Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Základní informace pro digitální video

> Já osobně doporučuji monitor, který zvládne rozlišení 1280×1024 při 85Hz.

Většina monitorů má fyzický poměr stran 4:3, takže rozlišení 1280×1024 (5:4) je zcela nevhodné a rozhodně bych ho nedoporučil. Tedy pokud nechcete vidět kružnice jako elipsy či obličeje nepěkně zdeformované. Osobně používám na svém 17" monitoru rozlišení 1280×960 a jsem spokojen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi doporučuji nahrávat z TV už jen z DVB. Výhody:
1) video stream je rovnou v mpeg 720 x 576 a nemusí se překódovávat. Převod na DVD je velmi rychlý, já převádím jen audio z mpeg na AC3.
2) kvalita videa je ve statických a pomalu se měnících scénách mnohem lepší než u převodu z analogového signálu, už jen proto, že barevné rozlišení je u analogového PALu mnohem menší než u jasové složky (vyplývá z principu přenosu barvy na pomocné nosné). U rychlých scén závisí kvalita na datovém toku, i tak je při 3 Mb VBR velmi slušná.
3) DVB TV karta je levnější než kvalitní HW mpeg kodér.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

paneboze clovece, mozna umis s videem, ale o HW nemas moc paru, co?
nejvic me dorazil ten tvuj hdd samsung...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

JAJ
O HDD bych nespekuloval každém má různé zkušenosti a zaleží na tom. Samsung je ok asi tak jako každá jiná značka a zrcadlení není potřeba pokud to zazálohujete včas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm,asi jsem si spletl server....jsem tu spravne na Technetu? Zive? nebo snad nekde uplne jinde? Hledal jsem CDR (server o vypalovani)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"V případě, že byste kupovali LCD displej, žádejte model s tzv. DVI výstupem. Je sice dražší, ale daleko vhodnější pro propojení s grafickou kartou s DVI vstupem."
- snad obracene... :-)
 
...uvažovat o nějaké záložní kopii (na kterou máte ze zákona nárok).
- to je blud, viz např. http://www.zive.cz/h/Byznys/Ar.asp?ARI=105772

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych se přimlouval, abyste důsledněji rozlišoval mezi "hraním si s videm" a "prací s videem". Váš příspěvek je zejména pro zájemce z té první kategorie. Proto jen několik poznámek, zejména k převodu TV na digitální záznam a HW řešení:

[1] Ještě jsem neviděl TV kartu (z kategorie o kterých píšete), která by uměla nagrabovat z analogu MJPEG ve kvalitě, vhodné k dalšímu zpracování, jaké umí speciální karty (typicky AV Master, DV Storm, Hollywood aj. v cenách o řád vyšší). Rovněž tunery nebývají "žádný zázrak". To jen, aby někdo nebyl zklamán, že výsledek není takový, jaký si představoval.
[2] Nedoporučuji používat obecný FireWire řadič (zejména ty integrované na MB), pro trochu vážnější práci s DV kamerou se vyplatí i to nejlevnější specializované řešení (Pinnacle, Pyro, Canopus EZDV). Navíc k těmto kartám bývá bundlovaný profesionální střihový a authoringový SW.
[3] méně znamená v tomto případě více. Abych to vysvětlil, na počítači pro střih videa by mělo být jen to, co tam nutně potřebujete a to jak HW tak SW. Digitalizační karty a podobné výrobky patří k těm nejméně ochotným se přizpůsobovat a nekompatibilita v tomto případě jedna z nejzáludnějších. I z tohoto důvodu bych přece jen preferoval platformu Intel.

To Ritchie: TV obraz ve full screen módu využívá tzv. overlay, je mu celkem jedno, jaké rozlišení nebo refresh monitor má. V okně se nastaví do 4:3, příp. 16:9 (pokud to software umí)

To YOB: DVB-T má zatím téměř nulové pokrytí, DVB-S není zase tak levná záležitost (modul + dekódovací karty Cryptoworks), pokud ovšem nenahráváte jen volné zahraniční programy. Levná je jen karta se SW kodekem, DVB-S karta s HW kodekem stojí to co externí low end přijímač!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vie niekto o nejakom core mpeg4 codecu ? Mne sa zda pouzivat DivX alebo XviD alebo inych kodekov uplne zbytocne preco sa nemoze pouzivat core mpeg4 ? predsa ta podstata je uplne rovnaka a uz sa mi zda to bolo aj patentovane a schvalene. Tak preco nerobit videa priamo do core mpeg4 a neprihravat ani DivX na licencie ani XviD aby sa naparovali s OpenSource.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle článek se vám opravdu nepoved informace jsou matoucí . A proboha doporučovat HDD samsung to snad nemislíte vážně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také musím souhlasit s jedním z předcházejících příspěvků ..... věnujte se prosím vypalování, médiím, DVD, CD, mechanikám, programům pro vypalování, ripování,..... stává se z vás hypermarket. Od každého trochu a nic pořádně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych všechny upozornit na problém kombinace desek s chipsetem VIA KT880 a VIA KT800 s grafickými kartami Radeon 9550 a 9600 (S VIA KT600 problém není). V této sestavě je počítač nestabilní i při práci ve windows. O hrách ani nemluvě. Určite se to týká desek Asus a Gigabyte. A ještě k disku, já bych doporučil Maxtor (v přenosu dat v rámci fyzického disku na něj v rychlosti žádná jiná značka nemá) a nebo Hitachi. Podle mých zkušenností Samsung mezi nejrychlejší nepatří (měřím to podle reálného přenosu dat ve windows).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není to sice přímo k článku, leč s videem to souvisí. Mám z dovolené udělané dvd. Je nějaká možnost (jo, je to přímo proti mnohým článkům, ale jen ze zajímavosti) přidat do něj ochranu proti kopírování? Prodávat ho nebudu, jen mě to zajímá :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze je to tu samej odbornik, tak se poptam. Chtel jsem se vrhnout na zpracovani domaciho videa, tudiz jsem si poridil VGA kartu s VIVO, software mam od Pinnacle, pripojil jsem kameru, pustim zaznam - vse vypadlo ze slape OK, jenze ukazal se problem. V prubehu zaznamu, hlavne pri tmavsich scenach, se ve videu "udelaji" cerne zablesky(obraz zmizi ve tme, a s cervenym nadechem se vraci do normalu),ktere trvaji asi 0.6 vterin. Myslel jsem, ze to je na pasce, ale tam je to OK(aspon v hledacku kamery).Je to neprijemne, protoze to dela docela casto, v obraze to je dost ruzive a kdyz to vystrihnu, tak tech chybejicich 0.6 vt. je videt. Nesetkal jste se nekdo s timto problemem? Jesta par tech. udaju: VGA Radeon 9200,MB Gigabyte KT600,vstup CINCH nebo S-video(chova se to stejne)...pc pomale neni, na takoveto zpracovani ma rychlosti az az, zadne jine problemy nejsou. Zkousel jsem ruzne ovladace od VGA, ale porad to same... Diky. CZus.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se dozvěděl, že si mám koupit Samsung disk, že je důležité sladit barvu case s barvou palírny a že se nemám nechat přemluvit do špičkového zdroje Enermax. Sranda :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To tady mělo být v pátek, pak bych to pochopil :-)
No o Samsungu raději nemluvit, ale ta informace o nedoporučení RAID 0 to je síla - pokud se jedná o pracovní prostor - tzn. jen se provádí operace, ale výsledek se uloží jinde, tak bych naopak RAID 0 silně doporučoval (nejlépe 4 disky) práce s videem se výrazně urychlí (na rozdíl o zmíněného použití 2 nezávislých disků). Místo pro uložení výsledků práce pak RAID 1 (nevo vyšší), ale optimálně na offline zařízení (DVD-R, páska...).
Ale celkově, pokud je začátečník ve zpracování videa soudný a pokud má někoho, kdo mu poradí s HW, tak může článek pomoci "namočit se" do problematiky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pani ak chcete strihat amatersky vyskusajte APPLE pocitace. Maju standartne asi 5 rokov FireWire/je to ich vynalez/. Maju pribaleny soft iMovie, iDVD, na amatersky strich.HW kompatibilita/respek.nekompatibilita/ je u APPLE pojem nepoznany. SW je jednoduchy na ovladanie. Je aj moznost strihat v profi softe FINALCUTPRO, DVDSTUDIOPRO,. ktore pouzivaju v Hollywoode. Staci si pozriet doplnky k DVD filmom a tam ine ani nepouzivaju. Cena pocitacov APPLE je prijatelna, staci pozriet www.apple.sk. Kvalita OS Panter je oproti WIN XP neporovnatelna vo vstetkych smeroch a to sa ide predavat novy OS Tiger/inak tolko slubovany a ocakavany Loghorn nebude nic ine ako okopirovany OS APPLE, len to v MS nevedia ani dobre okopirovat/. Dalsia vec co pouzivatelia APPLE OS nepoznaju su VYRUSI a tiez pady OS. A co sa tyka HW momentalne je najvykonnejsi stroj na video APPLE G5 2x2.5 GHz, je rychlejsi ako dualne pentium XEON.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pavel: nedá.Můžeš si ho ochránit tak, že ho šikovně škrábneš a nikdo, ani Ty ho nepřečteš a nenačteš v dvd Decrypteru :-))).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

JM:
Ted mi tu lezi AV Master (nevim jestli je to verze 98 nebo puvodni, urcite to neni AVM2000).
Jeste jsem ho nemel cas vyzkouset. Myslis, ze ma v dnesni dobe cenu jit do 8 let stare grabovaci karty s HW MJEPG codecem ?
A co treba levne externi ? Dazzle DVC90 se mi nejak nelibi a ma velke naroky, ale stejne drahy Pinnacle Studio 9 MovieBox USB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry chybi mi pulka vety. Jen jsem chtel napsat, ze ten Pinnacle ma minimum 800MHz a na nejake jednoduche stazeni starych kazet do PC staci. A Pinnacle Studio neni zadny zazrak, ale pripada mi pro lidi z editovacich softu jeden z nejjednodussich na nauceni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

toPiti: Maxtor ???? Si robis srandu nie ? To je to najhorsie co som mal v rukach ! Tie disky su kvalitativne na konci potravinoveho retazca ! (problemy s detekciou v BIOSe az po odchod do vecnych lovist) Ak disk tak, len WD alebo Seagate. IBM ? skuste mu zvysit freq IDE. Neviem ake su SAMSUNGy a FUJITSU. Mozno niekto prispeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, vezmem to postupně:

Většina monitorů má fyzický poměr stran 4:3, takže rozlišení 1280×1024 (5:4)
Jo, souhlas, ale stále existují lidé, kteří mají grafiky, na nichž nahodí 1024x768 a pak až 1280x1024.

Velmi doporučuji nahrávat z TV už jen z DVB
Pro ty, kdo se dostanou k signálu možná jo. btw viděls už kvality signálu z SAA713x ve srovnání a DVB-T

nejvic me dorazil ten tvuj hdd samsung.
Já jen připomenu: IBM a slavné série z maďarska
Seagate: tak trochu pomalejší (podle mých OSOBNÍCH zkušeností)
Western: měl jsem 4ks 80GB PATA a všechny to do roka zabalily s vadnejma sektorama
Maxtor neznam: nemůžu doporučit ani hanět

žádejte model s tzv. DVI výstupem. Je sice dražší, ale daleko vhodnější pro propojení s grafickou kartou s DVI vstupem."
jo BUG jako PRASE, moc se za něj omlouvam.

uvažovat o nějaké záložní kopii (na kterou máte ze zákona nárok)- to je blud
No tak v tom případě se všichni sejdeme v base

Ještě jsem neviděl TV kartu (z kategorie o kterých píšete), která by uměla nagrabovat z analogu MJPEG ve kvalitě vhodné k dalšímu zpracování
Viděls v akci SAA713x??? MJPEG byl případ, samo lépe je použít nějakou bezeztrátovou kompresi. Jinak principielně rozdíl mezi hw a sw kodekem je jen ve vytížení procesoru.

Nedoporučuji používat obecný FireWire řadič
Já v tom zase nevidím problém. Připojíš kameru, přetáhneš do kompa. To zvládnu s řadičem za 600 stejně dobře jako s poloprofi Pinnaclem za 4000. A soft je kapitola sama pro sebe. Podotýkám, že nechci vyvolávat flame :-)

Digitalizační karty a podobné výrobky patří k těm nejméně ochotným se přizpůsobovat
- jaké podobné výroby?
- jak neochotné? někdy se s tím člověk musí poprat (časy karet jako PV951) ale jinak v tom nevidím problém. Konkrétně o mnou doporučovaném SAA7135 je na netu spousta infomací (a to i v češtině)

I z tohoto důvodu bych přece jen preferoval platformu Intel.
no flame, ale AMD je taky v poho. Záleží však na kvalitě komponent, co zvolíš. Někdy se to sype, protože si měl zrovna smůlu např. na vadnej paměťovej modul.

A proboha doporučovat HDD samsung to snad nemislíte vážně?
Myslím, mám s ním dobré zkušenosti. Btw tobě se nelíbí proč? (tipuju, že ti odešel RAID0 na nich postavený)

stává se z vás hypermarket
Omyl. Nikde nejsou ceny ani nabídka nějakých firem. Píše mi dost lidí, pro které jsou články jako Vdub pro začátečníky stále příliš odborné, takže byl potřeba tenhle lehký úvod. Přečtěte si pozorně perex a pochopíte, že tenhle článek je pro jinou skupinu čtenářů, než pro vás všechny, co se v tom vyznáte.

to Piti:
díky, tvé info pár lidí určitě ocení
--
tak bych naopak RAID 0 silně doporučoval (nejlépe 4 disky)
fajn ale docela drahé, nemyslíš?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jo, zapoměl jsem dodat:

Zatím tu všichni strháváte vesměs kapitolku o HW. Já se tomu nedivím, neboť všichni víme, že pro tuhle oblast platí, že co hlas, to názor. Já to respektuji, ale za doporučeními komponent si stojím. Ne každý má třeba na to aby si koupil 4 disky a zdroj enermax.

Pokud máte v úmyslu jen připojit svůj názor na nesmyslnost této kapitolky, zkuste si to rozmyslet. Mezi vámi jsou lidé, co tohle opravdu ocení (skutečně) a když pak začnou číst diskusi, kde půlka příspěvků jen přidává další názor a tím vyrábí chaos, tak si jí radši nepřečtou.

Postujte kdyžtak své osobní zkušenosti o daném HW, ale prosím, ne nějaké z doslechu od kamaráda (nebo tátovo kolegy z práce apod).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Super článek. A to jsem v IT docela honěnej. Jinak tady někdo haní Maxtory, já poslední 3 roky nekupuju nic jiného a neměl jsem sebenepatrnější problém (prošlo mi jich rukama přibližně 20). Je to nejlepší volba výkon versus cena!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mám s dovolením dotaz na podobný problém - obrátil se s ním na mě známý. Nakonec mě to zaujalo
a dostal jsem pár tipů, ale moc nezabraly. Takže k věci:
- má DVD recordér Panasonic, který umí DVD-RAM a DVD-R
- chtěl by nahrávat filmy na DVD-RAM a když se mu nějaký bude líbit, tak ho převést na DVD-R
- má dostatečně dimenzované PC a DVD mechaniku LG, která čte i pálí oba formáty
 
No a jde o to, jak co nejrychleji a nejjednodušeji převést záznam z DVD-RAM na DVD-R tak, aby ho ten Panasonic zase přečetl a ta RAMka aby se uvolnila.
 
Prosím, nepište mi sem, že je to blbost a podobně. Prostě si to vzal do hlavy a chce řešení. Říkal jsem mu něco o kvalitě obrazu nahraného z televize apod., ale nemá to cenu. A mě to teď už taky zajímá, aspoň technicky a jaksi teoreticky. Ještě dodám, že když přes PC prohlížím v tom rekordéru nahranou RAMku či R, tak se struktura dat na disku, počet souborů a názvy adresářů i souborů poněkud liší.
 
Za případné rady dík :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám WD 80GB přes dva roky, točí se 24 h denně a hodně ho zatěžuju nahráváním, přehráváním a střihem filmů a ještě neodešel, tak je divný že někomu odejdou 4 do roka. Jen je rozumné(a chystám se) koupit druhý a při střihu nebo konverzi videa to z jednoho tahat a na druhej zapisovat.
Jinak analog. vysílání(kde je dobrej signál a anténa na střeše, ne pokojová na tv) je pochopitelně lepší než digitální, mám dvb-t kartu a můžu srovnat, hlavně u rychlejších scén.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Mickey: To co popisujes je pravda, ale tyka se to starych modelu, ktere sice meli samolepku Maxtor, ale ve skutecnosti to byl Quantum. Ja se prodejem HW zivim, prodavam hlavne Maxtor a Seagate a reklamce jsou minimalni. A to mi jich projde rukou mesicne desitky.
Jinak se omlouvam, ze tento prispevek neni primo k tematu, ale musel jsem reagovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to Já:
souhlas s DVB-T. Pokud to má malej bitrate, tak je analog opravdu lepší
S těma Westernama jsem to fakt zažil. Po čase začaly realokovat sektory a pak už se to jenom sypalo. To byl ale přelom 2002/03, nevím, jak jsou na tom teď (tj. modely 2004/05)

to X-22
třeba DVD Decrypter? Hodit to na disk, pohrát si s tím a pak vypálit na DVD-R?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to X-22:
Mělo by to jít pokud ten dvd recordér čte pálená dvd-r, mechanika v pc čte dvd-ram(nesleduji jestli se už takové dělaj) a někde najdeš soft na konverzi z dvd-ram na dvd-r.

Nebo si neměl kupovat dvd-recordér, ale tv kartu, nahrávat na disk(vejdou se mu tam hodiny a hodiny záznamu) a pak si vypálit co chce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam dotaz ohledne ocesavani original DVD - delam v tom docela dost, ale i presto bych potreboval poradit :-) DVD kopiruju 1:1 vetsinou v DVD Decrypetru a pak ISO soubor spracovavam v DVD Shrinku 3.2. Jde me ale o to, ze Shrink umi misto napr. film o filmu dat misto teto filmove stopy pouze obrazek (staticky) nebo nejakou nahradu s 0,5s posunem ci co. Ale chtel bych v necem udelat, aby bylo zachovany menu i film + nektery zvuk stopy + menu (bez kompresi!) a nektery bonusy podle toho jak se na DVD+R 5 vejdou - to vse samozrejme delam ve SHRINKU ALE !! -  A podstatnou vec, kterou chci a nevim jak na to, tak pokud vynecham dany bonus (napr. film o filmu), tak aby pri kliknuti na menu to na neho neodkazovalo nebo se to hned vratilo zpet bez obrazku atd. zpatky do te polozky MENU JE NA TO NEJAKY PROGRAM? Na nejakym palenym DVD z originalu jsem to uz videl, ale SHRIK TO NEUMI .... PORADITE ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: Sorry, jen mě pobavil ten začátek a občas mi to nedá a rejpnu si ;)

Jinak dík za snahu, ikdyž pro mě článek zrovna není a kdybych se v podobné oblasti chtěl angažovat, tak na netu je spousta daleko podrobnějších a kvalitnějších návodů (pravda, většinou v angličtině)...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já narozdíl od ostatních vidím článek kladně. Naprostá většina ITznalců doporučuje mým známým ty nejlepší (a nejdražší) komponenty, které ti lidi vůbec nevyužijí. Navíc je to velmi často postaveno jen na osobní zkušenosti. Já bych spíš doporučoval (např. u těch HDD), čemu se vyhnout, tedy které jsou opravdu špatné, jinak ať si každý koupí co je zrovna na skladě. A jinak je tady souhrn těch zásadních informací o DVD a videu obecně (kodeky, formáty, zkratky), které přesně naprosté většině amatérů chybí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S WD som si uzil aj ja. Mal som 4 kusy zapojene do 2xRAID0 na ASUS P4C800-E. Do troch mesiacov od kupy, zdochol prvy, presli dva mesiace zdochol druhy. V ramci reklamacie som dostal nove. Na jednom z nich sa vsak asi po pol roku objavili vadne sektory. Tak som zmenil znacku na Maxtor a som spokojny a drzia uz 2.5 roka. Su na tej istej zostave 2xRAID0. Len dost hreju.
RAID0 je uplne super. Realny zapis mam okolo 85 MB/S a citanie 89 MB/S. Samozrejme zalohujem.
Lepsi zdroj ako Enermax, co mam teraz, som este nemal. No ta cena je fakt... :-( Je asi fakt, ze je premrstena. Ale tazko by som sa ho vzdaval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem tři Seagaty v řadě... 5 letá záruka je dobrá... Ale teď mam v počítači Samsung a Seagate (Oba SATA) a Seagate je odpojen, protože odporně chroustá...
Takže Samsung rules!
WD, Maxtor - k smíchu - dosti hlučné nebo velmi rychlý výskyt špatných sektorů (zkušenost takřka osobní).
(Netušíte, jak jsou na tom s hlukem SATA Hitachi? - relativně k jiným HDD, "tiché" jsou všechny...)
Článek je označen jako "Základní informace..." a s tímto bych jej nechal být jako vcelku solidní úvod do problematiky...
Pa!:-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To Johannus: Ja mam Hitachy 160GB SATA a je slyset minimalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to priamo k téme, ale k tým diskom. Poväčšinou tu páni odborníci vyplakávajú, ako im odišla tá či oná značka. V rámci výroby je určite nejaká tolerancia v kvalite a tie z kraja asi odchádzajú najskôr. Ale ja vidím problém u nich hlavne v tom, že riadne nechladia disky. Nech sa priznajú, kto z nich efektívne chladí disky. Ja mám síce Seagate Barracudy, 80 + 120 GB, ale kúpil som dobrú skrinku (bez zdroja 2000,-) a ventilátor s priemerom 12 cm so zníženými otáčkami na polovicu fúka na ne chladný vzduch z predu, plus jeden vzadu s polovičnými otáčkami ho vyťahuje von, takže sa aj vnútorný priestor ochladzuje a procesor má tiež chladný vzduch, takže dokonca nemám ani na Durone 1200 MHz ani pastu medzi chladičom a procesorom a v pohode v nezaťaženom stave 40 °C. Samozrejme na skrinke je tlačítko na prepnutie tých ventilátorov na plný výkon, ale to už počuť. ALe na horúce letné dni sa zíde, pri extrémnej námahe diskov.
Práve tepelné namáhanie diskov vám spôsobuje chyby v drvivej väčšine prípadov, čo tu píšete. Každá lama si vie poskladať počítač z akýchkoľvek komponentov. Tí znalejší aj dokonca urobia nejaký výber, aby zostava bola zladená. Ale len málokto myslí práve na dobrý odvod tepla z diskov. Ono nestačí to len narvať nad seba do klietky a myslieť si, že uvoľnené teplo sa rozplynie. Treba ho nejako aj odviesť. Ja mám disky stále chladné a skutočne som nemal doteraz žiadne problémy, doknca fungujú aj niekoľko rokov. Samozrejme, nebavíme sa o fyzických chybách, ktoré vznikajú výrobou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

X-22: Jo, to je naprosto standardni reseni, i s tou LG mechanikou. Omrkni recenze DMR-EH50 a E95H.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Zoki:
no máš částečně pravdu, ale kupříkladu moje 4 Westerny byly v Bigtoweru a kvalitně chlazeny, takže to prostě zabalily z jiných důvodů, než tepelné zátěže. Jinak vím ze svého okolí o jednom Westernu s téže doby, který již 3 roku věrně slouží uzavřen v té nejlevněší miditower bedně a neofukován žádným větrákem).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to Zoki:
no máš částečně pravdu, ale kupříkladu moje 4 Westerny byly v Bigtoweru a kvalitně chlazeny, takže to prostě zabalily z jiných důvodů, než tepelné zátěže. Jinak vím ze svého okolí o jednom Westernu z téže doby, který již 3 roku věrně slouží uzavřen v té nejlevněší miditower bedně a neofukován žádným větrákem).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to David Ježek : Áno, aj ja som mal asi 3-4 roky uzavretý maxtor v šuplíku a bežal 24 hodín v kuse (taký pomocný server) a nebol vôbec vetraný. Ale niektoré disky majú proste väčšie tepelné vyžarovanie a tam to väčšinou býva problém. Ono aj blbé výrobné tolerancie môžu zrazu z ničoho nič zahrievať konkrétny kus, napriek tomu, že konkrétny model s tým nemá problémy. Ale vo všeobecnosti je lepšie tie disky chladiť, ako prísť o data kvôli tomu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Zoki:
nutno Weternům přičíst k dobru, že jsem o data nikdy nepřišel. Vždy jsem je stihl vytáhnout, než se totálně sesypal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to X-22: Záznam z DVD-RAM je v jiném formátu než na DVD-R. Musí se to proto přehnat přes nějaký konverzní či authoring. program. Panasonic sám na to má jednoúčelový (a tedy jednoduchý a relativně rychlý) program DVD movie album - ten  ale v ČR samostatně (=bez "přibalené" (;-)) kamery či vypalovačky ) dost blbě shání.
Alternativou k tomu jsou větší "děla" typu NeroVision apod. s většími možnostmi, ale pochopitelně i komplikovanějším (a pracnějším) ovládáním.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

2 jm a David Ježek: Zdá se, že jste problém nepochopili. Mám video nahrané v poměru stran 4:3, dívám se na něj na monitoru s poměrem stran 4:3 v rozlišení 1024x768 (4:3). Video se zobrazí, jak má. Nyní se dívám na to samé video a tom samém monitoru, ale s rozlišení 1280x1024 (5:4). Video se zobrazí deformovaně. Poměr v pixelech bude sice zachován (4:3), ale poměr stran obrazu v cm se změní na 4:2,8 (počítal-li jsem dobře).

Mám-li si vybrat na monitoru s poměrem stran 4:3 jen mezi rozlišeními 1280x1024 a 1024x768, rozhodně je pro práci s grafikou (videem) lepší to druhé rozlišení. Sice se pracuje méně pohodlně, ale obraz není deformován. Jaká grafická karta neumožňuje nastavit rozlišení 1280x960? Již moje stará noname Riva TNT2 to uměla.

Z monitoru je sice možné dostat fyzické rozměry obrazovky a tím i aktuální ppi zvlášť pro osu x a y za předpokladu obrazu přes celou obrazovku, ale nevím o SW, který by aktuální ppi uměl použít. Navíc by vznikaly další problémy, když by pixel videa neseděl na pixel monitoru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

2 jm a David Ježek: Ještě upřesnění. To video samozřejmě může mít strany v libovolném poměru, nemusí to být nutně 4:3, může to klidně být 16:9 nebo 1:1. Důležité však je, aby seděl poměr délek stran obrazovky a poměr rozlišení v ose x a y. Pokud nesedí, objeví se problémy, o kterých píšu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to Ritchie:
Ve článku je zmíněno rozlišení 1280x1024 proto, že LCD ho používají a kdybych tam začal psát cosi o 128x960 (což je skutečně lepší rozlišení), tak bych mohl spoustu lidí zbytečně zmást a diskuse by byla obohacena o otázky typu: 1128x960 moje LCD neumí, je to špatně???? apod.

co se týče videa přehrávaného na monitoru o rozlišení 1280x1024, tak pokud video roztáhneš tak, aby zabralo celej monitor, tak je prostě 4:3. Představ si, že bych měl na monitoru nahozeno rozlišení 1280x300 (třeba), tak to sice bude vypadat divně, ale nic to nemění na faktu, že obrazovka je fyzicky 40x30cm (např), a tedy 4:3, přestoře rozlišení rozhodně 4:3 neni!

ad RIVA TNT2 - mám na mysli všelijaké integrované sběsilosti apod.

btw poměr stran lze měnit s úspěchem např ve ffdshow a koneckonců i tlačítkama na monitoru, takže v tom problém nevidím :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To David Ježek: To je nesmysl!!!!! Jednotlivé body na monitoru jsou uspořádány do čtvercové matice, nejsou to obdélníky... Takže monitor 1280x1024, pokud je na něm film roztažen opravdu na celou obrazovku, rozhodně nezobrazuje 4:3... Źe je film zpravidla zobrazen 4:3 je dáno tím, že většinou mají veškeré přehrávače implicite zapnuté zachování poměru obrazu, takže po zvětšení jakože na celou obrazovku se zaplní co možná největší část monitoru, v případě monitoru 1280x1024 zůstanou nahoře a dole tmavé pruhy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl!!!!! Jednotlivé body na monitoru jsou uspořádány do čtvercové matice, nejsou to obdélníky... Takže monitor 1280x1024, pokud je na něm film roztažen opravdu na celou obrazovku, rozhodně nezobrazuje 4:3...
Právě že ano. On se ten film ve 1280x1024 pustí tak, že není roztažen do 4:3 (defaultně) Typicky třeba film o rozličení 640x480 bude mít řerné pruhy nahoře a dole. Ale tím pádem na obrazovce 40x30cm vyplní jen oblast (odhadem) 40x27cm a tudíž NEBUDE 4:3. Teprve pokud si jej roztáhneš, aby zabral těch 40x30cm, tak ho budeš mít 4:3. Poměry stran při rozlišení a poměry stran monitoru jsou zkrátka nezávislé. S poměrem stran při rozlišení můžeš hýbat, ale monitor, tj obrzovka sama má fyzicky stále stejný poměr stram (4:3 zpravidla) a pokud si film, který je nahrán 4:3 (tedy oněch např 640x480) roztáhneš v ne-4:3 rozlišení na ano-4:3 obrazovce na celou obrazovku, tak film pojede 4:3. Stejně tak to můžeš "doštelovat" monitorem (tj potom ti start lišta a vršek obrazu zmizí z obrazovky).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ano. On se ten film ve 1280x1024 pustí tak, že není roztažen do 4:3 (defaultně) Typicky třeba film o rozličení<b>rozlišení ne rozčilení :-)</b> 640x480 bude mít řerné pruhy nahoře a dole.<b>No a právě proto, že má ty pruhy, tak bude mít poměr stran 4:3, zde konkrétně 1280*960 a pruhy budou 64 pixelů na hoře i dole.</b> Ale tím pádem na obrazovce 40x30cm vyplní jen oblast (odhadem) 40x27cm a tudíž NEBUDE 4:3<b>tady je to zamotaný, on bude mít poměr stran 4:3 v pixelech, ale rozměrově to nebude 4:3</b>. Teprve pokud si jej roztáhneš, aby zabral těch 40x30cm, tak ho budeš mít 4:3. Poměry stran při rozlišení a poměry stran monitoru jsou zkrátka nezávislé. S poměrem stran při rozlišení můžeš hýbat, ale monitor, tj obr<b>a</b>zovka sama má fyzicky stále stejný poměr stram (4:3 zpravidla) a pokud si film, který je nahrán 4:3 (tedy oněch např 640x480) roztáhneš v ne-4:3 rozlišení na ano-4:3 obrazovce na celou obrazovku, tak film pojede 4:3. Stejně tak to můžeš "doštelovat" monitorem (tj potom ti start lišta a vršek obrazu zmizí z obrazovky).<b> Tak to je snad lepší si změnit rozlišení, než si rozštelovat monitor :-), no a když grafika nezvladne 1280*960, tak třeba 1152*864, nebo na velkym monitoru 1600*1200 </b>

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je snad lepší si změnit rozlišení, než si rozštelovat monitor :-)

Ano tady se nádherně shodnem :-) Ale už bych tyhle poměru pixelů a rozlišení nechal být. Je to přeci jenom off-topic tak ať tím nezaflákáme celou diskusi, OK?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Článek celkem o ničem. Přidám pár postřehů. Na střih a běžné zpracování vided v kodech používaných k natáčení (DV) stačí jakýkoliv PIII od cca 500MHz, výkon procesoru využijete při kompresi do MPEG (2 nebo 4), jinak ne. Potřebujete spíš rychlý disk, lépe SATA nebo Ultra SCSI (drahé). Pokud pracujete s videem da ATA disku, doporučuji samostatný disk (data jinde než OS), nejlépe single na kšandě.
Grabování pomocí TV karty je úsměvné, to raději nechám to video na kazetě. Totéž nahrávání analogové TV, to je dost závislé na kvalitě přijmu, čím horší příjem, tím horší digitalizace. Jen dost nadupané HW (disk, řadič) zvládne nahrávat nekomrimovaný datový tok (AVI) v rozlišení 720x576. o nějaké další práci nemůže být řeč. Ptoro jsou tu karty v HW kodekem (MPEG) na sobě. Ale stejně si myslím, že je to o ničem. Mé zkušenosti jsou, že prohnat to několika filtry a znovu to rekomprimovat trochu pomůže, ale toho času co to stojí. Doporučuji stolní přístroj, je 100x lepší než PC (hlavně úspora času).
AD grafické karty: Na střih a práci s videem vám stačí cokoliv, je to 2D grafika a i ten nejlevnější matrox (já mám 550) má lepší obraz než nadupaný radeony nebo nvidie. Výkon bohatě postačuje na zpracování videa, 3d akcelerátory jsou v tomto připadě k ničemu)
Jak již zde bylo řečeno raid 0 přes 4 diky je super, neřekl bych ani, že je to nějak moc drahé.
Je ztráta času stříhat video v MPEG (2 nebo 4) pokud nemáte v PC HW akcelerátor pro daný kodek. Zešedivíte u toho.
Rekl bych, že dnes už je v nabídce pár stolních přístrojů, které mají fireWire, HD a umí používat DV codec. Pro vytvoření sestřihu s digitální kamery (o analogové nemluv) je to výrazně lepčí volba, než PC pro ty, kteří nechtějí žádnou přidanou hodnotu, kterou ovšem nabízejí až profesionální nástroje, Pinacle DV studio bundlované s kamerou nenabídne víc, než stolní recorder s HD.
Jinak bych řekl udělejte si úsudek sami a než investujete do něčeho "zaručeného" zkuste si, jak to funguje, to je ten nejprověřenější recept....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen mimochodem - digitální vysílání na satu je většinou 720x576, DVB-T je 704x576 což rozhodně není přesně 4:3

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Pacho: Nahrávat nekomprimovaně avi - to by dělal jen blázen, chápu že na to bys potřeboval rychlej disk. Navíc třeba 35 MB/s = 126 GB za hodinu, to by se i ten blázen zcvoknul ještě víc. Proto je třeba rychlej procesor, kterej konvertuje do mpeg2 v reálnym čase. Střih mpeg2 není problém, jen moc chroupe disk. Do půl hodiny musíš mít 4GB film v pohodě vystříhaný reklamy a spojený do jednoho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

720x576 taky neni 4:3, ale dela se prepocet pixelu (nejsou 1:1, ale 1:1.067

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemam silu cist celou diskusi, ale doufam, ze vite, ze 17" a 19" LCD maji jiny pomer stran (5:4) nez 15" LCD a CRT monitory (4:3). Tedy 1280x1024 je rozliseni vhodne jen pro 17" a 19" LCD (nevim jak u vetsich uhlopricek, tady je mozna opet 4:3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nahrávat nekomprimovaně avi - to by dělal jen blázen
no nahrávat se dá i v jiném rozlišení než fullpalu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Grabování pomocí TV karty je úsměvné, to raději nechám to video na kazetě.
Jo a říká ti něco prokopírování pásky. To nemine ani ten sebelepší materiál (jako třeba ABCD). To si to radši hodim do MPEG4 a mám vystaráno.

Jinak znovu opakuji. Kdo neviděl obraz na SAA713x na kvalitním signálu nechť prosím nehodnotí kvalitu TV karet obecně. Kdo neviděl, neuvěří.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad DVB-T:
Rozlišení 720x576 má v Praze na 46 k. ČT1, ČT2 a Prima, Nova má 704x576. Kvalita obrazu se v rychlých scénách od ledna, kdy zavedli VBR výrazně zlepšila a je srovnatelná s kvalitou hůře zpracovaných "profi" DVD (takových co se někdy přibalují do časopisů). Primu jeden čas vysílali s datovým tokem až 7 Mb, to byl obraz naprosto super. S grabováním analogového videa mám zkušenosti jen s kartou WinFast 2000, výsledek byl tristní, nakonec jsem staré rodinné video z VHS-C "zdigitalizoval" u známého na stolním DVD rekordéru a výsledek byl o mnoho lepší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jestli je to winfast 2000 bez jakýchkoliv přídomků, tak by to mělo být bt878, které trpělo neduhy typu neostrý obraz, nevěrné podání barev apod. SAA713x je mnohonásobně lepší. Dokonce jeden známý zjistil, že kvalita TVripu z kabelovky u jednoho seriálu je vyšší, než kvalita DVDRipu ze zmiňovaného "levného DVD".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Grabování pomocí TV karty(Leadtek 2000) je skutečně příšerné.Myslím tím výslednou kvalitu,stolní   DVD rekordér je skutečně jiná liga pro záchranu památečních VHS.Zkoušel jsem na PC nastovovat,co se dalo a nic se nedalo vykouzlit-nejvíce trhají uši ty pekelné sykavky!!Má někdo zkušenosti s kvalitním záznamem na PC?(Myšlen přenos z VHS na DVD)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Porady do 60 minut nahravam z TV do DV kamery a pak pres FW do PC. A kvalita? Pro mne dostacujici. Archivuju si takto serial Pratele. Kdyz jsem porovnal vysledny DivX a rip z DVD, tak rozdil minimalni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Jay: Hauppage WinTV-PVR250(s HW enkodérem) používám asi čtvrt roku, nahrál jsem na tom už hodně, úplná spokojenost tak v 80ti%, zvuk nic moc, ale alespoň se nerozjíždí s obrazem, jako u obyčejných karet, které zvuk nahrávají přes zvuk. kartu. Obraz z tuneru (při kvalitním signálu) je velmi slušný, mpeg z toho nahraný rovněž. Pokud jde o zálohování VHS, záleží taky na přehrávači, lepší je samozřejmě nahrávat přes S-VHS vstup, i z obyčejné kazety, nahrané ze slušnějšího S-VHS přehrávače lze vydolovat celkem slušný výsledek. Poměrně blbě se u této karty nastavují některé parametry - dodávaný soft to neumožňuje, s jiným většinou tato karta nechodí. Změnou hodnot v registrech jde ale skoro vše, jen je to nepohodlné. Informace hledej ale spíš na www.tvfreak.cz, nebo výborný triky na http://www.cask-of-amontillado.com/htpc.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za vasi pomoc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co teda nejvic ovlivnuje vyslednou obrazovou kvalitu,pri prevodu VHS na DVD.
Petr

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Petr:
v podstatě tyto věci:
1) kvalita AD převodu - přímo závislá na kvalitě karty. To co leze z TV vysílání na kartě BT878 a SAA713x se nedá srovnávat. Kdybych to neviděl na vlastní oči, netvrdil bych tady, jak je SAA skvělej

2) použitá komprese - pokud je při primárním záznamu do kompa použitej nekvalitní nebo blbě nastavenej kodek, může z toho taky vylézt humus. Jinak principielně bezeztrátové kodeky nesníží kvalitu toho, co do kompa přivede tuner/digitalizační karta

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zajímavé. Já teda na archyvaci DivX nepoužívám. Vše hrnu do mpeg2 a pak vysmažím DVD. Své výtvory z vydeokamery upravuji v Adobe Premiere 6, pro převod do mpeg2 používám CCE (Cinema Craft Engonder) pro převod věcí z VHS používám Pinnacle Studio 8. Video propojím s videokamerou kterou používám jako převodník a z kamery tu už jde do počítače v jedničkách a nulách. Na VHS záznamy používám Pinnacle protože mě připadá že není tak náchylný na kvalitu vstupního signálu. To znamená že když tam pošlu signál z VHS tak převodem do mpeg2 se mě nezvýrazní tolik "nekvalita" signálu jako u Premiery. JInak pro brblali že převod do mpeg2 je zdlouhavý uvádím že převod v CCE je v reálném čase. To znamená 1 záznamu je převedená za 1 hodinu. (Pentium 2,4). Samozřejmě že Pinnacle tu samou hodinu přežvíká za hodiny 3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

denon: Nemám v této oblasti moc přehled, ale nejde cena toho SW cos vyjmenoval do deseti/sta-tisíců? A to má používat běžnej uživatel?? Předpokládám, že ty máš vše legálně, když tu tak "machruješ"...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já: Střih na MPEG-2 není problém s rychlým procesorem? Jo pokud chceš jen vystříhat reklamy tak možná, pokud potřebuješ pracovat se záznamem z kamery na úrovni snímku, je to bez HW podpory pro MPEG příšerné. A to mám ty procesory 2 a teda na realtime jsem se nikdy nedostal. Jinak jedině s nekomprimovaným videem se dá dělat cokoliv, takže výkon disku má své opodtatnění a 120 GB za hodinu není př dnešních velikostech disku problém. Ovšem pokud grabovací karta umí použít DV codec, tak je to lepší. Podotýkám, že né každá karta to umí, i když je kodek v systému k dispozici.
David Ježek: Málokterá karta z těch lených TV tunerů zvládne MPEG-2, 720x576 s větším bitrate než 6Mbit/s, většinou je to CBR, takže kvalita je opravdu průměrná.
Petr: Pro převod z VHS -> DVD (MPEG) bych já osobně doporučil kameru která má průchozí dekodér do DV kodeku (obsahuje analogový vstup a digitální výstup). Průchozí signál lze zpracovávat některými SW, které nutně nemusí ovládat kameru aby mohli nahrát (Premiere, Avid), pokud takový SW nemáš, ještě pořád to můžeš nahrát na kazetu v kameře a pak stáhnout do PC. Je to ale dvojnáseobek času. Pokud to opravdu chceš jen kopírova a ne dále upravovat, doporučuji stolní recorder, s FireWire, nejlépe s HDD. Ale vše je závislé na kvalitě původního záznamu či kvalitě TV signálu. já mám kabelovku od UPC a kvalita přijímaného signálu je totálně nevhodná k digitalizaci (bez průchodu filtry se na to při nějakých 6Mbit nedá koukat) Televize vybavená DNR a hřebenovým filtrem si ještě jakž takž poradí, ale TV karta je úplně v čudu (mám WinFast USB II, ale zkusil jsem i jiné - PINACLE, Hauppage - Hauupage byla nejlepší, ale stejně to bylo k ničemu, navíc jsou pořady, kde se na TV přes kartu nedá ani koukat - například hokej, to je na bolehlav....), z mizerného signálu je prostě mizerný záznam...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: Já vyzkušel i SAA712x v Hauppage, bohužel když nemáš dobrý vstupní signál, nepomůže ti ani svěcená voda... Ale uznávám, že ty čipy od Philipse jsou opravdu o dost lepší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to X-22: Řešil jsem stejný problém - kromě již zmiňovaných programů je možno použít taky Ulead DVD Workshop 2.0 (trial verze vyšla na DVD v Chipu někdy v posledním půl roce). Je to poměrně jednoduchý autoringový SW, který umí načíst nahrávky z DVD-RAMu nahraného ve stolním Panasonicu, rozdělí od sebe jednotlivé nahrávky, je možno doplnit menu a napálit na DVD-R.
 Bohužel jsem zatím nezjistil, jestli používá rekompresi - podle délky zpracování to vypadá, že snad ne, že pouze upravuje formát zvuku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to JAYVHS to DVD solidnePo niekolko mesacnom laborovani som dosiel k zaverom:- karty typu All in, ViVo, video in a rozdne "zazracne" krabicky su vyhodene   peniaze.- Lacne DV karty s analog.in maju jednu nepeknu vlasnost a to ze skor ci   neskor sa zacne rozchadzat zvuk a obraz !!!  Najcastejsie sa to stane ked sa na moment sekne obraz(pokrcena paska a   pod.).Bohuzial prave to je u kaziet uplne normalny jav.- kvalita videa nahravaneho online do mpg2 je viditelne horsia nez   poctive(viacprechodove) offline konvertovanie AVItoMPG2.
Nakoniec som skusil kartu od firmy Canopus ADVC1394.Je to ich najlacnejsia verzia ale !_kvalitou_! A/D prevodniku,kodeku a moznostami sa neda porovnat s nicim co som mal moznost odskusat a u nej som aj ostal.Bol k nej pribaleny soft resp. karta bola pribalena k softu:) Let's edit ktory na 99% postacuje na bezne spracovanie videa vratanie strihu, filtrov, prelinaciek a pod.Bezproblemova je aj editacia MPG2 a to tak ze program si najprv vytvori index a potom uz strih ide ako pomasle.Samozrejme karta je OHCI standart takze bez problemov pracuje aj v Ulead,Premiere,Vegas a dalsie.Najviac sa mi osvedcil tento postup.Nahram video do AVI2.U canopus kodeku je 1min cca 240MB.Potom zeditujem a timeline ulozim ako AVI2kontainer.Program umoznuje aj export priamo na DVD ale bohuzial nevie:( vypocitat birate tak aby vyuzil cele miesto na DVD mediu.Takze pouzivam externy ofline encoder kde si mozem nastavit presne velkost suboru tak aby to potom v autoringovom programe vyslo az na doraz.Na jedno dvd v slusnej kvalite vojde max 1h40min samozrejme myslim video z VHS a 2h z SVHS.Nahral som uz cez 200 kaziet z rokov 1991-2005 a zatial bez problemov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro grabovani televize pomoci analogove tv karty (tedy ne dvb-t) se mi osvedcil ted ten novy virtualdub 1.6.5 (ma uz pouzitelne zachytavani pres directshow, a doladovavaci resampling zvuku, takze uz neni potreba kvuli a/v synchronizaci vypoustet tu a tam jednotlive snimky) a huffyuv kodek, co je primo ve ffdshow encoderu. Na Athlonu XP 2500+ zatizeni CPU cca 50-60 procent, uroven komprese obrazu cca 1:2,4. Video ve fullpalu, tj 720x576 a zvuk 16bit stereo, 48khz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problém s převodem VHS-DVD jsem řešil před několika týdny. Potřeboval jsem převést celé filmy bez úprav. Pomocí interních karet (WinFAST DV2000 - nespolupracovala s MB, Hauppage - zkreslený zvuk, AVerMedia - výpadky obrazu - synchronizace) jsem uvažoval, že si koupím stolní rekordér DVD a pak to v počítači "očešu" o menu, které rekordér vytváří. Pak se mi dostal do ruky externí převodník Pinnacle MovieBox USB s HW koderem a to je to co jsem potřeboval. Zvuk i obraz do převodníku (žádné externí zapojení přes zvukouvou kartu), možnosti nastavení obrazu před nahráváním, pěkný soft Studio 9 v češtině. Film nahraji přímo v mpg a nechám převést a vypálit na DVD. Paráda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ssoucek: při ceně 2600kč od alzasoftu neftipkuj s tím, že to má HW MPEG. Hahaha. Ať koukám jak koukám na web Pinacle, nic takového tam ani nezmiňujou. Tak tedy nevým, jaký že to myslíš HW codec?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pacho: Např. http://www.exac.cz/ v kapitole ceníky (Pinnacle STUDIO 9 Moviebox USB VDE - USB 1 a 2 externí převodník, analogový vstup a výstup (kompozitní a S-Video), zpracování videa ve formátu MPEG, Studio9 SW, lokalizováno do češtiny, HW komprese - 2 690 Kč)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od některých diskutujících si myslím, že ten příspěvek není úplně od věci, protože s vypalováním (DVD jako konečným produktem) v dnešní době určitě souvisí. A také si myslím, že zacházet zbytečně do podrobností je na tomto serveru zbytečné (pokud zájemce bude prahnout po dalších informacích, jsou specializované servery na digitální video).

Jak vidím, Pacho nebo tono také zjistili, co jsem psal na začátku. Pro vážnější práci musíte jít do lepšího vybavení (a bohužel také ceny). Tím nechci nikoho odrazovat, i s tím nejjednodušším se dá slušně pracovat a pokud to někoho chytne, určitě si pořídí něco lepšího. Špičkový foťák nebo kamera ještě z nikoho bez vlastní invence, špetky talentu a správného zápalu pro věc dobrého fotografa nebo filmaře neudělaly.

Prosím, nepleťte si MPEG2 s MJPEG!!! Oboje je ztrátová komprese, ale principiálně úplně jiná. Nechci se pouštět do detailů, ale MJPEG (Movie JPEG) je sekvence úplných frame, komprimovaných JPEG algoritmem. Ve střihovém programu se střih dá provést v každém snímku. Naopak MPEG obsahuje sekvence I,B a P snímků, z nichž pouze řídící I snímek je plnohodnotný JPEG, ostatní jsou rozdílové, tzn. že obsahují pouze rozdílová data. Solidní střih se dá provést pouze na I snímcích, záleží jen na jejich počtu (typicky čím větší komprese, tím je jich méně).

to nedelak:
AV Master (verze 98, 2000 nebo puvodni, je to celkem jedno) je stále velmi kvalitní HW (ve své době jakýsi etalon), cena se pohybovala okolo 25.000,- bez DPH, bohužel firma ///FAST (potom Dazzle) "odflákla" ovladače. Pod Win98 to ještě ujde, v NT4 nefunguje "overlay" obraz stejně jako ve Win2000 (nechá se to rozchodit s ovladačema pro NT za cenu totální degradace funkcí ASPI). Komprimuje HW čipy (Zoran) s vlastním kodekem do MJPEG *.avi, limit 1GB obchází playlistem. Má vlastní zvukovku, tak odpadají problémy se synchronizací audio. Kvalita obrazu je vynikající, datový tok se běžně pohybuje 5-6 MB/s (sám si otestuje i rychlost disku). Pokud ho máte možnost sehnat "za pár Kč" a můžete používat W98, uvidíte sám, že kvalita z téhle karty je trochu jinde.

Jednodušší a univerzálnější řešení je pořídit si DV kameru s analogovým IN/OUT a digitalizovat přes ní a nebo externí převodník (krabičku).

Já jsem po dlouhé době (začínal jsem v roce 1995 s ///FAST60, potom s AV Masterem) došel před 3 roky k tomuto řešení pro digitalizaci analogového signálu: videorekordér S-VHS Panasonic NV-HS960, používám ho i jako TV tuner a využívám jeho TBC a 3D DNR pro vyčištění a vylepšení obrazu. Dále externí IN/OUT převodník (krabičku) Canopus ADVC-100 a kartu Canopus DV RaptorRT (ta slouží i pro DV video). Pro střih Canopus EZ Edit a Adobe Premiére (bundle s Raptorem). Pro převodu do MPEG Canopus Procoder a na authoring DVD-lab (MediaChance). Bohužel to trochu dost leze do peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krozyk: hochu nemachruju. Je pravda že kromě Premiéry které mě stála jako příplatek 6 000 kč ke střihové kartě DV lite od Fastu mám vše stáhlé z internetu. Takže žádné statisíce jsem do toho nevložil. Proč taky :) Jen mě připadá zábavná diskuze na téma nacpání videa do počítače přes televizní kartu a pak převod do DivX. Před třemi lety, když jsem s videem na PC začínal jsem taky zkoušel jít touto cestou. Jenže jsem po čase musel zkonstatovat, že aspoň pro mě tudy cesta nevede. Já tvrdím že pokud chceš vytřískat z videa co nejvíc tak je pepší se přiklonit bohužel k těm dražším řešením. A takové ty postupy volně dostupnými softy, jak je toho plný internet a i tento článek zas podle mě nejsou to pravé ořechové pro začátečníky. Sám jsem tím prošel a vím že to znamená spoustu hodin strávených u počítače. Pro začátečníka je lepší si koupit průchozí kameru, v počítači mět FireWire a k tomu si sehnat od kámošů nebo z netu (nebo si třeba koupit) nějaký jednoduchý soft. Tvrdím že začátečník se za jeden večer naučí ovládat třeba Pinnacle Studio a mít z něho uspokojivý výsledek. Ale za jeden večer se nenaučí zprovoznit TV kartu, Virtualdub a další potřebné kraviny. A to ještě nená jistotu že vše bude fungovat bez závad. Jinak já osobně preferuji střih videa v pořádném softu. Když si šlověk ještě sežene do Premiery Hollywoody a Tytle Deko tak je úplně za vodou. Bavím se stále o archivaci domácího videa. Ne nahrátí TV signálu a nějaké vystřižení reklam. To mě nějak nebere. K těmto věcem si myslím že je vhodnější stolní rekordér s hardiskem než to šmudlit v PC a ztrácet s tím čas. Co se týče prohlížení domácího videa v počítači na to mám taky odlišný názor než autor článku. Jako představa, že ať už teď nebo třeba za 10 let sedím s rodinou u počítače a koukám na záběry z dovolené mě připadá dost směšná. Já se raději rozvalím v obyváku u bedny pěkně v pohodlí sedačky. Ale uznávám je to otázka názoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

video: No je sice hezký co píše prodejce, zajímavé je, že na stráce Pinacle není o HW kompresi pro tento produkt ani zmínka, přičemž cena čipu s HW MPEG-2 je okolo 40$, tak mi přijde cena 2600 Kč jako neadekvátní. Budu tedy spíš věřit tomu co píše výrobce, než tomu co si nejspíš mylně vyložil prodejce.
jm: Premiéra je fajn, taky jsem ji dostal jako bundle ke canopusu, používám ji ovšem už jenom pokud hrnu průchozí analogové video přes DV kameru do fireWire (jak jsem se zmínil, umožňuje ukládat datový stream z FireWire aniž by vyžadovala puštěnou mechaniku kamery). Pro střih používám Sony Vegas, jeho ovládání je pro mne lepší, ale tohle je fakt otázka zvyku a vkusu. Vegas má i DVD Burner, je docela dobrý, není asi lepší něž Encore DVD s fascinující možností přebírat grafiku z Photoshopu, ale na docela slušný authoring stačí. ReelDVD jsem ač nerad opusti, protože mě nakonec odradila jeho příšerná práce s titulky. Otitulkovat si záznamy domácího videa mi přijde jako úplně úžasná věc. Nemusím nic ncpat do záznamu, video zůstane původní a já přesto doplním informace, které se po letech zapomenou :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pacho: Nebudu polemizovat o starším výrobku, který již není v distribuci, ale on skutečně existoval (byl jsem v EXACu a zrovna náhodou bylo předvádění mj. těchto výrobků).
Jak již tady bylo několikrát řečeno, pro dobrý výsledek je zapotřebí mít dobré vybavení. Naše firma se sice živí něcím úplně jiným (i když stále na počítačích), ale i my jsme se již před mnoha lety museli začít zajímat o video a střih. Proto můžu potvrdit připomínky k SW u docela fajn HW AV Mater od FASTu (ale nestál jen 25000 jak uvedl jm ale 78000). S tím jsem začínal a protože k tomu byla Premiéra tak byl už jen krůček k Pinnacle DV500, právě pro ty špatné ovladače u AVM. Alre situace se obrátila, Pinnacle se rozešel s Adobe a museli jsme přejít na Liquid 6.10 (radoval jsem se, že se vracím ke starému FASTovi - ale ouha).
Tedy jinak-střih videa (tedy pořádný) ať už pro doma nebo profi je docela náročný nejen na čas, ale hlavně také na peněženku. Protože k tomu všemu je ještě zapotřebí mít velice dobrý HW celého stroje.
A na závěr ještě pár poznámek k původnímu článku. Já bych NIKDY začátečníkům neradil, aby používali neco nestandardního (přesto,že to může být modernější). Komprese typu mkv či ogg jistě nejsou špatné, ale vůbec nejsou vhodné pro amatéra, který začíná.
Každý by podle mých letitých zjušeností měl začínat se standardem, protože, když mu to nepůjde, může se jít ke kamarádovi zeptat. Ale i já jsem zažil mnoho těch, kteří si ke mě přinesli své něco (abych pomohl), k čemu bych si musel svůj střihový PC zaprasit něčím, co nepotřebuji.
A výsledek práce (tedy ne jen ten profi), tady zcela souhlasím s denon u PC pracuji, ale v obýváku se dívám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to PachoPodla mna ani HW MPG2 nedosiahne kvalitu videa vytvoreneho v offline kompresore.Jednoznacne tam chyba analyza snimku a nasledna strategia kompresie na co pochopitelne v online neni cas.Povodne hw MPG2 vznikol hlavne preto ze samotne CPU v PC nestihalo a potom vypadavali snimky.Pouzitie vyhovuje pri vyrobe klipov na internet, pripadne videa v kvalite DV, ale na nahravanie TV alebo nedajboze VHS kede sa "bojuje" o kazdy pixel je to k nicomu.To sa potom snazi riesit tak ze sa necha co najveci biterate(8M), ale ani to nemusi pomoct nehovoriac o tom o kolko menej vojde videa na DVD.A kvalitne strihove karty s hw mpg2 zacinaju niekde od 20 000.Otitulkovanie videa pouzivam aj - super vec.To si potom napriklad nemusim pametat ani datum vlastnej svadby:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tono: S tím datumem svatby bych to raději neriskoval :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo poradit?
Po kompilaci a vypaleni dvd v pinacle 9 se mi trhan zobrazuji prvni tYi minuty na RW disku.Co s tím?
díky.leo

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

leo: Jiny RW (lepší), nebo jinou rychlost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zjistil jsem ze se to pozastavuje uz v pocitaci ve zkompilovane a vyrenderovane slozce.takze  dvd uz nema vliv.leo

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to leo: zkus preinstalit kodeky

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

připojim minidv kameru pres usb a nic se nedeje.nero hlasi ze nenasel zadne zarizeni pro nahravani.
co mam delat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím může mi někdo poradit,jestli jde v programu Sony Vegas 5 nebo 6
odstranit logo TV programu.
Nepřihlašuji se protože nemám E-mail

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj vsem nadsencum....procet sem kus discuze ale presne to co sem hledal jsem nenasel...
mám přímo otázku, jestli je možné dostat do počítače film z vhs, připojení vhs ke grafické kartě a pak přes software na capture video to nahrát...připojil jsem to, a když jsem to zkoušel, tak při použití nějakého kodeku na avi, se to vždy sekalo,asi to prostě nestíhá kodovat v realnem case..pokud jsem dal mpg2 tak to byla spatna kvalita no a kdyz to bylo nekodovane, tak mi to vychazelo na hrozny sumy co se mista tyce.... nejak sem se nadchnul na to ze bych si preved vhs na dvd,ale asi to na normalnim stolnim pocitaci nijak kloudne nejde aniz bych investoval vetsi sumu do enjakeho noveho zarizeni, co?????
marek

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo poradit?
Když chci nahrát analog do počítače přes AVER TV 303 kartu do PINNACLE STUDIA 9, tak mám v obraze kostky a vlnění.Přitom,když film z analogové kamery, videa nebo z DVD rekordéru (nahrál jsem z videa na DVD rekordér) natáhnu přímo na TV kartu, tak je obraz v pořádku. Může mi někdo poradit proč ho přes kartu do Pinnacle studia nedostanu v té samé kvalitě? A jak dostat film nahraný na Tv kartě a uložený na pevném disku dostat do studia?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj vsem nadsencum....procetl jsem kus diskuze ale presne to co sem hledal jsem tu nenasel...
mám přímo otázku, jestli je možné dostat do počítače film z vhs nebo camery, připojení mam  ke grafické kartě WinFast A360 a pak přes Nero, WinXP nebo Pinacle to nahrát...připojil jsem to, a když jsem to zkoušel tak se to vždy sekalo,asi to prostě nestíhá kodovat v realnem case..pokud jsem dal mpg2 tak to byla spatna kvalita no a kdyz to bylo nekodovane, tak mi to vychazelo na hrozny sumy co se mista tyce.... mam asi 20 VHS na prehrani a cameru HI8 jak kloudne dostat na dvd, moc dekuji za informace.............

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nejde mi přehrát film v programu Nero.6 ,jde to přehrát pouze ve Win.media playeru ,kodeky mám všechny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

racek: Nero 6 slouží k vypalování a ne k přehrávání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim, pocitac mi nedetekuje a proto ani neprehraje DVD s nahravkou z TV (na rekorderu LG). Nevite cim to je? Mam nove nainstalovane XP SP2 a codecs 4in1.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den
Kartou (Pinnacle) viem nahrat video iba vo formate MPEG1, 2, DV, vo Vdub aj vo formate AVI (co som pochopil ze je vhodnejsie na dalsie spracovanie), ale vo Vdub neviem nastavit nahravanie zvuku (karta nema vstup pre zvuk, pri pouziti Pinnacle soft zvuk  nahravam cez microfon)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím všetkých. Prosím o radu akú kartu tak aby mala TV a FM tuner + analogový vstup si mám zabezpečiť na nahrávanie TV a FM vysielania do PC. Toto kartou by som chcel taktiež nahrávať analogové video do PC. Za každú radu vopred ďakujem.  

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

>> sosna:
To může být lecčíms, od neuzavřeného DVD na tom rekordéru až po nějaký nekompatibilní formát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

prosím o pomoc: kolik zabere jedna 60 min.miniDV kazeta místa na HDD

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Videorekorder PANASONIC NV-HS960Po smazání údajů knihovny přístroj odmítá zapisovat údaje onahraných pořadech i na úplně nové videokazety, které ještě nikdynebyly použité. Nepřiřadí jim ani žádné pořadové číslo, nic!Nahrávání funguje bez problémů, jak přímé tak přes časový záznam.Provedl jsem i tovární nastavení, naladění všech kanálů znovu apřesto knihovna nefunguje. Budu Vám vděčný za jakoukoliv pomoc sodstraněním závady.Děkuji mnohokrát, mkroc71@volny.cz

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Márty: A co říkal support?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tu zna prezdivku ERR???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo zna prezdivku ERR???Odepiste mi na e-mail   berdaska@centrum.cz

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ahoj lidi, mam takový dotaz... Chtěla bych si koupit dvd přehrávač a je tam napsáýno že přehrává formát MPEG4 a já bych chtěla vědět, k čemu to je. Děkuju

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.