Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zemětřesení v Kumamoto dopadlo i na 100Mpix snímač Sony, Hasselblad má řešení

Přiznejme si, že nic lepšího než 100Mpix středoformátový CMOS snímač Sony momentálně nelze koupit. Hasselbladu ale zemětřesení, které postihlo právě i továrny Sony, komplikuje prodeje nového středoformátu H6D. Nabízí tak zákazníkům čestné okamžité řešení.

Zemětřesení v Kumamoto dopadlo hned na několik dodavatelů Hasselbladu, včetně továrny Sony na CMOS čipy, kde vyrábí i velký 100Mpix čip pro střední formát. Jelikož je výroba tohoto čipu v ranější fázi a jelikož část produkce odčerpává také konkurenční Phase One, nejsou nyní prakticky žádné skladové zásoby, ze kterých by mohl Hasselblad překlenout dobu potřebnou ke znovu zprovoznění továrny a tak přistupuje k férovému kroku vůči zájemcům o 100Mpix verzi H6D.

Ti mohou dnes koupit 50Mpix variantu a jakmile budou dostupná 100Mpix „záda“, budou na ně moci přejít jen za rozdíl ceny mezi 50Mpix a 100Mpix verzí (doporučené koncové ceny). Jejich náklady tak nebudou nijak vyšší. Tato nabídka se vztahuje i na ty zákazníky, kteří již dříve koupili 50Mpix variantu přístroje H6D.

Tato nabídka je časově omezená, je nutno ji využít do 31. října tohoto roku. Hasselblad ji může činit díky tomu, že 50Mpix CMOS čip velikosti 44×33 mm je ve výrobě již delší dobu a tak jsou k dispozici slušné skladové zásoby. Poslední zprávy hovoří o tom, že Sony bude schopna znovu zprovoznit příslušnou továrnu ještě na konci tohoto měsíce. Jak rychle naběhne opět výroba velkého 100Mpix CMOSu, to je otázka, ale lze předpokládat, že tato nabídka Hasselbladu poslouží k překlenutí maximálně června až července.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zemětřesení v Kumamoto dopadlo i na 100Mpix snímač Sony, Hasselblad má řešení

Čtvrtek, 26 Květen 2016 - 15:53 | R-M-X | Rozumím tomu tak, že teď si koupím 50MPix a pak...
Čtvrtek, 26 Květen 2016 - 15:48 | ne ne | To by me zajimalo, o jakych objemech se to mluvi...

Zobrazit diskusi