Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z Thunderbolt 3 se stane USB 4

"Výhoda pro uživatele je jasná."

Mozna jsem natvrdlej, ale vyhoda mi jasna neni.
Rozdil v rychlosti mezi USB2.0 a USB3.0 byl podstatny, stacilo prsknout disk z USB2.0 krabicky do USB3.0 krabicky a data, ktera se predtim kopirovala pul hodiny, byly nakopirovany mzikem.

Vyhody USB 3.1 gen "568" ani USB 3.2 gen "568"x2 ani USB 4 mi jasne nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když budu komentovat jen rychlost a to z hlediska reálného stavu, ne teorie, tak USB3 bylo rychlostí vcelku dostatečné pro klasický SSD SATA disk, ale třeba novější M.2 PCI Express už v externím boxu svou plnou rychlost poskytnout nemohlo. Navíc i to plné využití SSD SATA bylo jen za ideálních podmínek, kdy daný disk měl pro sebe celý kanál, což nemuselo být splněno zdaleka vždy.
Pro plnohodnotné připojení byl řešením jen Thunderbolt, který ale byl zásadně dražší, pokud by "USB4" vedlo postupem času k poklesu ceny, tak bych to docela uvítal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jsi natvrdlej, to už ale tak nějak z tvých komentářů tušíme :) Tak se podívejme co lze připojit přes TB dnes:
monitory, dokovací stanice, externí grafické karty, lze řešit i kombinace napájení / data.
Většinu toho umí i USB 3.1, ale například monitory omezeně vzhledem k nižší propustnosti dat.
K tomu jsou dobré rychlé porty, existuje i víc zařízení než jsem uvedl. Že ty znáš jen externí disk a ještě asi jen plotnový podle toho nesmyslu co píšeš :) to je docela lol. Už jsou uvedené i sd karty s vyšší propustností než usb 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TB je naprostá sračka. Bohužel Dell a další výrobci na tento prašivý standard přistoupili, takže díky téhle šajzetechnologii je zase co řešit.

Zlatej E-dock.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá sračka a tak z něj udělají USB 4 :) Bohužel no, když si výrobci neumí sjednotit dokovací konektory a pak chtějí za dock šílené ceny tak si lidi raději koupí TB dock (případně usb3.1 dock) a mají to samé, akorát je to kablík z boku a ne port zespod. Jiný rozdíl nevidím. A nejsou pak omezeni výrobcem notebooku při upgradu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, to není až tak úplně pravda.
Začnu tím, že mechanicky je USB-C naprostá tragédie, která se láme jen při mírně kosém pohledu. Že se to během pár měsíců vychodí tak, že ten konektor tak drží jen silou vůle, to je další problém (vždycky jsem si říkal, že horší řešení než microUSB být nemůže - a ono může).

Pokračovat budu tím, že z pohledu systému je grafika za TB/USB další fyzický kus, nikoli vyvedený fousy z grafiky v počítači, takže jsou potřeba další drivery.

Mimochodem, e-dock stál to stejné, co stojí tyhle TB/USB srajdy. A počítač byl v doku pěkně uklizený a netrčely z něj drát(y).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš něco jako dřevěnou protézu ruky? Můj notebook se nabíjí přes USB-C, pak to používám k připojení monitoru, mobilu apod. Porty jsou úplně v pohodě, mám z toho dobrý pocit.

Pokud připojuješ jenom monitor, tak to žádnou další grafiku nevytváří, běží tam jenom DP alt mode. Pokud máš externí grafiku, tak to samozřejmě další grafiku vidí, ale ... tak to snad má být, ne?

Co se týká úklidu a úhlednosti pracoviště - pokud používáš TB / USB-C monitor, budeš mít kabelů určitě méně. Bude ti totiž stačit jeden napájecí kabel a jedna 240V (nebo kolik) voltů zásuvka, tzn. i mínus jeden zdroj. A pak ti nebude místo zabírat ten dock samotný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Těch protéz mám t.č. několik desítek, a bude to horší, jak budou končit staré Latitudy. Užovky totiž něco jako kabel neřeší, klidně ti budou zvedat přes hranu/trhat kabel apod. To je realita.

A co se týká kabelů, tak já v notebooku žádný nemám, ráno notes nacvaknu do doku a hotovo.

Co se grafiky týká, u D6000 potřebuješ DisplayLink driver, bez něj to prostě nefunguje. Ve skutečnosti je D6000 2x tak dražší jako daleko lepší E-port, který žádné čachrování s drivery nepotřebuje. Dobře už bylo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uplny suhlas so vsetkym. Tiez mame Dell (cca 3000 PC v EU) a sme z toho USB Type C docku velmi, velmi smutni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V notebooku máš kabelů spoustu, ale jde o ty na stole - těch máš prostě s dockem víc, o tom žádná, u TB dock nepotřebuješ.

Že Dell potřebuje driver je problém Dellu, ne toho rozhraní. Proč tam nepoužili normální DP mode? Navíc si pleteš debilnost Dellu a házíš to na TB. Pokud má Dell z jakéhokoli důvodu debilní periferie - což klidně může být, to neberu - tak u TB nemáš žádný vendor lock-in (další zásadní výhoda) a kup si k tomu klidně periferie od Aceru, Lenova, nebo třeba Apple.

Co se týká úplné eliminace docku, chápu, že není ještě všechno ideální. TB umí daisy chaining monitorů, jenom pro to ještě není moc monitorů a jsou drahé, ale to přijde, pak by měla potřeba docku zmizet úplně. (Každopádně dnes bych místo dvou monitorů bral raději jeden větší 4K, ale to už ať si každý rozhodne podle svých preferencí sám.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krása docku je v tom, že ten má své neměnné místo na stole a kabely od něj jsou vyvázané. Zkus tohle s D6000.

A Dell potřebuje k docku driver prostě proto, že to není stupidní passthru s USB hubem, ale na poměry bídy USB-C/TB plnohodnotný dok s více videovýstupy - jak jinak bys taky zapojil více monitorů, když DP MST je vše, jen ne spolehlivá technologie - alespoň v podání intel GMA. A upřímně - jeden monitor není tak efektivní jako dva, i kdyby to byl 1x4K vs 2xFHD. Kouzlo dvou ploch není jen v rozlišení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, pořád moc nerozumím tomu, proč tam chceš vůbec nějaký dok (asi máš nějaké legacy monitory a chceš jich připojit víc, pak OK, ale za cenu toho doku můžeš mít pěkný USB-C 2,5k monitor) a proč trváš zrovna na D6000, která ti evidentně nevyhovuje a proč tyto svoje problémy hážeš na TB, který za to nemůže.

Celkem bych tě chápal, kdy sis stěžoval, že nejsou nějaké dostupné kancelářské TB monitory (což nejsou, to je pravda), ale koupit si dock, který mi nevyhovuje a pak k tomu prohlásit že to je "protože thunderbolt" - ...

Update: Tak jsem ještě dohledal - Dell sám má dostupné monitory, které jdou daisy-chainovat, např. P2419HC:

https://www.dell.com/en-us/shop/dell-24-usb-c-monitor-p2419hc/apd/210-aq...

Tzn. - na co že chceš vlastně ten dock?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno preto, lebo v docku mas zapojeny aj LAN kabel. Chapem, ze do monitora dnes zapojis klavesnicu aj mys, neviem, ci je monitor,ktory integruje aj LAN(samozrejme tak, ze sietovka ma rovnaku MAC adresu, ako ta v laptope).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou, a nejsou vůbec drahý - 25" Philips 258B6QUEB má i LAN za cca 8 a půl. A ve stejnou MAC bych nedoufal, to nemají ani Lenovo dokovací stanice - vždycky je to jako další síťová karta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial to nema Lenovo, to je smutne, ale Dell to ma celkom bezne:
https://www.dell.com/support/article/us/en/19/sln301147/what-is-mac-addr...
U mna by to bol napriklad problem, kvoli niektorym konkretnym pravidlam na firewalle atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že MAC adresa bude tady u té USB síťovky nastavitelná, ten Dell to má určitě řešené taky softwarově. Aby se použila interní by bylo o hodně složitější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dok D6000 není TB ale USB 3, takže tam je DisplayLink. Thunderbolt nepotřebuje driver pro display a dokovačky jsou většinou dražší, má je Lenovo i i-Tec. Proto je jen dobře že to standardizují do USB4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nepletu, vzdyt je to tam psane ze je USB 3 kompatibilni, ma teda normalni externi USB grafiku jako levnejsi docky. S TB to pouze umozni tri displeje, jeden bude naprimo a dalsi dva stejne pres ten displaylink (ktery mimochodem funguje i s USB2 :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jsem mozna normalni a monitor pripojuju pres DisplayPort.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm a že těch notebooků s DP je :D .... co ti přijde jednodušší, připojit notebook jedním konektorem ke dvěma monitorům, myši, klávesnici, diskům, ethernetu a napájení nebo připojovat pět kabelů + zdroj do zásuvky? Přesně k tomu totiž tyhle porty slouží, že ty zrovna pro ně nemáš využití nezamená že nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Notebook je mobilni nastroj na cesty, k cemu pripojovat dokonce vicero monitoru a na propojeni s projektorem tam DP nebo HDMI normalne je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak tímhle jsi to zabil :D k čemu připojovat monitory a periferie :D to už pak chápu že ti je rychlý port nanic. Zajdi se někdy podívat do jakékoli vývojářské firmy... nebo možná jakékoli IT firmy kde lidi na pc nehrají jen hry a nedělají jen účto. Pak možná pochopíš...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pracovat na notebooku, pokud to neni nejaka kancelar a pak k cemu dva monitory, nepochopim. Jsem zastance klasickych PC. Notebook je na cesty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako cestující správce sítí jsem ve firmách měl docky s monitory, klávesnicí a myší. Na holém NB jsem dělal jen doma. Všude s sebou svoje prostředí, staral jsem se jen o jeden pracovní počítač. Vyšlo to o dost levněji, než mít čtyři vybavená PC a noťas k tomu. Jo a těch docků bylo někde i víc a sedali si k nim další lidé s noťasy, co odněkud přijeli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale tvoje prace byla predevsim mobilni, takze to je ok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás se notebooky používají jako klienti na vzdálenou plochu. Na meeting si vezmou malou x270 a u stolu/doma pracuji na docku. Na tom přece není nic záhadného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze misto nejake minikrabicky sebou lidi musi tahat furt notas? Jestli to neni o mobilite, tak je to spatne reseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O mobilitě je to taky ale stejně 80% času stráví ten notebook v docku. Je to prostě lepší řešení než krabička napevno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máš pravdu, notebook je určitě univerzálnější.

Ale přemýšlel jsem o tom, že by možná nebylo marné umět z toho notebooku vytáhnout nějakou krabku velikosti cca 2,5" disku se střevama (CPU, paměť, disk, deska) a tu pak připojit popřípadě přes USB-C k monitoru. Šasi notebooku by sloužilo jenom jako další dock. Stejně jsou ty desky dneska už prťavé...

Vím, výrobci se o něco takového pokoušeli u mobilů, ale to mi přijde jako blbost, mobil nezastane práci počítače, ale udělat takto modulárně normální počítač...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oproti tomu notebooku ušetříte akorát váhu baterky, menší to o moc taky nebude. Navíc vznikne další kastl pro který budete muset udělat místo v tom "notebooku", kompromisy u chlazení, atd..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právěže myslím, že by to šlo dostat na úplně maličkou váhu - někde 300 gramů i s chalzením, což mi přijde proti jeden a půl kilovému notebooku celkem posun.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) takže homeoffice + kancl + chata - tři pracovní místa, a ty budeš tahat desktop? :D no nechápej, já zase nepochopím tu tvou zabedněnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To klasické PC se špatně dává do brašny na home office :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když se ten den rozhodnu že budu pracovat z kavárny za rohem, tak si tam ten desktop odnesu s sebou. Ne, vlastně počkej, budu si hodinu synchronizovat ze stolního počítače věci do druhého, mobilního, abych si užil ten pěknej den venku... To mi do tý doby zapadne sluníčko ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč tak velký skok ve značení, čekal jsem něco jako 3.2.0.1 Gen 1

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som dal ešte "Gaming" aj nejaké RGB by sa šiklo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad 3.2x0x1, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozšoupli se, protože Strana mírného pokroku v mezích zákona už není platinovým partnerem sdružení USB-IF (každý si může ověřit, že tam není a tudíž mám pravdu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam chybu.
Ne USB 4
ale USB4

Ano. Vazne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejspíš to tak i dopadne, ale ještě nevyšla finální specifikace a do té doby se to může klidně i změnit :)
btw na některých "slajdech" je to úváděno s mezerou ... více infa na www.usb.org

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, bude to jen ku prospěchu věci - sníží se počet nekompatibilních, ale co se týče rychlosti ve stejných řádech se pohybujících rozhraní, tím i divných kabelů a typů krabiček, doků, ...

Co se týče disputace výše o docích... Každému vyhovuje něco jiného, podle typu práce. Ale při dnešním WAN zasíťování, Wi-Fi všude, LTE, ... mi přijde výkonný notebook coby hlavní počítač zbytečně velký, těžký, drahý, omezený výkonově a graficky, navíc s mizernými klávesnicemi - prostě kde jsou staré mobilní workstation od IBM/Lenova a HP? Všechny dnešní typy jsou hrozné.

Osobně jsem to řešil přechodem na práci na dálku přes VNC/RDP případně nějaké "Virtual Desktop" řešení. Pak nemusím (kromě serverů, kde to mám někde v datacentru puštěné) spravovat více počítačů a coby mobilní notes mi stačí jakákoliv aspoň 2-jádrová potvora, hlavně když je malá a lehká, s aspoň trochu slušnou klávesnicí. Stejně na tom mám jen základní systém (většinou kvůli bezpečnosti OpenBSD/FreeBSD), utils na dálkový přístup, plus pouštím browser, kecálky a nějaký Office kancelářský balík. Finito. Takže od té doby si cestovní notesy kupuji zásadně v bazaru, za pár tisíc (optimálně z řady Thinkpad X...) a je mi jedno, když s tím někde prásknu. Stojí to méně, je to pohodlnější, člověk nemá starosti o drahou mašinu. A výkon je úplně jinde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.