Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 11 působí ~15% propady výkonu na Ryzenech

Tak takhle Intel myslel ten návrat na trůn :)

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

ne nadarmo se používá spojení "Wintel". Já tak nějak tušil se svým Zen3, že není dobré být early adopter 11tek a ruční ISO instalaci jsem pro(s)zíravě ignoroval

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:DDD
no maju v tom prax, wintel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.theregister.com/2021/10/14/xbox_sorry_amd/
svine intelacky a microshitacky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft by měl prostřednictvím Windows Update během října začít distribuovat záplatu, která problémy vyřeší."

Ne problémy ale problém, konkrétně s cache, problém s nevyužíváním jader nemá být Windows Update ale Software update, tedy je to na straně AMD.

Je smutné že AMD zřejmě nespolupracovalo s Microsoftem dostatečně aby tyhle problémy včas vyřešili... Hardware bez software...

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

normalny clovek aj normalna firma v tomto vesmire predpoklada ze HW optimalizacie z w10 budu prenesene aj do w11 - nikto presne nevie co konkretne za tym je, mozno bolo amd povedane ze optimalizacie budu prenesene, mozno sa amdcku ms neozval a u amd automaticky predpokladali ze nie su ziadne problemy

.... a mozno je to schvalne kraaaasna stragetia amd ze ake fenomeny existuju vo svete IT, proste poukazat na ms, resp. sveobecne ze ked sa nieco nezapracuje, tak co sa deje, resp. poukazat aj na optimalizaciu vykonu, ani diva srnka netusi ako to presne bolo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Je smutné že AMD zřejmě nespolupracovalo s Microsoftem dostatečně aby tyhle problémy včas vyřešili...“

Je smutné, že Microsoft lže. Když byl poprvé mediálně rozmáznut problém se schedulerem Windows na Zenu, osočil Microsoft AMD, že mu nedodala včas vzorky. Od vydání Zen 2 (který používá stejný systém jako Zen 3) do vydání Windows 11 utekly dva roky a kvartál. Že by to pro Microsoft bylo málo i na pouhé zkopírování scheduleru z Windows 10?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

"zkopírování scheduleru"

To je ale asi prave kamen urazu. Podle me prave kvuli Intelu (a i drive byl planovac ve widlich problemech) se MS rozhodl planovac prepracovat a dost mozna tam proste ti exprti neumi dobre s verzovanim (koneckoncu Github koupili relativne nedavno) a proste zapomeli zamergovat/portovat ty zmeny i do "noveho" planovace.

Uz jsem nekolikrat videl, ze v2.0 umela jen tak 70% toho co umela treba v1.X.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo mohl klidne v mrkvosoftu spatne zaintegrovat nebo pridat starsi knohovny. S tim jejich bordelem, ktery se ukazuje pri kazdem pul rocnim upgradu, bych se tomu ani nedivil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Říkali si , tenhle SW bordel nebude v nové verzi třeba a ....no nepočítali s tím že AMD díky alternativně bude výkonově opět ztrácet .
Ale u AMD už musí být na takové podrazy od MS zvyklí . Standart je MS / Intel ...AMD sem tam zazáří a Intel zkopíruje a pokračuje v hegemonii standardizace

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vy to asi nikdy nepochopíte, zase Vám někdo šáhl na AMD. Jenže AMD není Intel a není šance, že by někdy bylo, vždy to bude dvojka. Oni Vám to do měsíce opraví a bude klid. Ono těch chyb bude víc, jen šílenec od začátku přejde na W11 a nepočká, až se systém po roce alespoň trochu odladí. BTW: V PC mam 5800X, ale vím a chápu, jak to chodí, velký se vždy dohodne s velkým a Váš brek s tím jak je to nespravedlivé s tím nic neudělá..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je celkom zaujimave, ze s Ryzenmi nemal Linux problem od dna 0. Prve spravy o prvych Threadripperoch boli, ze maju vykon iba zanedbatelne vyssi ako tehdajsie 4c/8t I7cky... ale iba vo Windowse. To iste pozorovali aj kolegovci, ked si Threadrippera na kompilovanie zadovazili. Ked na to hodili Linux, vykon zrazu stupol na dvojnasobok. Tak tu masinu nechali ako masinu na Linux.

Nie, problem je v tom, ze Windows ma v jadre nasypane odpadky. Celkom chapem, ze sa toho nechcu dotykat, lebo rozosrat tak exponovany kus kodu je velmi jednoduche. Z podobnych dovodov je velky problem pretlacit v Linuxe patch do memory managementu. Lenze to v Linuxe je na rozdiel od Windowsu funkcne.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Linux myslím dobře zvládá rozdělování vláken mezi jednotlivé CCX, ale horší/lepší jádra vůbec neřeší. Když potřebuji maximální 1–2vláknový výkon, tak musím ta jádra ručně přiřazovat přes taskset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdelovanie vlaken medzi CCX je len velmi zjednoduseny pohlad. Linux rozumie tomu, ze Ryzen nie je homogenny procesor a ze nie kazde jadro ma rovnaky vykon pri pristupe k vsetkym zdrojom. Dokaze pochopit, ze procesor je rozdeleny na CCX, ze pamatova zbernica ma nejaku dodatocnu latenciu atd. Potom sa dokaze vyhnut blbym rozhodnutiam, ktore robi Windows, ktoreho planovac je proste napisany s nejakym predpokladom chovania procesora, ktory uz dobrych 10 rokov nie je platny. Ale Microsofti to tak robili vzdy a so vsetkym. Pociatok architektury WIN32 je jeden z mala svetlych momentov, ked to tak nebolo. Staci si porovnat format NE (Windows 3.1) s formatom PE (Windows NT a 95+). NE robil Microsoft sam a je to uplne tristny bordel. Na PE kupili vyvojovy tim VMS a je to jedna krasna elegantna vec (az na zmrsene kusky pridane MS o dekadu neskor pri pridavani 64bitovej podpory, to zasa vsetko oprasili takym tym ich stylom).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám spíše pocit, že se jedná o duševní souznění mezi Intelem a Microsoftem do kterého moc nezapadá AMD.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak je. Microsoft ma na non-x86 HW mizivy trhovy podiel a Intel nema (na rozdiel od AMD, ktore s tym laskuje uz dlhsiu dobu) moznost naskocit rychlo na vlnu ARM. Windows MS v podstate uz nezaraba ziadne peniaze, dokonca je mozno aj stratovy. Retailu sa OEM licencie rozdavaju, korporat si plati podporu a piratstvo sa siroko toleruje. Hromada aplikacii je online a bezi vo webovom prehliadaci, takze pozicia Windows je drzana z velkej casti nostalgiou a pohodlnostou pouzivatelov a z mensej casti tou hrstkou sprofanovanych aplikacii, ktore bud nebezia nikde inde, alebo jedina ina alternativa je Mac, ktory ma povest predrazeneho HW.

Spolocne sa tak musia jednak cestou maximalneho dostupneho vykonu a druhak nie uplne cistymi taktikami snazit podrzat jeden druheho tak, ako to bolo za cias CPU wars v 90tkach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že vydaná verze byla stejná jako ta stará, není se čemu divit. A progresivní Microsoft je také krása, jejích upoutávky mě vždycky dojmou jak spolupracujou Indiáni, pouštní negři, rejžožrouti, negři, zrzavý lidi, tlustý neatraktivní ženský a další různé variace. To je přesně pro software nejdůležitější, rozmanitost.

AMD to ale stejně vůbec nevadí, i tak implementuje do svých CPU krásný špionážní čip Microsoftu, Pluton.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak my sme v priebehu tohto týždňa mali mejlové uputávky na "Pride week" aj "menopause week". Ako heterosexuálny muž sa cítim diskriminovaný :)))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neboj pristi mesic je "Impotent week" to muze byt i pro vas :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidičkové se můžou utlouct pro
- máslo bey cholesterolu
. kávu bez kofeinu

Co furt máte proti impotentům?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě, jako bílému a heterosexuálnímu muži, je to naprosto ukradený... já do hospody trefím i bez upoutávky v mailu. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle tendenci v odvětví sleduju už nějakou dobu. Důraz na inkluzivitu a rozmanitost, na brutální úkor kvality a hlavně dokončenosti produktu.

Někdo z těchto znevýhodněných v Microsoftu (a jinde) napíše blbý spojový seznam, dlouhý blogový příspěvek o spojových seznamech, a všichni ho/ji plácají po zádech, sdílí na sítích, vyzvedávají přínos a kdesicosi. A když někdo podotkne že to není nic mimořádného ani objevného, a při více než třech prvcích to crashne, je označen všemožnými -ismy a -fóby, a za moralizujících keců je vítězně zablokován a nahlášen.

Mezitím někde v pozadí na softwaru vyšívá, a snaží se ho udržet funkční, neustále se zmenšující skupina nerdů, o kterých se vůbec nemluví, protože mají „privilegia bílého heterosexuálního muže“ a kteří to, kvůli neustále se měnícím rozhodnutím menežmentu, naprosto zjevně nedávají.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/clanek/testy-sisoftu-stavi-alder-lake-o-pricku-niz-maxim...
Tady no-X tvrdí že:
"Verze Windows (míněno 10/11) by neměla mít vliv. "
Z kontextu chápu že obecně není výkonnostní rozdíl mezi Win10 a Win11 pod AL.
Hned první věta v článku říká:
"Windows 11 jsou optimalizované pro architekturu Intel Alder Lake"

Na rozřešení si asi budeme muset počkat do 4. listopadu.

Zatím ve vydání Win11 vidím jediný důvod. A to příchod big.LITTLE.
Pro desktopy zbytečná věc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to GUI z Win X pro desktopy taky zbytečná věc a posun k horšímu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kontext. Citace se týkají dvou různých věcí. SiSoft přidal do svého softwaru optimalizace pro rozložení zátěže mezi velká/malá jádra, takže pro optimální využití jeho softwaru Alder Lake nepotřebuje Windows 11 (které mají optimalizace pro Alder Lake) a stačí (např.) Windows 10. Protože optimalizace jsou už na úrovni softwaru SiSoftu. Samotné desítky ve stávající verzi ale tyto optimalizace (zatím?) nemají, tudíž pouze Windows 11 jsou aktuálně jediné optimalizované pro Alder Lake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, teď mi to je jasné.
Myslím že desítky žádne optimalizace už nedostanou.
Po vydaní Win11 budou dostávat jen bezpečnostní opravy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych se nedivil kdyby v tom měl prsty intel :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lenže týmto riskuje Microsoft dodávky APU pre Xbox. Nemal by príliš hnevať AMD.
Konozolový trh je pre AMD -brzdou ako pádu, tak aj rastu. A mometálne AMD rastie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že MS pro svou konzoli odebírá komponenty aniž by je měl pojištěné smlouvou a záleží jak se výrobci vyspí? Předpokládám že AMD má poměrně přesně nasmlouvané dodávky a ceny stejně jako pokuty v případě nedodržení požadované dodávky.

Konzolové čipy jsou pro AMD diverzifikací příjmu. V růstu, alespoň finančnímu budou naopak tou brzdou, berou velkou plochu s malou marží

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si asi natvrdly nie? A kde je zazmluvnena nova generacia xboxu ktora vyjde o 3-5 rokov? Nikde!
Proste AMD oznami, ze mu TSMC neumozni z dovodu plnej obsadenosti alokovat dalsich 15% vyrobnych kapacit na vyrobu konzol, a ze to nevyslo zrovna pre XBOX... chybu budu musiet analyzovat a do dalsej generacie vyrobnej technologie ju snad vyriesia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepriamo - Intel si u MS objednal novy systemovy scheduler, ktory bude spolupracovat s HW schedulerom v Alderlake.
Nejako sa pri kodeni noveho schedulera pozabudlo na backport starych optimalizacii a MS "shipnul" to co stihol do deadline.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tebe asi skratka wintel nic moc nehovori ze?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Wintel...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pat Gelsinger: k úspěšnému hardwaru je v prvé řadě zapotřebí software

mno tak nemusel to provalit az tak na plna usta. :-D

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

aby mi tady zase nejaky blue boy nebulil. Pat samo promluvil o nove software iniciative, kdy chteji vychazet vyvojarum vstric, vytvaret ruzne nastroje ci soft polotovary na pul cesty. aby tak vice motivovali k pouzivani napr. svych sad apod.

mno nevim, intel + software, mel jsem po precteni takovy divny pocit v zatylku. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to načasovanie je do očí bijúce. AL mal byť v lete, ale benchmarky nevychádzali ani pri 5,3GHz a 300W spotrebe, tak s MS ukuchtili softvérové kurvítko, ohlásili spoločné vydanie, testy ukážu AL v najlepšom možnom svetle a keď testy prehrmia, tak MS vydá záplatu a vráti všetko do normálu. Ale testy AL už budú bezpečne vonku a Intel propaganda využije predvianočné nákupy.... ...A potom príde Zen 3D, Zen3+ a Zen4... ...a vlhký sen intelu o nadvláde veľmi rýchlo skončí... ...beriem pukance a sledujem, ešte bude sranda...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem uvidel Windows 11, dostal jsem koprivku. Je sympaticke, ze Ryzeny to maji stejne. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No nedivim sa platforma Wintel
tym ze v praci mame stale Windows 7 s podporou do 2023 nie je nutne to riesit a doma fungujeme na MX linuxe ma 11 netrapia.

Druha vec je ze tento Windows 10 SP1 im nevysiel, ked lepsia bola Bete 1 ako RC bolo jasne ze to bude problem.
Treba pockat 1-2 roky nech to doladia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beta je venku fakt dlouho, AMD dodává pro MS soc Xboxu, takže "telefon" na lidi z MS taky mají. Tak buď si to AMD neotestovalo, nebo jim zásadně drhne komunikace.

Týká se to všech ryzenů, nebo jen těch čipletových? Hádám, že jen to druhé?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ked po ceste, ktora je uz 4 roky postavena chodi novy model auta horsie, nez minulorocny, je na vine cesta, alebo auto? Podla mna auto, podla vas cesta. Alebo mali cestari prist do automobilky a radit vyrobcovi auta, ako ho postavit, aby po ceste jazdilo aspon tak dobre, ako to minulorocne?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jede procesor na OS, nebo OS na procesoru .. ;-)

A teď teda si to vezměme, jaký je vztah mezi výrobci HW a výrobci SW. Microsoft podle Vás musí testovat všechen HW na světě a běda, jestli klesne výkon o pár procent. To se tam musí v tom Redmontu docela zbláznit z testování všech těch tiskáren, základovek, myší ...

Co to vidět méně černobíle? Podělalo to jak AMD, tak Microsoft. Ale na MS je tradicí nadávat v diskuzích.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft je vyrobca svojho OS. To, ze na existujucom HW nova verzia toho SW podava horsi vykon ako stara verzia SW je bug. Ma dokonca svoj specificky nazov a vola sa "performance regression". Mozete to ohybat, kolko chcete, ale situacia je pomerne jasna a AMD nic nepokaslalo. Windows nie su jeho produkt a nic na tom nezmeni ani to, ze na nom bezi majoritny podiel desktopovych PC (lebo serverovy trh vyzera uplne inac). AMD nielen ze nema povinnost sa o vykon Windowsu na svojom HW starat, ono ani nema ziadne paky na to, aby to riesilo. Leda ak by bola dobrovolna ochota na strane MS dovolit AMD take testy spravit.

Najviac co moze AMD spravit je zobrat si preview release, zistit, ze tam ta regresia je a zacat riesit, ake maju moznosti to fixnut "u seba", t.j. na strane driverov. Z clanku vyplyva, ze sposob, ktory pouzili pre Win10 uz dostupny nie je a sposob, akym to fixnut jednostranne (t.j. bez aktivnej spoluprace MS) zrejme nie je trivialny. Uz sposob, ktorym je to "fixnute" vo Win10 je kludne mozne klasifikovat ako hack.

A btw, ide OS na procesore a aplikacie na OS. To je tiez pomerne jednoznacne, najdete to v kazdom jednom diagrame, ktory sa aspon trocha obtrie o architekturu SW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD ale není bez viny jak tu prezentujete. AMD tady pokašlalo, protože ani po X měsíců dlouhou dobu dostupnosti bety nebylo schopno MS dokopat k opravě scheduleru a to přesto, že s MS úzce spolupracuje. Snažili se vůbec, nebo to nechali plynout? Podle mě se na to prostě vybodli. Třeba protože mají málo lidí. Nebo protože manager od AMD předal málo koláčových grafů MS. Nebo tam měli mnohem větší problémy. To nevím, ale AMD není v pozici bezejmenného výrobce tiskárny z Číny, aby to tak nechali. Oni tím přichází o reputaci.

Je to i chyba MS, protože to nahlášené má. Díky za zaškatulkování typu bugu, ale je zjevné, že to je bug a vůbec o tom spor nevedu.

Ano, OS jede na procesoru, protože vykonává instrukce všeho SW. Super díky za sucharský pohled. Asi málo smajlíků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tolko hluposti.

A aj keby. Ty nevies kolko emailov, a nahlasenych problemov prebehlo medzi AMD a MS. Mozno ma MS 50 mailovu snuru, len v "dohadovani sa" ci ten problem tam skutocne "je pritomny". Len aby natiahli cas, pretoze Indicke oddelenie sa tomu moc nerozumie, a nechce naznacovat, ze by jeho "americka" firma mala nejaky problem.

Viditelne sam pises hluposti a este sa na tie hluposti urazas :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně AMD to muselo dost podělat nebo moc šetřit že v Microsoftu nesedí týmy inženýrů od AMD. U kdejaké hry posílají týmy lidí jejim vývojářům, proč by to nedělali u majoritního OS?

Buď se dohodli že se to tak vydá nebo nespolupracovali dostatečně. Nebo to média přifukují

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

AMD asi nemůže Microsoftu říkat, takhle to vydat nesmíš. Prostě to AMD jen dostatečně neurgovalo. Předpokládám z nedostatku lidí, nebo nedostatku manažerského tlaku. To nezbavuje MS odpovědnosti, ale rozhodně to nestaví AMD do nejlepšího světla. Tohle si mají povinnost hlídat. Jako koncového uživatele mám na salámu, jestli za to může manager z MS nebo AMD, ale negativně to dopadne na AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A není 15% stále málo, Antone Pavloviči? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten problém byl reportován už několik měsíců nazpět v Insider buildech W11.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a japato MSFT na to hodil jen tak zvysoka bobek? nebo jak? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To netuším, ale prý je to fixnuté v posledním developer buildu 22449: https://www.reddit.com/r/windows/comments/oamp05/cache_l3_completely_off...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ono testovaci build W11 isiel lepsie ako final (AMD zen2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že Microsoft zvládl udělat podporu CPU Intel, který ještě není vydaný (ADL), ale CPU od AMD, které jsou na trhu už roky to nestihl.
TADY NĚCO SMRDÍ....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jj smrdí. Zřejmě AMD nedodalo dostatek inženýrů do Microsoftu aby to společně odladili. Otázka je zda na to AMD hodilo bobek nebo jen šetřilo nebo se s Intelem dohodli že řešení bude složitější a vydají to i s bugem v AMD software.

Tak jak tak cache zdá se už je opravená v dev verzi a teď AMD musí upravit své drivery aby opravili výběr preferovaných jader.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co mali odladit? Ved z pohladu architektury jadier sa od ryzenu 1000 skoro nic nezmenilo. Pribudla cache. Linux na urovni jadra ziadne upgrady pre ryzen 5xxx a 6xxx riesit nemusi: a novy model nepojde horsie ako rok stary model.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tak takhle v Intelu mysleli těch 19 %. Klasická 4 % mezigeneračně na HW úrovni a zbylých 15 % tak, že přiškrtíme konkurenci ve Win11.

/musel jsem si rýpnout, to je prostě nahrávka na smeč :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A jak Intel škrtí konkurenci ve W11?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá diskuse. Netuším jak úzce spolupracuje AMD s MS na řešení tohodle problému, ale zato tuším jak moc úzce spolupracují na řešení jiného problému, který přetrvává měsíce, možná roky. Kdykoliv AMD vydá nové GPU+chipset drivery, doslova minutu po posledním rebootu naskočí automaticky na pozadí Windows Update a rozm*dá celou instalaci na atomy force updatem vlastních driverů. Nejvíc annoying věc, kterou jsem v souvislosti s jiným vendorem/komponentou nikdy nezažil. Problém přetrvává i v 11.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kvuli tomu jsem vypnul automatickej update driveru ve Windows ... po te co se mi to za posledni roky stalo dvakrat me dosla s MS trpelivost a do tretice se tim obstastnit neminim

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft mě poslední dekádu naučil pravý opak toho, co jsem chtěl dřív: Vždy zůstávám u co nejstarších verzí, dokud to jen trochu jde.

Holt i takový pokrok je v IT... ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdy MS vydá nějaký bezproblémový soft.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Widlous? Jen blb může používat tyhle sračky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jenom to, ale oni ani nepodporují první řadu Ryzenů a spoustu dalších starších procesorů od AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.