Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Základní deska Intel D945GCLF2 s dvoujádrovým Atomem

WIFT: No vidíš, že ti to jde..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bezva. díky za recenzi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesor s minimalni spotrebou tedy minimalni tepelne vyzarovani a oni na to daj aktivni chladic. blazni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Zulgar:
To je na čipsetu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby stala pod 1300,- Kc nereknu ani popel, ale vzhledem k faktu ze staci prihodit 200,- a mas sempron+780g nebo 700,- a mas dual sempron+780g tak musim rici ze to vyuziti bude mit vice mene sporadicke, na server to energeticky zadny zazrak neni a temer v nicem si s daleko vykonnejsi platformou AMD/Ati nezada... V podstate jsme zjistili ze Atom je vykonnejsi nez K7 diky vice jadrum a slabsi nez K8...
Je videt ze kdyz Intel nema konkurenci(AMD/Ati se do mobile platforem moc nezene i kdyz na to ma) tak bude zakaznikum cpat nenazrane CHS zrejme naveky...
 
Abych nezapomel, recenze super, jen mi prislo nutne se vyjadrit k tomu zbytecne honosnemu zaveru:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně měření proudu na ATX12 větvi - imho je problém v tom, že na základní desce to je propojené s tím drátem na hlavním ATX konektoru. Takže když zařadíte před ATX12 ampérmetr ( tzn. 1 až 3 přechodové odpory navíc a vnitřní odpor ampérmetru cca 0.05 ohm (odhaduju), proud bude téct hlavně přes ten hlavní ATX konektor.

Dá se to snadno zjistit tak, že zkusíte desku rozběhnout bez připojení toho ATX12 konektoru. Spousta desek si toho ani nevšimne, dokud nepotřebuje tahat sto wattů pro přetaktovaný procesor přes jediný drát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>WIFTE: Zatiaľ som si to len ,,prelistoval,, a vypadá to skvele :o)
Idem si to teda prečítať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Dr4k3:
To je ověřené, ani se to nerozběhne (míněno větrák se roztočí, ale deska nefunguje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se obaval, že ta Epia co jsem si pořídíl stojí za prd. Ale jak tak na to koukám, tak její 22W odběr ze sítě s 1G RAM, 2,5 HDD a Wifi je pořád polovina. Tak si to s atomem užijte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me se teda libi i takhle, na domaci router idealni, chtelo by to lepsi chipset, neco na akceleraci hd videa a hned bych ho bral

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakcia: diky za test.
Divne meranie spotreby na +12V bolo sposobene u Sempronu tym ze obidve vetvy (ATX 20-pin aj ATX 4-pin) boli prepojene takze cez vami meranu vetvu pretekal len zbytok prudu. Bolo by treba inu zakladnu dosku na presne meranie :)

Apropo obsah recenzie: nie, naozaj sa to neda spravit za jeden vecer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFTE:
Akože klobúk dole za originalitu s tou krabicou. Veľmi som sa nasmial :o)))
Inak je zarážajúce, že tým komu na konci ďakujete za zapožičanie dosky Vám nezapožičal na testovanie i mini-ITX skrinku so zdrojom bez ventilátora !!! Takže to s tou krabicou :o) je naozaj len informatívne. Naozaj sranda :o)
Ale žiaľ to nemá nič s realitou, keď v mini-ITX so zdrojom bez ventilátora máte mini-ITX dosku hneď nad ňou slim-DVD a v PCI slote nejakú prídavnú kartu. Potom by ste videli pri teste (v zaťažení) do rána čo je Low-end a čo je Embedded riešenie. Fakt veľká škoda !!!
Troška ma mrzelo, že v testoch nebol WinZIP a 7-zip, ktoré aj napriek tomu, že využívajú jedno vlákno tak dokážu pakovanie/rozpakovanie identických súborov zvládnuť oveľa skôr ako Winrar, ktorý je optimalizovaný pre viac jadier a pod. Ale neva nemôže mať každý všetko.

Naozaj vydarená recenzia, kde je vidno, že ste sa s tým takpovediac dokonale pohrali.
,,kámen ? nužky - papír,, :o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,
porad po tomhle reseni pokukuju, protoze chci doma samostatny MP3 server. Mam squeezebox duet, ktery vyuziva server squeezecenter, ze ktereho se mu streamuje hudba. Cele bych to nainstaloval na Xpckach. Bezi to na nejaky sql databazi. Na nic jineho bych to nevyuzil. Libi se mi relativne spotreba (i oproti tomu navrhovanemu sempronu). Myslite si, ze by to tahle deska se 2GB pameti dokazala utahnout?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakce: Videa jsou super... a ten zbytek jeste lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> jojo2:
Už jsem to tu říkal, ty desky nefungují, pokud nemají ATX12V zapojené, takže se domnívám, že tam ten kabel není jen proto, aby přes něj tekl zbytek proudu :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lukasx: to reseni, co popisujes, neznam, ale vzhledem k tomu, ze na prehravani MP3 stacila i nejaka silnejsi 486ka, tak bych v tom nevidel nejmensi problem.

WIFT: diky za peknou recenzi. Tak asi prozatim svuj servrik necham na PIII :) At zije kamen, nuzky, papir - super, clovek se u ty recenze i zasmeje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spotreba?! Efektivita je dôležitá ale je zavisla od zaťaženia. Ak by ste tam dali kvalitný zdroj s nižším výkonom spotreba by bola ešte o niekoľko watov nižšia. Podla praktických skúseností je tých 400w veľa (odber v idle menej ako 10% výkonu zdroja). Ideálne odber minimálne 20% výkonu zdroja a odber by určite klesol o niekoľko watov, čo sa nielen pri 24/7 prevádzke ráta.
Viem je tu malý problém a to cena takýchto zdrojov (uATX,FlexATX,1U, pico PSU) a ich dostupnosť u nás (aj u vás). Ale aj pri použití obstarožnejšieho zdroja 230W Frontier by mala zostava nižší odber ako s 400W Fortronom. Už aby boli dostupné uATX aj ATX zdroje s výkonom 150-200W .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozrite sa na množstvo nameraných grafov spotreby rôznych procesorov, ktoré urobila fudzilla. Z uvedeného vyplýva, že je naozaj veľmi dôležité koľko spotrebuje celá platforma a nie len samotný procesor.

Power Consumption idle
Power Consumption full

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&i...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

čus WIFTE, nedalo by se tam hodit nějaký testík za jak dlouho to načte/uloží dokument do Wordu/Excelu? Ve Wordu třeba dokument o 30.stranách textu a cca 10 fotkách klasického rozměru. K tomu přehrávat internetové rádio, mít otevřených ještě cca 5 oken ve FF, a cca další 4 dokumenty ve Word/Excelu.Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, v SPD ma ta pamet na 266 MHz casovani 3-4-4-10, tak proc ji to pustilo jenom na 4-4-4-10? Mozna by se pak trochu zlepsila i ta latence...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevie niekto z ktorej serie a casti su testovacie ukazky z SG1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tu grafiku tak nezatracoval, na eee pařím Unreal Tournament a jede v 1024x600 bodů naprosto plynule :-) Já vim je to stará vykopávka, ale ta grafika nevypadá zas tak špatně ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Mark01

zda se me, ze je to tohle http://www.csfd.cz/film/228073-stargate-continuum/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co teda pouzit pro home-made fileserver? Dalo by se toto vytunit pasivnimi vetraky? Existuji nejake vhodne zdroje s pasivem? Mate doma nekdo neco takoveho uz postavene?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, zajímavé, co ale porovnat to s nějakou moderní deskou s podtaktovaným procesorem (kombinace nízkospotřebové základní desky s moderním 45-65nm CPU), při dnešních poměrech amd-nvidia deska a amd cpu, v druhém případě i intel cpu...? Teoreticky by to mohlo dopadnout dost zajímavě (poměr výkon/spotřeba). Myslím, že by si atom moc neškrtnul. I cenově by to nemuselo být o moc drařší...

Konkrétně bych navrhoval:
CPU: 4450-4850 (45W) amd, Nějaké to dualcore 45nm/2mb cache intel
MB: 690G-780G amd, 8300 nvidia(amd cpu), 9300-9400 nvidia(intel)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je ten norhtbridge takhle vyhrevnej a vykon ne zrovna oslnivej, nebylo by lepsi v kontextu domacich serveru spis kouknout po ty intelacky desce s integrovanym Celeronem M?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč na desku s low procesorem umístili náročný chipset je mi záhadou, to už výkon moc nevytrhne... Měřil tedy autor spotřebu sestavy s uvedenou deskou, atx zdrojem a 3.5 hdd, kde je to důležité číslo co dělá Intel D945GCLF2 ne/zajímavým řešením? Deska gigabyte s integrovanou gforce 6100!(takže neúsporná) a athlon 3000+ bere s obyčejným 350w zdrojem 61w, s CF v redukci si vzal 50w. Ptám se autora článku, kolik si vezme v tomto řešení dvoujádrový atom a k jakému procesoru se dá jeho výkon přirovnat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze ste konecne presli na JW flash player. Potlesk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za DOKTORA na konci v hodnoceni diky :-).
Jinak, souhlas nepochopim proc vyrobci daji na desku setrivej procak a flaknou k tomu tak zhuverilej chipset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zůstalo jim homoc na skladě a maj páky jak se ho zbavit. Intel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

grovik: to není doktor, to je EMH (u nás v čeksu vlastně PZH ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT je moje krevní skupina :-)

to WIFT: v té recenzi mi chybí jedna myšlenka: u desek této skupiny není problém najít zdroj který utáhne maximální zátěž, ale naopak - který utáhne minimální zátěž! Zejména nové zdroje mají na větvi 12V2 povolený minimální odběr 1A, což by znamenalo připojit těchhle desek hned několik najednou. Z vlastní zkušenosti vím, že najít zdroj, který podle specifikace vyhoví minimálnímu odběru je balšaja prabljema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pozritě ujo google - čo si predstavujetě pod takým pojmom "pasívní větrák"? to ako OTVOR bez lopatiek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechystá se redakce na test desky MSI IM-945GSE? S chipsetem Mobile Intel 945GSE Express by měla mít celá deska spotřebu údajně do 5W.

Myslím, že by tahle deska byla mnohem zajímavější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrat se na tom da napriklad WOW uplne v pohode.
Existuji i malinkate zdroje napriklad PicoPSU http://www.mini-box.com/picoPSU-60-WI?sc=8&category=13
Vice vlaknovych aplikaci je pomalu, ALE NA WINDOWS!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tak to vypadá, že klasické ATX zdroje zkrátka nedokážou držet krok když je odběr hodně malý. Prakticky nikdy jsem neviděl v testech spotřebu v klidu po 40W... na 5% zatížení asi efektivita jde do háje. Určitě by bylo zajímavé otestovat tahle základovky, případně váš Sempron s notebookovým zdrojem a picoPSU (pro konverzi stejnosměrného napětí do ATX).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: ten 4-pin +12V konektor ma 4 piny a velmi lahko zistis ci je tam zapojeny aj ked mas +12V vetvy prepojene na doske s 20-pin ATX konektorom :)
Keby boli len dva tak by som nic nepovedal :)

Ale dalo by sa pred doskou prepojit vsetkych x +12V kablikov kolko tam ide a merat prud na tych - celkovo +12V do dosky.

...jedine druhe vysvetlenie by bolo ze by doska pouzila +5V na napajanie CPU ale to sa mi nechce verit. +12V sa stale hodi na zapinanie tych spinacich tranzistorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nadherny test, a zneho mi vypliva ,ze +-30W hore dole a cely atom max tak do EEE a koniec. ak si uz mam do obyvacky zriadit cosi take, tak nech to nema problem s 1080p a pridanim dalsich zariadeni..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máček333> Očividně jsem myslel pasivní chladič a ne větrák. Bylo už pozdě večer...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavější provedeí má firma Foxconn s deskou 45CS. Má tam sice pouze Atom 230 (jednojádrový), ale čipset je chlazen pasivně. Takže 0 dB pro desku. Otázka však zůstává, zda je ten pasivní chladič dostačující a jestli čipset nemá ještě vyšší spotřebu. Protože mě připadá, že čím víc se čip vaří, tím vyšší spotřebu má a když se chladí lépe, by měl mít o něco málo nižší spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kto vie, kde sa da zohnat za rozumny peniz PicoPSU, obzeram sa po PicoPSU-90 power kit, ale tunajsi dodavatelia urobia z 50$ takmer 110 eur!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z praxe:
cca 14 dní provozuji PC s deskou GIGABYTE GC230D s jednojádrovým Atomem. Pro běžný provoz winXP, +/- tři okna exploreru, DOS aplikace (sklad. program) a textový editor je výkon dostačující.

Starší čipset je v tomto případě paradoxně výhodou protože má výstup LPT i COM rovnou zezadu a není potřeba řešit vyvedení z desky. Bez problémů tak připojím pokladní tiskárnu, čtečku čár. kódů i zákaznický display.

V kombinaci s mini-ITX skříní INWIN INBM-639 mám v pohodě malé PC, které snadno umístím do prodejního pultu, navíc za výbornou cenu.

Doposud jsme měli pro podobné účely MB od Via, ale vyšší cena a nyní i mizerná dostupnost mě dotlačila k Intelu. Zkoušel jsem dohledat i mini-ITX desku od AMD, ale nic rozumného jsem neobjevil.

Takže v kombinaci všech faktorů je v mém případě řešení postavené na Atomu velmi dobrá volba. Pro PC na doma bych to, ale nebral ani náhodou. Stačí pár stovek navíc a možnosti PC jsou výrazně lepší.

Velmi bych uvítal tip na mini-ITX desku/y Via nebo AMD s dobrou dostupností. Např. Jetway (moc zajímavý kousky), nebo třeba Albatron. Protože s ohledem na moje osobní "zcela neracionální" sympatie k AMD :o) mě výběr Intelu mě vlastně mrzí. :o) O to víc že i dalších 8PC bude s Atomem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem tuhle destičku na testování koupil. A rozjel jsem na tom z 4G USB flash disku Ubuntu (standardní instalace 8.04.1). A velice mile mě překvapilo, že free film Elephants_Dream_1080p.HDTV.avi (Mpeg4) běží v přehrávači Totem (ten, co je tam už od instalace) naprosto bez problémů a htop říká, že všechna jádra kolísaj tak mezi 30% až 70%. Čili má ještě rezervu. A to se to ještě načítalo z USB. Zkoušel jsem i nějaký video s příponou VMW v 720p a nestíhalo to (jeden procesor na 100%, ostatní do 10%). Takže záleží na kodeku.

Co mě ale nepotěšilo, byla spotřeba. Dal jsem to do bedny Case Mini-ITX 3310 černý 60W ext. zdroj (http://pc.itek.cz/skrine-itx-mini-itx/324701-Case-Mini-ITX-3310) a na externím 12V zdroji (malá cihlička jako k noťasu) to při přehrávání toho 1080p videa bralo na 240V (ty jsem neměřil) až 0.272A což je něco přes 60W. Když jsem tady viděl ty grafy spotřeby, tak si říkám, že je asi něco špatně. Že by ten vnitřní zdrojík nebo ta venkovní cihlička měla tak bídnou účinnost? To se mi nechce věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neporadite mi niekto: chcem prehodit klasicke 4,7GB dvd s filmom na h.264. Zatial to len chcem skusit v programe Handbrake, su tam 3 moznosti ako nastavit vystup: 1)kolko ma byt bitrate, 2)kolko ma mat cielovy subor a 3)kvalita vystupu. Otazka je, na co sa zamerat? A este ze ked to chem mat v takej kvalite ako original, kolko ten subor asi tak zaberie GB? Diky za pomoc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ondar007 : tu spotrebu by som pripisal prave tomu zdroju a prevodniku DC-DC.

to JokeM: skus http://www.qproducts.sk/ ceny nebudu ludove . U nas výber mini-ITX je chaby a prave intel a jeho dosky priniesli dostupnost a cenu mini-ITX dosiek, ktore tu chybali a ten stary cipset (a jeho zravost) je danou za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mne zajimalo tohoto Atomu s VIA Isaiah. Existuje v soucasnosti nejaky cenove prijatelny reseni s timto CPU? Jak ctu, tak 1080p se na linuxu necha v pohode prehrat, takze s Isaiah by to bylo dvakrat tak v pohode a kdyby se nechala pripojit lepsi externi grafika s pasivnim chlazenim pres PCIe tak by z toho snad byl i slusnej mene narocnej herni barebone :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem tuhle desku koupil na otestování. Jako napájecí zdroj jsem použil PicoPSU. Na CF kartu zapojenou přes IDE redukci jsem nainstaloval XBMC. Video 1080p (23,98 snímků/s) kódované v H.264 se přehraje bez problémů. Spotřeba je v klidu 30-33W, při přehrávání  videa 1080p se pohybuje v rozmezí 34-37W max.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj všem,
chtěl bych se zeptat, zda jste někdo neměl s touhle deskou podobný problém.
Osazení je: 1GB paměť, IDE CDRom (slave), starý IDE HDD(master) na kšandě, co byla k desce přibalená, zdroj ATX 20pinů, BIOS originální nastavení.
Po naistalování Win XP Home, jsem nahrál i drivery z přiloženého CD a po restartech a vypnutí mi stále hlásí správce systému, že nemůže inicializovat drivery pro Grafiku pro chybu 37.
Nový driver z Intel webu nepomohl.
Díky za případnou radu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neporadil by mi někdo, jakým způsobem lze v Media Player Classic Homecinema zobrazit stejné OSD jako je vidět na videu v této recenzi?

Předem děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jsem to našel...CTRL+J

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.