Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vzorky Ryzen 4000 Vermeer mají vyšší základní takt než Ryzen 3000 a IPC až +15 %

No jestli je to pravda. Tak Intel bude muset udělat nové jezero s 400 TDP a 5,6 GHz. A začít přemýšlet čím to uchladí když už voda je teď málo.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to horšie pre Intel.

lebo je to
>Revision: A0

A0 je prvá revízia a tá bola k dispozícii minulý rok a mohla by ísť do predaja okolo 29.5.2020 , lenže s revízou A0 nebolo AMD spokojné. Buď malo závažnú chybu, alebo sa nedala aktivovať väčšina technológií yvyšujúcich IPC, alebo mala horšie než projektované prevádzkové parametre = frekvenecia, spotreba. Ďalšia revízia by mala byť k dispozícii na trhu okolo 6.10.2020. Otázka je, či t bude len oparavená revízia A1 alebo A2 alebo viac prerobená B0/B1/B2. B-čkové REVíZIE buď odstránia časti zvyšujúce IPC, ktoré nejde aktivovať a tým zníži spotrebu a zvýši výťažnosť a obejem produkcie, alebo opraví čip tak, že bude mať aktvovateľné ďalšie technológie zvzšujúce IPC. A1/A2 by bola len oprava malej chybičky

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

výroba u AMD 40 dní
testovanie u AMD 90 dní
OEM partneri maú CPU 30 dní pred uvedenímk tomu overovacia séria 40+90 dníto máme
40+90+40+90+30=290 dní od ukončenia vývoja po udenie
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 290 days later would be May 29, 2020

Zen 3 / Ryzen 4000 pro desktop prý vyjde v září. Berte to ale raději s rezervou
10. 4. 2020
Redakce webu Digitimes se pochlubila informacemi, které prý získala od výrobců základních desek. Podle nich AMD původně plánovala vydání desktopových procesorů Zen 3 / Ryzen 4000 na květen k příležitosti Computexu, ale nakonec došlo na odklad na září.
https://diit.cz/clanek/zen-3-ryzen-4000-pro-desktop-pry-vyjde-v-zari

.A ak bola potrebná jedna úprava+130dní=420dní
Your starting date is August 13, 2019 so that means that 420 days later would be October 6, 2020.

Edit: A čo je pravda asi naznačuje (pokiaľ to nie je bluf)

AMD: Zen 3 přinese nárůst výkonu, jaký byste čekali od nové architektury
25. 11. 2019
Forrest právě na nárůst IPC u Zen 2 navázal. Konstatoval, že byl vyšší než by se dalo očekávat u mezigeneračního evolučního kroku. Důvodem mělo být, že AMD do jádra Zen neimplementovala všechny prvky, které původně měla v plánu implementovat, takže jejich zahrnutí u Zen 2 způsobilo vyšší než původně zamýšlený nárůst IPC.

Norrod konstatoval, že výkon Zen 3 bude „přesně takový, jaký byste čekali od zcela nové architektury“. Tím můžeme smést ze stolu zprávy, které předkládaly 8% nárůst IPC (je ovšem třeba přiznat, že tehdejší zdroj tvrdil, že půjde o „více než 8 %“ a informace měla vyplývat z chování prvních vzorků). Pokud Norrod hovořil o +15 % IPC u Zen 2 jako o posunu o něco vyšším, než by se dalo mezigeneračně čekat u evolučního kroku, pak je jasné, že menší než 15% nárůst IPC u Zen 3 (=„zcela nové architektury“) nebude.
https://diit.cz/clanek/zen-3-prinese-narust-vykonu-na-urovni-nove-archit...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ensidia - uz to vidim, Z590 board s VRM dimenzovanymi na odber 450W, 24 faz, chlazeni? dvojice AiO vodniku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale už začínám chápat proč jsem viděl vodní chlazení na zdroj. :D . Už vidím ty specifikace: 11900K: 2x 360 vodník a 240 k grafice a doporučení 1 KW zdroj. Bomba PC s 3 vodníkama. A varování že muže dojít k popálení v blízkosti :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave... vskutku.

Libi se mi hlavne to, ze ocekavane zlepseni je 15% a v priznivych podminkach i vic. Me z toho vychazi, ze to zlepseni nebylo dosazeno implementaci nejake nove instrukce, nebo zrychleni v necem specifickem (FMA napr.), protoze to by pak byl vykonovy posun mezi prumerem a optimem mnohem vetsi.

Krasna prace!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase bych to s tím optimizmem nepřeháněl :-). Tyhle informace mají pravdivé jádro, ale neznáme kontext, tedy zda to 15% IPC bylo naměřeno v jedné aplikaci, zda jde o průměr několika (třeba pro procesor vhodných) aplikací, nebo jak se k tomu dopracovali... Takže cca nějakých 15 % to bude, ale v jakých situacích a o čem to vypovídá, to už je jiná věc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

presne, napr. intel pri uvadzani ice lake-sunny cove vypustil do sveta +18% IPC, ale vypustil aj graf kde boli tri tucty aplikacii/benchmarkov a tych +18% bol hrubo-hruby priemer ... na grafe to v jednotlivych aplikacich bolo od 0% po +40%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. je to zpráva 2 dny stará a už jsem myslel že to zdejší detašované marketingové oddělení přehlédlo
2. těch 15% IPC navrch není nic moc na kompletně novou architekturu. Třeba v porovnání s Ice Lake což je jen vylepšený Sky Lake a dosáhli 18%, nebo Zen2 s 15%.
3. Zase když se porovnají prvotní čipy 17h a 19h Family, tedy Zen1 a Zen3, tak to jsou dva skoky po 15%, tedy 1,15x1,15 = 1,32... tedy 32%.... což není až tak špané. BD -> Zen1 byl nějakých 50%.
4. Ono bude taky záležet zda Zen3 a jeho filozofie návrhu bude poskytovat dobrý základ pro budoucí evoluce jako Zen4 atd. Což je nejspíš důležitější než samotný výkon první iterace 19h Family AKA Zen3
6. Jestli to nemá 6x tak to je to out :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"2. těch 15% IPC navrch není nic moc na kompletně novou architekturu. Třeba v porovnání s Ice Lake což je jen vylepšený Sky Lake a dosáhli 18%, nebo Zen2 s 15%."
.. podle mne se nejedna o "kompletne novou" architekturu. Je to dalsi jeji evoluce, podobne jako je IceLake nebo TigerLake. Co je "uplne nove" je prepracovani/zvetseni jednoho CCX na 8C.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Norrod did qualify his remarks by pointing out that Zen 2 delivered a bigger IPC gain than what's normal for an evolutionary upgrade since it implemented some ideas that AMD originally had for Zen but had to leave on the cutting board."

"However, he also asserted that Zen 3 will deliver performance gains "right in line with what you would expect from an entirely new architecture."

https://realmoney.thestreet.com/investing/technology/amd-inks-new-server...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele ale v té větě není nutně napsáno, že se jedná o novou architekturu, ale že "násrůst je přesně jak by jste očekávali u nové architektury". Když napíšu že chlápek běžel, tak jak by jste očekávali od supermana, neznamená to přece že chlápek je superman. :0)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Norrod observed that -- unlike Zen 2, which was more of an evolution of the Zen microarchitecture that powers first-gen Epyc CPUs -- Zen 3 will be based on a completely new architecture."

fajn, co teda v téhlé větě Norrod podle tebe tvrdí ? že to vlastně bude evoluce ? .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim..z jedne vety se da sice vycist hodne, ale taky se tam daji cist vety, ktere, kdyby puvodni veta byla souveti, tak by tam nebyli..
Jimymi slovy ano..jeho slova takovy vyklad podporuji, ale co se zatim skryva vi jen on.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale kličkuješ hezky :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klidne to klickovanim nazyvej, ale dokud k tomu nebudou dalsi infa, tak se opiras pouze o jeden vyrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zato ty se neopíráš vůbec o nic .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je akorat tvuj cerno-bily chteny pohled, ktery je podobny tomu co prezentujes u tebou "neoblibenych" zdroju na YT. Tam se taky opiras o "jednu vetu", kde nekdo neco tvrdi. Potazmo na zaklade jedne chybne veci, zhodis vsechno ostatni. Mezi cernou a bilou ale byva celkem dost odstinu sedi.
Jinak nemam potrebu se o tom s tebou dal dohadovat :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přijde mi obzvláště vtipné když zrovna ty mluvíš o černobílém pohledu .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

del42sa má pravdu, má to být uplně nová architektura. On Zen má to totiž dost věcí společných s BD/Ex, třeba sdílená FPU je asi nejviditelnější. Spíš jde o to, co tím Norrod myslel. Zda to bude Zen3 kompletně nová arch. vzhledem k BD nebo i k Zen1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My jsem se uz o tom bavili. Pokud je nekdo cerno-bily jako del42, tak samozrejme, kdo s nim neni zajedno je taky cernobily. Viz jeho drivejsi diskuse treba s No-X.

Vzdycky zalezi na uhlu pohledu. Ja se samzorejme muzu mylit, ale domnivam se, ze Zen3 bude dalsi rozvojova faze Zenu jako takoveho. Ja jsem psal driv, tak na to aby to byla uplna funglovka, je tech zminovanych 15% nejake male navyseni. To ze nekdo v jedne vete rekne "je to nova architektura" preci neni dukaz toho, ze je to udelane od podlahy jinak a zadne informace, krome zmeny CCX na 8C zname nejsou. Radeji budu opatrny v tom co tvrdim, nez pusobit jako nekdo s dogmatickym chapanim ala del42

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele, s No-Xem jsme dřív diskutovávali a docela hodně a byla to věcná diskuze a myslím prospěšná pro obě strany, bohužel časem když začal dělat redaktora tady na diit, začala být diskuze s ním velmi jednostranná, takže se s ním diskutovat prostě nedalo, protože jiný názor než svůj zkrátka nepřipustil.... A když tady na diitu na něco takového někdo poukázal, tak se tady na něj ostatní "stoupenci" sesypali jako vosy a snažili se dotyčného zdiskreditovat. Nakonec, každý si může dohledat ty diskuze i to jaký byl její výsledek.

Co se mě týče, tak já tady už skoro vůbec nepíšu (oproti minulosti), právě z výše zmíněných důvodů.

PS: a co ty si o mě myslíš je mi srdečně víš kde a pokud ti přijdu jako dogmatik s černobílým viděním, tak je nejvyšší čas kouknout do zrcadla, ale upozorňuju , že to co v němu uvidíš nebývá příjemný pohled .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v poradku..mne staci cist tvoje obcasne vysmesne, arogantni a hlavne bezduvodne poznamky, abych si udelal predstavu co jsi ve skutecnosti zac :) Jinak, ja jsem ty diskuse ze zacatku mezi tebou a No-X sledoval a fascinovalo mne na tom, kdyz se kterakoliv ze stran opirala o nejaky odkaz nekoho nekde, jako ultimativni argument..uple stejne, jako jsi dal no-name odkaz z nejakeho fora, ktere melo dokazovat, ze nekdo kdo sbira drby po netu, tak je 'neduveryhodny'. Ale to v tvem "ne-dogmatickem" pohledu asi vypada jinak.
Jinak co si o mne myslis ty je reciprocitni, takze ti tady nemusim psat, kam s tim tak muzes jit..cestu tam najdes i sam :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nápodobně .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohode deliku, ja myslim, ze uz s tema komplimentama muzem skoncit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty jsi klasicky priklad letadla..takze duvod, proc ti je to jasne, je nasnade...
nezapomen se prijit nekde vysmivat, jak mas ve zvyku, to muzes sdilet pak se spoustou dalsich letadel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skôr z iného jé to nová architektúra

05h K6
06h K7
0Fh K8 / Hammer
10h K10
11h K8 & K10 "hybrid"
14h Bobcat
15h Bulldozer / Piledriver / Steamroller / Excavator
16h Jaguar / Puma
17h Zen / Zen+ / Zen 2
18h Hygon Dhyana
19h Zen 3
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_CPU_microarchitectures

a o 18h family:

Nejvýkonnější kryptografii má podle SiSoftu čínský klon Epycu. Ne zásluhou AMD
25. 10. 2019

První je HMC, patřící z 51 % AMD a druhá Hygon, které má 30 % (49 a 70 % spadá pod THATIC). HMC má přístup k x86 licenci AMD, poskytuje ji Hygonu. Ten na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která zajistí výrobu. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana. Tato škatulata jsou potřebná pro zajištění kompatibility s licenčními vztahy kolem x86 architektury, zároveň pro zachování kontroly AMD na celém procesu a také aby vše bylo v pořádku z hlediska amerického práva.

Důvod by měl spočívat v jedné „maličkosti“. Ačkoli je po stránce x86 architektury Dhyana C86 kopií původního Zenu, uváděla tiskovka AMD, že Číně licencovala pouze IP kolem x86 architektury, ale dohoda nezahrnovala nic ohledně grafické architektury a ARM architektury. Právě na ARM architektuře je postaven bezpečnostní koprocesor x86 procesorů AMD. Čína si tedy bezpečnostní koprocesor pro Dhyana C86 navrhla sama a jak je vidět z prvních známých výsledků, po výkonnostní stránce to nebude žádné ořezávátko.
https://diit.cz/clanek/hygon-c86-je-nejvykonnejsi-kryptograficky-procesor

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A všechny přejede Čína do 10 let a to bez prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi napsat 6xALU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měli by se soustředit hlavně na DDR5 platformu minimálně pro APU + notebooky a workstationy/servery. V listopadu vydají něco, co porazí Intel ve hrách o stejně nevýznamné číslo jako je to dnes a Intel odpoví Tiger Lake a třeba si vítězství vezme zpět. Vítězství které ocení jen retardovaná část hráčů co nerozumí významu čísel. Úsporné a výkonné notebooky/servery/workstationy - to je ta inteligentnější část trhu, takže se lepší výrobek prosadí snáz..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake je čistě mobilní záležitost. Pro desktop je Rocket Lake, který má sice stejnou architekturu x86 jádra, ale 14nm proces, horší grafiku a nejspíš jen 8 jader (byť možná s IPC o třetinu nad Skylake). Mohou zvýšit IPC na úroveň AMD, ale jen s polovinou jader a energeticky náročnějším procesem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To že se v multijádrovém výkonu Intel nechytá už ví snad každý, ale já píšu o hrách a tam stačí na vítězství 8 silných jader. Teda stačilo by i 6, ale musely by být extrasilný např. Tiger na 5,5 GHz. Na horší iGPU se tady nehraje, vyšší spotřeba je pro BFU nepodstatná - marketing je nějak obelže.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Srandisto, Když tomu BFU bude kolabovat zdroj, tak to asi neobelže. Protože ten BFU si pořídí zdroj právě podle toho co mu nalže Intel. Často se setkávám se situací kdy si někdo pořídí drahý ale vysněný CPU a pak zuřivě šetří kde se dá, aby se vešel do rozpočtu. To jsou ty BFU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BFU si PC neskládá ani si ho sám nekonfiguruje od nuly. Použije hotovou sestavu nebo konfigurátor. Pokud je výrobce PC tak šetřivý, že k CPU za víc jak 5 tisíc dá PSU za litra, tak holt časem reklamace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nechci hrotit..ale opravdu se stava, ze si to lidi nekdy "navrhnou" blbe nebo vezmou prave z duvodu setreni nekvalitni zdroj. Je to jeden z nejcastejsich duvodu, proc nekdo miva nenadale crashe, hned za problemy s drivery..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reaguješ špatně. Jak může Intel nalhat spotřebu, když mu odborník doporučuje zdroj který je od pohledu pro toho BFU předimenzovaný vůči deklarované spotřebě. Na tuto nesrovnalost člověk narazí a nemusí být raketový inženýr.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Tiger Lake (byť na 14nm procesu) zvládal 5,5 GHz, bylo by to pozitivní překvapení. Jsou to ale mnohem větší jádra - vlastně o tři architektonické generace (Skylake->Cannon Lake->Ice Lake->Tiger Lake/Rocket Lake). Myslím, že jedním z důvodů, proč jde Skylake na současné poměry taktovat tak vysoko je, že jde o poměrně malé jádro. Pokud by ho mnohem složitější Rocket Lake rovnou o 200 MHz překonal, dost by mě to překvapilo a divil bych se, proč Intel rovnou na 14nm proces nepřesunul i Ice Lake.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však píšu, že to není nutné (6 jader na 5,5GHz) a že 8 na mnohem nižší frekvenci stačí. Tiger má o dost lepší IPC, než ty hrůzy co prodává Intel teď, takže i 4,5GHz bude výrazný krok vpřed.

Důvod proč Intel nepřesunul na 14nm už Icelake je IMHO jinde. V té době k tomu ještě nebyli rozhodnuti (v Intelu mají dlouhé vedení a jsou ukolébaní svojí velikostí) a když už rozhodnutí padlo, tak měli i Tigera.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš informace o IPC nevydaného Intelího tygra? Od nástupu Zenu je Intel pouhá slibotechna. Nepřekvapilo by mě, kdyby i ten jeho tygr zaostával za (vysokými) očekáváními. Já jim přeju, aby se vzchopili a dodávali konkurenceschopné CPU, ale AMD jim zasadilo velkou ránu, což spolu s vleklými problémy Intelu v krátkodobém horizontu nevěstí nic dobrého.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ddr5, pcie5, usb4, avx512, am4+/am5 (novy socket, na mene nezalezi) ... to vsetko pride az v 2021/2022 pri zen4

zen3 v q4 2020 nic z toho neprinese

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nema alespon 6xALU, tak at to ani nevydavaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no jo, aspon 8xALU ... kupujte 8xALU pokial este su ... teple jak cersve rozky :)
a 4x 512bit FPU jednotky k tomu (alebo lepsie 8x 256 bit)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych klidne pritlacil na 24xALU a AMD s Intelem muzou zacit pect radsi ty rohliky. Intel na to ma fabrik dost, AMD muze pect u TSMC :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri 8 jadrách, napr. Ryzen 4700x, by už mohli dať v booste magických 5GHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD není Intel, který kvůli pár % výkonu navíc zvedne spotřebu ad absurdum. ZEN3 bude v souladu se stávající filozofií nabídnout CPU s dobrým poměrem výkon/watt.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

5ghz boost nijak neodporuje dobremu pomeru vykon/watt. V clanku pisou +200MHz zakladni takt, kdyz se podivas na 3950X, tak max boost je 4.7 - do 5ghz chybi 300mhz. Zalezi na procesu ale nemozne to neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše by se moc wattů špatně odvádělo z menší plochy než mají retro 14nm kousky Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych 4,8, kdyby se situace hodně povedla, tak 4,9 GHz pro top model. 5GHz a výš vidím reálně až s 5nm EUV procesem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je od AMD pěkně hnusný, že ty jejich produkty tak rychle zastarávají. Kdo si koupil 1800x, už za rok si trhal vlasy, no a po roce zas... A co teprve TR! Se Zen 3 to vypadá zase na stejný příběh..

To by se u Intelu stát nemohlo, kdo koupil i7 7700, je spokojený doteď :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:D Pobavilo, ale kus pravdy tam je. Ale za nás co jsme vyměnily I5 za 1600 a jsme stále spokojení, a nechceme si trhat vlasy. Spíž čekám až AM4 skončí a ve výprodeji si koupím TOP 8 jádro co bude. :D. A další upgrade až bude ZEN 10 a AM5 platforma končit,tak koupím zase ve výprodeji komplet za zlomek ceny :D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Minimálne na bazoši toho moc od AMD nekúpiš, teda aspoň Ryzeny, a ak áno, tak zúfalci čo chcú za 1xxx radu toľko peňazí, aby im z toho vyšlo na 3xxx a dve kapučína :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

By byla sranda, kdyby AMD úmyslně vypouštělo bludy o +15% výkonu a ve skutečnosti (když je to nová architektura) by to bylo třeba svojnásobek :-D Ale jasně, +15% je super...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pak by je zažalovali akcionáři za podávání lživých informací.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teď by od AMD mohla přijít demonstrace síly - 8jaderný přímotop na 5.5GHz.
Řekněme 1kW limitovaná edice nazvaná "facka Intelu", pardon, "OC edice".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo být zajímavé. Upravit procesor,proces a architekturu místo ceny/výkon/spotřeba na maximální ST a GHz. Ale proč se s tím drbat a investovat, kvůli takové kravině. :D Chápu Intel nemá teď nic v rukávu tak je třeba leštit a tunnigovat ten starý odrbaný Skylake :D .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel vykasal svou celou sukni a AMD ji ted poradne provetra, 20% posun v pripade Zen III, sjednocena cache(scheduler OS) a nizsi spotreba plus kompatibilita i s cipsety nizsi nez je 500 rada s tim ze ceny budou stejne rika ze uz ted je Intel v poradne prdeli, o to vic ze ma 3 mesice po vydani socketu LGA 1200 prijit hned dalsi LGA 1700 a stale jeste visi otaznik ohledne PCI-Express 4 generace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD mega palec nahoru (ještě, že jsem koupil akcie)!

Na jak dlouho je podle vás Intel objektivně v háji, myslím na skluzavce do pr***? Kdy nejdříve bude schopný dodat něco konkurencenschopného?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, k čemu konkurenceschopného. Odhaduji, že v roce 2022 bude konkurenceschopný letošním AMD (Ryzen 3), v roce 2025 Ryzenu 4 (ten vyjde 2022). Ryzenu 5 z roku 2024 bude konkurovat už 2028, po převodu výroby kompletně do TSMC a díky spolupráci s AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby to nebyl žádný sprinter.

Tím myslím makat pár desítek vteřin naplno, ale pak si dát jen několik vyklusávacích koleček, protože víc nemůže. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se nedivil, kdyby AMD implementovalo neco podobnyho co intel uvedl ted do desktopu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD teraz nie je v situácii aby potrebovalo implementovať intel "vychytávky".
Prečo by mali robiť tak zúfalé veci? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze to jednoduse zvysuje v urcite situaci vykon. To ze to zaroven vylepsuje bemchmarky je dalsi vec.
V noteboocich AMD udelalo to stejne
Taky prekracuje kratkodobe udavane TDP obdobne jako to zacal delat intel uz driv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když odhlédnu od zoufalosti Intelu a toho, že AMD sám opravdu hodně fandím, ten kratičký "megaturboboost" nějaký smysl dává - když spouštím náročnou aplikaci, mám pár sekund kdy výkon navíc jako uživatel hodně poznám (i o několik vteřin), pak už by se ale procesor roztavil a baterka vyšťavila. Plus je to samozřejmě dobré na marketing kdy 30s test pak vypadá na papíru lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.