Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zveřejněn plán vývoje RawTherapee 3.0

Raw Therapee
Celý tento rok se mohlo navenek zdát, že vývoj jednoho z nejpopulárnějších nekomerčních programů pro vyvolávání digitálních fotek, RawTherapee, stagnuje. Sice byla v lednu vydána alfa verze 3.0 a v březnu program uvolněn pod GPL, od té doby ale ticho po pěšině a jako "stabilní" je zde stále jen verze 2.41. Autoři jsou si asi také vědomi tohoto problému, takže zde máme z jejich pera plán vývoje řady 3.0.

Od nynějška bude každé velké vydání nejdříve doprovázeno příslušnou roadmapou, jak se na každý správný (open-source) projekt sluší a patří. Autoři však dodávají to, co je u takovýchto projektů zvykem, a sice, že roadmapa se může průběžně měnit. Ale stále lepší než "When it's done" jako u Duke Nukem Forever.

Aktuální roadmapa je tedy pro řadu 3.0. Vývoj je momentálně plánován ve velice rychlém sledu, neboť autoři chtějí mít stabilní vydání co nejrychleji venku. Optimistické očekávání říká, že rychlý vývoj je v jejich možnostech, ale protože v něm jednotlivé prvky závisí na časových možnostech jednotlivých vývojářů, vždy se může na cestě "něco pokazit". Předběžně tedy počítejme s finálním RawTherapee 3.0 "někdy v příštím roce". Pokud by se podařilo dosáhnout beta stádia ještě před těmito Vánoci, byl by to obrovský úspěch.

Raw Therapee 3.0 alpha 1

Krátkodobé cíle

Zahrnují následující:

  1. Oznámení a zmrazení chystaných vlastností: prvním krokem musí být zmrazení možnosti přidávat do chystané verze 3.0 stále nové a nové nápady. V jistou chvíli bude toto zmrazeno a začne se pracovat pouze na zahrnutých věcech, ladit program, opravovat chyby atd. Předběžná deadline je stanovena již na 24.11. - zmrazení tedy nastalo včera.
  2. Čištění kódu: hledání zastaralých částí kódu, redundatních kusů, to vše jak ve výpočetních algoritmech jádra programu, tak v grafickém rozhraní. Toto nezabere mnoho času, v plánu je 28. listopad, tedy neděle.
  3. Diskuse nad pp3 formátem: použití formátu pp3 má usnadnit práci uživatelům i vývojářům programu. Ehm, přiznáme se, že tady trochu tápeme, fakt je myšleno tohle? Každopádně deadline je souběžná s čištěním, 28. listopadu.
  4. Rozvětvení repozitáře: hlavní větev zůstane jako "vývojová", jen se přejmenuje na "rawtherapee-head" či "head". Nová větev "3.0_branch" bude určena pro vývoj verze 3.0 se zmrazenými vlastnostmi. Každá "bleeding edge" záležitost bude směřovat do "head" větve, ve "3.0_branch" se bude pracovat jen na této verzi. Každopádně commity z ní mohou být následně opět uvedeny do hlavní "head" větve někdy v určitém budoucím momentu, velmi pravděpodobně ve větších dávkách. I zde je deadline 28.11., ostatně jde o jednoduchý "administrativní úkon".
  5. Implementace změn kolem pp3: 10. až 13.12.
  6. Oprava kritických chyb a vydání RawTherapee 3.0 beta-1: první beta již měla obsahovat všechny zamýšlené algoritmy a prvky grafického rozhraní, které ponese finální verze. Měla by mít opraveny všechny kritické chyby a od jejího vydání si autoři slibují ladění menších chyb reportovaných uživateli. Dá-li pan Gott, přijde beta1 již 20. prosince.
  7. Vydání beta-2/RC: autoři doufají, že to nebude třeba, ale je zde možnost, že bude muset vyjít ještě jedna beta (když budou větší problémy s beta-1), případně kandidát na vydání (když budou problémy menší).
  8. Vydání finální verze RawTherapee 3.0: když se zadaří vše předtím, může se stát, že finální verze vyjde během Vánoc, možná mezi svátky nebo krátce po Novém roce.
  9. Udržování řady 3.0.x: tato řada bude posléze udržována za pomoci nových verzí dcraw tak, jak budou vycházet, počítá se i s možnými opravami chyb než se objeví další RC/finální verze RawTherapee.

Střednědobé cíle

Ty zahrnují nový engine druhé generace, barvové nástroje v sekci barevných prostorů, aktualizaci dokumentace a nové profily pro portréty, krajinky, černobílé konverze a další.

Středně- až dlouhodobé cíle

V rámci druhé generace vlastního enginu v RawTherapee se počítá s vývojem systému plug-inů, kde jedním z nich (když ne pevnou částí aplikace) bude CustomProfileBuilder v2. Dojde na redesign grafického rozhraní (možná založený na Qt frameworku), revidování správy barev, přidání dalších digitální věciček jako taggování obrázků s možností úpravy zobrazení v prohlížeči náhledů.

Další věci se budou týkat nástrojů pro převod do černobílé fotografie a HDR. Zpráva to přímo nezmiňuje, ale pokud bychom si měli tipnout, tak bychom i sami rádi viděli profily pro emulaci filmů typu Ilford Delta/Kodak T-MAX , Ilford HP5/Kodak Tri-X, či jiné letité emulze "máchané" ideálně v Rodinalu :-), tedy co do tonálního podání, tak i zrna. Ale to je opravdu složitá záležitost, jistě mají tvůrci dobrý důvod, proč jsou tyto věci až ve vzdálenějších plánech.

Smasung RAW Converter: SRW->DNG v RAW Therapee

RawTherapee si klade nemalé cíle, nicméně je třeba opravdu šlápnout na plyn, aby programu nadále neujížděl vlak. Letos tu máme jak Bibbli 5, tak Lightroom 3 a s nimi (a dalšími) se absolutně nedá RawTherapee srovnávat. Jeho výhodou je fakt, že kromě Bibble Labs všichni ostatní komerční tvůrci na Linux poměrně "dlabou".

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zveřejněn plán vývoje RawTherapee 3.0

Pondělí, 29 Listopad 2010 - 19:46 | sniper29a | Je tezke vyvijet RAW konvertory, kdyz...

Zobrazit diskusi