Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla Mageia 6

Po dlouhých peripetiích vychází nová verze linuxové distribuce Mageia. Přináší spoustu zajímavých novinek, přičemž její podpora potrvá nejméně do ledna 2019.

Na šesté vydání Mageiy jsme si počkali hodně dlouho. Teoreticky vzato, kdyby Mageia po celou svoji existenci držela na počátku proklamovanou kadenci nových verzí po 9 měsících, tak bychom už chvíli měli venku Mageiu 8. Ono se ale tento plán prakticky nikdy nedařilo držet, ostatně už Mageia 5 nabrala takové zpoždění, že vyšla i mezi-verze 4.1.

Oproti Mageie 5 přichází verze 6 s odstupem více než 2 let, oproti mezi-verzi 5.1 pak po 8 měsících. Každopádně je tady, novinek je spousta a stojí rozhodně za to.

Srdcem systému je kernel 4.9.35, což je LTS verze. Mageia 6 tak v době uvedení nenese nic supermoderního, s nejnovějšími procesory typu Skylake, případně s AMD Ryzeny a novými deskami s novými zvukovkami Realtek bych byl prozatím opatrnější. Aktuální stabilní vydání kernelu je 4.12.2, což mnohé nasvědčuje. Většina z nás ale jistě potíže mít nebude, případně je zde samozřejmě možnost do systému vpáchat novější kernel, nikoli však LTS verzi.

Z dalších věcí v podhoubí systému se sluší zmínit systemd 230, X.org 1.19.3, Wayland 1.11.0 či Mesa 17.1.4.

Mimochodem novinkou je také to, že instalátor má jako výchozí rozlišení nikoli 800×600, ale 1024×768. Podporována jsou NVMe SSD (s tím přišla už verze 5). Uvítací obrazovka MageiaWelcome byla portována na Python 3 a GTK+v3. Isodumper dostal nové GUI, rozšířen je ekosystém kolem Dockeru,

Pokud bychom za výchozí desktop pro Mageiu i z historických důvodů vlekoucích se už od Mandrakelinuxu považovali KDE, tak šestka konečně přechází z KDE 4 na KDE Plasma 5, konkrétně verze Plasma 5.8.7 LTS. Dále je tu GNOME 3.24.2, MATE 1.18, Cinnamon 3.2.8, Xfce 4.12.1 či LXQt 0.11 (LXDE je k dispozici na instalačním DVD). Z aplikací tvůrci vyzdvihují LibreOffice 5.3.4.2, Firefox 52.2.0 ESR, Thunderbird 52.2.1 či Chromium 57.

Vedle RPM s urpmi je zde také podpora systému DNF, konkrétně i DNF 2 (GUI nástroj dnfdragora, inspirovaný rpmdrake). Podporováno je též (AppStream (tj. i GNOME Software a KDE Plasma Discover), Fedora COPR či openSUSE Build Service).

Systém dostal nové téma ikon a nový wallpaper. Úspěšně se podařilo dotáhnout ARM port (/ARMv5 a ARMv7) do buildsystému - instalační obrazy se objeví brzy. Výchozím bootloaderem je nově Grub2.xx. Instalační obrazy nově zahrnují též 64bit Live Xfce. Celkově ale Mageia 6 podporuje více než 25 desktopů / správců oken (např. E21.8/EFL, IceWM, afterstep, awesome, dwm, fluxbox, fvwm2, fvwm-crystal, i3, icewm, jwm, matchbox, openbox, pekwm, sugar, swm či windowmaker).

Jelikož vypršely poslední patenty na MP3, je podpora součástí výchozího systému. Tainted repo jsou stále nutné pro věci jako H.264 / AAC. Zmizel balík pro Skype, jelikož Microsoft ukončil podporu Skype. Je zde ale nová webová varianty Skype, kterou lze instalovat pomocí RPM balíčku od Microsoftu, je ale pouze 64bit.

Mageia upozorňuje, že skončila podpora proprietárních Catalystů pro Radeony, takže Mageia 6, s ohledem na verzi kernelu, již umí pouze otevřené ovladače. Použití AMDGPU-PRO s Mageia 6 není možné, jelikož pracuje pouze s X.Org 1.18, šestka používá X.Org 1.19. U Nvidie fungují jako vždy uzavřené ovladače GeForce, podpora Optimus je zajištěna hned třemi cestami (klasicky projektem Bumblebee, nově Nvidia-Prime, případně za použití ovladače nouveau, což ale automaticky znamená jistá omezení).

Důležité: pokud se chystáte upgradovat z Mageia 5, čtěte detaily. Také doporučuji pročíst Errata.

Z hlediska podpory je v plánu dodržet slib, tedy podporovat Mageiu 5 ještě další 3 měsíce (od tohoto vydání verze 6). Tím se Mageia 5 stane nejdéle podporovaným vydáním. Mageia 6 bude, jak je zvykem, podporována nejméně 18 měsíců, tedy nejméně do ledna 2019 (tehdy také končí podpora kernelu 4.9). Pokud by bylo nutné podporu prodloužit, bude to oznámeno.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla Mageia 6

Čtvrtek, 20 Červenec 2017 - 08:41 | MystiX | Trochu mi u těch distribucí chybí informace -...

Zobrazit diskusi