Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GameStop: Na Xboxu 720 nepoběží bazarové hry, bojkotujte jej

Mrkvosoft je v tomhle případě sám proti sobě. Pokud zarazí bazarovky, hráči nebudou mít tolik prostředků na útratu, tím pádem i prodej nových her poklesne a to výrazně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steam takhle funguje uz roky. Cena her je nizsi, protoze odpadaji naklady na distribuci. Navic lze casto vyhlasovat ruzne akce a slevy, takze hry prijdou na par dolaru a nekdy jsou i uplne zadarmo. V takovem prostredi postrada prodej bazarovych her v podstate smysl, i kdyz porad se to nekdo snazi provest prodejem uctu (coz neni povoleno).
Na tablety a smartphony se take moc bazarovyh her neda poridit a neprijde mi ze by to nekomu vadilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajímavost, za digitální verzi Diabla 3 u Blizzardu zaplatíte 60 E, zatímco krabicová verze je na Amazonu k dostání za 40 E, tzn. krabicová verze s vyššími náklady na distribuci je levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zamysli se. Tvoje tvrzení není pravda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vies ako to funguje u normalnych ludi ? Kupi si hru, prejde ju, po nakom case ju preda. Peniaze ktore ziskal z predaja tejto hry pouzije na nakup nove. A takto dokola.
Zamysli se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak to funguje u normálních lidí.

Herní konzoli nemám, po novinkách nebažím, hry pro PC kupuju většinou dlouho po jejich vydání, takže mezitím obvykle mnohem levnější než z počátku s více bonusy a často s opravenými chybami. Vybírám si, proto kupuji méně často. Sběratelské edice s hmotnými bonusy mne nezajímají.

A někomu dalšímu jsem zatím neprodal vůbec nic. Nemám pocit, že bych na tom tratil, protože když už se rozhodnu něco koupit, tak to obvykle bývají tituly, ke kterým se znovu vrátím za delší čas. Stejně jako k dobré knize.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze u konzoli cena starsich her tak rychle neklesa stare AA hry na PC koupite bezne za 150,- ale na konzoli sotva za pulku puvodni ceny takze je jasne ze malokomu se chce prodavat starou hru z pc za 50,-(a stejne b yji tezko prodaval) kdyz za ni dal 900,- kdezto za konzolovou verzi dostane klidne 500,-

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chci mít opravdu ten dobrý pocit, že mám ke konkrétnímu titulu i placku, jdu do obchodu a hru si koupím. Podobně postupuji, když mi někdo z blízkých dá kupón do předraženého kamenného obchodu s hrami. Když mě nějaký titul omrzí, prodám jej.

Ve všech ostatních případech na internetu nakoupím Microsoft points a zakoupím si hru ke svému LiveId účtu. Je to daleko levnější.

Použité hry jsem zatím nekupoval; asi nebyl důvod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemusí mít problém, bohatších lidí je obrovské množství a ty z opravdu chudých zemí je nemusí zajímat, protože by stejně neutráceli za jejich SW, tam se bude nadále pirátit. Vše je otázka ceny her, pokud cenový vývoj půjde stejnou cestou jako na mobilní platformě, kde hry pro Nitendo/ Sony byly kolem 20-40 USD a pak ty samé hry pro mobily klesly na 2-9 USD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prodej nových her poklesne, ale z spíš to bude z jiného důvodu. Většina příležitostných pařanů si vystačí s hrami na smartfounech a tabletech. Za rok doženou smartfouny konzole výkonem GPU. http://www.tomshardware.com/news/Nvidia-GPU-tegra-mobile-console,15411.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak a take spousta her zabira cim dal vic casu a neni cas hrat vse, pamatuju doby kdy kazdy "paran" mel doma sbirku vseho co vyslo dneska si lidi vybiraj a uz ani nehrajou vse z jejich nejoblibenejsiho zanru...Kazdopadne casual si koupi TV s androidem a bude mu to stacit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milé děti, strýček Účtenka to myslí dobře, bééééééé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi to jako logika když si koupím auto a prodejce mi řekně... táák a teď s tím můžete jezdit jen z Prahy do Brna... a Musíte používat naše pneu...

Krucipísek kdo dává výrobcům práva kohokoliv omezovat na jeho svobodném rozhodování?? ať tu konzoli prodají za cenu při které rovnou vydělaní a nehoní si pak zisku takovými nesmysly...

Vždyť i vymyšlení těchto omezení/ochran musí stát majlant...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tva uvaha je spravna. Pokud ti nekdo proda nove auto, ktere by normalne stalo 300.000,- za 100.000,-, ale ve smlouve bude omezeni, ze jezdi pouze z Prahy do Brna (a zpet) a na jejich pneumatikach, tak myslim ze je to zcela v poradku. Vzdyt ho nemusis kupovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je ovšem na místě otázka, jestli to omezení není v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele, případně s dalšími zákony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Boze boze, na co potrebujes ZAKON, kdyz jses schopny se DOHODNOUT na obchodu?
Priklad byl presny : Rekneme, ze vim, ze budu jezdit 4 roky z Prahy do Brna, trebas na skolu. A tak si reknu: Koupim si za 300 000 auto bez omezeni, a nebo si koupim za 100 000 auto, ktere sice ma omezeni, ze s nim muzu jen Praha - Brno, a jeste do toho musim kupovat benzin pouze u OMW?
Mozna si reknu, ze se mi to levnejsi vyplati a tak si ho koupim.
Co mi do toho kurva ma co kecat nejakej zakon, ze si chci neco koupit?
Kdybych si chtel koupit auto z hoven, tak mi zadnej zakonec nema co kecat do toho, jestli si ho koupim nebo ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zákon stanovuje obecný právní rámec, v kterém se musí smluvní vztahy mezi kupujícím a prodávajícím pohybovat. Pokud ta vaše dohoda bude v rozporu s platnými zákony, tak bude prostě neplatná, je to tak složité pochopit? Taky nemůžete prodat své dítě, myslíte si, že např. tento zákon je špatný a bylo by vhodné ho zrušit?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že výrobci her se dnes snaží to univerzální auto vůbec nenabízet. Dostáváme se tak oklikou k době středověkých cechů, které určovaly nejen kolik řemeslníků smí být ve městě, ale i jak se může a nemůže zboží používat. Cechy a tyto praktiky byly zrušeny zákonem za dob buržoazních revolucí, takže mě udivuje, že jako liberála vám jejich znovuzavádění nevadí. Historie ukázala, že určitá pravidla zákonem stanovena být musí, protože bez zákona se projevují snahy cokoliv volného zrušit a monopolizovat pro určitou skupinu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že potíž je trochu ve složitosti a rozsáhlosti licenčních ujednání a trochu v neznalosti uživatelů.

Proto mám rád software pod některou z mála nejrozšířenějších svobodných licencí. Kouknu, vidím GPL/BSD licenci, a vím, že nemusím licenční podmínky studovat znovu a znovu ... (tedy, ne že by to uživatelé běžně četli ... ale správně by měli).

U her to je podobné. Uživatel koupí a myslí si, že koupil zboží. To ale není pravda. Koupil pouze právo k užívání a to je sakra rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro nekoho to muze byt vyhodou kdyz jezdi pravidelne jenom Praha-Brno, ale urcite by na trhu nezmizela neomezena nabidka tech aut za 300.000,- jinak by to nikdo nekupoval. At udelaji konzolu za 25.000,- a hry stylem soucasnym bazarovym a dalsi verzi (hardwarove stejnou) za 5000,- s tim ze bazar hry nepojedou. Hned se pozna o co maji lidi, trh, zajem. Jenze to ne, musi prijit diktat styl a vse se podridi hamiznosti korporatu, na lidi se zvysoka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ak ti predajca povie (a ze uz nieco podobne napr. od Amazonu s Kindle mame), ze si mozes vybrat z dvoch alternativ:
- hra za X s tym, ze je neprenosna
- hra za 2X s tym, ze ju mozes dalej predat
co si vyberies?

Pripadne moze ponuku este rozsirit o konzolu za Y s hrami za X vs konzolu za 2Y schopnu prehravat aj hry za 2X z druhej ruky?

Hry na Xbox su lacne. Mozno nie na SVK a urcite nie hned pri vydani. Ja mam par hier z UK, vzdy aspon pol roka po vydani a ceny boli okolo 15 libier. Na Steame uz mam tiez v roznych akciach nakupenych par hier. Uprednostnujem Steam, pretoze hry za tych par korun urcite dalej predavat nepotrebujem a nemusim sa obavat, ze poskodim fyzicke medium. Takto mam svoj Steam ucet na par pocitacoch a hru si pustim na lubovolnom z nich.

Kto dava vyrobcom praco obmedzovat? A kto tebe dava pravo obmedzovat vyrobcov a diktovat im podmienky, za akych svoje produkty predavaju? V tomto pripade mi to nevadi, nie je tu monopol na videohry a hlavne to nie je nieco, co ludia nutne potrebuju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Amazon ti aspoň tu možnost dává. Proto jsem kupoval "plné verze Kindlů".
U výrobců konzolí jsme to pochopil dávno. Nikdy jsem si žádnou nekoupil. Jejich podmínky byly na můj vkus vždy příliš restriktivní a je to čím dál tím horší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady ta hra bude hrat stejne, tudiz
-hra za 2x s tim, ze hra je neprenosna
-hra za 2x na stary xbox s tim, ze hra je prenosna ;)

Nebo si snad myslis, ze ti snizi cenu na pulku? mozna tak o 5-10%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom těžkého pochopit? V obchodě si kupuješ licenci, ta je nepřenosná. Herní médium by neměl být problém prodat komukoli, ale bez platné licence si ji nainstalovat nemůže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád a prakticky v celém světě platí, že si nekupujete software (hru), ale pouze právo jej provozovat za podmínek, daných smlouvou (EULA) a zákony. Je čistě na výrobci (majiteli práv), jestli povolí licenci přeprodávat dál nebo ne. Většina výrobců to nedovoluje.

Takže jste před svobodným rozhodnutím, které vám nikdo nebere: Koupit licenci za daných podmínek - nebo nekoupit.

Srovnávat právo k použití s vlastnictvím věci dost dobře nejde - nebo možná ano: Vy si koupíte smluvní právo jezdit autem z Prahy do Brna a zpět a pak se divíte, že s ním nesmíte jet do Berouna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az take jednoduche to nieje. Licenciu mozes predat, darovat. Je to uplne legalne. To, co pise napr. EULA je len bezvyznamy text. Podstatne su zakony v danej krajine.
Tiez su licencie a licencie. Vela zalezi ako bud epostavena licencia.
Priklad - ak si kupim novy klasicky office, tak ten predat mozem ale ak si kupim predplatne na pouzivanie Office 365, tak ten uz nie.

Ak to MS zablokuje a niekomu to bude vadit, tak cakam par zalob.

Pred nedavnom bol rieseny takyto spor v EU a vyhral zakaznik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Licenciu mozes predat, darovat. Je to uplne legalne. To, co pise napr. EULA je len bezvyznamy text. Podstatne su zakony v danej krajine."
Podľa slovenského autorského zákona licenciu môžeš predať, darovať len s predchádzajúcim písomným súhlasom autora (§ 44 ods. 2 AZ). Ak tento predchádzajúci súhlas udeľuje EULA, tak EULA určite nie je bezvýznamný text.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, když lidé brečí nad omezením sw licencí s výkřiky - když si to koupím, co mě má kdo omezovat kolem toho, co s tím dělám a jestli to chci prodat někomu dalšímu a že "je to zboží jako každé jiné" - a na druhé frontě budou bojovat za to, že když sw ukradnou, tak nikomu žádná škoda nevznikla, že "to není zboží jako každé jiné" :)

Jinak - jako sw developer beru sw i hry jako průmyslové zboží a tak se k němu i chovám - ke svému sw mám mít licenci a tu respektuju. Pokud se mi nelíbí tak do nákupu nejdu nebo chci peníze zpět (je-li to možné). Jiný případ je dle mého hudba a video, které podle mě stojí na hranici průmyslu a kultury a dokud budou "umělci" dostávat výpalné či státní podporu, nelze plně respektovat jejich pojetí, že jejich produkty jsou průmyslové zboží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne si to napísal, len či si to uvedomuješ, že to platí aj opačne;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Firma tedy nestojí ani tak za zájmy zákazníka"
Ale ano aj za zajmami zakaznika, zakaznik ma totiz zaujem kupit tu bazarovu hru za lacnejsie.

Proste kazdy clovek ktory si kupi konzolu na ktorej sa neda spustit bazarovka, ci uz to bude xkrabica alebo ps je idiot, nic viac, ktory si necha srat na hlavu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by šlo o nějakou nezávislou organizaci, tak prosím. Ale pokud za přeprodej her nejvíc lobuje ten, kdo z něj má největší vývar, tak se to skutečně jen těžko dá vysvětlit zájmem o dobro hráče :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi budu podle vás ten i*iot a je mi to úplně jedno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V cervenci roku 2012 vydal Evropsky soudni dvur rozhodnuti, kterym potvrzuje legalitu "bazaroveho prodeje", viz:
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text&docid=124564&pag...
(na ceskych webech se to hodne diskutovalo).
Pokud vim (nejsem pravnik), tak nelze smluvne omezit prava, ktere vam zakon priznava (lze smluvne omezit vase pravo na pouzivani "bazaroveho" softwaru?). Vyvstava tedy otazka zda je legalni pozadovat po uzivateli vic nez jen platnou licence (napr. licence, ktera jeste nebyla nikdy pouzita = nepochazi z bazaroveho prodeje). Podle vyse zmineneho vas totiz nikdo nemuze trestat za preprodej pouziteho softwaru. Snahy vyrobce konzoli jsou (podle me) jen totez, ale v jinem kabate: snazi se vynutit si nejake specialni restriktivni podminky hardware, aby obesel zakon. Je to legalni?

Argument: "Microsoft nejsou dobročinné organizace a pokud na hardwaru nevydělají (případně prodělají), potřebují příjmy dorovnat z jiné hromádky." je irelevantni. Nastavte si cenovou politiku jak chcete, ale neprekracujte pri tom zakony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa slovenského aj českého autorského zákona nadobúdateľ môže licenciu zmluvou postúpiť len s predchádzajúcim písomným súhlasom autora. Vami uvedené rozhodnutie Európskeho súdneho dvora tento zákonný predchádzajúci písomný súhlas autora prelomuje. Bude zaujímavé sledovať vývoj slovenskej/českej legislatívy v tomto smere.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě složitější. Třeba stará MS OEM licence na OS zakazovala jakýkoliv další prodej. To bylo shledáno v rozporu s naším zákonem, takže byla upravena, že SW je možné prodat s PC, na kterém byl jako OEM nainstalován.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti nemusime na zmenu ceskeho ani slovenska prava cekat, protoze (pokud se nepletu) rozhodnuti evropskeho soudniho dvore je mu nadrazene. Mate ale pravdu, ze by bylo velmi dobre, pokud by se nase legislativa sladila prave s timto rozhodnutim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé - "Sony prý interně přiznala, že přílišné odchýlení od PC architektury s minulou generací (Playstation 3 a Cell) bylo šlápnutím vedle." - jako by některá konzole od Sony někdy měla s PC architekturou cokoliv byť vzdáleně společného.

Chápu že nejdražší je čas programátora, a to jsou potvory líné, ale ty procesory špatné rozhodně nebyly. Jsem opravdu velmi zvědav zda osmijádrové x86 od AMD vydrží nezastarat celých 7-8 let do další generace, rozdíl výkonu proti aktuálním PC bude podle mě viditělnější.

A taky jsem zvědav, zda Xbox skutečně Power opustí, zprávy co jsem zatím četl, jsou dost protichůdné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud cena bude rozumna tak proc ne. Pokud ale budou za kazdou blbost chtit to co ted tak sa stane jenom to, ze si vetsina pocka az to nekdo hackne.

A jinak co to planuje ohledem playstation SONY predstavit tento mesic? Tusite nekdo neco?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.