Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Debian GNU/Linux 8.6

Nejnovější vydání aktuálně nejvyšší stabilní verze Debianu přináší aktualizované instalační obrazy reflektující novinky a změny v desítkách tisíc programů. Debian pomalu míří v deváté verzi.

Co vyzdvihuje / zmiňuje sám tvůrčí tým (abecedně), je řada novinek, z nichž pár vybíráme. Tou první je kupříkladu plugin Adblock Plus, který je nyní v upstream verzi a plně použitelný s Firefoxem v ESR verzích (stejné platí třeba pro gesta myši FireGestures). Aktualizován byl instalátor systému, binární mikrokód pro Intel CPU je v nejnovější verzi, stejně tak vlastní linuxové jádro. Totéž GNOME, totéž nástroje GNU a tak dále.

Takto bychom mohli pokračovat o velké spoustě balíčků (celkově jich je přes 43 tisíc) či základních prvků systému, což je typické pro vydání, které je „jen“ další aktualizací v rámci dané řady. Debian GNU/Linux 8.0 vyšel loni v dubnu, patrně zhruba za tři čtvrtě roku bychom se mohli dočkat Debianu 9.0, kdy se do takto číslovaného vydání překlopí aktuální zkušební verze, kterou mnoho lidí používá běžně. Debian řady 8.x bude podporován až do května 2018, v LTS verzích až do roku 2020.

Ke stažení:

Testovací větev, která bude jednoho dne překlopena do Debianu 9 „Stretch“ tedy přijde v příštím roce. Feature Freeze, neboli moment, kdy bude kód uzamčen vůči změnám, je plánováno na leden, resp. únor 2017. Oproti původním plánům došlo k posuvu o 2 měsíce, aby se stihlo začlenění linuxového jádra verze 4.10, které bude mít dlouhodobou podporu od kernelových vývojářů. Malinkým vtípkem je, jak postupem let Debian bobtná a bobtná, že toto vydání se objeví na zhruba 9 až 10 DVD, resp. na 75 až 85 CD (v závislosti na architektuře) - a to budou z CD obrazů vyhozeny některé hodně velké aplikace.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Debian GNU/Linux 8.6

Čtvrtek, 22 Září 2016 - 20:12 | Radar | Tři věci. V Debian 8.6 je verze jádra 3.16.0.4,...
Středa, 21 Září 2016 - 08:24 | odb | Len taka mala oprava. Pred asi mesiacom nastala...

Zobrazit diskusi