Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 i BIOSy počítají s Ryzen 3000, situace roku 2017 se nebude opakovat

"V případě Ryzen 3000 / Zen 3 by toto nemělo představovat problém." neměl by tam být Ryzen 3000 / Zen 2?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, už je to tam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tyhle aktualizace měli u am4 desek skutečně smysl, hlavně se mohlo snižovat nesmyslné napětí procesoru kdy po oc to skutečně byly obludnosti.
Nainstaloval jsem poslední verzi pro Asus x470 Prime Pro, ten soubor byl patřičně větší než dřívější takže podpora Zen 2 už tam bude, ale zajímalo by mě zda je tam ještě podpora pcie 4 nebo už to bylo zaříznuto. Netuší někdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd PCIex 4.0 na 400 chipsetech celé odpískala, protože nemohla deklarova funkčnost na všech deskách www.pcgamer.com/amd-has-decided-to-block-pcie-40-support-on-all-pre-x570...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Psalo se to snad i tu. PCIE4 AMD oficiálně nepodporuje na jiné než x570 desce. Nejsou schopni zajistit kompatibilitu na všech deskách. Šance je, že to předají do rukou výrobců a ti sami rozhodnou, zda jí povolí na alespoň první PCIE16x. Moc bych na to ale nevsázel. Půjdou tím proti sobě, prodají míň desek s X570. Např. já, pokud se rozhoupu do R3xxx, tak stejně s novou deskou a X370-PRO nechám dožít jinde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to vím, ale v prvních uefi ještě podpora být měla, ta se má odstranit až ve finální verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano pokud seženeš nebo sis uložil betaverze biosů kde ta podpora PCIex 4 byla tak to budeš mít, ale jet na produkci/bežně na betě biosu, která se dost změnila není úplně ok

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám desku Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI Aktualizoval jsem na BIOS z 15/6 v F40 a mám tam možnost PCI Gen 1 2 3 4 auto

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze zapracovali velmi dobre na slabinach predchoziho navrhu a pretavili to do neceho, co muze mit ve vysledku lepsi a efektivnejsi architekturu nez intel i pres nevyhodu CCX designu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně s tou platformou už jsou výrobci desek víc sžití. První Ryzen byl problematický, bylo tam spousta problémů které postupně řešili. U Zen+ už takové problémy nebyly, Se Zen2 počítám hladký průběh.

Jediné co je zatím nejistotou je, jak na tom bude X570 čipset, přeci jen je to hodně let, po kterých si jejich výrobu bere pod paži zpět AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vypada s podporou Windows 7? Ta by pro me byla hodne dulezita.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, pro W7 se Microsoft přetrhne. :-) Podpora nebude, takže výkon Ryzenů 3000 bude v sedmách (ale i osmách) nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální podporu od M$ samozřejmě nikdo nečeká. Bavíme se neoficiální podpoře, jako u dřívějších CPU.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, proste jestli udela AMD ovladac na Windows 7, vic nepotrebuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych si že podpora W7 bude na stejné úrovni jako u RavenRidge (neboli žádná) a že tam budou stejné trable s nekompatibilitou ACPI. Nicméně definitivně to zjistíme až to někdo vyzkouší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děláte jak kdyby 10ky byly nějakej mor :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

najma ked sa daju na ebayi kupit za 5-6€ :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč vyhazovat 5€, když se to pořád dá aktivovat zdarma?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych snad chtěl W10 používat, ale kdyby se mi to nějakým extrémním nedopatřením stalo, tak cena by byla asi to poslední, co by mě u nich trápilo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kupova jsem za 1,99€ , a to už mi za to stálo, než to dělat "běžně" přes upgrade Windows 7. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč platit zlodějům a podporovat je, a používat nelegální systém. To už si to člověk může ukrást sám bez podpory dalších článků v řetězci.

Prodej klíčů není nelegální,. Funkční licenční klíč neznamená licence, natož legální. Pro ty přeprodávané, tzv. nevyužité licence, platí specifické podmínky, například že se musí jednat o licenci pořízenou v EU a budete schopný prokázat její nabytí, tzn prodejce vám prodá licenci Windows, u které může prokázat původ, samo ten původ musí jít k oficiálnímu zdroji, tzn že vám s vlastní fakturou dodá fakturu kde to sám koupil. Skutečná nevyužitá licence se bude prodávat samostatně výrazně dráž.

Další fakt je že některé licence ani oficiálně prodávat nejde, nejde třeba prodat licenci windows kterou jste dostal v rámci počítače (pokud na faktuře není položka za Windows), nekoupil jste si totiž samotnou licenci ale celý produkt a licence je jedním z jeho parametrů. Například u Office se často prodávají user licence z multilicenčních balíků, jejihž součástí je například písemná smlouva s Microsoftem (chtytřejší prodejci tam píší že to není pro komerční účely - u nejkomerčnější edice jaká je, divné)

Zeptejte se těch aukro/ebay prodejců zda věrohodně prokáží, původ licence v EU a poskytnou vám případně původní doklad o koupi...

Když jsem prodával svou nevyužitou licenci já, tak jsem k ní dodával mou původní fakturu, která navíc byla vystavena jedním z prodejců, ke kterým Microsoft zakázníka pošle pokud si chce být jistý že neprodává plagiát.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bláboly, nikoli fakty.
- na online přeprodeji licencí klíčů nic nelegálního není a není naopak možné svazovat klíče s hw v tedy v Eu to už léta není možné. Klíč, je u online nákupu běžně to jediné co nějak prokazuje jeho legální nabití minimálně dané SW společnosti.
- to jak je, či není uvedena licence na nějaké faktuře u předchozího vlastníka vás nemusí nijak zajímat, ten sw je, mimo jiné, jako samostaný celosvětově prodáván x let a nelze ho tudíž považovat za "součást parametrů"...
- věrohodně prokazovat původ není vaší povinností, naopak prokázat, že není sw legální musí ten kdo vás z nelegálního použití SW (nikoli krádeže) obviňuje....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jirka má pravdu a vy se mýlíte ve všech bodech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je EU součástí USA a legislativně spadá pod US, pak má Jirka vskutku pravdu. Protože jsou ale části EULA v rozporu s evropským právem, tyto ustanovení jsou v rámci EU neplatné a tudíž Jirka pravdu nemá.
Ale jinak celkem fajn diskuze

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já mluvím o rozhodnutí evropského soudu které se bere jako právní precedens k přeprodeji užitých licencí. Nehodnotím jednotlivé části licence

Pokud je nějaká část ujednání nezákonná neplatí, ale za předpokladu že se jedná o licenci koupenou v EU/ČR. Licence koupená v US bude podléhat US zákonům Licence koupená v EU, bude podléhat EU zákonům.

Bohužel většina těch Aukro a eBay licencí nepochází z EU, kde ten přeprodej nevyužitých licencí možný je při splnění všech podmínek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybné. Právní ustanovení v rozporu s evropským právem jsou neplatná, i kdyby jsi nakoupil od měsíčňanů. Je to nezávislé od místa pořízení. Od okamžiku kdy potvrdíš EULA při instalaci v EU se na tebe nevztahují ustanovení EULA, které jsou v rozporu s EU právem, i kdyby to bylo pořízeno na Červeném trpaslíkovi, kterémkoliv ze států USA nebo "zámku v oblacích" ( to je hustý anime ^.^ ). Toto jsou základy práva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediné co potvrzuje nabytí licence je kupní doklad/faktura. Nějaký licenční klíč nic neznamená. U některých typů licenci, které se na Aukro prodávají, dokonce potřebuje uzavřít písemnou smlouvu s MS

Mě sice nemusí zajímat způsob nabytí prodejcem, na druhou stranu jsem zodpovědný za provoz té licence, pokud není legální. To rozhodnutí EU soudu jasně vytýčilo že se musí jednat o licenci původně zakoupenou v EU, takže při nákupu nevyužité licence je zdroj té licence zásadní pro její legálnost.

U SW musíte prokázat že jej používáte legálně, třeba dokladem o koupi. V MS samozřejmě ví, pro jakou zemi/region byl klíč vystaven a rádi vám prokáží že ten klíč nebyl určen pro EU. A jelikož mimo EU zákony platné v EU neplatí, tak se na ně nelze odvolávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda já nemusím nikomu nic dokládat ani prokazovat, jediné místo kde něco musím "prokázat" je aktivace u MS a tam k tomu slouží právě onen klíč....
"Zodpovědný za provoz licence" je samo o sobě blábol vymyšlený nejspíš právníky. Člověk provozuje software nikoli licenci, licence je defakto "povolení" k jeho použití. Legální je protože jsem ho legálně koupil a třeba MS si legálnost nebude ověřovat kupní smlouvou (která může být teoreticky i ústní..) ale právě pomocí licenčního klíče....
A jelikož žijeme v EU (kromně jirky který asi bydlí v austrálii či kanadě) tak se na nás zákony EU respektive ČR vztahují (a žádné jiné).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja s Desitkama nemam problem, ale nechodej tam na tom nektery hry, ktere bych rad jeste hral a zaroven neni jeste dost vykonu pro emulaci. Tudiz to znamena neupgradovat soucasny pocitac o desku+procesor, ale stary ponechat a poridit k nemu dalsi novy a do toho logicky nejdu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to musí být pěkně staré pecky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

by mě zajimalo konkrétně jaké hry ti tam nejdou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze mam na práci mac, tak na herním PC jedu Windows 10. Dx12 je prostě super a dx10 hry běží lip jak na win7.
Nevím o hře která by mi na tom nesla spustit, nebo se nepamatuju. Pro ostatní případy je tady GOG, který se o kompabilitu stará královsky. Zato starý Adobe sw a staré hw (tisk.skener, čtečky barcode atp) jsou na nich mrtvé.
Ale jako fanda Apple uznáván ze nástupem API Metal a hlavně Metal2 jde osx, co se kompability týče, víc co prdele jak MS Window 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovladač stačit nebude. Pro tyhle CPU (a TR) je v buildu 1903 připravený architecture aware scheduler. Toho se sedmičky nikdy nedočkají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych chtěl systém, který efektivně využije Ryzen 3000, tak to určitě nebudou indowindows, ale Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já blbec si myslel, že lidi si kupují počítače, kvůli aplikacím a ne proto aby na tom honili operační systém.
Člověk se holt pořád dozvídá něco nového.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by jsi měl napsat tomu nade mnou, ten měl problém s OS, já ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podpora na urovni systemu nulova a jeste te bude otravovat tim ze mas nepodporovany procesor (leci se programem wufuc). O softwarove podpore ze strany amd pro xhipset x570 se zatim nic nevi. Jelikoz ten chipset ma byt neco uplne jinyho nez predchozi am4 chipsety tak se neda ani odhadovat, jestli ovladace pro win 7 budou... Na 99,9% bude funkcni kombinace neapu ryzen 3000 a starsi am4 chipsety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tá podpora straále nie je Boh vie čo oporti Linuxu

Snáď okrem Indigo a Darktable..
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=windows-1903-threadr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale rec o 32 jadrovym Threadripperu s tim, ze Wokna maj omezeni scheduleru, kterej proste neumi pracovat s tolika jadrama. To se asi uplne netyka standardniho Ryzenu...
U Linuxu je zas otazka jestli umi na Ryzenu ACPI uz tak dobre jako na Intelu, coz je pro notebooky dost zasadni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už pri Zen2+/Zen3 môže dôjsť na 32 jadrový Ryzen
keď tento rok bude 16 jadrový Ryzen
https://diit.cz/clanek/ryzen-9-3950x-prevalcoval-core-i9-9980xe

a 54 jadorvý ThreadRipper
https://www.root.cz/zpravicky/amd-uvede-jeste-letos-64jadrovy-threadripper/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu mimo téma, ale jak to bude s podporou Ryzenu 3000 na starších deskách? Bude stačit update BIOSu (nebo to bude fungovat jen někde)? Bude nový Ryzen stále umět i ECC (byť neoficiálně)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u b450 a x470 bude nejspíš všude stačit update biosu u A320 a B350 to bude kus od kusu třeba asus a asrock mají kompatibilitu dobrou https://wccftech.com/amd-ryzen-3000-series-support-on-existing-am4-board... i na starších chipsetech, ale chce to dohledat vždy konkrétní model pro jistotu, on b550 má vyjít zaří/říjen? a x570 nechce kupovat každej

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To zní celkem dobře, dík i za ten odkaz!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa stala zaujímavá vec :), mám Gigabyte ax370 K7 a chcem ísť do 3900x, reku updatnem bios a budem pripravený, lenže moc sa jej ten nový bios neľúbi. Nepostne nahodí 0d code a svieti VGA dioda. Odpojím HDMI kábel na ktorom mám 4K TV a už ide. Ešte mám pripojený starý monitor cez DVI. What the fuck is this? To akože pri štarte PC budem odpájať kábel? To je chyba u mňa alebo v biose? Na starom všetko ide ako má, nechápem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty nové BIOSy jsou zatím celkem nedodělané

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Urcite chyba v biosu. Asrock aktualizoval vetsinu desek s b450/x470 pro ryzeny 3000 a na nektere uz stih vydat dalsi verzi biosu s opravama. A kdyz se kouknu jak to vedli minuly rok, tak do konce roku tak jeste dalsi 2 - 3 opravny verze stihnou. Ostatni vyrobce ty chyby taky neminou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1903 a ovladace od X570 poslednej verzie.

1903 nerobi nic sama o sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.