Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vysoká žebra nových chladičů Intelu jsou plastová, jen na ozdobu

Mazec :-D Prostě Intel no...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

intel leap ahead! Takto nejako si predstavujem technologicku firmu na spici :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

240w.... roztopeny plast :DD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je podobné, ako dve fejkové "koncovky" výfukov na SUV za 50k € s motorom 1.6d :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Snad 1.0 TSI?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to docela zajímavě tvarované, nemohlo by to třeba sloužit k lepšímu usměrnění proudění vzduchu od větráku?
Ale taky to může být jen dyzajnofka ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím si sám, když autor článku se zmohl pouze na obvyklý výsměch Intelu...
Podle článku na cizích webech (třeba zde https://videocardz.com/newz/intels-new-stock-cpu-cooler-for-alder-lake-i...) se chladiče jmenují Laminar RM1 (hint "Laminární proudění"), takže to nějaký význam z hlediska lepšího proudění vzduchu mít nejspíš bude...a ještě to dobře vypadá ;)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

nepochybujem o tom že sa zmení airflow a pomože to....trochu. Ale mohli to urobit z Al a pomohlo by to asi viac. Ale to by ojebávači z intelu zarobili menej. Njn.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale přece úspora hliníku, takže je to ECO ! Na reklamách se to bude krásně vyjímat A o to jde !!! :-D :-D :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máchnul a minul. Možná stačilo trochu se dřív podívat.

Dle wiki:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lamin%C3%A1rn%C3%AD_proud%C4%9Bn%C3%AD

Se toto proudění týká kapalin, nikoli vzduchu. Takže jestli nebude chladič potopený třeba v oleji...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jak koukám na skripta, tak toto proudění se řeší v trubici, takže ani ponoření do kapaliny tento výrok nezachrání :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, a kolegovi taky uniklo 'při kterém jsou proudnice rovnoběžné' coz asi u radialniho fukaru docili tezko.. (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen blbý, že zrovna tohle je axiální fukar!
https://www.ventilatory.cz/axialni-nebo-radialni-potrubni-ventilator-x31238

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta vrtule sice fouká axiálně, ale na rozdíl od ventilátoru na vašem obrázku za ní nebude trubka, ale placka. Takže ten vzduch musí do strany, a vzhledem k symetrii musí do všech stran, což je ale geometricky nemožné laminárně (tj. se shodným směrem vektoru rychlosti ve všech bodech). Předpokládám, že tohle bylo míněno výše.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně si myslím, že je tam překlep a původní název je Luminar. Protože když se podívám na tohle absolutní dno Intel produkce a marketingu, vidím zcela jasně jak znělo zadání.
"Ať to sakra svítí, aby každej zákazník OEM PC věděl, že jeho stroj pohání TEN INTEL! A ať to PROBOHA nestojí majlant! Máme plný sklady těch hliníkovej pasivů co troubům cpeme do chřtánu už skoro 20 let, tak nic jinýho nevymejšlejte! Jenom to nějak zflikujte ať to svítí, reprezentuje a nezapomeňte tomu dát nějakej INTOUŠSKEJ název, kterej bude evokovat pocit, že na tom v RD jako že fakt mákli! AMD to tak má už léta!. ŠUP,ŠUP!".

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mozno vas to prekvapi, ale dynamika prudenia kvapalin sa uplatnuje aj pri plynoch. Je tam sice navyse faktor stlacitelnosti plynu, ale to ide podchytit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Hoši, hoši, hoši...
Pletete si kapaliny a tekutiny.
To ale nic nemění na tom, že popisovaný výrobek hraničí s trestným činem úmyslné uvádění zákazníka v omyl.
A teď pro změnu všichni právníci pusťte se zase do mě. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... používat wikipedii jako zdroj informací pro svoji argumentaci :-) Samozřejmě, že rozdělení na laminární a turbulentní platí i pro tekutiny a nejenom pro kapaliny. To slovo laminární v názvu je jen PR, protože nemá význam se u něj bránit turbulentnímu proudění. Tomuto typu chladiče by nejvíc pomohlo, kdyby se horní část obehnala dokola izolačkou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

fyzikálne vzduch - kvapalina. Bernouliho rovnica.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My se učili že vzduch je tekutina a voda je kapalina i tekutina. Ale už jsem dlouho ze školy, třeba se to změnilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu stránku by asi měl někdo opravit. Když se podíváte na anglickou verzi, ta hovoří o "fluid dynamics", nikoli o "liquid dynamics", a pokud něco víte o letadlech, tak si určitě vzpomenete, že laminární proudění vzduchu kolem křídla je velké téma v letectví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

covece, laminar znamena 'slozeny z platku, listku, zeber' atd. co cekas ze ty plastovy prikrasy budou delat? bez nich fouka vzduch z chladice radialne, s nima bude foukat vzduch z chladice radialne.. (:

tam fakt jediny co bylo smysl je kdyby ty zebra byly kovovy a vedly teplo vejs, jako s tim kdysi prisel zalman..
https://m.media-amazon.com/images/I/418NZ8SFBCL._AC_.jpg

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Laminarne prudenie je terminus technikus. v tomto ma typek pravdu. oplati sa checknut si aspon zhruba, nez zacnes poskakovat, ci nebudes podskakovat zle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no tak si o tom laminárnom prúdení aj niečo naštuduj pre zmenu aj ty, ty "termímus technikus", týpek nemá pravdu ani náhodou, laminárne prúdenie pri takom ventilátore neexistuje takmer vôbec, zďaleka vo väčšej miere sa uplatní prúdenie turbulentné a na to sú tie plastové paličky úplne a kompletne nah.vno!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja vobec netvrdim, ze by ten chladic nejake laminarne prudenie siel riesit. Len ze nieco take existuje a v kontexte produktu, ktory riesi prudenie vzduchu je referencia na laminarne prudenie presnejsia, nez na laminovane materialy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zalman s tým neprišiel prvý, už pred ním boli na takom princípe iné, volali sa Titan, akurát neboli z plátkov, ale vyfrézované z jedného kusu duralu, dosť menšie a hlučnejšie. hentie Zalmany ale boli podstatne lepšie, to je fakt...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Šup, místo mínusování nastudovat fyziku. Laminární = rovnoběžné, turbulentní...asi není potřeba vysvětlovat. Platí jak pro plyny tak kapaliny.
http://edu.techmania.cz/cs/veda-v-pozadi/2257

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'Šup, místo mínusování nastudovat fyziku. Laminární = rovnoběžné, turbulentní...asi není potřeba vysvětlovat.'

prosimte nastuduj si to sam.. meles fakt kraviny..

..turbulentni proudeni je opak laminarniho proudeni
..'laminar' neni rovnobezny ale neco co je slozeny z platku, plisku, lamel, zeber.. https://www.merriam-webster.com/dictionary/laminar
..'laminar flow' je rovnobezny proudeni.. coz u radialniho chladice neni mozny z principu veci dosahnout, z toho ti fakt vzduch nikdy rovnobezne nebude, z toho fouka paprscite..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Motáš dohromady radiální a axiální větrák s rovnoměrným a turbulentním prouděním. Hrušky a brambory...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nestrápňuj sa už, nemáš šajn o laminárnom prúdení, v okolí rotujúceho telesa je TURBULENTNÉ, laminárne nehrozí ani náhodou, leda tak vo veľmi tesnom okolí medznej vrstvy, tak si bež naštudovať, čo to je, ty "fyzik"...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

sorry, mozna by bylo lepsi uznat zes placnul kravinu, ale kdyz se v tom chces vymachat.. tys napsal naprostej nesmysl:

'Laminární = rovnoběžné, turbulentní'

ty u plastovejch prikras umistenejch ve smeru radialniho proudu vzduchu placas o laminarnim proudeni (=rovnobeznym proudeni)..

jako fakt mi je blby to tu vytahovat, ale mavas tady terminama, ktery sis dneska vycet nekde na netu a zcasti blbe pochopil.. ja z toho mam zkousku..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem že "Laminární = rovnoběžné" a "turbulentní není potřeba vysvětlovat"

Pokud se na ty "příkrasy" dobře podíváš, tak nad kratšími žebry chladiče se nahoře rozšiřují a rozevírají a dole zužují, u delších žeber je to naopak, nahoře se ten plast zužuje a zavírá. Nevím, ale přijde mi to laickým pohledem jako pokus poslat víc vzduchu na žebra než to nechat jen volně rozfoukat po skříni. O kolik to může zlepšit
chladicí výkon, to se neodvažuju odhadovat.

Kdyby to měla bejt jen okrasa, tak proč to neudělat rovný, tohle muselo minimálně prodražit formu na výrobu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sú to len držiaky na ten modrý prstenec, aby to krásne svietilo namodro, nič viac. vzduch to nijako účelne neusmerňuje a už vôbec nie k pasívu, muselo by to byť vytvarované ináč, zhruba ako lopatky toho ventilátora nasmerované nejako účelne nadol, ale to aj tak nemá nejaký extra zmysel, keďže podstatnú časť prúdenia už "tvaruje" rotor ventilátora. jedine, ak by to bol celistvý prstenec okolo ventilátora aby sa zamedzilo aerodynamickému skratu okolo koncov lopatiek, s primeranou medzerou dole nad pasívom aby príliš neklesol prietok...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hádat se nebudu aerodynamiku/hydrodynamiku jsem nestudoval. Ale upřímně, spíš věřím tomu, že ty lidi co to navrhovali, o tom budou vědí víc, než mi místní debatéři dohromady.
Až budou chladiče dostupné, může někdo z DIIT udělat test s/bez toho plastového kusu, jestli to má reálný přínos. Tím bych za sebe tuhle debatu uzavřel. Jen jsem chtěl upozornit na to, že by to nemusel být jen dyzajnový výstřelek, ale mohlo by to mít nějaký přínos zvyšující efektivitu. Jenže na tomhle webu asi nemůže Intel udělat nic dobře :D Mně osobně je to buřt, já nejsem fanda ani jednoho, na to už jsem moc starej. Měl jsem AMDčka i Intely od 386tky dál, podle toho kdo zrovna nabízel nejlepší poměr výkon/cena...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

konečne rozumný príspevok :-)
"Komu věříš, věř, ale čemu věříš, měř!"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"udělat test s/bez toho plastového kusu" To je jako testovat automobil s trojúhelníkovými koly a bez nich. S těmi trojúhelníkovými koly určitě bude mít lepší jízdní vlastnosti, než úplně bez kol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, tí dvaja trtkovia nemajú ani šajnu o laminárnom vs. turbulentnom prúdení a idú poučovať o študovaní fyziky, trapáci... laminárne prúdenie v okolí rotora nehrozí ani náhodou, to je čisto turbulentné, ale to je aj tak jedno, pretože tie plastové rebrá nemajú inú funkciu okrem estetickej, aby niečo pomohli pri chladení, museli byť orientované tak, aby prúdiaci vzduch prúdil hlavne okolo kovovej časti pasívu, čo podľa vzhľadu absolútne nehrozí. skrátka paškvil a "vějička" na mileniálov, ak ešte tomu pridajú cool svetielka!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

bez ohladu na to, ze mas fakticky pravdu sa prejavujes ako buran

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímě mě poslední dobou mnohem víc s*r*u typy lidí, kteří mluví uhlazeně, libozvučně, spisovně a velice fundovaně, přesto melou naprostý h*v*a a tvaří se, že problematice dokonale rozumí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Při nízkých rychlostech je těleso obtékané laminárně a odporová síla je považována za přímo úměrnou rychlosti pohybu. Při vyšších rychlostech je proudění turbulentní a odporovou sílu obvykle považujeme za úměrnou druhé mocnině rychlosti.

Takže vzduch bude mít menší odpor. Jestli to zlepší chlazení si nejsem jist. Je to docela věda.

Co se určitě vylepší, tak hlučnost. Turbulentní proudění dělá rámus. Laminarni je tiché. Jestli to nezabije ložisko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pletete si příčinu s následkem. Vyšší odpor je kvůli rychlosti, a druh proudění je následkem toho odporu. A abych to upřesnil, ten odpor je mezi nejnižší vrstvou tekutiny (mezní vrstva), nejblíže k ploše. Při vyšší rychlosti má tato "dolní" vrstva větší odpor než horní vrstvy a proto se dolní vrstva začne pohybovat pomaleji. Protože se pohybuje pomaleji, dojde k rotaci mezi jednotlivýma vrstvami a horní vrstvy (u chladiče jsou to ty studené) se dostanou dolů k teplému chladiči. Tato vlastnost mezní vrstvy je jeden z hlavních důvodu vzniku turbulentního proudění a neznamená to, že by turbulentní proudění inherentně muselo vytvářet větší aerodynamický odpor. Dokonce se tohoto jevu využívá v aerodynamice ke snížení odporu kdy se účelově instalují vířiče do prostorů, kde by jinak docházelo k odtrhávání proudu. P.S. To, že se vlivem turbulence dostanou horní studené vrstvy k dolní teplé ploše má asi jasný vliv na výměnu tepla a netřeba vysvětlovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potial ok. Vo vseobecnosti sa laminarne prudenie povazuje za vec dobru, pretoze nerobi hluk, ma nizky odpor, takze netreba silne fukare / cerpadla, ALE pri vymene tepla je laminarne prudenie to najhorsie, co moze byt. To preto, lebo ako aj wikipedia napovie, pri laminarnom prudeni povrchova vrstva (styk s pevnym materialom, tu rebrom chladica) stoji. A vzduch, ktory stoji, moc neodovzdava teplo (vzduch nie je moc dobry vodic tepla ak sa nehybe). Preto sa vo vymennikoch tepla spravidla docieluje plne rozvinute turbulentne prudenie, ktore zvysi vymenu media pozdlz stien vymennika a nezanedbatelne (o 100 aj viac %) zvysi vykon vymennika.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Buď jsou v Intelu úplní pitomci a jejich nový chladič je pro jejich svářečky přinejhorším stejně slabý, jako ten strarý, nebo je tady v diskusi spousta vševědů. Zcela bez ironie tomu dávám tak 50 na 50 - u té plastové skulptury se neodvažuju říct, co bude dělat, rozbaluju čipsy a počkám si na první test. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze tie chladice su cisto stylovka. Potrebovali asi kvoli zmene poctu pinov a fyzickych rozmerov socketu tie chladice upravit, tak na ne hodili aj kusok dizajnovych zmien. Koniec kocnov, su to lacne boxovane chladice na mid a low endove intely.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Nie je tu snáď článok kde by sa tu na Intel nenadávalo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no a co vlasne udelal intel tak boziho ze by za to zaslouzil chvalit?

..grafarny slibuje ctyri roky, nic smysluplnyho furt nevydal
..procaky ma cim dal zravejsi
..s alderem trochu zved vykon, jenze na ukor haldy problemu s malejma jadrama
..xeony sapphire co mely jit proti zen2 vydaj chvili pred zen4
..xe hp zrusili
..xe hpc je zpozdeny jak prase a podle prvnich cisel brutalne neefektivni na to kolik kremiku to sezere..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to past na hejly, všichni o tom tvrdí že to je děsně cool. To je asi tak jediný jakej to má efekt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Môže to byť aj priehľadný hliník :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taka vec existuje! Vseobecne sa tato trieda materialov vola kovove skla a konkretne hlinikove kovove sklo sa "bezne" pouziva ako material na vyrobu nepriestrelnych skiel. Spekuluje sa, ze nerozbitne skla na cybertrucku maju byt tiez z tejto haluze. Na chladic na lowendovy intel ale asi zbytocna dizajnovka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ja že priehľadný hliník majú len na vesmírnej lodi Enterprise 1701-C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kovove sklo pruhledne neni, jde o kov, ktery nema krystalicke usporadani atomu, ale amorfni (jako napr. sklo).
https://www.aldebaran.cz/bulletin/2017_11_met.php
Na vyrobu neprustrelnych skel se to nepouziva.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neprůstřelný skla (limuzíny) mají tloušťku třeba 5 cm.
Cybertruck skla nejsou nerozbitný a Elon Musk to ukázal přímo při předváděčce :D
https://www.youtube.com/watch?v=LMWwImDX3ks

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> lepšímu usměrnění proudění vzduchu od větráku?

hmmm, takze misto toho aby foukal dolu a chladil CPU, ho bude foukat vic smerem mimo, a chladit vsechno je ne to, co by mel ? to zni kenialne. Jeste by to chtelo plast mezi CPU a IHS....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hihi, místo tubusu jen prstýnek, lopatky nejsou ve svojí výšce zakryty (teda podle fotek). To bude legrace s odstředivou silou, snad ten zbytek vzduchu bude stačit, nu dožene se to otáčkami, Navíc pokud mne paměť neklame, laminární proudění není zrovna ideální pro přenos tepla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Made in China" :-D :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Designed in Intel" a to práve je ten trapas, číňania ti vyrobia aj drevené želiezko z gumy, ak si zaplatíš, alebo hoc aj nejaký ten čip práve pre Intel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych apriori tak skeptický ke změně chladícího výkonu. Pokud kvůli plastu zvenčí museli zmenšit vnitřní Al konstrukci, ke změně chladícího výkonu jistě došlo.
A tím se snížila i spotřeba....

/irony off

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze, ty zebra nejen ze nechladi, ale propusti bokem vzduch od ventilatoru, aby tam nahodou nevznikl pretlak ktery by nejaky ten vzduch protlacil skrz zebrovi toho kousku hliniku pod tou plastovou paradou...
Neverim svym ocim - neni 1. Aprila, ze ne ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

i ty spony vypadaji jako vytisknute. neni to jen predprodukcni maketa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zase plno expertů, to nevíte, že Intel zaměstnává velké množství matematiků, fyziků, metalurgů a dalších expertů? Je to obří, extrémně úspěšná firma, která ví co dělá. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě zaměstnává nějaké lidi, kteří takové věci jako chlazení řeší a vědí co dělají. Viz. BTX formát, kde to opravdu fungovalo. https://www.anandtech.com/show/1544/6
Že to byla záplata na jiný problém (topící Pentimu4) je jiná věc.

Takže určitě máš pravdu, zaměstnává spoustu expertů, kteří vědí co dělají.
To, že nad nimi sedí banda kinder manažerů, který nevědí co dělají, je druhá věc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň si tu hrát na Zlobra, nebo mu to napráskám... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi opět inspirace u Apple.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"vysoká žebra jsou poloprůhledná, tudíž plastová, což znamená, že mají pouze estetický nikoli efektivní efekt - víc tepla rozhodně neodvedou" -> jiste se budou tavit az skvarit, zakaznik bude rad za smrad navic, vzdyt je to od intel-u, ja jsem ani nic jineho neocekaval, jenom dalsi vojeb od intelu, ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Škvařit a tavit se to asi nebude, když i ten nejblbější plast co by tam mohli použít vydrží dlouhodobě 130°C a na procíku nebývá více než 105°C. To dříve zafungují ochrany a sníží se výkon :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

intel pouzije eko plast z cukru, pekne to popada na zakladni desky a skratuje je...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je tak trapné, jako celý intel v poslední době.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je jen to, že to bude krásně modře svítit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Docela slušnej flemvór kvůli box chladiči, kterej stejně nikdo nepoužívá... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Používá, v office PC pro firmy. A na to stačí úplně v pohodě i ten dosavadní Intel chladič, nikdo tam nemá 24h denně spuštený CPU render aby to mělo nějaký vliv.

Jen tak pro zajímavost, Wraith stealth odvádí teplo úplně stejně jako Intel Basic chladič.

Balili ho k Ryzen 3600, a ten měl na něm v zátěži teploty okolo 95°, takže asi tak.
Ryzen 1600 i 2600 na něm měly teplotu 85°.
A všechny tyhle Ryzen 5 s tím chladičem throttlovaly all core boost.

Kde je teda rozdíl oproti intelum ke kterejm byl ten chladič balenej?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jop AMD balilo krap chladice k R3600, ked som ho vyskusal neveril som ze mam realne 95c a takty na default,ale intel je zly zly zly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by ma inac zaujimalo, aka je nejaka normalna teplota procaku v takej hodinovej all core zatazi. Musim tu presmejdit nejake testy. Moj procak sa mi zda dost teply, ked si tak zuva zdrojaky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pak do office koupí Průšu a nainstalují průšaslicer, a už to padá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm vypada lepe nez ty predchozi verze. Ale me je to jedno, ke kazdemu cpu co si koupim kupuji i lepsi chladic. Takze by tohle stejne letelo do kose.
A vubec, melo by byt vic verzi k prodeji bez pribaleneho chladice. Kazdej to vyhazuje do kose. Co nejaky eko bio racio? A co polarni medvedi?
Nabidka "S" nebo "BEZ" chladice by mela byt standard.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi se prodávaly procesory v balení "tray", ale tak už se to prodává asi jenom OEM a ostatní mají smůlu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u mindfactory jsem videl i tray verze, a tusim jeste u jednoho obchodu, ale je to spis vyjimka z pravidla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy takový blbosti přestanou lidem cpát? Ať to prodávají zvlášť těm, kteří o to stojí. Nejspíš by zjistili, že jich je minimum, protože cena tohoto box chladiče samostatně by se zásadně nelišila od chladičů, které umí chladit a nejsou úplně hlučné. Achjo ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych tam radši neviděl hliníková žebra nebo aspoň normální rámeček.

Ale aspoň tenhle blbinec bude trochu líp chladit pasiv a něco se dostane i na kaskádu... A hlavně je to podstatně lepší než ty krámy, co intel dodává teď, protože už jich mám několik s ulomeným větrákem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je víťazstvo manažmentu nad technikmi. A k tomu expertovi čo si tu myslí že to pomôže k chladeniu len pripomínam, že plast je slušný tepelný izolant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to přeci vůbec nejde. Normální ventilátory mají kolem lopatek rámeček, který zajišťuje, že od lopatek neutíká vzduch dolů i do stran, ale je tlačený převážně dolů.

Neznamená to, že když je plast izolant, tak by normální větráky chladily líp, když se ten rámeček z izolantu odstraní. :D

Intel tam ten rámeček na starších chladičích nemá, takže mu to fouká na všechny strany. Tohle je částečná bariéra, takový polorámeček, který zajistí větší proudění vzduchu směrem dolů, ale zároveň umožní ofukování pasivů na napájecí kaskádě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, normálny chladič CPU je z jedného kusu hliníku alebo medi a všetky tie rebrá sú doňho vyfrézované. Toto je len paródia na chladič aké ponúka za pár centov Aliexpress.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha... tady je problém. To nejsou žebra, co mají sloužit ke chlazení. To jsou de facto dýzy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fake chladič ala Intel zachvíli bude fake i ta destička pod ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.