Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 4k táhne lépe než 3D, tvrdí výrobci televizí

Včera jsem si pustil film ve full HD - a opět byl rozmazaný. Jak je možné, že některé filmy (i nezávislé nízkorozpočtové) mají obraz jak žiletka a jiné (z velkých studií) vypadají jako upscaling ze 720p? Mám pocit, že si nás filmová studia "připravují", abychom "poznali" rozdíl mezi Full HD a 4k a koupili si film znovu ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Triky. Aby to nebylo narocne na vypocty, tak se rozostri cely film. Je to videt i v kine.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nesmis tahat gigove BD ripy:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co mě tedy znechutilo více, když jsem byl v IMAXu na Gravitaci a běžela tam upoutávka na Hobita a to 3D bylo fakt odporné. Přemrštěně do prosotoru roztažené ploché vrstvy. Hlavně placaté obličeje kdesi v prostoru herců mi přišli vyloženě hloupé, trochu jako kulisy pimprlového divadla. A samozřejmě různé vrstvy mají různé rozlišení. Také lahůdka. No nepůjdu na to, ukázka mne úspěšně odradila, raději si dám ještě jednou knížku. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

trailery na film bejvaj hotove davno před tim, ze se film dokonci, proto nemá smysl vůbec hodnotit fuilm podle traileru jak po obsahove strance, tak kvalitou spracovani, není výjimkou v trailerech videt zabery co fe filmu vůbec nejsou, ani zabery co jsou tezce nedodelane po postprodukcni nebo CGI strance

viz třeba legendarni trailer na "300", kdys se na ten trailer clovek podiva poradne, tak třeba ve scene 1:15 kde se ke kamere hrnou hordy armády a bezi tam nosorozci, tak je videt ze je tam tak desetina postav co pak byla v tom zaberu ve filmu samotnem, a většina tech postav tam doslova plave, v zaberu 0:58 kde je videt jak se lode tristi o pobrezi je videt jak nektere postavy prolejzaj skrz lode, jen tak bezi ve vzduchu nebo spis nad vodou, atd.... a samozrejme u 3D nebo většího rozliseni tyhle nedostatky vyklezou oto vic a doslova bijou do oci, bohužel HD jsem ten trailer nenasel, v 1080 to je videt dost a dost snad i normálnímu divakovi http://www.youtube.com/watch?v=wDiUG52ZyHQ

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale třeba LG, která prodává několik modelů s 4K, není mezi výrobci televizorů zmíněna. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani se nedivim. Sám 3D telku mám a musím přiznat že je to úplně, ale úplně k ničemu. Bolí mně z toho hlava a dělá se mi blivno, je to nepřirozené 2D posunuté zobrazení, brejle jsou to poslední co mi u toho vadí, to víc otravuje je hláška, aby jste si udělali každou hodinu přestávku, jinak Vám to vysaje mozek, budou z Vás zombie a skončíte na psychiatrii.
Takže jediné plus u 3D televize je, že má jinou technologii panelu a když se 3D vypne, máte o ždibíček kvalitnější obraz než u ne-3D televize. Takže se větší oblibě 4k ani nedivim. Tohle pseudo 3D je mrtvá technologie a dokud to nebude plnohodnotné 3D zobrazení, tak se to nezmění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to 3D ani za moc nestojí ani v kině. V rychlých scénách se to trhá, že se na to nedá dívat a je z toho pak na plátně akorát zmatek. V horším případě bliká celý obrat, jako starý CRT monitor (i to už jsem v kině zažil). U televizí je to ještě horší. Pak se není čemu divit, že to netáhne...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Popisujete problemy aktivniho 3D, ktere je stare jak CRT samo ..... cili davno mrtva technologie. Doma jedine pasivni 3D. Do kin se snad v CR ani akitivni nedostalo, mozna nejake zaprcane male kina na dedine kdysi ..... ale vsechny vetsi maji dva DLP a pasivni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o zážitku z posledních návštěv kina, multikina i z IMAXu...naposled co jsem byl teď na Gravity, tak úplně stejné...ale i Elysium ve 2D se k mému údivu trhalo (pravděpodobně je na vině použitá promítací technologie). Blikání ala CRT jsem zažil jen párkrát, ale to trhání pokaždé. Kupodivu si toho moc lidí nevšimne, až když je na to upozorním, tak mi to potvrdí. Mě to ale dost obtěžuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja kdyz byl naposled v kine, taky mi to blikalo a bolela me hlava .... bylo to klasicke 2D, ale v prvni rade. Od te doby jsem uz do kina nepachl .... filmy nakupuju na torrentu a ty lepsi shlizim na projektoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli "to je ten efekt co máte na mysli", ale trhání je celkem normální a je dané poměrně malou snímkovou frekvencí filmu (resp. dnes digitálního záznamu). Na malých plochách (TV) se to tak silně neprojeví, ale na obrovském plátně pochopitelně ano. Na druhou stanu tento efekt dává filmům jakousi filmovitost, fakt nevím jak ten pocit popsat, ale patří k filmu od zrození, zatímco vysoké FPS dávají pocit videa či spíše počítačové hry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo být, protože se to děje pouze pokud se objekt na plátně pohybuje určitou rychlostí, většinou přes celé plátno nebo jeho podstatnou část. Ale zase u filmů, co jsou točeny klasicky 2D a nepromítají se v 3D sále, jsem si toho nikdy nevšiml (například nedávno co jsem byl na filmu Rivalové jsem nic takového nezpozoroval a rychlých pohybů tam bylo nespočet). Asi je to dáno typem promítací technologie a ve 3D je to možná o to znatelnější, protože to každé oko vnímá trochu jinak. Potom se asi stane to, že se pohybující objekt na plátně trhá jako pod stroboskopem nebo jako při 10-15FPS (či jak to popsat). Navíc do nástupu 3D v kinech jsem tento jev nikdy neviděl, asi to bude mít souvislost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je prave zpusobeno rychlou zaverkou kamery. Pak se to pri postprocesingu bluruje, aby to vypadalo plynule. To je pak treba problem u ripu kdyz nejaky lofas preenkoduje z 23.9976 (nebo kolik) na 24 a podobne.
Ale v kine by to zas tak sekat nemelo. Ale jak rikam, v olympii brno jsem byl pred par lety, sedel nekde v druhe rade a normalne videl jak jednotlive snimky preblikavaji na klasicke promitacce ...... jsem myslel, ze jsou plne digitalni ...... ale pak v pulce filmu (surrogates s willisem, takze cca 4 roky nazpet) to na hodinu chciplo a pak se pokracovalo ve filmu o 15 minut pozdej (cili jsem si to musel doma stahnout a dodivat), pak jsme se dozvedeli, ze jim zacal horet film OMG:) Zadna omluva nic, jako milo mi to fuck, vlezne bylo 10 kacek na 10ti lete vyroci olympie, ale i tak to byla ma posledni navsteva kina:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zase narážíme na to, že si někdo koupí 3D televizor, tím to končí, a očekává reálný 3D obraz z výrobcem proklamované konverze. 2D-3D. Samozřejmě, že je zklamaný! Má-li televizor reprodukovat 3D, což je marketingové označení, ve skutečnosti se jedná o stereoskopické zobrazení, pak je především potřeba mít zdroj takového signálu, v prvé řadě 3D blu-ray, a pak případně formáty se snímky vedle sebe nebo nad sebou. Jenže - pokud je to plný formát, málokterá televize ho skousne, vyžadují půlený formát, tedy dva snímky vedle sebe nebo nad sebou v jednom políčku v ful HD rozlišení, případně z počítače snímek s proloženým řádkováním - levý a pravý snímek v lichých a sudých řádcích - pak je vždy ale úbytek detailů. Zkrátka, chcete-li se dívat na "pravé" 3D, respektive stereoskopii, musíte mít odpovídající zdroje a řetězec - a pak je efekt velmi dobrý. Je vcelku standardem, že na nějakou technologii lidé nadávají tehdy, pokud ji buď vůbec nemají (a připojí se k nadávajícímu stádečku, kde si takhle kompenzují fakt, že je to pro ně nedostupné), nebo ji mají, ale aplikovanou polovičatě... Ono je totiž opravdu rozdíl si pustit 3D film z BR a kvalitního přehrávače na kvalitním zobrazovači (pro stereoskopii pokud možno nejméně 50"), než nekvalitně překódovaný film, s nízkým datovým tokem, přehrávaný na malém zobrazovači....
Co se týče 3D, stejně jako jakákoliv jiná technologie, doplácí na obecný trend - vnuťme to každému, aplikujme to i do laciných a nejlacinějších přístrojů (pak ale nutně nekvalitně, s mnoha kompromisy, aby se stáhly náklady). Výsledkem je pak rozčarování z oné technologie. Pokud máte vynikající přehrávač, vynikající zobrazovač, a vynikající zdroj, pak dosáhnete vynikajících výsledků. Pokud máte zdroj ve formě half sbs souboru, který má nedostačující datový tok (anžto se absurdně šetřilo místem při kódování), a budete ho přehrávat na low-end tv, kde přidali 3D jen proto, že to umí konkurence, a provedli to s co nejnižšími náklady, a navzdory třeba tomu, že vlastní displej ani nemá parametry na to, aby to stíhal, pak je výsledek povětšinou tristní.
4k je zajisté krok dopředu a má na velkých rozměrech pozitivní efekt... ale bude zase vyžadovat kvalitní řetězce...
A předpokládám, že projde stejnými fázemi jako jakákoliv jiná technologie - nejdříve velmi velmi drahá, ale kvalitní, možná však s dětskými nemocemi.... Pak sice nákladná, ale relativně dostupná a kvalitní.... a nakonec, hypermasová výroba, levná, ale s mnoha kompromisy, právě proto, aby byla levná, tím pádem degradující onu technologii. Ono i v té poslední fázi najdete vždy kvalitní, leč ne levné výrobky, protože však nejvýše rozšířené je zboží nejnižších kategorií, aby bylo dostupné, získává pak ona technologie punc a hodnocení podle této třídy... a zpravidla neoprávněně...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

K těm fotkám - reálné rozlišení kompaktu s 18 MPx čipem je někde na úrovni 4MPx (na základní citlivosti). Takže 4k televizor je na takové fotky akorát, výš jít netřeba. Smolíka mají lidé se slušným foťákem s FF čipem a pevným sklem od Leicy, už aby byly 24k televizory... :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Radši se na 4k na fotky nekoukat, protože pak člověk dobře uvidí, co si ty foťáky dneska vymýšlejí :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Divam se na datum a neni prvniho dubna, tak clanek moc nechapu. Je to pochopitelne naprosta kravina. Pamatuju, ze aktivni 3D na CRT zacinalo nekdy na prvnim Invexu, pak se za par let presunulo na bezne TV, ktere, jestli si dobre pamatuju, nebyly ani v pocatcich nijak zvlast drazsi oproti ne-3D. Pak prislo docela revolucni pasivni s LG a to taky nebylo a stale neni o moc drazsi nez ne-3D. Za to 4k, ktere stoji 200k+ .... se na me nezlobte, ale tohle VAZNE NENI MASOVOU ZALEZITOSTI! Mozna nekde u ropnych sejku, ale delat z toho zaver, ze jde o lepsi vec nez 3D, je uplna kravina. Jestli ono spis nejde o takovy ten syndrom 'TABLETU' ... kdy se lidem namluvilo, ze kazdy to ma, kazdy to potrebuje a musi mit, ti co to nemaji jsou out a brzo to bude mit kazdy a PC trh vymira ... podobne mi zni, ze 3D je technologie na hovno a lidi ted sili po 4k .... mozna par slabomyslnych nalakaji, aby zastavili rodicum barak a na splatky si koupili 4k televizi, takze pak to vlastne svuj ucel asi splni ....:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to mnohem jednodussi - stejne jak u fotaku, vic prouzku, vic adidas :) Je to uplne, ale uplne k ho*nu, ale voe p*co 4k TV! Kor kdyz leta pane 2013 i to pitome 1080i je porad minoritni. A tim nemyslim TV stanice ktere maji v logu pismenka "HD" - kolik procent toho co vysilaji je skutecne HD a ne upscale?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako vždy je tvůj osobní názor blíže realitě než čísla podložená statistikami prodejů :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A za tim si stojim!

Tohle je zdrojovy clanek:
"Back in 2011 and 2012, makers of displays tried to enchant their buyers by adding 3D support. Ultimately, though, 3D became a small niche and didn't change much. The same can't be said about 4K though.

UHD TVs are definitely doing better, if we were to compare the rate of adoption and consumer interest.

In fact, 4K displays have reached the point where even small companies like, say, Taiwan-based Tatung ship UHD TVs by the thousands.

Tatung expects to ship 2,000 in Taiwan alone, by the end of 2013.

4K resolution, or 3840 x 2160 pixels, is the new groove on the high-end LCD front, and on the new OLED market too, for that matter.

50-inch UHD TVs are the most popular right now, since they're expensive anyway, so people likely to buy a UHD TV will probably afford large panels. The biggest are in 110-inch diagonals though.

Samsung, LG, Panasonic and Philips are among the most important brand names here."

Jedina "statistika" je, ze nejaky tatung nebo ktery cert, chce prodat do konce roku na taiwanu 2000 televizi ...... nejaky oficialni zdroj techto informaci pochopitelne chybi, takze se clovek musi spolehnout na zdravy rozum, ktery rika, ze 3D, ktere zacinalo na realistickych cenach a prinaselo obrovsky benefit, se asi prodava/lo podstatne lip nez UHD, ktere je za zcela nerealisticke penize s prakticky zadnym benefitem, protoze jsem jeste neslysel o zadnem konkretnim bluray s UHD ......
V dobe 3D se aspon daly na tom hrat 3D hry, pripadne nejak pouzit 2D-3D (coz je pochopitelne uplna blbost), ale i tak byl aspon nejaky 3D obsah. Ale na 4k, pokud se to nepouzije jako velky monitor k PC, tak je to uplne k nicemu .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Například tchajwanský Tatung, který je v našich končinách značkou téměř neznámou, prodává tyto novinky po tisících."
Tatung je docela velka velka firma. Prodava pod lbely ktere rusi v okamziku kdy se mu zadne vracet vetsi mnoystvi reklamaci. Pak zalozi novy label... . A tak porad. Sveho casu meli montovnu v Plzni. Delali se tam napriklad Philipsy nebo HP. Monitorz TV, PC. Jedna paleta desktopu (12kusu) obsahovala tak 2-3 kusy ktere prezili prvni tyden bezneho kancelarskeho provozu. HP tuto cinskou kvalitu ocenilo odejmutim zakazky.

JInak, napr. plazmove TV se montovali v tovarne tatung na kolene. Doslova. O nejakem cleanromu ti lide asi i slyseli.

tatung je urcite drava a dinamicka spolenost, ktere nedela problem smontovat cokoli s cimkoli. 4k telku za x desitek tis. bych si od nich urcite nekupoval. Mozna tak cvicky s prepokladanou zivotnosti 14dni. :-]

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Není to spíše tím, že čím větší plocha, tím jsou pixely viditelnější ? Třeba v kině je větší plocha, tak se uvidíme čtverečky, řekl bych. Jinak 4k nevidím jako výhodu. 4k pro mě není nic nového, ale 3D něco nového je, takže bych stejně šel radši do 3D. 4k bych pochopil v televizích/kinech pro veřejnost, ale pro domácnost je to dle mého názoru jen dobrý pocit z 4k, ale ne pocit z lepšího obrazu (pokud se člověk nedívá na TV z méně než 30 cm).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.