Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zájem o Coffee Lake nakonec stoupl, šest jader se Intelu vyplatilo

Tak ten start byl dle mě vlažný protože se o těch novinkách tolik nevědělo, nemyslím že by lidi nevěděli že to CPU existuje ale spíše co je to zač.

Postupně se začaly objevovat reálné zkušenosti uživatelů ze kterých je patrné, že Coffee Lake stále drží vedení a to mnohdy za lepší cenu než konkurence. Pro hry je 8700k aktuálně nejlepší volba a nestačí mu ani dražší Ryzeny. Aplikační výkon je také hodně dobrý, byť na mnohé multithread úkoly už tak dobrý jak Ryzen není, ale lidí co využijí tolika jader prostě není tolik nebo nedělá takové oprace tak často aby se jim vyplatilo brát slabší CPU s více jádry.

To také vysvětluje proč se prodávají levnější Ryzeny stejně a silnější hůře, pro velkou část lidí jsou nižší ryzeny výkonově srovnatelné s vyššími verzemi, zvláště u her je u ryzenu časo méně více.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je nejlepší na hry od Intelu i5-8600K a od AMD Ryzen R5 1600X, co víc teď hráč může pořebovat?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to rovnako na hry bud i5 8600k alebo r5 1600x

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží hodně na titulu a grafické kartě. Nicméně 8700k bude podávat téměř všude o něco vyšší výkon než 8600k a to je zase výkonnější než R5.

i5 či R5 bude zřejmě v poměru cena/výkon výhodnější, ale výkonově tu i7 nepředčí. Proto také tvrdím že je 8700k nejlepší na hry z běžných CPU. Rozdíl ceny mezi i7 a i5 je "jen" cca 2700 korun, v ceně celé sestavy je to třeba jen 5% což už nikoho nezruinuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nedal 2700,- za 1-2fps :D (testováno s GTX 1080Ti)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

2FPS z 20FPS docela dost...

https://www.youtube.com/watch?v=FRdm2HqEuHM

Vidím tady výraznější rozdíly než 1-2 FPS... u některých titulů je ta i7 i o víc než 10% výkonnjěší. Navíc je tu přidaná hodnota v aplikačním výkonu.

A jestli výsledná mašina bude stát 50 nebo 53 tisíc... tak výkon celé sestavy roste více než cena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U mě ani 50,000 ani 53,000 nikdy stát nebude :D ,taky záleží taky na tom, kdo ty testy dělá. Ale z výsledku v tom video odkazu mě to ještě více utvrzuje, že ta i5 dneska bohatě stačí. Jistě, testy alá Adobe, Cinebench jsou super, ale pařan na to sere a sere i na rozdíl 144fps a 163fps. Jak říká můj kámoš: "hry se začnou sekat ve chvíli, kdy je začneš pouštět s RivaTunerem".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale my neřešíme zda to stačí nebo kolik to stojí, ale co poskytuje nejvyšší výkon a tady 8700k nemá konkurenci a cenový rozdíl je zanedbatelný

a jak říkám pro čecha 50 tisíc může být raketa, pro američana měsíční nájem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jesti mas 18-20 fps je sumak..jestli mas 18 nebo 23 uz jmuze byt rozdil;)
Jinymi slovy pridana hodnota v realu ZERO a to jeste musis mit nejsilnejsi kartu. Aby jsi to vubec poznal a hrajes tak mussi hrat v 1080p nejlepe ne na maximalni detaily ;)
Proste JirkaK klasika... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, například X-Plane pod 20 FPS nesimuluje v reálném čase, kdežto nad 20FPS ano.

28FPS s TrackIR je utrpení, 30 FPS je v pohdě použitelných... Jsou to jen hloupé 2 snímky za sekundu a rozdíl může být zásadní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja to reknu jeate jjinak...pro tve hry, ktere hraje cca 0.01% lidi co na PC hraje..to ma asi vyznam ;)
Vice se o tom bavit je myslim bezvyznamne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to bezvýznamné protože pointa nebyla o tom kolik co běží, kolik co stojí jen fakt že 8700k je pro hry nejlepší volbou - nejvíce výkonu - a pro práci patří k tomu nejlepšímu na trhu, někde vede ryzen 7 1800X, někde intel, někde jsou srovnatelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

Zase nejaky idioti klikaji na minus, prestoze jsi nenapsal nic spatneho ani nepravdiveho. S GTX1080Ti potazmo Titan V je idealni i7-8700K. To je proste fakt.

---

Osobne me uspech i7-8700K docela prekvapuje, jiste momentalne je to jasna volba cislo jedna. Ovsem ted uz bych si pockal na RyZen 7 2700 - RyZen 7 2800X, co predvedou. Musim rici, jeste ze ted nekupuju procesor, protoze se domnivam, ze by to byla tezka volba, zvlast diky zpackane intelovske Melte bych silne uvazoval o AMD procaku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

TitanV je nesmysl, GTX1080Ti je ideální výkon za ideální cenu (přeminingovou), při dnešních cenách už ani TitanXp není takový ekonomický nesmysl. A hlavně když už dnes někdo bude stavět takovou mašinu a za grafiku bude ochotný dát 20-30 tisíc tak rozdíl mezi i5 za 6,3 nebo i7 za 9 řešit moc nebude.

Ano pro český trh je to možná nějaká snobská sestava, ale pro Německý trh to vidím jako takové docela normální herní PC, které výkonem neurazí ani nenadchne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co se tu certis Redmarxi, vzdyt pulka toho co je tam napsana je pravda tak maximalne napul.
To ze 8700k bude nejrychlejsi CPU na hry bylo jasne pri prvnich testech po jeho uvedeni. Na to nemusi nikdo cekat na uzivatelske zkusenosti ;)
A jinak rychlost toho CPU se da relativizovat v zavislosti na napr. hracskem rozliseni, atd.
Co se tyce cenoy, tak JirkaK placa celkem nesmysly, protoze cenove/vykon je opravdu "vyhodne" z intelovske nabidky 8400. 8600k neni a 8700k uz vubec ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Na to nemusi nikdo cekat na uzivatelske zkusenosti"

a proto tady každý při kdejaké novince píše jak testy stojí za prd. Daleko lepší je počkat si na reálné zkušenosti uživatelů.

A pokud sis nevšiml tak můj původní příspěvek neřeší poměr cena výkon. říka co je nej - potvrzuješ sám.

To že na tom krámě jsou top spotřebitelské i7 dlohodobě nejprodávanější CPU je také fakt, zřejmě tu výhodnost tolik lidí neřeší a spokojí se s tím nejlepším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted si odporujes sam sobe. Psal jsi, ze jsou i vyhodnejsi...nejsou. Naopak o absolutnim vykonu(hernim) jsi se primo nezminoval.Ja nerozporuji, ze ta cpu jsou dobra, potazmo ze podavahi nejlepsi vysledky na hrani. To se ale obecne cekalo. Frekvemce mozna byli o chlup vys, ale to je asi tak vsechno.
Opet...nevim co porad mas s uzivatelskou zlusenosti...to jako ta uzivatelska zkusenost bude rikat neco jineho nez ty testy? Nebo v tvem pripade cekas az ti nekdo zbenchmarkuje hru, kterou v beznych testech nenajdes? Nebo nekdo snad cekal, ze intel vyda nedodelane cpu, ze potrebuje cekat na uzivatele?
Opravdu nechapu, co tim chce basnik rici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl říct, že i7-8700K je nejlepší procesor, co kdy šedivá pasta viděla :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim se da souhlasit ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celé vlákno se točí kolem tohoto výroku "Pro hry je 8700k aktuálně nejlepší volba" nikde nepíšu nejlepší poměr cena/výkon, nikde nepíšu cenově výhodné atd...

A ad recenze vs reálné zkušenosti. Osobně jsem schopný vyhodnotit testy, abych tušil kde si ten procesor stojí v konkurenci ale testy netestují vše, pokud člověk potřebuje znát výkon v konkrétní aplikaci, tak si to buď musí koupit nebo počkat na první uživatele s novou technikou a jejich zkušenosti.

8700k vyšlo v době kdy Ryzeny drtily předchozí generaci v aplikačním výkonu na plné čáře a byl kolem toho velký hype. S 8700k dal Intel na trh srovnatelnou konkurenci ale uživatelé tomu museli uvěřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"v prosinci se situace otočila"

V poslednom mesiaci roku sa kupujú aj veci ktoré by po celý rok kúpil len málokto. Sú firmy ktoré sa "zahoja" len vďaka decembrovému(prosincovému) predaju. Uvidíme aký bude predaj v prvom polroku 2018.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak keď každý "PROSÍ o NĚCo", tak sa predá všetko

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bude další půlrok ještě lepší díky novým deskám H310 a B360 pro 8. generaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by se měl zvednout prodej nižších řad pro které člověk dnes může koupit jen drahé desky, jakmile přijdou desky s lidovějšími cenami, nižší řady se začnou prodávat lépe. Přecijen dát 15-16 stovek za dostačující pentium a pak dát 3.5-4k za levnější desku je dost nepoměr a výhodnost jde pryč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel mohl procesory generace Coffe Lake ponechat kompatibilni pro soucasne zakladni desky rad i100 a 200, hlavne modely s i200 jeste nemaji ani rok, proste prepsat BIOS a jet dal, k prikladu ctyrjadro Coffe Lake je preznaceny Kaby Lake jenom na heatspreaderu je vytisten jinej kod procesoru, tim ze je Coffe Lake kompatibilni jenom s i300 umele, ma intel i horsi prodeje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co ked to suvisi len s takou banalnou vecou, ako vytaznost pri vyrobe tych cpu? s takym umelym obmedzenim dosiek sposobili, ze kedze je na trhu menej cpu, tak sa aj menej preda, kvoli potrebe novej dosky
ale je to len moj sukromny hoax

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výtěžnost je stejná, proces je totiž stejnej. Otázka je, kolik linek těm Coffee Lake dedikovali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sice souhlasím s tím že je hezké použít desku napříč generacemi, na druhou stranu osobně v tom problém nevidím. Kdybych měl Skylake nebo KabyLake tak bych myšlenky na upgrade neměl a z Haswellu, případně i starších generací bych kupoval desku tak jak tak.

Teď jsem řešil nějaké levné PCčko pro malého kluka do pokoje. Pentium by bohatě stačilo, bohužel absence levnějších desek mě odradila. Nakonec to vyřešil repas se starým C2D s GF1030.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coffee Pentia ještě nejsou, takže nechápu jaký byl problém s deskama

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, moje blbost, měl jsem za to že ty současně prodávané jsou už Coffee ne Kaby, holt tyhle slabé CPU nesleduju. Tak jak tak další odrazující faktor jsou i paměti, za cenu 8GB mám v podstatě celou mašinu včetně té grafiky, pravda jen s polovinou paměti, ale 8GB DDR2 koupím za 400.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemohol, nevypredali by sa 6* a 7* procesory. 8* je skora odpoved na ryzen, nikto totiz necakal, ze budu tak dobre.. Keby ale vydali 8* na lacne dosky, 6* a 7* by si mohli strcit akurat tak do kakaca.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten graf tohle navýšení prodejů zobrazuje. V prosinci za celou dobu byly prodeje nejvyšší, v lednu už klesly, hlavně už v tom prosinci zase převzal Intel vedení v zastoupení mezi značkama... 8700k to jednoznačně pozvedla, ale když se koukneme na celý graf tak víme že top model spotřebitelské i7 vždy patřil k nejprodávanějším procesorům vůbec.

Také tam jde vidět že u AMD ztrácí Ryzen 7 svůj podíl na tržbách, 1700 a 1700X se prostě přestávají prodávat a to i přes snížení cen, aby taky ne, taktování je nejisté a 1000-1500 korun navíc za 1800X je sázka na jistotu. Navíc R51600X je výrazně levnější a ve hrách díky frekvencím drží dech s vyššími modely. AMD je v tomto směru obětí vlastního úspěchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chalani sorry za prvy prispevok a hned aj kriticky. rad si vas precitam, ale nestagnujete tak trochu s vyberom clankov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze se to zmenilo v prosinci bylo dano jednduse tim, ze od poloviny prosince zacali byt teprve dostupne bezne skladem. Do te doby bud nebyli a nebo za mastne priplatky.
Tenhle vyvoj se jinak dal cekat...jednak sila setrvacnosti trhu hraje i tady velkou roli, i pres to, ze AMD melo nova CPU 10 mesicu. Ta temer 5ti leta dira pred tim ale zanecha nasledky a urcite byli lidi, co cekali radeji na novy Intel, nez by sli do AMD. Druha vec je, ze 8700k je opet "ten hracsky" CPU, takze se jen opakuje vlastne stejna situace jako kolem 7700k. CPU jsou to dobra, AMD ma navrh v multithreadu, Intel v frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prodeje - zvlášť top modelu Core i7-8700K (bledě modrá) stouply skokově na téměř čtyřnásobek. Proč zrovna tento model, proč právě v prosinci a proč právě o tolik, je dost těžké vysvětlit."

TWL, tady se nekdo vratil z Marsu?
Narust prodeju v 12/2017 je u i5-8600k a i7-8700k jen a jen zasluhou toho, ze je Intel zacal dodavat konecne v normalnich poctech. Proc se tady zase hledaji nejake senzace a zahady? To uz nekdo zapomel, ze jeste zacatkem 12/2017 mnozi kejhali, jak je Intel neschopen dodat nove procesory v normalnich poctech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, dostupnost první měsíc/dva byla mizerná. Jenže to nemůžeš chtít vědět po někom, kdo nosí červené brýle a tyhle záležitosti nevnímá :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze dostupnost ≠ prodeje..

dostupnost ti nezarucuje dobry prodeje, dostupnost je jenom jedna z rady nutnejch podminek pro dobry prodeje.. viz prodeje u nVidie - maj ted podobny prodeje jako pred rokem kdy byly jejich grafiky normalne dostupny.. jo, cfl obcas na kramech byl, obcas ne, ale takova katastrofa to zas nebyla a hlavne jsem nikde v diskusich nevidel hromadny stesky lidi, ktery by chteli upgradovat a nemuhli..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ČR možná ne, v zahraničí ano. Dostupnost byla dobrá hlavně v sestavách, tak trochu jako dneska s grafikama. Ale pokud není CPU běžně skladem, asi se nijak zvlášť nebude dobře prodávat, na tom se asi shodneme :-)
Říjen třeba prakticky není možné brát ve srovnání v úvahu https://www.pcgamesn.com/intel-coffee-lake-limited-stock

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze u i5-8600k a i7-8700k v 10,11 a 12 mesici platilo ze dostupnost = prodeje.

"hlavne jsem nikde v diskusich nevidel hromadny stesky lidi, ktery by chteli upgradovat a nemuhli"
Samozrejme, protoze nejvice breceli ti, co by si nikdy Intel nekoupili. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.