Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Žaloba na čínský vyhledávač Baidu a Čínu končí, soud ji odmítnul

Není mi jasné jak chce soud v jednom státě soudit někoho z jiného státu. Navíc by mě zajímalo jak spočítali tu škodu, přecijen pochybuji, že lidi z USA používají čínský cenzurovaný vyhledávač.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nejaki cinania budu zit aj v usa a ti asi baidu pouzivaju (oznacenie pripadu zhang et al v. baidu.com et al, takze aj zalujuci asi bude z azie)

tipol by som si, ze ak podnika na uzemi usa, tak musi dodrzovat aj zakony usa

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych si udelal vyhledavac a cenzuroval cosi od nejakych americanu, tak by mi mohli tak leda vycucat .... kdyz je to v cine ok, tak by mi bylo nekde, ze to porusuje nejakou americkou ustavu.
Jinak ta castka je samozrejme zcela presna .... v USA maji na tyhle cisla patentovany! generator:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak podniká na území USA? Je na netu, tak je z jakéhokoliv území dostupný, to ale není podnikání. Pokud by podnikali na území US podle jejich zákonů, tak by to musela být pobočka se sídlem v US, pak by bylo možné je i podle US zákonů soudit. Sice se mi čínská cenzura nijak nelíbí, ale ještě víc se mi nelíbí, aby se někdo snažil soudit podle zákonů jiné země. Soud to neměl zamítnout kvůli nedoručitelnosti ale rovnou kvůli nepříslušnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by sice mel, jenze by se toho okamzite chytili online kasina, ktera by strasne radi aby nemuseli podnikat podle zakonu zemi kde jsou hraci ... a jde pritom o velke prachy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť online kasina to stejně dělají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No delaji, ale casto protizakonne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je jedno jestli je z USA nebo z jiného státu. Takový žaloba je nesmyslná už z podstaty věci. Řekněme, že udělám vyhledávač, který bude provádět cenzuru. No a co? To je můj vyhledávač, dělám jej já, a když jej nechcete používat tak nemusíte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky, žes to napsal za mě. Plný souhlas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže, milí pánové, asi zapomínáte na jednu věc, která mimochodem v článku uvedená není - je ten prohlížeč, a potažmo byl by ten váš, viditelně označen, že nezobrazuje veškerý internetový obsah a de facto tudíž cenzuruje volně přístupný internetový obsah a tudíž může porušovat některé zákony některých zemí (v mnoha demokratických zemích to bude shodné jako v USA - svobodný přístup k informacím). Z mého pohledu je tohle přesně ten případ, kterým se má zabývat státní správa a výsledkem má být zákaz rozšiřování takového výplodu na území státu do té doby, dokud nebude "vlastnost cenzurování" z toho produktu odstraněna. Myslete si, co chcete, ale tohle je porušování lidských práv. Že na tom chtěl někdo vydělat, to nijak nekomentuju, ale tohle může být dost nepěkný precedens do budoucnosti a také se jednou můžeme pěkně divit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nemyslíte vážně, že ne? :) Nikdo nikomu nebrání vytvořit si vlastní vyhledávač a ani nikdo nikoho nenutí používat vůbec jakýkoliv vyhledávač.

Tohle smýšlení "já to dělat nebudu, ale vy to udělejte za své zdroje jak chci já" je chorobné. Ber nebo nech být a udělej si sám a líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy "demokrate" (a všichni ostatní), vy si myslíte, že nemůže nastat doba, kdy stát "určí" vydavatele prohlížeče a výrobci předurčí, co a jak může zobrazovat? A přesně tohle je ten případ - Čínská lidová republika (tzn. republika pro lidi) nařídila, aby prohlížeč cenzuroval to a to. A troufnu si tvrdit, že nikde v podmínkách používání o tom není ani plk. A jestliže si vy stvoříte prohlížeč, necháte ho po netu šířit a vědomě zamlčíte, že váš produkt cenzuruje svobodný přístup k informacím, tak z mého pohledu se dopouštíte trestného činu. A znovu podotýkám, kdo zaručí, že vlády nezatlačí na výrobce prohlížečů, kteří v tichosti začnou cenzurovat? Nebo špehovat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

je to taka hlupost, az by to mohla byt pravda :)

ked si spravim jednoduchu html stranku s par URL, tak sa ostatni mozu stazovat, ze som ich URL nespomenul?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mě chcete namluvit, že v některých "demokratických" státech je zákonná povinnost vytvořit takový vyhledávač, který neprovádí cenzuru? No to asi ne :-D ... lol

Svobodný přístup k informacím se vztahuje na povinnosti úřadů vůči obyvatelům. Nikdo mě přeci nemůže donutit na základě svobodného přístupu k informacím, abych mu sděloval co, kdy a s kým jsem dělal. To může jen soud a ještě ve velmi odůvodněných a závažných případech. (Odmítnutí se pak považuje za pohrdání soudem.) To, že nějaký vyhledávač upřednostňuje nějaké odkazy před jinými a nebo nějaké odkazy vůbec neuvádí (tedy jakási virtuální cenzura), případně kdy nějaké články uvádějí jen "výtah" či zkrácené citace z jiných článků nemůže být a ani není trestné. Naopak, dnes se vyhledávače bojí něco uveřejňovat, protože jsou obviňovány s kopírování cizího obsahu a narušují tak dle některých různá autorská či licenční práva.

Nakonec zopakuji důležitou premisu a tou je, že se jedná o standardní demokratické zřízení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodat, že zde funguje zákon trhu, kdy takový vyhledávač zcela jistě nebude nikdo používat (nepočítám promile chybu v bláznech a extrémistech). Opět platí zde, že se musí jednat o demokracii... V jiných zřízeních zákon trhu fungovat nemusí, protože tam je vše pod kontrolou vlády a státní "bezpečnosti"...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.