Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Home Server příští měsíc v prodeji

hotov8 francouzská = hotová francouzská :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně měl být tento OS i k běžnému zakoupení, pro případné využití nějaké staršího hw válejícího se doma, což bych okamžitě bral, mám doma jeden postarší Celeron a rád bych si z něj takový domácí server udělal. Testoval jsem si Windows Home Server RC2, a byl jsem velmi spokojen, zálohování parádní, sdílení složek také pěkné, možná instalace vlastních aplikací (např. WSUS mirror). Uvidíme, ale pokud se to bude dodávat jen jako OEM, tak to bude velká škoda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, zda bych za toto utracel penize ... Jednoduche a levne reseni je pouziti Linuxu . V OpenSuse 10.2 bez jakychkoliv problemu si vytvorite klikacim zpusobem svoji domenu, sdilet muzete co chcete .... A hlavne bezpecne ! WinServer bych do internetu a s osobnimi vecmi nevystrcil ani nahodou !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena samozřejmě rozhodne. Ale na žádný Linux si prostě Windowsácké aplikace (např. WSUS mirror nebo MS SQL Server Express Edition) nainstalovat neumím.
A co se týče bezpečnosti, tak v korporaci máme v této chvíli 476 Windows Serverů a že bychom měli nějaké bezpečnostní incidenty, to si nepamatuji po celou dobu, co jsem u firmy. Pochopitelně to chce firewall, ale jinak se toho nebojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

věřím, že nové viry, malware a spyware je již také připraveno :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nevidim duvod, proc bych mel odvirovavat a podobnym zpusobem udrzovat v chodu defacto uzavrena zarizeni, kdyz je rada jinych reseni. Mozna nejsou tak pompezni, zato jsou funkcni a BEZUDRZBOVE (coz se o jakycholiv Wokenicich rici neda....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... další home(less) věc od ms... Zajímalo by mne, jestli i tady bude omezení sdílení připojení k internetu, kdy počítač s internetem musí mít IP 192.168.0.1 a ostatní počítače IP ze stejnýho /24 subnetu... A navíc to zlobí, pokud je v compu víc síťovek.... Fuj ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2honza_skypala: Home je od slova domaci, fakt neznam moc lidi, kteri by meli potrebu doma provozovat WSUS, M$ SQL (mimochodem, libovolna jina SQL je lepsi nez toto) a dalsi zhuverilosti. Od domaciho serveru ocekavam nejspis uloziste na audio/video, optimalne s primou moznosti zaznamu (TV, sat, ...), nejaky webovy servrik, ftp, uloziste mailu (IMAP), ... rozhodne jej nebudu vyuzivat jako SQL server a tezko se najde uzivatel, ktery je ochoten obetovat nekolik GB prostoru na zaplaty od M$ nebo ktery ma doma tolik stroju, aby se mu vubec vyplatilo neco takovyho rozchodit.

Jop, osobne od serveru ocekavam, ze umi chodit bez VGA a podobnych zbytecnosti zeroucich energii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 jjjjj: Taky jsem toho názoru, že MSSQL je hrozný moloch, ale někdy nemáš jinou možnost - kdybys někde viděl rozběhané Lineage 2 na nějakém free-DB systému tak dej echo, ale nevidím to moc reálně, když jsou knihovny napsané přímo pro MSSQL :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza_skypala: Jeste jste neslysel o wine? Chodi na tom leccos. A platit za domaci server? podivne.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na funkce zmíněné v tomhle článku už delší dobu používám linux. Pravda chtělo to projet pár návodů, ale podle všeho existujou i klikací distribuce, s kterýma nebude problém a které rozhodně nebudou žrát tolik HW. Co se týče datového úložiště, existuje vynikající modifikace BSF FreeNAS, viz http://www.freenas.org/ s integrovaným webovým administračním rozhraním, na kterou pak ani nepotřebujete grafiku, moc pěkné. Jinak mám pocit, že Vista má zas prozměnu rozdrbané nastavení TCP tak, aby byly zvýhodněné jejich servery co se týče rychlosti komunikace přes SMB. Na XP mi to dávalo skrz gigabit celkem normálně 22 MB/s a teď to málokdy leze přes 12MB/s... škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2goro: Lineage prece ma GLP servera ne ? Tusim v jave a predpokladam, ze to bezi na mysql a pod. Netvrdim ze to bude nejak extra vykony.

Jinak jsem (bohuzel) nucen pracovat s aplikaci, ktera je psana v .NET, pouziva M$ SQL a navic se do ni pripojuje pres ODBC. Tudiz snad nejhorsi kombinace ktera muze nastat. Kuprikladu ODBC je tak vychytrale, ze tam, kde dostane pozadavek typu delete * from xy where .... to misto jednoho query zpracuje a na SQLko posle jako Nx delete jednoho radku. Update uplne stejne. Jak je to pak uzasne rychle si racte predstavit sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste podotykam, ze snad vsechny tzv home servery ktere jsem videl bezi na postarsim HW, ktery jiz nedostacoval na gameseni/praci/... a tak si z nej majitel poskladal srv. Sam to nemam doma jinak, router/MTA/firewal .... je P100 (a vpohode stiha, spis se 99% casu flaka), na streamovani videa a dalsi vychytavky planuju pouzit dalsi hromadku HW - vali se mi doma XP1700, 3/4GB SDR ...

Pochybuju, ze bych na tom ty widle vubec nejak rozumne rozchodil. V praci jsem rozchozoval virtualne w2k3 srv a 512 MB bylo i na beh holeho systemu malo, na to testovani kvuli kteremu jsem to potreboval to schrouplo GB a bylo to pomale jak svin.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojzan @ 85.207.84.254 - dnes, 17. července 2007, 10:57No nevim, zda bych za toto utracel penize ... Jednoduche a levne reseni je pouziti Linuxu . V OpenSuse 10.2 bez jakychkoliv problemu si vytvorite klikacim zpusobem svoji domenu, sdilet muzete co chcete .... A hlavne bezpecne ! WinServer bych do internetu a s osobnimi vecmi nevystrcil ani nahodou !
 
ale windows home server není určen na sdílení něčeho v internetu ale v domácí síti proto se taky jmenuje home server...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zobecm: Chce to číst pořádně: "mezi další funkce můžeme zařadit takovou větší databanku multimédií, ke kterým se bude přistupovat po síti a také z internetu, kudy se půjde přes tento server dostat až na domácí PC v síti."

Ještě ze slzou v oku vzpomínám na ty časy, kdy jsem se před rokem stal šťastným uživatelem doopravdy neomezeného připojení k internetu, tehdy jsem doma vyhrabal Pentium 233MHz, nacpal tam 96MB RAM, k tomu za 150Kč koupil 100M síťovku a za 1000Kč 80GB disk (na té desce byl dokonce nějaký archaický řadič, takže jsem musel sehnat nějaký neoficiální BIOS, abych ten disk vůbec rozjel), potom jsem nainstaloval můj milovaný Slackware, nastavil jsem si ftp démona, pod XFCE jsem spustil BT klienta Azureus a do něj nainstaloval Swing UI (vzdálené ovládání napsané v Javě) a od té doby jsem to PC neviděl. Jaká nádhera když tenhle starý stroj s 96MB RAM zvládal tahat kolem 20 torrentů a seedovat klidně 50 (možná i více), přitom díky parádnímu jadernému plánovači v Linuxu odesílat data přes FTP rychlostí až 30Mb/s (to i můj tehdejší P4 2,6GHz Nortwood měl při přijímání problémy plynule přehrát obyčejnou mp3 - ale za to nemohl procesor, ale kvalitní operační systém od jedné redmondské firmy). Nejlepší bylo spravovat systém pomocí SSH a BT klienta pomocí toho UI v prohlížeči, vše nádherně stabilní a poměrně svižné. Ten PC měl procesor vytížený prakticky celou dobu na maximum a uptime jsem měl tak dlouho, dokud nevypadla elektrika, takže nejvíce to bylo asi 3 týdny...
Potom mi klidně může Bill i se Stevem přijet povídat o jejich skvělém novém produktu, který by potřeboval novou mašinu za X tisíc korun a stejně by tak perfektně stabilní nebyl.
DĚKUJI NECHI ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster:
vrele doporucuji vyzkouset rTorrent ... genialni, nenarocny konzolovy torrent client a navic podstatne stabilnejsi nez ta Javova obluda jmenem Azureus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to tady čtu, napadá mě jediné: Proč se vy linuxáři toho MS home serveru tak bojíte? Nutí vás snad někdo ho koupit a používat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mna by zas pre zmenu zaujimalo, naco a hlavne pre koho sa bude dodavat 120 dnova trial verzia, ked to nebude mozne kupit osobitne? to akoze mi vo fujitsu nainstaluju trial a ked sa mi to bude pacit, tak si po 4 mesiacoch doplatim za full a predtym zaplatim len cenu hardwaru? alebo si mam doma zo stareho kompu postavit server, dat tam ten trial, a ked sa mi to zapaci, tak mam ten server vyhodit a kupit si komplet komp od FS? :) Idealne by bol ten prvy pripad, ale trocha pozmeneny, a to ze ked by sa mi to nepacilo, tak by som si tam hodil linux a mal by som HW od fujitsu s mojim linuxom :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petyy:
taky to nechapu.
Znami co delali suport pro Debian (cti: opravdu samotny velky serverovy debian !!!) prip. dalsi distra nikdy na win nenadavali, ac s nim sami casto kvuli zakaznikum delali.
Kdyz z nich vyjelo kolik zneuzitych exploitu a chyb se gnu/linu objevuje a kolik je to stoji probdelych noci, tak se neni cemu divit.

Mam pocit ze to tu je obcas jeden nedooceneny zneuznany odbornik vedle druheho :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anonymous coward: Máš pravdu, Azureus není zrovna příklad nenáročného programu, ale mě běžel naprosto stabilně. Každopádně vyzkouším, ale ta stahovací mánie mě přešla tak po třech měsících a kompík už delší dobu odpočívá :D
Shafa: Já ani tak nenadávám, jen říkám že GNU/Linux je jasná volba na servery a čímdál více začínám přijímat myšlenku že i na kancelářské desktopy. Taky říkám, že tu robustnost a stabilitu můžou wokna GNU/Linuxu jen závidět. Ono je něco jiného spatlat produkt za rok a něco jiného je kontinuálně vyvíjet něco 14 let...
Máš pravdu, v GNU/Linuxu je najde obrovské množství bugů, jenže než by to někdo zneužil tak to díky otevřenému kódu radši opraví a když ne, tak většinou do pár hodin je dostupná nová opravná verze. To je ten základní rozdíl, kód woken zná jen pár lidí a když někdo chybu najde a znužije, tak čekání na opravu je jak čekání na smrt. GNU/Linux má díky svému otevřenému kódu tisíce vývojářů, kteří reagují pružně, rychle a chybu hned opraví. Logicky díky otevřenému kódu se chyba lépe hledá a zneužije, ale i mnohem lépe opraví.
Nedovedu si ani ve snu představit jak rychle bych prchal z XPček co mám na desktopu, kdyby se jejich kód dostal ven... Stejně se to jednou stane, to první určitě a to druhé po čase taky, ale mě už to bude naštěstí jedno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@zobecm : mezi další funkce můžeme zařadit takovou větší databanku multimédií, ke kterým se bude přistupovat po síti a také z internetu - to je brutalni .....
?????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja zkousel betu a moc me to neoslovilo, mnohem vice se mi zamlouva clarkconnect. Pokud uvazujete o nejakem home serveru, doporucuju ho zkusit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
To, ze mal tvoj komp s P4 prehrat MP3 pri prijimani nie je problem ani procaku ani systemu, skor by som sa zamyslel co si na tam mal za bordel.
Na linuxe nenajdes tolko bezpecnostich dier, lebo na to kazdy kasle, naco by som hladal dieru v dakom linux distre a potom mohol zautocit na cele 0,05% svetovych uzivatelov PC, ked mozem ten cas venovat hladanim diery vo Win a postihnem 95% uzivatelov PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Petyy: Nikdo se ho neboji, spis jen "nahlas" uvazujeme nad tim, jaka asi tak muze byt cilova skupina pro neco takoveho.

Respektive osobne strach mam maximalne z toho, ze opet pribude jeden zavirovany system.

2Shafa: Kazdy system je presne tak ebzpecny, jak schopny je jeho uzivatel/spravce. Schvalne, rozhledni se po netu, kolik stroju s win se ti podari naborit behem, jednoho dne a kolik stroju s lin? Testoval jsem to na svy LANce, vsichni s widlema nemeli ani opatchovano, vsichni s lin meli. Kdyz sem windowsakum poslal dir z jejich disku, nekteri se podivili a zacli s tim neco delat, nekteri mavli rukou a nechali to tak. Kde myslis ze se berou bootnety rozesilajici spam ?

2ASD_: Naivisto, k cemu se dostanes na win stanici ? Maximalne k nejakymu domacimu Pcku, par fotkam, mp3, ... 80+% serveru jsou nixovy systemy, a na nich jsou data v cene miliard USD. Co myslis, co se vic vyplati ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj
Naivny si skor ty ak si myslis, ze niekdo sa bude spoliehat na bezpecnost OS, to co je naozaj dolezite je z vonka nedosiahnutelne. Uniky inforamcii su len zriedka sposobene naburanim do systemu, vedsinou tie veci dostane von niekdo kdo k nim ma pristup. Vedsina utokov ma za ciel len zviditelnit sa a na to maju podstatne vedsiu sancu u Win, aj preto ze vela userov na bezpecnost kasle. Ked ide niekomu o prachy ovela jednoduchsie ich ziska phisingom ako pokusom o prenik na firemny sever.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: No to jsem přesně čekal. Ano měl a mám tam bordel - jmenuje se Windows XP...
Co se týče zbytku tvého příspěvku tak to shrnu slovy: Myslel jsem si o tobě víc, protože označit GNU/Linux za nějakou bezvýznamnou cetku může označit je naprostá Win Lama...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Windows Home Server příští měsíc v prodeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Windows Home Server je hotov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Si proste lama, tak uz bud ticho!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
"označit GNU/Linux za nějakou bezvýznamnou cetku může označit je naprostá Win Lama" Myslim, ze to nema daleko od pravdy linux komunita sa zraza sama, velke mnozsto distier a casta nekompatibilita SW im zaruci, ze nikdy nedokazu konkurovat MS. A najvedsia sranda je, ze firmy, ktore stoja za uspesnejsimi distrami sa snazia dostat do paktu prave s, linuxakmi tolko nenavidenim, MS.
Ja z linuxom pracujem denne, pouzivame ho na firme koli tomu, ze mame vlastne distro a mozme si ho skompilovat na akukolvek platformu, co povazujem za hlavnu vyhodu linuxu, ale pokial neskoncia tieto zabo-mysie vojny a skupiny tahajuce rozne distra nezacnu blisie spolupracovat tak linux bude hrat vzdy druhe husle s mizivim percentom userov. A "mudrimi" recami na tom nezmenis nic ani ty ani El-Condor ani ziadny dalsi zarity linuxak. Linux pre mna stale ostava len pracovny nastroj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SkyHawk
Vdaka, ze si mi to objasnil, nebyt tvojho inteligentneho prispevku, plneho objektivnych informacii, tak by som asi umrel sprosty.
Este raz vdaka a prosim uz nic nepis, tolko chytrich prispevkov by som naraz nezniesol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23 : dřív jsem používal Azureusa, ale teď jsem přešel na torrentflux(.com), je to ovládané komplet přes webové rozhraní, víceuživatelské, rychlé a nenáročné. Fakt doporučuju. Na wokna je zase úplně bezkonukrenční uTorrent http://www.utorrent.cz/ .
Co se toho slavného Win Severu týče, tak celkem chápu, že 99% běžných (nejen) amerických uživatelů se s instalací linuxu prostě drbat nebudou, pro ty je určena supervýhodná sestava Sempron 1G8 s 500G diskem za 750$ (enjoy) :D Je fakt, že ta integrace s Vistou může být pěkná, všechno na kliknutí myši, člověk se nemusí s ničím drbat apd., ale jak tady někdo zmiňoval, unix pak už to jede a hotovo. Já bych si za ty prachy radši koupil nový čtyřjádro s diskovým polem s pořádnou redundancí. Taky by mě celkem naštvalo, kdyby se mi uprostřed přehrávání filmu restartoval server s tím, že nainstaloval kritickou aktualizaci :)) Nejsem nějakej odpůrce woken, sám mám na desktopu Vistu, má i řadu pěkných vychytávek, ale na home server bych si wokna nedal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ASD - to ti M$ za tu propagandu plati :-), alebo je to osobnym presvedcenim?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivame nasledovne riesenie: "http://www.intel.com/design/servers/storage/ss4000-E/index.htm?iid=prod_...
Nechcem na tomto mieste robit reklamu, bezi to ako delova gula, a naco kupovat MS Server + zelezo, ked tato vecicka hravo zastupi vsetky spominane funkcie ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PecaPospec: Windows Server (včetně Home Serveru) samozřejmě umožňuje nastavit, kdy se mají aktualizace instalovat, a na rozdíl od XP/Vista umožňuje Server specifikovat nejen hodinu, ale i den v týdnu. Tedy pokud Microsoft typicky uvolňuje záplaty druhé úterý v měsíci, tak si nastavím, že ve středu v 04:30 se mají záplaty instalovat a počítač restartovat a je to. A protože normálně ve středu chodím do práce, tak v noci v 04:30 rozhodně spím a nekoukám na filmy a restart serveru mi nijak nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze to tu je zase samy "odbornik" nejen na operacni systemy, ale i na pruzkum trhu :-))
Zrovna v pripade Linuxu se pro tento ucel jedna o daleko vhodnejsi reseni. Blaboly o tom, jak si domaci uzivatel nebude instalovat Linuxovy server jsou smesne. Myslite, ze si takovy clovek bude instalovat JAKYKOLIV server ? Ne - koupi si krabici, kde uz budou disky, Ethernet a hotovy OS, pripadne tam nastavi pres nejake rozhrani par trivialit (jako treba IP adresu). Domaci souborove servery, _zalozene_na_Linuxu_ se jiz pomerne dlouho prodavaji i u nas ani o tom, chytraci, nevite :-). Konfiguruji se pres Webove rozhrani, je to trivialni. Jako o Linuxu se o tom nehovori proto, ze vetsina lidi vubec nema tuseni, ze v tom Linux bezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honza_skypala : jj, vím, jenom jsem narážel na to, že na každou blbost se musí wokna restartovat... :) Když jsme u toho, náhodou někdo nevíte jestli se dá udělat boot woken ze sítě z linux serveru ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Já souhlasím, nekompabilita mezi distry je věc otřesná, větvení a štěpení snah uprostřed GNU/Linuxu je taky smutné, ale v serverovém trhu je to stejně jedno a v desktopovém už si to firmy jako Dell pohlídají. Jsem si téměř jistý, že situace (co se kompatibility týče) se bude krystalizovat na dva směry a to user-friendly/desktop distra (což bude třeba Ubuntu, Fedora, Mandriva) a potom na druhý směr a to budou server/geek distra jako je Slackware, Debian, Gentoo. Potom se dá čekat taková jedna odbočka a to budou distra RHEL a SLED, které se budou poskytovat ucelená řešení pro firmy...
A naprosto souhlasím, že pořádná spolupráce je to, co GNU/Linuxu chybí...
PecaPospec: Vypadá to pěkně, určitě vyzkouším...
Těmi firmami máš namysli Novell, který akorát zblajzl SuSE a potom Linspire, která se stejně snaží podobat oknům? Ty mě fakt nevytrhnou, máme tu RedHat a jeho RHEL (a taky Fedoru), potom tady máme čímdál lepší Ubuntu,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku se mi popletli řádky, sry :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2asd: ona nejaka nekompatibilita software mezi distribucemi je? tak na svym linuxu mam rozbehane i programy delane prevazne nebo pouze pro cizi distribuce a jde vsechno ok. co se tyce kde a gnome? neni problem na kde spustit gnome aplikace a naopak a co vic...instalacni program vam rekne, co potrebuje, vy to najdete na internetu(treba rpm.pbone.net) a i kdyby jste instalovali na suse fedora balicky, ktere potrebuje ten a ten program, tak vezte, ze vam to pak chodit bude. mozna jen myslite rozdily mezi ppc,586 a 64bit systemy, tam rozdily jsou a ty rozdily pozna i tupec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honza_skypala : "Windows Server (včetně Home Serveru) samozřejmě umožňuje nastavit, kdy se mají aktualizace instalovat, a na rozdíl od XP/Vista umožňuje Server specifikovat nejen hodinu, ale i den v týdnu"
 ... no prave som sa na to pozrel a vedia to aj XPcka, Win2K a Vista predpokladam tiez ... teda to nastavit nielen hodinu ale aj konkretny den v tyzdni ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23> Nahodou, novell se pro linux docela angazuje a rozhodne se neda rict, ze by jen zblajznul suse a ted z toho pasivne vyzival...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bluemoon
Ja som skoro vzdy narazil na daky problem pri instalacii, lepit to balickami nepovazujem za zrovna najvhodnejsie riesenie. Ked ma cloveka cas tak rozbeha skoro cokolvek kdekolvek, lenze prave cas je to co vedsinou nemam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mm2klokan
Mne nemusis rozpravat, kde vsade mozem najst linux, ja programujem pre embeded. Moja pripomienka bola smerovana prave na bezne rozsirenie, medzi beznimi ludmi. V "specialnych" zariadeniach ma linux navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidím, že se tady opět vede diskuse k věci. Jděte se bodnout.
Co kdyby tu konečně někdo napsal něco k věci, ne že bych po tom toužil (na serveru mám lepší - Novell Server 4.01, běží už snad 10 let bez reinstalace jako fileserver), ale zkušenosti z praxe jsou vždycky to nejcennější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows tak max na hry a na praci, alespon nez se mi podari se poradne naucit Gentoo a rozchodit aplikace pod nim, ale co se tyce jednoducheho serveru tak bez debaty Linux, je to levnejsi, mene narocne na HW a mnohem stabilnejsi. Nehlede na to ze existuji jednoduche klikaci distribuce ktere zvladne i ciste win user a k serveru se stejne bude vetsinou pripojovat vzdalene (FTP, samba, printserver etc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lord Helma: Máš absolutní pravdu. Je to tak, všichni tady pletou jen teoretické kecy. Kdo z Vás si Home Server RC stáhl a vyzkoušel? (já ano). Máte akorát spoustu hypotéz, ale zkušenosti žádné.
Administruji v práci již 4 roky 12 Windows serverů a jsem absolutně spokojený. Je to naše korporátní strategie - celkově máme v doméně cca. 700 Windows serverů a 11 tisíc klientských stanic. Já jsem zodpovědný za ČR a SR a to je pro mě těch 12 serverů. Je pro mě absolutně příjemné, že to co dělám jednou dvakrát za rok můžu ve Windowsech naklikat, kdežto rutinní každodenní práce si naskriptuji (a vše ve Windows Serveru lze i naskriptovat nebo spouštět z command line, bez diskuze, kdo nechce klikat, nemusí).
Home Server RC jsem si stáhl a líbí se mi. Je to standardní Windows Server 2003, akorát bez těch pokročilejších věcí, které doma až tak moc využitelné nejsou (např. celá doména Active Directory). Na druhou stranu některé jiné věci, které nejsou v XP/Vista ale ve Windows Serveru ano, jsou i v Home Serveru zachovány, např. IIS umí více sites.
Rozhodně se mi velice na Home Server líbil Remote Desktop, kdy HS může fungovat jako "proxy" pro Remote Desktop na libovolný klientský počítač v síti. A to HS ani nemusí mít public IP adresu. Stačí si ho zaregistrovat Windows Live - pak přes web Windows Live mohu přistupovat na webové rozhraní svého Home Serveru, přes (zdarma dostupný) plug-in z tohoto webového rozhraní provést wake-up libovolného jiného počítače ve své domácí síti a až je naběhnutý, tak opět pomocí tohoto webového rozhraní (tentokrát standardní součást Home Serveru) se Remote Desktop připojit na ten klientský počítač a cokoliv na něm dělat. Celé to běží pouze v Internet Exploreru s RDP ActiveX prvkem, což je default součástí v každých Windows XP, takže dnes v každé internetové kavárně bez potřeby cokoliv dalšího instalovat. Moc hezké.
Co mi korektně nefungovalo, tak to bylo to proklamované zálohování klientské stanice na Home Server. Respektive zálohovalo to, vytvořilo to nějaké soubory na serveru, ale nešlo z toho obnovovat. Nevím, v čem byl problém, možná že klientský počítač byly české XP, nevím. Ale ten Home Server bylo RC a snad to bude v ostré verzi fungovat korektně.
Pochopitelně příjemné funkcionality je tam mnohem více. Jinak Home Server jsou normální Windows, takže na ně lze nainstalovat libovolnou Windows aplikaci. Velmi příjemné.
Rozhodně bych si chtěl pořídit Home Server domů. Ale nechce se mi kvůli tomu kupovat nové železo. Ve skříni mi leží 5 let starý hardware a pokud bych k němu mohl dokoupit za rozumný peníz Home Server, moc by se mi to líbilo. Věřím, že podobně jako s Media Center za relativně krátkou dobu začne Microsoft prodávat Home Server také běžným System Builders jako OEM a pak nebude problém si ho koupit a systém z mixu starších a novějších komponent a tohoto OS postavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle HDR Synology DS-207 Disc Station pro 2x SATA disky s 1Gb lan , dle mého to je nejlepší řešení pro domácnost i malý podnik , řešil jsem to již dávno , a kdo chce linux ať ho má , bezproblémový chod , možnost externího zálohování na USB2 , mód zrcadlení , nebo spojení SATA disků , a co je hlavní koncová cena je daleko menší , dle použitých disků do 15000 ,- Kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honza_skypala: Dik za zajimave info z prvni ruky. Priznam se ale, ze si nedokazi predstavit cilovou skupinu. Vetsina home uzivatelu nepotrebuje Home Server, ale sdilene uloziste dat, takovy domaci NAS, pripadne s rozsirenim pro streamovani medii do ruznych Media Extenderu, Dreamboxu aj. Takze spis vidim prostor pro levna zarizeni typu HDD s Ethernetem a Linuxem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2honza_skypala: Jen tak mimochodem, jaky mass uptime tech widlowsich serveru (predpokladam ze pravidelne zaplatujes vse co nanich bezi)? Pocitam taky, ze ty servery jsou vyuzivany 24/7, takze z toho vyvozuju, ze restarty nehrozi, takze by me docela zajimalo, jak to kombinujes s pozadavkem na zaplatovani.

Spravuju nekolik serveru a o ty tuxovy se na rozdil od tech widlowsich staram jen apt-get update/apt-get upgrade(pripadne alternativa daneho distra). Restartovat sem to nemusel uz ani nepamatuju, kernel totiz menim jen vyjimecne. Uptime bezne 200+ dnu (pak se vetsinou servisuje HW).

Zato na widlich vecne "neco" nefunguje/funguje blbe. Z neznamych pricin po nejake dobe prestavaji fungovat veci ktere dosud fungovaly. Jasne, scriptovat se da lecos, a to totalne idiotsky. Co udelam v tuxovi na jeden radek v jediny roure, musim ve widlich rozdelovat 50ti ifama. O tak nejak "od prirody" pritomnych vecech jako treba perl na slozitejsi veci ani nemluvim. Takze mi nezbyva nez ty widle kazdodene kontrolovat a zjistovat co to je zase za blaboly v logu, o kterych ani M$ nevi co znamenaj (jo, je treba naprosto uzasny kdyz se v logu objevi hlaska typu "uplne selhani disku", nacez clovek po badani ktery HW umrel zjisti, ze proste jen doslo misto).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Tak to tě lituju, já jsem nikdy s instalací neměl problém, akorát jednou u nějaké archivní grafiky jsem musel ručně nastavovat xorg.conf (hrozná práce :D), vtipné je, že na archivní grafice bych si s Windows Serverem ani nešktrl, leda že bych tam šoupl nějakou podobně archivní verzi Windows. To na GNU/Linuxu je to krásné, že stejně špičkový systém funguje na high-end serverech jako na 15 let starých strojích a nepřicházím o žádné funkce...
Lord Helma: Když už si k nám přišel zhodnotit úroveň diskuse, tak si ji aspoň přečti celou, minimálně já jsem se bavil z praxe...
honza_skypala: Doopravdy impozantní funkce, na GNU/Linuxu už pěkně dlouho dobu, ale každý Windowsák se musí patřičně z každé nové funkce od strýčka Billa (kterou samozřejmě vymyslel pouze on a nikde jinde není) řádně udělat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Tie instalacne problemy nie su nic nezvycajne, ked budes instalovat aj iny SW ako novy audioplayer a nie len do posledneho distra tak pochopis. Tiez nechapem preco by nemal ist novy Win na starej grafike, teda otazka je co je stara, ale s 2MB staruckimy ATI kartami som nemal ziadne problemi. A len tak pre tu sradnu sa skusim pohrat s este starsou S3trio.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Ještě mi povídej, že na "starůčké 2MB Atině" ti pojede Windows Server 2008 ;) A věříš že nový "audioplayer" jsem pod GNU/Linuxem ještě nikdy neinstaloval? GNU/Linux má tu krásnou výhodu, že když se vyskytne problém tak ho není problém vyřešit aniž bys musel cokoliv přeinstalovávat, těžce přenastavovat a doufat jestli to vůbec pomůže. Jestli něco v GNU/Linuxu nejde tak to jde s větší snahou, ale jestli něco nejde ve Windows, tak máš smůlu a můžeš si jít stěžovat leda tak na Hlavní nádraží nebo se modlit a ono to možná pomůže ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
1) S ohladom na to, ze serverove dosky su povedsine osadene len 2D VGA cipmi s par MB videoRAM, tak si nemyslim ze Win server 2k8 bude pozadovat daky extra graficky HW, tym by si MS dokonale poistil len velmy pomale rosirenie svojho systemu.
2) Audio player nebol nebol najlepsi pripad, ale su SW produkty, alebo aj drivery pre HW, ktore daju na par dni prace aj ludom co vedia o linuxe ovela viac ako ja. Tu ze mame na firme skoro na kazdy HW vlastny driver nie je z presvecenia, ale z nutnosti(nie vzdy sa da vybrat HW podla toho ake su k nemu drivery, vlastnosti samotneho HW vzdy prevazia SW).
3) Trochu mimo temy, ale neda mi to skoro kazdy SW co na svojom PC pouzivam je open source, ale mnohe existuju len pre Win co ma dost udivuje, lebo taky audio player nemoze byt problem napisat multiplatformovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jjjjj: 24/7 nepotřebuji. Jsme normální obchodní firma, kde lidé přes noc spí. Takže mezi řekněme 20:00 a 6:00 si můžu se servery dělat cokoliv (včteně restartování). V sesterských firmách, výrobních fabrikách, kde mají 24/7 požadavky, se to řeší clusterem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23: Windows Server má na grafickou kartu nárok pouze "jakákoliv VGA grafická karta", takže klidně stará 2MB. Nedělá mu vůbec problém jet v 640x480x16 barev. Pokud nevěříš, stáhni si klidně Windows Server 2008 beta a uvidíš, že to krásně běží. Navíc Windows Server 2008 má i novou "Core" edici, která jede jen v textovém režimu (sice nevěřím, že to bude někdo používat, ale je to k dispozici).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23: Víš, ono velmi často vůbec nezáleží na tom, jestli někdo má něco lepšího, ale jestli to dokáže prodat (míněno prosadit). A to je u Linuxu extrémně slabá stránka věci. Já nikde netvrdím, že to nebo ono Linux nemá. Ale zkusil jsem si Windows Home Server a ty vlastnosti, které to má, jsou tam automaticky hned po instalaci, fungují a velmi jednoduse se ovladaji. Když jsem si nainstaloval Ubuntu, zjistil jsem, že je tam program na RDP připojení, ale bylo to jen GUI, které mi po vyplnění všech parametrů vypsalo "rdesktop není nainstalován". Možná, kdyby mi to nabídlo tlačítko "nainstalovat", tak bych to zkusil, ale takto jsem to zabalil.
To je něco, co strycek Bill umi perfektne. To samozrejme plati nejen v pripade Billa a Microsoftu, ale i v jinych oblastech, viz napr. technicky dokonalejsi BetaMax a vitezne VHS. Proste vubec nezalezi na tom, jestli je neco technicky dokonale nebo jestli to ma nejakou funkci uz hodne dlouho. Naopak, zalezi na tom, jestli se to na trhu dokaze prosadit. Drive lide neverili, ze se dokaze prosadit SQL Server (dnes cca. 50% market share) nebo IIS (dnes pres 30% market share). Microsoft ma spoustu zkusenosti s pronikanim na zdanlive obsazene trhy a dokazu si predstavit, ze i v tomto pripade muze byt velmi uspesny.
Kdysi jsem měl Amigu a rozplýval se nad její technickou dokonalostí. Později jsem ale začal přicházet na to, že tam kde si uživatelé Windows mohou vybírat z desítek aplikací, mám já na výběr jednu nebo dvě a pokud nepracují tak, jak chci, tak mám smůlu. Už v roce 1996 jsem psal diplomku na Linuxu (interpret jazyka Forth). Myslím, že zkušeností s Linuxem mám víc než dost. Asi právě proto nyní používám Windows.
Kolik je ti roků? Mě je 34, mám ženu, dvě děti. Chci, aby věci fungovaly napoprvé a ovládaly se pokud možno intuitivně tak, abych nemusel studovat manuály. Raději jdu s rodinou ven hrát fotbal, než studovat to či ono. A právě toto mi mnohem lépe splňují Windows.
Domnívám se, že až budeš stejně starý (zkušený) jako já, budeš mít na svět a na Windows vs. Linux obdobné názory jako já. Kupodivu má je drtivá většina mých spolužáků z informatiky z vysoké školy.
Jediné, v čem je Linux nyní zajímavý, že specialistů na Linux je jako šafránu a mohou si diktovat vysoké ceny za své služby :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

honza_skypala: Mozna kdybys misto Ubuntu zadarmo hezky ZAPLATIL za nejakou enterprise edition nebo linspire, bylo by to trochu "intuitivnejsi". Jestli ne ted, tak za par let urcite, protoze tohle uhlazovani muze na linuxu udelat kdokoliv, takze uz ho peknych par firem dela. Mas smulu ze jsi skoncil v generaci, pro kterou linux nestihnul byt dostatecne uzivatelsky privetivy ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASD_: Ad bod 3 - taky mám většinu programů opensource (pro ty kdo to ještě neví, tak mám na desktopu Win XP - jednoduše proto, protože GNU/Linux ještě pro desktop natolik nedozrál aby mi stálo za to přecházet a taky samozřejmě hry, provozovat na GF8800GTS GNU/Linux by bylo směšné ;)), takový Firefox, OpenOffice.org jsou multiplatformní, nadruhou stranu spousta jich není (to je pravda a je to škoda), jenže zase nejsou natolik kvalitní, že by se pod GNU/Linuxem nedala najít náhrada...
honza_skypala: To máš pravdu, vždycky to musíš umět prosadit, vychválit a prodat, já se ale bavím o tom kdo byl první... Základní problém Windows je právě jeho unifikovanost, klikatelnost, "jednoduchost" a na to jednou všichni dojedete. Ve Windows se objeví díra a padají masy počítačů, vzhledem k tomu že u GNU/Linuxu by se dalo říct "co stroj to unikát", tak toto nehrozí. Těším se až vyjde nějaká nová verze Windows Serveru, která bude umět ovládat ledničku, zámky u dveří, ventilátor, atd - no potom přijde jeden milý hacker, který objeví drobnější dírku, celou tuhle infrastrukturu (která bude všude stejná napadne a bude tak úžasně "user-friendly") shodí nebo zneužije. Uvědom si tu hnusnou závislost na jedné firmě, co budou tyhle masy počítačů dělat když bude mít MS problémy? Co budou dělat když MS zkrachuje, když nebude žádná podpora? Tohle u otevřeného kódu nehrozí. Co si ty hordy pomatených Win klikačů počnou, až někdo objeví díru, zneužije ji a ono "nepůjde kliknout"? Serverové operační systémy nepotřebují být blbuvzdorné, copak je má ovládat blbec nebo administrátor? A taky dokud někdo nepozná sílu Shell (a SSH)tak bude pořád mlet o nějakém klikání, tlačítkách, zaškrtávátkách, blikátkách a ostatních blbostech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

happymaster23
Ano ku vsetkemu SW mozes najst alternativu, ale programy ako miranda, foobar, alebo virtualDub mi dost prirastli k srdcu a ziadna alternativa mi tak nevyhovuje.
Ano linux ma bezpecnostnu vyhodu v tom, ze co stroj to original, ale to je zaroven aj jeho hlavny problem v boji proti MS. To ze MS tlaci svoje standardy(bez ohladu na ich kvality) dava firmam iste zaruky, ze pre dany produkt bude odbyt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> happymaster23 : A teď tu o Karkulce, kdybych směl prosit. Btw: je vidět, že jsi zvyklý uvažovat v malém, ale až jednou uvidíš opravdu rozsáhlý systém, pochopíš, že nejen že je právě unifikovanost velmi podstatným plusem (pokud tedy nemiluješ administraci tisíc tříset osmdesáti šesti "unikátů") a přesně naopak toho co tvrdíš - i servery musí být co nejvíce blbuvzdorné.

Zatím ti přeji hodně zábavy s laděním tvého Lunixu. My ostatní holt musíme pracovat a rádi vyděláváme peníze ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao-> by ma zaujimalo, ako spravuje google tych svojich 500000+ neunifikovanych linux serverov. Jasne, ze firma s 6 pocitacmi si hodi na server windows (najlepsie nejaku desktop verziu...), kde im to nainstaluje sefov synator, ale aby sa hrabal v nastaveniach servera obsluhujuceho podnikovu siet so stovkami klientov nejaky admin, co potrebuje blbuvzdorny interface, lebo si nevie zapamatat ani tych par prikazov, akoze sory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: Typická Win lama, GNU/Linux neviděl ani z dálky a už má hned jasno, že? Většinou jeden rozsáhlý systém spravuje jeden tým lidí a ten si věci dělá po svém a pořád stejně, proto jsou všechny stroje naprosto stejné, není problém si napsat pro vše skripty, používat CRON a server se díky SSH ani nemusí vidět (ve které verzi vůbec toto Win Server uměl?) GNU/Linux to uměl od začátku (sice dřív to byl telnet)... Právě správa rozsáhlejší farmi je díky GNU/Linuxu mnohem jednodušší... Jestli u vás ve firmě spravuje servery blbec, tak vám fakt nezávidím. Admin musí být člověk, který přesně ví co dělá, proč to dělá a jak to udělá. Pokud to ví, tak mu různé blbuvzdorující funkce jenom překáží.
A mimochodem, na GNU/Linuxu není co ladit, jednou vše nainstaluješ a ten stroj běží den, dva, týden, měsíc, rok... Já ti zase přeji hodně zábavy s restarty tvých oken ;). Veškeré nové balíčky (kromě jádra) nainstaluješ bez restartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mel bych pro zkusene jeden BFU dotaz. Rad bych do sveho domaciho serveru nahral nejaky OS s potrebnym SW add-onem ktery by mi umoznoval koukat na filmy ulozene na serveru a na televizi via DVB-T z kterekoliv stanice v siti (ruzne programy zaraz)

Hlavni pozadavek je aby se to dalo nejak inteligetne nastavit (a nemuselo se toho nastavovat moc)

Pak jeste takovy nenarocny pozadavek... aby se vsechny disky na serveru tvarili jako jeden celek s tim ze kdyz jeden odejde nevezme to sebou vsechny data (tj ne raid, ne pridavny disk na zalohovani)

Existuje vubec nejake user friendly reseni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JohnnyELF @ 85.160.0.120 - středa, 5. září 2007, 11:48
pro přehrávání filmů po síti použij VLC player.
 
pro zajištění bezpečnosti dat na pevném disku použij RAID 1 (což je zrcadlení - obsah jednoho disku je neustále kopírován na druhý disk - velmi vysoká bezpečnosti). jinak nechápu co ti vadí na RAID? HW řešení je bezpečnější než SW. Mimochodem ne že bych nevěřil v tomhle MS ale pokud by ti odešel systém tak dokud ho plně nezprovozníš tak nemáš k těm datům přístup což je docela nevýhoda oproti HW řešení (samozřejmě když ti odejde řadič máš opět problém ale to je méně pravděpodobné). A nic složitého na tom není prostě zapneš RAID 1 v BIOSu nebo to udělá nějakej tvůj kamarád a pak už se o nic nestaráš. pokud ti jeden z disků odejde tak na to budeš upozorněn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.