 letům monetární politiky států, kdy to došlo k tomu, že mimo pár minorit (ktré pak deformují zase někde něco jiného) je obrovský problém byť jen udržet hodnotu peněz.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

U bytu je to jeste znasobeno statnimi regulacemi. Pokud pred 10 lety trvalo stavebni rizeni v praze 3 roky a dneska trva 10-12, tak to nekdo zaplatit musi. A nemuzou za to ani bili kone ani rusove, ani rodice, co koupi byt detem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte bez pochyby pravdu. V Praze je to nejhorší tím, že je tam velké přísun lidí.
Niccméně ten problém je všude, i tam, kde obyvatelé nepřibývají - nárůst cen 20-30% /rok neodpovídá zbytku ekonomiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to cista chamtivost AIB vyrobcov, distributorov a predajcov - ak by skutocne chceli predavat grafiky koncovemu spotrebitelovi, obmedzit skalperov a vykaslat sa na paletovy predaj minerom tak to realne aj mozu dosiahnut a pritom by stale mali rekordne zisky...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie, kým sa oplatí ťažiť, je jedno ako sa to predáva, či paletovo či nie, ťažiari skúpia skoro všetko a tak držia aj cenu hore. musí prísť zlom, aby sa ťaženie neoplatilo.... aspoň nie v takej forme ako teraz....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to byznys. Proč by měli vyvíjet snahu jakýmkoli způsobem řídit prodej, když to stačí vysypat na trh a skoupí se to ještě za násobky doporučených cen? Bez hnutí palcem? Bohužel tvrdá realita, prachy až na prvním místě. A je jim jedno, že tím trpí nejvíc komunita hráčů, tedy ta, co je dlouhé roky živila.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak u konzolí to funguje normálně, tam si objednám za 13k a jsem v pořadníků a počkám si pár měsíců a dostanu, u GK je to čistej kapitalismus bez regulací, který nefunguje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen počkejte, až se zjistí, že i na těch konzolích jde něco efektivně těžit :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já doufám, pak až se do toho boje zapojí sony s ms tak to bude lítat, sony a ms jsou závislí na prodeji her z platformy ne na prodeji hw a mineři jim nedaj ani korunu
doteď vlastně kříčí jenom PC hráči nikoho jinýho to nezajímá
nebo v německu by kvůli tomu mohli mít black out na den dva
jako sorry ale když v americe koupěj uhelnou elektrárnu aby měli levnou elektriku na těžení tak už je fakt něco špatně
a jak je napsáno výše dokud se něco nestane, tak tenhle stav bude přetrvávat
už aby tady byly apu s rdna2

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A prečo by mali kričať iba PC hráči? Ja som si postavil X570, 3800X, 64 GB RAM, AiO vodník, Fractal Design Define R6, ale chýba mi nejaká nová grafika. Bol by som spokojný aj s 6600X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by to šlo i na APU, a mnohem jednodušeji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kapitalizmus nefunguje? :D ved prave funguje, je vysoky dopyt, je vysoka cena. ak tovar, ktory nie je beznej a nutnej potreby nemas, chod do druhej roboty, zarob si a kup.
Niektori ludia su ale strasne prezrati tym komunizmom. Ty chces, a ty mas pravo na to za cenu ktoru si vymyslis.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a v čem v tomhle konkrétním připade funguje? že výrobek určený pro určitou skupinu lidí skupuje jiná skupina lidí, pro který ten výrobek určený není? bez regulace crypta se tady neobejdeš, čím dřív tím líp
proč teda nestojej konzole 30k teda, když taky nejsou, proč si na ně můžeš počkat? všechno máš dneska regulovaný proč by crypto mělo bejt jiný

hele já si klidně každej měsíc můžu koupit tu grafiku, asi jako většina z nás tady za měsíc dva šetření, ale proč bych to dělal, moje potřeba nové grafiky je tak malá, že jsem nebyl ochoten dát za 3060ti ani 12 000,- natož 22k
ale neboj nvidii/amd se tohle vrátí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja dúfam že sa im to vráti jak bumerang.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD se nevrátí nic, ti na tom vydělají skrz konzole.

Ale nVidii té ano, ta ztratí velkou část prodejů hráčům protože přecházejí na konzole a až nebude těžba na Ampere výhodná tak bude v bazarech těch karet plno. Kolik asi hráčů ještě potom bude kupovat nové karty od nVidie?
Viděl bych to tak na max 1/3 toho co bylo na začátku tohodle roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

urceny pre skupinu ludi? mal si niekedy napisane na krabici od gpu, ze je to tovar urceny pre ludi od 15+, alebo pre nerdov? alebo pre hracov? je to komponent do pocitaca,tj je to urcene pre kazdeho, ma pocitac...ci na nom pozera porno, tazi coiny alebo hra hry.
A evrati sa to AMD/nvidii, mozno ze zaprdena vychodna europa (povedzme ze stredna europa) bude menej kupovat gpu alebo pocitace, ale zapadniar ma dost penazi, aby si kupil 800€/1200€ gpu, ak potrebuje.Nevidim, na zapadnych forach vyhlasenia, ze vzdavam to, idem na konzoly, alebo idem si najst zenu, hranie hier je drahsie :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není chamtivost, prostě je levnější u vrat firmy prodat celou várku na paletě koncovému kryplobaronovi, než to protáhnout distribučním řetězcem po celém světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedokazu si predstavit co presne by s tim mohli udelat. Mozna prodej za podminky zpetneho odberu stare karty? Alza ma omezeni prodeje na osobu, mesic. To evidentne situaci nevyresilo. Dalsi opatreni je zabezpecena dostupnost karet pro sestavy, kde vychazi cena karty dobre. Takze situace neni vyresena jen pro pripad kdy chce clovek upgradovat vnitrnosti vcetne cpu atd, bez toho aniz by kupoval balast okolo. A pro pripady, kdy chce upgradovat jen grafiku a to si dovolim tvrdit, ze ani vyresit nelze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O prodej a propagaci lowendových karet neměli výrobci nikdy nijak zvlášť velký zájem.

Neměli ostatně zájem ani na propagaci levnějších highendových modelů. Naopak u top modelů s přílepkem tři tisíce se můžou přerazit.

Na levné kartě mají nižší zisky, nemůžou si na ni narazit tři tisíce jako na highend, a spousta nákladů kolem její výroby a distribuce se moc neliší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na lowend grafikách sa nedá zmysluplne ťažiť a to je asi ten problém. Mali by normálne ceny a to výrobcov zjavne NEZAUJÍMA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Staty EU mali uz davno vyhlasit GPU ako strategicku surovinu, bez toho sa zastavi ekonomika, od mini integrovanych az po najvykonnejsie
- Armadou zabezpecit dodavky priamo z tovarne na uzemie EU
- Zabezpecit tovarne vlastne na vlastnom uzemi EU
- Vyradit z funkcnosti taziarenske haly po celom svete, akymikolvek prostriredkami
(vedeli stuxnetom rozprasit iransky program tak by to vedeli aj na nake kryptoblbky, pripadne priamo fyzicky bez obalu)
- Spacifikovat spravodajskymi sluzbami osoby zodpovedne za krypto debilizmus, vlastnici taziarni, vlastnici burz, programatori co teto kraviny tvoria atd. Mohla byt celosvetova honba na nackov, moze byt honba aj na cryptobarony.
- Celu tu frasku vyhlasit za teroristicku organizaciu a uvlait sankcie na kohokolvek kto sa na tom podiela

A bolo by po probleme a ziadna hodnota by nebola stratena.

Len to by vo vladach nemohli byt hlupucky bomeri co nevedia nic o svete v ktorom ziju. A ich volici detto.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Budu předpokládat, že nejsi úplně vymaštěný, a že to je jen kvalitní pokus o nejdebilnější komentář. Nevěděl jsem, že taková soutěž existuje. Ale pokud ano, tak se musím připojit. Jsem kompetitivní typ. Můj soutěžní příspěvek:

Je třeba zakázat hry. Spotřebovává se u toho energie a lidé tím tráví čas neproduktivně. Navíc obsahují škodlivý obsah a celkově degradují fyzické i duševní zdraví. Takže:

- celosvětově znárodnit všechny firmy, které kdy měly cokoliv společného s hrami a distribučními metodami pro šíření her. Pod záminkou updatu do všeho nacpat kill switch, který hráčům zlikviduje obsah na discích. Pak firmy zlikvidovat.
- všechny vývojáře her pochytat a pozavírat do koncentračních táborů. U dětí sledovat vlohy v programování, vhodné kandidáty selektovat a posílat do reedukačních táboru, kde se jejich schopnosti nasměrují správným směrem (třeba pomocí frontální lobotomie)
- do všech operačních systémů umístit povinný sledovací software, který bude vyhodnocovat, zda není spuštěná hra zasíláním screesnhotů do centrály + namátkové prohlídky u všech majitelů počítačů (pro vlastnictví bude nutná licence). Kdo zákaz poručí - tábor nucených prací pro dotyčného a celou rodinu.
- všechny grafiky s výstupem na monitor zabavit a spálit- Stejně tak nosiče obsahující hry.
- rozvědka a tajná policie by se měla zapojit odhalování a infiltrování tajných herních doupat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou má pravdu! Herní průmysl už u nás vydělává čtyřikrát víc než filmový, ve světě téměř dvakrát tolik, a tohle syslení karet jej brutálně ohrožuje! :D

To už není jen otázka toho, že se někdo pakuje na miningu, ale ohrožuje to zaměstnanost v průmyslu s miliony zaměstnanců po celém světě!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomnel jsi na skoly a nemocnice a kilometry dalnic postavene z dani tech ohrozenych lidi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bager: A proč by armáda neměla raději zrekvírovat grafiky používané na zbytečné hry a použít je na výdělečnou těžbu kryptoměn?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale, ale súdruh bager. Toto si môže dovoliť akurát tak Severná Kórea. Ale tam sú zase kapitalistické hry prísne zakázané, dokonca pod hrozbou trestu smrti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- minuskari pochabych existencii co si mastia penazenky na shitkojnoch
- ste zlo nic viac nic menej a skor ci neskor to staty a ludia co te staty vedu zistia
- uzivajte kym sa da

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cau,
uz sem moc nechodim, akorat tu prebirate lzi vyrobcu a nic vic. Drivejsim analyzam je zda se konec.
Treba ta lez o poctu vyexpedovanych karet. Samsung nezvlada NVidii dodavat cipy ani z desetiny co mela NVidia driv, tak jak mohla vyexpedovat o 26% vic karet???
LZI,LZI, LZI.

Napriklad: Nvidia dnes vydala RTX 2060/12GB, pritom se nikde neprodava. Zase jen lzi NVidie, na ktere jim skacete nebo vam za to NVidia plati.

To same je u AMD, ta firma vyrobila par karet pro nejvernejsi fanousky a jinak na graficke cipy zcela kaci a radeji vyrabi APU do konzoli. Ten marketing, co tu jedete, za to vam AMD urcite plati taky.

Ja nejakou hloupou reklamu konzumovat nemusim, takze si to tu uzijte.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Limit u kryptobaronu samozrejme existuje, a to v limitu dostupne elektriny.
Proste dokud baroni nezacnoiu stavet 4GW jaderne elektararny, tak proste limit na pocet karet prijde. ..... Proste kryptobaroni nebudou moci provozovat miliardu karet se spotrebou 200 GW, pac tolik volne elektriny celosvetove na trhu neni.

Jenze to nastane az v dobe, kdy spotreba baronu zvedne ceny elektriny vsem spotrebitelum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jeste plati zakon zachovani energie, tak to, co spotrebuje karta u kryptobarona, je prakticky uplne totez, co spotrebuje u hrace (ladeni na vyssi efektivitu vs. nepouzivani 24/7 zanedbame).
Takze elektrinu opravdu nezdrazuji kryptobaroni, ale politici:
- politicke lavirovani zpusobilo narust ceny plynu
- nesmyslne navazani ceny elektriny v EU na ceny plynu (= burza = politika) zpusobuje rust ceny elektriny
- elektrinu zdrazuji nic neresici odpustky (emisni povolenky, EP), ktere jsou 3x drazsi nez byl "plan", a zaroven politicka snaha o zavedeni EP i na soukromy sektor (pokuta za topeni v byte), snizovani dostupnosti EP (odebirani z trhu = politika), trzni spekulace (kdo v tom asi jede?) a zaroven politicka "nevule" tento paskvil omezit, nebo lepe zrusit
- odstavka spolehlivych zdroju (politika), tlaceni OZE (politika) a zaroven vysoka ocekavana spotreba (elektromobilita = politika) zene ceny nahoru i klasickou (kapitalistickou) trzni cestou
- EU nevule snizit zdaneni energii (politika)
- zdrazovani regulovane slozky, coz je ciste statni opatreni, zrejme aby to osladili i tem, co si nahodou zvolili fixaci (jsme si preci rovni)
- zvysovani inflace, ktera statum (politika) sanuje dluhy po covidu
To vsechno zdrazuje energie, a nic z toho nema nic spolecneho s crypto, grafikami nebo IT vubec.
Zvykejme si, ze novy evropsky socialismus rozjel distribuci chudoby - tak jako kazdy socialismus - a ted si to vsichni vyzerem. Grafiky budou ten nejmensi problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prestanme ich nazyvat baroni. Baron je podla Wiki:
<i>Baron is a rank of nobility or title of honour.</i>

To tieto individua nie su ani nahodou. Prosim o navrhy pre oznacenie tychto ludi. Navrhujem kryptoMiningPičusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pojmenovani je ironicke:
<i>vyslovuje něco podstatně jiného než skutečně míní: může přehánět, zastírat nebo říkat přímý opak</i> (Wiki)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pleny uz jste si vymenil? :D

Edit: to patri Nox :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je brekotu a volani po regulaci.
Bohuzel - trh funguje takhle: zbozi dostane ten, kdo za nej zaplati.
Pokud ti hrani her nevydela tolik, jako tezba, tak smula. Najdi si jiny zdroj.
Grafiky koupit jdou, jen ne za nizkou cenu. Ono maslo taky uz nestoji 35 Kc, jako pred rokem, dvema.
Ja pred pul rokem koupil 3070 v notebooku a 6700xt v sestave (vysla asi na 13tis). Takze kdo chce, hleda zpusoby, kdo nechce, hleda duvody, kdo neumi, vola po regulaci. Kdo by ji jako mel asi ridit? OSN? Microsoft? Martani? Kdo rozhodne, komu grafika patri - pardon, kdo si ji zaslouzi - a komu ne? Okresni tajemnik?
Ne, jsou to prachy. A kdyz je nemas, tak do hospody nelez.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No samozrejme EU. Kdyz se muzou montovat do zarovek, do spalovacich mororu, do vysavacu, do kotlu na tuha paliva apod. Tak muzou regulovat i grafiky :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim. Hromadna objednavka GK Evropskou komisi za vyhodnou cenu, aby ji pak EK spravedlive rozdelila vsem evropanum. A pro socialne slabe s dotaci. To by mohlo nejaky barak plny uredniku, poradcu pro dotace a kontroloru dotaci uzivit. To dava smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto nevyriešia ani výrobcovia, ani ťažiari a ani hráči. Navýšená výroba s trhom nepohne, pretože ťažiar skúpi všetko, čo sa mu skúpiť oplatí. Cena krypta s tým tiež príliš nepohne, pretože aj keď klesne, je tam stále potenciál, pre ktorý je výhodná ťažba s vidinou budúceho predaja, kľudne v horizonte niekoľkých rokov. Výrobcovia aj ťažiari na tom profitujú, tí vôbec nemajú motiváciu niečo meniť. Aj keď niektorí výrobcovia sa tvária, že chcú, sila peňazí nepustí.

Jediní, ktorí majú záujem na zmene, sú hráči a vývojári hier. Tu by malo vzniknúť hnutie pre lobing na vývojárov kryptosietí, aby prestali používať PoW model a prešli na PoS alebo hybridné modely. Toto by mal podporovať aj štát v rámci zelenej ekonomiky a výskumu a vývoja v kryptografii. Iná cesta neexistuje. Stačilo by napríklad upraviť daňové zákony a energeticky zelené kryptomeny ktoré už dnes sú bežné nejakým spôsobom zvýhodniť (daňovo, regulačne) pred kryptomenami fungujúcimi na energeticky náročnej ťažbe, resp. na ťažbe využívajúcej extrémne množstvo čipov. Pri ťažbe síce nejde primárne o energiu, pretože energia na ťažbu je už teraz z dôvodu jej vysokej ceny riešená tak, že ťažiari sú motivovaní využívať energiu, ktorá by sa inak nespotrebovala, alebo je z obnoviteľných zdrojov (more, geotermál) ale určitý zmysel má pozerať sa na to aj z hľadiska energie, ktorá by sa ani použiť nemusela, alebo by sa využila lepšie (prečerpávacie stanice, akumulácia energie pomocou gravitačných úložísk a pod.). Čo je ale dôležitejšie, je pozerať sa na to cez kremík. Cez spotrebu čipov sa vieme na ťažbu pomocou ASIC/GPU/CPU pozerať ako na neefektívnu a dnes už zastaralú, pretože existuje PoS, prípadne hybridný model, kde by stačila na chod krypto siete tisícina súčasne používaných čipov. Svet by sa mal zhodnúť na spoločnom úsilí podporovať v tomto sektore vývoj tak, aby reflektoval nedostatok čipov a svet krypta prešiel kompletne na čistý PoS, pripadne hybridný model a PoW sa stal minulosťou. Lenže to by svet (najmä bankári a politici) najprv musel vytiahnuť hlavy zo svojich zadkov a začali sa na krypto pozerať ako na dôsledok ich roky trvajúcich zlých rozhodnutí. A to také jednoduché nebude. Viď súčasná monetárna politika a snaha "riešiť" krízy len ďalším zvyšovaním dlhov a tlačenia extrémneho množstva nových peňazí. :-/ Necentralizované a deflačné aktíva toto ich správanie len a len podporuje. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" nebo nedojde k podobným politicko-právním opatřením jako například v Číně"
Když odmyslíme,že autor článku adoruje kroky totalitního autoritářského režimu jako možného řešení, pak bych se ho zeptal jestli má i informace o tom, že je takové řešení funkční a pomáhá? Tzn. zdali jsou nyní v Číně běžně dostupné grafiky za retailové ceny. Nejsou! Je tady zde totiž zbytek světa kde to koupí, takže lokální zákaz nebude fungovat. Jediné co tím dokázali je, že už si nepřilepší malí těžaři - obyčejní čínani.
Je to stejné jako když nám soudruzi z ČNB zvýšili úrokové sazby. Odskákal to zdejší middle class chudák, tedy pracující vyplácený v českých korunách, který tak již nedosáhne na vlastní bydlení vůbec, zatímco zahraniční investoři, zahraniční občané , prostě ti co mohou dostat hypo za euro, ti si nadále mohou půjčovat levně za euro. A inflaci to taky nezastaví - covid a nedostatky materiálů atd. nejsou jen lokální záležitost.
Je to pořád stejné - velcí něco provedou a střední vrstva to má odskákat v podobě vyšších hypoték, danní, cen spotřebního zboží, prostě všeho. A trestají nás všichni - levičáci, elitářští pravičáci, prostě všichni. Ukažte mě jedinný politický směr co nekálí na střední třídu.
Ale zpět k tématu - nefunguje to, co tam máte dál

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.