Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MSI vyvrátila hoaxy o tom, že Zen 2 nepodporuje Smart Access Memory (SAM)

Ale SAM přece není jen o podpoře CPU, ale i GPU, jde přece o komunikaci mezi nimi. A je tam teda i podpora karet RX5000, nebo jen RX6000?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na obrázku je karta Nvidia, stačí se na něj mrknout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Ale SAM přece není jen o podpoře CPU, ale i GPU"

Ano, ale clanek je o tom, jestli i starsi procesor ze stejne staje muze tuhle ficuru zapnout.

Priste se treba objevi clanek o tom, jake vsechny karty to muzou zapnout ;) V tuhle chvili je to ficura jen RX6K

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V linuxu to zacal resit Christian König z AMD v prosinci 2015 s tim, ze "Now the newest hardware generation of
those devices started to support resizeable PCI BARs" a jeste ten mesic byl hotovy patch a bylo to prohlaseno za funkcni na jeho hw.
To znamena, ze v prosinci 2015 melo amd hardware co to podporoval. Pokud to meli byt budouci produkty tak u grafik to vychazi na generaci rx400. U procesoru to pak budou podporovat vsechny generace ryzenu.
Ostatne to neni nejaka specialni featura procesoru nebo grafik ale soucast pci-e standardu z roku 2008 a na linuxu se spravnym hw je to 5 let funkcni vec.
Takze jakekoliv omezovani na nejnovejsi generace ryzenu nebo radeonu bude ze strany amd ciste umele omezeni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Btw Renoir je monolit a nemá tudíž stejný čiplet s pcie rozhraními jako Vermeer a Matisse, ale "lepší" 7nm built-in křemík. To se mimojiné projevuje podporou až 5300Mhz pamětí což Glofo obstarožní čipletík bohužel přítomný i na Vermeere nedá. Nicméně SAM podporuje též lbez ohledu na absenci Pcie4.0 (umí jen pcie3.0). Docela jsem zvědavý na Cezzane (jestli bude mít pcie4.0 např.). Protože jestli ano a stačí Vám 8 Zen3 jader, tak bych ho možná preferoval před Vermeere lower end kousky tj. 5600X a 5800X. Bude sice méně cache, ale zase lepší rozhraní (rozumíme si, nelze to nazývat IO čipletem když to není čiplet) a jako bonus grafika k tomu. Monolit je určitě lepší z mnoha důvodů od nižších latencí přes spotřebu atd. Lidé dnes už zapomínají,že jediná výhoda MCM jsou pouze dva - ekonomický (především) a dále u megařešení (což není případ consumer Ryzenu) - skládáním lze teoreticky vytvořit větší čip, než jaký by bylo možno vyrobit v podobě monolitu (bez ohledu na cenu).
Vzhledem k tomu ale, že mě (a asi většině) stačí 8 Zen3 jader, tak logicky bych to měl raději v monolitu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U tech APU od AMD je tech odlisnosti od CPU vic. Pokud mi ta integrovana VGA nebude dostacovat po celou zivotnost atd. Tak do APU rozhodne nejit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš být prosím konkrétní? Argument "vic odlišností" nelze jinak uznat. Já tam kromě menší cache a s tím související nižší výkon v určitých úlohách (cca 5-10% max mezi Mattise a Renoir, což není moc) tam žádnou jinou další nevýhodu nevidím. Naopak tam vidím tu lepší IO část. To že je tam nějaká grafika ničemu nevadí když ji nepoužiju, Intel to tak měl sto let snad i v dobách své největší slávy (Skylake atd). Jestli Cezzane nabídne též 20 pcie4.0 linek jako Vermeer, bude to opět nulový rozdíl

To máš jako v předchozí generaci porovnávat Renoir 4650G s 3600 non-X (obojí 6C/12T Zen2 65W) nebo 4750G s 3800(non-x, tady nevím jestli se vůbec dělal 65W 8C/16T musel bych pohledat) ale rozumíme si

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak se koukni do specifikaci jak je IO smerem ven z APU orezane oproti CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ses blazen? to APU mas natvrdo pripajene k desce? jednoduse dle libosti a preferenci vymenis za plny Ryzen + GK. a aktualne ti za to APU utrhaji ruce :-D pripadne pro decka/rodinu slozis luxusni home pc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, takto jsem uvažoval, pro mé potřeby je totiž 6C nebo 8C Zen dostatečný i s dGPU a v budoucnu by mohl přejít do počítače mé dcery nebo ženy, kde by se využilo iGPU

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

NoXi, díky za ten fórek. Už dlouho jsem se po ránu tak dobře nezachechtal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to chápu zprávně bude to mít pozitivní vliv i na APU - použití CPU a integr. GPU(iGPU) ? (R 7 Pro 4750G)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to podle mě zodpovězeno nebylo, ale vzhledem k tomu, že u iGPU se nemusí mezi RAM a VRAM nic přesouvat (neboť je tatáž) tak nejspíše ne. Nebo ano?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... tod otazka .... ale tím že je od prvopočatku spuštění pc ta RAM ( podle nastaveni -u me je to napevno 4GB) odříznutá pro iGPU a systém vidí jen poníženou RAM, tak asi o sobě neví a je to defakto jako ram a vram u klasiky ... ale jak je to ve skutecnosti nevim ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mňa hlavne zaráža, akých k.....v v tých redakciách zamestnávajú.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych k nim nebyl až tak kritický. Většina webů o IT funguje na příjme z reklamy - bez určité čtenosti by ztratila příjmy a ekonomicky se neudržela. Ti redaktoři jsou ve většině případů schopní se zamyslet a přijít na to, že na dané věci něco nesedí. Jenže přemýšlením, hledáním, ověřováním… ztratí určitý čas a autor pak místo tří novinek vydá jednu a příjmy z reklamy jsou třetinové.

Je mi jasné, že někdo začne argumentovat pověstí daného média, ale tak to bohužel nefunguje. Pověst dělá na čtenosti jednotky procent, kvantita dělá násobky.

Kdysi jsem si nějakou dobu vedl statistiku o tom, s jakou zprávou který web přišel a časem jsem si doplňoval, co z toho a do jaké míry vyšlo. Tzv. seriózní weby se mýlily podstatně častěji než některé weby považované za bulvární, ale stejně měly stále lepší pověst. Lidská paměť je hodně krátká a velmi selektivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NEJVIC MASLA NA HLAVE MA AMD!!!
Asi proto se k cele veci nevyjadrovala, nebot neni zadny duvod, aby SAM nepodporovaly starsi cipsety X470 a B450. Respektive duvod je, ze AMD navrh cipsetu odflakla a tudiz to funguje jen na novych cipsetech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Lekárne majú výpadok predpísaných liekov? Posledné dva mesiace si bol celkom normálny, ale zase ti zadrbáva...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A čo takto jednoduchý a logický dôvod? AMD jednoducho stihla SAM otestovať len na rôznych kombináciách Ryzen 5000, X570/B55 a Radeon RX 6000. Plus chceli trochu podporiť predaj vo všetkých týchto oblastiach.
Máte pravdu nie je žiaden dôvod a ani nebude. Presne to isté bolo aj s beta BIOSmi pre X470/B450 doskym že to budú nepodporované, resp. nebude možný návrat a teraz keď sa pozriem napr. pre moj Asus TUF X470-PLUS GAMING existuje BIOS 5809, ktorý nie je označený ako beta, ale normálny, má podporu nových CPU (znova keď pozriem cpu support list vidím Ryzen 5000).
Takže celé je to len a ale o tom že prezentovali overenú kombináciu. Ľudia, ktorí sa v odbore pohybujú a majú trochu kritické myslenie to pochopili ako snahu poskytnúť ľuďom funkčnú otestovanú kombináciu, aby BFU nezačali kričať (hlavne v USA), že je to na ich kombinácii Zen 1 generácie, doske série 300 a GPU ešte z čias GCN 1.0 nefunguje.

Robíte z komára somára (resp. z komára velblouda, aby sme sa rozumeli). Žiadne maslo na hlave AMD v tomto ohľade nemá. Jednoducho chcelo aby široká verejnosť bola informovaná o nimi overenej funkčnej kombinácii. Ak by počas prezentácie priznali, že to môže fungovať aj na ďalších kombináciách, tak by sa mohlo stať, že budú v USA čeliť žalobám, takto môžu povedať, že dotyčný používa nepodporovanú kombináciu a sú zahojený

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vycitame NVidii prilisnou aktivitu jejich marketingoveho oddeleni, viz. ted treba ta afera, kdy jedne redakci rekli, ze uz s nima nebudou spolupracovat, kdyz neprezentuji dostatecne RTX. Ted jsou vsichni ostatni nasrany (napr. GamersNexus), ze kdyz oni RTX prezentuji, ze to ted vypada, ze je NVidia uplaci. Marketingove oddeleni NVidie by melo nejdriv myslet a az potom nekde neco placat!

A ted si vem marketingove oddeleni AMD, o nem v podstate nevime. Nekdo si vysvetli neco spatne a co udela marketingove oddeleni AMD? Mlci. Pak se nemuzete s no-Xem divit, ze si to lide zacnou vysvetlovat po svem a vselijak.

Obe marketingove oddeleni jsou na presdrzku, jedno je prilis aktivni a melo by zbrzdit, u druheho to vypada, ze nedela vubec nic. Kazdopadne svadet situaci na influencery a novinare, je ubohe. NVidia i AMD by si nejprve mely zamest pred vlastnim prahem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na svete je viac ako 7 miliárd ľudí, stovky redakcii technických časopisov/blogov/portálov, ktoré (viacmenej) zamestnávajú tisícky ľudí. Nie je absolútne možné aby či už nVidia alebo AMD mali také PR oddelenia, ktoré by pokryli všetky možnosti, ktoré si to množstvo ľudí vie vytvoriť pri použití tej danej vety. A ak by mali pokryť všetko tak to bude elaborát o dĺžke biblie a to verím, že by nečítal nikto.
Ak chcem niečo kritizovať, treba si najprv aj niečo k danej téme naštudovať z ďalších zdrojov, potom sa na danú problematiku pozrieť optikou zdravého rozumu a v neposlednom rade (bohužiaľ dnes je to nutné) pouvažovať čo na to americký súdny systém.
V prípade AMD šlo čiste o ochranu pred možnými žalobami (slávne upozornenie, že nedávajte mačku do mikrovlnky :D ) nikomu SAM nevnucovali a ani výrobcom dosiek zdá sa nebránia umožniť nastavenia na inej kombinácii komponent ako prezentovali. V prípade nVidie ten posledný problém bol v tom, že tlačili redakcie do propagovania technológie, o ktorej si aj oni myslia, že jej dnešný prínos je prinajlepšom pochybný. Ak by ich nevypočuli nedostávali by hw na testovanie čo by pre niektoré redakcie znamenalo koniec, takže v princípe vydieranie. V prípade nVidie toto nie je prvý prípad takéhoto správania a majú jedno štastie že na trhu GPU je z pohľadu antimonopólnych úradov dostatočná konkurencia (je tam AMD či Intel, aj keď ten nemá aktuálne samostatnú grafiku, no predáva integrované).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to jak casto se tu vyjadrujes je zajimave, ze ti uniklo ze x470 a b450 neni od amd ale od asmedie. Kazdopadne k tvym teoriim. Na jakych starsich ryzenech a na jakych starsich chipsetech bude SAM podporovano je v rezii vyrobcu zakladnich desek. To aktualne znamena ze u asusu uz je mozne mit SAM i na prvni generaci ryzenu s chipsetem b450 https://www.techpowerup.com/276125/asus-enables-resizable-bar-support-on...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehlo,
Tak se zda ze resizible BAR support funguje i na Zen+ s X570 na Asus PRIME X570-P + Ryzen 2700X (Pinacle Ridge ma myslim I/O die z Matise). Po povoleni v BIOSu, BAR se zvetsil na 2G a poskocil > 4GiB.

07:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Lexa PRO [Radeon 540/540X/550/550X / RX 540X/550/550X] (rev c7) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Sapphire Technology Limited Lexa PRO [Radeon RX 550]
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 92
Region 0: Memory at 480000000 (64-bit, prefetchable) [size=2G]
Region 2: Memory at 440000000 (64-bit, prefetchable) [size=2M]
Region 4: I/O ports at e000 [size=256]
Region 5: Memory at fcf00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]
Expansion ROM at fcf40000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu

Je samozrejme otazka, jestli to bude nejak rychlejsi, tusite v cem to v Linuxu nejak otestovat (ubuntu mate), hry tu zadny nemam.

Ruik
EDIT:
Tak to zvetsi az driver v Linuxu:
[ 0.380713] pci 0000:07:00.0: reg 0x10: [mem 0x7e00000000-0x7effffffff 64bit pref]
[ 0.380722] pci 0000:07:00.0: reg 0x18: [mem 0x7f00000000-0x7f001fffff 64bit pref]
...
[ 0.771467] [drm] VCE enabled in VM mode
[ 0.771484] [drm] vm size is 64 GB, 2 levels, block size is 10-bit, fragment size is 9-bit
[ 0.771517] amdgpu 0000:07:00.0: BAR 2: releasing [mem 0x7f00000000-0x7f001fffff 64bit pref]
[ 0.771518] amdgpu 0000:07:00.0: BAR 0: releasing [mem 0x7e00000000-0x7effffffff 64bit pref]
[ 0.771534] pcieport 0000:00:03.1: BAR 15: releasing [mem 0x7e00000000-0x7f001fffff 64bit pref]
[ 0.771539] pcieport 0000:00:03.1: BAR 15: assigned [mem 0x440000000-0x4ffffffff 64bit pref]
[ 0.771541] amdgpu 0000:07:00.0: BAR 0: assigned [mem 0x480000000-0x4ffffffff 64bit pref]
[ 0.771547] amdgpu 0000:07:00.0: BAR 2: assigned [mem 0x440000000-0x4401fffff 64bit pref]
[ 0.771554] pcieport 0000:00:03.1: PCI bridge to [bus 07]
[ 0.771555] pcieport 0000:00:03.1: bridge window [io 0xe000-0xefff]
[ 0.771557] pcieport 0000:00:03.1: bridge window [mem 0xfcf00000-0xfcffffff]
[ 0.771559] pcieport 0000:00:03.1: bridge window [mem 0x440000000-0x4ffffffff 64bit pref]
[ 0.771566] amdgpu 0000:07:00.0: VRAM: 2048M 0x000000F400000000 - 0x000000F47FFFFFFF (2048M used)
[ 0.771567] amdgpu 0000:07:00.0: GART: 256M 0x000000FF00000000 - 0x000000FF0FFFFFFF
[ 0.771571] [drm] Detected VRAM RAM=2048M, BAR=2048M
[ 0.771571] [drm] RAM width 64bits GDDR5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.