Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows XP v češtině

Windows XP logo
Počeštěné Windows XP se začnou prodávat až 1. prosince, ale Vlastislavovi se už dostaly do rukou. Pojďte se s námi podívat na to, jak budou vypadat a co si o nich Vlasta myslí...

Kapitoly článků

2.  Windows XP v češtině

Zajímavou vlastností je možnost náhledu do adresáře bez otevření příslušného adresáře, zní to šíleně, ale je to možné. Když si otevřete Tento počítač, svůj disk a pak myší ukážete na nějakou složku v které je obrázek tak se zobrazí v horní části okna. Nevýhoda je, že všechny složky na příslušném disku vidíte jen v jedné řádce dole a špatně se v nich listuje.

Hodnocení:

Nový systém postavený na jádře win2000, což znamená že si sebou nese i většinu jejich neduhů. Což znamená především problémy s ovladači. Sice se výrobci snaží a tuto mezeru co nejrychleji zaplňují, jenže s přístupem M$ k ostatním výrobcům SW se nelze divit, že první verze SW málo kdy fungují tak jak mají a většinou po naistalování vidíme nechtěnou BSD (Blus Screen of Dead = Modrá smrt). Můj případ s ovladači pro Creative Live! 3.0, kdy devldr32.exe zabíral 99% CPU a s PC se nedalo dělat :-( Ale standartní odinstalovat a naistalovat pomohlo. Tento program běží hned 3x (user, local a network services) a při vypínání PC se občas nevypne korektně a musít ho ručně "killnout" a tím se vypínáním PC prodlouží někdy až o 5minut :-(
(pozn. Petra: nyní je již od Creative k dispozici LiveWare přímo pro Windows XP, to už by snad mělo běhat bez problémů, stahnout si ho můžete i od nás)

Pro koho jsou:

Nové winXP mohu doporučit uživatelům win95, win98 a winME v těchto případech je to mílový krok kupředu. Uživatelé win2000 s upgradem chvátat nemusí, nové winXP proti win2000 nenabízí žádné převratné změny, kromě nového skinu a opravených chyb, které stejně řeší ServicePacky 2 a 3.

Výhody:

  • stabilita (oproti win9x)
  • nové prostředí (ikdyž jak komu se bude asi líbit)
  • dá se přejít ke starému vzhledu windowsů

Nevýhody:

  • 1,1GB na disku (po mirné opravě inf souborů a smazání nepotřebných adr. "jen" 680MB takže asi jako win2000)
  • aktivace :-) (případ sám pro sebe)
  • málo nových ovladačů pro HW
  • některé SW nejdou ani naistalovat nebo po naistalování nechtějí chodit
  • špatná podpora ASPI driveru (= pro CDRWin je třeba vyzkoušet různé verze ASPI driverů až najdete ten správný který funguje pro Váš PC) (pozn. Petra: podpora ASPI je úplně stejně "dobrá" jako u Windows 2000 a NT4, ostatně u Win9x také nebylo Microsoftí ASPI rozumně použitelné)
  • nemožnost grabování videa do PC (na jednom PC to funguje na druhém ne případně to jede a po čase už ne, případně obráceně) {grabování podporuje jen WMPlayer a ten grabuje jen do WMA}
  • defldr32.exe (co má dělat mi je záhadou)
  • DivX (se špatným kodekem jedou filmy vzhůru nohama) (pozn. Petra: to ostatně ve Windows 2000 také - a je to záležitost i driverů videokarty)
  • nefunguje v nich hra Pokemon Play It 2

Oficiální popis winXPcz je na stánkách: www.microsoft.com/cze/windows/xp

Kapitoly článků
2.  Windows XP v češtině

Diskuse ke článku Windows XP v češtině

Žádné komentáře.