Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital uvádí interní 2,5TB a 3TB SATA disky + řadič

Ja bych to vyresil jinak - disk by se po zapnuti tvaril jako "disketa", s miniaturni kapacitou (rekneme 1 cyl ~ 8-16MB), to by byl legacy rezim, dal by se tam dat bootloader, detekce v biosu bez problemu. Po nabootovani OS a natazeni ovladacu/utility by se pres SATA prikazy prepnul do full rezimu s LBA-48.

Alternativne mohli disk rozdelit na casti do 2TB a nabidnout je jako nekolik disku pres SATA-extender (+jumper na 2TB orez bez extenderu, pro opravdu stare systemy).

Vyrobcum dochazi dech, nezacneme volat po opensource disk firmware at si to muzeme napsat sami? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Co tak donutit Microsoft, aby přestal používat zaváděč MS-DOSu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že tentokrát se nějak výrobci disků nedohodli s tvůrci BIOSu. Bylo podle mě scestné tlačit podporu větších disků jen přes UEFI, když to šlo i přes modifikovaný BIOS jen s podporou GPT, jako se to dělalo zatím u všech změn IDE/SATA disků až doteď. Takže máme v současnosti k dispozici disky, ale desky s UEFI prakticky ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by zaujímalo, či budú tieto HDD dodávané aj bez prídavného radiča, ktorý by mi bol na nič a len by predražoval cenu tých HDD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se pozná, až budou na trhu xehnání.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No keď pozerám na tú cenu, tak je viac ako 2x násobok ceny 2TB modelu.

Takže keby ho dávali aj bez toho radiča, tak tá cena asi stále nebude moc priaznivá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2011-05-09: Porad tam davaji radic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo kolik lidí v USA se obrátí na soud, protože jim prodejce/výrobce mother boardu s biosem (bez uefi) zamlčel nekompatibilitu s většími hdd než 2TB a to vše v žáruční době.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

asi nikdo, tech limitu uz bylo ;-))

... a maloktery radic s tim ma problem, to je vec ovladacu ;-)) ... takovy linux treba umi uplne ignorovat co rozpozna BIOS a urcit si to sam, nebo rucne ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sice Linux umí (někdy i wokna), ale v případě boot disku se bez Biosu stejně neobejde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

obejde. kombinace Linux+BIOS+3TBHDD pro boot funguje bez problémů. BIOS totiž dělá jenom to, že spustí kód v MBR. Takže je úplně jedno, jestli má disk 1TB nebo třeba 400TB. BIOS neklade těmto kombinacím žádné překážky.

Celý problém s velkými disky je na straně Microsoftu. I dnešní Windows 7 totiž používají zaváděč MS-DOSu. Ten funguje tak, že v MBR je jednoduchý kód říkající BIOSu, podívej se do tabulky disků v MBR, a spusť systém na oddíle, onačeným flagem "boot".

No a proto že se do tabulky disků typu MS-DOS (v MBR) vejdou jen 4 partition (dnes se jim říká primární), dodnes můžou Windows bootovat jen z primární partition, a nezvládnou bootovat z disku většího než 2,2TB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomto případě ano. Myslel jsem situaci, kdy starý BIOS při detekci velkého disku zblbne a nedetekuje nic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a copak nekdo v USA si umi namontovat/pripojit interni disk? Ja myslel ze oni koupi Apple a pouzivaj jak je.

Prepacte moju cestinu, som slovak ale v cestine mi to lepsie vyznelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Macy teda jedine podporuji >2TB disky bez problemu?

P.S: V tabulce jsou oba nadepsane jako WD25EZRSDTL.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opraveno, díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odpovim si: Jo. UEFI a GPT maji uz nejaky cas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nerozumim tomu proc Linux vyzaduje tu pridavnou karticku a jak se tam docili podminky: Podporováno pouze za použití nativních Windows AHCI ovladačů.

zde sem nalezl trosku jinou tabulku, pravdepodobne puvodni.

http://www.storagereview.com/western_digital_caviar_green_3tb_review_wd3...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čím se ta tabulka od té naší liší, kromě překladu? Možná jsem tam udělal nějakou chybu, nevím, proto se ptám, rád bych ji opravil, pokud tam je.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tabulka ničím. Ale už originál je špatně. Linux nepotřebuje žádnou kartu k tomu, aby nabootoval HDD >2TB na desce s BIOSem! Zvládá to bez problémů na jakékoli desce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je přece nesmysl. Pokud BIOS disk nepozná, tak má Linux smůlu, protože se ke slovu vůbec nedostane. A pokud ho pozná jenom s omezením, tak budu muset disk rozdělit, aby s tím BIOS neměl problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož mám tyto kombinace vyzkoušeny, neříkejte mi, co je nesmysl. Funkce BIOSu se dnes smrkla pouze na inicializaci HW a zavedení zaváděčče z MBR. Nic jiného dnešní OS nepoužívají a vše si řeší samy. Pokud je v MBR inteligentní zaváděč - například GRUB, můžete mít ísto MS-DOS tabulku rozdělení GPT, a disk libovolné velikosti s až 128 primárními partitions. Já mám doma klasickou desku s biosem, a na všech discích mám tabulky GPT, včetně těch s operačním systémem. Naprosto bez problémů. Jen nepoužívám Windows.

Nebudu vám tady vysvětlovat, jak funguje boot počítače plaformy PC, můžete si to jistě nastudovat sám. Ale kdyby nebyly všechny windows včetně verze 7 jen bizarní nástavbou MS-DOSu, žádné z těchto problémů byste nepotkal.

BIOS si bez problémů může přečíst jaké má HDD parametry. Jediný problém je, že se to nevejde do malinké tabulky v MBR, se kterou umí bios pracovat. zaváděč MS-DOSu se po spuštění obrátí zpět na bios a zeptá se ho, která primární partition s MS-DOS tabulce má "boot" flag, z té je pak nastartován systém. Tento iracionální 4O let starý způsob startování systému je důvod, proč to s Widlema nejde, a s Linuxem využívajícím už dávno jiný způsob bootu jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíte vysvětlovat, jak funguje boot - to je mi jasné. Psal jsem "pokud BIOS disk nepozná", to znamená, že ho prostě nenajde, protože z obdržených parametrů zblbne. V tom případě samozřejmě ani nespustí zavaděč z MBR. Toto se přece stávalo při překonávání různých limitů IDE několikrát a je otázka, jak se různé BIOSy budou dnes chovat s velkými disky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja fungoval s 16GB diskem na stare ISA IDE (ne EIDE) radici, ktery umel jen 512MB ;-)) ... no bios ho videl jako 512MB, nabootval malou part. a linux kernel to pak natahl spravne a bylo tam 16GB dat ;-)))

Dalsi moznost, je disk v BIOSu vypnout a bootvat linux pres USB ... bezna velikost /BOOT je 200MB .. ale muze byt i mneis, jeden kernel + init ma do 14MB ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle jsem měl na nějaké desce taky 2GB disk a Bios neuměl LBA a viděl jen prvních 512MB. To bylo OK. Ovšem pak jsem měl nějakou jinou desku, která měla problém s diskem > 32GB (chyba Biosu). Ta větší disk nejen že nenašla, ale sekla se hned při startu, pokud byl disk připojen. Řešil to jen switch na disku, který omezoval nahlášenou kapacitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Môžeš kuknúť aj sem ako je na tom GPT s podporou u OS:
http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table#OS_support_of_GPT

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.