Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows Insider hlásí přes 18 milionů registrovaných uživatelů. Patříte mezi ně?

"Které funkce postrádáte ve Windows vy?"

Pouzivanie dekadickych prefixov v dekadickom zmysle, pretoze na binarny zmysel tu mame binarne prefixy. Otazne je co taka typicka lama BFU rozchodi skor: zazracne male novo-objavene "i" v kiB, MiB, GiB, TiB alebo zazracne zvacsenie kapacit ulozisk, niekde v nejakom pohlade a nejakom okne o 2,4%, niekde o 4,8%, niekde o 7,3% a niekde o 10% (TB vs. TiB).

Je absurdne aby (hlavne pre lamu BFU) pri 16 TB = 16 000 000 000 000 bajtovom disku Wokna ukazovali 14,55 tzv. "TB" ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik bude tech, co najednou zjisti ze formatovanim se kapacita disku nemeni, ty rovnou porazi, ze zili v jakemsi Matrixu kde verili nesmyslu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win nepoužíva kiB IMHO z dôvodu kompatibility/historického dôvodu, resp. aby W10 neukazoval 1 kiB a Win Vista a staršie 1 kB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vymluva. Muzou vydat zaplatu ktera to opravi. Microsoft ma vubec kliku ze maj blue-screen a ne black nebo white :)) to by uz updatovat museli i kdyby to bylo 30 let stary!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows 95 - Vista by mali vydať záplatu? Na Win ME už nejdú ani aktualizačné servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo mi chýba vo Windows? :-D

Hlavne oprava bugov. V prvom rade by mohli opraviť ten hnusný klávesnicový bug, kedy sa miešajú klávesnice aktívne prihláseného pužívateľa a prihláseného no neaktívneho užívateľa.
Vo výsledku to vyzerá takto: https://imgur.com/a/tSZlePJ
Mám v systéme ako užívateľ nastavené 2 klávesnice: Slovenské qwerty a Americké qwerty. Ak sa prihlási manželka (Slovenské qwertz) a miesto odlásenia len prepnem účet, objaví sa mi občas jej Slovenská qwertz klávesnica a neviem ju zrušiť. To že si každá appka "pamätá" svoje nastavenie klávesnice je čisté zúfalstvo. Ak si prepínam klávesnicu, tak určite nie v kontexte aplikácie ale v kontexte systému.

Čo sa týka funkcií, bolo by fajn aby *všetko bolo inštalované voliteľne*. Metro (modern) aplikácie, MS store, všetky tie predinštalované "dôležité aplikácie" (rozumej sračky) ako Candy crush, 3D tlač, 3D paint, XBOX... načo to komu je v základnej inštalácii systému?

Dobrá funkcia by bola aj možnosť pracovať s virtuálnymi plochami, alebo pracovať v rámci plochy jedného monitora (minimalizácia všetkých okien len na jednom z monitorov a pod.), možnosť zamknutia ikon na mieste tak aby to fungovalo pri zmene rozlíšenia.

Základom slušného operačného systému by mala byť plná kontrola na komunikáciou systému s okolím a vonkajším svetom. Čiže je nutné mať možnosť nastaviť odosielania akýchkoľvek informácií, či už diagnostických alebo telemetrických, špehovacích sračiek...

Ďalšia kapitola - logy Windows. Je to jeden obrovský bordel, v kontextoch sa nevyzná ani divá sviňa, no asi je nereálne čakať, že by v tom MS upratal. To sa ani nedá už z návrhu - napr. sec alerty majú kontext pokusu appky najprv pomocou neautorizovaného prístupu (čo vyhodí sec alert) a ak tento pokus zlyhá, použije sa autorizácia... choré.

No a nakoniec by nebolo odveci, keby mal windows konečne správcu zdrojov/balíkov, niečo ako repozitáre v Linuxe. Mala by existovať jedna systémová služba, ktorá by zabezpečovala updaty aplikácií (stiahnutie, inštaláciu, reštart služieb/aplikácií). Táto správa repozotárov pre apky, drajvre a firmware by mala byť spravovateľná pekne z jednej služby s možnosťou plnej kontroly usera nad tým, čo sa má inštalovať/updatovať a kedy. To čo je tam teraz, je bordel, kde každý SW balík má v "lepšom" prípade vlastnú systémovú službu, ktorá má na starosť aktulizáciu SW, v tom horšom prípade sú aktulizácie "riešené" systémom, user - staraj sa sám. V tom najhoršom prípade tam jebnú widle svoj ovládač bez opýtania.

Nebolo by odveci aby sa windows už konečne správal ako plnohodnotný sieťový OS a umožnil prácu viacerým užívateľom naraz tak, ako to vedia serverové edície alebo Linux už od jeho začiatku.

Zoznam je prakticky nekonečný... no trochu sa mi uľavilo. Snívajme ďalej.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Že nejde práce více uživatelů najednou je obchodní rozhodnutí, technicky to i desktopové Win umí, jenom to mají zadisablované (prostě MS chce peníze)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne ty klavesnice nesnasim taky. Ono se to dokonce micha, kdyz se ten neaktivni uzivatel odhlasi a pak se prihlasi jiny.
Uz me to sere pres 2 roky, od zacatku Windows 10 to funguje blbe.

Vzdycky, kdyz se prihlasi na PC dvcera, tak pam ma ja v seznamu klavesnic jeji klavesnice a misto mych 2 klavesnic (CZ - QWERTY a ENG) tam mam 3 nekdy i 4 ( CZ QWERTZ a nekdy tak skoci i jina)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Dobrá funkcia by bola aj možnosť pracovať s virtuálnymi plochami

Mozna mame na mysli rozdilne veci, ale virtualni plochy ve W10 jsou - Win + Ctrl + D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co v tej Indii s těma Windowsama dělají, ale ty klávesnice mě sejří už delší dobu.
Jmenovitě toto:

Na desktopových Windows mám standardně klávesnici
• ENG - Anglické (Spojené Státy) [výchozí]
• CES - České (QWERTY).

Tak tomu je, dokud se nepřihlásím na tento stroj přes vzdálenou plochu. A i když na stroji, ze kterého se přihlašuji, mám úplně to samé, stejně se mi vždycky do seznamu přisere
• CES - České
- tedy klasická QWERTZ pro paštiky ;-)
A sranda je, že když si zobrazím Jazykové preference, kliknu si na Čeština a dám Možnosti, vidím tam jen České (QWERTY). Tu paštikářskou QWERTZ tam ani nemám, abych ji mohl vylifrovat.

No, takže co udělám: jako největší debil si tam tu paštikářskou QWERTZ přidám (Přidat klávesnici - České (QWERTZ) a v zápětí ji odstraním (klik na ni a Odebrat). A v tu chvíli konečně zmizí.

Tohle, kdo vymyslel, by zasloužil zasunout za předkožku Trinidad Morugu Scorpiona přeříznutou vejpůl.
Blbý je, že už nepomáhá ani úprava registru (Google "IgnoreRemoteKeyboardLayout").

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je příjemný vidět, že netrpim jako zvíře sám :D dík za tip s přidánim/odebránim, to mě nenapadlo sakra :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální plochy jsou tam už nějakou dobu, magická klávesová zkratka Win+Tab

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale mohli ich pripnúť ako 4x štvorček ako to má Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to nejsou virtuální plochy v pravym slova smylu, pokud si správně pamatuju, tak tam nemůžeš mít na různých plochách rozdílný ikony atd. Tím pádem pro mě naprosto nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas asi se všim, ty klávesnice to bych vždycky rozmlátil monitor, zrovna teď sem měl v práci novou kolegyni, co mi pracovala na kompu, sem zvyklej na EN a CS klávesnici, mezi kterýma přepínám, ale od tý doby tam mám třetí ENG-CS variantu, na kterou se pomocí ALT+SHIFT vždycky přepnu a napíšu nějakou kravinu. A samozřejmě se toho nejde zbavit.

Vyjmenoval bych další věci, například hroznej bordel a nekoncepčnost v nastavení, Settings podoba se neustále mění, člověk neví kde co hledat a když něco vygoogluješ, hrozí, že to už je zase jinak takže návody hrozně rychle čpí, některý nastavení jsou nesmyslně rozházený na víc místech, do toho ještě Control panel, některý nastavení fungujou tak napůl, třeba mě na přihlašovací obrazovce ukazuje datum v US regionálnim formátu místo nastavenýho CS formátu a takovejhle nedodělků bych našel bambilion.

Dalo by se navázat podporou vyšších DPI, glitche a nedodělky v podpoře více monitorů, už dlouho trvající nekompatibilitou Virtualization Based Security, která potřebuje Hyper-V, s zároveň instalovaným VMWare/Docker/AMD Ryzen Masterem apod. (VMWare v nový verzi už by teda mělo být kompatibilní, ale má to porodní bolesti), prastarý omezení na velikost PATH proměnný, atd atd atd, prostě Windows nemaj kormidelníka, kterej by tomu dával jasnej směr a trochu zapomněli, že operační systém by měl mít totálně vyladěnej základ pro každodenní používání, až pak bych dělal věci jako VBS.

Chyby ani nezmiňuju, s každou aktualizací se bojim co se kde změní k horšímu a přestane mi fungovat, mam štěstí, že mě v posledních aktualizacích nepotkaly BSOD, výmaz souborů na disku apod., ale různý glitche ve start menu a vyhledávání atd. už jsou pro mě Win aktualizační kolorit, což je smutný.

Abych jen nehanil tak zmíním novou snahu mít ve win KONEČNĚ balíčkovací systém ( https://github.com/microsoft/winget-cli ), tudíž se možná jednou konečně dočkam toho, že nahradim Chocolatey. A KONEČNĚ existuje náhrada příšernýho terminálu ( https://github.com/microsoft/terminal ) a i když bych taky našel spousta problémů, snažim se je zatim brát jako dětský nemoci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------ ------------------
"miesto odlásenia len prepnem účet" - a tam bude asi zakopany pes
najlepsie je mat PC/NTB kazdy sam pre seba, dnes je to lacne jak jogurt - davno su prec casy spred 1/4 storocia ked novy PC stal 6 mesacnych platov a novy NTB 24 mesacnych platov, dnes low-end entry PC aj NTB stoji 2 tyzdnove platy
------------------ ------------------ ------------------ ------------------

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A napadá tě, proč teda Windows umožňuje přepínání uživatelů? Doby, kdys měl PC sám pro sebe, skončily s DOS-based Win9x. Tohle je prostě bug, za kterej by někdo zasloužil... to už jsem říkal :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> najlepsie je mat PC/NTB kazdy sam pre seba, dnes je to lacne jak jogurt

To vážne? :-D Aj firemný server by mal mať každý zamestnanec vlastný ak je tam Windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by úplně stačilo, aby to bylo stabilní a aby z toho ty fíčury šly aspoň odinstalovat, když už se to na ně neptá při instalaci :) Na co mi je cortana nebo edge...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na nemožnost odinstalovat krávoviny z Windows já nadávám prakticky od dob Windows XP. Něco se dalo pořešit úpravou nějakých INI souborů, ale čím novější Windows, tím horší. Ještě donedávna šlo přes úpravu registru a dism čistě odinstalovat Adobe Flash (takže to pro něj ani nestahovalo aktualizace). Od nověšjích desítek už to tímto způsobem nejde a nepřišel jsem zatím na to, jak ho odtud co nejlépe a nejefektivněji vyházet. Přitom je to mrtvá technologie, nechápu, proč to tam MS furt sere.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy, kto ma Windows 10, je tak trochu svojim sposobom Insider...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nema tam byt spise slovo Outsider? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tato odpověď mě napadla na onu sugestivní otázku z titulku článku. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé, že aj keď som sa prihlásil do Windows Insider programu pred 29.7.2015, mohol som prejsť na stabilný build. Myslel som si, že už musím používať len Insider, ale nemusím. Alias W10 Pro zdarma.
W10 by mohol konečne prestať vnucovať používanie hesla po zobudení. Toto som nastavoval už asi 10x, ale aj pred nejakým dňom mi to zase vnutil a to ani sa OS neaktualizoval. Ako hovori RayeR: "velký Bill ví co je pro uživatele nejlepší". Síce to vyznieva ako sranda, ale fakt mám pocit, že MS si myslí, že isté veci v OS musia byť podľa neho.
S tými klávesnicami som mal problém aj ja. Musel som pridať SK qwertz sa mi zdá, potom odobrať a až tak som mal potom len tie 2, ktoré som chcel SK qwerty a EN qwerty.
Škoda, že už sa Win nepýta čo chcem mať v OS. Starý RedHat sa pýtal na toľko súčastí, že BFU musel dostať záchvat strachu - bol problém sa rozhodnúť čo pridať (pri inštalácii) a čo nie, lebo možností bolo strašne veľa. Win 9X sa toho veľa nepýtali, lebo nebolo čo (max či chcem WordPad, kalukačku, IIS, Win player...). Dnes by bolo čo (ne)vybrať, ale nie je možnosť. MS sa bojí, že by BFU sa nevedel rozhodnúť či chce Sagu, budíky, Fotografie, EDGE, Groove, Počko, Poštu, Váš telefon, Vystrihovanky, Xbox, 3D builder, Camera, Zune music, Photos, Sound recorder, MS Store, Win Maps, People a úplne nezmysly ako BingNiečo?
Ako písal Patrik, repozitáre by boli fajn. Tiež by som ich privítal.
A čo mi nechýba je upgrade 2x za rok. Ešte, že mne osobne ho MS nevnucuje tak často (do 17.3.2019 1607 /avšak pokusy o upgrade boli, len s chybou/, potom do 25.9.2019 1803 a odvtedy 1903).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte jedna vec mi napadla. NumLock po odhlásení sa vždy vypne :-/ Serie to ešte niekoho iného okrem mňa? :-}

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Akoze, ked sa opat prihlasis vypnuty? Alebo na prihlasovacej obrazovke? Oboje OK.

Pre to druhe :
HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard -> InitialKeyboardIndicators = 2
ale toto plati uz neviem ako dlho snad od Win2K ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Super, zdá sa že to funguje OK.
Ja som sa o to snažil pomocou https://github.com/Disassembler0/Win10-Initial-Setup-Script/
s hodnotou 2147483650:
Set-ItemProperty -Path "HKU:\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard" -Name "InitialKeyboardIndicators" -Type DWord -Value 2147483650
https://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system#zap...

Evidentne je pre mňa lepšie dať tam hodnotu 2, dík za info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, InitialKeyboardIndicators = 2 zatím zaplaťpámbu stále funguje (jak dlouho už? Minimálně od Windows 2000, možná iá NT4, ne-li dřív, ale dřívejší NT-kernel-based Windowsy jsem nepoužíval, první byly až NTčka).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nefunguje v případě dualbootu a Win10. Nevím, jak to spolu může souviset, ale u mě to přestalo chodit u Win7 po dualbootu s Win10, na jiném počítači to nechodí u Win10 po dualbootu s blbým DOSem. Po rebootu OK, po vypnutí PC a novém najetí prostě numlock vypne, přitom při startu problikne. Před Win10 to chodilo bez problémů, ani nebylo potřeba nic do registru dopisovat, stačilo zapnout numlock a rebootnout z přihlašovacího dialogu a wokna si to zapamatovaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne vo Windows 10 chyba ten Operačný systém.
Tie feature sú mi na nič keď nemám manažovateľný OS

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vlastním AMD 3700X, takže jako první věc, co mi nejcitelněji chybí je pořádný scheduler procesů mezi jednotlivými jádry.
Z věcí pod pokličkou - MS už léta stagnuje co se týče souborového systému. NTFS je tu s námi řadu let a sice slouží dobře, ale je poněkud trapné, když si koupíte flash a musíte ji reformátovat, protože se MS neuvolil k free šíření tohoto FS. Že dnes existují i pokročilejší FS, jen vypovídá o stagnaci uvnitř firmy. A pamatuji-li si dobře, tak už dob W95 naříkají programátoři na práci s registry, kde je také výrazný prostor ke zlepšení.
Z pozlátka - tam bych ocenila hlavně návrat nabídky Start z Win7, možnost její důkladné úpravy po vzoru free i placených alternativ. Návrat složky se zástupci v nábídce start (odstraněno tuším ve W10 1803), návrat panelu rychlého spuštění (naposledy ve Vista).
A pak věci tady již zmíněné, možnost vybrat co všechno instalovat a možnost to odinstalovat, nástroj a možnost vytvořit instalační image s nejnovějšími aktualizacemi bez složitého skriptování a ruční rekompilace install.wim

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> NTFS

Tak v nekterych edicich mate ReFS, i kdyz to umi 50% toho co meli naplanovane. Ale existuje a funguje (pry :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale v roce 2017 stalo uživatelům Windows 10 PRO, z nichž si někteří koupili PRO právě kvůli ReFS, tohle:
https://cdr.cz/clanek/microsoft-odstrani-podporu-refs-ve-windows-10-pro

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vlastním AMD 3700X, takže jako první věc, co mi nejcitelněji chybí je pořádný scheduler procesů mezi jednotlivými jádry."
ukaz mi prosim benchmarky, pozorovania, testy a ine dokazy podporujuce tvoju domnienku o tom ze to nefunguje spravne
potom mi ukaz aj provnanie ze ked to funguje spravne vs to co mas ty, nespravne

"- MS už léta stagnuje co se týče souborového systému. NTFS "
ukaz mi prosim benchmarky, pozorovania, testy a ine dokazy podporujuce tvoju domnienku o tom ze NTFS ti nestaci a mas tvoj konkretny use case a workload kde naozaj NTFS nefunguje spravne alebo ma zly vykon.
potom mi ukaz aj provnanie ze ked to funguje spravne vs to co mas ty, nespravne

"návrat nabídky Start z Win7"
Takze zahodit mnohonasobne lepsi start w10 jen preto ze to proste nebolo pochopene. ze sa tam da zobrazit viac veci a usporiadat prehladnejsie nez ten w3.1 dogma shit co tam bola pred tym. EH OK.
Moj start obsahuje 70ikon a presne viem kde ktora je a kedy ju potrebujem. Na ploche neni nic. Ale bééé microsoft bad. To je to iste jak bekat nad tym ze libreofis ma lepsi interface nez ofis2019. Ehehe.... Ne. Proste boomers.

"návrat panelu rychlého spuštění (naposledy ve Vista)."
to sa tam da dat nazad, staci poguglit, na 7som to mal, na 10 to ani netreba riesit, je to k nicomu, pretoze mame mnohonasobne lepsi w10 start ktory tu funkcionalitu vstrebava do seba.
https://lmgtfy.com/?q=quick+launch+windows+10

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

a) článek zde k tomu již řekl mnohé: https://diit.cz/clanek/nejlepsi-jadra-v-ryzen-master-nemuseji-byt-nejlep...
b)Umí NTFS zabránit/omezit poškození souborů? Vzhledem k tomu, že má audio/video/herní sbírka má přes 5 TB, spolehlivost je pro mne důležitá. Od r. 1993 kdy se zrodil NTFS vzniklo 59 souborových systémů (dle en.Wiki), jen za poslední desetiletí jich bylo 10. Jedinné na co se MS zmohl bylo ReFS v r. 2012 a ještě se z něj nedá ani nabootovat.
c)Pro mne je výchozí start z W10 nepoužitelný kočkopes, který se nedá v případě nouze plně ovládat klávesnicí. Ráda si pošteluju nabídku podle svého.
d)nemusím googlovat. Been there, done that, got the t-shirt. Nicméně sere mne to nastavovat po každé zatentované reinstalaci windows. Využívám nadále, vejde se tam víc než tři ikony bez trvalého zaneřádění celé spodní lišty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ohledně Flashek bych než NTFS doporučil spíše exFAT, protože dnes už je široce podporován (včetně Linuxu).

Nabídku Start jsem se již naučil nepoužívat - a to už od Win7, kdy nejrychlejší postup je mít nejčastější programy vytažené do rychlého spuštění (nebo do "kostiček" u Win8/10) a zbytek hledat psaním názvu programu. Je to paradoxně nejrychlejší řešení, zejména pokud člověk sedí u cizího PC.

Mě osobně sere nejvíc nemožnost jednoduché a plnohodnotné customizace defaultního profilu bez použití SW třetí strany. Aktuálně používám Defprof (https://www.forensit.com/downloads.html) v kombinaci s předchozím klasickým odebrání výchozích appek pomocí powershellu, který řeší většinu problémů se zákazy MS ohledně toho, jaký přehrávač nebo prohlížeč obrázků má uživatel "vhodněvýhodněalehlavněpovinně" používat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám to s tou registrací v Insideru podobně, jako píše autor v článku. Kdysi jsem se registroval, takže mám jednu licenci takto vysoutěženou vázanou na nějaký ten „inco-gnito“ MS účet, ale už jsem to nepoužil, ani nepamatuju. Mám jiné věci na práci než dělat alfa-testera Microsoftu (stačí, že všichni děláme beta-testera).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako som písal - ak ide o Insider zpred 29.7.2015, je možné používať stabilný build akoby OS bol riadne kúpený. A aktualizácie sa dajú zablokovať, tak nie je nutné robiť žiadneho testera. Ja nové buildy odmietam z princípu a keď som upgrade-oval, tak po takom čase, kedy mal MS daný build vyladený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě by mi stačilo pár věcí, před Win 8/10 normálních. Aby se systém choval jako LTSC verze a neotravoval každý půlrok s updatem, který nepožaduji. Plně konfigurovatelný Windows Update. A StartMenu z Win7...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je tahle debata zbytečná, MS je tím pánem, kdo říká, jak to bude. A je úplně jedno, co chtějí uživatelé. Ostatně, většině je to šumák, prostě si zvyknou, přizpůsobí se. O nějaké ochraně osobních dat už dneska vůbec nemůže být řeč. A ani nemusí (ze stejného důvodu). Ve Win10 bych chtěl klasickou Nabídku Start (tu mi zatím dává naštěstí Classic Shell), možnost odinstalovat balast, který nechci, a nainstalovat jen to, co chci. Ale jak jsem psal, to se nestane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čo ak ten Indián prečíta práve túto diskusiu? Nikdy nevieš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsme snad vsichni uzivatele win 10 ;-? já naivně myslel, že jsem někde při instalaci win 10 v podmínkách napsáno osmičkovým písmem přehlídl, že se účastním taky ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.