Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Souboj Titánů: Sigma 50/1.4 Art vs. Zeiss Otus 55/1.4

(pozn. jde spíš o příspěvek pro pixelpeepery nebo ty co výsledek chcou posílat na docela velky rozměry tisku)

Ostrost od rohu do rohu na plnou díru lepší u Zeisse zas tak podle mě není podstatná.
Pokud se fotí na plnou díru, tak člověk většinou chce nějaký motiv malou hloubkou ostrosti upřednostnit. A takový motiv nebývá od rohu do rohu. Na druhou stranu, pro nějaké minimalistické kompozice, kde bývá nosný prvek i docela u o kraje, to může být velké plus.

Spíš (při nebrání v úvahu, jestli AF vs nonAF, jestli víc bajonetů vs omezenější výběr bajonetů) bych viděl výhodu mnohem dražšího Zeisse v tom, že s ním bude mnohem větší šance "polepšit si", později při "obměně" těla za nějaké s vyšším rozlišením (pokud už to stávající nemá nějaké šílené Mpx).

Tj. že kvalita výsledku s kvalitou těla poroste (aneb taková investice co vydrží delší dobu). Místo aby po koupi nového těla člověk zjistil, že s tou levnější optikou už to lepší není.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na čem stojí předpoklad, že se při použití snímače o vyšším rozlišení (1) relativní rozdíl mezi objektivy změní a (2) že se změní ve prospěch Zeissu? Z toho, co nabízí test SLR Gear, mi nic takového nevyplývá. Dá se říct, že na f/1.4 je Zeiss mírně lepší v rozích, dá se říct, že na f/2.8 a dál je mírně lepší Sigma, ale ani jeden z těch výsledků se myslím nedá považovat za důkaz toho, že na jiném snímači se situace změní ve prospěch Zeissu. Stejně tak by bylo možné spekulovat o tom, zda třeba Zeissu líp nesedí rozložení mikročoček na Mk-III, zatímco se snímačem jiného výrobce by situace nedopadla jinak. Teoreticky to sice možné je, ale rovněž pro to není žádný důkaz, takže je to jen spekulace na vodě.

Popravdě kdyby mně někdo dal na výběr (s tím, že bych objektiv nesměl prodat ;-), tak bych se neuměl rozhodnout. AF by mi nescházel, ale mírně lepší výsledky Zeissu, které se podle mě při praktickém použití na 99 % snímků neprojeví, by asi nepřevážily nižší rozměry a hmotnost Sigmy v kombinaci s ostřením od 40 cm, což je z mého pohledu rozdíl nejzásadnější.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, plave to na vodě, dokud nebude test třeba na D800 místo 1DsIII.
Tam se číselně potom ukáže víc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď mi ještě došlo, že s ohledem na delší ohnisko Zeissu bude maximální zvětšení (makro) efektivně o něco nižší než napovídají minimální ostřící vzdálenost. Zeiss ostří od 50 cm, Sigma od 40 cm, takže počítám-li správně, dává Sigma makro zhruba 1:5,5 a Zeiss přibližně 1:7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vám došlo špatně :) Zvětšení bude vyšší, ne nižší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší než co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že bych upgradoval z Pentaxí M 50/1.7 na svém PENu? Asi půjdu do Zeisse, vinětace na 4/3 senzoru tak moc vadit nebude. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takove kecy, asi jste jeste nevideli Nikkor 50/1.4 G co ???

http://www.dpreview.com/lensreviews/nikon_50_1p4g_n15/4

Tedy Sigma je o 10.000 drazsi nez velmi podobne sklo ... a Zeiss ... sorry, mam od nich kupu skel a je to slabota, presel jsem k nikkorum ... preci jen, pokrok nezastavis ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Čím je Nikkor 50/1.4 G tak výjimečný? Ano, je lepší oproti svým předchůdcům, ale oproti těmto objektivům je o ligu níž. Nová Sigma i Zeiss nabízejí na f/1.4 vyšší rozlišení než tento objektiv přicloněný na f/2.0 a stejně tak vykazují nesrovnatelně nižší axiální chromatickou aberaci. Nepopírám, že ve své cenové relaci je jednou z nejlepších f/1.4 padesátek, ale s aktuální generací už krok nedrží.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.