Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 3 překonává konkurenci po všech stránkách, i s méně jádry nahrazuje Zen 2

Sorry za off-topic: Budou i nejake testy AMD 6xxx grafik ? Pokud and a meli jste cas, mohli by jste jako u 3090 otestovat i par BOINC projektu, na ilustraci vypocetniho vykonu ?

Ryzen 5x vypadaji lakave, ale musel bych menit RAM+MB+CPU (mam jeden z prvnich 1700X) a prozatim mi moje CPU porad staci. Ale grafiku bych potreboval vymenit, uz nestiha.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumim, co tu s tema obmenama desek furt mate. :-D

Sorry, musel jsem si rypnout. Take bych samozrejme, pokud bych se nekdy v pristim roce rozhodl pro 5000, menil i desku. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi né každý má desku s čipsetem B550 nebo X570, možná má na mysli toto ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Defacto bych desku menit nemusel. Mohl bych proste koupit 3950X ve vyprodeji, ten 5950X je sice lepsi ale ne o moc, a single-thread me zas tak netrapi.

Hlavni problem je ale ze mam ITX build, a ta deska podporuje max 2x16G pameti. K 16C/32T cpu uz bych chtel 2x32G pameti. Navic pameti mam 2400-ky, ktere s 1700X funguji OK, ale k 16ti jadru nedavaji moc smysl.

Jestli rypete do toho ze AMD slibilo kompatibilitu.... jo, slibilo. Uz sem se k tomu jednou vyjadril. Nicmene do MB prvni generace lze porad nacpat 3 generace CPU (Zen, Zen+ a Zen2) coz neni spatne (pokud se nemylim tak Intel ma max 2 generace).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kedy by Ti nestačili 32 GB? S toľko RAM môžeš virtualizovať, alebo strihať 4K videa. Prušak má zabratých 32 GB pri streame hier a zároveň že vraj má otvorených cez 100 záložiek v Chrome. Škoda, že sa nepamätám koľko mu to žralo keď počas streamu strihal 4K video. Tiež má 32t a k nemu RTX 3090.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám po nabootování a nahození toho, co nezbytně potřebuju takový stav paměti: https://ibb.co/4WWQ3bh

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To čo Ti beží? Virtualizuješ 10 serverov? Alebo striháš 16K videa? Samoz. nie je problém zaplniť 55 GB ak chcem za každú cenu. Ale ak človek používa rozumný počet záložiek v Chrome, nemá špecializovaný SW, nevirtualizuje servery, tak toľko RAM sa zaplniť nedá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Kedy by Ti nestačili 32 GB?

Video nestriham vubec, a nejde o hry, na hry by mi stacilo i 16G. Jde o praci.

Zkousels nekdy kompilovat vetsi C++ projekt, treba LLVM, v debug konfiguraci na vsech jadrech ? ja to delam docela casto, a 2G / jadro je proste nutnost. GCC s C++ ti bezne sezere 1G / jadro a musis pocitat s tim, ze se ti do toho jeste pusti linker, ktery s debug konfiguraci hrave sezere 10+ giga. V officu mame sdilenou masinu s 2990WX (32C / 64T), a puvodni 64G ram sme museli upgradnout protoze to nechutne swapovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo rypani do AMD, ale do fanousku, kteri se neustale bili v prsa, jak uz nikdo nebude "nikdy" potrebovat menit desku a bude se upgradovat jen procesor. :-)

V realu tech duvodu pro vymenu procesoru + desky je hodne, at uz je to (ne)podpora na starsi desce neceho dalsiho, treba ta velikost pameti nebo treba u me proto, ze zaklad meho hlavniho pocitace pujde na chalupu, kde staci, z druheho pocitace z chalupy pujde zpet domu na pocitac na pokusy (linux apod.), ten soucasny pujde k nasim a ve vysledku vyhodim Nehalem (procesor+deska+pameti) a minimalne tyhle 3 komponenty budu potrebovat vsechny nove. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kteri se neustale bili v prsa, jak uz nikdo nebude "nikdy" potrebovat menit desku

Tak to nevim kdo byl tak naivni, ja jsem ocekaval ze AM4 vydrzi do DDR5, "nikdy" je docela nesmyslne tvrzeni. Co se tyce AM4, jak uz jsem se vyjadril, hlavni vinu davam vyrobcum MB; AMD udelalo chybu v tom, ze slibilo neco, co nezavisi jenom na nich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na BOINC testy chystám velký článek, testuju hooooooooodně GPU, budou dlouhé grafy :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Supr diky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těšink :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych se přidal s žádostí o test vlivu propustnosti PCI-E na výpočetní výkon v BOINC, hlavně PCI-E 3 vs. 4. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemohol by si pridať aj test Folding@Home?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty mu zaplatis ten dalsi tyzden straveny testovanim? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí aj hodina. Načo týždeň?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otestovat desiatky grafik v jednej zostave zabere hodinu? Tak to si docela borec. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neuraz sa, ale vnímaš o čom píšem? Napísal som názor, že by som bol rád, keby sa otestoval CPU/GPU aj pomocou F@H. Na to stačí aj krátky čas. Druhá vec či Svorka si ešte hodinu nájde. Ale zaujímalo by ma či by mal podstatne viac ako 1000 bodov za hodinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Přináší špičkový výkon v jednojádrové, vícejádrové i herní zátěži"

Zapomnel jsi zminit, ze prinasi i spickovou cenu, takze treba 5600X je stejne drahy jako vykonejsi 3700X.
Pokud teda nebude pocitac ciste na herni pouziti, tak se diky sebevedome cene moc nevyplati.
Na hry potom zalezi, na jake rozliseni a FPS bude zakaznik cilit, nekde muze davat i novy 5600X smysl, ale rekl bych, ze povetsinou bude vyhodnejsi starsi generace.

Nicmene vysoke ceny se asi daji docasne pochopit. Ve spouste zemi panuje covidove silenstvi, lide nechodi ani do prace ani deti do skoly a nemaji co delat, takze jsou PC hry dobra zabava proti nude a tudiz se zvedla poptavka a protoze se da predpokladat, ze potencionalnich zakazniku je vic nez kolik toho do vanoc zvladnou vyrobit, tak asi dava smysl navyseni ceny, aby to aspon nekoho odradilo a pockal az cena spadne na prijatelnou.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

3700X je v multivláknové zátěži v podstatě srovnatelná s 5600X, ano jsou workloady kde je o něco lepší 3700X, ale někde to jde zase lépe 5600X, hry jdou lépe jednoznačně té 5600X, v tomto směru je 5600X lepší volba, ale do ceny hraje i deska, 5600X je nutné dát do 500 série, 3700X nikoli, takže něco se ušetří na desce.

Kde je to spíše otázka, zda se vyplatí koupit 5600X nebo 3600, 3600 neztrácí zase tolik, jako jde nahoru cena.

Dnes se začly ty CPU prodávat, okamžitě zmizely a ty už spekuluješ že půjde cena dolů, ne, budou nedostupné a cena půjde nahoru, běžná věc u novinek které zvedají výkon.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jsem to napsal nepresne, cena myslim pujde dolu nejdriv po novem roce nebo v prubehu pristiho roku. Nebo by aspon mela jit. Je jasne, ze u novinky nelze okamzite ocekavat, ze cena pujde dolu hned.
Pokud nemam PC jen na hry, tak povazuji za lepsi volbu 3700X.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"5600X je nutné dát do 500 série" - nutne urctie nie ale len zatial>

Ten co uvazuje o upgrade procesora a ma 400 chipset, tak si len "redMaxne" teda pocka do Januara/Februara.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Ten co uvazuje o upgrade procesora a ma 400 chipset"

se nemusí dočkat, záleží jakou desku má, ano top modely jistě dostanou podporu jako první a možná bude stabilní, ale základní modely desek budou čekat na bios uřčitě déle nebo se taky dočkat nemusí. Krom vydání prvních ryzenů byly ryzeny obecně považovány jako levná alternativa k intelu, takže se k tomu často kupují co nejlevnější desky

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zase siris demagogicke bludy Jiricku a lzes. Co jsem videl tak Asus, Gigabyte, MSI, Biostar (asrock si ted nevybavuji) potvrdili kompatibilitu 4xx (470/450) chipsetu se Zen3.
Chtelo by to mene "myslet", vice "studovat" a nechavat nohy v teple..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

MSI to dodělá i pro levné desky s B450, tak zas nežvaň Jiříku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> 500 série, 3700X nikoli, takže něco se ušetří na desce.

Nemyslim. Tedka zrovna nejsou, ale budou i levne desky 500-ove serie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budou? Však levné desky jsou, mají A520 čiset. B550 jsou celkově vybavenější desky, mají kvalitnější komponenty a stojí víc než stávaly B450, jde to ruku v ruce s tím že AMD se chce zbavit toho že prodává levné výrobky. Kdyby levné B550 někdo chtěl vyrábět možnost byla, proč by se to mělo změnit teď, netuším?

Takže vycházím z toho co je na trhu a tady nejlevnější B550 deska stojí cca o 8-9 set více než B450. Při cenách Zen2, kde jednoznačně nejprodávanější procesory u nás jsou Ryzen 3 3100 následnovaný Ryzen 5 2600, tedy procesory které jsou "levné" a člověk je chce nacpat na levnou fošnu. V té ceně je to rozdíl, v ceně Zen3 už je to irelevantní, ale Zen3 je pro lidi co chtějí top a rádi si za něj zaplatí, pro běžné uživatele tu stejně bude Zen2 nebo v té nižší cenové vychází Intel výhodněji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

> Nicmene vysoke ceny se asi daji docasne pochopit. Ve spouste zemi panuje covidove silenstvi

Covid je jeden duvod, druhy duvod je ze je to proste novy produkt. Zen2 porad ma na skladech milion prodejcu, kdyby vydali Zen3 se stejnou cenou, tak se defacto ze dne na den stane Zen2 neprodejny - za tu cenu - a vsichni prodejci by ostrouhali.

Nema smysl si takhle nasirat obchodni partnery. Az se Zen2 doproda, pak se uvidi, ale podle me ta cena (hlavne u nizsich modelu jako 5600X) trochu klesne, teda pokud bude AMD schopne pokryt poptavku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zen2 je aktuálně pořád rozumný pro ty co nepotřebují top výkon, tak jak takoví lidi nekupovali Intely protože byly drahé nekoupí ani Zen3 protože stojí ještě víc.

Proč by měla cena klesat? Musí AMD přesvědčovat zákazníky že je top na trhu? Nemusí, takže drop ceny nedává žádný smysl. A tím myslím oficiální, jestli trh něco provede nebo ne je jiná věc. Však koukněme co trh uděll při ohlášení Zen3 a jeho cen.. Zen2 šel nahoru na své MSRP protože nemá smysl ho prodávat levně když nic levného AMD neuvedlo.

A pokrývání poptávky... to bude velký problém.- Velké čipy grafik a velké čipy konzolí, oboje se bude prodávat taky jako rohlíky.. TSMC tisknout víc nedokáže...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zen2 je aktuálně pořád rozumný pro ty co nepotřebují top výkon, tak jak takoví lidi nekupovali Intely protože byly drahé nekoupí ani Zen3 protože stojí ještě víc.

Proč by měla cena klesat? Musí AMD přesvědčovat zákazníky že je top na trhu? Nemusí, takže drop ceny nedává žádný smysl. A tím myslím oficiální, jestli trh něco provede nebo ne je jiná věc. Však koukněme co trh uděll při ohlášení Zen3 a jeho cen.. Zen2 šel nahoru na své MSRP protože nemá smysl ho prodávat levně když nic levného AMD neuvedlo.

A pokrývání poptávky... to bude velký problém.- Velké čipy grafik a velké čipy konzolí, oboje se bude prodávat taky jako rohlíky.. TSMC tisknout víc nedokáže...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je neuvěřitelný jaký shitstorm dokážeš rozpoutat na několika serverech paralelně.
Začínám si myslet, že nejsi jeden člověk ale prostě pár placených lidí z marketing budgetu Intelu.
Dříve jsme říkali, že je buď někdo navedenej nebo uplně blbej, u tebe to vypadá na to navedenej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je plateny, mam to potvrdene. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A tím myslím oficiální, jestli trh něco provede nebo ne je jiná věc.

"Oficialni" ceny (MSRP) me nezajimaji, je to ciste marketingova sracka ktera ma s realitou zhola nic spolecneho. Je to dobre akorat na to, ze prvni recenze maji nejakou fiktivni cenu na srovnani.

Realne ceny CPU i GPU se od MSRP za poslednich par let bezne lisili o desitky procent. V te situaci je naprostej nesmysl se vubec bavit o MSRP.

Proc by ceny klesali ? protoze kdyz se doproda Zen2, zustane jen Zen3, a 250$ za 5600X je pomerne velkej psychologickej rozdil proti 200$ prechozi generace. Tipuji tak 220-230$, samozrejme bude zaviset na trhove situaci.

> A pokrývání poptávky... to bude velký problém.

To se uvidi, zalezi na vyrobe i na poptavce. Predpokladam ze bude AMD prioritizovat EPYCy (kvuli zisku) a konzole (kvuli smlouvam).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pro Intel to znamená, že je za celou historii společnosti v konkurenčně nejhorší pozici na poli x86 procesorů a patrně v této pozici zůstane až do jara"

Ano v cenové kategorii cca 8400 + jednoznačně, ale v kategorii kde se prodává nejvíce CPU to tak slavné není. Nejprodávanější byl R5 3600, ale třeba 10400F je de facto srovnatelné CPU a prodává se levněji. i3-10100F je také zajímavá alternativa k R3 3100, R3 3300X nikde není a v zahraničí ta 3100 běžně stává tolik co by měla stát 3300X a 3100 je zároveň to nejlevnější co člověk běžně sežene, třeba Athlony zcela zmizely, nikde nejsou... Druhé nejlevnější CPU je ještě obstarožní R5 2600, ale stojí jen o 6 set méně než 10400F.

Role se holt obrátily, AMD na trh bude posílat nejsilnější procesory ale za to si člověk připlatí. Intel sice bude ztrácet, ale bude také levnější.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

U tech mainstreamovych procaku je fakt, ze Intel srovnal krok. Cena procesoru AMD jsem presvedcen, ze nizsi byt muze, ze tam AMD prostor ma a ze ta cena je takhle vysoka proto, ze AMD proda vsechno co vyrobi a protoze je zavisla na TSMC, ktera ma plne obsazeno, tak vic proste vyrobit nemuze a proto koriguje cenu.

Taky muze byt cena rozhodovana primo u TSMC, muze byt vyroba drazsi nez kolik by mela, protoze to ze TSMC je v soucasnosti jediny vyrobce dospelych cipu a ze ma plne obsazeno, je taky problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cena AMD nižší být může, ale není k tomu důvod.

Naopak Intel může v nižších cenových (a výkonových) hladinách konkurovat prostě tak, že bude zlevňovat.

Podle mě kdo nechce počítač k Vánocům, měl by určitě počkat, protože po Vánocích budou ceny rozhodně lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli dobře koukám, tak 3600 u dvojky je cca o litr dražší (teď je íčko v akci, takže o 1300,-), ale má přibalený slušný chladič (2 - 3 stovky), podporuje rychlejší RAMy, AM4 slot (= snazší upgrade CPU do budoucna) a je +/- o 1/4 výkonnější (vícejádrový, kdo by dneska sledoval singlecore, je rok 2020). A navíc TDP 65 W je u AMD 65 W, zatímco u Intelu až 120 i více W.
Takže je to diskutabilní. Pokud to bude brát někdo do staršího kompu, jako upgrade, tak bude rozhodovat spíš jestli má kompatibilní desku, nebo kolik to bude stát i s deskou a jestli potom třeba bude moci upgradovat do stejné desky. Do nového kompu bych dal (dám) AMD. Počet jader si nastavím podle peněženky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Lepší chaldič? Na co? Chceš tiché PC, pak budeš kupovat chladič tak jak tak.

Rychlejší RAM? To můžeš i u té i5, stačí koupit levnou Z490 desku, ale nemá to moc smysl. 10400F je pro hraní +- stejně výkonné jak 3600 s 3200 CL14. A Třeba 2666MHz CL13 stojí na Alze stejně jako 3200MHz CL16, o ceně 3200 CL14 nemá smysl mluvit jako o akceptovatelné :)

Upgrade CPU do budoucna máš možnost i u Intelu, 10. a 11. generace na 400 sírii desek půjdou. U AMD máš zase šanci upgrade na Zen3, takže vyrovnané možnosti. Ale u levného počítače kde ti jde o cenu, raději koupíš levné komponenty které pak zase nahradíš levnými komponentami až přijde čas na upgrade.

Na téma herního výkonu s různými paměťmi je tady třeba video: https://www.youtube.com/watch?v=2LoqNXgR7bM herně jsou +- na stejno. Pokud k i5 koupíš Z490 desku a budeš chtít časem upgradovat, tak u R5 koupíš B550 desku ze stejného důvodu, takže opět cenový rozdíl ve prospěch Intelu.

TDP 65W u Ryzenu rozhodně není 65W stejně jako není u Intelu. Koukni sem: https://www.techspot.com/review/2032-intel-core-i5-10400/ 10400 vs 3600.

Komentář power consumption u Blenderu kde je to 148 vs 150, kde 150 je Ryzen a ne i5. 153W pak pro 3200MHz paměti u i5. Bezvýznamný rozdíl ve spotřebě.

Aktuálně těm co chtějí relativně výkonný herní počítač a nemusí vyloženě šetřit každou korunu (tam je to píseček pro i3-10100F nebo R3 3100) a chtějí slušný poměr cena/výkon tak jednoznačně doporučím i5-10400F s B460 deskou. Stejně jako jsem dříve doporučoval Ryzen 5 3600 s B450 deskou, když i5-10400F nebyla a Ryzen byl o téměř tisíc levnější. Pokud cena Ryzenu padne blízko té 10400F, tak nebude důvod doporučovat i5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ten kluk prostě bude rejpat.
Milý vole, buď rád, že tu AMD je a dává ti prostor k rýpání. Kdyby nebylo, bude Intel do teď prodávat jako high-end i7 5820k za 20k a nikomu to nepřijde divné... Jen díky AMD jsou teď ceny procesorů níže než kdy byly a to včetně inteláckých. Ať už má AMD ceny vyšší nebo ne, pořád platí že donutilo Intel k zlevňování a snaze něco zlepšit, ne jen ždímat prachy za nicnedělání...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nikde sa to nepise, ale v jedej YT recenzii (tusim HW unboxed) si bolo mozne vsimnut, ze frekvencia sa sprava podobne ako boost clock u grafik.
Pri jednojadrovej zatazi im tam skakalo aj 5GHz (monitorovali to v HWinfo64).

Je teda mozne, ze takt je urceny podobne ako pri grafikach - ak dobre chladite (nenarazate na rozne limits, Temp, Volt, TPD), boost vas pusti este vyssie ako spec.

Je mozne predpokladat, ze na jar, az si AMD nasysli dostatocne mnozstvo najlepsich kuskov kremiku, vyda XTcka, ktore budu boostovat este o 100-200MHz vyssie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Pro Intel to znamená, že je za celou historii společnosti v konkurenčně nejhorší pozici na poli x86 procesorů"

Děkuji za článek, nicméně zde nemusíte mít pravdu. Intel byl ve velmi špatné pozici již s Pentiem II/III oproti prvním Athlonům v roce 1999. Byla to tehdy velká konkurenční cenová válka, pokud si ty doby pamatujete, případně jste je zažil. Athlony byly jasný vítěz co se týká výkonu a obrovský úspěch.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak. Athlony zaznamenalo par fanousku AMD, jinak cely svet dal pouzival Pentium. Tim nerikam, ze nebyly Athlony dobre, ale tehdejsi uspech se zdaleka nerovna tomu soucasnemu s Ryzeny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Athlon byl kulotrhac a pecka na n-tou. Ale bohuzel, vetsina lidi a firem byla zabednena a plna idiotu, takze kupovali dal predrazene PII/III. Ke vsemu Intelovska spina v podobe zapalujicich domu a postylek... za kterou dostali po dlouhem dokazovani a prohranem soudu astronomickou pokutu; tomu "pomohla".

Chcete snad aby vam CPU zapalil postylku, ve ktere spi vase deti? Tak si dnes nekupujte Intel !! :-))

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

nie. v dobach AMD K6-II a III sme mnohi mali Durony (900@1200MHz) a Athlony.
problem bol ze sa stiepili na okrajoch ked bol clovek neopatrny.
na vianoce 2000/2001 sme predali (v Bratislave) okolo 550 PC z toho cez 300 bolo s AMD.
V januari sa nam zacali vracat Intel stroje (bol som sefom reklamacneho) a tie sli potom do Tesca, ludia brali AMD. na sklade sme mali dosky, ale nemali CPU
Athlony boli beznadejne prec do februara

Inak to bolo predtym aj v Inteli. Celerony A vyslovene vytlacili P2/3 kvoli lepsej cene a vykonu.

Ono od P MMX ked esteboli na trhu veci ako IDT Winchip/AMD/Cyrix tak sa nasli kusky ktore boli lepsie ako Intel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju se, ze jsem v praci prosadil jeden Athlon, dalsich 50 compu byly Intely. Podobne si vzpominam, ze par znamych melo Athlona, ale vetsina vcetne me jela dal na Pentiich.

Nepopiram tehdejsi uspech AMD, ale byl to jeste mensi uspech nez ten soucasny, kdy se AMD dostalo aktualne na 20% desktopu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Athlony do slotu A boli za porovnatelnu cenu ako Pentia 3 a mali problemovy chipset, takze sa malo predavali. AMD konkurovalo Intelu az s Duronmi, ktore prekonali Pentia 3 na frekvencii a boli lacne s vybornym vykonom. Durony prisli az v druhom polroku roku 2000.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Intel byl ve velmi špatné pozici již s Pentiem II/III oproti prvním Athlonům v roce 1999. Byla to tehdy velká konkurenční cenová válka, pokud si ty doby pamatujete, případně jste je zažil. Athlony byly jasný vítěz co se týká výkonu a obrovský úspěch.“

Ty doby jsem zažil a velmi dobře si pamatuju i recenze, ale nepamatuju si, co popisujete.

1. Za éry Pentia II žádné Athlony nebyly, ty přišly až poté, co Intel půl roku bez konkurence prodával Pentium III.
2. Výkon Athlonů a Pentia III byl velice vyrovnaný, nic co by se dalo srovnávat se současnou situací. Dokonce bych řekl, že to byly nejvyrovnanější produkty, které měly obě firmy na trhu.
3. Nevím, co myslíte cenovou válkou. Pentium III bylo tak drahé, že ho skoro nikdo nekupoval a slotové Athlony rovněž nebyly zrovna levné. Možná po vydání socketových, kdy je bylo potřeba doprodat. O tom svědčí i minimum těchto procesorů a sestav jimi vybavenými v bazarech - byly plné *86, Pentií I, K5, K6, a pak až Celeronů, Duronů, P-IV, A-XP. Cenová válka se v této době odehrávala spíš až mezi Celerony a Durony (když přišly).

Recenze jsou stále online:
https://www.anandtech.com/show/355/15
https://www.anandtech.com/show/500/10

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne nie, ak prerobili kompletne plánovače mikrotištrukcií (pokles zo 7 na 4 v integer jednotkách nárast z 1 na 2 v FP). a zvýšili počet ALU zo na 8, s tým, že počet dedikovaných ako AGU je stále 3 a teda počet výpočtových ALU išiel zo 4 na 5 (+25%) ale jedna z nich nie je plnoodnotná BR, takže nebude rast teoretického IPC o +25% ale menej(tým viac, čim viac inštrukcií je možné predať BR).

https://www.phoronix.com/image-viewer.php?id=ryzen-5900x-5950x&image=amd...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes je situace pro Intel horší. Když přišly slotové Athlony, tak to byla novinka, mělo to pár dětských nemocí, bylo máílo desek, jelikož čipsety dělalo jen AMD a byly dražší. NAvíc to bylo jen v desktopu. Kdyžpak byly soketové Athlony a Durony, tak se prodeje rozjely, ale šipsety od AMD byly jen velmi vzácné na drahých deskách a první revize čipsetů od VIA byly naprosto katastrofílní, dát dohromady kompatibilní kombinaci desky, zvukovky a grafiky byl dost porod. To se časem zlepšilo, ale tak 2 roky to bylo děsné.
Ale stále to byl desktop a částečně servery s Opterony, dnes AMD má nejlepší procesory pro desktop, notebooky, servery, prostě pro všechno. Intel má paradoxně použitelné procesory v lowendu a pak pro servery o 4 a 8 soketech, ale těm konkurují 2 soketové EPYC systéemy s 64 jádrovými CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všetko je to pekné, ale kým AMD nedodá procesory pod +-100 Eur, má u veľkej časti trhu smolu!
Athlony nie sú ani na alze, ani na mironete. 3200G tiež.

Ľudia vykúpili lacné procesory. Na kancelárske, detské PC stačia.
Ja len dúfam, že ZEN3 mobilné APU procesory budú do notebookov čo najskôr (u mňa nie na nosenie, ale ako definitívnu náhradu desktopu).
Do stolného PC viac ako 150 Eur za CPU nie som ochotný dať.

Nejak to všetko dlho trvá! Stále sa posúvajú termíny uvedenia, dostupnosti.

Len by ma zaujímalo, aké budú Vianočné predaje. Homeoffice urobil boom pred mesiacmi, teraz to pokračuje, či bude nejaký extra predaj na Vianoce. Tu si myslím, že zaujímavé budú nové konzoly. Všetko ostatné ľudia už majú. Ešte aj ceny stúpajú, namiesto zlacňovania RAM a SSD.

Inak dobrá práca so ZEN3, jadnojadro výkon super! Len trochu rýchlejšie zásobovanie trhu, rozšírenie ponuky by bolo fajn!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nakupuje se ostosest. Cast muze byt uz i vanocnich, proste si ten darek daji lidi driv. Pouzivat to chteji hned, kdyz se doma kvuli korona manii nudi.
Divis se, ze jsou obchody vybrakovane, ale pak si na tu otazku hned odpovidas. Homeoffice, prichod nove generace konzoli, Apple vydava novy Mac, do toho prichod novych procaku a grafik, je toho na jednou hodne a jediny vyrobce TSMC musi i odmitat zakazky.

Obavam se toho, ze tohle je nejvetsi krize na PC scene v cele jeji historii, zajem snad nikdy tak neprevysoval nabidku, kam se hrabe tezebni manie z pred nekolika let. Navic i ta do situace jeste muze promluvit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste jeste mlade ucho, sice jako teenager ale pamatuju 90.leta... sice to je nesrovnatelne s dnesni situaci, ale krize dostupnosti komponentu byla velka, nabidka komponentu smesna mala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V 90. rokoch najmä všetky komponenty sa nepočítali na hodinovú ale na mesačnú mzdu.
Keď si na to spomeniem, polročný plat za nič moc výkonné PC. Teraz sa stále bavíme že je niečo drahé, ale to "drahé" je zlomok mesačnej mzdy.

Kedysi som kupoval 17" CRT monitor za 35000 Sk. Potom 24" LCD za 15000 Sk. Teraz 24" je už pod 100Eur, 32" okolo 200.

HDD, 1,6GB za 7500Sk.
30,126Sk = 1 Euro

Kto chcel mať všetko hneď, fantasticky preplácal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne ešte stále funguje 19"AG Neovo 1280x1024 TN z r.2004, mám ho pripojený ako tretí na také odkladové veci z plochy pri práci :) len som hodil Digital Vibrance na 100% a farby sú zase ok, medzitým som už menil dva 32" boli pripojené ako druhé a primárny mám 55" 4K TV tá ma rok, pred ňou 42" 1080p TV ta je už mŕtva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

90. leta jsou z hlediska cen pocitacu siroky pojem.
Na zacatku to bylo jeste neco vzacneho a draheho, v 1996 kdy mi koupili rodice prvni PC s Pentiem uz to bylo cenove dostupnejsi a na konci 90ek nekdy v 1998 uz jsem si ho sam prestavoval z penez, ktere jsem mel z brigady na lepsi MMX verzi. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi vykoupili vsechno... notebooky, webkamery, levne PC komponenty... protoze korona krize, vyuka a prace doma. Podobne to je i v jinych oborech, na ktere ma vliv tato krize.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale nedostupnosť 14/12nm Athlonov? Ešte nedávno AMD sa zbavovalo 12nm kusov preznačovaním napr. ako 1200AF, 1600AF aby teraz boli úplne nedostupné.

Akože nemám problém, Intel má Celerony a Pentiá, len mi príde dosť blbé teraz kupovať drahší Zen2, keď vieš, že o chvíľu tu bude Zen3 s výrazne vyšším výkonom. S B550 a A520 zas Zen a Zen+ nefungujú... stretli sa dosť zaujímavé kombinácie nemožného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem co vsetci mate s lowendami hlavne v dnesnej dobe. Sledujete vobec ekonomiku?
Minimalna mzda na SVK stupla za 5 rokov o viac ako 200 Eur. FED, CBE natlacili kopec miliard, vdaka COVIDU a lockdownom kopa malych firiem stratili trzby, niektorym sa zredukovali prijmy, kvoli tazsie predvidavej situacii vo svete mnozstvo objednavok pokleslo a EU este pokracuje v znizovani uroku, ale ostatne krajiny tlacia k rozbehnutiu inflacie.

Proste ceny porastu. Jedna vec bola par rokov dozadu nenazranost. Druha vec je uz cenova nevyhnutnost. Urcite nie +50$, ale narast tam musi byt, aby cim skor pokryli v tazsich casoch vacsinu nakladov (minimalizuju rizika).

Aj intel musel vyrezat svoje iGPU v lacnych procesoroch, aby sa mu to cenovo vobec oplatilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina Lowendu se prodá v OEM, tam AMD dodává celkem pořád. Ono nemá cenu lowend stroje reálně stavet doma. Je ot vidět i na grafikách, kde se prodávají hodně vyšší mainstream a základní higend s cenami nad 10000+, což před pár lety nebylo myslitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Náš největší odborník na AMD, které ani nemá, Jiříček nás opět zasypal zaručenými informacemi. Opět překrucuje a tvaruje tak, aby mu vyšla jeho pokroucená realita.
Jinakk objednaná nová X570 TUF Gaming PRO a 5800X :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen počkám do ledna na update biosu své B450 a 5600X jde do počítače :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Peklo zamrzlo :))
Dell vydal dalsi notebook s AMD Renoir..Inspiron 14 5405.

https://geizhals.de/?cat=nb&xf=525_Dell%7E9690_Renoir

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.