Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 7 budou v Evropě bez Internet Exploreru

No tak to je pěkná píčovina. Sice Explorer nepoužívám ale diktovat někomu co může do svého produktu dát svého a co ne to je..... Zachvíli se znelíbí wordpad, malování a já nevím co ještě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo EK neprikáže Applu, aby do svojho systému nedával Safari???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě jakým způsobem se teda dostanu na internet abych si mohl stáhnout "jiný" prohlížeč když budu mít čerstvou instalaci windows 7 bez IE. Stahnout na jiným kompu, nahrat na flashku a přenýst na W7 ?? Už vidím jak si to 90% veřejnosti takto dělá (a s úsměvem)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že zase díky EU pomůžu americké ekonomice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nenabídne nám Win7 při instalaci rovnou volbu konkurenčních programů které EU schválí ? .... Nebo nás snad rovnou připojí k repozitářům EU ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paráda, klesne podiel IE, stúpne ostatných a konečne sa prevádzkovatelia IE only stránok začnú zaoberať aj podporou minimálne Mozilly, príp. aj Opery a spol...
prípadne v ešte ružovejšom sne sa začnú robiť stránky podľa štandardov a nie "ide to v IE a vy ostatní si vys.rte oko".
konieckoncov IE sa do windows začal pridávať len preto, aby odstavil konkurenciu onehdá v podobe Netscape Navigatora, takže je konečne na čase zavolať: adieu IE! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zoki:
Protože Apple nemá v Evropě dominantní postavení mezi operačními systémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to sice vopruz, ale stejne je to krok spravnym smerem.
MS strasne dlouho tvrdil, ze IE ze sveho systemu nemuze odstranit a ono to najednou jde!
Chapu ze MS nechce svymi kanaly distribuovat sw tretich stran, tomu se nelze divit.
Jen je trochu nedomyslene, ze nainstaluji Win7E, pockam az mi Windowsupdate nabidne IE8, stahnu a nainstaluji ho a pak si budu moci stahnout jiny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to základní jádro tam přecijen zůstane, jen tam nebude program "Internet Explorer". Vždyť je to docela hojně používané, třeba Steam klient je na tom postavený, plus hromada dalších věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Explorer bez Internetu ve windows stejně bude , jen bude úmyslně degradovaný ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejne v tom systemu jadro IE bude...
Zmizi beztak jenom ikonky a iexplore.exe, aby to neslo primo spustit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. uz pri prvnich slovech clanku mi bylo jasny ze MS to bude hrat( a hraje) tak,  aby spotrebitele tlacili na EU ... neco jako MS rekne : ... my nic ,  mi za to nemuzem, ze  W7 prijde pozdeji nez v ostanich statech mimo Eu  ...   ci zname: ....  sorrry ze je  OS  v Evrope  o  dost drazsi nez jinde, ale to EU,  ze chce odstranit IE ci zverejnit cast kodu, system prodazuje  .... ....a podobny spinavosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Andrew: MS nepotrebuje nic hrat, evidentne sa tu hra EU komisia s niecim o com nema ani paru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A beztak se při zadání lokality USA a českého jazyka dostaneme k plně funkčnímu systému . Takže ten kdo bude mít máslo na hlavě bude zase EU a Opera .
Vydávat příkazy bez řešení , to by jim šlo .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Xspy:
Jaký příkazy? K tomuhle kroku se MS odhodlal sám dobrovolně, nikdo mu to nepřikázal ;-) Nikdo mu nestál u hlavy s pistolí a neříkal "udělej tohle" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ilos: Pokud jsem to dobře pochopil, udělá MS ve W7 to stejné, jako už mají linuxové distribuce pěknou řadu let - repozitář se softwarem. Takže tam bude nějaká utilita, ve které si prostě vyklikáš, co chceš mít nainstalované (WMP, IE, Messenger, Movie Maker, Office (?)) a systém to sám ze serverů stáhne a nainstaluje bez potřeby webového prohlížeče. Pro lidi s dobrým připojením je to ideální, pro lidi bez připojení komplikace.

Teď budu trochu fantazírovat: pokud by systém repozitářů udělali otevřený, pak by mohli své repozitáře nabízet i další firmy (Adobe, Google, Opera, Grisoft, AMD, nVidia...) a místo stažení nějakého pochybného .exe odněkud z webu by se daly jejich produkty instalovat, aktualizovat (a kupovat!) z jednoho centrálního místa v systému. Stačilo by přidat URL repozitáře například Opery a už by byla v seznamu aplikací, které můžeš instalovat. Ale to by byl svět příliš krásný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice používám přes pět let Firefox, ale tohle je opravdu, s pominutím, kravina. Zabedněná EU prostě musí být vždycky něčím odlišná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak Wifte, co to povídáš ... evropská komise jim stojí s pitolí u hlavy - a tohle je právě reakce je jejich absurdní požadavky. Počítám, že to dopadne jako s Windows bez media playeru - bude to stát zbytečně spoustu peněz a stejně se vůbec nic nezmění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nikdo mu nestál u hlavy s pistolí a neříkal "udělej tohle" ;-) ....."
Líp bych to neřekl . EU totiž stojí s právníky u kasy a říká dělej si co chceš a pak nám jen zaplat´ :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 xvasek: Repozitare softwaru pro Windows by se mi take libily. Hlavne aby clovek nemusel vsechno rucne stahovat jako blbec a potom vsechno rucne updatovat. Ale nevim, kde si to vycetl. Podle me to M$ neudela. M$ pres WU bude cpat porad pouze svuj SW. Windows je komercni produkt, proc by firma, ktera na nem chce vydelavat, mela distribuovat jiny software?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Repozitáře MS nechystá i když by tím vyslyšel přání mnoha . Ale pro požadavky EU ,kdy říká co smí a nesmí OS obsahovat by měla spolupracovat s MS a sama místo s prolustrovaným softwarem zpřístupnit .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift
Ale no, ved Tvoje prispevky boli doteral z mojho pohladu vzdy OK. Zda sa mi, ze teraz si to prestrelil.  EK je v tomto pripade podla mna mimo. Ved takto by mohli tlacit na hociktoreho vyrobcu sw, aby pridal toto, odobral hento a podobne.
V com je problem? Nemoze pouzivatel nainstalovat do Win nejaky iny prehliadac ak chce ? Moze. Problem je asi v tom, ze mnoho pouzivatelov uz jednoducho nepotrebuje iny prehliadac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takle by to mohlo jít dál, např. windows media player, media center, poznámkový blok, defragmentace, atd... protože na trhu jsou konkureční programy a zbyde nám nakonec z těch windowsů jen ten příkazový řádek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Azazel:
A proč tedy Microsoft nepočkal, až co nařídí EU? Já naopak tento krok Microsoftu vítám. 1. Microsoft se tak rozhodl sám (pravda, trochu pod nátlakem, ale do této situace se v podstatě natlačil sám, když riskl dominantní postavení na trhu, kde se tohle neodpouští), 2. Uživatelé stejně budou používat IE, protože bude nejsnazší ho nainstalovat (k instalaci dalšího prohlížeče by museli nejprve ten jiný prohlížeč stáhnout.... zbytek příběhu známe) a hlavně 3. jásám raduju se, konečně nebudu muset mít ve Windows IE, když ho tam nechci (i když na realizaci si ještě počkám, možná jásám předčasně). Jsem rád za absenci každé aplikace, kterou nepoužívám a tohle konečně vypadá jako řešení, které se mi bude líbit. Rozhodně ho považuji za nejlepší řešení, nesrovnatelně lepší než integrace konkurenčních prohlížečů do Windows, to považuji za vyloženě prasečinu a zásadně s tím nesouhlasím (bohužel, vypadá to, že EK to bude stejně požadovat takto).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Sasaxg:
Na každého ne, jen na toho, který má dominantní postavení, neřku-li monopol. To EK neodpouští.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vedení Opery je banda šmejdů, a kdyby chcípli, nikomu by to nebylo líto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, s tim tvrzenim o oddelitelnosti IE bych byl hodne opatrny. Ono tam jadro IE s nejvetsi(spis naprostou) pravdepodobnosti bude. Jsou na nem zavisle dalsi komponenty. Bylo by dost zvlastni, kdyby mi prestaly fungovat programy, ktere na interni browser spolehaji. Namatkou treba takova obycejna napoveda je tusim taky IE. Pak je tu hromada aplikaci co jadro pouziva. Takze sice tam mozna nebude ten naprosto priserny 100kB wrapper nad IE jadrem zvane IE:) Ale jadro tam urcite zustane. Proste se tam jenom nevytvori ikonka na plose. I bych se docela divil, kdyby tam nekde nezustalo to malicke, ubohe a xindloidni rozhrani IE, jenom na nej nepovede zadny link.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: "konečně nebudu muset mít ve Windows IE..."

Já myslím, že ho tam mít budeš, jenom tam nebude ikona v nabídce "Start" a možná ani v "Ovládacích panelech". Jak psal někdo níže, vybereš při instalaci lokalitu USA, nebo Austrálie a IE tam bude. Nejsem jasnovidec, ale myslím, že to tak bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ byl rychlejší :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm a ako si stiahne uzivatel do pocitaca instalaciu alternativneho prehliadaca? ja bezne na usb kluci nenosim instalacku ff?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako ... já mám taky dojem, že kus IE tam prostě zůstane, je na tom skutečně závislá více než troška věcí ... viděl jsem WinXP FLP bez IE a i tam se dala do průzkumníku napsat HTTP adresa a chodilo to, sice děsně omezeně (vzdáleně to připomínalo IE3 ;-), ale chodilo. Hádám, že to bude podobně s Win7 E. Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by mi mohli pánové z Opery vysvětlit, jak si jejich prohlížeč stáhnu a nainstaluji na novém notebooku, když nebudu mít k dispozici prohlížeč internetu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muj nazor je, ze cilem MS nebylo si podkopat nohy, ale v podstate zdiskreditovat konkurenci a to tak, ze lide zacnou nadavat na jejich konkurenci a EU. No a toto muze v konecnem dusledku MS pomoci. Ono totiz 99% lidi co si W7 opravdu koupi tak jakmile uslysi slovo "orezane" tak automaticky budou chtit tu "plnou", "uplnou" az "nejuplnejsi" verzi. O verzi bez IE nebude zajem a vsichni se budou skarede divat na ty co zavinili ty orezane verze ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako stiahnut browser bez browseru?
napriklad...
ftp.mozilla.org
ftp.opera.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíme počkat, až se k tomu vyjádří odborník Ladik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to, abych nenáviděl ten ksindl EU, nepotřebuju vůbec prostředníka nebo MS. EU je banda šmejdů, neschopů, vyžírků a zlodějů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že EU a Opera nechce jenom, aby ve Windows nebyl deafaultně IE nainstalovaný, oni chtějí, aby při instalaci Windows si člověk zvolil mezi prohlížeči, které by musel MS do instalačky nějak zakomompovat. Je to opravdu, něco na způsob balíčkovačů, což by se mi líbílo, ale zase na druhou stranu, nutit povinně podporovat konkurenční produkty je prostě del mne nehorázné. No odpovídá to klasickému myšlení fašistické EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A i když vyloženě miluju Operu jako browser, tak to co k tomu řekl jeden panák od Opery jsem fakt málem nedokázal rozdejchat. Prakticky přiznal, že jsou neschopní Operu prosadit proti IE, tak že mu MS musí to umožnit. Přitom, když se člověk podívá na to jak dlouho existuje Opera a např. Firefox, či Chrome, a jak velké mají tržní podíly, tak je vidět, že jen v Opeře mají neschopný marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm skvele ... opeta desna dohady o "zneuzivani dominantniho postaveni". Ona firma Opera musi strasne trpet tim, ze se jeji prohlizec (ac velice dobry .. obcas taky trosku nedotazeny) tak spatne ujima. Zatimco FireFox - ackoliv je prisernej a sveho casu obsahoval neskutecne velke bezpecnosti diry - byl proste vzdy "FreeCool&IN" a tudiz i oblibeny, opera to nikdy s tema procentama nemela slavny.
Jak ze to microsoft zneuziva to postaveni? Oni snad na pritomnosti IE nejako zasadne vydelavaji? Oni si snad lidi kupujou windows aby k nim dostali IE zdarma - ackoliv je na webu dostupny "zdarma"? A jedno IE ktere je "zdarma" nejako kazi vydelky pri "prodeji" prohlizece Opera, jez je "zdarma"? Je to zneuziti proste v tom ze lide pouzivaj IE a to je proste spatne - a pokud ano, jak tohle kdo obhaji stran zakonu? Ja to proste asi nechapu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akože mne je to fakt Jedno, je to iba pekný odrb na ludoch zasa. Ale taký môj otec ked si kúpi Windows 7 a nebude tam mať IE tak z toho bude asi dosť v keli. Pre neho je internet to logo "E" na ploche teda IE. Vôbec nerieši, že existujú aj ine prehliadače a to hlavne preto, že to nepotrebuje riešiť. on si ten IE nebude vedieť do inštalovať. Lebo ho ani len nenapadne že to je proste zvlášť extra program aby mohol isť na internet. on si kúpi OS kúpil si Office + volaký jeho program na prácu a má všetko čo potrebuje a pracuje. Ked sa niekto potrebuje do počítača vrtať a doinštalovavať nech sa páči, ja tiež teraz používam iba Chrome a FF ale slobodne som sa k tomu rozhodol a tak by to malo ostať. nech ide celá EU aj s Microsoftom do prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby snahy EK dovedly Microsoft k takové úpravě instalace, kdy by tato obsahovala možnost nainstalovat aplikace MS (IE, WMP, Paint, atd.), přičemž implicitně by se neinstalovaly (uživatel by si mohl zvolit, které, pokud vůbec nějaké, chce nainstalovat), je to IMHO krok správným směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zxy: a povedou stejné snahy i k tomu, aby i Apple neinstaloval do svého OS desítky a desítky svých programů? Já jen aby to bylo stejné pro všechny, že ano...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však to nie je o dominancii na trhu, ale vytiahnutí peňazí od MS zasr... EK. Aby im MS zbytočne nepchal peniaze (oni sú schopní aj so spätnou platnosťou postihovať a vymáhať sankcie), tak sa na to vykašlal a cúvol. Nakoniec až tak sa ich to na tržbách nedotkne. Horšie je, že takto si EK začne diktovať aj iné veci. A však prečo nezakážu Slovenské elektrárne, však majú na SK trhu dominantné postavenie.To sú čisto choré mozgy.
Ale predstavte si situáciu, že to MS fakt dožerie a raz si povie, že serie na nejakú EÚ a zakáže predaj akejkoľvek verzie windows a aj zariadení a výrobcom zariadení s windows. Skúste túto úvahu domyslieť. Zablokuje update pre domény z EÚ a v prípade používania začne po EK vymáhať sankcie a začne si fiktívne vyčíslovať straty používaním nelegálne používaných windows. Skúste domyslieť, kam by išla celá ekonomika EÚ. Nemyslíte, že by tým EÚ viacej stratila?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

radcol:
"Musíme počkat, až se k tomu vyjádří odborník Ladik."
ROFL! 10/10 :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se tak ma chovat MS, tak to bude jenom ke skode zakazniku - klikne na obrazek - nic, klikne na video - nic, klikne odkaz na net - nic. A hotline Microsoftu nebude stihat odpovidat. Uz tedka vidim, jak jim tam budou volat statisice zoufalcu kvuli problemum s Firefoxem nebo Operou, ono bude stacit ze neotevrou stranky sve banky fungujici jen v MSIE.

Pokud se tak ma chovat MS, musi se tak ale chovat i ostatni - zacnu instalovat Ubuntu, jako vychozi nebudou oznacene zadne baliky nepotrebne pro system - zadna aplikace na obrazky, zadny office, zadne prehravace. Je to to same jako instalace Windows, jen s tim rozdilem ze u MS jsou to standardni dodavatelem podporovane aplikace, s jejichz pritomnosti system pocita.

Vyhozeni browseru, prehravacu a dalsich funci z Windows je pro 99,999% zakazniku krokem zpatky, stejne tak jako kdyby prodavali auta bez volantu a bez kol ze to si musis vybrat az po koupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: WIFT ti vysvetlí, že Apple nemá dominantné postavenie v EÚ. (Ja si síce myslím, že má, lebo na MAC-y ide ich OS, ale WIFT je iný odborník na to).
Aj keď z logickej úvahy mi vychádza, že ak MS má dominantné postavenie, tak by Apple prakticky v EÚ nesmel existovať a Linux by bol neznámy pojem. Ale čo už. WIFT vás presvedčí o čom chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Hojkolo: bez obav pokud si nebude kupovat W7 v krabici, tak ho bude mit predinstalovany a na prani i s IE. Jen se volba/nevolba instalace IE presunula na OEM dodavatele PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Až bude mít Apple na evropském trhu v dané oblasti dominantní postavení, pak se mu jistě EK ráda podívá na zoubek. Jestli ne, plivneme si na EK společně, o to neměj strach :).

Já nevím, že to pořád někteří nechápou. EU je, jaká je, může se nám to nelíbit, ale jak jednou někdo vstoupí do revíru, kde platí nějaká pravidla, tak je musí dodržovat, nebo ať z daného revíru odejde. To je myslím celkem férová nabídka.
Pravidlo, o kterém je zde řeč, je naprosto jasné: "jestli budeš příliš úspěšný, šlápneme ti na krk". Taková už EU prostě je a kdo hlasoval pro vstup, dobře mu ho tam tak. Komu se to nelíbí, může jít (nyní už bohužel až za hranice EU). Nikdo nedrží nikomu pistoli u hlavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zoki:
Zkus prosím rozlišovat mezi pojmy "dominantní postavení" a "monopol", než zase neuváženě sáhneš na klávesnici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ViktorN: Já jsem někde psal něco o Apple? Apple má dominantní postavení na trhu s OS, které zneužívá (ať už domněle nebo skutečně)?

ptc: To je ale nesmysl. Když uživatel klikne na soubor, který nelze spustit v žádné nainstalované aplikaci, dostane možnost vyhledat program (pochopitelně od MS a k ničemu jinému MS nutit nelze), který by to uměl, a ten bude moct stáhnout a nainstalovat (doufám). Vždyť i současná W7RC má podobnou funkcionalitu, pokud jsem si dobře všiml.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od microsoftu je to docela logický krok (uz tu někdy na fóru padla námitka, které všechny prohlížeče by měl MS přidávat k instalaci). Komplikace je to minimální, výrobci si porádí, stejně akorát kopírují image, a ten kdo kupuje krabicovku, tak se vyzná. Jen by mě zajímalo, zda tedy bude Win7 prostý bezpečnostních děr spojených s IE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz si treba nemyslim, ze se EU chova neferove, a ze by nekomu sahala na zoubek jen pro to, ze je velky, tak ma WIFT pravdu. Pokud nekdo vlastni 95% nebo mozna i vic trhu s operacnimi systemy a prokazatelne uprednostnuje vlastni software (casto nekorektnim zpusobem), ktery na techto systemech bezi, tak je potreba se proti tomu branit. Jinak bychom taky za nejakou dobu mohli mit pouze vsechno od MS. Je to prirozena obrana, kterou je potreba pro trh delat, jinak by takovy "dinosaurus" mohl taky vsechno sezrat :-))
Pro zastance MS jen poznamka.. ze MS byl shledan vinym ze zneuzivani monopolnich praktik take v USA, takze ne jen EU..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wift: já si myslím, že jste to sám napsal v oné větě: Pravidlo, o kterém je zde řeč, je naprosto jasné: "jestli budeš příliš úspěšný, šlápneme ti na krk".
O tom to skutečně je a bude. Také je to o tom, kdo má rozhodovací a výkonou moc. Samozřejmě, že nelze ani v nejmenším uvažovat o nějaké nezávislosti. Asi tak, jako kdybychom dali samotné EU posoudit, zda-li je Lisabonská Smlouva korektní a nebo potírající práva a svobody států/národů a potirající samotné principy demokracie. Již dopředu by byla známa odpověď... :)
 
Ve světě systému Mac je Apple svým vlastním monopolem, pokud se pustím na velmi tenký led filozofování... :)  To je jen malé rétorické popíchnutí, nikoliv téma na rozbor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ViktorN:
to neni o tom, ze je nekdo maly nebo velky. Vysetrovani EU je vedeno na zaklade stiznosti, ktere podavaji jine firmy. V pripade IE to byla nejspise Opera. Je to legitimni proces, ktery ma sva pravidla. Nejde tady o "zlovuli" EU ci nekoho jineho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomimo: fajn. Takže podám stejnou cestou stížnost na činnost samotné EU, která se chová despoticky, monopolně a ztěžuje život miliónům občanů. Jak to asi dopadne? Dá EU sama sobě pokutu a nebo se nechá rovnou zaniknout? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U každého projektu se spoluúčastí EU se uvádí, že projekt byl vyhotoven za přispění EU. Doufám, že i na obalu Windows7 bude: "Zmrveno za přispění EU"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A s cim potom stiahnem firefox?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to uvital tak jak to bylo ve W98 ... pri instalaci se zeptal co vsecko nainstalovat. Ted se instaluje default s tim, ze pak se daji veci priinstalovat/odinstalovat. Dost me zarazi proc to z instalatoru vyhodili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ViktorN:
mi se to jevi tak, ze Tobe vadi EU, ne fakt, ze se podivala MS na zoubek (coz je jedine dobre). V tomto pripade myslim, ze jsi ale v nespravnem foru :-)))
Ale muzes se na to podivat i z jineho uhlu.. MS narostl takovych rozmeru a jeho schopnost ovlivnovat softwarovy trh (a nejen tento) je obrovska. Z malych zemi, treba jako Cesko, si MS nic moc nedela. Co se tyce EU, je to jine kafe.. tam uz jde o prodeje a obchod ve velkem. Z toho duvodu si myslim, ze EU dela dobrou praci. Pokud se Ti to presto nezda.. zkus pohledat clanky, ktere se zabyvaji monopolnim postaveni MS na netu a jak zneuzivali svoje postaveni treba v oblasti weboveho prohlizece (a ono je toho vice) je jich tam spousta.. treba se Tito bude jevit potom jinak :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me jako dlouholetemu a spokojenemu uzivateli opery se tohle rozhodnuti rozhodne nelibi. windows jsou produkt microsoftu, muzou si do nej dat, co chteji a nevidim duvod v tom, aby do woken cpali konkurencni produkty. jak uz zde nekdo psal, za chvili budou muset vyhodit notepad (ktery se skutecne hodi pouze na poznamky pri telefonovani apod), mapu znaku, firewall apod. myslim ze za neuspech opery si muzou predevsim oni sami - v dobe, kdy mozilla byla zdarma, opera byla bud placena, nebo, pozdeji, s reklamnim banerem - verim tomu, ze tohle podstatne zabranilo jejimu masovemu rozsireni. a stejne, jak uz zde nekdo psal, postup pri instalaci opery bude: nainstalovat wokna, explorer, operu, neprijde mi to jako idealni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ViktorN:
Upřímně řečeno pořád se divím, že se EK nepustila do Apple právě za neoddělitelné (licenčně) svázání jejího hardwaru s jejím OS. Asi je Apple na světě málo vidět na to, aby se tím EK zatěžovala ;-).

Pokud jde o stížnost na EU, je tu jeden smutný fakt. Na EU si můžeme stěžovat tak akorát na hlavním nádraží. EU je jako Borgové - zejména pokud jde o tu část "odpor je marný". Bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IE mi absolutně nechybí, co je ovšem lumpárna od M$ je nutnost IE při updatu systému. Mám Visty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim jestli je tu tolik notorickych stezovatelu a hnidopichu co si musi do vseho rypnout, nebo jen nekdo nema dostatek predstavivosti. Nechapu proc vsichni breci jak mali cim si stahnu firefox nebo operu. Proboha dyt to bude jak s hrama ve Win98 - date pridat nebo odebrat programy, zvolite internet explorer a on se tam doinstaluje - v nejhorsim pripade to bude chtit instalacni dvd, ale stejne to spis bude nekde zabalene a jen se rozpakuje jedna ikonka na plochu. Nebojim se, ze by se to MS neveslo do tech x GB co ta instalacka win na disku ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Vlada.... - ve Vistách není pro Win Update IE potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Vlask - jde hlavně o to, že fašisstisko komunistická EU se snaží donutit MS, aby podporovat svoji konkurenci (ne, aby ji překážel...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> jfb:
Schválně: Jak se dá bez IE zapnout, aby Vista stahovala aktualizace nejen pro Windows, ale i pro jiné produkty Microsoftu? (jinými slovy udělat z Windows Update Microsoft Update)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle MS fandim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

by me zajimalo jak dlouho by to EU parlament vydrzel kdyby jim MS vypovedel smlouvy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ve Vistě i Windows 7 se stahují všechny updaty (i pro jiné programy jako office apod.) přes Windows Update, takže IE opravdu netřeba.Jinak by mě zajímalo co bude Microsoft muset odstranit příště - možná kalkulačku? Nebo rovnou celý systém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V intalačce Win XP Ultimate je IE jako volitelný spolu s FF, takže si každý může vybrat, co chce a co ne! Takže když se chce, tak to jde. Jenže princip XP Ultimate je příliš uživatelsky přívětivý, než aby ho Microsoft mohl akceptovat. Nepotřebuje totiž aktivaci a hladce projde přes WGA a to je dnes, kdy se ,,bojuje proti pirátsví" moc a moc špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chujove z EK, jak si ted stahnu Operu? Zas abych hledal instalacni CDecko nebo flash(ku), kde mam nejakou operu, ne? Tohle by je uzilo, ale snizit si platy a vyhody nebo se zabyvat necim uzitecnejsim, to ne. Doufam, ze cela EK krachne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Jelinek:
A jak si se k ní dostával doteď? Nebo si snad před výměnou O. S. nezálohuješ data?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako dobré a elegantní řešení. Doufám že ti ubožáci z Opery to projedou a jediné co jim zbude, budou zbytečně vynaložené prostředky. Nutit výrobce, aby podporoval konkurenci je hodně frustrující i když Explorer je asi nejhorší prohlížeč. Každý má volbu. Já volím chrome 2. Pokud bude Safari tak rychlé jak se píše, tak přejdu na Safari. Pokud se stane zázrak a Explorer se zlepší, tak se zase vrátím k Exploreru. Operu jsem zkoušel a byl to humus, možná proto se potřebují soudit protože je konkurence poráží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále nechápu, proč Micro$oft nezavede alespoň nějaký balíčkovací systém jako mají všechny linuxové distribuce, resp. nezdokonalí ten žalostný odvar, který nyní na Woknech funguje (jako, že lze odinstalovat později instalované aplikace a to ještě ne vždy). Aplikace často nejdou odinstalovat bezezbytku a u maileru, MSIE, IM pak musí vymýšlet trapné berličky pomocí kterých lze dotyčnou aplikaci jen ukrýt, nebo zakázat ... přitom její přítomnost (zvláště maileru, IM, MP atd...) rozhodně není nutná.

Kdyby Explorer byl jedním z instalovatelných balíčků, který uživatel může kdykoli zvolit a nainstalovat jedním kliknutím, třeba z Micro$oftího repozitáře, stejně tak jako Media Player a další aplikace, které vůbec nemusí být součástí OS, tak by jednak sebral důvod EK k postihům a druhak by to mohlo být pohodlnější pro adminy.

Takhle to vidím buď jako velmi debilní marketingové rozhodnutí, nebo jako velmi debilní rozhodnutí designérů systému.

Kdosi tu zmiňoval výběr podobný tomu co je ve W98 a spol ... ne, to rozhodně není ono, opět jen slabý náznak toho, co už dávno u konkurence funguje mnohem líp.

Ale což, jako NEuživatele čehokoli od M$ mne to trápit nemusí. Jen to nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

earth: Windows XP Ultimate prosazuješ v diskuzích celkem často, o legálnosti tohoto "produktu" mám však velké pochybnosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukulele: On to uvedl jako příklad, kde by se mněl MS Inspirovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ukulele:
Promiň mi mou neznalost, zas tak moc do Visty nedělám (pouze na tom testuju), ale než systém Windows Vista přiměješ stahovat aktualizace i pro další produkty Microsoft, objeví se IE se stránkou Microsoft Update, kde se to teprve zaškrtává. Alespoň jsem to tak vždycky viděl. Pak už samozřejmě k samotné činnosti IE netřeba (nebo se to aspoň chová, že ho to nepotřebuje), ale na ten jeden úkon povolení i aktualizací pro ostatní MS soft se prostě IE otevře. Jde to udělat i nějak jinak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Takhle to vždycky fungovalo u Windows XP. Ve Windows Vista a 7 už je Windows Update nezávislé na IE a dá se jednoduše konfigurovat. Típnul jsem obrázek, ze kterého je všechno jasné (hlavně druhá položka odspodu): http://img198.imageshack.us/img198/3764/updated.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muheee ;-)) ... no tak to asi nepujde, mam takovy dojem, ze kdyz tam nedaji IE Runtime, tak vetsina M$ aplikaci ani nepojede, blba zaloha excnage vyzaduje IE dane verze a noho programu taktez .... takze uz se tesim, jak se jim to vse poto ... teda asi zase bude mit kazdy IE i kdyz ho nebude pouzivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultimate je upravená verze Win XP professional Corporate. Bylo integrováno SP 3 včetně záplat proti potížím s některými procesory a ovladače pro SATA, takže to lze korektně nainstalovat i na Vista only železo. Podle současně platné české legislativy to může úplně legálně používat každý, kdo je držitelem Corporate licence. Je pravda, že k vlastním XP jsou přibaleny různé ne příliš košer bonusy, ale není problém je po stažení před vypálením instalačního CD odstranit a ponechat pouze čistý O. S. Další výhodou je, že IE je ze systému vypreparován a nabízen jako volitelná možnost, druhá alternativa je FF. Do systému je navíc implementována rovněž postranní lišta a Vista experience vzhled. Všechno je to pojato jako stavebnice, takže instalovat můžeš, nebo nemusíš, podle chuti a nálady, tedy něco, k čemu Mrkvosoftí klasika ještě nedorostla. Do systému je rovněž implementován Product key, což ale u Corporate licence není problém, pokud máš vlastní, můžeš ho rovněž přepsat. Každopádně je výhoda, že ho při nové instalaci nemusíš zadávat. Samozřejmostí je rovněž to, že systém nevyžaduje aktivaci a bez problémů projde ověřením kontroly pravosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Izak, sorry, ale domnívám se, že nemáš pravdu. Pokud vím, tak Vista má předělané jádro a nekompatibilita starších aplikací by mohla svědčit o tom, že IE runtime už není nutné, nebo je trochu pozměněno a nazváno jinak, nevím, Vista je pro mne zbytečný SW ale tím, že v ní IE nemusí povinně být, museli vývojáři tuto vazbu asi něčím nahradit. A hlavně museli zachovat a zdokonalit backdoory, o které Xpčka vypreparováním IE přišly. To že ve Vistě i Sevenech automatické aplikace fungují i když v systému žádný browser není znamená, že cosi podstatného je jinak. Tím pádem je zbytečné lamentovat nad tím, že IE už v sevenech nebude. Ono to totiž bude fungovat tak, že jakmile se připojíš k internetu, rozjedou se automatické aktualizaci a IE ti nabídnou. A pak je jen na tobě, jestli nabídku akceptuješ, nebo si nainstaluješ odjinud něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> ukulele:
No, nevím, jak tobě, ale já když si poprvé vyžádám aktualizace i pro ostatní produkty, otevře se v IE web Microsoftu Update, tam jen odsouhlasím podmínky a pak se napíše něco v tom smyslu, že to je OK, samo se nastaví automatické stahování aktualizací a od té doby IE na tu samotnou činnost vyhledávání a stahování těch aktualizací netřeba. Ale ta prvotní aktivace této možnosti zkrátka otvírá IE (alespoň ve Vistě). U mě to tak prostě vždycky bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prominte mi mou neznalost, ak uvedu neco spatne.
- Opera vznikla v 1994, jeji realni rozsireni a popularita pro verejnost se vsak datuje spis az od roku 1996, nebo 7.
- Windows s integrovanym Internet Explorerem je tu od roku 1995. Navic je to produkt stejneho vyrobce.

Pokud brblani sefa Opery donutilo EK zatrhnout Microsoftu IE implementaci jakou nedelitelnou soucast systemu, ptam se" CO PRIJDE PAK?
Kdyz totiz si zacnou stezovat vyrobci firewallu, sporicu obrazovek, ruznych her a dalsich aplikaci, velmi lehce se muze stat ze instalace Windows o nekolik let bude vypadat takhle:

Vitejte v prostredi instalatoru revolucniho flexibilniho operacniho systemu Windows 10!
Prosim vyberte si nasledujici soucasti, ktere chcete nainstalovat:

Jadro: (seznam asi 20 ruznych typu, zahrnujicich jadra MacOS, ruznych verzi Linux atd)

Systemove aplikace: (dalsi seznam asi 4tisice polozek)

Uzitkove aplikace: - asi 25tisic polozek

Zabava a multimedia: - asi 260 tisic polozek.

Tak co, tesite se?

------------
Doprdele kdyz si koupim Mrkvosoft, automaticky akceptuju co tam je. Kdyz se mi nelibi IE, tak ho proste nepouzivam a nainstaluju si tam treba svuj vlastni. Osobne stejne pouzivam IE jenom na to, abych v prvni fazi po instalaci OS stahnul jiny prohlizec.
Tak proc EK citi potrebu nam to stezovat? Tam se asi budou desne nudit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor. Tady je ten zásadní rozdíl, kteří mnozí stále nechápou. Oni odstraní prohlížeč IE. Samotné jádro, podpora pro ActiveX, atd. v systému nadále zůstane, právě z důvodů, že jsou na ně navázány jak další součásti systému, tak aplikace třetích stran. To k čemu dojde je to, že MS odebere soubor iexplorer.exe, k němu ještě pár knihoven, které se nikam dále nevážou a zástupce IE samozřejmě. Tím je hotová odinstalace prohlížeče. Celý prohlížeč je totiž právě ono GUI s pár věcmi navíc, který je postavený nad systémovými komponentami, na něž se neváže pouze prohlížeč, ale i další věci (trident, atd.).
 
Tohle je důvod, proč mnoho z nás nechápe volání po možnosti odinstalovat IE. Komu totiž skutečně vadí? Možnost smazat si zástupce je v systému již dnes a pokud vám vadí onen soubor iexplorer.exe, tak si jej můžete rovněž smazat, budete-li chtít. Ostatní věci nejsou IE - jsou jen jeho součástí, ale stejně tak systémovou komponentou pro desítky dalších aplikací...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Gentlemann - on je teď hlavně problém v tom, že MS navrhl Windows nbez IE jako ústupek, podle mne už dost velký, ale i tak se někteří z EU a ten všivák z Opera software, že to nestačí, že prostě bude muset MS konkurenční produkty zakomponovat. To je podle mne úplně padlé na hlavu. Nerjvíc se mi "líbílo", jak ten chlápek z Opery brečel, že nemaj dost peněz se prosadit, tak to zkoušej přes EU. Přitom např. Firefox, Chrome či Safari jsou mnohem mladší, ale už mají větší podíl. A v softwaru to není, samá Operu považuji za nejlepčí browser na světě. Prostě Opera neumí marketing tak to zkouší přes úřady, to je podle ke zvracení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakomponování jiných prohlížečů (přehrávačů, atd.) do systému mi přijde jako úplná pitomost už z jednoho prostého důvodu. Vemte se, že nová verze IE vychází jednou za několik let. Pokud by MS chtěl držet onen postup jednou za ti roky nový OS a jednou za cca. rok a půl nový prohlížeč, tak v každé nové verzi Windows bude o dvě čísla vyšší verze. Známe ale rychlost vývoje u MS, takže se můžeme dočkat i delších mezičasu a stavů jako mezi XP a Vistou, tedy nová verze IE s novou verzí Win. OK, nemusí se to každému líbit... Ovšem!
Rychlost vývoje ostatních prohlížečů je řádvě vyšší. MS distribuuje všechny "rozdílové updaty" a záplaty přes Windows Update, ostatní prohlížeče mají buď vlastní, nebo žádné automatické aktualizační metody. Když si dnes nainstaluji tři roky starou Vistu, budu tam mít stále aktuální IE7 (ok, dnes už je IE8, ale ten relativně krátce). Pokud bych si nainstaloval tři roky starou instalaci Visty v níž by byly zahrnuty i ostatní prohlížeče, tak v jakých asi verzích je budu mít? V takových, které jsou již dávno zastaralé, nevyhovující a nebezpečné. Pochybuji, že by se mi např. Firefox automaticky aktualizoval z verze 1.x na verzi 3.5. Postupně možná ano, ale takto? V důsledku toho, by měl člověk na PC mnohem nebezpečnější starý prohlížeč, kdežto u MS by měl stále aktuální s veškerými záplatami přes Windows Update. Jediným řešením by byla aktualizace ostatních prohlížečů přes Windows Update, což ale není logické, protože proč by měl MS přebírat zodpovědnost za prohlížeče, které nevytváří (což by tím, že by je takto distribuoval de facto udělal)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Asi jsem trošku mystifikoval, přece jen už si moc nepamatuju jak to bylo s Vistou, ale s Windows 7 už se určitě žádné okno prohlížeče neotvírá. Takže raději řekněme že to co jsem psal se vztahuje jen na Windows 7 ;-)

A taky stojí za zmínku, že i po odinstalování IE pořád bez problémů funguje IE Tab ve Firefoxu, což jasně dokazuje to co napsal Mr Gentleman.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ... koukam ze to co napisu tak tim budu docela oponovat ... ja jsem za internetovy prohlizec ve Windows rad - Proste to clovek nainstaluje a hned muze cokoli. To si evropska unie muze za chvili rict, ze nesmim prodavat auta s motorem, protoze si do ferrari budou lidi chtit dat motor ze skodovky ... toto je fakt postaveny na palici. Ja jsem s IE spokojeny. A kdo potrebuje nejaky vychytavky z FF, Opery a pod? Vzdyt je daleko lepsi napriklad co se tyce manazera pro stahovani ve FF, koupit si treba GETRIGHT, IDM, DAP a pod. ktery umi daleko vic veci a je k tomu prizpusoben. Dalsi vec. IE je soucast systemu. Kdyz se zameni za neco jineho, UZ JE TO PROGRAM NAVIC ktery se vlepi rovnou do systemu a je potencionalnim kandidatem na to, ze zacne system blbnout, byt pomalejsi a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hajcus: Jsi vedle jak ta jedle. 1.) Ferrari nemá 95% podíl na trhu s osobními automobily. 2.) Download manažer je jen jedna drobnost z mnoha vylepšení, které oproti IE přinášejí konkurenční prohlížeče. 3.) IE se za nic jiného nezamění, konkurenční prohlížeč se instaluje vedle IE a žádný konflikt s ním nemá. 4.) Ano, máš pravdu, GetRight a další "JE PROGRAM NAVIC ktery se vlepi rovnou do systemu a je potencionalnim kandidatem na to, ze zacne system blbnout, byt pomalejsi a tak." To vše kvůli impotenci MS, který dodnes (IE8) nebyl schopen vyřešit nějak inteligentněji takovou prkotinu jako přehledné stahování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: ad1 - no, MS také ne.
 
 
 
Jinak já na místě MS bych se asi zajistil následujícím způsobem:
Vydal bych prohlášení, že kvůli vzrůstajícím útokům ze strany byrokratického aparátu socialistické EU ruším všechny pobočky na území EU, stávající zaměstnanci (budoucí nezaměstnaní) nechť poděkují za situaci své skvělé EU a svým vládám, které jdou tomuhle aparátu na ruku. Zavedl bych internetový prodej s tím, že bych omezil prodej SW jen a výhradně pro podnikovou a soukromou sféru (vč. koncových uživatelů), vlády a úřady by měly smůlu (to bych ještě zajistil v licenčním ujednání, aby si to nemohli koupit přes dealery). Atd. Ať si státníci užijí komfortu rozmanitých linuxů...
Samozřejmě že by k tomu nemuselo dojít, ale jako soukromá firma bych nenechal do sebe takhle kopat a nechat se ždímat nad rámec odvodů berňáku a pohrozil bych zmíněnou protiakcí... Podle mne je MS příliš měkkej, to už chce tvrdě protiútok!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ViktorN:
Tím bys dosáhl jedině toho, že by všechny státy přešly na opensource řešení a koncoví uživatelé by neměli kde krást placený SW. Míra pirátství by klesla o 80 - 90% a Mrkvosoft by to mohl v evropě zabalit, protože těch pár prodaných OEM home licencí by ho neuživilo. Nicméně si myslím, že je to velmi dobrý nápad a že by to Mrkvosoft měl udělat, Ale být tebou, tak si dám tuhle hovězinu urychleně patentovat, než se najde nějaký ještě větší blb, který začne konat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Magy:
Tak tohle bych viděl jako ideální stav! proč si mám zasírat disk několika GB, když mi k provozu toho, co potřebuji bohatě stačí takových 300 - 400 KB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zyx: Tak to co jsem uvadel, byly samozrejme priklady. Co se tyce podilu MS na trhu PC ... no, to jsi trochy vedle s temi 95%. Trefoval jsem se hlavne do evropske unie. Uz me docela vadi, jak se do vseho patla. Mohl bys mi vyjmenovat nejakou dalsi vychytavku, kterou ma treba FF oproti IE? Ten dovnload manager v nem, totiz vubec nic neumi - proto jsem uvedl treba IDM. Jinak co se tyce bezpecnosti prohlizece IE, ... no ... ted bych pouzil 95%. Nikoli podilu, ale lidi, kteri si za vetsinu problemu s Windows / IE muzou sami. Klikaj na vsechno, co na netu je, nemaji dostatecne aktualizovany system, instalujou si do PC ruzne toolbary, ktere ve vetsine pripadu nejdou ani normalne odinstalovat.
Ja samozrejme nikomu IE nevnucuju - me naprosto vyhovuje a problem nemam, ale zajimalo by me, jak si treba v systemu bez browseru, stahnes nejaky alternativni? Navic jsem zvedavej, kolik z vas si FF koupi, az bude za penize. IE je ve Windows ZADARMO, stejne jako WMP - darovanemu koni na zuby nekoukej. Ono totiz nikde neni napsany, ze bude FF zadarmo naporad. Takovych programu uz tu bylo a ted si je clovek musi koupit.
Uuuf! A ted jdu zase neco pracovat. Papa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hajcus> A nevadí Ti, že ten darovaný kůň je tak trochu trojský? Ty programy zdarma totiž slouží MS k ovládnutí trhu a k následnému snazšímu výdělku na úkor zákazníků. Pouze krátkozraký hlupák může něco podobného podporovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@hajcus: Svata prostoto, ty myslis, ze ty programy jsou ZADARMO? Samozrejme ze nejsou zadarmo, IE, WMP a dalsi nesmysly ktere zasadne nepouzivam jsou pochopitelne zahrnuty v cene Windows! Zkus pouzit mozek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je treba si uvedomit ze webovy prohlizec je snad nejcasteji pouzivana aplikace vubec. MS jeho vyvoj samozrejme plati, nejedna se o zadny free program. Co by se asi stalo, kdyby byla k dispozici verze Voken dejme tomu o 10% levnejsi bez IE a drazsi s IE? MS defakto nedava na vyber zaplatime oboje at chceme nebo ne a konkurenti jsou ze hry. Jedine co zbyva nam je bud zaplatit za ie a pak si navic jeste poridit neco jineho, nebo jako vetsina lidi zaplatit za ie a vybodnout se na shaneni neceho jineho. Diky praktickemu monopolu MS tak vlastne kupujeme i neco co nepotrebujeme nebo nexceme. (tedy az na tech par procent lidi s linuxem ci osx.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22: Mate zajimave predstavy. Cena Windows nerovna se naklady na vyrobeni. Je stanovena trzne a rozhodne je nesmysl aby byla jakkoli vazana na vyjmuti/zahrnuti IE.

Bezte si koupit auto a pozadujte 10% slevu pri neodebrani steracu s oduvodnenim, ze za mokra nevyjizdite, anebo pouzijete svoje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22: Plácáš naprosté nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Magy:
Člověče a věříš tomu, že to, cos popsal, bych osobně považoval za ideální stav? Mít tu možnost skutečně si vybrat, co chci a co ne? Bohužel, to, cos napsal, je pouze z říše snů. Samozřejmě považuji automaticky za přehnané zahrnovat jiná jádra a ty seznamy aplikací by se taky nepočítaly na desetitisíce, ale spíše na desítky (maximálně). A úplně bych se spokojil s tím, kdyby to všechno byly jen věci od Microsoftu.
Já NECHCI, aby ve Windows byly věci, které nejsou od Microsoftu, nechci to, co požadují dementi od Opery a Mozilly. Já jen chci, aby ty věci od Microsoftu, které jsou nyní v podstatě nedílnou součástí Windows, byly jen VOLITELNÝMI součástmi, jako to bývalo za dob Windows 9x. Úplně bych se spokojil s tím, kdyby v instalačním průvodci byla možnost "Expresní instalace", která by udělala přesně to, jak se instalují Windows dnes (aby to většině uživatelů (ovcím) nekomplikovalo život), a vedle toho "Volitelná instalace" s možností zaškrtat, co se má a co se nemá nainstalovat. Vážně toho nechci moc, ale Microsoftu se toto nehodí _do krámu_, bylo by to pro něj z hlediska ovládání trhu nevýhodné. A protože je pro něj podstatně nevýhodnější bundlovat s Windows i konkurenční produkty (browsery), raději sám sáhl k možnosti Windows bez IE. Sám si vybral pro něj menší zlo, protože mu hrozí zlo ještě větší. A rád bych opakovaně zdůraznil, že s tím, co hrozí (nařízení bundlování jiných browserů do Windows), ZÁSADNĚ nesouhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@TV77: Co to zase meles? Samozrejme ze cena Windows zahrnuje naklady na "vyrobeni" (vyvoj) toho IE, WMP, WMM a ja nevim ceho dalsiho, ono se to nevyviji zadarmo. K tomu si MS prihodi marzi a o tom, jak je cena stanovena "trzne" vypovida to, ze nakonec M$ staci za XP instalovane na netbooky od OEM vyrobcu nejakych 15 USD, bez se podivat do ceniku, co stala normalni OEM XPcka, nedejboze retail verze, ty "trzni" ceno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlel někdo nad tím, jak budu mít stáhnout a nainstalovat firefox, na počítač, kde není IE? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT a ostatní
 
téma ohledně volitelnosti součástí windows
 
nechápu jednu věc. při instalaci už od windows 2000 je možné si vybrat jaké položky chci nebo nechci instalovat. není to běžná volba při instalaci, je to možné navolit pomocí instalačního skriptu ale je to tu pořád a stále. viz existence nLite který si takto upravuje instalační ten samý skript (v případě odebírání běžných komponent který je ze strany MS podporován).
 
takže volbu při instalaci máte stále a pořád i když skrytě. ale zeptám se - stojí to za to? většina komponent nemá dohromady ani 1 GB (neměřil jsem, jen odhaduji). pokud začnete odebírat víc tak už jsem se setkal s pár lidmi kteří takto windows okleštili do takové úrovně že přestaly fungovat některé MS programy, třeba z Office apod a jiné programy taktéž. připadne mi to jako nesmysl.
 
proč bych měl ztrácet čas věnováním tomu jak ušetřit pár MB v mé instalačce, když se musím věnovat tomu jak zautomatizovat instalaci, jak tam nacpat většinu programů včetně těch kde mi to autoři moc neusnadňují. musím se věnovat patchmanagementu a jiným formám zabezpečení svého systému. tohle jsou podle mě činnosti kde má význam abych s nimi ztrácel čas. ale věnovat se kravinám se šetřením místa nadisku? kdo má dnes menší disk než 100 GB? když vynechám staré notebooky tak nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

obrys
jak stáhnout prohlížeč bez prohlížeče
 
velmi snadno:
 

přes windows update
přes nějaký průvodce který sám stáhne tebou vybraný prohlížeč a nainstaluje
přes nějaký ftp klient
z jiného počítače

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hajcus
bude placeny firefox?
 
mluvíš nesmysly. firefox je šířen pod GNU/GPL licencí. co to znamená? že jakékoli další modifikace se musí nabízet opět se zdrojovým kódem. a zdrojový kód je možné používat zdarma. jediné co by se mohlo udělat je buď účtovat podporu ale aplikace by byla pořád zdarma a nebo by se musel vyvíjet firefox ve dvou verzích kde jedna bude obsahovat původní kód a další bude mít ve formách doplňku nějaké funkce navíc a k těm by se zdroják nenabízel (protože by nebyl přímou součástí kódu).
 
je to něco podobnýho jako u linuxových distribucích nebo u virtualboxu. virtualbox je nabízen jako opensource aplikace ale přitom verze pro osobní použití (ta už hotová zkompilovaná) toho umí daleko víc než to co je ve zdrojáku t= opensource varianty.
 
takže se uklidni firefox nebude nikdy placený.
 
navíc si uvědom jak dlouho tu mozilla je? je to dobročinná organizace, žije jen z reklamy a ze sponzorských darů. podobně jako wikipedie. a také podobně jako apache foundation a další.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze se diskuze vubec netyka clanku zde na CDR. O cem chcete diskutovat kdyz je tu mraky zarputilych odpurcu IE / MS?XxXxXxX a JeCh: Jen tak mimochodem. IE a WMP JE ZDARMA a je pod licenci MS EULA. Co to znamena?? Cituji: Software šířený pod touto licencí je zcela zdarma, musíte ale souhlasit s ujednáním dle Microsoft Corporation. Tato společnost si může často vyhrazovat právo na odesílání chybových hlášení bez předchozího varování nebo stahování a odesílání jiných dat. S touto licencí musíte téměř vždy souhlasit při instalaci programu. Jinak jsou tyto programy zcela bez omezení.Takze mam-li podle tebe, XxXxXxX pouzit mozek, ty pouzij treba hledani na internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zobecm: To ale není uživatelsky přívětivý způsob u kterého je zaručena plná funkčnost takto nainstalovaného systému, že jo? :)

WIFT: Naprostý souhlas. Snad každý vícekomponentní SW má při instalaci možnost uživatelské volby komponent, ale Windows od XP dál si musím nainstalovat se vším zbytečným balastem, který nikdy nepoužiju a navíc přináší potenciální díry do systému. Kde to k...a jsme?!

TV77: Tržně? Vždyť v desktopových OS v podstatě žádný skutečný trh neexistuje. S těmi stěrači nevidím problém. 10% z ceny osobního automobilu je samozřejmě nesmysl, ale dobrý obchodník by bez mrknutí oka snížil zákazníkovi cenu o hodnotu ušetřeného materiálu, který by se prodal přes servis.

hajcus: Dobře, tak to bylo nedávno cca 91% (http://www.scinet.cz/images/stories/technologie/stats/rijen/os-ve-svete-...) a teď to bude možná pod 90%, možná ne, fakt jsem to přesně neskoumal, protože drtivá dominance MS v desktopových OS je na první pohled zřejmá.
Nikdy NIC NENÍ ZADARMO, to jsou jen reklamní žvásty (k sekačkám nojbuk zdarma ;)). Některé produkty jsou bezplatné, ale to není to samé. Že někdo o něčem tvrdí, že je to zadarmo, ještě vůbec neznamená, že to tak opravdu je. Ale řekni mi, jestli by sis IE koupil, kdyby nebyl "zdarma"? :)
Výhod i nevýhod FF proti IE může být z pohledu uživatele celá řada. U mě převažují výhody - okrajově lepší správa paměti, ale především výborná přizpůsobitelnost a ano, ten jednoduchý DL manažer, který mi naprosto dostačuje a nejsem díky němu nucen cpát do systému další jednoúčelový SW (což bych ani na cizích PC nemohl). Osobně nevidím důvod nemít doma v PC IE, občas je prostě potřeba, ale zrovna tak chápu frustraci výrobců SW, které MS zařízl bundlováním vlastních konkurenčních řešení (mnohdy výrazně horších) k OS, kterým v daném segmentu drtivě dominuje. Jestli EK a další antimonopolní instituce dělají dobrou práci, bychom se dozvěděli, kdyby ji najednou dělat přestaly. Možná bychom pak ještě zamáčkli nejednu slzu, při vzpomínce, jak nám bylo dobře.

ViktorN: Naštěstí u MS nejsou tak blbí, aby kvůli ublíženému egu opustili obrovský lukrativní trh. Oni, narozdíl od tebe, moc dobře vědí, že by tím sice způsobili krátkodobé problémy, ale díru na trhu by velice rychle zaplnily jiné produkty a v některých oblastech už by si potom MS ani neškrt, kdyby se chtěl vrátit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady je najednou moc chytrych a dulezitych lidicek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tv77: to ze je cena trzni nijak nesouvisi s tim ze jsou v ni naklady na vyvoj atd. A pokud de o cenu u auta, zkus nekdy smlouvat a budes se divit jak muze jit cena dolu kvuli kdecemu...
Lukke: skvely argument!
all: jinak jak by se asi MS tvaril, kdyby napriklad vyrobci HW dodavali 95% pocitacu s predinstalovanym napriklad mandriva linuxem, open office a par hrami, takze by vetsina lidi nemusela zadny wokna kupovat, protoze by zjistili ze je k nicemu nepotrebuji. Copak by to pak udelalo s cenama?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zyx
 
uživatelsky přívětivý to možná není - záleží jak moc kdo pochopí strukturu INI souborů u Windows 2000/XP. u Windows Vista a výše se to musí dělat jen přes jednoho správce ale tam už je to složitější. ale spousta amatérů to naprosto stejným způsobem zkouší přes nLite a rovnou přitom odcvakají i další volby a pak se diví.
pokud nepoužiješ nLite tak s tím MS nemá problém, odpovědní soubor je naprosto běžně používaná funkce.
MS ti stejně nezaručuje nikdy nic. v eula se přece zříká jakékoli odpovědnosti včetně odpovědnosti za způsobené škody včetně těch na které byl předem upozorněn. to jsi nevěděl? :)
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift: V tržní ekonomice, ovšem silně komunisticky deformované. Protože USA považují zbytek světa za svou kolonii a obchodní politika Mrkvosoftu je toho zářným příkladem, viz Lenovo, kterému smlouvy S MS v podstatě zakazují dodávat na trh počítače s jiným O. S. než Windows. A jsem si naprosto jist, že Lenovo tuto diskriminační smlouvu dobrovolně nepodepsalo. U nás k průšvihu stačí, když bdělé oko inspektora uvidí někde ve škole počítač s Open Office. Tuším že loni podepsala vláda ČR s Mrkvosoftem smlouvu na dodávku SW za bůhvíkolik milionů. Kdyby se použila opensource řešení, ušetřil by stát nemalou sumu, ale ODS by přišla o 50 milionů předvolební podpory (Tolik dostali od MS v r. 2006) Takže se vyhazují peníze na zbytečnosti a potom jinde chybějí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to také o tom, že pokud jsou všechny počítače s Windows nainstalovány naprosto shodně, je velice jednoduché, vyrobit malware, který bude mít 100% účinnost. Pokud by byly Windows ,,každý pes jiná ves" měli by výrobci svinstev velmi zmenšený manévrovací prostor, protože díra v IE by se dala zneužít jen na počítačích, kde by IE byl. Totéž platí pro všechno ostatní. Pokud používám Open Office, můžou mi být díry ve Win Office ukradené. Naskýtá se otázka, jestli ti, co nejvíc řvou po ,,jednotných Windows" nesledují právě toto. Pokud z XP pomocí nLite IE odstraním, odstraním i možnost, dostat se do počítače právě přes tento browser, což by asi tak moc nevadilo, ale zabouchnu dveře i čmuchalům, používajícím WGA a podobné ničemnosti. A to už je horší, protože u takovýchto Windows nelze přes net zjistit, zda jsou či nejsou legální, takže Velký bratr má smůlu a to je do nebe volající, protože Velký bratr, který nefunguje je k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zobecm:
Který instalační skript _podporovaný Microsoftem_ umožňuje NEnainstalovat: IE, Messenger, Outlook Express, Windows Movie Maker, Windows Media Player? To, co nepodporuje MS, je sice hezké, ale jak jsi sám řekl: "... windows okleštili do takové úrovně že přestaly fungovat některé MS programy, třeba z Office apod a jiné programy taktéž". To může být (a občas je) výsledek použití nástrojů typu nLite, které Microsoft nepodporuje.

Jinak tady vůbec nejde o místo na disku, ale o princip. Proč mít v PC něco, co nepoužívám, zejména jedná-li se o komponentu, která už z účelu své existence nemá s podstatou OS nic společného? Tady vůbec nejde o to, že to ušetří megabajt nebo půl kilobajtu, tady jde prostě o možnost volby nenainstalovat si něco, o čem vím, že to používat nechci. V tomto smyslu, zdá se, mi Win7 vyjdou vstříc víc, než jsem čekal, už jen tím, že sada zbytečností bude stahovatelná jako cosi Windows Live, až když to uživatel bude chtít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift:
Když se kdysi dávno nLite objevil, pokusil se Mrkvosoft servery, kde byl k mání, zablokovat. Naštěstí se mu to nepovedlo. Z toho se dá usuzovat, že se jedná o SW který umí to, co se od něj očekává a umí to dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To DRK:
Tak to by byla pro Mrkvosoft taková katastrofa, že si to snad ani nedovedeme představit! A pro lidi z BSA ještě větší. Proto k tomu nikdy nedojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> earth:
nLite toho umí opravdu hodně, možná víc, než je zdrávo. Není problém s nLite vytvořit instalační sadu Windows, jejímž výsledkem bude zprasená instalace Windows. To je primární důvod, proč Microsoft dává od nLite aktivně ruce pryč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT
 
"... windows okleštili do takové úrovně že přestaly fungovat některé MS programy, třeba z Office apod a jiné programy taktéž"
v tomto případě jsem mluvil o nLite. jeho používání je podle mě zbytečné. pokud se v tom uživatel opravdu nevyzná a neví závislosti jednotlivých komponent tak sice ušetří ale pak řeší neustále problémy který nemusí být ve windows ale o chování instalace windows samotných. nlite totiž zasahuje přímo do engine instalace windows (přesněji do řídícího skriptu instalace konkrétní SKU).
 
Který instalační skript _podporovaný Microsoftem_ umožňuje NEnainstalovat: IE, Messenger, Outlook Express, Windows Movie Maker, Windows Media Player?
odpovědní skript pro bezobslužnou instalaci. tzn. winnt.sif pro instalaci windows 2000/xp/server 2003 a nebo unattend.xml pro windows vista/server 2008/windows 7.
 
tyto skripty definují jestli se má dotyčná komponenta instalovat nebo ne. třeba především hry (použije správce ve firmě) nebo IIS (na desktopu zbytečné a většinou i nebezpečné) apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> zobecm:
A jsi si opravdu jistý, že touto cestou lze nenainstalovat všechny mnou zmíněné komponenty? Pokud ano, rád bych znal nějaký/é odkaz(y) vedoucí na důvěryhodné informace od Microsoftu, kde se možnost neinstalování těchto komponent zmiňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Wift: Souhlas. nLite opravdu není hračka pro děti. Ale z instalačního CD Win XP jsem s ním bez problémů vyhodil přes 200 MB zbytečností, aniž to mělo na mnou vyžadované funkce O. S. negativní vliv. Naštěstí má dobře zpracovaného průvodce a i solidní manuál se dá na netu sehnat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chete Windows jako stavebnici, pořiďte si Corporate licenci a Win XP Ultimate 2009. Hned na začátku instalace se objeví panel s nabídkou, co chcete instalovat a co ne. Zaškrtáte příslušná okénka, spustíte a instalace se rozjede. Po max. 20 minutách máte, bez jediného kliknutí a pouze s jedním restartem O. S. nainstalovaný. Instalační DVD je nutno stáhnout z Rapidsharu a vypálit, protože Microsoft k takovéto verzi O. S. ještě nedorostl. Pro ty, kteří mají, nebo se mohou zaštítit Corporate licencí je to rozhodně lepší volba, než klasické instalační CD. Netřeba snad dodávat, že nevybrání určitých aplikací nemá vliv na funkčnost toho ostatního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@earth: Patrne jsi nepochopil, ze tahle debata neni o warezu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2zobecm:

To, že je nějaká aplikace vyvíjena pod licencí GNU/GPL neznamená, že nemůže být zpoplatněna. Jedinou podmínkou je, že zdrojový kód nesmí být prodávat za vyšší cenu než samotná aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

wift
 
dokumentace pro nasazení windows xp
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=673a1019-8e3e-4...
 
ms technet desktop deployment
http://technet.microsoft.com/cs-cz/desktopdeployment/default(en-us).aspx
 
můj blog - články týkající se jen deploymentu
http://www.michalzobec.cz/tag/deployment/
 
komplexní sada nástrojů pro nasazení windows vista, windows server 2008, windows 7
http://www.michalzobec.cz/2009/03/12/windows-automated-installation-kit-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Big Muscle
 
no nejsem si úplně jist tvým názorem. proč tedy rovnou nepropagují že prodávají celý produkt s GNU/GPL licencí? najdi mi jediný SW který je distribuován pod GNU/GPL a je placený (přímo ten SW). já jsem se s ničím takovým nesetkal.
 
naprosto všechny linuxové distribuce například nabízí jako placené pouze služby týkající se podpory nebo dodatečného komerčního SW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těm linuxovým distribucím... jsou opravdu všechny zadarmo (a platí se pouze to, co jsi jmenoval)? Já myslím, že ne.

Jinak to ohledně placení programů GNU/GPL není můj názor, ale fakt - http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.cs.html#DoesTheGPLAllowMoney

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Zamyšlení: Jak to bude s Internet Explorerem ve Windows 7 v EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Windows 7 budou v Evropě bez Internet Exploreru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tomuhle nekdo rika user-friendly system, kdyz bez browseru si ani nemuzete stahnout nic z internetu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky nechápu ... proč to třeba neudělají tak, že při instalaci se to hned po časovém pásmu zeptá jestli chcete nainstalovat internet explorer nebo ne - nejlépe formou jakou se systém ptá na udržení aktualizovaného systému -> tedy 2 velká tlačítka (klidně IE doporučeno x Bez IE ) ... Hodně by tím usnadnili situaci. Příjde mi komické, že v roce 2010 budu muset vyhrabávat instalačku nějakého prohlížeče hned po čisté instalaci systému ...
Nevím, jestli z toho mají radost ti co používají alternativy ... nečím je přece taky musí stáhnout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom_: protože tím by nevyřešili problém, který se u EK řeší. tedy by patrně pak s distribucí Windows museli šířit i ostatní prohlížeče, což je ještě horší řešení. nezbylo tedy než ho zcela vyjmout, což jistě dle starších diskuzí udělá spoustě lidem radost. a těm ostatním, co si windowsi přeinstalovávají nezbyde, než si nezapomenout předem někam na flashku stáhnou nějaký prohlížeč, aby se pak dostali na internet, popřípadě aby si doma sušili nějakou live distribuci linuxu, která prohlížeče má... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to bude se stahováním aktualizací? Půjde to bez IE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem čo riešite. WIFT naznačil, že IE alebo prípadne aj iné prehliadače by mohli byť stiahnuteľné cez Windows Update ako voliteľné aktualizácie. Ja si myslím, že je to dobré riešenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WinUpdate: Windows Update/Microsoft Update nezávisle od IE funguje už od Visty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to narvali do updatu, tak by si tim mohli jen zadelat na dalsi problemy u EK.

Jinak bych to nevidel tak horky... pises jak budes muset sahat po instalaci browseru nekde z media. Ale to je prece nepodstatne z absolutniho hlediska. Protoze prakticky veskery software, co tam budes chtit dat od 7zipu na rozbalovani, pres winamp na prehravani mp3, az po Kmplayer na filmy... budes muset vsechno rucne stahovat nebo mit nekde zazalohovane a pak to rucne instalovat. Jedna instalace softwaru navic z te desitky, uz typicky woknare nezabije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha - to s tím windows update jsem špatně pochopil :) ... pak beru z5 ... jestliže bude k dispozici hned po instalaci na WU, tak jediné co, tak je to zbytečně "zdlouhavé", ale řešení je :)
Mám totiž ještě v paměti situaci, kdy jsem na Win NT 4.0 potřeboval aktualizaci SP (4 snad?) a ta se odmítla nainstalovat, protože v systému byl jen IE 2.0 -> doporučení aktualizujte IE. Problém byl ale v tom, že IE nešel aktualizovat, protože vyžadoval minimálně SP 4 ... tedy bludný kruh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by stale zajimalo, co se stane az si pustim svuj programek v .NETu, ktery pouziva WebBrowser komponentu. Pocitam, ze k memu nevelkemu prekvapeni se proste stranka zobrazi a zobrazi se klasicky v Tridentu(IE). Jedine o co W7 prijde je ten sileny GUI xindl nad Tridentem, zabirajici par kB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

never ending story

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom_: to uz wokna nemaj FTP klienta?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Solitary>
>A tomuhle nekdo rika user-friendly system, kdyz bez browseru si ani nemuzete stahnout nic
>z internetu?

Samozrejeme mozete stahovat cokolvek aj bez browsera, a to ftp klientom v prikazovom riadku (cesky prikazove radce)

Tom_>

>taky nechápu ... proč to třeba neudělají tak, že při instalaci se to hned po časovém pásmu
>zeptá jestli chcete nainstalovat internet explorer nebo ne - nejlépe formou jakou se systém
>ptá na udržení aktualizovaného systému -> tedy 2 velká tlačítka (klidně IE doporučeno x Bez
>IE ) ...

Ako nahale by bola volba s MSIE doprucovana, tak by uprednostnoval svoj produkt pred konkurenciou a to je problem, ktory MSneinstalaciou riesi. MS je totiy vzsetrovanz ya uprednostnovanie svojho produktu oproti konkurencii zneuzitim poastvnia na inom trhu...

>Hodně by tím usnadnili situaci. Příjde mi komické, že v roce 2010 budu muset
>vyhrabávat instalačku nějakého prohlížeče hned po čisté instalaci systému ...

Nebude musiet

>Nevím, jestli z toho mají radost ti co používají alternativy ... nečím je přece taky musí
>stáhnout...

ako som napisla vyssie ftp klinet cez cmd to vie

v spore ide o
Tu ide o Europskych vyrobcov SW(v chapani EU OpenSource a Opera) nie o MS ani o uzivatela...
vid moj prispevok na
http://www.zive.cz/Clanky/Tyden-Zive-special-Microsoft-vs-Evropska-komis...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: myslet si, že většina lidí si vycucá z prstu ftp adresu, kde najde svůj oblíbený internetový prohlížeč, je opravdu hodně omezené a zaslepené :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropská komise, po protestech firem které programují FTP klienty, je pod pokutou 10na18 USD Microsoftu ve Windows8 zakáže!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta EK jsou vážně dementi, tohle ods**e uživatel. Když tam nebude to Éčko, jak si pak stáhnu Lišáka, Zpěvohru, Googlovi Barvičky aj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ucho: vetsina lidi uz ani nevi, jak spustit prikazovy radek... Spravcuju pomerne velkou sit a jednoduchy pokyn "spust prikazovy radek a v nem prikaz ipconfig /all" je pro vetsinu studentu VS(!) naprosto neresitelny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: a link na ftp server s prohlizecem najdu pres google v broweseri, ktery v os nemam :DDDD .. fakt skvela rada :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ucho: myslet si, že většina lidí si doma nenajde ani jedno dvd bundlovane k casopisum, kde najde svůj oblíbený internetový prohlížeč, je opravdu hodně omezené a zaslepené :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ltokar>
>fotoba: a link na ftp server s prohlizecem najdu pres google v broweseri, ktery v os nemam
>:DDDD .. fakt skvela rada :)

zaregestrujem si domeny a vyrobim ftp servere
internetPROwindows.cz
internetPROwindows7.cz
internetFORwindows.com
internetFORwindows7.com
internetFORwindows.org
internetFORwindows7.org
.....
a budem sirit svoj SW

Zahno>
>ucho: vetsina lidi uz ani nevi, jak spustit prikazovy radek... Spravcuju pomerne velkou sit a
>jednoduchy pokyn "spust prikazovy radek a v nem prikaz ipconfig /all" je pro vetsinu
>studentu VS(!) naprosto neresitelny.

Ja ich ucim command line programovanie, takze o tom viem....

ucho>
>fotoba: myslet si, že většina lidí si vycucá z prstu ftp adresu, kde najde svůj oblíbený >internetový prohlížeč, je opravdu hodně omezené a zaslepené :D

a preco by to mala robit vacsina ludi... Nech za to nam IT-akom platia, a nech BFU prestanu mat falsony dojem, ze "Pocitacom rozumeju", pretoze to je to jedine, co Microsoft predava.. iluzie o svojich schopnostiach...

Tym sa vytvori novy trh-> nove peniaze a nove miesto => zlepsenie hospodarenie a nmavrat z krizy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co tu pořád řešíte. Vždyť je v článku jasně napsáno, že Microsoft přesunul problém prohlížeče na prodejce. Jednoduše člověk co s PC neumí dostane hotové PC od prodejce a ten co s PC umí si nějak poradí. Nebo mi chcete všichni říct co čtete tento server, že nevíte jak ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EK je schopna dotlacit Microsoft k takovemuto nesmyslu, ale aby bylo mozne koupit libovolny pocitac bez OS, tak to ne. Tam uz by hrozila ztrata pozice na trhu a uplatky byly o to mastnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlask: myslet si, že si někdo doma syslí nějaká bundlovaná dvd z časopisů je hodně omezené :) já například žádná taková dvda nevedu. k čemu, když ty věci jsou na netu volně ke stažení v nejnovějších verzí? k čemu si schraňovat nějaký lapač prachu? a lidi, kteří něco takového mají, opravdu si mají instalovat nějakou pravděpodobně starší verzi a pak aktualizovat, popřípadě tahat jiný prohlížeč a přeinstalovávat? tohle jsi kapku nedomyslel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno jeste je tu s nama telnet :o)
IMHO uz vidim jak useraci stahujou IE zbundlovany s nakym virem/trojakem/etc.. a instalujou si to do PC, to bude zas v alejich nablito :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2fotoba: heh tak nevim jak tobe ale me za instalaci IEcka neplatej :o), ale souhlas ze si useraci myslej jak tomu rozumej

jinak s tim trhem je to taky docela srandovni, bude to neco jako s ODS kdyz chtej zalozit lobbing jako profesi. To bys jako chtel zivnostak "browser instalator ingeneer" na full time :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já být Microsoftem, tak vydám kromě této (blbé) verze ještě i verzi speciálně pro EU komisi - bez bloku, WMP, obrázků na ploše, průzkumníka, zipu, malování, kalkulačky ... jen černá obrazovka a pár bílých pixelů místo myši. Pak by možná byli &$@!.> spokojení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

windows 7 EK edition :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : ve věci IE se EU mlátí s jedinou firmou a to s Microsoftem. Co se týká prodeje PC/NB s/bez Windows, tak s tím z právního hlediska MS nemá nic společného (oni jenom dodávají soft, jestli se s ním mašina prodává je už věc výrobců/prodejců).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

[pivec] To bohuzel neni pravda. Je to predevsim vec Microsoftu a levnejsim licencim pro velke vyrobce. Za teto situace ma dost velke paky diktovat, co budou vyrobci cpat do PC. Kdyz ma prakticky monopol, tak by meli mit vsichni moznost odebirat jeho produkty za stejnych podminek, protoze timto muze likvidovat vyrobce, kteri se nepodridi jejich diktatu(vetsina lidi ty windows preci jen chce). Kdyz muze EK naridit odstraneni IE, tak by mohla prosetrit tento vazany prodej.(V eule sice maji napsano, ze je mozne system vratit, ale v praxi to tak nefunguje).
Takovy navrh dokonce uz v EK byl, ale nejak se ani nedostal k projednani...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen by me zajimalo jak tedy bude vyresena aktualizace systemu... nebo uz nebude vazana na browser ? (samozrejme kdyz tam IE nebudu chtit mit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

452: vítám tě v 21. století - aktualizace není vázaná na browser od dob XP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : problém IE je relativně jednoduchý. Problém Windows v PC je mnohem složitější a musí se řešit s mnohem více subjekty (a navíc tam nebyl vyvíjen takový tlak jaký dělala Opera v kauze IE). Takže tohle se povleče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aktualizace neni v XP vazana na IE tusim od SP3.

Jinak tohle reseni mi od MS prijde jedine rozumne, kdyz tedy EK rozum nema. Davat tam instalacky vsech prohlizecu by nikam nevedlo, protoze to bych si pak snadno napsal vlastni jakoby webovy prohlizec a chtel, aby mi ho tam taky pridali. A se mnou milion dalsich lidi. A samozrejme samy spyware do toho a jiny ksindl. Ja jen nechapu, proc tak vadi jenom IE, kdyz prakticky ke kazde aplikaci ve Windows (WordPad, Outlook Express, Kalkulacka, Malovani,....) take existuji alternativy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně problém prohlížeče tolik netrápí (i když tohle rozhodnutí EK vítám, nicméně tam tenhle humus budou instalovat prodejci PC :-/). Hlavně ale, jak tu někdo nadhodil, by to chtělo dělat něco s prodejem počítačů s OS. IMHO by bohatě stačilo, aby se PC a OS směly prodávat jenom jako oddělené položky (dneska často nelze třeba notebook koupit bez OS, i když ho fakt nechci). Nikomu by to neublížilo - v reálu by to vypadalo třeba tak, že by ty widle na disku už byly z výroby, akorát kdo by je chtěl, připlatil by a dostal by papír s aktivačním kódem (nebo něco na ten způsob) a kdo by je nechtěl, by je akorát smazal a nainstaloval vlatní systém (protože ten předinstalovaný by bez aktivace nefungoval). Jednoduché, minimální režie navíc a dává to každému možnost volby - a to je hodně zásadní věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumix: Presne. Proste tam ten system bude nainstalovany a ten lepici stitek s cislem se k tomu bude davat zvlast. Stitek mi vydaji az na zaklade toho, ze si k notebooku vezmu widle, jinak podepisu reverz ze system smazu a stitek jim necham pro dalsiho zakaznika. Porad je tady ale problem s tim, ze ti budou moci rict, ze ten OS stoji korunu. Z toho duvodu by musely byt ty ceny fixni jak pro vyrobce, tak pro prodejce jednotlivych OEM licenci a od toho se bude odvijet cenovy rozdil mezi PC s OS a bez OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS by mel byt instalovan prodejcem na zadost kupujiciho / muzete to mit takto, ci takto, ci jinac, ci podle sebe /...
cisty stroj je nejlepsi, clovek si s nim udela presne co potrebuje / chapu ze to nebude asi v nabidce TESCO apod. /
kluk mel jeste stesti, ze NB ASUS pred cca 2r byl bez OS / pouze CD s ovladaci a stejne se aktualni veci vcetne BIOSU tahaly z netu... /

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : fixni prodejni ceny nelze - je to v cele EU (a ostatne i USA a dalsich statech) zakazane antimonopolnim zakonem. Nemuzou jedne firme neco naridit a ostatni firmy za ten samy postup pokutovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Nejsem znalec prava, ale to je snad jedna z veci, kvuli kterym zde antimonopolni urad je. Co kdyby Microsoft prodaval notebooky, daval tam svuj system zadarmo a tim komplet zlikvidoval konkurenci(je to sice trochu nadsazka, ale zkusme to pripustit). Pote, co konkurence krachne, tak ma monopol v dalsi oblasti a ceny se mohou vratit nazpet. Od toho ty urady snad jsou, aby tomuto zabranily.
A stejnym zpusobem muze dnes poskozovat vyrobce, kteri neskacou tak, jak piska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S potesenim bych plivnul do ksichtu retardovi, ktery ma tohle na svedomi. Zajimave, ze to IE postihlo v dobe, kdy dosahl vcelku konkurenceschopne kvality. A zvlastni je i to, ze tak pateticky browser jako Opera _jediny_ v seznamu nezvysuje svuj podil. Cim to bude..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>jehovista: No, a jak je to tedy je s Linuxem? Jde to kolem me, moc me nezajima, ale pokud vim, tak ma radu mecenasu a stoji za nim hodne vlivnych lidi (i vlad), ktere jej protezuji. Jak k tomu tedy prijde MS, ktery musi svuj produkt prodavat, aby zaplatil programatory a jeste uspokojil akcionare? Porad slysim, ze "ten Linux / FireFox jsou prece zadarmo a jsou mnohem lepsi" (ano, treba jsou), ale kde se da zjistit, kdo, kde a kdy do toho nalil penez? Je to financovani pruhledne? Nebo je to pracka na penize? Ano, kdysi byl Linux a Open Source veci nadsencu (a stale jeste trochu je), ale v dnesni komercni dobe? At mi nikdo nerika, ze z toho nikdo nic nema, tomu uveri mozna tak moje 95leta babicka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : antimonopolni urad muze firmu pokutovat, pokud se produkt trvale prodava pod naklady (neplati to ale pro kratkodobe akce), nesmi ale stanovit presnou cenu, za kterou se produkt bude prodavat. U monopolnich vyrobku muze stanovit maximalni cenu, ale opet nesmi rict "bude se to prodavat presne za tuto cenu"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek: Tak nevim, zda se jedna o nejakou cilenou provokaci, nebo skutecne nemas prehled. Penize do Linuxu neliji zadne vlady(V soukromych firmach je podil Linuxu vetsi, nez v tech statnich - uplatky), ale spolecnosti, ktere na nem vydelavaji slusne prachy za hotova reseni a podporu. Nejvice se jedna o spolecnosti Intel, IBM, RedHat, Novell, Oracle, ... Presna cisla se daji dost dobre zjistit podle toho, kdo plati vyvojare, kteri maji nejvic prijatych commitu: http://lwn.net/Articles/222773/
A pokud jde treba o firefox, tak ten ma asi 85% prijmu od Googlu za to, ze je v nem jako defaultni vyhledavac a take potrebuje konkurencni prohlizec k IE, aby nemohl MS diktovat standardy. Javu zase zivi Sun a IBM, ktere prodavaji podporu, IDE a aplikacni servery pro provoz J2EE.... Open source je proste zivotaschopny byznys, i kdyz za tim widlaci(bez urazky) mohou videt nejake spiknuti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dle mého názoru jsou netbooky jediný rozumný důvod k udržovaní 32bit platformy. až se objeví něco jako atom s podporou 64 bitů nebo nějaký jiný x64 usporný procesor tak to dle mého názoru mají 32bit systémy definitvně zasebou. přece jenom je to hodně smutné když se dnes na ntb s 4GB ram dává 32bit systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Tak o tom, ze firmam prodavaji dlouhodobe licence cca za 1/2-2/3 ceny pro bezneho zakaznika se muze kazdy presvedcit tim, ze si vyhleda dve identicke sestavy s Windows a bez nich a porovna cenovy rozdil. (Pravda, moc casto se takova sestava nevyskytne, ale vzdy kdyz jsem neco takoveho videl, tak byl cenovy rozdil okolo tisicovky a cena za OEM pro bezneho zakaznika byla dvojnasobna). Ja bych klidne dal podnet na antimonopolni urad, ale s timhle me asi poslou nekam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : jednak mnozstevni slevy jsou naprosto bezne a za druhe pokud mas identicky NB s a bez O.S., rozdil cen nerovna se cene licence - vyrobce nebo prodejce si treba muze dat na PC bez O.S. vetsi marzi. A pod nakladovou cenu se v podstate neda dostat - kdyz to prezenu, vyrobni cena SW je jenom cena te samolepky. Zbytek jsou naklady na vyvoj, ktere se jednak daji castecne nejakym sikovnym ucetnim trikem prelit jinam a za druhe se rozpousteji mezi vsechny kopie, i ty ktere jeste nejsou prodane (a ted se dohadujte kolik se toho jeste proda, ze) - samozrejme hodne zjednodusuju a trochu prehanim, ale stanovit nakladovou cenu u SW neni az tak velka sranda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jehovista : jinak OEM pro vyrobce a OEM pro koncovy prodej nejsou stejne produkty - vyrobce dostava jenom samolepku (CD a manual si zajistuje sam na sve triko), koncove OEM ma samolepku, CD/DVD, malou knizecku a je zatavene v igelitu. Pokud MS bude tvrdit, ze medium + manual + igelit stoji 1000, tak s tim nenadelas celkem nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pivec: Ja s tim samozrejme nenadelam nic, ale jak se tak koukam na ten nesmysl s IE, tak by s tim mohla neco udelat EK;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> jehovista : Ano. IBM, Novell, mnoho dalších, kteří v dobách své slávy (de-facto monopolu) prosluli svou bezbřehou arogancí a cenovou politikou "zaplať a bez keců vypadni šmejde, něco tak malého jako ty je pod naši rozlišovací schopnost". Posléze to na trhu prohráli (IBM částečně, Novell zcela, kde je dnes SUN, kde je SGI, kde jsou všechny ty IT hvězdy...) a dnes se zuby - nehty drží Linuxu jako poslední záchrany. A postupně kšeft kolem něj mění v další Microsoft. Jen mnohem chaotičtější.

Tak blahopřeji :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne je to tak tri tri ci tam bude alebo nie ...
hlavne je ze si nainst  firefoxaaa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao- Ale vzdyt ja nikdy netvrdil, ze ty firmy by se nechovaly jinak, kdyby mely moznost. Jenom jsem se snazil vyvratit to tvrzeni, ze open source je financovan zidozednarskoscientologickym spiknutim. A jinak kazda konkurence pro Microsoft je dobra pro cely IT trh(krome MS, ovsem) a Linux(a open source vseobecne) je diky sve licenci dost mozna tim nejoptimalnejsim resenim. Vezmu GNU/Linux, prilepim neco malo sveho a mam openWRT/Android/WebOS(vitej zpatky na trh, Palme!)/Moblin/...
Opensource je veskrze pozitivni vec a je jedno, kdo za nim stoji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... Ta Opera mě už začíná pěkně sráX... :( Používám ji 10 let, ale to, co předvádí v poslední době... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vlastně k čemu je Microsoftu Explorer? Nedostal z něj nikdy ani dolar takže důvod pokračovat ve vývoji a ještě se přetahovat s EK je dost sporný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vrata: A kde podle tebe bere penize Firefox? Plati mu Google za to, ze je v nem jako defaultni vyhledavani prave google a zobrazuji se tak uzivatelum google reklamy. Predpokladam, ze podobnym zpusobem se muze zivit i explorer. Nehlede na to, ze u tak velke firmy by byl nesmysl opustit podstatnou cast vynosneho internetoveho trhu. Vzdyt diky exploreru si upevnili pozici. Jeste si vzpominam, jak jsem kvuli bance rozjizdel explorer pres wine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ať všichni, co tenhle nesmysl spunktovali, zemřou (chcípnou). Nemyslim MS, ten se jen brání idiocii a demenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jehovista: Nějak nechápu proč si rozjížděl ten explorer přes wine. Když mě to kdysi nešlo přes firefox tak sem brnknul na bezplatnou linku, poslali mě java plug-in do firefoxu a za 10 minut to jelo. Teď už není potřeba ani ten plug-in a jede to v pohodě. Explorer ve windows používám jenom k tomu abych si stáhl firefox a pak mažu všechny ikonky aby se mě nepletly :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt ze kdyby MS nechali na zacatku instalace moznost volby "co vse" instalovat jako to bylo tusim ve W95/W98 tak by nemuseli vymyslet nesmysly s nabalovanim aplikaci do updateru ktere timzto ztraci vyznam slova update(nova instalace aplikace pro mene chapave)... Rikejte si co chcete, me proste tahle nasilna standartizace s evidentnimi trznimi tlaky(rozumej chovani MS) vadi takze v principu(nikoli v provedeni) s EK souhlasim, naopak tohle mi pripada jak za bolsevika tohle vnucovani horsich a mene funkcnich produktu(rozumej non OS aplikace MS) jako nam to sem ladovali rusaci....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

krakora: Ne všechny banky měly takovýto přístup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to trochu OT, ale to jsem jedinny komu Opera funguje? ze si porad nekteri vylivaji srdecko jak je ta Opera hrozna, spatne, nefunkcni, pro amatery apod.

A aby to nebylo uplne OT: souhlasim s wiftovymi prispevky

A pro ty co nenavidi vse zive kolem sebe: zamyslete se nad sebou, treba vase kratkozrake pohlizeni na situaci neni z tech spravnych ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, Opera je naprosto v pořádku a špičková, tj. včetně jejích programátorů. Idioti jsou manažeři Opery, především ti nejvyšší.
A v EK jsou zase ti, co IT vůbec, ale vůbec nerozuměj (jestli teda rozuměj vůbec něčemu a ne ničemu). EU je byrokratickej předraženej moloch plnej blbců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

khale: Nejsi sám, taky Operu používám a je to podle mého názoru NEJ prohlížeč. Jediné, co mi u ní chybí, je takové množství pluginů jako má Firefox (např. plugin na stahování videí z youtube nebo adBlock - opera umí blokovat taky, ale musí se to tam naklikat ručně - nebo mi jen něco uniklo? :) Jinak je ale naprosto super a vsadím se, že umí tolik věcí, že ani o spoustě z nich nemám páru :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasné, jak to M$ udělá, ostraní modré éčko z plochy,
ostraní iexplore.exe a ostraní handler na http: a https: v registrech.
A bude mít vystaráno ;-)

Pánové z EU, já chci, aby mi v McDonald's dávali na výběr, jestli chci jejich sladkej rohlík, nebo raději nudle od vietnamců. Jak k tomu ti vietnamci příjdou... udělejte s tím něco!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Operu pouzivam uz od minuleho stoleti....ale co me sere, ze nekdo naridi, ze tu proste MS IE nebude a basta.! Uz vidim nektere SW, ktere pri nepritomnosti MS IE se nebudou chtit ani nainstalovat. A pochybuji o tom, ze nektere specializovane SW se budou vyrabet ve verzi pro US a Evropu. RVHP HADRA..!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bravo MS, chtěl bych vidět ty ksichty ve vedení Opery, když zjistili, že MS nebude instalovat žádný prohlížeč :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> null:
Něco na tom bude, až na to, že když dáš ve Win7 odstranit IE, udělá to restart a během toho něco konfiguruje (jak před restartem, tak po něm před přihlášením).
Nicméně jsem poté nainstaloval Maxthona (používá IE) a normálně funguje (weby jej detekují jako IE 7). Stejně tak je stále přístupné ovládání možností Internet Exploreru. By mě zajímalo, jak to "nebude nabízet" bezpečnostní aktualizace na IE, když tam vlastně IE zůstane. Asi se to bude maskovat jako "bezpečnostní aktualizace pro Windows" a ne "pro IE". Jsem zvědav, jestli finální prodejní verze bude v podstatě jen totéž, jako když se dnes odebere z Win7 IE v příslušném ovládacím panelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.