Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zdrojové kódy GEOS pro PC zveřejněny pod licencí Apache 2.0

Tenhle systém mně zcela minul. Přecijen jako majitel amigy jsem na první PC koukal zpatra. Ani jeho verze na 8bit commodore mně nijak moc nenadchla. Tam zase člověk spíše hrál hry a cokoli co zabíralo paměť samotné aplikace bylo zbytečné. Spíš se rozřířily různé loadery či krabičky s eprom moduly atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na C64 se hry, pravda, hrály hodně - nicméně ten severoamerický trh, kde bylo C64 a Apple II hodně rozšířené už v první polovině 80. let, je specifický. Tam oba počítače používali ve školství, v menších firmách, přes modemy lezli na BBS a v GEOSu pomocí WYSIWYG software psali seminárky do školy a sázeli školní časopisy. Ve stejné době tady bylo kapesní Nu pogodi, psací stroje a městské lidové knihovny. Proto tady 8bit GEOS nemá to rozšíření, ale pár commodoristů s GEOSem jsem už potkal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No s Amigou se dá koukat z patra i dneska na Windows určitě. Inu některý OS je určený k tomu co má za úkol (tedy spouštět aplikace) a některý OS je k tomu aby zabral co nejvíc místa v RAM a na Disku a při spuštění aplikace měl blbé kecy ;-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GEOS jsem měl.
Na C=64 s jednou standardní disketovkou C=1541-II (DD, která byla navíc ještě jen jednostranná- SS, takže kapacita POUHÝCH 180kB) to byla diskotéka, používat se to dalo až se dvěma mechanikami.

kdo měl C=128, nebo luxusní jednotky C=1571 nebo C=1581 (obojí DS, DD), ten byl vysmátý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pche, diskeťáci. 800XL + XC12, to byl ten správný feeling :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel Commodore 64 taky jen s kazetakem... GEOS sem spustil jen 2x abych se pokochal co ten Commodore taky zvladne, pouzitelny to jen s kazetakem nebylo vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já s kazeťákem v roce 1986 (nebo tak) začínal. Kvalitní značka AudioTon v designu C64-I (breadbox), zatím co samotnou C64 jsem měl už ve verzi II (pizzabox).

Ladění hlaviček byl můj denní chleba, kvůli této činnosti jsem si vypiloval do kazeťáku dírku, abych mohl ladit za jízdy. :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My překvapivě nemuseli, měli jsme asi dvacet kazet (10 hry a 10 programy, vše běžné 90 minut a většinou plné - samozřejmě "legálního" softwaru :-D ) + sem tam něco přinesl kámoš ze základky, tak jsem to okopčil na dvojčeti, a vše fungovalo. Měli jsme nějakou hodně spolehlivou XC12, díra nebyla a v životě jsem hlavu neladil. Nevím, asi štěstí. To BT100 byla jiná, vyladit souběh byl docela porod :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno i na PC to byla ve své době bomba ;) Kam se na to windosy hrabaly. Ale nebylo to poprvý, co MS svou silou pohřbil nadějný projekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PC by to byla bomba i teď Windows směle míří k dokonlé nepoužitelnosti, update od updatu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na ten GEOS přejdi, ne? Někdo ti snad brání? Bude to bomba!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.