Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ztratila Nvidia kvůli uzavřenému ovladači kšeft za půl miliardy dolarů?

Strategicke vlastnictvi... Ze by nejake kulisarny v ovladaci, o kterych se nema vedet? Nebo, ze by nejvetsi hodnota byla v komentarich :)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, NV dobře ví že předat nějaké čínské instituci technologie znamená je hodit z okna. Nejen automobilový průmysl by mohl vyprávět, ale i hlavní ruský exportní zbrojní podnik. Když Čína neváhá drze kopírovat Rusům letadla pod nosem tak na nějakou soukromou firmičku se jistě ohlížet nebudou. Když by protestovali tak by jim leda ukázali dveře....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono zas keby to s tým kopírovaním bolo tak jednoduché, tak by zrejme rovno okopírovali celé grafické čipy. ;) Ale zrejme usúdili, že by sa im to neoplatilo kopírovať (bolo by to na dlho a v tej dobe už budú výrobcovia zas niekde vpredu), takže im postačia aj tie ovládače. A pokiaľ v tých ovládačoch nie su nejaké nekalé finty, tak sa výrobca grafického hardvéru nemá prečo číňanov obávať (to asi ale nVidia dobre vie).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. jo jo s tema stihackama si to vybavuji .. myslim ze si Cina objednala velkou dodavku Migu, vzali jich jen zlomek .. obšlehli to a uz si vyrabej na chlup stejny letadla pod svim nazvem :-) ..a s tou NV by to dopadlo asi uplne stejne ... ....vyrobni kapacity-prumysl maji uz na spicce i s kvalifikovanou silou ... ale vyvoj je hoodne pozadu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U armádních zakázek se to s kopírováním nikdy nebralo vážně. Rusové takhle po druhé světové kompletně obšlehli B29 a protože nebyli schopní převést US míry na metrické, spustili i komplet výrobu součástek v US rozměrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. joo s tou B-29 je to tak .. .. pri bombarddovani Japonska (ci okolnich okupovanych statu), jedna B-29 musela nouzove pristat na uzemi Sovestkeho svazu ( dalny vychod) ..diky nejake smlouve o neutralite mezi Japonskem a Sov. sv. ( neco jako pakt o neutoceni) musel byt ten bombarder uzemenej na tom letisti .... no a soudruzi meli spostu casu ten letoun obslehnout do posledni matičky i špóny a tak vzniknul bomarder Tupolev (Tu-4 naprosto k nerozeznani od B-29) .. k tomu se poji i (asi s nejvetsi pravdepodobnosti) pravdiva historka .... kdyz sovetska posadka eskortovala, posadku bombarderu, jeden z amaricanu tam zapomel povesenej civilni fotoaparat... a jelikoz mužici nevedeli k cemu ci proc to tam je , tak to kopirovali i s letounem :-) .. takze kazdy vyrobeny Tu-4 mel i civ. fotoaparat ( na znacku si uz nevzpomenu )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

problem je, ze stihacky sa tak prudko a rychlo nevyvyjaju ako graficke cipy. Co na tom, ze skopcia jadro grafiky, ktora bude aktualna tak rok-dva a potom bude mat AMD inu technologiu, ine jadro a toto co teraz budu cinania asi rok kopirovat uz bude zastarale. Takze naozaj, kopirovania grafickych cipov by som sa nebal...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čínani se otevřeně vyhlašují, že chtějí odpoutat od závislosti na západních výrobcích, u CPU už se jím to povedlo, u GPU ještě ne, ale myslím, že pokud jím dá AMD veškerou dokumentaci, tak už jím to taky nebude dlouho trvat ;) Každopadně za mě je to spíš bod pro nVidii, když šlo o peníze, tak nikdy nebyli hloupí a půl miliardy by si jen tak utéct nenechali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze by AMD byla uplne padla na hlavu ... jestli to treba nebude tim, ze AMD ma v dokumentaci poradek, takze jim muze dat jenom to co potrebuji pro vyvoj ovladace, zatimco nVidia ani NEVI co ma kde vykecane ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokumentace AMD je veřejná a pro všechny. Spíše to vypadá, že AMD a/nebo číňani dodají vývojáře pro rychlejší vývoj ovladače v Xorg.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vazne dali Cinanum zdrojaky od zavrenejch driveru, tak je dulezity vedet i od ktery generace GPU. Je klidne mozny, ze jim dali jen drivery do VLIW generace. Z pohledu toho, ze Cinani potrebujou levny GPU s primerenym vykonem k jejich MIPSu a zaklad na kterym zacit (Xorg + kernel drivery v Linuxu), tak by to znelo i docela logicky.

AMD neriskne GCN, Cinan dostane co potrebuje ... a mozna budou obe strany profitovat na lepsich driverech pro Linux. Teda pokud to neni cely jedna velka kachna :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celá diskuze na českých serverech k tomuto tématu je úplně idiotská. Co do toho pořád plantáte ten hadware? Ze žádného ovladače, ať už otevřeného nebo uzavřeného, nelze okopírovat hardware. To nemá s hardwarem nic společného, a nVidia rozhodně neriskovala kopírování GeForce. Pokud si tohle všichni myslíte, tak byste se měli zamyslet nad tím, kde jsou ty hordy levných čínských kopií Intelu a AMD, u ichž jsou všechny instrukce, specifikace, a programming-guides veřejné! Je to toální nesmysl!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozor: Tohle ve skutecnosti zalezi na hardware. General procesory byli VZDY vyrabeny s tim, ze architektura bude vice-mene fixed (respektive zpetne kompatibilni). Navrch od procesoru AMD K5 respektive Intel Pentium Pro nema vnitrek CPU s vnejsi architekturou temer nic spolecneho - cast chipu proste preklada x86 instrukce na instrukce ktere ten procesor skutecne pouziva.

Druhym extremem jsou FPGA, kde je struktura chipu ulozena ve firmware, ktere muze (i kdyz nemusi) byt soucasti ovladace. V takovem pripade muze byt skutecne mozne udelat kopii hardware okopirovanim tohoto firmware.

Otazkou je, kde jsou na teto ose graficke karty. Teoreticky by graficka karta mohla primo processovat openGL instrukce, ale vetsinou to neni pravda - misto toho je ovladac preklada na instrukce, ktere muzou (i kdyz nemusi) byt pomerne lowlevel a hodne prozrazovat o tom, jak je karta uvnitr udelana. Urcite ne tolik, aby podle toho sla ta karta rovnou vyrobit, ale muze to pri jejim kopirovani nebo pri vyrobe jine karty pomoci ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, že Čína na vlastním GPU již pracuje. To, jestli jí AMD prodá nebo neprodá čipy, na výsledku nic nezmění. Pokud tu je příležitost využít poslední možnost (nebo jednu z posledních možností) takovéhle objednávky, bylo by hloupé ji nevyužít. Při půl miliardě dolarů za deset milionů GPU to dělá $50 za kus, což byla cena, za kterou AMD prodávala Barts XT, tedy čip pro Radeon HD 6870 jako novinku. Možností je tedy několik -buďto HD 6870 / HD 7770 s hodně velkým vývarem, nebo HD 7850... mohlo by jít i o doprodej HD 6900.

Kopírování nemá zrovna u grafických čipů smysl řešit - v první řadě by jim to trvalo tak dlouho, že v době dokončení by ten čip byl na úrovni starého šrotu a za druhé - pokud by měli lidi, kteří jsou čip schopní navrhnout, bylo by pro ně lepší, pokud by začali načisto. AMD a Nvidii trvá navrhnout novou architekturu zhruba čtyři roky. I pokud by jim dali GCN, tak v době, kdy budou mít hotovou kopii, bude AMD o generaci dál. Faktem ale je, že na základě driverů kopii 1:1 neudělají, maximálně se mohou v některých ohledech inspirovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, u FPGA je pouze uložena konfigurace buněk, nikoliv HW struktura té křemíkové destičky. Jestli z toho postavíš celý FPGA, tak Čínani ti královsky zaplatí, protože tohle se ještě nikomu nepovedlo. Když už, tak zjistíš víc z datasheetu než z té konfigurace.

Další věc je, že na výrobu x86 procesorů nebo jejich emulátorů potřebuješ licenci. I samotní Čínaní si nakonec na ten svůj Loongson/Godson koupili licenci od MIPS Technologies. Možná jsem naivní, ale nemyslím si, že by si Čína nebo HW výrobci jako STM (vyrábí onen Loongson) dovolili v masovém měřítku vyrábět kopii GPU od AMD či Nvidia. Druhou věcí je taky schopnost kopie tak komplikované architektury, jakou bezesporu současné GPU jsou. Obávám se, že tam jim nepomůžou ani kusy zdrojáků přímo k HW toho čipu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje poslední věta nedává žádný smysl. Jak je to bod pro nv, když jsou tak hloupí, že si nechali utéct půl miliardy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtip moze byt aj v tomto. AMD ten MIPS ¨predalo Cine¨ v roku 2002. A potom ten MIPS vlozilo do svojej ¨dcerskej¨ Raza microelectronics.
V tip je este aj v tom, ze zakladatel Alchemy Semiconductor a hlava tymu, co vyvinula CPU architekty Alpha as Strong ARM, Rich Witek(http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/Press_Release_43200.aspx), je teraz sefom ARM timu microsoftu

AMD Signs R&D Joint Venture Agreement With China Basic Education Software Company, Ltd. To Address China’s Growing IT Education Market
—Agreement calls for hardware platform development utilizing all three AMD product lines: microprocessors, embedded processors and Flash memory devices—

SHANGHAI, CHINA -- 10/8/2002 -- AMD today announced it has signed a research and development joint venture agreement with China Basic Education Software Company, Ltd. (CBE). The new entity will be called the Beijing CBE AMD Information Technology Company, Ltd. (ITC JV).

With the aim to address China’ s large and expanding IT education market, the ITC JV is planning to develop three types of hardware platforms including a Student PC, a Teacher PC and a Classroom Server. The platforms are planned to contain AMD silicon crossing all three of AMD’s product lines: x86 microprocessors,

MIPS-based™ embedded processors,

and Flash memory device

The ITC JV agreement was formalized in a signing ceremony that took place today in Shanghai. AMD president and chief executive officer Hector Ruiz was present to sign the agreement with CBE board chairman Wang Xiao Wu.

Based in Beijing, CBE was formed in February of 2001 by the Shanghai Shenhua Holdings Company, Ltd. (also known as the Brilliance Group), China’s Ministry of Education’s state-owned company called the National Center for Curriculum and Text (NCCT), and the Beijing Normal University.
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/Press_Release_43992.aspx

AMD Acquisition of Alchemy Semiconductor Expands Market Focus
AMD Will Offer Solutions for Personal Connectivity Devices

SUNNYVALE, CA -- 2/6/2002 -- AMD today announced that it will acquire Alchemy Semiconductor, a privately held company that designs, develops, and markets high-performance,

low-power MIPS-based microprocessors

for personal connectivity devices such as personal digital assistants (PDAs), web tablets, and portable and wired Internet access devices and gateways. The acquisition is expected to be completed during the first quarter of 2002.
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/Press_Release_14491.aspx

V tip je v tom, ze v roku 2006 Tie MIPS vlozili ako vklad do firm, ktoru zalozili ex-sef NexGen-u a potom ex-prezident AMD,. Atiq Raza

Raza Microelectronics, Inc. and AMD Announce Broad Strategic Relationship, Transfer of AMD Alchemy™ Processor Product Line
Acquisition of Alchemy Product Line is Key Part of Relationship Accelerating RMI’s Growth and Bolstering its MIPS ® based Product Offering

CUPERTINO, CALIF. AND SUNNYVALE, CALIF. -- 6/13/2006 -- Raza Microelectronics, Inc. (RMI®), a worldwide leader in advanced semiconductor solutions for the next-generation Information Infrastructure, and AMD (NYSE: AMD) today announced that the two companies have entered into a broad strategic relationship.
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/Press_Release_109665.aspx

S. Atiq Raza Resigns as President of AMD
S. Atiq Raza Resigns as President of AMD

SUNNYVALE, CA -- 7/14/1999 -- AMD today announced that S. Atiq Raza has resigned his positions of president, chief operating officer and chief technical officer for personal reasons. Raza also resigned his seat on AMD's board of directors. Raza will begin a personal leave of absence on Monday, July 19, and will be assessing a possible future role with AMD.
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/Press_Release_768.aspx

My vobec nemusime tusit, co je toto za hru... To su sachy.
A aj reakcia ludi zo spolocnosti nVidia naznacuju, ze ide o velku vec,
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEyNTk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.