Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Odemkněte si podporu pro Ryzen a Kaby Lake ve Windows 7

Jsou to prostě šmejdi. Nechápu jak někdo ještě může po takovýmhle fiasku s W10 MS obhajovat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Není jasné, co Microsoft k této politice vede." - ale situaci lze docela dobře vystihnout řadou vulgarismů adresovaných směrem k MS.
Trochu se mi zdá, že MS došel k závěru, že jeho pověst už nemůže být horší, než je, když se takto chová k operačním systémům, které měly podle slibů ještě chvíli bezproblémově sloužit. A dostávat záplaty a aktualizace.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché, MS jedná ve svém zájmu, nikoliv v zájmu uživatelů. Proto já jako uživatel nebudu na oplátku jednat v zájmu Microsoftu nebo dokonce jeho kroky nějak obhajovat :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Každá komerčná firma jedná len a výhradne vo svojom záujme. A neviem prečo by to malo byť nesprávne. Ak máte pocit, že niektoré firmy jednajú v záujme klienta, je to len dôsledok šikovne vedenej reklamnej politiky. Firma sa v prvom rade stará o svoj zisk a v druhom rade o zabezpečenie rastu tohoto zisku. Dodanie nejakého tovaru alebo služby zákazníkovi je len vedľajší efekt tejto snahy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naštvaný uživatel firmě moc zisku nepřinese...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Keď bude naštvaných toľko aby to malo vplyv na hospodársky výsledok, určite spoločnosť použije vhodné marketingové nástroje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby se nepromarketingovali k bankrotu (nebude to hned, ale směr mají). Spousta zboží má dnes hogofogo reklamu vypracovanou PR mágy, ale jak se jednou spálím u šmejdu nebo špatného přístupu, už nikdy to neberu (nebo tam nejdu). Obávám se, že dnešní PR si myslí, že reklamou přebije cokoliv, ale není to pravda, to se jen tak zdá na meetingu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V pripade MS jim marketing nijak zasadne nepomuze. Ve dvou oblastech (PC OS a office) maji absolutni monopol, tudiz si muzou delat co chteji (a nepotrebuji zadny marketing, to je maximalne drobne vylepseni).

Zasadni problem MS je, ze za poslednich tak 20 let byl absolutne neschopnej ziskat lepsi nez irelevantni postaveni na jakemkoliv novem trhu, s vyjimkou konzoli (XBox). A to presto ze nacpali tintiliony do marketingu.

Ten monopol jeste budou chvili zdimat, ale moc ruzove jejich budoucnost nevidim, pokud se nerozhybou.

Takze nasirat uzivatele je fajn plan, pokud 1) mate monopol a myslite ze vam vydrzi, nebo 2) vas zajima kratkodoby zisk a dlouhodobe preziti firmy je vam u <|>. V opacnem pripade to neni moc dobrej plan, a marketing to muze ovlivnit jen do jiste miry.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

MS ma celkove nevalnou povest, ktera se s nim vlece jako hnuj uz 20 let. Je to porad to stejny dokolecka dokola. Vicemene kazdy novy produkt co kdy vydali byla beta, ktera se ladila na zakaznikovi. Casto jim chybi plno funkci na zacatku oproti konkurenci. Tlaci to pres svoje monopolni postaveni a ceny. Je to furt to stejne. Casem nektere ty produkty relativne dozraji, to nasrani v uzivatelich se ale kumuluje. Je celkem jedno jestli se jedna o produkty pro homera nebo bussines. Dneska uz i office prestava byt problem, jaky byl drive. V nekterych firmach se treba pouziva google doc. V domactnostech casto Libre, atd. To co provadeji s win10 je tragedie. Drive aspon do 2 let ten OS z bety v dobe vydani doladili. Tentokrat ani to ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

…tentokrát ani to ne, protože když už by se dalo říct, že se to z bety dostane do release preview, tak vyjde nová beta - jako teď ta 1703 ;).

Podle mě to, jak se MS doteď choval a stále chová, je klíčovým důvodem neúspěchu mobilních Windows. I kdyby to byl nejlepší mobilní OS (jakože to někteří tak i vnímají a já nemám celkem důvod jim to nevěřit), tak lidi nejsou blbí a potřetí se do tohohle nevyvlíknutelnýho chomoutu hrnout nebudou.

Google čeká stejný osud.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vnimam to podobne. Zrovna dneska jsem cetl seznam chyb opravenych novym ukdatem po jiz provedenem Creator update. Fakt nechapu, kdo vymyslel genialitu updatovat OS jako prohlizec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re: Zasadni problem MS je, ze za poslednich tak 20 let byl absolutne neschopnej ziskat lepsi nez irelevantni postaveni na jakemkoliv novem trhu, s vyjimkou konzoli (XBox). A to presto ze nacpali tintiliony do marketingu.

Team Azure by mozno este mohol nieco dodat k relevantnosti postavenia v public cloudoch ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje šedá zóna, kde se nedá s jistotou říci, jaké chování je pro zisk firmy lepší, ale je určitě v zájmu zákazníků. Jako příklad bych uvedl přístup nVidie a AMD k ovladačům GPU na Linuxu, zveřejňování starších verzí herního enginu pod svobodnými licencemi (iD Software) nebo prodej telefonů s otevřeným bootloaderem. Firmě to možná nijak neublíží, ale zákazníkům/uživatelům určitě pomůže. Některé firmy ze zásady takové kroky nikdy nečiní.

Na druhou stranu existují jasné příklady, kdy konání firmy jde výrazně proti zájmům zákazníků viz. tento příklad s W10. Další by mohly být zamknutí Playstation 3 proti instalaci Linuxu nebo obecné prosazování proprietárních řešení (GameWorks, G-Sync, exFAT na SD kartách, xD-Picture karty, DirectX, MS Office formáty, MAPI, rušení 3,5mm jacku a jiné obskurní konektory pro připojení).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Niekedy celá firemná stratégia je "šedá zóna" hlavne v prípade, keď sa jedná o dlhší časový horizont. Ale nemyslím si, že firmy ako nVidia či AMD zverejňujú svoje produkty ako open source z nejakej lásky ku svojim zákazníkom. Proste ich náklady na "prozákaznícke" správanie boli vyhodnotené ako vhodná investícia, ktorá môže v istom časovom horizonte priniesť zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne kazda firma dela podvody na zakaznika, ten poridil Windows7 s tim ze EndOfLife ma pevne danej a do te doby ma dostavat bezpecnostni aktualizace... Microsoft mu pri koupi nerekl ze v budoucnu provede umele omezeni aby ten system nebezel na novem HW... takze vyuzivat podporu koupeneho produktu NEPUJDE...
btw: odpoved "muze prejit na W10" je irelevantni, protoze to neni "zustat na Windows7 do EndOfLive s bezpecnostnima aktualizacema"...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasné, že zas budu v opozici :) Ale... Klidně bych si vsadil na to, že nepodporovaný procáky nejsou testovaný. Až v budoucnu přijdou další čipy Cofee Lake, RyZen +, taky se budeme dožadovat správné funkčnosti v Sedmičkách ? A co třeba v XPčkách ? Ty taky nabootujou. Jsem si vědom toho, že MS slíbil podporu Sedmiček do nějakýho data, ale nezavázal se podporovat nově vznikající železo do tohoto data. Podpora není jen o tom, že budou vycházet záplaty, ale taky o testování a řešení konkrétních problému s konkrétní konfigurací. Vycházím z osobní zkušenosti na supportu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máte naprostou pravdu.

Bohužel zdejší hateři pravdu nedokáží uznat, ani když je tvrdě praští do nosu. Pro ně prostě musí Microsoft dělat všechno navždy a zadarmo, vždyť oni si to zaslouží, protože buď jedou na linuxu, nebo Windows pirátí už hezkých pár let...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nema s haitovanim nic spolecneho. Pokud tohle nechapete, nerozumim tomu, co v IT branzi delate. Teda pokud nejste mrkvosofti zamestnanec ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt po microsoftu nikdo nic nechtel. Ty procesory preci fungujou a ryzen lip nez na 10. Je to naprosto nesmyslna sikana uzivatelu ze strany microsoftu a jen dalsi duvod proc windows nikdy nekoupit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak když nikdo nic nechtěl, proč je kolem toho tolik keců, když něco nedostal? :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proaktivní chování Microsoftu aby v budoucnu zabránil nějaké hypotetické nekompatibilitě CPU. To po MS nikdo nechtěl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze dostal. Clovek dostal do systemu co ma jeste 3 roky podporu v ramci updatu trojana co tu podporu blokuje.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podpora Windows 7 a 8 = poskytovat podporu pro business klienty. Coz znamena ze ja najdu problem, nahlasim problem Microsoft, ten postavi testovaci lab, zjisti ze mam pravdu, vytvori reseni a to reseni preda bud me nebo ho zverejni pro vsechny. A tohle Microsoft nechce poskytovat pro 3 verze Windows soucasne.

Ona to neni jen podpora procesoru, ale i chipsetu. Ve Windows 7 nefunguje vse idealne, staci nainstalovat Windows 7 na novy notebook a nestaci se clovek divit, jak se chovaji treba USB 3 nebo Thunderbolt dokovaci stanice. Pod W10 tyhle problemy nejsou, aby po zapnuti ntb v dokovaci stanici byl nutny restart aby zacly fungovat USB porty. A pod Linuxem taky ne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Znova a znova. Od toho má MS plnou, rozšířenou a jen bezpečnostní podporu. W7 jsou jen v bezpečnostní, takže nefunkčnost TB a USB už opravdu není jeho problém, to firmy vědí. Ovšem 8.1 jsou stále v plné, a tam to jeho problém by být měl, od toho podepisuje ovladače atd.
Navíc on za nic stejně nikomu nic neručí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to jako fakt myslite vazne, ze kdyz vydavaji bezpecnostni zaplatu na nejakou svoji sluzbu zadratovanou v OS, ze potom tohle testuji na 20 ruznych konfiguracich jen proto, ze tam misto i3 7100 je i3 7300, pak i3 7350, pak i5 7400, atd..?
Cece ja jsem support taky trosku delal, byt ne na OS, ale tohle je podle meho kravina co pisete :) Nic ve zlym.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jistě nevím, z MS nejsem. Ale pokud jsou zdroje testuje se s maximem různých konfigurací. Samozřejmě je to nutnost. Když se tohle opomene, tak jsou plný fóra nas*anejch uživatelů, který píšou, že to po sobe MS ani neodzkoušel. Pak může být specifickej problém jen pro tu jednu, dvě nepodporovaný konfigurace a hádej co... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasne, akorat jakou roli v tom hraje to CPU? Copak nejaky kod sluzby je psany na miru danemu CPU? Podle mne OS a spol vyuziva relativne omezene mnozstvi instrukcnih sad, jinak by ty OS meli i problem bezet zpetne na HW. Tudiz to je dobre kompatibilni.
Chapu, ze to bude mozna vyzadovat nejaky testing navic, ale myslim, ze to nebude nic velkeho. Kazdopadne pristup vuci klientum je mizerny. Firma jako MS by mela mit lepsi.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ty vychazis z toho, ze kdyz u vas se testuje tak u microsoftu take. Jenze v microsoftu doslo po nastupu opicky z indie k lividaci testingu. Opicka se dozvedela ze 85 centu z dolaru investovaneho do vyvoje spolika testing. Testovani hodil na programatory, kteri si maji svuj kod i otestovat. Jenze tohle v realnym svete nefunguje. Jako programator v kodu osetrim vsechny moznosti co me napadnou... jenze pak pride tester/uzivatel a vymysli minimalne jednu dalsi vec co me nenapadla. Je na to takovy rceni "každý pokus udělat nějaký systém blbuvzdorným, jen vyprovokoval Boha k tomu aby udělal ještě většího debila".

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jsem, že MS redukoval řady testerů. Mrzuté :/ Místo toho ale zase může být kdokoli insiderem. Je to prostě úhel pohledu a my s ním nemusíme souhlasit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze insider nefunguje. Tim ze je tam kazdy tak je feedback plny nesmyslnych reportu. Diky tomu ze microsoft neumi udelat hledani tak je tam trillion duplicit. A kdyz uz se na neco dostane tak to trva klidne i rok... Hlasil sem par veci a pak sem to vzdal. Neco co sem hlasil pred 23 mesici je v creators update furt spatne a pritom je to vec viditelna hned co clovek otevre start menu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tombomino> Moderní CPU už nejsou jen cpu, jsou to SOCy. A zrejme se mohou chovat jinak, nez starsi kusy, coz nikdo nebude testovat a nikdo to nebude riskovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ať to MS netestuje a risk (volbu) nechá na samotném uživateli (jednoduchý "Přijímám/souhlasím a zodpovědnost beru na sebe..." dialog).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To není možný, protože uživatel nepozná jaký problémy si způsobil nepodporovaným železem a aktualizacema a jaký jsou jinýho původu. V případě problémů by byly chyby hledány třeba v hw a/nebo sw třetích stran. Nehledě na to, že MS by stejnak byl za špatnýho, že vydává "takové aktualizace".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí jednoduchý check box (ve výchozím stavu odškrtnutý) zahrabaný někde hluboko v nastavení. Když pominu chybu s moc rychlým CPU v dobách DOSu, nevybavuji si žádný případ, kdy měl x86 SW problém běžet na novějším CPU. Byla tu chyba v Buldozerech, která se dala obejít úpravou OS, ale když AMD potvrdila, že ve W7 provedla úspěšnou validaci Ryzenu, nečekám, že by se podobný kiks opakoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu, jsou důvody pro který to není možný takhle dělat. Spustit na vlastní nebezpečí ? Softy, co se takhle budou ptát můžu psát já nebo ty pro svý kámoše a vystavovat je zadarmo s tím, že za nic neručíme. MS se takhle nechová. Nemůže a vzdor této diskusi, nečeká se to od něj.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Všechen software MS je na vlastní nebezpečí, MS nenese odpovědnost za nic, to nevíte?
Dříve nic takového nedělal, prostě podporu držel jen na něco, a u ostatních to bylo opravdu jen na uživatelích.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Stejne jako naprosta vetsina ostatniho software s vyjimkou systemy dodavanych treba do bank, ktere jsou ale v zakladu stare desitky let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2000 jsem se na akademické půdě dozvěděl z úst jednoho docenta, že IBM a M$ jsou nejvíce zpátečnické firmy v IT businessu. Asi to platí dodnes, akorát každý jiným způsobem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Našel bych možná jednu vyjímku, ač jí považuji za parní mlátičku(se spoustou zbytečností) - MVS (tedy pokud pominu verzi <=6 a 2010).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Softy, co se takhle budou ptát můžu psát já nebo ty pro svý kámoše a vystavovat je zadarmo s tím, že za nic neručíme.

Prectete si EULA od Woken, nez napisete takovouhle desivou blbost...

> MS se takhle nechová. Nemůže a vzdor této diskusi, nečeká se to od něj.

LOL, ok... na WinXP za poslednich 5 let vyslo kolik updatu, ktere vypinaji beh Woken na novych procesorech ? nula. Co Vista ? oops. Ale najednou jim vcera magicky narostlo svedomi a uz nenechaji sve uzivatele poustet software na vlastni nebezpeci... a ted jeste tu vo karkulce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft na svuj software poskytuje podpopru, coz pro nej znamena ze kdyz firemni zakaznik nahlasi problem, Malej Mekkej ho musi resit a to pekne rychle. A to se jim nechce delat pro 3 verze Woken.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano nechce, to dá rozum, ale za tuto situaci si mohou sami. Největší obchodní chybou bylo vydání W8 a 8.1 tak krátce po sedmách s ohledem na to, že W8 vyšli naprosto z odlišné koncepce runtime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Microsoft neručí za TVOJE data, zrovna tak za ušlý zisk.
2) Přeti si co píše Petr22.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz je to soc, tak je to stale standardni x86 procesor. Ta omacka okolo co z toho dela soc je pak resena ovladacema od vyrobce. Microsoft do toho nepotrebuje nijak hrabat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To si piš, že potřebuje. Jak se naučily Sedmičky AVX ?
Nehledě na to, že AMD ani Intel ty ovladače neudělá. Proč by to dělaly pro nepodporovanej systém ? Zase je s tím spojeno testování a support a to vždy při novým release a hlášených chybách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne nepotrebuje. Ryzen ani Kaby lake nepridalo zadny zasadni instrukce typu avx pro ktery je potreba podpora v OS. Co se tyce ovladacu tak jedinny problem jsou ovladace grafiky, kde meni microsoft verzi wddm s kazdou verzi windows. Pro vetsinu ostatniho hw neni problem mit stejny ovladac od windows 7 az po 10. AMD toho evidentne vyuzilo a funkcni ovladace pro ryzen na 7 ma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. Co pro tebe není zasadni, jinej vyžaduje. Když to nechodí je to špatně. MS tím, že to nepodporuje rika: Pozor, tady neco nebude fungovat ! Jinak už nevím, jak jinak to vysvetlit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. Co pro tebe není zasadni, jinej vyžaduje. Když to nechodí je to špatně. MS tím, že to nepodporuje rika: Pozor, tady neco nebude fungovat ! Jinak už nevím, jak jinak to vysvetlit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele kyo kyo, snazis se, ale neokacas to ;)
Mrkvosoft dodava bezpecnostni zaplaty na jeho vlastni sluzby v OS. Focela pochybuji, ze nejak jeste patchuje i kernel. Cpu jsou kompatibilni zpetne, to znamena, ze starsi instrukce jsou podporovany v novem CPU (az na vyjimky ultra starych veci). Zopakuji, ze uprimne pochybuji, ze bezpecnostni diry ve sluzbach OS, nejak souviseji s novejsimi CPU. Chipset a drivery obecne jsou v rezii vyrobce HW, jak pisou jini. Nejaky wake up s hybernace a pod. Bezpecnostni updaty taky neresi.
Fakt nevim, jestli Vam to stoji za to MS obhajovat. Ja sice chapu proc to dela, ale urcite s tim nesouhlasim a nemyslim si, ze je to spravne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak nekdo muze vyzadovat neco co tam neni ? Kabylake ma stejny cpu jadra jako skylake. Ryzen beha lip na windows 7 (kde nema od microsoftu podporu) nez na windows 10 (kde ma od microsoftu podporu). Microsoft si muze rikat co chce, ja jeho chovani oznacuju slovem sikana protoze to nic jinyho neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je sice hezké, že je to SoC, ale kdyby to CPU jako celek bylo navrženo špatně, že by na nepodporovaným OS nebyl schopný běhu, tak nevím, jak by jste vůbec byli schopni spustit instalátor jakéhokoli systému.

To že je to SoC nic menění na tom, že to CPU je navrženo tak, aby fungovalo i mimo "kompatibilní" OS, jen nebude fungovat správně turbo (takže to třeba pojede na základních taktech), nebudou tam "super fíčurky" jako je live-update biosu (i když to je částečně na chipsetu a "biosu"), nepojedou dobře třeba některé integrované periferie (např. USB řadič v CPU - pokud by byl).

Kdyby tu takovýhle "hloupý režim" neexistoval (ona SoC část - ME), tak by jste ihned po postu EFI/Biosu nemohli udělat nic, protože by ten počítač nebyl schopný běhu. V případě intelu je v ME řešeno řízení spotřeby, taktu, pamětí, periferií, sítě a já nevím čeho všeho. Vzhledem k tomu že ten počítač je schopný i onoho POSTu, tak jste napsal naprostou hovadinu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To samé, co jsem odpovedel kolegovi. To že tobě neva, že něco nefunguje, neznamená, že to neva ostatním.
Kde jsem napsal hovadinu ? Já někde píšu, že nefunguje post ? Píšu snad, že nelze spustit Sedmičky ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože tohle: "A zrejme se mohou chovat jinak, nez starsi kusy, coz nikdo nebude testovat a nikdo to nebude riskovat." je hovadina.

Chovat jinak si představuješ jak? Že to spadne? Proč by to mělo padat, když řízení spotřeby/výkonu bude v "dumb režimu" a převezme to automatika té "SoC" části. Celé je to navrženo blbuvzdorně, aby to běhalo mimo SW/OS, který zavede driver, který si vynutí částečnou kontrolu nad OS/HW. Pokud driver zaveden není, vše je v rukou automatiky a omezí se pouze některé funkce. Vzhledem k tomu že žádnou novou hyper vlastnost do Win7 nepřidali a ani nepřidají, tak ten OS žádnou potencionální vlastnost nové verze "SoC" nevyužije a není se čeho bát, protože tam nemá co nefungovat. Nezní to alespoň trochu logicky?

Kdyby to tak nebylo, tak by jste pod libovolným CPU od dejme tomu C2D (Merom) nespustili instalaci W98, či čehokoli fakt prehistorického, založené třeba na DOSu. Už tyto CPU mají ME - jsou tedy řízené nějakým vnořeným systémem. Takže tohle je další důvod, proč to prostě je hovadina.

Netvrdím že jsem studnice moudrosti, ale vím jak fungují MCU a dokáži si představit, jak vypadá řízení "velkého" CPU pomocí něčeho podobného. Ostatně, celkem dost se v tom nimral Rayer a existuje na světě dost lidí, co se snaží některé části ME vyřadit (ono komu se líbí, že procesor v libovolném power režimu má přístup k LAN PHY :)).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ale tak to není se vším. Příklad: Skylake (a ve vylepšené podobě i Kaby) mají technologii SpeedShift, která je určená k rychlé změně frekvence a tím pádem úpore energie. No a k tomu bymusely mit Sedmičky dopsanou podporu, kterou nemaji. Jinak testování neprobíhá jen na urovni spadne/nespadne, to zas vidis znacne jednoduse. Testuji se cely scenare.

ME se mi taky nelibi, ale co nadelam. :) Smart mobil taky pouzivam a nehodlam se s nim loucit. Takova je doba a my muzem diskutovat nebo proste novy technologie nepouzivat. Kdo to udela ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, ale samotná nepodpora SpeedShiftu tě nějak dramaticky neomezuje, je to jen drobná blbost, která potěší ale že by ti kvůli tomuhle díky nepodpoře v OS měl ten OS vykazovat nestabilitu, to fakt ne.

Proto je to hovadina (ta absence fungujícího updateru), minimálně se mohli pokusit o separaci potencionálně problémových updatů (věřím že mají zdokumentované veškeré závislosti updatů mezi sebou). Z toho tedy plyne, že není žádoucí, aby ten updater vůbec fungoval, takže to opět směřuje na to, aby byl uživatel donucen přejít na Win10. Ostatně, u Win8/8.1 je to obdobné.

Já MS nikdy vyloženě nehejtil, vždy jsem se dokázal nějak sžít s novým OS. Win10 mi ale kladou takový odpor, že tohle nejsem schopný překousnout (a to se mi jinak WP 8.1 na telefonu fakt líbí, na desktopu je to horší... ale W10 na desktopu, to je fakt za trest, ale na to tu jsou jiné články a diskuze :)).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jak jsem psal, někomu to vadí, jinemu ne :) Neumim si predstavit, ze nekomu prodam stroj a reknu: "Jo a tohle a tohle nefunguje, ikdyz by mohlo a melo, ale da se s tim zit"
Zavislosti jednotlivych updatu - bylo by pekne, kdyby to MS zacal mapovat ;) Treba by pak ubylo padu.
Ale i kdyby, je to prace navíc, které se MS odmíta venovat.
Ja naopak na Desítky přešel hned jak to šlo. Nikdy jsem nemel problém. To spis s ovladači ke grafice.
Jediny, co jsem si musel vyresit bylo, zda MS smiruje, jak moc a zda me to nejak omezuje ci snad ohrozuje.
Veskery zelezo mi slo a krom nejakych crackter a koderských dem i veskerej soft, co používám.
Jeste se priznam, ze nejvic se mi po graficky strance libi mrtvy Visty a v koutku duse doufam, ze tu byznysovou sed budu moc v budoucnu premalovat. Prej v dalsim velkym update je moznost upravy grafiky GUI planovana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zlý jazyk by řekl, že podle stavu W10 nejsou otestovány ani ty "podporované" CPU. ;-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

To není důvod uměle zakazovat bezpečnostní aktualizace. Když ty procesory nejsou podporovány ve Win7, tak nejsou podporovány v aktualizované verzi ani v neaktualizované verzi. Tím že Microsoft pro ně přímo zakazuje aktualizace, tak jen škodí uživatelům a vaše argumenty totálně selhávají.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byla možnost zabudovat do instalátoru Sedmiček detektor na nepodoprovaný cpu, možná by to MS zkusil. Těžko říct jak by na to reagovaly prodeje, asi nijak dramaticky. Potom bysme četli články na téma XYZ dokázal pomocí haknutého souboru projít instalací Sedmiček.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

On tam ten detektor ale je uz od Windows 3.11 :-)

Akorat u nekterych verzi to zahlasi az po uspesne instalaci pri prvnim spusteni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:) Njn, MS. Ale vážně jsem měl na mysli Media Creation Tool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste asi nezkoušel dostat W2k na pentium 120 s 32MB RAM, nebo WinXP, tam je to podobné. Zaprudí to a nepustí vás to dál (dá se to obejít parametry). Samozřejmě byl většinou problém s velikostí RAM a smysluplností používat takovýto OS na tak pomalém železe. Jsou lidé, co byli schopni "rozpohybovat" i WinXP na 486-75?, ted nevím, ale provozovat to nemělo smysl tak jako tak.

My tu řešíme fakt, že ryzeny fungují pod Win7 dokonce i lépe, takže nemá smysl proti nepodpoře nějak bojovat. Logiku by dával naprostý opak, tedy pokračování podpory a snažit se udělat z Win10 použitelný OS... ale to je v rozporu s kapitalismem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak sláva. Podařilo se obejít microsoftí blokaci, bez pomoci MS. Haleluja. Výše jsme si vysvetlovali, že nejde jen o vydávání patchu, ale je s tím spojený support a testování, kterýžto věci prostě MS dělat nemíní. Co je na tom složitýho ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. Moc uživatelů to nezná a ani teď jsem to nebyl schopný najít. Vím že to existuje, protože jsem se v tom před 10 lety nimral a lepší mašinu než Pentium1 120MHz jsem neměl, 133 a vyšší byl vlhkej sen mého popelnicového stroje.

2. Bylo to stejně k prdu, protože jsem to dostatečně myslím vysvětlil. Situace s W7 a ryzenem je jiná, tam důvod k použití starší verze OS je (W10 prostě jsou bazmek a navíc to pod W7 běhá lépe).

3. Support a testování. Insider, mám ještě pokračovat? Nemluvě o tom, že sem tam vyjde update, co odstřelí nějaké stroje a testování tedy bylo k prdu. Je to fakt hloupá výmluva. Rozuměl bych, kdyby to bylo něco, co zásadně zasahuje do chování HW, ale vzhledem k tomu že mají na W7 vycházet pouze updaty bezpečnostního rázu, tak :)
(A ano, pokud se OS odstřelí nějakým updatem, obvykle to není problém s HW, ale problém s kombinací SW jež je použitý - např. předchozími updaty)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě taky dřív bavilo zkoušet nemožný, ale jak sám píšeš v podstatě je to k ničemu :) Dneska jsem rád za stabilní PeC a v ničem už se (moc) nevrtám (leda by to zkz zaplatil)
Testování a reporty useru nejsou k prdu. Kdyby jich nebylo, tak tech spadlejch masin bude radove vic. Nic neni idealni, verim, ze MS dela maximum. Neni v jeho zajmu aby Desitky koncily pady.
A tak ja si taky zanadavam na ten zlotrilej Microsoft. S Creators update me nastvali, pac mi vyhodily z menu (ktere je pristupne po kliknuti RMB na tlacitko start) polozku ovladaci panely. Drzouni, skaredy ! Nezbylo, nez si prilepit odkaz do start menu. (prace na 5s, ale preci zbytecna)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on to je podraz hlavně u Win 8.1, kde ještě neskončila rozšířená podpora, od které bych čekal právě i podporu nového hardwaru...
To, že ten systém nestojí za moc je věc jiná. Ale vydali to, prodali to, tak by to měli i podporovat..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jeste lepsi. V rozsirene podpore jsou windows 7. 8.1 jsou jeste v hlavni fazi podpory, tedy na stejne urovni jako windows 10.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím.

Nicméně hlavní podpora pořád ještě neznamená nic jiného, než že MS do 8.1 může přidávat nové vlastnosti. Ne, že musí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ať těch pár sleep stavů nových CPU nefunguje, ale ať aktivně nebrání instalaci bezpečnostních aktualizací.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Por firemní zákazníky to defakto znamená, že musí, jelikož ti dle toho plánují investice, upgrady atd. Ale je pravda, že od nástupu Inda MS na firemní zákazníky se.e ještě mnnohem více, než dříve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nejde o přidání nové vlastnosti (nic přidat potřeba není), tady jde o odebrání klíčové funkce jen protože proto. Zákazník není zákazník (co Windows jakožto produkt koupil), je to trubka, kterou je potřeba oškubat.

Mechanik vám vypustí olej z motoru a řekne, že nový tam nedá, znáte to, dneska má olej jiné složení (ač je to pořád to samé) a co by kdyby, kupte auto nový, no ne, tam s olejem problém nebude. A zavaří vám napouštěcí zátku, péče o zákazníka musí být, je to pro vaše dobro, že.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

@kyo kyo

kdyz prijdes s hloupou uvahou pod clanek na technickem serveru, tak ano, budes v opozici, nejde ale o rozdil v nazorech, ale mezi hloupou a racionalne-technickou uvahou...

XPckam ZKONCILA rozsirena podpora v roce 2014, takze srovnavat to s Win7 ktere MAJI rozsirenou podporu JESTE do roku 2020 je TRAPNE...

v ramci rozsirene podpory Windows 7 sice Microsoft neslibil pridavat podporu noveho HW, ale take NEREKL ze bude UMELE omezovat DORUCOVANI AKTUALIZACI na takovem/novem HW...
seriozni by tedy bylo, aby se na "novych CPU" zobrazilo oznameni "provozujete Windows 7 na nepodporovanem CPU, nerucime za spravnou funkci, ale nebudeme vam jak dementni omezovat dorucovani aktualizaci"

tvarit se ze duvodem je ze jde o netestovany HW je take hovadina, protoze:
1. Windows7 bezi od PentiumM, CoreDuo, Core2Duo, Core generaci 1,2,3,4,5,6 (+ "ekvivalenty" od AMD)...
a i kdyz ponecham stranou ze Microsoft urcite vsechny tyto CPU v tisicich kombinacich se VSEMA grafickejma kartama, VSEMA zvukovejma kartama, VSEMA atd.. rozhodne netestuje, pridat 1x KabyLake uz by se (v ramci tech imaginarne-naivnich testu) ztratilo...
2. Windows 7 BEZ aktualizaci na nepodporovanem CPU nebudou chodit lepe, nez S AKTUALIZACEMA, takze aby neslo o pokrytectvi, tak by musela aktualizace na techno novych CPU vyradit Windows7 UPLNE, ze by pri startu zobrazilo okno "NEPODPOROVANE CPU, PROVEDTE UPGRADE na WINDOWS 10".... coz ale Microsoft neudela, protoze uz by mu to opravdu o "palici omlatili"...

proste mas od Microsoftu vymytej mozek, jinak by ti doslo ze jde o jasnou dalsi vlnu nasilne-natlakoveho zpusobu jak nutit lidi k upgrade na Windows ktere nechteji...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby se jednoho dne nestalo, ze na Windows 7 a 8 jednoho dne prijde aktualizace, ktera je na nepodporovanem procesoru sunda uplne.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak by se to rozletlo internetem a lidi by si to KB neinstalovali, ve Windows7 to totiz jeste jde, individualne neco neinstalovat (pokud to neni v tom trapnem roll packu) i schovat (dokud neprijde trapne nova revize totozneho KB cisla co schovani ignoruje)... sice uz by to nebylo reseni pro BFU, ale ty maji stejne vymytej mozek ze "Win10 jsou zachranou lidstva" i kdyz ma zkusenost je ze spousta BFU na W10 nadavala kdyz se jim sami ve$rali do PC/NB...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já kdysi updatoval pečlivě, byl to stroj s i7-940. Že by tomu ty updaty nějak pomáhaly, to nevím. Spíš ten OS neustále bobtnal a bobtnal, až narostl do skoro 2-3× takové velikosti, že jsem na to postupem času začal dlabat.

Po upgradu na Haswell-E a problémy s updaterem (nechtěl fungovat a než jsem vypátral, co nainstalovat v jakém pořadí, abych mohl nahodit alespoň blbej .Net), jsem se na další updaty vyprdnul a světe div se, funguje to bombově a nebobtná mi OS.

Ve WinXP byl update na SP2 celkem důležitej (hlavně u ntb, kvůli Wi-Fi a WPA2). U Win7 nic moc nepřidali, takže tam člověk o moc nepřijde. Nicméně nevidím důvod nepodpory updatů, zároveň ale nevidím moc velký smysl v instalování každého updatu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky by se dalo souhlasit, pokud budem ignorovat ze security aktualizace resi bezpecnostni opravy, tedi chyby a diry v systemu co umoznuji nejakym zpusobem ziskat prava administratora a/nebo utocnikovi vzdalene poustet cizi/zakernej kod, kterej ti v lepsim pripade jen neco smaze, v horsim ty tve data a udaje odesle nekam do sveta, nebo ti odchytne klavesy ci session pro prihlaseni do banky, mailu apod...

samozrejme ze pokud provedes spoustu uprav s vedomim ze omezujes sluzby a procesy co mohou byt problematicke, nepouzivas InternetExplorer (mozna ani Edge), nemas prava adminitratora, pripadne poustit programy pod jinym omezenym uzivatelem a dalsi a dalsi a dalsi... tak vypnuti security aktualizaci nemusi byt zas takovy problem, ale stejne to nebude platit vzdy...

nejbezpecnejsi pak je pouzivat normalni OS, tedy svobodny otevreny GNU/Linux nebo *BSD...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Nevadi mi byt v opozici
2) Nenapsals, kde je ta hloupost, není to hloupe ? Racionální kroky, ktere vedly MS k tomu rozhodnuti jsem se snažil najit a popsat. Jak je to doopravdy ale neví ani no-X. Treba mas pravdu a MS je hajzl, co te chce podojit. Nedej se ! Ostatne, to je v clanku uvedeno, jako jedna z moznosti.
3) Na vsechno co pises jsem reagoval pod jinymi posty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

racionalni kroky pro Microsoft jsou jasne:
"vyuzit jakekoliv moznosti jak vnutit lidem Windows 10 i kdyz by jinak pouzivali Windows 7 do roku 2020..."

nemyslel bych si to kdybych nesledoval hyenisticke chovani Microsoftu uz 1/4 stoleti...

hlavne ale v danem kontextu, stacilo sledovat prubeh 'roku W10 "zdarma"' a tedy to jakym zpusobem se snazil Microsoft lidem je vecpat, kdy s blizicim se koncem sahnul k takovejm ubohejm prasarnam ze zmenil "vyskakovaci okno s nabidkou upgrade na w10" ktere do te doby pomoci krizku (jako jakejkoliv jinej program) znamenalo: zrusit, zavrit, ignorovat a najednou nenapadne pridal drobny text "naplanovali jsme vam automatickej upgrade" a krizek nic nezrusil, protoze naplanovana akce uz byla automaticky ulozena, takze uzivatele nasrane zavirali znovu okno krizkem, ale druhy den na ne koukalo "Delame pro vas nejake veci... jsou tu Windows 10"...

Microsoft neni hajzl, je to hyenisticka uboha svine, dokazuje to opravdu uz 1/4 stoleti, nekdy mene, nekdy vice, s W10 ale prekonal v svinarnach sam sebe :)

A neboj, ja se nedal, pouzivam svobodny otevreny GNU/Linux, na vsem svem HW vzdy rusim pripadny oddil s Windows i RecoveryWindows :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tě tedy, jako uzivatele Linuxu, trapí MS ? :) Já naopak nikdy neshledal důvody k opuštění Windows.

Jako mně by se taky nelíbila metoda jakou se snažili Desítky procpat, a souhlasím, že to s uzavíracím křížkem byla velká prasárna. To by nemeli delat znova.

Hledám objektivitu a logiku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani uživatelé Linuxu nejsou zcela odstíněni od světa Windows. Bohužel :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> MS slíbil podporu Sedmiček do nějakýho data, ale nezavázal se podporovat nově vznikající železo do tohoto data

To je jednoduche, mily Watsone.

1) mate pravdu, podpora je vice stupnova a podpora pro novy HW konci drive nez security updaty

2) mate (nejspis) pravdu, sedmicky uz dostavaji jen security updaty

3) co vam drobet unika: problem neni v tom, kdyz produkt jednoduse nepodporuje novej HW. Kdyz ma clovek problem s necim jinym, zavola na podporu, reknou mu "tohle je nepodporovano, kupte si novy HW", hotovo. Takhle to funguje u normalnich firem. *Problem* tady je, ze tahle firma aktivne hazi klacky pod nohy, pricemz *jediny* duvod je prinutit uzivatele k $$$ -> MS.

-------------

> Až v budoucnu přijdou další čipy Cofee Lake, RyZen +, taky se budeme dožadovat správné funkčnosti v Sedmičkách ?

Až v budoucnu přijdou další čipy Cofee Lake, RyZen +, bude MS taky vydavat updaty do sedmicek aby je vypnul ? co dalsi procesory pristich 20 let ? :)

BTW kdyz vysli nove procesory za poslednich ~5 let, vydaval MS taky updaty do XPcek aby je vypnul ? nejak sem o tom neslysel.... co MSDOS a WfW 3.11, nemeli by je taky updatnout ? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3) Nemáš pravdu. Když zavoláš na podporu, že ti v programu ve verzi X nefunguje např. novej scanner, nikdo ti do ty verze nic nedodela, možná se dovíš, že máš povyšit na novou verzi programu

"Až v budoucnu přijdou další čipy Cofee Lake, RyZen +, bude MS taky vydavat updaty do sedmicek aby je vypnul ? co dalsi procesory pristich 20 let ? :)"
Bohužel nechápu, cos tím chtěl říct. Pochopitelně, že ani RYzen+ ani Coffe Lake na Sedmičkách podporovány nebudou. -> Nepůjdou updaty.

Poslední bod - Desítky jsou jinej systém a MS už je jiná společnost, než v době XPček. (Pro klid v duši: to neobhajuju, to konstatuju)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se o kombinaci instalace Ryzen / Windows 7 / Samsung EVO 960 pokouším už třetí den. Je to bída. Už jsem natáhnul USB ovladače do instalačky, protože standardní instalace končí nefunkční klávesnicí a myší, už jsem natáhnul ovladače pro EVO, protože jinak systém disk nenajde, ale zatím končím na tom, že instlalace se zasekne buď při rozdělování disku, nebo při kopírování / rozbalování souborů. Zatím to obcházím tím, že instaluju na SATA HDD a pak to zkusím nějak přetáhnout - ještě nevím jak, tady ty EFI bootloadery apod jsou pěkné peklo. Ale nějak to pojede...

Přístup MS je celkově tristní - místo aby vydal image instalačky s integrovanými záplatami a ovladači, což by klidně mohli a nebylo by to ani moc práce, raději člověku hodí škodolibě pod nohy nějaký ten klacík třeba v podobě cílené sabotáže aktualizačního software. Fakt super. Že instalace aktualizací trvá na tom HDD několik hodin asi nemusím ani dodávat.

BTW, zkoušel jsem i Ubuntu 17.4 - tam je situace úplně suprová. Člověk strčí flashku, systém nabootuje, instalace trvá asi 10 minut, všechny drivery jsou tam, všechno funguje, jenom přenastavím na hiDPI rozhraní. Pak už jenom aptitude install steam, vyklikat hry, spustit, pařit. Kdyby vycházelo víc her pro SteamOS, tak by bylo celé to martýrium s Widlema bylo úplně zbytečné.

Nechci, aby to vypadalo, že to chci přímo srovnávat - samozřejmě to není fér, kdybych měl srovnat stejně starý OS, tak bych potřeboval Ubuntu 7.10, které by samozřejmě dopadlo mnohem hůř, než Windows 7. Spíš to ilustruje, jak si pod sebou MS řeže větev - od roku 2009 nevydal kloudný systém a ten poslední už je skoro nahraditelný něčím jiným.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Musíte drivery injectnout do boot.wim i do install.wim

Doporučuji si pohrát s nastavením USB3.0 řadiče v BIOSu a používat pro W7 raději Legacy boot bez Secure bootu.

Injectněte si i driver chipsetu a NVME SSD.

A nebo prostě zapněte fTPM, Secure Boot, UEFI a Fast Boot a dejte tam desítky. Desítky totiž umí i to SSD i otrimovat. Nezapomeňte použít NVME driver přímo od Samsungu a AMD chipset driver.

MS vydal instalačku s built-in drivery, ale sedmičky jsou z roku 2009 a nepočítalo se prostě s novějším HW tak dopředu.

"BTW, zkoušel jsem i Ubuntu 17.4 - tam je situace úplně suprová. Člověk strčí flashku, systém nabootuje, instalace trvá asi 10 minut, všechny drivery jsou tam, všechno funguje, jenom přenastavím na hiDPI rozhraní. Pak už jenom aptitude install steam, vyklikat hry, spustit, pařit. Kdyby vycházelo víc her pro SteamOS, tak by bylo celé to martýrium s Widlema bylo úplně zbytečné."

Tak nějak je to s W10 btw.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drivery jsem si injectnul - to se pozná třeba podle toho, že to EVO instalátor vůbec vidí. Ale NVMe pro instalaci prostě nefunguje ani s injectnutými drivery - píše třeba "Rozbaluji soubory", dostane se hrozně pomličku na nějaké procento a pak už nepostupuje. Prý je na to potřeba injectnout ještě nějaký hotfix, ale je to ten problém, nebo je to třeba konflikt s BIOSem? Čert ví. USB je v pohodě, tam injektáž funguje dobře - na HDD už jsem ve stavu funkčním.

BTW trim podporují i sedmičky.

A W10? No nevím, prý to s Ryzenem nefunguje moc dobře. Můžu zkusit, ale celý ten systém mi moc nevyhovuje.

Jinak BTW BIOS umožňuje odemykat jádra, a to i asymetrickým způsobem - jako že 3+2, 4+0 apod. Čtyřjádro jde odemknout na šestijádro. Nezkoušel jsem to, je tam varování, že to možná nepůjde opravit. Počkám si, až to někdo udělá přede mnou. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý, zkoušel jsem na stejnym setupu Ubuntu 17.04 a smůla - první okno instalace - vyberte jazyk - kliknul jsem "Czech" a tim jsem skončil, točilo to hodiny do nekonečna :-( Jen deska, cpu a 960 EVO, žádnej další HW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ti fungovala myš, tak tě může těšit, že jsi na tom líp, než se sedmičkami. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

=== Off tpic ===
Tak to s tím Ubuntu závidím. Naposledy jsem takový pokus ukončil s tím, že prostě občas potřebuju tisknout. A pokud nemůžu tisknout na 2 roky staré tiskárně, není pro mě Linux řešení...
=== Konec Off topic ===

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to bohužel tak, že pro Linux si musí člověk vybrat tiskárnu, ne že libovolnou tiskárnu nějak rozjede. Já když jsem vybíral, tak Linux byl prostě požadavek. Koupil jsem multifunkci od Brothera a je úplně vynikající. Ovladač má pár MB a je to opravdu ovladač - tzn. ne 500MB nějakého bordelu. Po instalaci funguje úplně všechno zcela out of the box i po síti - tedy i scanování přes sane. Tiskne pěkně, levně, tiskárna je krásně kompaktní, vizuálně pěkná a ručně jde založit A3ka. Spokojená celá rodina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amen, Brother! Jeden mi tu funguje už deset let bez problémů. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je tiskárna PCL, tak řešení existuje určitě. Pokud je GDI, tak to bude složitější.
Ovšem ve Windows je to úplně stejné. Také existuje HW, který funguje ve Win7/8 a už ne v 8.1 a 10. Dokonce existuje HW, který přestal fungovat s Creators Update, i když to bude asi napraveno rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo tu pred par dny doporucoval utilitku od Gigabyte na integraci usb3/nvme driveru do instalacky.Ja jsem dneska diky tomu zkusebne nainstaloval sedmicky na toho samsunga a funguje to v poradku.
zde je link:
http://download.gigabyte.us/FileList/Utility/mb_utility_windowsimagetool...
Jen dodam ze jsem k tomu pouzil iso sedmicek s integrovanyma breznovyma aktualizacema.
Za mne dodam ze diky tomu o vikendu udelam reinstal zpet na sedmicky.Dva mesice s desitkama mi stacily :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čau, to je úplně super link, i ta utilita vkládá do instalačky v podstatě všechno, co by mělo být potřeba a navíc je použitelná normálním člověkem, USB klíč s instalací patchne za cca 10 minut. Pokud to někdo budete chtít zkusit, tak si ušetřete hodinu zkoumání a rozbalte to 7-zipem, protože po rozbalení takovým tím průzkumníkem windows je u souborů nastavený flag "staženo z internetu" a utilita padá (ufff).

Abych trochu krotil nadšení, tak mi to taky nefunguje. :-) Instalace na SSD probíhá hrozně pomalu (třeba dvě hodiny) a přitom buď spadne (povedlo se mi 2x) nebo skončí úspěšně, ale po rebootu skončí systém v bootloopu. Ale tím neříkám, že to je chyba té utility, ta vypadá dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam WinRAR takze ja jsem to rozbaloval tim a ten flag tam na souborech nemam.Ted jsem si to zkusil tim windows pruzkumnikem a hle je to tam :D Jinak s tim padanim bohuzel neporadim mne to funguje bez problemu.Predpokladam ze jste zafajfknul vsecky tri moznosti.Tak jedine zkuste jine iso.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, všechny tři, nic - pak mi dvakrát spadla instalace asi po hodině okolo 50%. Vzdal jsem to nakonec a dal tam desítky. Zvítězils Microsofte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedavejte se tak lehce.Jeste bych vam mohl mailem poslat link na moji updatovanou instalacku a jestli to ani s ni nepujde tak pak MS opravdu zvitezil :(
hucilu(a)centrum(.)cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevsimnul jsem si, jakou tam mate desku? Ja mam Crosshaira od Asusu a stacilo nabootvat z obycejneho instalatoru W7 z flash disku a mit pritom v mechanice DVD s ovladacema od asusu - instalator si behem setupu zcela samovolne (byl jsem tim taky prekvapeny) nataha potrebne ovladace a clovek nemusi vubec nic vice resit. Predpokladam, ze pro desky od asusu to bude platit vsechny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam taky crosshaira ale DVD mechaniku nemam uz od dob phenomu.Ja si zkousel integrovat drivery do instalacky hned jak Ryzen vysel a ja ho koupil ale narazil jsem na to ze to sice samsunga ukazalo v instalacce ale po jeho vyberu a kliknuti na next to napsalo ze ho to nemuze najit a uz se neukazal.drivery jsem mel naintegrovane v boot.wim a install.wim takze jsem to smutne vzdal a dal desitky.Ale diky tomu programku od gigabyte to z nejakeho zahadneho duvodu uz jde.Nevim jestli je to treba novejsim biosem,FW ssd anebo tema dvema KBckama co se v tom programu integruji navic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám ASRock AB350M. Je to totiž to "menší" mATX (není tak široká a hodí se do mého piko buildu), nemá pro mě zbytečné video výstupy a M2 slot je "ovívaný" větrákem CPU a nepaří se pod grafikou. Ale není to úplně dobrá deska - umístění SATA a externích USB je dost nešťastné a pro reset biosu potřebuju vytáhnout grafiku. To poslední není přímo chyba desky, jenom kombinace se skříní. DVD mechaniku samozřejmě nemám. :-) BIOS mám poslední 2.0. Email s žádostí na link pro W7 image jsem poslal, předem děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a proč tam nedát modernější systém který podobné problémy nemá? Už proto se s tím MS nechce patlat. Pokud někdo nesouhlasí s EULA W10 tak poslední nejmodernější systém který podporuje USB 3 i NVMe je W8.1. Když se aplikuje ClasicShell tak Metro nikdy nemusíte použít. A ta časová úspora vůči modování historického refreshe Vist je obrovská.
Ale zase když má někdo spoustu času a bere to jako hobby...
Vlastně když se to vezme kolem do kola, tak největší řev dělají technicky zdatnější uživatelé (menšina) a navíc jen ti co zoufale lpí na tom starém softu stůj co stůj, takže menšina menšiny :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem 8.1 jsou taky od MS na nová CPU takto zaříznutá, což je svinstvo.
A nikdo po MS nechce, aby se nějak s něčím patlal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

o tom není sporu, spíš to měla být reakce na ty neustálé stesky po letitém systému co už má prokazatelně problémy s novým hw a pomůže jen rozsáhlejší modování. Je jasné že MS vidí jak se věci mají a rozhodně všemi prostředky bojuje aby situace nevybujela jako u XP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hodne lidi a hlavne Mrkvosoftich fandu si mysli, ze je problem v uzivatelich, kteri 'urputne' nechteji opustit svuj beloved Win7. Ve skutecnosti je to ale problem neprijeti Win10 a zkusenosti s Mrkvosoftem, proc tolik lidi nepreslo na Win10 a nebo jej nechteji.
Problem neni Win7 a problem nejsou uzivatele...problem je Win10, ktery nenabizi to co spousta uzivatelu ocekava a proto zustavaji u toho co jim vyhovuje lepe. Kdyz by Mrkvosodt vydal win10 ve forme, ze jsou z toho uzivatele nadseni, tech co by nepreslo jeste k tomu zadarmo, by byl daleko mensi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano je pravda ze rozumnych a inteligentnich lidi je mensina... ty ostatni by si z nich meli vzit priklad, ne roztrubovat, proc si nenechate vymejt mozek kdyz je to jednodusi ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam podporovany procesor a mam Windows Update na Win7 zakazany. Kazdy mesic jdu tak 14 dni po vydani zaplat na Microsoft update Catalog a stahnu tam rucne Security verzi updatu a tu nainstaluju. Nechci nove funkce do Win7, chci jen security zaplaty.

Dotaz je, kdyz stahnu tyto security patche do Win7 bezicim na RyZenu, tak budu potrebovat na nainstalovani ten patch nebo ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Dotaz je, kdyz stahnu tyto security patche do Win7 bezicim na RyZenu, tak budu potrebovat na nainstalovani ten patch nebo ne ? "

jasně že ne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsem zvedav, kdy se obdobny reverse engineering bude delat i pro W10 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikdy ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že MS si z právního hlediska nemůže dovolit odstřihnout lidi od bezpečnostních aktualizací úplně. Možná by mohl zatrhnout nějaké výběrově, ale plošně těžko. Na win7 běží už rozšířená podpora takže tam by to mohli asi i odstřihnout, ale na win8 je plná podpora do 2018 a tam si to urřitě netroufnou.
Prostě jen nesmyslné prohlášení aby zas pár blbců přetáhli na win10 a opět pár lidí přesvědčili k přechodu na linux :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Existovala krabicová verze Win 8? U OEM to bude asi složitější - podporu má přece zajišťovat dodavatel a asi žádný velký výrobce nedodá RYZEN se starýma woknama. Takže by to Microsoftu mohlo projít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Win 8 existoval licencční hybrid - krabicové OEM. Pokud si to člověk koupil s PC, tak to bylo klasické OEM, ovšem přenosné na jiné PC, pokud si to koupil samostatně, tak to pak byla téměř krabicovka a podporu dělá MS!
U WIn 8.1 se vrátili ke standardnímu rozlišení OEM/Krabice.
Ovšem ten zákaz aktualizací je i pro 8.1!, který je v plné podpoře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je kolika lidí se to reálně týká (krabicovky 7, 8 a 8.1). Se divím, že se toho nechytí v USA nějakej právník :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8.1 a 10 tu vubec nemuseli byt!, stacilo rychlostni vylepseni ze 8.1 mimo Metra a vcetne api DX12 integrovat primo do Service Pack-u 3 pro Windows 7, odladeny system by se vesele prodaval dal vyjma spehovani. Proc se Microsoft uspisil vydat Metroidný sračky 8 a pote tabletoidný spehujici zmrd 10 vi jen o sam(a zeleny Alzák), jenze je to prasarna neco prodat a pote cloveku ukazat prostrednik ze nemas narok ani na bezpecnosti aktualizace v roli samostatneho odladeneho servisniho balicku, ani na DirectX 12, ani na soukromi.

Jinak Windows Update jiz neni spolehlive bezici sluzba, alespon na 7, kdyz ji zapnete kuli aktualizacim a nebo si potrebujete jenom do-s-tahnout ovladac pro stary hardware ktery jinak nez cez WU dostupní není, musite uzit predem dost tabletek pro nervy, cele to zamrzne jako prase.

RyZen/Kabylake dosahuje ve Windows 7 lepsiho vykonu jak ve Windows 10, tu pekne videt co odladene je a co ja v stavu psích pochev.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je známý. Proto mě už nějaký updaty W7 netrápí a fakticky ihned je po instalaci OS vypínám. Teď to bude zajímavější, zítra budu instalovat W7 na G4560, tak jsem zvědav ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem to zkousel naposled, neexistoval podporovany ovladac na HD grafiku pro Windows 7, takze nechodilo Aero.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn, uz je tu doba, kdy Windows maji vetsi problemy s ovladaci nez GNU/Linux :)
na Yoga netbooku mi touchscreen pod Windows10 nechodi dokud nedotahne par hodin po instalaci par desitek mega velkej ovladac z internetu... s GNU/Linuxem chodi touchscreen uz z Live media nez pustim vu bec instalaci na HDD, takze tak 2minuty po zapnuti :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dík za zkušenost a věřím. Proto to obcházím lowendovou GeForce (která má i tak v testech výkon průměrně vyšší o cca 166%, než slavné intelí GPU... docela katastrofa, když to tak vezmu :// )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prave tohle se mi libi na svete IBM kompatibilni, ze kdyz nejaka svi... manazerska neco zrusi, najde se nekdo, kdo vyda navod, jak to zase zprovoznit. Bohuzel ve vsech ostatnich oborech musite vyrobek vyhodit a pak bud nemit nic, nebo ze sebe udelat blbce a koupit si novy vyrobek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí už i s ARM a Mips se dá s podobnými věcmi počítat. Chce to jen vybírat správný produkt od správného výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemam zkusenost, ale u veci typu Rapsberry Pi asi ano, ovsem treba vsudypritomne mobily s Androidem a ARM mi prijdou jako dost velka bida.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naopak, mobil s Androidem na ARM, ma MNOHEM snadnejsi a rozsirenejsi komunitni podporu...

treba Nexus 5 (tedy primo od Google) ma ukoncenou podporu rijen 2015, pritom na nej mam posledni SlimROM, coz je postavene na poslenim Android 7.1.2 a obsahuje "security pack" z duben 2017...

a hromady dalsich modelu od hromady vyrobcu ma alternativni ROM diky kterejm uzivatele ten mobilu ziskaji nove verze o 2-3 generace oproti tomu co poskytne vyrobce...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nexus, Googli mobily, a mobily s Qualcomm cpu - tam muzete pocitat s dobrou (dlouhou) SW podporou. Zbytek mobilu je druhu "prodali sme vam to, serem na vas".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ne jak pisu Nexus 5 mel oficialni podporu JENOM do rijen 2015, od vyrobce dostal max Android 6, ten Android 7.1.2 s duben security je od KOMUNITY ne od VYROBCE ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam firemni Samsung s5 a stale mi na nej chodi updaty. To stejne pokud ma clovek Note 4. Na to ze jsou to 3 roky stare phony, tak to neni zase tak hrozne. (Samozrejme nevim, jak dlouho nechavaji kriticke chyby bez opravy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel veci typu zamceny bootloader tomu zrovna nenapomahaji. A jak pise franzzz nize, vetsina vyrobcu se s podporou nejak extra nenamaha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam jeste Huawei Y300, lowend z 2013 (CPU 1GHZ, RAM 390MB(hlasena total, je jedno ze na boardu je 512MB), byl tam od vyroby Android 4.1 a snad 4.4 od vyrobce.. ale od komunity Android 5.1, Android 6+security_myslim_unor mozna uz i novejsi diky (napr.) neoficialnim SlimROM6, CyanogenMod13...

bootloader se na Y300 dal odemknout snadno pres normalni fastboot z oficialaniho baliku "android-tools", stacilo zadat unlock code, kterej sem si sam mohl oficialne vygenerovat na oficialnich Huawei strankach (po zadani udaju o mem Y300)...

obecne vetsinou staci proste jen: fastboot oem unlock

spousta dalsich vyrobcu ma take oficialni postupy jak odemknout bootloader, nebo i jak zkompilovat vlastni ROM z AOSP zdrojaku (napr. Sony ma urcite pekne howto)

http://developer.sonymobile.com/unlockbootloader/unlock-yourboot-loader/
http://developer.sonymobile.com/open-devices/

https://developer.lge.com/resource/mobile/RetrieveBootloader.dev
http://opensource.lge.com

http://opensource.samsung.com

https://forums.oneplus.net/threads/oneplus-one-how-to-unlock-bootloader-...

takze jde jen o to nekoupit si nejakou sunku za par dolaru, nebo neco na co vyrobce sere, protoze viz moje odkazy, rozhdone to neni pravidlem a uz ani prevahou ;)

rozhodne je to tedy mnohonasobne lepsi a diky zdrojakum AOSP kompleti a ciste, nez co si obdivoval u "Windows x86" a reverznim patchovani binarek ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmis ale mit aplikace, ktere jsou na neoficialni ROM a root alergicke.

Treba Mobile Iron, takze vsechny Samsung S4 na vyhozeni, neb Samsung nevydal podporovanou verzi Androida, tzn vyssi nez tusim 5.0.1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mobile Iron nepouzivam tak nevim, neoficialne vidim na S4 6.0.1 SlimROM https://slimroms.org/#/download

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ta funkce kontroluje specifické vlastnosti (treba existenci vyslovene nutne instrukce, nebo nejaky bug napr. ve virtualizaci ktery nelze prekousnout z duvodu ze windows jsou nejbezpecnejsi system), tak muzeme rict ze duvody jsou opravnene. Ale pokud ta funkce kontroluje jen nazev procesoru, tak sorry... ale to je cisty kremikovy rasizmus!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je až neuvěřitelně smutný, kolik lidí tenhle výmysl MS dokáže obhajovat. Vyloženě xmíchu jsou ty hlášky typu „Microsoft nebude testovat tolik konfigurací, protože kdyby pak něco nechodilo, lidi budou řvát“ - hehe, jako by se to nikdy nestalo ;-). Stalo a stane se to zase, i přes tuhle nesmyslnou blokaci. Je prakticky nemožné testovat všechny myslitelné konfigurace PC - hardwaru existuje hafo a kombinací ještě mnohokrát víc. Microsoft si prostě pro svou kampaň na desítky vybral procesor. Stejně jako si mohl vybrat cokoli jiného a bylo by to úplně stejně technologicky neobhajitelné jako tahle pitomost.

Dává smysl nepodporovat starý procesor, protože mu chybí nějaké instrukce nebo funkce, které nový systém využívá a vyžaduje. Ale nedává smysl blokovat instalaci bezpečnostních záplat na systému, který na novém procesoru plně funguje. Prostě nedává a není nic, co by to dokázalo smysluplně obhájit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

osobně myslím že k tomuhle kroku MS přistoupil po tom když viděl že podíl 7 ne a ne jít dolů. Tohle je velice efektivní nástroj jak srazit jejich podíl. Zřejmě kdyby tu nebyla zkušenost s přiliš zakořeněným XP tak by k tak drastické metodě nepřistoupili. A s tím cpu je to jen výběr jedné věci, pochopitelně je problémových víc věcí a musí se zaintegrovávat vícero ovladačů. Ale zase co chtít když systém byl vydán v roce 2009 a je to jen lehký facelift Vist z roku 2006, takže je přirozené že s hw z roku 2016/17 moc rozumět nebude.
A že se s tím svezl i 8.1 je docela alarmující, to by aspoň v USA mělo být soudně napadnutelné, protože sice v EULA není psané že musí podporovat i nejnovější hw ale zase to tam není zmíněno že ne. Jenže je používá už málo lidi, takže tahle prasárna bohužel projde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by taky podil W7 mohl jit dolu? Po te kampani nuceni upgrade se da dost dobre predpokladat, ze tech nejakych 50% vsech uzivatelu, kteri nejakym zpusobem odolali tomu vsudypritomnemu nuceni upgrade, dobre vedi proc tomu nucenemu prechodu vzdorovali. Neupgradeovat nebylo vubec snadne a presto polovina uzivatelu zustala na tech "zastaralych" W7. Vsichni tihle uzivatele nemaji kam upgradeovat, protoze W10 pro ne jsou z mnoha ruznych duvodu mene akceptovatelne, nez ony zastarale W7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Problem neni win 7 a uzivatele, ale win10 a jeho chovani jako takove.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

W7 totiž je poslední z řady klasických OS pro klienty. W10 nastoluje cestu cloudu a tím vytváří zcela odlišný koncept, který řada uživatelů pochopitelně odmítá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale co vybrat ? Desku ? Výrobce potřebuje maximální prodeje a rozšířenost svých produktů, takže ovladače dodá. Grafiku ? Totéž. HDD/SSD ? Nesmysl. CPU je (pokud chci dělat p*asečinky) bohužel logická volba. Možná tak ještě RAM :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafické karty si už vybral - tam to udělal prostřednictvím DX12. Bohužel/Naštěstí mu to výrobci kazí Vulkánem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové z Redmontu to s těmi nepodporovanými procesory trochu přestřelili, když už i i3-540 (vyšlo 2010) je trochu moc nový pro Windows 7. http://kosta.lbc.sweb.cz/W7-upd-i3.png
Ne, fotomontáž to fakt není, :-(
Po restartu to nějaké aktualizace nainstalovalo, vyhledání dalších OK, druhý den to asi zase hledalo aktualizace a opět ta samá hláška.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uz jsem videl i na nejakem Pentium4/Core2Duo, ale aktualizace jely dal. Proste zase vymysleli blbost a jeste ji udelali spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.