Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zachrání Windows 8 trh s pamětmi?

Nevim jestli muzou hrat roli i ceny, ktere v posledni dobe klesly skutecne na "dno". Takze treba ja jsem poridil 32GB, ktere mi doufam nejaky ten rok vydrzi. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu, také teď budu objednávat nový NTB a rovnou tam nechám dát 16 GB. Když si vzpomenu jak jsem kdysi kupoval 1 MB RAM = 1.000 Kč, tak je to dnes směšná cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W8 by zvysili predaje RAM len v pripade ze by pomahali aplikaciam tuto navysenu pamet vyzivat. Bohuzial stale plati ze vela hier a software aj ked su 64 bit tak nevedia vyuzit vsetku dostupnu ram na zrychlenie prace... Cest vynimkam zopar profi specialne optimalizovanych soft tu je ale to masove predaje v Desktop/NB segmente nezvysi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm jak si to predstavuje: pomahat aplikacim?
Operacni system ma jedinou ulohu - kdyz si aplikace pozada o pamet, tak ji aplikaci priradit co nejrychleji. To same, kdyz aplikace potrebuje do te pameti pristupovat.

Operacni system nemuze rozhodovat o tom, jak a kolik te pameti aplikace pouzivaji, to proste nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, mal by pomhat aplikaciam napriklad aspon tak, ze nebude na odkladanie vyzadovat diskovy swap, ale vyuzije na to vsetku moznu dostupnu RAMku. Ale ako vidno (uz sa to tu niekde tu pisalo), W8 pouziva stare "dobre" mikrosoftie praktiky a tvrdohlavo vyzaduje diskovy swap. Argument, ze je mozne swap presmerovat do ramdisku neberiem - to bezny uzivatel nerobi. Naopak, uz by bolo konecne nacase, aby to operacny system robil ako default.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže navrhujete zapomenout na celý systém virtuální paměti a dál používat pouze reálnou? A nechcete radši používat starý dobrý DOS? Ten taky neměl swapování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

System virtualni pameti, ktery je napsany DOBRE swap potrebuje teprve kdyz pamet opravdu dojde. To evidentne neni pripad windows, protoze dobre napsany system virtualni pameti by se swapovanim na ramdisk ZPOMALIL, zatimco windows se tim zjevne ZRYCHLY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím tvrdohlavým vyžadováním swapu - to je hoax. Vím to jistojistě, sám jsem ho vypustil :). Chyba byla jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to hoax. Taky jsem Windowsy dlouhou dobu takhle provozoval ... do te doby nez jsem narazil na aplikace ktere se bez swapu proste neobesly. A neni to chyba tech aplikaci. Nektere WinAPI funkce treba pro lokalni IPC proste pro spravne fungovani swap potrebuji a bez nej failuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajimavost, ktere aplikace to napr. jsou? (Tez patrim k tem (zatim?) uspesne vypustenym :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predstavujem si to skratka tak aby spolu OS a soft nejak lepsie spolupracovali. Niesom programator ale soft sa tusim programuje tak ze vola funkcie WinAPI. To znaci ze niektore funkcie by mohli fungovat inak lepsie v zavislost od velkosti dostupnej RAM. Nehovorim ze je to lahke naprogramovat ....
.
Ideas :
Pri dostatku RAM by OS mohol pri poziadavke na spustenie aplikacie najprv nacitat celu programovu zlozky vcetne tempov do niecoho ako RAMDISK a spustit sa priamo odtial vyuzivania radove pomalsieho HDD.
Jasne uz teraz to nejak funguje ked sa aplikacia pri 2 spusteni startuje rychlejsie ale furt to neni celkom ono.
Alebo pri hrach ked by pri 16GB+RAM prednacitalo vsetky levely/lokacie aby odpadli loading times. Napr vo WoW sa sice priebezne nacitavaju oblasti pri presune po mape ale ked dam port domov tak zase loading 10 sekund . A min 4GB RAM z 8 je stale volne kde by to mohlo byt vopred natiahnute. V tomto musi hra s OS dynamicky komunikovat aby bolo dost miesta aj pre dalsie zaroven spustene programy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nacist slozku programu vcetne tempu" je nesmysl. To s hrami je nicmene mozne uz ted: uz vecnost existuje API pro "namapovani" souboru do pameti. Staci, kdyz si aplikace zjisti, kolik ma RAM, namapuje podle toho do pameti vsechny levely co by mohla potrebovat a pak uz jen nesmi byt OS liny to preventivne nahrat. Kdyz nahodou bude RAM dochazet protoze aplikace se v odhadu sekla nebo protoze pamet potrebuji jine programy, pamet s temihle soubory neni problem uvolnit v poradi od te, co se nejdele nepouzila ... takze API by bylo, jenom aby to aplikace zacali pouzivat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina firem horko těžko přešla z WXP na W7 x64 a chtěl bych vidět masochistu který z W7 x64 nakvap bude přecházet na W8. Co se týče paměti, 8GB stojí pár kč, stačí v pohodě a jak tu již někdo psal, aplikace s tím neumí. Se podívejte třeba na Office, která z aplikací chodí a je doporučována pouštět v x64 verzi? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona dnes je situace taková, že PC platforma již delší dobu nezastarává tak rychle jako před 12 a více lety. V té době si člověk koupil nové PC a za 18 měsíců už mohl upgradovat či pořizovat nové, protože stroj výkonově zastaral. Navíc v dnešní době už výkon nejde tak rychle nahoru, spíše se snižuje spotřeba na výkonu, který postačuje.
Navíc dnes je opravdu výkonný stroj pořizován, když je to nutné, jako střih HD videí, 3D modelování, kvantově mechanické výpočty apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Dřív bych na 5 let starém stroji dělal těžko, ale dneska mi C2D stále stačí a pokud mi stačit nebude, tak tam pořád můžu strčit nějaké C2Q.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.