Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z redakčního zákulisí: Perličky v Lingea Grammaticonu

Gramaticon používám pár let, ale "hedvábí" jsem si prozatím nevšiml ;). Ale je pravda, že semtam mne G překvapil. Holt, je to postarší software, který se již pár let nevyvíjí. Ostatně již vznik tohoto software je velice pohnutý a člověk se až diví, že se vůbec dostal do prodeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakým způsobem pohnutý? To by mě docela zajímalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako pekne ovláda ten "šotek" gramatiku,keď sa mu chce... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak sotkovym ukolem neni gramatiku neumet, ale jen ji sabotovat (:
Coz obcas zvlada celkem rafinovane (:

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LOL

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vloudil se vám tam šotek (nebo antišotek?) Chvílemi píšete malé Š a chvílemi velké š. ; )
(A dalo jmi fušku nějakou chybku najít abych si rejpnul)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musím říci, že jsem se pobavil ;-) A také musím poznamenat, že od dob, kdy CDR začal používat Grammaticon, chybovost (z češtinářského hlediska) článků rapidně klesla! Také jsem se dozvěděl, že WIFT je lingvista, gratuluji, jsme na tom podobně. (snad jsem sem teď nenamastil víc čárek, než je třeba :-))) Je však pravdou, že kolikrát toho lituji. Člověk si jen tak v poklidu čte a najednou bum, rána mezi oči. Hrubka. A bum! A další... To si pak člověk to čtení moc neužije :-( Zatímco ti, kteří češtinu moc nemusí, ho slupnou jako malinu ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Celkom fajn :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

celkom fajn na prvy april, pozrite aj toto, hehe: http://www.google.com/virgle/index.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Linguista Wift - kua, kdyby to videla babizna, ta by byla pysna ! Wift uz vi...
Thumbs up !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> PeZa:
Nene, babizna by byla nasraná, protože to jediný, co ona uznávala, byla literatura :). A na tu já jí do dneška házím bobíky Gora - bílého psa :).
Tus tam asi ještě tehdy nebyl, když se nás ptala na začátku v prváku, co jsme naposledy četli. Moje pravdivé konstatování "Křemílka a Vochomůrku" si vysloužilo nelibost až do konce života a já můžu bejt jen rád, že maturitní komise měla o čtyři roky později dobrou náladu a na babiznino naléhání "tohohle člověka přece nemůžete nechat projít!" nedbala :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: ty barbar :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příběh vzniku Grammaticonu mám od jednoho z vývojářů, který mi to řekl na kterémsi Invexu. Původně to dělali jako modul do Microsoft Office na zakázku Microsoftu. Jenže G si pořád na něco stěžoval a "otravoval" BFU, proto neprošel schalováním a později si MS objednal u "konkurence" totéž s menším množstvím "planých" poplachů. Ale protože Lingea už modul měla de-facto hotový a bylo jim líto tolik práce vyhodit do záchoda, tak narychlo splácli k tomu GUI s podporou RTF a nabídli to jako samotný produkt. A ono se to začalo prodávat. Ze začátku dost špatně, ale pak profesionální překladatelé a korektoři (editoři) objevili jeho kvality a jeho sláva se zvětšovala a prodeje stoupaly. (Tento text nebyl kontrolován Grammaticonem - v praci ho bohuzel nemam ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych doplnil ponekud nepresne informace ohledne vzniku Grammaticonu. Jelikoz programatori v Redmondu zrovna cesky nevladnou, nechal si MS posoudit jazykovou stranku produktu v Cesku. Shodou okolnosti jej meli posoudit lide z MFF UK, kde se (jak pozdeji vyslo najevo) uz nejaky ten rok taktez pracovalo na korektoru gramatiky. Hadejte 2x, jak takova recenze dopadla. Zajimave je, ze v hodnoceni nebyla ani zminka o falesnych poplasich, to byl az pozdeji umele vytvoreny problem. Naopak Grammaticonu bylo vytykano, ze nepozna ono, neodhali tamto. Nektere veci jsme zlepsili, jine vysvetlili, proc zrovna tohle opravdu odhalit nelze. Byla druha recenze, z ni uz zacinalo byt jasne, ze nekdo ma zajem produkt zkratka potopit. MS se zacal obavat kritiky ze strany uzivatelu, tudiz jsme se dohodli na tom, ze zacneme produkt prodavat nejprve samostatne ve vlastni rezii. To "splachnuti GUI" taky neni zrovna presne, na produktu se pracovalo jeste nekolik dalsich mesicu, krome komponenty se delal samostatny program, ktery treba stylove chyby znaci zlute, ma vice moznosti nez rozhrani ve Wordu, udelali jsme zacleneni i do starsich verzi Office, podrobny manual atd. Dva roky po uvedeni Grammaticonu UK a UJC konecne dokoncili svuj produkt. Uvedeni bylo bombasticke, provazene mnoha sebevedomymi prohlasenimi, mimo jine tvrzenim o spouste falesnych poplachu v Grammaticonu. Vse doplnene "nezavislou" recenzi, podle ktere G. na jednom clanku hlasi desitky chyb zbytecne. Inu, kdyz si nekdo mezi volbami stylu (standardne vypnutymi) zapne "uziti 1. osoby", "tykaji" i vsechny ostatni a pak kazde pouziti 1. osoby povazuje za falesny poplach, lze to povazovat bud za hloupost nebo za zly umysl. Kazdopadne pokud si nekdo dal tu praci a na dany clanek si pustil G. i kontrolu gramatiky UJC, s prekvapenim zjistil, ze pri standardnim nastaveni G. hlasi mene falesnych poplachu a odhali vice chyb. To je ostatne i zaver vsech nezavislych recenzi, dokladaji to ohlasy uzivatelu m.j. i v teto diskusi. Vyhodou G. je prave moznost silu kontrol skalovat tak, ze poslouzi jak laikovi (ktery ma tendenci zohlednit i chybnou hlasku), tak profesionalovi (ktery hlasku spravne vyhodnoti), rozsah kontrol je (resp. muze byt) daleko sirsi. Treba autori korektoru UJC sami v jednom rozhovoru priznali, ze nemaji podchycene valence sloves, coz je vec, ktera je v Grammaticonu uz od r. 2003 a bez ktere nelze odhalit cele kategorie chyb. Ostatne pri beznem pouzivaji lze zjistit, ze podchycene toho neni daleko vice, o schopnostech autoru svedci i fakt, ze zacleneni do Wordu jim musela naprogramovat madarska firma. Asi nema cenu to dale rozvadet...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pse: Když tě tu máme tak se zeptám. Nějaký upgrade toho GUI se náhodou nechystá? Ono si to totiž velmi rádo vezme veškeré prostředky a záhy tedy vyletí vytížení CPU na 100%. Jak to ale odhaduju, je Gramaticon mrtvá zaležitost, když tu máme už 5 let stále verzi 1.0 :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znáte program PC Translator - www.langsoft.cz a www.pctranslator.cz. Jeho slovník obsahuje obrovské množství slovíček a s tím spojených českých tvarů, které jsou "na hraně" a které nikde jinde nenajdete. Pro překlad některých cizích slov je to ale asi jediné možné řešení, daleko lepší, než všechno vysvětlovat opisem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.