Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Raspbian Stretch založený na Debianu 9

Nová verze na Debianu založené distribuce pro Raspberry Pi přechází na novou verzi mateřského systému se spoustou velkých novinek.

Oproti předchozím vydáním, které zakládaly na Debianu Jessie, je ze mnoho optimalizací pod pokličkou, které by ale běžný uživatel neměl během používání desktopu i aplikací postřehnout. Došlo ale na několik změn, které je nutné zmínit.

Je zde nová verze nástroje pro psaní hudby kódem Sonic Pi 3.0.1 (více v changelogu). Webový prohlížeč Chromium byl aktualizován na verzi 60, aktuálně nejvyšší stabilní (61 se připravuje a přinese zajímavé novinky) - na Raspberry Pi by měl být viditelně rychlejší chod a vylepšené využití paměti.

Verze založená na Jessie používala pro Bluetooth audio framework PulseAudio. Stretchová verze toto integruje již v rámci ALSA pomocí balíčku bluez-alsa. PulseAudio tak déle není potřeba, nová instalace jej již nepoužije a stejně tak plugin hlasitosti v hlavní liště PulseAudio nespouští. Všechno by tak mělo fungovat jako dosud, ale bez nutnosti „ďábelského Lennartova díla“. PulseAudio lze samozřejmě v případě potřeby doinstalovat.

Novinkou je, že aplikace již (mnohdy, ač ne vždy) nepředpokládají, že výchozí uživatel se jmenuje „pi“. Jinak se chová sudo. Ve výchozím nastavení už nemá uživatel pi k dispozici sudo bez hesla. Dále je k dispozici offline verze Scratch 2, nově s přidaným rozšířením SenseHAT. Je zde oprava exploitu Broadpwn, týkajícího se firmwarů wifiny BCM43xx použité v Raspberry Pi 3 a Pi Zero W.

Pokud se rozhodnete pro ruční upgrade, je potřeba vyměnit repozitáře, aktualizovat a následně pokud nestojíte o PulseAudio, jej vypnout: sudo apt-get -y purge pulseaudio*. Doporučená cesta je čistá instalace nové verze.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Raspbian Stretch založený na Debianu 9

Pondělí, 21 Srpen 2017 - 22:18 | doomcz | jebat zálohy, stejně tam mám jen KODI a Rhythmbox...
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 22:08 | jakub novak | Snad jen restore z image, protoze kazdy si udela...
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 21:10 | doomcz | Dobrá past, u RPi mám BT klávesnici a po upgradu...
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 15:53 | R-M-X | Tak takhle mél vypadat celý příspěvek ;-D
Pondělí, 21 Srpen 2017 - 10:45 | sid dagivers | # apt-get update # apt-get upgrade # apt-get dist...

Zobrazit diskusi