Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Wikimedia / Wikipedia přechází kompletně na HTTPS / HSTS

Být kompletně otevřený znamená přístup k vědomostem zabezpečený a necenzurovaný. Tak to Wikimedia vidí a také proto nyní přichází s podporou zabezpečeného HTTPS na všech svých stránkách.

Jak stojí v tiskové zprávě, Wikimedia věří, že lidé mají mít možnost přístupu k Wikipedii a dalším stránkám Wikimedie bez obětování vlastního soukromí či bezpečí. Takže odteď podporuje Wikimedia na všech svých stránkách HTTPS a také HTTP Strict Transport Security (HSTS). Vaše spojení s Wikipedií a dalšími stránkami - pokud tedy nepojedete přes standardní HTTP - bude chráněno do míry, jakou ochranu poskytují šifrovací metody a techniky zabezpečení HTTPS / HSTS.

S implementací podpory HTTPS počítá Wikimedia již delší dobu, první kroky byly podnikány již v roce 2011. Tyto čtyři roky je HTTPS do určité míry podporováno a registrovaní (přihlášení) uživatelé mohou HTTPS využívat přímo na Wiki od roku 2013. Mezi hlavní motivy přechodu na HTTPS patří rostoucí míra „šmírování“ ze strany řady institucí, stejně jako vyšší ochrana proti odcizení uživatelských účtů, cenzuře stránek apod.

Z technického hlediska znamenala 100% podpora HTTPS / HSTS pro Wikimedii spoustu práce programátorů, administrátorů a mnoho investic do hardwaru. Znamenalo to mimo jiné i ladění konfigurace HTTPS tak, aby použití šifrovaného spojení mělo co nejmenší výkonnostní dopady pro uživatele sedících „na horší internetové konektivitě“, ať již z hlediska doby načítání stránek či z hlediska rychlosti odezvy a tudíž celkového požitku ze surfování na Wikipedii a dalších stránkách Wikimedie.

Kompletní přechod stránek Wikimedie se blíží do finále. Jakmile bude dokončen, nadace se podělí o svá technická zjištění a vše, s čím se potýkali a jak si s věcí nakonec poradili. Proces bude dokončen v nadcházejících týdnech.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Wikimedia / Wikipedia přechází kompletně na HTTPS / HSTS

Pondělí, 15 Červen 2015 - 18:33 | HKMaly | Osobne nevim, co na tom delaji ty programatori,...
Pondělí, 15 Červen 2015 - 09:47 | X Polish | Neni to tak davno, co jsem cetl, ze SPDY (HTTP/2...

Zobrazit diskusi