Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel Linux Mint 20

moje nejoblíbenější distribuce, pokud někdo rád vzpomíná na sedmičky a 10ky si říká wtf tak tohle je přesně distribuce pro něj, zkoušel jsem kubuntu, mate, xfce ale tahle mi sedla nejvíc

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo tyhle doporučení o Mintu. Já teda s ním žádný pěkný zkušenosti nemám teda a to jsem zkusil používat asi 3 velký verze v průběhu času, polofunčkní, zabugovaný, aktualizace nemají problém rozjebat celý systém tak, že ani nenabootuje atd. To už radši třeba Ubuntu, když se z toho odstraní ta dementní lišta, je to fajn OS na přehrávání filmů.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní - mint používám roky a nikdy se nic nerozbilo ani při velkých přechodech z jedné verze na druhou, natož při normálních updatech, včetně jádra. Stejný pech jako ty múže mít kdokoli na jakémkoli systému - třeba já mám s novým ntb v práci jen problémy (w10) a zrovna jsem ho nechal přeinstalovat doufajíc, že to pomůže.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ondyno jsem chtěl otestovat počítač, co jsem našel ležet vedle auta. Nemaje po ruce aktuální verze Mintu ani prázdného média ani dostatečně velkého flashdisku, vyhrabal jsem 18.3, po prvním bootu upgradoval na 19 a z ní na 19.3. Nebyl jediný problém.

Ubuntu jsem o pár let dříve stejným postupem dovedl do nebootovacího stavu.

Ale ono je to jako vždy a všude: různí lidé, různé zkušenosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Známý "z hospody" taky vychvaluje mint do nebes. Já mám přesně tu zkušenost, že upgrade rozbije systém a ten pak nenabootuje. Zas opačnou zkušenost mám s Archem. To furt všichni že je arch nestabilní a kdesi cosi. Jedu na něm cca 6-7 let a rozbil se mi jednou a to jsem si za to mohl sám (amdgpu vs. radeonhd na Radeonu HD 7770) - prostě po upgradu to chtělo přidat nějaký parametr jádra, už nevím teď...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fedoru pravidelne upgradujem a prezila uz X-ty upgrade bez ujmy.
Samozrejme neupgradujem hned po vydani novej verzie ale chvilu si pockam.
Mint ma dlhsiu podporu, tak tam ma to este len caka. Cakam, ze to maju podobne zmaknute.
Aj nejaky den Debian som upgradoval a prezil to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> To furt všichni že je arch nestabilní a kdesi cosi. Jedu na něm cca 6-7 let

Dtto, fungoval jsem na nem 10+ let a rozbil se snad dvakrat. Momentalne ho nepouzivam protoze hardver (normalne mi funguje pouze ubuntu 18.04 s jadrem 5.3, jine verze jadra blbnou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vynde novy windows, milion novych uzitocnych funkcii a zlepseni.
Vynde novy lynuks, ... uhh... nova verzia firefoxu... a ... nova verzia knihovny no-name 0.0.2

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vyjde nový update na windows a polovina lidí má problémy.
Vyjde nový update na linux a nic moc se neděje ...

Každý si najde to svoje. Kdo chce widle, ať si je má, kdo linux, může vybírat. Osobně teď musím jet na W10 a jde si na to zvyknout i když mě některé věci štvou. Doma na ntb mám mint a roky spokojenost a hned tak se ho nezbavím.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ono někdy míň je víc, na spouštění programů nepotřebuješ systém, kterej neumí ani poskládat svoje nastavení do rozumnějch celků

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Vynde novy windows, milion novych uzitocnych funkcii a zlepseni."
A ty jsi z kterého vesmíru?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No ale on rika pravdu. Akorat zapomel rict tu druhou cast pravdy, ze k tomu milionu funkci dostanes zdarma pribalenych pet milionu bugu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříká, jen provokuje a to delší dobu a pořád na něj reagujete :).

Navíc mne překvapilo, kolik lidí si myslí, že změn je opravdu tak málo. Já chápu autora článku, že nesepisuje novinky, které přinesly jiné projekty do všech distribucí automaticky s jejich novějšími verzemi. Píše o tom, co je nového v samotné distribuci. Kdyby vypisoval každý autor všechny novinky související s novými verzemi softwarové výbavy v rámci platformy, tak by šlo namísto jednostránkového reportu o několikastránkový soubor informací - pokud by hledal jen uživatelské záležitosti. Stačí kouknout na novinky v rámci kernelu oproti verzi, která byla v té dané distribuci ve verzi poslední - stačila by jedna stránka? Obávám se, že nikoliv...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude třeba tím, že spousta linuxových distribucí vychází častěji než jednou za pět let. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak se dostanu do téhle alternativní reality? Rád bych to někdy zažil!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze lysohlavky rostou az na podzim, asi mate zasoby z lonska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mint má jeden problém- odmítá snap (nedivím se tomu) a věci, které jsou v Ubuntu pouze ve snapu pak v mintu nejsou protože oni sami ten apt nepřipraví. Třeba chromium je teď opruz nainstalovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snap (a flatpak) je z jisteho hlediska skvela zalezitost - pro vyvojare komercniho softwaru pro linux. Virtualni prostredi ktere si firma muze prizpusobit a udrzovat podle libosti, navic lze snadno nainstalovat na kteroukoliv distribuci ktera ma snap - pro firmy parada.

Bohuzel Ubuntu snap pouziva nesmyslne a do zbytecneho extremu. Cele GNOME je zabaleno v snapech. Proc proboha ? GNOME je opensource -> normalni lidi pouzijou balicky. Snap by design zvysuje spotrebu RAM i diskoveho prostoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem Ubuntu a následně Elementary OS. Vydržel jsem to tři dny a přešel zpět k Windows a to jsem chtěl ještě vyzkoušet Mint, ale když vyšla jeho nová verze, tak vyzkoušim!
Nebudu mluvit přímo o kotvách, ale nesedlo mi to.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To ti chyběj dlaždice nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite vyskusaj ale nezabudni, ze je to Linux, takze pred tym sa zamysli za akym ucelom chces ten linux vyuzivat a ci tie programy, na ktore si zvyknuty bezia na Linuxe alebo maju alternativu. Aby si predisiel dalsiemu sklamaniu. Linux je iny a s tym je potrebne ratat. To chvilu trva, kym si priviknes. nechci od neho aby sa spraval presne ako Windows.
Urcite mu daj viacej ako 3 dni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podivej se, uplne jako prvni si rekni, proc bys mel prechazet z Windows na linux. Pokud to je jen proto, ze jsi nekde slysel, ze linux je cool system pro pravy geeky, tak se na to vykasli, nema to smysl.
Ja treba mam na svych dvouch PC Windows 10 (doma + na chalupe) a vim, ze nikdy nebo aspon v pristich 10 letech prechazet na jinej OS nebudu, hraju predevsim hry a Windows 10 slouzi dobre.

Mam doma jeste jeden PC na ruzne pokusy, i tam mam Windows 10, ono je dobry si totiz obcas udelat prvne upgrade nekde, kde nic neriskuju. Zaroven mam v dualbootu i Ubuntu, linux znam a potrebuju se trochu udrzovat v povedomi, co tam je za novinky a obcas se mi i hodi pracovne. Takze na takoveto hrani to pro me smysl ma. Ted hned to asi preinstalovavat za Mint nebudu, ale je fakt, ze Ubuntu bylo driv lepsi. Minimalne teda chci v nejblizsi dobe nahrat do Ubuntu graficke prostredi Cinnamon, protoze na Gnome Shell si teda zvyknout nemuzu, nerozumim, jak se to muze lidem od linuxu libit. Zaroven pro tebe nesud hned linux podle toho co vidis, protoze zmena grafickych prostredi je pomerne jednoducha. Lidem, kteri prechazi z Windows casto vyhovi ten Cinnamon nebo mi znamy, co se v komunite pohybuje vice rikal, ze ma znacne uspechy u tehlech prechazejicich lidi s prostredim KDE.

Takze pokud te to zajima, neprechazej pouze na linux, ale hod ho do dualbootu a zkus ruzna prostredi, treba te neco oslovi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na starem PC mam Linux Mint 13, uz tam zustane i s dualbootem Windows XP. Pak me zacali stvat s tema jejich vecne nedodelanyma prostredima MATE a Cinnamon.
Jsem vyzkousel docela slusnou porci distribuci pocinaje treba Manjaro a konce PClinuxOS, vypisovat to sem vsechno nebudu, nema to smysl.
Skoncil jsem u toho, ze pro bezneho uzivatele ma smysl jen Ubuntu (prechod z Windows) nebo Fedora (prechod z MacOS).
Sam teda pouzivam uz jen Ubuntu, ale reknu vam teda SNAP to je teda vopruz. Nepouzivam to a nebudu. Jestli to Mint ignoruje, tak jim mozna zase dam sanci. Za tohle teda jednoznacne palec nahoru pro vyvojare Mintu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, co je hlavní přínos Linux Mint. Já jsem po létech a zkoušení různých distribucí zakotvil na Ubuntu, doinstaloval jsem si tam cinnamon a jsem spokojený. Co víc mi nabídne Mint?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už máš cinnamon, mate nebo XFce (vše oproti Gnome rychjlejší, méně RAMžeroucí, více customizovatelné ) a nezaujaly tě fíčůrky zmíněné v článku ( Warpinator, out of the box zprovozněný nvidia optimus, ... ) tak asi nic :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fandím tomu, ale může už konečně vydat někdo článek "Toto je nejkrásnější Unixbased system a všici ho zkuste" nebo tak? A nevadí mi, jestli budou ikonky zelený a plóšaď míň, Herkula vyhrabu ze sklepa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako by jsi po někom chtěl aby ti řekl které auto je nejlepší. Jak asi sám tušíš, takové auto zatím neexistuje a nikdy nebude - někdo chce sporťák, jiný odvézt rodinu a někdo potřebuje vozit hromady písku. Každý si to svoje musí najít.
Není to pro každého, ale když tomu dáš čas, nejspíš tě překvapí, jak umí obecně linux pěkne fungovat (pokud nebudeš mít pešana a zrovna tvoje železo nebude dělat problémy). Jestli to chceš vážně zkusit, nainstaluj mint s cinnamon nebo mate - je to skoro jedno. Dostaneš slušný a stabilní systém s UI podobným windows XP/7. A zkus si na tom zkoušet co a jak funguje - surfovat, na poštu si stáhni třeba thunderbirda, nainstaluj kecálky a pomalu to zkoušej. Pár dní určitě nestačí ;)
No a když zjistíš že ti linux nenabízí nic co bys nedostal od windows, tak se k nim s klidným svědomím můžeš vrátit a nemusí tě hlodat myšlenka že ti něco uchází. A třeba zjistíš že na tvé potřeby je to lepší než windows a budeš rád že jsi to zkusil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba používám oboje. Jsem hlavně Windowsák, takže ten mám na hlavním PC, ale na vedlejších počítačích (multimediální centrum, starší NTB pro různé činnosti v "terénu" atp.) používám zcela spokojeně Linux. Osobně u mne vedlo Xubuntu, ale teď jsem zkusil Kubuntu na starém ThinkPadu T500 a ten systém je fakt krásně svižný a vypadá moderně, takže asi teď zůstanu u něj.

Oba systémy mají to svoje. Já třeba používám Win 10 od prvního sestavení (můj PC a manželky), a nikdy jsem neměl zásadní problémy (žádné smazané složky či bootloopy). Jak znám Windows, je třeba pro mne jednodušší rozchodit HW, u Linuxu na to nejsem expert, takže tam pátrám (zase je k Linuxu skvělá dokumentace a snad každý problém už někdo řešil a zdokumentoval včetně postupu).

Budu upřímný, jak používám oboje, k obému se najdou výhrady, ale spokojeně používám jak Windows, tak Linux. Oboje jsou moc dobré systémy, a jelikož je Linux zdarma, není problém pro nikoho ho vyzkoušet, a dovolím si říct, že spoustě lidí by bohatě stačil místo Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na novém PC se také chystám do Linuxu (jabko mi do baráku nesmí, vzhledem k chování výrobce, a u Windows 10 mě štve vynucování výrobce, změna filozofie a její totální nedodělanost).
Hledám hodně rozšířené distro (tedy se slušnou podporou) na práci s CAE, vývojovými nástroji pro programování mikrokontrolerů (Atmel, Microchip), 3D CAD, dokumenty, WEBem a multimédii (stačí pasivně), které má hierarchické uspořádání všech prvků (podobně jako Win7), lištu standardně dole (dolů se lépe kouká, takže i menší ikony nevadí, ale k hornímu okraji monitoru je to u větších úhlopříček horší) slušnou grafiku (nejlépe i poloprůhlednostmi, a zajížděcí lištou, aby nezmenšovala využitelnou plochu), rozsáhlou grafickou podporou (aby se toho co nejvíce dalo ovládat a nastavovat prostřednictvím grafiky) a širokou podporu HW i SW.
Co doporučíte (a případně proč)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10, protože tu nic lepšího bohužel není :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tudy cesta nevede - platit nemálo za něco, co je totální nedodělek, který mi neumožňuje řídit záplatování, a stále se mi mění pod rukama, už NE

PS: Na aplikace pro správu zařízení fungující jen pod Win mám notebook s Win7 (na Win10 stejně hromada z nich nefunguje, neboť je problém s ovladači).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel zrovna pro ty činnosti co popisuješ je Linux nevhodný (teda mám na mysli to co píšeš ze začátku, web, dokumenty atd nejsou v Linuxu problém), aplikace pro kontroléry, CAD, CAE a spol buď nejsou vůbec nebo jsou mizerné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vyzkouší a uvidí. A vždycky se dá jeho "oblíbený" program spustit ve wine, většina tam funguje O.K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně užívané aplikace - Firefox, LibreOffice, GIMP, VLC, KiCad, MPLAB X IDE, Arduino mají své verze pro Linux, takže by to mělo být OK, další aplikace jsou pak pod Java nebo WEBové, takže také OK.
Inkscape vyzkouším. Zbývá tedy PDF, CAD/CAM (viz níže).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ebay řeší cenu, LTSC řeší zbytek nedostatků Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...ne zcela, i když některé dílčí by se asi daly řešit použitím nějaké nadstavby, tak jde především o přístup výrobce - samé cingrlátko navíc, to ano, ale aby konečně něco pořádně dodělali, to nikoho nezajímá, a systém jako služba? ....v žádném případě (o mega zlodějinách osobních dat raději nemluvím...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dodělali co konkrétně? Systém jako služba, já si nic od MS měsíčně neplatím teda. Balast včetně telemetrie se dá z LTSC iso odstranit skriptama.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...např. celé rozhraní (včetně správcovského) do jednotného stylu (grafického i organizačního), pokud chtějí vytvářet další a další změny tohoto rozhraní, tak ho oddělit od vlastního systému (podobně jako u Linuxu), aby bylo minimálně po dobu 10 let stejné.
Systém jako služba by moc rádi, ale zatím byl vždy odpor partnerů tak velký, že si rozmysleli (ale až pro ně najdou nějaký použitelný provizní model, nikdo již tomu nezabrání...).
Skriptovat prakticky po každé aktualizaci se mi už nechce.
Licencování i ceny jsou pak kapitoly samy o sobě, ale rozhodně se mi nechce licenci na práci pořizovat pololegálně, a na legální nedosáhnu.

PS: Aplikací a správcováním Windows (i na severech) jsem se živil více než 15 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu LTSC verzi si snad může legálně každý pořídit na svůj domácí počítač?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde, a za jakou cenu (nejlépe odkaz)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle způsobu položení dotazu hádám, že jsi začátečník. V tom případě bych volil Kubuntu. Později (to už budeš vědět, že umístění lišty, chování menu,... nejsou věci závislé na distribuce ale na desktop enviromentu a jeho skinu -a to jsou věci ve většině distribucí snadno vyměnitelné) možná Arch s KDE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Napsal jsem to hodně laicky schválně, neboť možná někdo hledá také obdobnou alternativu (Win7), ale nechce se příliš zabývat dalším nastavováním (prostě ideálně stáhnu distro, nainstaluji, a mám připraveno ...no dobře, případně si vyberu skin).

PS: Kubuntu se mi také zatím jeví jako k danému účelu použitelné... a snad bude funkčně vyhovovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nie je tak jednoduche. ono to zvladna kazda distribucia ktora nie je extremne nastavena na stare PC s 256MB ram :-)
3D cad je nativne na linux ale je trochu inak ovladany (libreCAD)

viac bude zalezat od vyberu desktop enviromentu...
a panel sa da vzdy presunut

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.
Na LibreCAD jsem se teď díval, a je prezentován jako 2D, což mi nestačí, neboť potřebuji podporu STEP (STL) na prostorové modely elektrosoučástek a k vytváření předloh pro malé stolní CNC (vrtání, frézování).
Ještě se podívám na FreeCAD, případně budu hledat dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 LTSC :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...tudy cesta fakt nevede, neboť jak jsem již psal výše, Win10 jsou totální nedodělek do kterého akorát cpou další a další "pozlátka", aniž by se moc starali o stabilitu; navíc zlodějina dat přesáhla únosnou mez (viz EDGE)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne nevieš čo je LTSC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...že by Long Term Servicing Channel, tedy Win s prodpouženou podporou ;-)
Tedy něco, co neřeší můj stále zvyšující se odpor k chování firmy (tedy resp. jejich manažerů) k zákazníkům ...Avast již trochu umravnili, ale chtělo by to konečně pořádný zákon (alespoň celoevropský) proti těmto praktikám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Začni z druhé strany a podívej se, jestli jsou tebou vyžadované aplikace na této platformě k dispozici. Pokud vím, CAD aplikace v Linuxu moc lidí nenadchne. Koukni se, jestli ti vyhovuje něco jako CAELinux, jestli nejsi svázán s MSO atd. Kravinky jako lišta nahoře nebo dole, nemohou ovlivnit tvůj výběr, protože přesunutí panelu shora dolů/vlevo/vpravo ti zabere pár vteřin. Pokud se dostaneš přes CAD, CAE a MSO, tak se zeptej pak :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky.
Aktuálně užívané aplikace - Firefox, LibreOffice, GIMP, VLC, KiCad, MPLAB X IDE, Arduino mají své verze pro Linux, takže by to mělo být OK, další aplikace jsou pak pod Java nebo WEBové, takže také OK.
Navíc tedy potřebuji - nějaký slušný PDF prohlížeč s podporou formulářů (a nejlépe i podpisy), PCB panelizér, CAD s podporou STEP (STL) formátu a nejlépe i nějaký CAM se simulací obrábění ve třech kolmých osách (malá stolní CNC mašinka).

PS: Ještě se podívám na Inkscape jako náhradu za občas užívaný Corel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inscape pod Win bezva (dokonce umí načítat i soubory Corelu, a v podporu Gcode jsem ani nedoufal...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inscape je OK, vedle GIMPu ti poradím, abys kouknul na Kritu. CAD a PCB* fakt nevím, nehraji si na to, že vím vše. Pro PDF je pro mě OK Okular a pro náročnější třeba Master PDF Editor. Poprubuj aplikace, klidně i z nějakého livecd.

Já přecházel před více jak dekádou a jsem dodnes rád, že mne to linuxácí spíše rozmlouvali, protože v mém případě se jednalo mj. i o účto a další, tehdy naprosto nemyslitelné věci (tím mě motivovali a vlastně i vyzkoušeli, jestli to myslím vážně). Převod/přechod všeho mi trval půl roku (pragmatik → ověřuji kompatibilitu a funkčnost do puntíku). Dnes ti každý doporučí Ubuntu a tvrdí, jak všechno jde. Je to nesmysl a tuplem, pokud mluvíš o novém HW. To ale můžeme proprat, až prubneš aplikace. Držím palce.

EDIT: známý CAĎák :) mi napsal, že ti mám říct o VariCADu. Netuším co to je a co to umí, ale prý si budete rozumět :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Master PDF Editor (zatím pod Win) testuji, ale mám problém, že nedokážu trvale zavřít náhledy stránek v levém sloupci (kdyby se dal vypnout i ten levý s ikonou "Objekt inspektor", bylo by to nejlepší), čím se to stává téměř nepoužitelné (do "kanálu" se mi fakt koukat nechce).
Okular jsem taky našel, ale ten testnu až na Kubuntu.
O VariCADu jsem již slyšel, takže na ten se určitě podívám a na Kritu také.
Ještě jednou díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VariCAD je zajímavý, ale na občasné tvoření chybějících 3D modelů součástek je to trochu moc ...i cenově. Možná bych měl hledat i v jiné skupině programů podporující tvorbu ve 3D s výstupem v potřebném formátu (STEP).
Krita je zajímavá, ale směřuje spíše k volnému kreslení a vektory jsou jen doplňkem (tedy něco jako CorelPAINT), ale u mne je to obráceně, tedy Inkscape (který je spíše jako CorelDRAW) bude patrně vhodnější.
Všem díky za rady, a pokud Vás napadne ještě něco dalšího - sem s tím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z WEBu VariCAD jsem si stáhl prohlížeč (zatím pro Win), a ten je fakt bezva - umí STEP formát (vedle DXF a DWG), info o jednotlivých tělesech, měřit ve 3D a spoustu dalšího...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S CADem posloužím asi tak jako eunuch nymfomance. Přidám odkaz a tím končím.

https://itsfoss.com/cad-software-linux/

MasterPDF znám zběžně, ale pokud si pamatuji správně, zavřít šly všechny panely/tool boxy. To zkus pak z livecd.

A když jsem u těch odkazů..

https://www.tecmint.com/linux-pdf-viewers-and-readers-tools/

Ale to si umíš najít sám, hledej popelko

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.
Ten druhý odkaz jsem našel, takže se snažím postupně prokousávat (a co je i pro Win testovat).
Ten první obsahuje i některé programy, které jsem zatím jinde nenašel, takže hurá do dalšího kola...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neděkuj, praktikuj :). Pokud máš dostatek RAM a rychlou flešku, stáhni si livecd a budu rovnou hustej a řeknu jak Kubuntu, tak Manjaro a vyzkoušej si aplikace v Linuxu. Proč? Občas se stane, že nejsou stejné fce pro obě platformy. Proč dva systémy? Oba jsou zástupce z jiného pole (stable vs rolling-stable). Proč? Pokud máš novější nebo nový hardware, je velmi pravděpodobné, že v rolling release distrech ti bude chodit líp. A můžeš posoudit dvě věci najednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mám jen noťas, kde je ale problém s bootováním z USB (fleška i HDD s konvertorem), a v novém PC (AMD Ryzen 4700G, tedy desktop Renoir, až konečně bude) bude M.2 disk, který do noťasu nedostanu a už se mi nechce investovat do komponent, které nepoužiji. Možná ale ještě něco vymyslím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nerozumím tomu M.2 disku. Ten neřeš, bude ti chodit v libovolném distru. Sám mám M.2 PCI-E Gen 4 od loňska.

Jinak, pokud se nepletu, s UEFI bootem spustíš systém i z nejdržkovatějším laptopem. Osobně instaluji systém v legacy módu bezkompromisně vždy, ale poprubování si někdy vyžádá na laptopech výrobců, kteří nedodržují standardy (Asus, Lenovo, DELL atd.) určité kompromisy. Nicméně poprubování z flešky v EFI módu určitě hříchem nebude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom mém noťasu je nějaký nestandardní USB řadič, takže boot z něho ne :-(
M.2 disk do nového PC (kterým by se to obešlo) do stávajícího noťasu nejde dát.
Zkusím ještě trochu pohledat, zda někdo nevymyslel nějakou fintu jak to udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D takto je dobrý. Hele to naopak práskni veřejně výrobce a typ, ať lidé vědí, čemu se mají vyhnout. Každopádně i takový dinosaurus jako je HP v době, kdy začalo EFI umožnilo, nalistovat (doslova) EFI kompatibilní boot img a spustit jej. Jinak držím palec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bude to FreeCAD, neboť jsem našel tools, který ho obousměrně spojuje (tedy přenos 3D objektů) s KiCAD. Lze tedy i navrženou desku plošného spoje jako 3D model přenést do CADu, a tam k ní navrhnout mechaniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Freecad používám občas i pod windows. On má snad jako jediný schopnost převádět stl na 3d (step) zadarmo. Jediné na co je u něj třeba myslet je, že je to permanentně program max v betaverzi a že má krkolomné ovládání oproti komerčním parametrickým 3d cadům. Takže jelikož mám legální přístup k těm komerčním tak se nedonutím ho používat jako plnohodnotnou náhradu. Na jednoduchá 3d tělesa pro 3d tisk je ale podle mně v pohodě použitelný. Na 2D náčrty pak Librecad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zkušenosti.
Primárně mi to má sloužit k úpravě (a případně i tvorbě) modelu s součástek do KiCAD, takže to snad vyhoví. Až se prokoušu i dalšími vytypovanými programy (zatím pod Win), tak se na to podívám podrobněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí OpenSCAD, ale je to takové .... asi pro pravé programátory ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasické žabomyší války Linux vs. Windows.
Já dospěl do stádia, že na desktop patří Windows a na server a jiné specializované zařízení Linux. S linuxem se kvůli práci už celkem kamarádím, ale na desktop bych si ho nedal. Z desktopových linuxů mi nejvíc seděl překvapivě Manjaro, taková "user-friendly" a přesto docela mocná varianta Archu, ale "Běžnému Frantovi Uživateli" bych ho nedal.

Pochopil jsem taky povzdech jedné mé známé linuxačky, která mi před mnoha lety, kdy jsem se chtěl s Linuxem seznamovat, řekla, že jsem idiot, když jsem dal do linuxové mašiny grafickou kartu.

Linux na desktopu má smysl pro někoho, kdo má chuť se s tím srát a nechce platit nebo upirátit Wokna. Anebo pro někoho, kdo nutně potřebuje používat něco, co na Windowsech není a na Linuxu ano. A pak je speciální použití Linuxu na desktopu na starých strojích, kam už nejde nainstalovat podporovaná verze Windows. A tady pořád tápu - např. takovej Athlon XP (já vím, je to fosil jaxviň) a rozjet na něm něco, co by dávalo desktopově smysl. Chápu, ono to dost dobře nejde, protože jak dojde na webovej prohlížeč, tak je s dnešními weby a rychlostí toho stroje kámen úrazu na světě. Rychle už to prostě nikdy nepude :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mne by na Windows chybelo hlavne neco na zpusob i3vm: https://i3wm.org/ Chvili mi trvalo, nez jsem presel na tiling vm - nebyl to muj prvni vm, pouzivam ho asi tak 8-10 let, ale je to silne navykove, aspon pro sysadminy a kodery. Proste pro nekoho, kdo ma rad hezky zorganizovana okna. IMHO to dokaze s velkym monitorem perfektne nahradit nektere silene multi monitor setupy. Sam mam jen laptop screen + 1 externi monitor. Pro normalni lidi to neni, to uznavam.
A hlavne by se mi s Windows nechtelo srat :) A porad se preucovat kam M$ zas presunul nejake to nastaveni v nove verzi. Linux se taky meni, ale tak nejak pomaleji a vetsinou to dava i nejaky smysl.

Letos slavim 16 let od prechodu z Win na Linux na desktopu, nikdy jsem nelitoval ani na chvilku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux, zvlášť Ubuntu umí překvapit, jak mile tak nemile. Na Steam+Proton je dost snaživý. Pak to zazdívají zase věci které už byly samozřejmostí snad na Win98. Některé hlášky k situacím - no jeden neví zda brečet nebo smát se. Ale pokud nastane příznivá konstelace hvězd a vše funguje tak se dá používat velice dobře.
P.S: AXP? To už je vážně arch. vykopávka, kdo by se s tím dnes zabýval když na sběrné dvory se nosí C2Q, Lynnfieldy či už i nižší Sandy? Mám na ty procesory skvělé vzpomínky ze školních let, ale to už uplynulo opravdu hodně vody. Tehdejší AXP 2000+ a 2500+ předělaný na 3200+ za ty prachy byly opravdu nářez, třeba v kombinaci s GT6600GT nebo 1950 Pro 512MB...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak si dnes stojí OpenSuse? Svého času jsem ho zkoušel, kdy ho Computer přikládal na cd. Ale teď nevím, jestli to byl Mandrake nebo Suse. Je to už přes 12 let. Dojmy byly celkem pozitivní. Dokud člověk nepotřeboval spešl programy, tak nebyl problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ho mám na serveru i na notebooku, takže použitelné to je, ale nemohu porovnat, protože nic jiného jsem nezkoušel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Linux na desktopu má smysl pro někoho, kdo má chuť se s tím srát a nechce platit nebo upirátit Wokna. Anebo pro někoho, kdo nutně potřebuje používat něco, co na Windowsech není a na Linuxu ano. A pak je speciální použití Linuxu na desktopu na starých strojích, kam už nejde nainstalovat podporovaná verze Windows."
Mně se to naopak osvědčilo pro lidi co ten počítač mají na takovéto domácí žvýkání. Tj. web word, obrázky, videa, emaily (a místo pasiánsu pár podobných her + kulečník)... Ideálně lidem navyklým předtím na xpčka. Když se to správně nastaví je to pro ně snadněji akceptovatelné než přechod na desítky či předtím na sedmičky. K čemu je lidem co nehrají moderní hry, ani nedělají nic v cadu windows??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám podobně. Na starý PC nainstaluju Ubuntu, chromium a VLC player, je to pořád funkční dokud ten PC nechcípne. Je to taková instalace na doživotí. Nikdo mi nevolá, nikdo mě neotravuje, všechno funguje, a to nehlavnější je - nedokáže Ubuntu zbourat, Windows ano

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no třeba aby ten stroj dovedl zobrazit prostředí dřív než se udělá večeře? Mám pochopení pro jistou šetrnost, ale když pc nezvládne ani W7 nebo s velkými problémy tak má skončit v elektroodpadu. Ono se řekne - bude to jen "na web" jenže ten dnes už ty staré čipy nedávají, neb to je slideshow, neustálé čekání a přitom ten stařeček jede na plný kotel a týrá větráky co to jde. Takže takové poměrně násilné prodlužování životnosti má snad smysl u "kolenovrtů" nebo jedinců/rodin co opravdu musí obracet každou korunu před vydáním a každý rok chodu starého zařízení se počítá.
Hlavní průser pro linux je že W10 nejsou kdovíjak náročné, provozoval jsem jeden čas jako nouzovku 32bit edici na Atomu Cherry Trail s 2GB RAM a kupodivu se to dalo používat líp jak kdysi tři roky starou instalaci Win98 v na tehdejší dobu lepším hw.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dávám to na obstarožní stroje a nabíhá to naprosto v pohodě.... Žádný kafe si u toho nikdo ohřívat nemusí. Start je naopak rychlejší než ty wokna co tam wždy byly předtím (navíc ty bývají značně zabordelené kdečím). Hlavní pro uživatele je že se to nastaví tak by se to ovládalo stejně jako stará XP (občas jsem i přejmenoval ikony/názvy z Writer na Word). A nejlepší je že na rozdíl od windows se mi nestává že by mně pak někdo ob týden volal že něco najednou nefunguje!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj s tím Writerem mi připomnělo jednoho strejce, který po spuštění vrněl blahem, že už tam má zase ten starej dobrej Word, na kterej byl zvyklej... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je problém hlavně Windows, a především to ovlivňuje hard disk. Můžeš si všimnout, že i když to nabíhá dlouho, tak procesor není vůbec vytížen. Nevím, zda to dělá antivir nebo systém, v každém případě to svědčí o tom, že čtení z disku není optimalizováno. Není divu, když každý vývojář má SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

může být, co vím tak tyhle velké Windows od Vist s tím mají problém. Ale dnes je zase SSD za pakatel tak proč se dobrovolně trápit na starém vyběhaném HDD. Pokud už jde o 7200ot 2TB+ tak už rychlost není tak tragická, jenže u těch starých strojů je mnohdy nějaká plečka sata 150 a disk 500GB 7,2K v tom lepším případě, tam už je to jen o čekání a čekání...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux je vhodný pro dvě skupiny lidí - pro ty, co PC nerozumí vůbec (ti ale musí mít za zadkem někoho kdo to nastraví) a pro ty, kdo se o to zajímají a rozumí tomu. Pro lidi kteří jsou mezi těmi dvěma skupinami jsou vhodnější Win.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mint jsem zkoušel, ale jako obyč user mi neseděl vzhled (cinnamon, mate?) nevím přesně

nastavil jsem doma před lety i v širší rodině ubuntu a win v dual bootu a vzhledem k tomu, že v grubu je deafultně na 1.místě boot ubuntu, tak to každý z rodiny nějak uchopil po svém a fungují na tom (browsení, sem tam nějaká práce v officech, filmy), zacož jsem rád protože nemusím řešit placení výpalného za "odemčení" zavirovaného PC a co teď a armagedon apod

vlastně antiviry od té doby nepoužíváme, modelová situace "mám přece aviru" je tak méně a méně častější

já osobně cca z 80% času jedu xubuntu (ano vyhovuje mi ta zasratá lišta nahoře, jsem na tom tak 5-6 let, jen nechávám povýšit distro při každý aktualizaci), zbytek win7 - pouze práce (autocad, export dwg do pdf, fakturace)
děcka mají hry co jsou pouze na winech a umí si to v grubu překlikat, takže občas vidím u nich na desktopu win

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.