Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xbox a později snad i Windows 10 zvládnou Dolby Atmos upmix

Duvod bude mozna docela jednoduchy. Dolby Cokoliv stoji penize za licenci pro kazde zarizeni. U XBoxu je to reklamni a mozna technicka vyhoda proti konkurenci, takze se zaplati. U PC je to optimistickym odhadem v 9,99 pripadech z 10 zbytecna vec. V celem svem okoli vim jen o 2 PC co jsou pripojena alespon k 5.1 sestave ... na obou bezi Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tě prekvapim ale moje pc je napojeno na soundbar místo obyčejných repro a když si chci zvuk opravdu vychutnat tak je napojeno na AV Receiver s poměrně slušnou audio sestavou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno z tech zminenych PC je moje vlastni HTPC a celkem aktivne ho pouzivam na poslech hudby. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On většinou není problém si to pořídit a mít to, ale v tom to využít a proto to lidé ani nepořizují. Já jsem kdysi taky míval když jsem bydlel rodičů v baráku a měl svoje doupě kde to i šlo zapnout, ale co teď v paneláku? Proto když si chci něco užít tak musím nahodit moje Sennheiser HD599 a taky to jde, ale na to atmose a už vůbec upmix paskvil nepotřebuji :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napr. ja mam 5.1 dokonca prepojene optickym kablom.. Predtym som mal genius 5.1 home theater a mala ich vacsina mojich znamych.. Dnes to mam na zahrade, lebo odisli niektore kanaly zosilovaca, takze to pouzivam ako 2.1 system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows 10 je již delší dobu integrován Sonic, který je zcela zdarma a Dolby Atmos se dá stáhnout ve zkušební 30-ti denní verzi z Windows store a případná licence stojí cca 360,- Takže kdo chce prostorový zvuk, dávno jej používá. Nemluvě o dalších alternativách jako je např. HeSuVi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dolby Atmos for Headphones ve Winech uz skoro rok pouzivam a je to jedna z tech lepsich virtualizaci prostoroveho zvuku. Nejak ale neslysim rozdil mezi Dolby Atmos hrou a normalni hrou. Nekde je ta prostorovost lepsi, nekde horsi a nezalezi na tom, jak je zdroj certifikovany.
Nastalo u me dilema, jestli pouzivat BlasterX Scout mode v 7.1 konfiguraci, nebo Dolby Atmos for hp ve stereu. Oboje ma svoje pro i nejaka proti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já se pořád nemůžu rozhodnout, jestli Dolby Atmos 9.2 nebo 11:2 ? Prostě jestli mám do sádroše nad sebou umístit dva a nebo čtyři reproduktory ? Jenže mám strach, že jakmile to udělám, tak přijde Dolby Atmos2 15:4 a to teda nevím jak budu do podlahy zafrézovovát reproduktory pro zvuk zespodu ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se te na Win7 vubec netyka, takove to vychytavky budou jen pro nas na Win10.
I kdyz teda pro me ne, ja sice 5.1 system doma mam, ale prevazne hraju na sluchatkach a sluchatka pouzivam normalni stereo, ja na takove pipkoviny jako 7.1 sluchatka nejsem, ja jsem totiz normalni. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, můžu tě o něco poprosit? Nereaguj na moje příspěvky, prostě když si přečteš že autorem je Jaroslav Crha tak ten příspěvek přeskoč a čti dál. Meleš tady neskutečný hovadiny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale kdybys potreboval poradit s Windows 10, az na ne taky prejdes, tak ja ti rad poradim. Staci si rict.
Doporucuju teda prejit na Windows 10 co nejdriv, at si zacnes zvykat. Konkretne rozhodne doporucuju poridit Windows 10 Pro a to i na doma, Win10 Home bych doporucil ponechat jen na domacim notebooku, kde byly pribaleny OEM. Uvidis, ze mi pak jeste podekujes, zes na me dal, protoze je to pohodovy system.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa opet vsudepritomny promovany inzenyr Crha... Udelej si nad hlavou Ementlal 7.2.24 at mas klid... :D
Mimochodem XBOX uz DAtmos upmix umi neco pres rok... Rozdil mezi DD nebo DTS upmixem do receiveru je nepoznatelny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, to je zase... DOLBY ATMOS žádné pevně dané zvukové konfigurace nemá. Jeho podstata je v tom, že 128 zvukových stop renderuje podle potřeby a podle metadat do dostupných kanálů. Tuším že typický základ je 7.1.4, ale může to být cokoliv.

Já osobně bych dal méně hodně kvalitních vícepásmových repráků než hodně "nějakých" do sádroše chcených repro. Když to neumíš vyvážit, bude to jen ke škodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to co mas dany jako zaklad... To jest 5.1.2 a zatim max pro normalniho domaciho smrtelnika je jak pises 7.1.4 ... Co uz s puvodni stopou se stane je na AVR nebo pevne danym streamum... Ja mam 5.1.4 (admitam v obyvaku na podlaze "zakopavat" o repraky) ale jak pises, sadrosovy podhled ma sva rizika... Musis uz dopredu pri stavbe podhledu zohlednovat vsechny aspekty budoucich rusivych problemu... Takze veskerou kabelaz paskovat, pouzit na podhled "modry" tvrddy sadros, a zamozrejme to vyplnit zvukove izolacni vatou... Pak sehnat "kvalitni repro s velkym rozsahem do stredu a vysek" coz je asi nejvetsi problem kort v osmi ohmech, nebo brutalne financne vykrvacet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dik za odkaz... Ovsem jak rikam, ani zde nic moc nemaji... Pokud by mel clovek spodek z 4ohm beden, je to jednoduche, neb se daji pouzit kvalitni plnorozsahove repro treba pro auto audio... Ovsem v 8Ohm uz toto nejde (kombinace 4 a 8ohm je nemozna) ... A specializovane repro s citlivosti nad 90db a v rozsazich 80-25kHz (i vice) stoji opravdu raketu (teda v pohledu 3tis/kus a vice)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že přeháníte, problém je totiž v tom, že já to chci na efekt, koukat se na film a je mi do jisté míry defakto jedno jestli jsou housle dřevo. Prošel jsem spoustu článků a diskuzních fór a ze všech si udělal poznámky. Vzhledem k tomu, že nemám hudební sluch, jsou tak sestavy za 200.000+ pro mě vyhozené peníze. Pak s najdou sestavy za 80.000Kč, které jsou "dobré", ale nikdo se na nich neshodne, jeden chce tyhle, druhej tamty. Pro někoho jsou super, pro někoho hrajou na prd. Ten rozptyl je tak velký, že prakticky z toho nejde koupit vyloženě špatně ani vyloženě dobře. A teď se vyznej v tom jaký názor je skutečný a jaký jen reklama. Jenže pak jsem narazil na magora, co testuje sestavy a potvrdil to co znám ze školy, že prostě klasická konstrukce je nejlepší a nemá cenu si přeměřovat pindíky, jestli uslyším výměnu kabelů apodobný blbosti. Ale ten magor přidal ještě jednu věc a tou je výdrž. Doslova jsem žasnul nad tím, jak subwoofer za 15-20 tisíc nehraje co má, o po několika hodinách shoří. Co to je? Vím vy by jste si to nejspíš koupili, já ne.
Neřeknu přesně co chci, protože nechci aby jste si to koupili, protože je to moje práce, moje věc co si koupím. Takže řeknu jen to že si koupím sestavu se snadno dokoupitelnými satelity, které jsou všechny dvou a více pásmové s naladěnými vyhýbkami. V sádroši píšu mám dost místa a je tam 30-50cm vaty, takže v tom sádroši prostě vyříznu díru a do té díry vsadím hotovou reprobednu a čau. Stejně mám podkroví tak přeizolovaný, že když si lehnu do jednoho kouta, je tam takovej útlum a taková diference, že při oknu ve štítě otevřeným do polohy mikroventilace, slyším v noci motor autobusu ob dědinu daleko. Mám to spočítané podle zastávek, kde zastavuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No nevím kde bereš, že bych ti nutil bedny za 200 000+, ale špatným rozmístěním a vyvážením (prostorovým) hromady beden můžeš mít horší prostorový zvuk než se čtyřma, kde se to ladí snadno. Zvláště pokud máš pevně dané pozorovací místo. Máš si definovat co chceš, spočítat zpoždění, dobře nastavit a hotovo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt musím v podkroví 9x5m něco počítat? Všadě píšou, že si to reciever přes mikrofon nastaví sám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš, ale pak se nediv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boze ty jses fakt mimo... Ano mas pravdu pro hluchyho cloveka SACD nema vyznam... :D Pokud mas zbytek repro (rozumnejme 5.1) plastovy nebo lowend drevotriska (a mas pocit ze to hraje bajecne) neres to... Zbavuju se po roce Trevi 9230S kdybys mel zajem... Mam ctyri... https://www.electronic-star.cz/HiFi-a-TV/HiFi-reproduktory/Reproduktory-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš vážně? Mluvíš o dřevotřísce a nabízíš mě takovej kšunt do podhledu? Vždyť musí rezonovat celá střecha. To je blbost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co myslis ze se asi do podhledu dava? Nez zacnes rozhazovat svy "desne" chytry kecy tak se nejdriv rozhlidni... Fakt by me zajimalo, kolik ti je, neb reakce mas na urovni nezralyho pubertaka.... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě nezajímá kreténský přístup dementů, kteří strčí reproduktor do podhledu a myslí si, že v pohodě. Jak píšu, normálně tam patří celá naladěná vyzkoušená bedna. To že jsou lidi nešikovní a neumí si ji tám dát, nebo jsou to chudáci co se bojí do dřevotřísky zavrtat jeden vrut, pro mě není argument. Stejně ty reproduktory nejspíš já už vyndávat nebudu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atmos pro domácí uživatele napouziva reproduktory na stropě ale směrové reproduktory využívající odraz zvuku od stropu. Některé soustavy se prodávají i s mikrofonem pro kalibraci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je pravda, ovsem to skyta velke uskali v presnosti umisteni tehto repro, plus samozrejme akusticky odraz musi mit da se rici idealni prostredi a prostor... Coz v typickem obyvacim pokoji spojeneho s kuchyni neni zcela idealni prostredi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já chtěl hlavně slyšet názor člověka co to s tím má zkušenosti, aby řekl: "jo je to dobrý, ale stačí ti dva repráky z vrchu", nebo "dva repráky nestačí musíš tam mít čtyři"... o tom že bych tam nedal ani jeden vůbec neuvažuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ptas se stupidnim stylem "Staci mi zenska s jednou rukou, nebo bude lepsi se dvema?" Ano, na urcite veci ti opravdy bude stacit ta s jednou, ale ver ze lepsi je ta s obema rukama... :D
U DAtmos to neni az takovy rozdil, neb to neni object based audia (objektove polozeny zvuk - prisernej preklad) jako v Pripade DTS:X... Tam samozrejme cim vice zdroju tim lepe neb se v prostoru lepe utvari...
Pro zacatecniky asi nej vysvetleni:
https://www.blu-space.cz/single-post/2015/06/29/DTSX-vs-Dolby-Atmos-Nast...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No z toho článku jsem se toho moc nedozvěděl a nevím co nechápeš na otázce, jestli poznám rozdíl mezi dvěma a čtyřmi reproduktory na stropě při přehrávání filmů, ve kterých mi nad hlavou asi dvakrát přelítne stíhačka?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ztrata casu s tebou.... :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to ztráta z tebou, protože jsem dostal odpověď kterou jsem nechtěl ve stylu: " víc proužků víc adidas. "
Dám dva repráky a kašlu na to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedas ani jeden neb si tu placas jatra jen abys zabil svuj nudnej zivot...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dám

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co tak klasicke stereo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radsi binaural, nez klasicke stereo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano i ne >> obě varianty mají sve neduhy :) u pasivní konzumace výchází mírně lépe binaurální nahrávka a kvalitní sluchátka jsou v podstatě nutnost (a stejně by se to muselo nahrávat podle kopie hlavy i uší jednotlivých posluchačů, aby to bylo to pravé ořechové)
troufnu si tvrdit, že dolby atmos je pro domácí nazazení trochu mimo(komplikovanější na instalaci i prostor) a raději bych viděl tlak na DTS:X :)

u her bych to viděl trochu jinak a ideální by tam bylo zakomponovat pár fičurek z VR a dle toho "deformovat" i zvuk :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že Atmos i DTS:X odstraňují onen problém s umístěním reprobeden přesně podle návodu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Tyhle systémy (DTS:X, ATMOS) řeší problém jak v dekodéru "remixovat" nahrávky pro jiný počet beden než je fyzicky přitomno kanálů (tím že zádné pevně dané kanály nemají).

Ale bedny musíš mít umístěné a nastavené dobře, protože základní fyziku šíření zvuku neoblafneš (zpoždění od zdroje, odrazy, atd.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jses mimo... Jen DTS:X odstranuje mit presne polozeni beden... DA bohuzel toto nema a ma vse pevne dane...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že i DA nemusí mít přeně rozmístěné reproduktory, ale hádat se nebudu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Precti si co jsem ti sem vyse dal za odkaz!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.