Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Toshiba: 99 % Enterprise segmentu dělají Windows 7

Rekl bych, ze u velkých firem je změna OS dost práce. Přestane chodit část interního softwaru, nekde bude problém s ovladači... Dost firem přešlo z XP na Windows 7, tak proč hned měnit na Win8, ještě když každou chvíli přijde verze 8.1?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně - většina firem pod hrozbou ukončení podpory přešla nebo právě přechází z XP na sedmičky. K nákupu osmiček nemají důvod, chystají se sedmičkami vydržet zase aspoň šest, sedm let. A admini se nemusejí učit zacházet s Metrem... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Admini nemají důvod učit se zacházet s Metrem. Jednal se jim lokomotivy do počítačů nevejdou a počítače v síti nastavují přes centralizované nástroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 sou generace 6.1 a Windows 8 generace 6.2, rozdil je minimalni, viditelne medzi nimi je lepsi rychlost a Metro, proto nepodporu DirectX-u verze 11.1 pro 7 povazuji za kurvitko, aby se proste nasilne 8 prosazovali, to jiste u WDDM 1.2 a nativni podpory pro 3D. Jenze dobrou hru/film nedelaji pekne efekty a hodiny HD videa, ale pribeh, ovladani, ozvuceni a jine podstatne veci. Nekdo si tu nahrazuje kvalitu vyssim rozlisenim. Radsi poradny film v SD jako balast hloupyho ve 4K.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A prave proto zamerne pouzivam na svym v lete postavenym hernim komplu Win7 a modlim se, aby Win9 staly za upgrade. Pak si klidne za par let poridim novou grafiku a Win9 ale osmicky proste ne dekuji. Ikdyz se tak trochu bojim, ze devitky se od osmicek nebudou zas tak lisit. Nicmene muj kompl ma i ted vykon vic nez dobry a v zadne hre jsem zatim nepocitil nejaky omezeni vyplivajici z DirectX11. Takze me opravdu nic nenuti pouzivat prasopsa jmenem Win8.1. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nedokázal před uvedením vyslat k zákazníkům jednoznačný signál, který by srozumitelně a stručně sdělil, co vlastně Windows 8 jsou, co od nich čekat a proč je chtít - tak s tím rozhodně nesouhlasím. Microsoft ukázal naprosto jasně, co Windows 8 jsou, co od nich čekat a právě proto je v enterprise segmentu nikdo nechce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+1 Tak tak. MS presne vsem sdelil, ze Win8 jsou operacni system pro tablety a AIO PC (potazmo dotykove notebooky) a ze kdo chce pracovat na pocitaci bez dotykovyho ovladani, tak at zustane u Win7. A vsichni inteligentni lide ho poslechli. :-D Smula jen, ze MS s tim tak trochu predbehl dobu, protoze dotykovych pocitacu je uplny minimum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Největším konkurentem Microsoftu je evidentně Microsoft.
Proč není na desktopech daleko víc rozšířený Linux, např. Ubuntu/Kubuntu, které jsou už velmi spolehlivým a vyspělým systémem, to mě zůstává celkem záhadou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna proto, ze neexistuje plne funkcni alternativa Microsoftiho AD a Exchange...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není až tak pravda. Na Unixu se sice dělají věci jinak, ale výsledek je nakonec podobný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdáleně - a za cenu dobře placené práce adminů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako že Windowsoví admini jsou levnější? Dobře vám tak. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč "dobře Vám tak"? O tom pro jaký proud (Win vs Lin) se firma rozhodne rozhodují manažeři, případně vlastníci společnosti. A pokud levnější Windows admini + placený SW na stanice i servery vyjdou v konečném součtu levněji než dražší Linux admini + bezplatný SW, tak nevidím důvod pro posměšky.
Finanční rozdíl na mzdových nákladech na jednoho "ajťáka" může být řekněme 5000Kč měsíčně. Za rok je to 60000 Kč. WS2012Essentials + 25 licencí W7pro vyjde cirka na 90000 Kč(ve skutečnosti méně, protože se obvykle nakupují hotové sestavy od velkovýrobců, kde ty ceny licencí jsou nižší). Ale i tak - za 1,5 roku máte SW zaplacený, dalších 5let už jen šetříte. Takže proč Linux? Proč si otravovat život s nekompatibilitou, neznalostí běžných uživatelů - jejich školením atp.?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka znie či firme s 25 ľuďmi ktorej hlavné zameranie nie je IT sa neoplatí dať si takéto základné služby do cloudu a platiť mesačné poplatky alebo jednotlivé servisné zásahy u kontraktora.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

šmarjá ty byl příklad. Platný +/- i pro velké firmy s 200+ zaměstnanci. Akorát jsou tam jiné vstupní údaje. Od počtu "ajťáků" přes výši jejich platů až po objem resp. slevy při nákupu licencí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sprava Windows = X * Windows admin
sprava Linuxu = Y * Linux admin

pricemz X>Y

=> kalkulace je chybna

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ne, kalkulace je:
X=(náklady na win admina + cena licencí)/investiční období
Y=(náklady na linux admina)/investiční období

v krátkém období (1-2roky) se vyplatí linux platforma, v dlouhém Windows (3-5let).
Přičemž v korporátu jsou stroje obvykle na těch 5let.

To co jsi napsal ty, je spíše o porovnání kolik adminů je zapotřebí k chodu té které platformy. Imho to je srovnatelné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem "dobře vám tak" k těm Windows adminům co míň vydělávají, ne k firmám, které si vyberou to které řešení.

Ale jinak - za Windows se platí taky v podstatě pořád, buď jako Software Assurance nebo při přechodu na novější verze. Nutno dodat, že za Linux se v podnikovém prostředí platí zpravidla taky - buď přímo výrobci distribuce, nebo někomu, kdo to outsourcuje.

Hlavní rozdíl mezi těmi modely je IMHO v tom, kolik je kde klientských počíačů. U Windows se platí za každý počítač, u Linuxu zpravidla jenom za server a stanice se už nějak "upytlíkují". Tzn. v menších firmách o několika desítkách počítačů je zpravidla MS dlouhodobě výhodnější, ale jakmile se začneme bavit o stavkách a tisícovkách stanic (banky, velké úřady apod.), tak už je spíš výhoda na straně Linuxu, protože ty tisícovky klientských počítačů můžou být relativně stupidní konzole s přístupem k firemní agendě (dnes často přes prohlížeč) a nemusí umět nic jiného. A nakupování MS licencí je v takovém případě dle mého často vyhazováním peněz.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano psal jsem kolik je potreba adminu.

~TCO=(X*náklady na win admina + cena licencí)/investiční období
~TCO=(Y*náklady na linux admina)/investiční období

pricemz X>Y

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samba 4.1 (konečně s podporou replikace; v SMB sektoru,kde stačí jeden server, je už dnes dost dobře použitelná Samba 4.0.x) pomalu finišuje a ten Exchange byl asi vtip. Pro Linux existuje samozřejmě např. Lotus Notes/Domino, což je v porovnání s Exchange raketoplán vs. vlaštovka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba nebrat AD jako svatý grál, který se vynořil z vesmíru a teď vládne všemu a každý jej musí mít. Velké sítě tady byly už před AD a velké sítě bez AD jsou tady pořád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlasím (sám jsem kdysi začínal s Novellem), nicméně faktem zůstává, že AD ve své komplexnosti služeb je řešení, které je třeba nahradit několika dalšími produkty, což finančně je trochu drahý špás. A v běžně velké firmě postavené na Windows v podstatě nic dalšího k managementu stanic než AD není třeba.

Samotná Samba 4.1 rovněž nebude full-featured produkt, stále jí bude chybět část méně podstatných vlastností AD, ale pro běžné (malo)firemní nasazení (centrální ověření userů, více replikujících DC, AD GPO) to IMHO bude stačit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aj Zimbra od VMware je ako náhrada za exchange.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U koncovych uzivatelu je to jasny. Lenost a nakup pocitace s uz predinstalovanyma Win. PC a ntb s predinstalovanym Ubuntu nebo bez systemu je vyrazne min nez tech s Win a k tomu mezi BFU panuje porad zazita predstava ze Linux je pro ty geeky co maji 10 dioptrii a umasteny vlasy a ze zabijou pul dne instalaci jedne aplikace. To ze nainstalovat FF nebo OpenOffice je na Linuxu diky spravcum softwaru vyrazne rychlejsi a jednodussi nikdo z BFU nevi.

Proc jsou Windows tak rozsireny ve firmach netusim. U nas jsou Win vice mene nutny jen pro cca 1/10 kolegu, kteri pouzivaji AutoCAD (nejsem si jisty jak moc by fungoval pres Wine s overovanim licence na licencnim serveru) a na uctarne (kde se pouziva necekane Money). Ale mame tu uz cca 4 vyvojare, kteri pracuji zasadne v Linuxu a do Win lozi jen vyjimecne a vetsinou pres VirtualBox. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V korporátu Exchange + Outlook (a zbytek Office), nejlepší poměr "cena/výkon". Domino je také drahé a lidé na něj také nadávají.
V domácnostech hry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud zákazník neví, proč by měl nový OS chtít, pak nemá ani důvod za něj při koupi sestavy připlácet." Tak to uz vubec nechapu. Za Windows 8 se pri koupi noveho PC priplaci? PC s Windows 7 jsou snad levnejsi? Jinak pod Enterprise si predstavim velke firmy, ktere vlastni multilicence, nebo rovnou software assurance, takze nechapu, proc by vubec kupovali nove PC s OS...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Software assurance jsme nikdy nekupovali, protože nové verze SW od MS bývaly často horší, než staré - zvlášť windows a office. Jediný důvod, proč jsme nakonec byli buceni opustit MSO 2003 bylo omezení excelu na 64k řádek, což 2010 x64 neměl. Ti, co nemusejí pracovat s velkýma tabulema jsou stále ještě šťastní na 10 let staré verzi :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Muzu potvrdit. Jediny duvod proc budeme u nas prechazet na Office 2013 je konec podpory Office 2003, ktere momentalne pouzivame samozrejme rozsirene doplnkem pro podporu OOXML a bohate splnuji nase potreby. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SA se vyplatí jen málokomu. Buď je mají ti, kteří SW mají v pronájmu, tak je automaticky, nebo jej mají ti, kterým se hodí bonusy SA, jako Windows Enterprise apod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 nemají bezpečnostní certifikát, což pro "podnikový segment" (pokud jim jde o důvěryhodnost/bezpečnost) je velmi důležitý faktor.
http://www.commoncriteriaportal.org/
http://www.commoncriteriaportal.org/products/#OS
Správně vidíte, jen Microsoft Windows Vista Enterprise, Windows 7, Windows Server 2008, Windows Mobile 6.
Windows NT a 2000 už tam nejsou.
A nemyslete si, že MS na získání certifikátu není hrdý:
http://blogs.windows.com/windows/b/windowssecurity/archive/2011/04/27/wi...
Česká certifikační autorita:
http://www.commoncriteriaportal.org/ccra/members/#CZ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, ze treba Windows 7 ziskaly ten certifikat az po roce a pul od vydani, to nevypovida o nicem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Testy lze provádět na distribuovaném produktu (na na beta produktech).
2) Jsou nákladné.
3) Zdlouhavé. O.S. jsou dnes velmi složité. Je 1,5 roku dlouhá nebo krátká doba od 2009? Nevím.
*** Z výroční zprávy NBÚ z roku 2011:
V roce 2011 bylo v laboratořích National Security Agency (NSA) a National Institute of Standards and Technology (NIST) ukončeno hodnocení operačních systémů Microsoft Windows 7 a Microsoft Windows 2008 R2. Hodnocení bylo provedeno v souladu se standardem Common Kriteria for IT Security Evaluation pro úroveň EAL 4+. V návaznosti na toto hodnocení bylona certifikačním pracovišti Úřadu zpracováno doporučení pro bezpečné nastavení operačního systému Microsoft Windows 7, které zahrnuje národní specifika a je v souladu s národní právní úpravou v oblasti ochrany utajovaných informací.
-->> Nevypovídá o ničem? Možná jsem nepochopil. Ale pokud nemám CC schválená, tak se neodvážím Windows 8 v enterprise segmentu nasadit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No u toho systemu je snad naprosto jiste, ze ten certifikat dostane, stejne jako vsechny predchozi verze, jen se proste musi jeste pul roku pockat, stejne jako tomu bylo v minulosti, proto to ze ho zatim nema nevypovida o nicem... ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. MS určitě spolupracuje a dodává opravné reporty, jak potlačit objevená rizika (vytváření bezpečnostní šablony).

Opravu překlepu jsem vložil špatně.
1) Testy lze provádět na distribuovaném produktu (NE na beta produktech).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si nejsem jist, mám-li být šťasten za bezpečnostní certifikát systému udělený NSA. Tedy tou samou NSA co stojí za programem PRISM?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NSA je profláklá mediálně, ale o jejich "chutných" aktivitách je známo vše dávno.
I do češtiny přeložená kniha někdy v roce 1995 Simons Garfinkel, PGP - Pretty Good Privacy - "Šifrování pro každého" vše popisuje.
http://www.martinus.sk/?uItem=1280
Jen Američané a celý svět dělal, že nevidí, neslyší.
Na druhou stranu si myslím, že v NSA jsou opravdu IT borci. NSA si je vybírá z těch nejlepších již na univerzitách.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je iné oddelenie :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

certifikat o tom ze obsahuje vsetky potrebne backdoory, jj urcite dobra vec, bez toho to nejde

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

;-) oprava překlepu
1) Testy lze provádět na distribuovaném produktu, tím míním "výsledném/hotovém produktu" (NE na beta produktech).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jezis to jsou fakt kecy, Microsoft nam nedal spravnou vizi proc Win 8 pouzivat, bla, bla, bla ... to snad nemyslite vazne. Ja myslim, ze uzivatele a admini nejsou blby a maji vlastni rozum. Staci se to chvili 'pokouset' pouzivat a adminum je jasny, ze kdyz to lidem zacnou nutit, tak je sezerou. Sebelepsi vysvetlovani, co ja na tom systemu lepsi (pro me je napr. hodne zajimava integrace Hyper-V i do non-server verzi), to nezachrani.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro zaostalejsi a neprizpusobive, pres domenovou politiku zdarma nainstalujes behem 30ti vterin classic shell a pak jsou to akorat o dost lepsi a o 3 roky (vlastne W8.1 uz o 4:) novejsi W7 a nikdo nepozna rozdil ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je jen poněkud komické, že musím instalovat produkt třetí strany a ne jen přepnout volbu rozhraní přímo od MS. Oni přece vždycky nejlíp vědí, co uživatel potřebuje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komicke to neni, je to jen trochu hloupe. A navic nemusis, protoze nova nabidka start se chova uplne stejne jako ta stara, jen je fullscreen. BFU nebo poweruser zmenu ani nezaregistruje. Vadi to jen radoby poweruserum nebo uplnym BFU, proste ty lamy mezi tim:) Ale mas pravdu, ze v group policy to mohlo jit, jak to slo v RC verzi W8 ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto, že je to jen odskok do fullscreen metra, tak se vůbec nechová jako ta stará. A že to vadí jen lamám je jen váš hloupý názor, vy MS sežerete cokoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zato vzdy agilni a prizpusobivy BTJ si s radosti nainstaluje behem 15 minut Unix.

Kazdy si pod slovy "o dost lepsi" predstavuje neco jineho.
Chybejici rozmazani vyplne oken, nekterych stinu a nezaoblenych rohu si si vsimne i pidlooky.
Nemluve o ergonomii pri praci s nekterymi programy (hodne lidi nadava na novy skype, vychozi prohlizec obrazku apod).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak si za 15 minut nainstaluj unix a neotravuj:o)
"Chybejici rozmazani vyplne oken, nekterych stinu a nezaoblenych rohu si si vsimne i pidlooky." .... ano W8 vypadaji z estetickeho hlediska daleko lip, cistej a jednodusej.

Kdo nadava na novy skype? A jak ten proboha souvisi s W8???? Jako vychozi prohlizec obrazku si muzes dat treba malovani .... a proc ve windows neni schopny prohlizec obrazku, pdf a podobne, to ti snad nemusim vysvetlovat (protoze opera) ......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nadávám na rozhraní Win8, moje maminka nadává, moje sestra nadává.
Sami si bohužel jen těžko, nebo vůbec, jsou schopny vyměnit či přenastavit na rozhraní, které chtějí. Kupodivu to, co by mělo být pro maminku lepší, má blbou zrakovou vadu, tak ta změna je k horšímu a dlouho jsem nastavoval, aby to vypadalo aspoň blízko Win7.
Win8 má jen kvůli ceně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono tak nebude v marketingu, ale především v tom, že je to pro práci špatný systém, který není intuitivní, vyžaduje hlouposti od uživatelů a vše se řeší s maximálním důrazem na odlišení se od zaběhnutých standardů.
U nás ve firmě si udělali testovací provoz jedné ze sekcí na Win8 a produktivita šla natolik dolů, že slavné Win8 šli do šuplíku a další se prostě kupovat nebudou. Natož upgrade velkých licencí. Je fajn že to roztomile vypadá, ale když se to nedá používat, tak proč to lámat přes koleno. Navíc v Enterprise licencích se budou 7čky prodávat ještě dostatečně dlouho, aby se Microsoft mohl stihnout chytit za nos a udělat Win9 s rozlišením na Multimediální a pracovní použití. Když to neudělá, tak se stanou wokna vedlejším a nechtěným produktem, zbytku firmy který bude prosperovat a firmy si začnou rozmýšlet, jestli se jim nevyplatí přejít jinam, no a pak to půjde úplně do kopru.

Můj osobní názor, je že pokud by nebylo firem Adobe a Autodesk, tak wokna v Enterprise segmentu, už pár let, neexistují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych moc rád měl v práci Windows 8 tak jako doma, ale podniky jsou hrozně konzervativní. Rok po nástupu Win7 jich 99% používalo Windows XP, takže nic nového pod sluncem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prachy, prachy, prachy ... já bych u nás také nejraději všude nasadil Win7, jenže to by znamenalo výměnu cirka 30% stále dostačujících strojů, nicméně pro Win7 nevyhovujících + nákup dalších licencí na cirka 30% stávajících strojů. Ty prachy mi nikdo nedá. Není jak obhájit, že to firmě něco přinese. Konkurenční výhodu? V čem? Snazší práci? Ok, snížíme výplaty, nebo někoho propustíme. Bezpečnost? Kolik průniků do naší sítě jsme měli za poslední půlrok? Nula?
Takže se jede pouze na havarijní výměny. A to se ještě koumá, jestli by ten počítač nešel opravit (šel, ale u těch vykopávek to nedělám). A takto to chodí ledaskde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když u nás nabíhaly XP, tak jsem byl na stáží ve Švýcarsku a tam "proto" bohatí Švýcaři v kancelářích používali kompy se softem běžícím v MS-DOS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jim slo v prve rade o programy a system jim byl pravem ukradeny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vydejte Service Pack 4 pro XP a Service Pack 2 pro 7-ičky a bude pokoj minimalne do vydání Windows generace 7.0/9(?)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 9 budou spíše Kernel 6.X. Kernel 7.0 bude mít zřejmě až Windows 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak som skusal trochu win8 a teda pri ovladani s mysou som bol v Metre celkom strateny. Urcite je to o zvykoch a o tom naucit sa nove prostredie pouzivat. Osobne s tym problem nemam ale ja som vyvojar, pochybujem ze bezny uzivatel pre ktoreho je pocitac len nastroj a nechce nic moc na nom riesit bude mat chut a cast ucit sa nove postupy a meni svoje zvyky. Nehovoriac o tom ze preco by to robil ked moze v pohode fungovat na win7, ktore tu urcite este par rokov budu.
V poslednej dobe som sa koli praci dostal blizsie k OSX a castejsie ho pouzivam, a prizanam sa celkom som ostal prekvapeny ze mam v nom vyssiu produktivitu prace. Aj ked niektore veci, hlavne ak sa clovek chce v tom trochu vrtat, idu tazsie ale celkovo je praca v nom logickejsia a aj pre uzivatela zaciatocnika. Toto MS moc nejde aj ked by to silou mocou chcel dosiahnut. Mozno by bolo zaujimave ako by vyzeral svet PC keby sa Apple rozhodol uvolnit/vydat OSX oficialne na PC, teda nie len svoje Apple pocitace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.