Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 na ARM: Nastupují i Samsung a Xiaomi

"došli k závěru, že nastal čas zopakovat experiment"

Nie ďakujem, raz mi bohate stačilo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne!, po pomalych ARM-ech a vojebech typu Atomovske N Celerony a Pentia + AMD C 50/60 a E350/450, bych si pomaly ARM nebo posrate pomaly x86 procesor do notebooku nekoupil uz nikdy!, zakladem je moderni dvoujadro zalozene na architekture Core nebo modernich APU od AMD, vyrobci uz tak dost posrali dnesni notebooky tim ze zatavuji v nich baterie, vyhadzujou ctecky optickych medii a to i pri hernich 1300€ modelech coz je postaveno primo na hlavu!, dale omezuji umele pocet USB portu na 2/3 a pridavaji k nim idiotske rozhrani USB-C coz je male, prtave a kabel si musi zakaznik samozrejme k tomu koupit samostatne a ze je drahy jak prase, tez se pajej operacni pameti primo na board, aby kdyz odejde jediny pametovy cip sel cely notebook do prdele! Necht si jenom pekne a laskave ponechaji ARM notebooky ktere budou stat podobne jako ty s normalnim x86 procesorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to "mozna" plati pro Windows, ale GNU/Linux je na Atom i ARM v pohode pouzitelnej na 99% ukonu co provozuje 99% uzivatelu...

nejpomalejsi co mam je ARM Netbook ToshibaAC100, jde o 7let starej HW s CPU 2x1GHz a 512MB RAM a mam na tom posledni LTS *buntu, konkretne Xubuntu 16.04.3 LTS a posledni Chromium a do ~10 tabu v prohlizeci (s uBlockOrigin a PrivacyBadger doplnkama) to ani nezacne swapovat...

jakejkoliv netbook z Atom (mam jich nekolik) je pak samozrejme mnohem rychlejsi a v zakladni praci (internet, kancelar, multimedia) v podstate neni rozdil oproti nb s i7...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

po skusenostiach s windows RT a surface radsej nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou to prorazit musí! Zatím to nevypadá, že by MS vyrobil nějakej slušnej systém, tak se hot všem snaží natlačit to, co má...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si viem predstavit, ze ARM notebooky by mohli mat miesto na trhu. Nie vsak formou Windows RT. Uvidime ako to vide teraz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Stačí jediné: dovolit spouštění libovolných ARM64 binárek a jako oslí můstek x86 přes WoW64.

Jestli to bude jen x86 přes WoW64 a metro aplikace, tak je to předem ztracený.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Stacil by mi brower (vlastny vyber), video prehravac (vlastny vyber), IrfanView, TotalCmd, putty, notepad++ a zopar dalsich drobnosti nativne. Ale hlavne ten browser, tam ide o rychlost.

A moznost nabootovat linux by tiez prospela :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co microsoft chysta realne vydat na strane windows, ale na strane vyvojovych nastroju a konkretne visual studia uz jsou na nativni desktopovy arm/arm64 aplikace nekolik mesicu pripraveny https://i.stack.imgur.com/g808p.png .. tak snad to tentokrat po tyhle strance nepodelaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si tipnout, že tentokrát by mohla pomoci smrt starých 16bit programů, která za těch pět let do velké míry nastala kvůli nemožnosti jejich spuštění v 64bit Windows. Před 5 lety se ještě například v naší korporace běžně používaly staré DOSovky, protože tu bylo dost počítačů s 32-bit Windows 7. Dneska je výhradně podporováno jen to, co je schopno běžet v 64-bit Windows a hotovo. ARMovské Windows by tak nemusely být svazovány očekáváním zpětné kompatibility až k pátému století před naším letopočtem a MS postačí, když tam umožní spouštět jen relativně moderní aplikace (neplést s modern UI)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon ARM jader stoupl, počet ARM jader v mobilních SoC stoupl. Výkon interovaných grafik v těchto čipech rovněž stoupl..." A já ještě dodávám množství osazované RAM stoupl. Rychlej procesor bez dostatku RAM je k ničemu. Podle vlastní zkušenosti můžu říct, že v okamžiku, kdy výrobci přestali (nejen) u Androidích zařízení škudlit na RAMce, staly se tyto ergonomickými a plně použitelnými.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoliv čipy, co mají spotřebu pod 10 či dokonce 5 wattů mají v noutbucích jednoznačně smysl, a kdo tvrdí opak, nepochopil smysl noutbuků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spis je otazka o jak velky segment trhu se jedna. Cast lidi proste pouziva notebook jako nahradu desktopu, kdy notebook resi nedostatek mista nebo notebook sice cestuje ale jen mezi ruznamyma elektrickyma zastrckama. U techto pozadavku na spotrebu uzivatel dlabe. Takze to smysl nema.

Dalsi cast uzivatelu, kteri uz notebook vyuzivali prave na to cestovani bez elektricke zastrcky a teda spotrebu resili, presla na tablety nebo i mobily, ktere jsou jeste skladnejsi a lehci nez notebook a v terenu se s nima sice omezene ale da pracovat.

Notebooky s nizkou spotrebou, tak zustaly domenou jen maleho mnozstvi uzivatelu a na tomto prostoru spolu dnes souperi Intel jejich uspornyma x86 (atomama) a nove tez AMD s jejich novyma APU Zen. Ted se tedy pridava i Qualcomm, na kterem tez budou behat Windowsy jako nejpouzivanejsi firemni notebookovy OS. Nevime co znamena v clanku zminena podpora Huaweie a Samsungu, budou na Windows ARM fungovat i jejich procesory Kirin a Exynos? To by teda byla docela drsne velka konkurence na tak maly trh, o ktery jde.

Navic nechapu,co od toho ocekava Microsoft, pokud Windows ARM predstavuje jako OS do uspornych notebooku, vzdyt ikdyby to uspelo, tak to prinese maximalne nekolik procent trhu navic, jestli se vubec da mluvit o procentech a ne o promilich procenta.

Ja to vidim tak, ze bez toho ze by Windows ARM tlacil i do tabletu a mobilu, to je jen dalsi prazdny vykrik Microsoftu, ktery zkape podobne jako jeho predchozi pokusy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.