Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Game Mode nebude jen pro UWP

Aha, tak to se me netyka. Doufam, ze Eset na nastalou situaci briskne zareaguje a udela v nove verzi nejaky hack, kterym to dokaze obejit, aby jeho zakaznici nezustali po dobu hrani hry bez ochrany a udrzeli sve pocitace v bezpeci. :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taskmanager - nastavení priority procesu - neznáme?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Známe, zato zkušenosti nemáme?

Já nevím jak vás, ale mě tyhle věci u Microsoftu nikdy neposlouchaly. A to i v dobách, kdy mi Windows mermomocí necpaly, že jsou chytřejší, než já. Narozdíl ode dneška, kdy pokrokový Microsoft začal rozhodovat za uživatele.

Myslet si, že přes taskmgr něco nastavíte, a fakt se to tak děje, je stejně naivní, jako si myslet, že když vypnete telemetrii a aktualizace, Windows přestane volat domů. Posaďte mu na kabel L2 firewall s DPI, a budete se divit.
Windows už uživatele dávno neposlouchají, ale dělají vše proto, aby si to uživatel alespoň myslel ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi, ze diskuterum zde nedochazi dost podstatna vec. Pokud je procesum na pozadi snizena priorita, znamena to vsem - tzn. ano, treba antivir bude mit mensi prioritu, ale to i vsechny procesy, ktere by byly napadeny. Jinymi slovy, pomer pristupu ke zdrojum CPU mezi antivirem a pripadnym utocnikem (aplikaci) se nezmeni - ochrana tedy nebude snizena.

Laicky receno - kdyz neni dost vykonu pro antivir, neni ani dost vykonu pro utocnika. Hra ho sebere obema.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Laicky receno - antivir je uplne na hovno a protoze to uzivatele nechapou, tak to Microsoft poresil za ne, poeticky to pak nazval "Game Mode". :-D

Hele sorry, ale obcas se tu pise o takovych kokotinach, ze me prijatelnejsi prirovnani nez ze je to na hovno nebo sracka, nenapadaji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak. Spousta hracu, co znam, si neuvedomuje, jak jim nektere jine aplikace muzou ubirat na vykonu. Typicky je to Chrome (Chrome je naprosta tragedie mimochodem, nechapu, jak ho muzou lidi pouzivat), ktery bezi v mnoha procesech, cimz de facto zvysuje svou prioritu v OS. Je dost velky rozdil hrat se zapnutym Chromem s 20ti zalozkami a bez Chromu. Game Mode tohle vyresi za uzivatele - nebude nutne Chrome ani jine aplikace vypinat, nebude nutne se vubec starat o to, jestli nejaka narocna aplikace bezi. Podle me je to velky krok dopredu, zatim zda se nepochopeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Myslet si, že přes taskmgr něco nastavíte

Ano a ne. Nastaveni afinity fungovalo uz davno (a porad funguje spolehlive). Nastaveni priority procesu ... je nejspis nejaky interni Monty Python vtip mrkvosoftu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To neni vtip. Dokonce si to muzete sam vyzkouset. Napiste si nejakou jednuduchou aplikaci, co ve vice vlaknech jede v cyklu na plno. Spuste ji a sledujte system. S beznou prioritou se system bude celkem rozumne hybat, i kdyz ta aplikace ma vytezovat vsechno, co se da. Kdyz ji ale nastavite nejvyssi prioritu, uvidite, jak se cely system i vsechny ostatni aplikace zacnout velmi "skubat".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče procesorových jader, tak je to spíš o nastavení afinity (a vrácení původních hodnot po skončení hry). Co se týče schedulleru mají Windows docela bohaté API. Přemýšlel jsem, nedávno, že si napíšu utilitku s přesně opačným účelem, k nastavení max. % CPU, které definovaný proces může využít.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poslední Windows 10 Insider Preview Build 15014 for PC and Mobile je dostupný od 19.1.2017. Jak je to s dostupností Windows Game Mode ode dneška? Co tím chtěl básník říci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft nejprve ohlásil vydání nové verze na „1 pm ET“ a následně ji z neupřesněného důvodu odložil na „later this week“.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn, kdyby byly v clanku uvedeny zdroje. Takto si zminene ohlaseni musim najit sam. Nehlede na fakt, ze to patri k dobrym novinarskym mravum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže video vložené přímo do článku nestačí a ještě tam na něj má duplicitně uvádět odkaz? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Predpokladam, ze to video je z blogu MS na ktery ocekavam odkaz ve zdrojich. Dokonce je na to pod clankem sekce. (ktera je prazdna)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak tomu rikam mechanickej mozek (: kdyz existuje skatulka, musi se zaplnit i kdyz to neni potreba a nedava to smysl.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muj mechanickej mozek zjevne nevnima vlozene youtube video z Xbox kanalu jako zdroj ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Teď je zřejmé, že jde o Windows 10 Insider Preview Build 15019 for PC, viz blog https://blogs.windows.com/windowsexperience/author/dona-sarkar/ , poslední příspěvek z 27.1.2017

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela cítím sedmičkáře brečící jak jde MS do kopru :P

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

> MS do kopru :P

On tam uz davno je :P

Cela tahle trapna "feature" je jen pokus o zakryti faktu, ze CPU scheduler ve widlich je sracka kterou nebyli schopni opravit zhruba od dob win 2k. Nejspis ti co to psali uz ani nejsou v MS, a ti novi se na to boji sahnout, co kdyby se rozbil nakej soft z roku pana 2001. Kdyby meli poradny scheduler ktery umi priority, pak zadny trapny "gejm mod" neni treba..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se projevuje v čem? S multitaskingem ve Windows jsem snad neměl závažnější problémy. Spíše to závisí na daném programu. Oproti tomu mám na dualbootu Linux Mint a ten je schopnej se na x sekund zaseknout i při používání prohlížeče pokud má otevřených více oken. Celková plynulost OS je pocitově u Windows mnohem lepší i když na pozadí běží tuna zbytečných kravin a služeb.

Co se týče priorit co na tom nefunguje? Nikdy jsem moc nepochopil proč např. do výroby dávají Windows v kombinaci úplně šrotového hw a debilního softwaru a nejlépe touch screenu a pak se všichni diví, že to je věčně zasekaný. Nastavení priority programu na nejvyšší ale vždycky trochu pomohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Užvatelské programy by nikdy neměly mít nejvyšší prioritu. Naopak ty postradatelné úlohy by měly mít co nejnižší, aby využívaly jen zbytkový výkon. Pod Windows to opravdu nefunguje nijak moc dobře.

Mě osobně spíše vadí jak scheduler stěhuje běžící task po jádrech "co milisekundu". Což je ve spojení s přepínáním na úsporné frekvence zásadní brzda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akorát na tom Mintu za to nemůže scheduler. A pokud by za to mohl, nic vám nebrání ho vyměnit za jiný, v jádře Ubuntu je snad 10 CPU schedulerů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> Spíše to závisí na daném programu.

Ne nezavisi to na programu, tam nema co zaviset na programu. CPU scheduler je v jadre.

> Co se týče priorit co na tom nefunguje

Asi je kratsi seznam toho co u priorit funguje: nic. Pustim si program X (muze a nemusi to byt hra). Fajn, bezi plynulo, pohodicka, rekneme ze vyuziva GPU plus tak 1/10 jednoho CPU jadra. Pustim si na pozadi BOINC. Najednou je plynulost programu X v prdeli. Fajn rikam si, BOINC si automaticky nastavuje minimalni prioritu, tak nastavim X maximalni prioritu. Hadejte co se zmeni ? hadate-li hovno, bingo! Priority procesu ve woknech jsou evidentne neco jako makety Nvidie, placebo pro dobry pocit. Mam odzkousene s nekolika programy+hrami a nekolika verzemi woken. Jedinej zpusob jak dostat program X zpatky do pouzitelneho stavu, je vyhradit mu jadro, i kdyz vyuziva sotva 1/10 jadra a zbylych 9/10 bude jen cucet. I na trapnem FreeBSD, ktere je sto let za vopicemi, priority funguji bez problemu.

A pak vznikaji zaplaty jako tahle: http://store.steampowered.com/app/384300/ a ted to same v podani MS s honosnym nazvem "Game Mode".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Celková plynulost OS je pocitově u Windows mnohem lepší"

To bude asi otázka úhlu pohledu. Onehdá jsem třeba zpracovával velká množství souborů a ukázalo se, že Windows zacházejí s adresářovou strukturou tak tupě, že nějaké cachování apod. vůbec nefunguje - čekal jsem minutu na něco, co na identické struktuře v Linuxu trvalo tři sekundy. Možná se to od té doby (cca. 10 let) nějak vylepšilo, ale nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použijte nějaký normální file manager, třeba Total Commander.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a ne snad? Tohle je diletantizmus nejhoršího zrna zabalenej do merketingový omáčky :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně na sedmičkách jedou hry dobře. Na desítkách pořád ještě ne, že to zase opravují? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pecka, super argument pro Desítky. Ačkoli věřím, že my hoši co sem spolu chodíme při spouštění náročných her máme nežádoucí procesy povypínané a RAM vymetenou, mnohem víc uživatelů má v písíčkách svinčík a to že jim běží dva antiviry paralelně je jen menší problém.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, zajímavé pouze pro BFU ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to mas jak umyvani nadobi. I kdyz bych to zvladnul rucne, tak to neznamena ze nemam a nechci mycku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze ficura pro lamy, kerym bezi na pozadi bloatware ve 150 procesech a vytezuje na
70 % cpu

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> bloatware ve 150 procesech

150 ? to zni zhruba presne jako pocet sluzeb ktere windows pousti pri kazdem startu :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pisu bloatware, a jen tak mimochodem mne bezi momentalne krome sesti spoustenych apps, sytemovych procesu 60, a to mam jeste tady dalsi ucty, takze treba nektery drivery bezi duplikovane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mě vaše přesvědčení, že vám Microsoft říká o těch procesech pravdu :) vždyť to nemáte vůbec jak ověřit, co všechno vám tam běží, musíte slepě věřit task manageru, případně jiné aplikaci, která to tahá z toho blackboxu jménem NT :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pisu bloatware"

...což je prakticky synonymum pro "jeden ze současných operačních systémů" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, kdyby udělali light-weight distribuci schopnou pustit jen hry a možná chrome (není nutné), byl bych za to možná ochoten i zaplatit, ale takhle?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co vám brání ty služby pozakazovat?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to, že to nejde? :) Půlka těch služeb se sama zase zapne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taková distribuce je :) z rozhodnutí ESD.
Dokonce ji Microsoft musí povinně prodávat, byť jsem to nikdy neviděl. V seznamu verzí Windows ji ale vždy najdete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak tady de spis o procesy systemu.. jenom si rikam jak to bude fungovat v desktopu.. v xboxu kde maj lowpower jadra to je asi jedno ale u desktop procaku se jadra stridaly aby se cpu zahrivalo rovnomerne.. takhle budou nektery jadra v permanenci a jedno studeny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze clanek neobsahuje informace i o tom zbytku game mode. Jasne slibujou nejaky urychleni (uverim az to uvidim), ale vedle toho to pripomina platformu jakou byl kdysi "games for windows" klient. To mi imo pride mnohem zajimavejsi a pro hrace prinosnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.