Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xerox PARC vyvinulo hyperspektrální snímač pro vlnové délky 400 až 1100 nm

Takže by IR kamerky mohly být brzy dělány levnější a dostupnější? Jsem si vědom, že 1100nm není zdaleka konec IR spektra - typicky se ale u IR udává, že začíná na 760nm a končí na 1000nm ( https://cs.wikipedia.org/wiki/Infra%C4%8Derven%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD ) a tak by to mohlo na běžné teploty a jejich měření (0 - 100°C přesně, do 1000°C přibližně) stačit.

Nebo se pletu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že se trošku pletete, stejně jako samotný článek.
Začnu ale popořadě. Infračervené záření ani zdaleka nekončí u 1000 nm (a s měřením teploty v rozsahu do 1000 °C to nemá nic společného). Kupříkladu pro armádu je naopak rozsah od 1000 do 2000 nm velmi zajímavý. Jinak pokračuje to samozřejmě ještě dál. Dělají se senzory s infra rozsahem až 6500 nm…
Co se týče CMOS senzorů, tak ten článek moc aktuální (co se týče rozsahu informací) není. Širokospektrální CMOS senzory už dlooouho existují a používají se běžně v astronomii a nebo v mikroskopii (mimo jiné). Většinou CMOS senzory pro fotoaparáty a kamery musí být opatřeny nějakým retardačním filmem (infra) a ještě i napařenou vrstvou na krycím skle nad samotným čipem (UV), aby to do fotek a filmů nesnímalo kdejaké divočárny. Takže v tomhle ohledu žádná převratná novinka.
Invence Xeroxu je v tomhle případě úplně někde jinde. A v čem?
Výstupní rozlišení senzoru je fakt mizerné, pouhých 640×480 — na infra kamerku asi ne…
Celkový rozsah 400 nm–1100 nm taky žádný zázrak. Aby to bylo zajímavé pro ultrafialovou část, tak by to chtělo alespoň od těch 340 nm (ještě lépe ale od 280 nm). No a 1000 nm žádná sláva, to je teprve dost nesmělý začátek velmi širokého rozsahu infračerveného záření.
No a samotná citlivost na světlo taky nic zázračného.
Takže věcička k ničemu?
Nemyslím si.
Tam je jedna velice zajímavá věc, která byla v článku velmi nedostatečně zmíněna ale která to zásadně posouvá do jiné oblasti použití — senzor totiž ve svém rozsahu citlivosti 400–1000 nm snímá ve 30 spektrálních pásmech. A to zřejmě nezávisle zvrhle na sobě! Nedělám si iluze o nějaké stabilitě a zázračné (mezipřístrojové) přesnosti, nicméně pokud k tomu ještě vymyslí nějaký vhodný kalibrační postup, jenž se bude moct před každým snímáním nějak spáchat, tak přesnost bude (s ohledem na rozlišení 640×480) zřejmě velmi dostatečná.
A tady to skutečně začíná být velmi zajímavé. Kamerka se schopnostmi spektrálního fotometru s 20nm krokem — to bych fakt bral. Až ovšem dodělají tu kalibraci, nějakou stabilizaci a SW podporu… mňam!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.