Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo desktopové prostředí MATE 1.16

Vývoj nelze zastavit a tak další části původně GTK+ v2 desktopu MATE přechází na GTK+ v3.

Tvůrci MATE, kteří tímto prostředím přímo pokračují ve vývoji desktopu GNOME 2.xx, vydali dle očekávání novou verzi. Opravuje některé chyby, čistí kód od zbytečností, ale hlavně se soustředí na přechod od zastaralých knihoven GTK+ v2 na GTK+ v3, které pohání (mimo jiné) též Linuxu Mint vlastní desktop Cinnamon a původně též prostředí GNOME 3.xx.

Z hlediska aplikačního a z hlediska vzhledu témat desktopu je toto vydání kompatibilní s GTK+ 3.22. Nově jsou na GTK+ v3 převedeny programy Engrampa (správce archivů) a dále MATE Notification Daemon, PolKit, Session Manager a Terminal. Z libmate-desktop (základní knihovna s API pro MATE moduly) byly vyjmuty programy Engrampa, MATE Applets, Netbook, Power Manager a Terminal a také Pluma (textový editor). Většina jich je nyní portována na GApplication, což je základní aplikační třída, na které staví tato nová generace.

Před časem jsem tu vzpomínal dva jiné, původně GTK+ v2 desktopy, a sice Xfce a LXDE. Stejně tak bychom se dnes mohli ptát, co bude jednoho dne z MATE, které je právě specifické tím, že narozdíl od Xfce a LXDE (které na GTk+ v2 byly prostě z historických důvodů), vzniklo právě proto, aby pokračoval projekt původního GNOME 2.xx s GTK+ v2 pod kapotou. Pro vývojáře kolem Linux Mintu je - pochopitelně - MATE méně důležité než architektonicky novější GTK+ v3 desktop Cinnamon, takže se můžeme pomalu začít přít o to, co bude s MATE v post-GTK2 éře, resp. jaký bude smysl jeho existence (v závislosti na tom, jak bude MATE po tomto přechodu vypadat a jak se bude používat).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo desktopové prostředí MATE 1.16

Sobota, 1 Říjen 2016 - 11:22 | Shafa | to je prece obycejny preklep... GTK v3 pod...
Sobota, 1 Říjen 2016 - 01:29 | Marvin | "...vzniklo právě proto, aby pokračoval...
Čtvrtek, 29 Září 2016 - 21:21 | Shafa | Jsem na to celkem zvedav. Blizici se LM18.1 bude...

Zobrazit diskusi