Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vytlačí DVD-RW DVD-RAM?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Na výstavě PC Expo, která skončila minulý týden, prohlásili zástupci šesti firem stojících za formátem DVD-RW, svoji připravenost do konce roku 2001 výrazně zasáhnout do trhu přepisovatelných DVD médií a to především na úkor již prodávanému DVD-RAM.

Na výstavě PC Expo, která skončila minulý týden, prohlásili zástupci šesti firem stojících za formátem DVD-RW (Hewlett Packard, Mitsubishi, Philips, Ricoh, Sony a Yamaha), svoji připravenost do konce roku 2001 výrazně zasáhnout do trhu přepisovatelných DVD médií a to především na úkor již prodávanému DVD-RAM (Toshiba, Panasonic a Hitachi). Pravdou ovšem je, že Ricoh a Yamaha se v tomto souboji velmi angažovat nebudou a chtějí vyčkat, až který formát definitivně zvítězí.

pozn. CD-R serveru: To mi připadá od takových firem, jako velmi nesoldní, sedět za bukem a koukat která parta nakonec vyhraje, a k té se přidat. Myslím, že obě mají tak silné technické zázemí, že by i případný neuspěch určitě ustály. Nebo nemají?? Že by to něco naznačovalo?

Problémem formátu DVD-RW je nemožnost ho číst jak na DVD-ROM mechanice, tak na stolním DVD přehrávači. Ale i to se zdá u DVD-RW již vyřešili a v současné době rozesílají všem výrobcům DVD-ROM postup, jak takovou mechaniku naučit číst i DVD-RW. U stojních DVD přehrávačů to ovšem bude stále nemožné. To by měly vyřešit až nová DVD-RW média s kapacitou 4.7 GB, která by se měla objevit koncem roku 2000 nebo začátkem roku 2001. První DVD-ROM mechaniky schopné číst DVD-RW by měly být v prodeji na přelomu tohoto roku.

První DVD-RW mechaniky by se v prodeji měly objevit před koncem tohoto roku. Výrobci ani cena však doposud nejsou známéi. DVD-RW producenti očekávají, že tento formát si k uživatelům najde rychle cestu díky své větší kapacitě (3GB oproti 2.6GB u DVD-RAM) a větší "přátelskosti". Z jejich zprávy rovněž vyplývá, že DVD-RAM mechanik s prodalo již více než 100 000 kusů.

Twice

Pozn. CD-R serveru: No uvidíme s čím ještě přijde Pioneer, jehož formátu DVD-R/W já osobně fandím nejvíc. Je totiž již kocipován jako plně kompatibilní s DVD video.

Diskuse ke článku Vytlačí DVD-RW DVD-RAM?

Žádné komentáře.