Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vytváříme nepodporované konfigurace – DELL Latitude E5470, 5480 a dvě SSD uvnitř

To je prave krasa stroju, jako je Dell Precision, ktere nehazeji uzivateli klacky pod nohy, co se rozsireni tyce, takze u meho M6800 sel upgrade z 1x HD 750G na 250G mSATA + 3x 512G SATA SSD, o pameti nemluve.

Ty dnesni placky jsou katastrofa, k pracovni Yoga jsem musel dokoupit externi disk kvuli zaloham.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mobilní WSka jsou v tomhle jinde, to bych úplně s žiletkama nesrovnával, ale spíš mě to štve, jak to mizí z těch běžnějších strojů :/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nehazet klacky pod nohy" = Asus UX410 familie, nezavisle k mani jak pozice pro 2,5" SATA, tak m.2 slot (a i dalsi slot pro RAM). Takze to jde pekne, ciste, a jednoduse i u takoveho hubenoura. (ted fakt nevim jaky m.2 slot vlastne ma, puvodni disk jsem nechal/pridal 500GB SATA SSD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé ty ASUS UX používaly proprietární SATA konektor ála Apple a SSD pro ně dělala jen ADATA, takže bylo zapotřebí si pořídit speciální redukci, což bylo takové miloučké.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to o plackach, ale spis o tom, kde je ta masina cenove. Dell Precision 5510 ma 2 pozice na NVMe disky - oboje PCIe, stejne tak jako Lenovo ThinkPad P1, ktery mame zrovna v praci cerstve. Mimochodem, P1 je hezka masinka, mame konfiguraci 64GB RAM, 12 jader, slape to hezky, akorat uz mi prijde, ze zacina nestihat Windows scheduler a pokud zatizite vsechny jadra treba delsi kompilaci, zacne to silene funet (a potrebuje to podlozit, aby to melo dobry pristup chladiciho vzduchu). Ale to se nic jineho neda cekat, v malem tele je vykonny hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není kvůli scheduleru, ale power limitům toho šestijádra + chlazení. Jinak je to šestijádro s HT, tedy není to 12 fyzických opravdových jader, jsou i úlohy kde HT výkonnostně spíše škodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja samozrejme vim, ze je to 12 HT jader, do notebooku mi snad nikdo neni schopny dat 12 fyzickych jader.
Procesor je i7-8850H - pri kompilaci na vsech jadrech ta P1 svisti nekde kolem 3GHz stabilne (zaklad je 2.6GHz), ale system ma mnohem horsi odezvy (mys se zasekava atd.), nez kdyz totez udelam na Lenovo P51 (4 fyzicke, 8 HT jader).
Samozrejme to muze byt i IO limit, ale mel jsem za to, ze kompilace dnesnim SSD nedelaji problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na P1 (ve stejné konfiguraci) teď v práci zkoušel několik dní v kuse kompilovat a žádné záseky jsem nezaznamenal. Laptop jel asi týden v kuse bez vypnutí. Zátěž při kompilaci na všech jádrech často dosahovala i 100% CPU a kompilování samotné trvalo cca 2-3 hodiny. Ventilátor nějak moc silně nebyl slyšet, ikdyž v naprostém tichu ano, po skončení kompilace okamžitě utichnul. Testoval jsem to po updatu na poslední verzi BIOSu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by někdo udělal notebook s TR4/SP3 socketem, tak by pak 12 jader a víc nebylo problém. Nicméně takový notebook by nebyl rozhodně přenosný a tenký jako ThinkPad P1, pokud toužíte po osmi jádrech levně, docela zajímavý je nedávno testovaný Acer Predator Helios 500: https://diit.cz/clanek/recenze-acer-predator-helios-500-ph517-61-r54r-an...

Pak už leda nějaké DTR třeba od Clevo nebo něco podobného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám asi takovou dvoudiskovou "klasiku" - na systém SATA 2,5" SSD disk + plotnový disk, jeden z nich v rámečku místo mechaniky.
Je to vhodný hlavně pro starší 15"+ notebooky, který nemají M.2 a zpravidla mají celkem zbytečnou mechaniku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo se mechanika vydá na poslední cestu. Dokud fungovala spolehlivě, nechal jsem jí i když využítí max jednou do měsíce, na nějaký nalezený cd s fotkama. Když ale načetla tak na popátý a nic jí nepomohlo, tak jsem jí taky vyhodil, dal rámeček a mechaniku koupil externí.
Natož že jsem prvně nechtěl, že je to zbytečnost, tak další disk má mnohem smysluplnější využití než brát jen mechaniku na výlety :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim doplnit nejake info k tomu SATA kabliku. Ted jsou tam jen fotky pod rozborkou SSD. Ani radka textu (co to je, kde to roste, za jakou cenu...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je proprietární Dellovský SATA kablík, který tam bydlí od výrobce, nebo si ho koupíte třeba cez ebay, jedná se o díl s P/N: DC02C00B100

https://www.ebay.com/itm/Dell-Latitude-E5470-80RK8-SATA-Stiff-Disk-SSD-C...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, proč ne. Zajímaly by mě ale důvody proč raději prostě nevyměnit ten jeden starý SSD za jeden nový? Je to jen kvůli vyhnutí se přeinstalaci systému a přesunu dat - což pro někoho asi může vypadat obtížněji než popsaný HW postup, nebo ještě něco přehlížím?

Přijde mi, že vývoj ceny vs. kapacity nedává moc motivace kombinovat několik let staré SSD s novým, navíc já osobně bych takové "horší" zbylé disky pořád dobře využil někde jinde. Tedy, v kombinaci SSD+HDD smysl vidím, ve velmi specifických případech, ale o tom tento článek není, pokud se nemýlím (nevejdou se).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Disky tam můžete dát víceméně jaké chcete, mě šlo o to zkusit, zda tam rozjedu dvě nějaká SSD, kdybych to kupoval nanovo a chtěl to takto udělat, použiju samozřejmě jiná SSD. Použitá SSD v článku se mi zrovna válela nevyužitá bokem a využití najdou později.

Ano, do E5470 a 5480 se plotna + SSD spíše nevleze, mám ale v plánu ještě vyzkoušet 5mm vysoký HDD, to se i možná vleze, uvidíme (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to docela smysl dává, na jednom ssd budu mít oddíl se systémem, programy a ten druhej najde využití při editaci fotek, videa a nebo na hry. Samozřejmě, když nemá člověk doma tahle jedno ssd navíc, tak na tyhle činnosti tam dokoupí hdd a je to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem dlouhou dobu doma provozoval Dell E6430 s SSD+HDD místo mechaniky. Tento notes se mi ale nedávno pokazil, takže jsem asi za 10tis. koupil novější ultrabook Dell E7440 (i7/16GB/256SSD/FHD). Doufal jsem, že do něj dostanu můj osvědčený 1TB plotnový disk z minulého laptopu. V šachtě pro 2.5" disk byl sice přes redukci zapojený M.2, ale ten jsem snadno přehodil do vedle umístěného volného M.2 slotu.
Když jsem ale chtěl HDD umístit do uvolněného prostoru, tak jsem bohužel narazil na limit na maximální výšku disku, která je dle Dellu pouhých 5mm při použití rámečku. Bez rámečku to sice oficiálně nejde, ale neoficiálně se dostanete na 7mm. Protože můj starý HDD má 9.5mm, tak jsem jej "prozatím" vrznul do externího kejsu přes USB3 a plánuji koupit klasické 2.5" SSD s výškou do 7mm a kapacitou do alespoň 1TB na data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5mm disky považuji za sofistikovaný trolling, protože na trhu skoro žádné nejsou, v zásobě mám jeden 500GB 5400RPM 5mm Seagate a plánuji zkusit v té E5470/5480 zda by se tam vlezlo kombo 5mm vysoký HDD + M.2 NVMe SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem potrebu tohto kombinovania dvoch diskov pri takýchto nízkych kapacitách. Notebook je ťažší, viac hreje, má vyššiu spotrebu. Pritom ceny SSD/NVMe sú v poslednom čase naozaj dobré (1 TB SATA SSD od 100 €), nehovoriac o cenovo zaujímavých ponukách cez bazáre. Ešte k tomu predám starý disk a celé toto experimentovanie a kombinovanie dvoch diskov aj s rozoberaním notebooku úplne stráca.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde přece o to zkusit, zda to technicky jde!
A potom se vzepřít uniformitě standardní konfigurace!

:-)
Za mne palec Karášovi nahoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Disky bych mohl použít i nějaké úplně jiné, tady šlo primárně o to vyzkoušet, zda vůbec dva disky můžou v tom stroji dohromady být a zda to funguje. Je pak na každém, zda zůstane u jednoto 2-4 TB SSD, nebo si to nějak namixuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanok, vdaka! U mna je to DELL Latitude E5570 a Intel M.2 SSD Pro 7600p 512 GB NVMe PCIe 3.0 x4. Notebook s HQ procesorom (4 jadra) naozaj vyuzije 4 linky, comu som naozaj rad. U mna je priorita vacsia kapacita baterie a preto som uprednostnil velku 84 Wh bateriu pred druhym diskom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to jsem zapomněl zmínit, že dvě linky pro NVMe disky jsou doménou hlavně těch ULV Intelů, víc linek pro NVMe disk je typicky u tlustých CPU, nebo u AMD variant. Občas Dell dá více linek i u těch ULV disků, třeba v případě XPS 13.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

T520, Sata 2.5", mSATA a SATA v supliku misto mechaniky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na zabavení dobré. Osobně, stejně jako spousty dalších, používám kombinaci 1x ssd +1x hdd a u pracovního nb jsem vyndal dvd mechaniku takže tam teď je 1x ssd 2x hdd. 2x ssd mi moc nedává smysl.
Horší už je když přemýšlím o upgrade a nejsem schopen najít ruzumně drahý NB do kterého bych dostal i svůj stávající 2,5" 3TB HDD, má na výšku snad 12mm a to nikam nepasuje..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.