Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vzestup, pád a zázračné vstání z mrtvých. Dogecoin je meme, ale také komunita

Bizarní kryptoměna Dogecoin, která má nejlepší léta za sebou, v posledních dnech vstala z mrtvých. Pojďme se proto ponořit do historie tokenu, který patří mezi opravdové veterány.

Na sociální síti TikTok se objevilo video, které vyzývá mladé uživatele k nákupu kryptoměny Dogecoin. Ti tento mrtvý token vystřelili o 70 %. Nový nádech Dogecoinu přilákal mnoho pozornosti. Ukážeme si proto stručně jeho historii a nejdůležitější události.

Tokenizované internetové meme

Dogecoin vznikl jako vtip 6. prosince roku 2013 díky vývojáři Billy Markusovi. Ten chtěl vytvořit kryptoměnu, která by oslovila mladé publikum. Jeho název a grafika referují o psu plemena Šiba, který se stal hitem internetu a zůstal jím víceméně ve stejné síle dodnes. Token DOGE patří mezi opravdové veterány kryptoměn. Ač si neudržel vývoj, tak si udržel alespoň přijatelnou tržní kapitalizaci a obchodovaný objem.

Existuje 125 miliard tokenů DOGE. Kvůli své malé ceně a konkurenceschopné rychlosti se využívá primárně na „dýška“ v rámci internetových fór a sociální sítě Twitter. Z jiného soudku ho můžeme často najít na stránkách prodávající pornografii nebo pořádající pokerové turnaje.

Rychlý pád kryptoměny

Nicméně vraťme se ze specifikace projektu zpět do roku 2013. Billy Markus stojí za prvním konceptem a kódem, avšak kryptoměna by nevznikla bez pomoci bývalého vývojáře Adobe Jacksona Palmera, který se nechal vyhecovat studentem americké vysoké školy k registraci domény dogecoin.com. Na tu umístil první logo a odkaz na chatovací místnost. Skrze tuto stránku se dva původně paralelně pracující vývojáři setkali a spojili své síly.

Aby oddělili svůj projekt od BTC využili algoritmu scrypt, který je známý z Litecoinu. Díky tomu se extrémně ztížilo použití specializovaných zařízení ASIC. Do dnes je tedy doporučováno těžit kryptoměnu s pomocí grafických karet.

Blockchain Dogecoin:

Netrvalo to dlouho a Dogecoin se stal diskutovaným tématem, kdy na Twitteru překonal i Bitcoin. Jeho popularita přilákala ale také zločince. V prosinci roku 2014 byl hacknut poskytovatel peněženek Dogewallet. Zmizely miliony tokenů. Byla to velká rána pro celou komunitu a smutné zakončení zlaté éry roku 2014.

O několik měsíců později zakladatelé oznámili, že síť opouštějí a dávají si od světa kryptoměn pohov. Vývoj od té doby prakticky ustal, ač někteří odvážlivci se o něj z čistého entusiasmu stále pokouší. Dnes ho tlačí kupředu programátor Ross Nicoll, jehož mediální pokrytí je z 90 % pouze stěžování si na to, že kryptoměnu nikdo nebere vážně.

Digitální vtip pro dobrou věc

Během roku 2014 byl DOGE na vrcholu své popularity. Přes tento rok vznikly dva projekty, které bych vám rád představil.

Bobový tým

Roku 2014 se jamajský bobový tým poprvé po dvanácti letech kvalifikoval na Zimní olympijské hry. Avšak na vyslání týmu nebyly peníze. Komunita tokenu Dogecoin, které byl zřejmě dobře znám film Kokosy na sněhu, začala posílat miliony DOGE na sbírku. Vybralo se přes 36 tisíc amerických dolarů. Lidé dávali tak moc DOGE, že cena tokenu vůči BTC vyrostla o 50 %.

Sponzoring závodníka NASCAR

Druhým projektem, ke kterému se komunita odhodlala, byl sponzoring závodníka Joshe Wiseho 55 000 USD. Ten jezdil v populární americké soutěži NASCAR. Se svým autem polepeným legendárním psem skončil nakonec v prvním závodě dvacátý. Při závodu se vyhnul těsně několika bouračkám, což hezky shrnuje příběh samotného tokenu.

Se stejnou grafikou absolvoval ještě několik závodů. Auto se objevilo dokonce i v licencované počítačové hře.

Po těchto projektech se komunita k dalším psím kusům nedostala.

Závěr: Znovuzrození let 2019 a 2020

1. dubna 2019 vyslal CEO Tesly Elon Musk do světa tweet s jednoduchou zprávou „Dogecoin rulz“, v lehkém překladu „Dogecoin vede“. Doprovodil ho ironickým obrázkem, který si dělal srandu z tehdy mrtvé kryptoměny.

„*popotáhne cigaretu* Doge? To jméno jsem neslyšel roky.“

Komunita začala okamžitě znovu nabírat na síle. Začaly vznikat nové vtipné obrázky, po kryptoměnové zimě se nadechovala cena a o tokenu se opět mluvilo na různorodých internetových fórech a sociálních sítích.

Poslední velkou událostí bylo výše zmíněné TikTok video, jehož dopady na komunitu je zatím brzy hodnotit. Ač vývoj projektu může být ustálený, tak komunita kolem „meme desetiletí“ Doge zřejmě nikdy svůj malý token zmizet ze světa jedniček a nul nenechá.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vzestup, pád a zázračné vstání z mrtvých. Dogecoin je meme, ale také komunita

Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 14:57 | Kalisek | so wow!
Čtvrtek, 16 Červenec 2020 - 00:03 | Anonym | much doge :)
Úterý, 14 Červenec 2020 - 12:23 | XY | Díky týhle kravině jsem měl asi 2 bitcoiny,...
Úterý, 14 Červenec 2020 - 10:14 | Karáš Svorka | Dogecoin není mem, je to nejpesíkovatější...

Zobrazit diskusi