Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla Fedora 26

Šestadvacátá Fedora není natolik revoluční jako pětadvacítka, ale i tak stojí za pozornost už jen proto, že nese novější kernel a další vylepšení.

Novinkou je třeba přechod aarch64 kernelu (mimochodem 4.11.8) z 42bitového virtuálního adresního prostoru na 48bitový tam, kde je to podporováno. Běžný desktopový uživatel z toho patrně nebude mít žádné výhody, tohle se týká hodně specifického uplatnění (třeba serverové in-memory databáze atd.).

Balíčkovací správce DNF povýšil na verzi 2.0, zahrnující spousty oprav a vylepšení, plus opravy týkající se nekompatibility verze 1.x s Yum. OpenSSL 1.1.0 přináší nové šifrovací algoritmy, X.Org má odstraněnou zastaralou podporu Synaptics. GCC povýšilo na verzi 7.1, dále je zde glibc 2.25, spousta nových verzí kompilátorů. Webaře může zaujmout třeba PHP 7.1 a Zend Framework 3.0.

Jako desktopové prostředí zde slouží GNOME 3.24, kromě toho se ale mezi Spiny Fedory objevuje také varianta s LXQt. Asi netřeba obšírněji rozebírat novinku minulého vydání, a sice přechod z X.Org na Wayland jako výchozí grafický server.

Tagy: 
Zdroje: 

Fedora

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla Fedora 26

Žádné komentáře.