Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

YouTube zavádí „neviditelnost“ videí

YouTube logo
Ochranu osobních údajů u videí na YouTube nyní můžete nastavit třemi způsoby: první je klasický dosavadní, kdy můžete video „sdílet s celým světem“, video bude normálně veřejné, bude vidět v profilu uživatele a půjde vyhledat. Pak tu je možnost nastavit video jako soukromé. Takové video bude moci zhlédnout jen ten uživatel, koho si autor u takového videa nastaví, přičemž si může vybrat až 25 uživatelů (což není mnoho, snad to bude stačit). I tato možnost již existuje. Nová (v seznamu jako druhá) možnost je udělat video „neviditelné“…

Video zneviditelníte tím, že jej nastavíte jako „unlisted“ (český ekvivalent této funkce zatím na YouTube není, po přepnutí jazyka na angličtinu to už ale můžete nastavit). Takové video bude fungovat podobně jako třeba odkazy na RapidShare a podobných službách. Bude se na ně smět podívat jen ten, kdo na ně zná odkaz. Video tedy nebude v kanálu uživatele, nebude figurovat na žádných seznamech YouTube a nepůjde jej ani na YouTube vyhledat.

Nastavení soukromí videa na YouTube

Otázkou jest, zda odkaz na něj bude možné vyhledat třeba pomocí Google či jiného vyhledávače, nejspíše ano, protože tomu nepůjde zabránit (u Google ještě možná ano, ale u jiných vyhledávačů bychom na to nevsázeli). V této souvislosti dokonce očekáváme, že by mohl vzniknout i vyhledávač třetí strany na takto „nevylistovaná“ videa, jako jsou vyhledávače odkazů na soubory umístěné na filehostingových službách (např. RapidLibrary a podobně). Má to jeden háček: odkaz na video vypadá úplně stejně jako odkaz na video veřejné, takže vyhledávač nepozná, zda jde o video veřejné, nebo neveřejné. Musel by si to ověřovat vyhledávačem na YouTube. Ale to už moc spekulujeme ;-). Další informaci najdete v článku nápovědy na YouTube (v době vydání anglicky, časem to bude jistě i v češtině).

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku YouTube zavádí „neviditelnost“ videí

Pátek, 14 Květen 2010 - 11:48 | krakora | zadám link soukromého videa, trubka ověří zda...
Pátek, 14 Květen 2010 - 10:24 | WIFT | Tak nějak by to mělo být.
Pátek, 14 Květen 2010 - 09:50 | Dochy | Doufam, ze "neviditelne" znamena, ze...
Pátek, 14 Květen 2010 - 09:16 | aa bb | Vlk sa nazral a koza zostala zatial cela :-) a ak...
Pátek, 14 Květen 2010 - 09:11 | nereus | Jeee, "rapidshare" na youtube :-) To...

Zobrazit diskusi