Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ZX Spectrum Next

To je dual Z80? Nebo proč je v popisu uvedeno CPU dvakrát?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Díky, občas oči prostě nevidí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oplatí sa to kupovať zo zaujímavosti aj luďom čo nemajú doma ZX Spectrum a teda ani hry či iné periférie, ktoré by sa dali využiť?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

IMHO ne. Tohle je citovka, která chybí lidem zvyklým opravovat membránové klávesy Q-A-O-P a Vesmír. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Tak niekedy skúsim emulátor. Moja srdcovka kedysi bol C64. ZX Spectrum som doma nemal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já míval taky C64 (1986-1989), na svou dobu to byl skvělý stroj. Naštěstí se dnes už dá vše krásně emulovat, včetně Amigy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja som ho mal až o pár rokov neskôr. Dnes mám kvôli nostalgii tiež rôzne emulátory. A to nielen na C64 ale aj na PMD a pod. Celkom sranda sa na to s odstupom času opäť pozrieť.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já sháním funkční emulátor Sharp MZ-800, nemáte někdo? Existoval český, ale jeho autor se odmlčel a registrace nějak nefungují. :-(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bohužiaľ ten nemám.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Znám emulátor Zdenka Adlera, který jsem si před pár lety registroval
http://mz-800.xf.cz/
nebo emulátor Michala Hučíka
https://sourceforge.net/projects/mz800emu/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ten první jsem relativně nedávno taky zkoušel, ale autor mi neodpověděl..

Zkusím znova, vyzkouším i ten mzemu, díky! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takovým lidem bych doporučil herní konzolku ZX Vega, která se prostě jen připojí k TV a obsahuje her, co hrdlo ráčí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ZX Vega neni zas tak uplny ideal, kdyz odhlednu od toho, ze ma jen kompozitni TV vystup, takze se hur pripoji k modernim televizim, je problem samotna koncepce ovladani, kde je 4 tlacitkovy kriz + 4 klasicke klavesy a na ovladani mas k dispozici jen 2 palce...takovy ovladac v te dobe neexistoval a nektere hry se ovladaji dost spatne, treba takovy JetPac, kde je nutne mit naraz stisknuta 3 tlacitka a ovladat je pokud mozno nezavisle (vpravo/vlevo, let nahoru a strelba). Nejspis by to resila predni tlacitka pro ukazovaky, ale ty tusim nema mit ani chystana ZX Vega Plus, ktera by se mi jinak moc libila :)

Navic myslim, ze na Veze neni ani mod Sinclair Basicu, neni to pocitac, ale jen konzole na hry ZX Spectra. Sikovnejsi mi prijde BT klavesnice Recreated ZX Spectrum, ktera ve spojeni s emulatorem bud na PC nebo tabletu vic ZX Spectrum.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina modernich televizi porad kompozitni vstup ma. I kdyz treba pres pribalenou redukci. A kdyz ne tak vetsinou maj aspon SCART, na kterej stoji redukce par korun.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jakože: dosť bolo FPGA, dosť bolo ARM. Až někdo navrhne počítač s vlastním procesorem, který si i bude vyrábět, pak uznám, je todílo hodné m,ého zájmu. Bastlíři nechť si bastují ale ať neotravují veřejnost... Jinak velmi pěkný vzhled skříně!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten vzhled je autentická variace na vzhled původního ZX Spectrum + (a následnovníků 128k+, +2 a +3) jen je doplněný o SD kartu, na kterou se btw (pokud má alespoň 512MB) vejde téměř vše, co kdy kdo na ZX Spectrum naprogramoval :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

""Až někdo navrhne počítač s vlastním procesorem, který si i bude vyrábět, pak uznám, je todílo hodné m,ého zájmu."

Myslíte něco jako tohle?

http://www.projectoberon.com/

http://people.inf.ethz.ch/wirth/ProjectOberon/index.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mě fantazie nestačí na to, abych si dokázal představit koho by tahle hračka dneska mohla reálně oslovit..
Zatímco před čtyřiceti lety tyhle mašinky znamenaly něco objevitelského, moderního, ... dnes mají hodnotu pouze nostalgickou pro dnešní minimálně pětačtyřicátníky a víc..... a pro ukojení chvilkového záchvatu nostalgie dnes přece existuje nepřeberné množství různých softwarových simulátorů dostupných snad na všechny existující platformy.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Snad len tych, ktori uz nemaju odlozene tieto haraburdy a chceju sa vratit v case. Ja mam stale na povale ako prve ZX spectrum gumaka, pochopitelne uz s dodrbanou klavesnicou, tak ekvivalenty od Didaktiku (Gama, M, Kompakt) vratane nejakych cardridge, BT100, vylamanych joystickov, cez nejake kazetaky s pocitadlami, bez nich od Tesly, az po akvaria vratane ruskych Silelis. Nechcel som to vychadzovat, aj ked to zabera miesto.

Ale myslim, ze nadsenec uprednosti skor kupu povodnych veci, aby sa vedel "nadychat povodnej vone" ako tychto novych kvazi retro uletov pripominajucich minulost aj to v novych handrach. O nicom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jéje, já se trochu pochlubím.
Já mám doma ještě od dětských let Commodore VIC-20 s kazeťákem a pár rozšiřujícíma modulama. V dobách před pětatřiceti lety jsem děsně záviděl majitelům ZX, C64, Sord M5, Sharp MZcosi a dalších podobných mašinek, které se v tehdejší socialistické realitě mezi lidma objevovaly... Velikost RAM a grafika té mojí "vécédvacítky" totiž byla ve srovnání se všemi těmi výše uvedenými "výpočetními středisky" naprosto žalostná. :P
Ale že bych kvůli tomu dneska cítil potřebu koupit si nějakou takovou hračku, to spíš nikoliv. :P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, VC20 (německý model téhož), s kazeťákem a s rozšiřujícím paměťovým modulem. Skvělé začátky pro hraní si s BASICem, jenž byl u těchto počítačů svým způsobem docela specifický. Pak jsem ho pustil do světa, abych si o pár měsíců později koupil SHARP MZ821, což byl vlastně nejlepší a nejlépe dotažený osmibiťák tehdejší doby.
Jop, to byly ale krásné časy! :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
Já mám taky tu německou verzi VC-20, ale jsem zvyklej to zmiňovat jako VIC-20, protože jak jsem zjistil, pod názvem VC-20 to zná daleko méně lidí než pod názvem VIC-20.
Dostal to jako paket - počítač, kazeťák a 3 kazety s hrama. To všechno zabalené v moc pěkné látkové tašce s nápisem Commodore.
Co se týče toho Sharpa, naprosto souhlasím. Matně tuším, že to dokonce mělo stejný grafický čip jako CGA tehdejších PC.
Já ten VC-20 v roce 1986 nahradil Commodore Plus/4, znova pouze s kazeťákem. Grafika a velikost RAM mě ve srovnání s VC-20 připadaly jako doslova snově špičkové....
Na té "plusčtvrce" jsem se naučil programovat v assembleru MOS6502.
Mimochodem, pokud myslíte, že by vás někoho mohlo programování pro 6502 bavit, tak rozhodně zkuste WUDSN IDE. Jedná se o plugin pro Eclipse. Je to pouze pro assembler 6502, nikoliv Z80, apod...!
Jinak, souhlasím, že to byly krásný časy, ale když tak nad tím dumám, nejspíš to bylo z důvodu, že jsme prostě byli o těch 30 let mladší... o třicet let víc nadšení do včeho nového, víc toužícící po všem novém, platonicky milující nejhezčí spolužačku ze třídy, věřící, že nás čeká nějaký ten neobyčejně zajímavý život, věřící, že celý svět máme u nohou...stačí jen chtít natáhnout ruku....
Netuším jestli tyhle pocity měl úplně každý v tom věku, ale já teda ano. :P :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, jeho grafika už byla na velmi pokročilé úrovni a byla již přechodovým článkem ke grafickým kartám používaným později v PC. Si vzpomínám, jak mi ta struktura nějakou dobu nešla do hlavy, ale jakmile jsem přišel na tu logiku, tak jsem si už nedokázal představit, že by to šlo udělat jinak.
Jojo, tenkrát jsme byli mladí, chytří a krásní, včil už jsme jen chytří a krásní… :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ma byt jako zas nejaka soutez, kdo vymysli vetsi a obskurnejsi picovinu? Uz jsme tu meli ZX spectrum s androidem ...... a tohle je vskutku silny souper a horky adept na prvni cenu!

"plánovanou cenou mezi 100 a 180 GBP i vítaná potenciální náhrada dosluhujícího třicet let starého hardware" ...... 6000 za ZX spectrum prijde nekomu jako .... jako ..... JAKO ..... jako cokoliv jineho nez totalni picovina?!?!

Dnes, NIKDO, ani ten nejzatvrzelejsi clovek by ZX Spectrum nepouzival! JE TO ZCELA K NICEMU .... i ti hardcore, co s tim onanujou na nejakych geek party, tak tech je zhruba 5 na celem svete. Ale jinak je to pekna vec jako historicka investice, zachovale kousky se prodavaji uz v radu tisicu korun (teda prodavaji, otazka, jestli to nekdo kupuje).
Takze smyslem by mooooozna mohlo mit nejakemu sberateli nabidnout ORIGINALNI model, ne aby na tom neco hral nebo delal, takovy pocitac se dnes uz do elektriny nezapina. Ale jaky smysl ma udelat NOVE zcela k hovnu ZX Spectrum, to nechapu ..... nedokazu to pochopit, nedokazu to pozemskou logikou pochopit, sec se snazim sebevic .... muze mi to nekdo vysvetlit?

P.S.: predevcirem jsem vytahl ze sberneho kontejneru stary tablet s androidem 2.1:o) Nebyl k tomu adapter, ale na zadech bylo napsane 9V:o) Tak jsem tam pripojil ZX Spectrum zdroj a ono to jede, jako fakt!:o) Teda v ramci toho, jak muze jet vec s androidem a jeste tomu 2.1 a resistentnim displejem:o) Dal jsem to dvoulete dceri na hrani .... s tim hazi, ale furt to jede a dokonce to umi prehrat MP4 krtecka:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co dodat? Když vloni šla do crowdfundingu konzolka ZX Vega, která je podstatně omezenější, než ZX Spectrum Next, tak se vybralo za 150 tisíc liber, konzolka tenkrát byla minimálně za 100GBP, dnes je za 90 a stále se dobře prodává. Nástupce ZX Vega+ už má vybráno skoro 400 tísíc liber. Asi těch lidí nebude tak úplně pět, ať už to BTJ chápe či ne.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Me jen zajima proc si to nekdo vubec muze chtit koupit. Ty budes patrne zhavy zajemce, tak mi treba vysvetlis "PROC"?
Mi to prijde jak kdyby nekdo zacal prodavat "novy" trabant. Stal by taky rocni vyplatu ..... mel by 25 koni ... jel maximalne 80km/h .... mel spotrebu 8l/100km .... razeni pod volantem ... bez klimatizace ..... dalkove v noznim snimaci .... sedadla horsi jak trestna lavice .... bezpeci nula ..... akorat by jej vyrabeli zbrusu novy a trochu hranatejsi a misto karcinogenni bakelitove smesi by to oblozeni bylo z plastu.
Rikam, chapu, nekdo si trabanta tuni i dnes, kupuje to jako historicke vozidlo na srazy, ale regulerne v provozu by s tim dnes jezdil uz jenom debil, protoze to zere vic jak superb a je to nebezpecnejsi nez motorka .... ale taky se obcas parkrat do roka vidi trabant na ceste, samozrejme (patrne pri ceste na vrakac). Ale kdo (KDO? to jest otazka) by si koupil ten "novy" trabant za rekneme 300 tisic? (relativne v hodnote toho zx spectra z te doby)??? Byt za 30 tisic omg!?!? Proc? Ja furt nechapu, proc by to nekdo delal ..... na jezdeni to neni a na srazu se vam vysmejou, protoze tam nikoho nezajima hloupy falzifikat .....
Proste bych rad, aby mi nekdo vysvetlil PROC a kdo si to koupi .....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tím že nejste cílovka, tak to nechápete. Ale proč vám někdo msuí vysvětlovat proč... Jednoduše proto, protože to chce a dát za to peníze mu nevadí. Není na tom co k vysvětlování. Smiřte se s tím :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Tím, že se zeptal proč, automaticky není cílovka ...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jsem schopen pochopit nebo svym zpusobem akceptovat, ze nekdo koupi fotku brambory za milion euro .... tim chci rict, ze jsem clovek s velkym porozumenim pro lidskou blbost:) ....... ale parodii na zx spectrum a navic za puvodni v roce 2016 nechapu ..... kdyby nekdo nacpal desku s i7kou do obalu presne stejneho jak je ZX Spectrum, melo to vystup USB, proste vsechno, akorat ve formatu "gumaka", tak nereknu ani pul slova ..... ale kdyz nekdo veme magastaryretrokram a da ho do uplne noveho obalu (kdy se to neda vydavat ani za retro!), tak pro to pochopeni nemam, to je proste neco zcela spatneho, vymykajici se vsem zakonum fyziky!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No jak říkám to že to nechápete vy je váš vnitřní problém.

Já si dokážu představit, myšlenkový pochod: kouknu... hele retro Spectrum, nostalgie... jo, to si klidně dám do police...

Jsou to vyhozené peníze? Pro vás ano, pro někoho ne. Někdo peníze prchlastá, prosouloží, prohraje v automatech, někdo si koupí nepraktické auto za půl míče a jelikož do kufru se toho moc nevejde, tak tam dá za další půlmilion audio aparaturu,...

Lidi jsou různí... a pokud výrobce najde skulinu na trhu a jeho výrobek lidi chtějí, proč ne, je to jen o nabídce a poptávce.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v nekom vyvola tahle zrudnost nostalgii, tak je ale neco spatne, nemyslis? Vetsi nostalgie by byla vzit stary toustovac a nalepit na nej nalepku "ZX Spectrum" ......
Jak rikam, kdyz budu chtit retro, tak zajdu do sklepa a vytahnu z krabice SKUTECNE OPRAVDOVE zx spectrum, ale prece si za NEHORAZNE PENIZE nekoupim jen neco, co se ZX Spectru nepodoba, neco si nema ani ZX80 CPU, neco co nema absolutne nic se zx spectrem spolecneho, ale jen to ma nalepku ..... nemyslim si, ale ze by to dnes byla nejaka bombardakovina (spis jeste tak za 30-50 let), tak si ho na policku davat nebudu.
Je to proste jak s tim "novym" trabantem ..... nicmene stejne jako on, i tohle si najde kupce, ale ty kupce povazuju za debily, co kupujou vsechno, protoze to proste nema smysl DOES NOT COMPUTE! Proto ani nechapu, proc tu ten clanek autor psal, hadam, ze on si tu picovinu taky nekoupi ..... tohle je pro jiny typ lidi, pro lidi, kteri koupi opravdu VSECHNO, uplne totalne vsechno ... ale to neznamena, ze jejich myslenkove pochody se daji racionalne vysvetlit .... a nostalgii, viz vyse, zcela jiste ne:o) Na vysvetleni, proc tohle nekdo koupi, je potreba aspon dva psychiatricke tituly pred jmenem a za jmenem:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemyslím... 6 tisíc jsou nehorázné peníze? to dáte za slušnou večeři nebo slušného panáka a k tomu panákovi musíte za dalších několik tisíc koupit doutník. Přijde vám to moc? Věřte že takové restaurace se uživí a když chcete přijít z ulice bez rezervace, nemusí být volné místo, stejně jako se prodávají různé destiláty či tabákové výrobky za násobně vyšší částky než je těch 6 tisíc... Není to pro každého, je to jen pro někoho...

Jak jsem psal není to produkt pro vás, kdyby ano, neptáte se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak to teda je hned vidět, že ani já evidentně nejsem ten lepší člověk, který by ty vámi jmenované požitky dokázal náležitě vychutnat a hlavně byl ochoten platit si je.
Holt jsem zjevně plebejec s chybějící schopností požitky tohoto typu náležitě docenit. :P
I když, dokonce i plebejec mého typu má jeden takovýto zážitek na svém hrbu a tedy se nedá říct, že by vůbec nevěděl o čem hovoří.
Několik roků jsem žil a pracoval ve Švýcarsku kam jsem odešel hned po promoci. Pracoval jsem tam jako softwarový vývojář (Softwareentwickler). Firma v té době měla roky hojnosti a tak když jednou slavila jakési výročí, už si nevzpomínám co to bylo konkrétně, probíhala oslava v luxusní restauraci ve které jednak hned ve vchodu starší paní pomáhala hostům z kabátů.... moje těžká kožená motorkářská bunda pani nijak nerozhodila, avšak mě naopak poněkud rozhodilo, že mi bere bundu ve které mám peněženku, klíče, doklady a podobné nezbytnosti.... aniž by mě dala nějaké potvrzení o převzetí. Nicméně musím uznat, že moje obava se nakonec ukázala jako neopodstatněná, na odchodu jsem bundu obdržel zpět dokonce s veškerým zanechaným majetkem uvnitř. :D
Ale to hlavní teprve přijde. Ono se jednalo o speciální typ restaurace kde vám čístík přinese cosi pod poklopem, půl hodiny o tom vypráví a když pak konečně poklop odklopí, tak na talíři uvidíte kousíček čehosi o čem můžete mít oprávněnou obavu zda to není jen doklad o špatně umytém talíři.... nicméně když onen téměř neviditelný drobeček slupnete, následuje další chod a všechno se to opakuje znova...a pak ještě aspoň tak 6x. Dodatečně jsem se náhodou dozvěděl, že prý rozpočet na jednoho pozvaného měla firma nějakých 600 franků. (cca. 12 tisíc korun)
Tehdy jsem se v té luxusní nadrestauraci moc těšil na to, že se cestou domů stavím ve svém oblíbeném Subway-ji a nechám si tam ubalit nějakou pořádnou bagetu nadívanou spoustou různých dobrot...bratru tak ta 10 franků. :D
No jo, a pak na plebejce mého typu pojď s destilátem za 6 tisíc. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Se s tim smiř! :DDD (zdroj: Opráski)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nazev clanku byl: "dalsi debilni peechovina, tipujte kolik lidi se chyti?", tak jsem v klidu .... ale autor to prezentuje jako neco noveho, pekneho, za co by snad stalo i vyhodit penize, pritom to se ZX spectrem nema NIC, ABSOLUTNE NIC spolecneho, ani vnitrek, ani vnejsek, dokonce ani rozlozeni klavesnice neni stejne (kuwa ani logo!!! spectrum, chapes?! spektrum, bylo tam barevne spektrum logo, ani to tam neni!!!), jenom font "sinclair" je podobny (ale NE stejny!:o) a nekde se tam objevuje napis ZX Spectrum, tot veskera podobnost se ZX Spectrem. Jinak jeste to, ze to bude asi zrat nejakou elektriku, ale to je zcela druhorade, protoze zapinat to nikdo nebude, stejne tak to mohl byt jen obal ......

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

nechces se vratit radeji ke komentovani Mrkvosoftu? KDo ma po tobe ty tvoje ptakoviny plne vulgarismu cist...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ses nam najek rozjel....tak to proste nekupuj a nech to lidem, kteri si to koupi.
V Britanii je Speccy hodne popularni i dnes, pro ne to byl pocatek "takoveho domaciho pocitacovani". Tuhle jsem si v hospode nad pivkem pekne pokecal jen diky tomu, ze jsem mel na sobe tricko Ultimate Play the Game (z nejmenovaneho ceskeho eshopu). V posledni dobe vzniklo nekolik projektu, ktere na popularite ZX Spectra stavi, Rick Dickinson je ted zjevne v kurzu :) Jasne, nebudou se toho prodavat miliony, ale zjevne je trh dost zajimavy. MS taky vyrabi Lumie, ze? ;c)

Zarizeni nejspis nebude pro sberatele, ale pro ty, kteri si Spectrum obcas spusti a chteji si zahrat s puvodnim joystickem v ruce nebo sahnout na Sinclair Basic. Navic diky HDMI vystupu se da pripojit k monitoru, takze neni nutne ho pripojovat na TV, staci ho mit na stole vedle PC.
Design krasne navazuje na Spectrum+ a Spectrum+ 128K, layout klavesnice presne odpovida (az se chce rict bohuzel), kde vidis odlisnosti?

Mozna by to chtelo zmirnit slovnik...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, já to zkusím. Lidí, co se zajímají o staré počítače - ať už jsou to původní majitelé, kteří se jako koníčku osmibitům a dalším věnují celou tu dobu od osmdesátých let až doteď, nebo jsou to ti, kteří se po letech vrátili - jsou celosvětově určitě minimálně desítky tisíc. Podobných počítačů, jako je ZX Spectrum Next jsou aktuálně světově v prodeji desítky, ne-li stovky. Moderního klonu či funkční (ne vzhledové) repliky se dočkal prakticky každý významnější počítač osmdesátých let. Ceny jsou obvykle ještě vyšší, stačí si například vygooglit Briel Computers a kouknout na ceny.

A teď to proč. Kdo se zajímá o osmibity a není sběratel, obvykle na tom počítači něco opravdu dělá. Vznikají nové komerční hry, funguje demoscéna. Samozřejmě se dneska všechno píše na moderních strojích a dělá se crosskompilace, ale nakonec se to někde pouští na originálním stroji, nebo na stroji funkčně shodném. Taky vzniká hardware (ethernet, wifi, řadiče disků, ...) a ten se také nedá v softwarovém emulátoru moc testovat. No a jsme u toho - ty počítače mají za sebou třicet let a jejich křemík je na konci životnosti. Komu stroj odejde, může samozřejmě koupit stroj na eBayi, ale on mu za pár let může odejít také. No a nebo si může koupit moderní repliku (v článku to jasně píšu, Next JE ZX Spectrum, jen implementované ve FPGA, JE tam Z80, jen je v tom velkém mnohonohatém čipu, není to emulace). Já osobně jsem zatím zásoben, mám dva funkční Didaktiky, jedno ZX Spectrum +2 a jedno ZX Spectrum+, ale kdyby to všechno odešlo, je Next asi nejlepší počin, který se tu za dlouhou dobu objevil.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A jako fakt to ZXko poustis? Vytahujes kazetak a grrrdzzzzpsffdsaaa?:o) Me to obcas chytne, ale kdyz si vzpomenu, ze kazetak je uz davno mrtvy a musel bych tahat draty nekde z veze, tak se na to vykaslu ... pustim si v emulatoru bombjacka nebo highway, zjistim, ze v pameti ty hry vypadaly asi miliardkrat lip a zas me to na dva roky prejde:o) A jako mi chces rict, ze na ZX existuje nejaka scena? Jako, ze nekdo dela LAN kartu?:o) Lidi jsou blazni, ale ZXko nebylo zas nijak prelomove nebo dokonce revolucni ......

Ja treba ted ve sklepe vytahl starou 5.25" mechaniku a je v ni disketa:o) Tak me zajima, jestli jeste povali a hlavne, co je na te diskete .... mam jeste desku s i7, ktera ma FDD radic (asi jedna z poslednich) a nasel jsem i sirokou ksandu, tak se chystam to zkusit ..... ale ono je to vzdycky strasne moc kombinaci jak to zapojit a pocitac mam v jine mistnosti, ale tak se divam, ze druhe utery v mesici uz bylo, tak to mozna zkusim pri jednom:o)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, scéna je a žije. Demopárty je každoročně několik, na Forever do Horné Súči u Trenčína jezdí řádově stovka lidí a to je vesměs jen ze střední Evropy (+ pár lidí co létají z dálky), u nás + na Slovensku je těch lidí ještě násobně víc, jen jsou líní jezdit. Demoprodukce na ZX Spectrum: http://demozoo.org/productions/?platform=2&production_type= - jen za letošek je tam toho pár desítek.

Ano, více či méně pravidelně Spectrum zapínám, mám ho stabilně na stole společně s klávesnicí a myší, která vede k mému písíčku. A to já jsem jeden z těch méně aktivních, vzhledem k čerstvé rodině a nedávnému stěhování není čas. Naposledy jsem v březnu blbnul s BASICem: http://blog.i-logout.cz/programujeme-v-basicu-seriozni-programy-4.php

PS: Deska s Core i7 už na 99% bude umět jen 3.5" disketovky, už Core2 desky které se mi dostaly do rukou neměly jinou možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja doufam, ze tam rozdil nebude ne? Ta ksanda ma akorat jiny konektor, jinak doufam, ze to bude to same ..... me asi fakt donutis to jeste tedka v noci zkusit:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je, diskety mají různou kapacitu, počet sektorů atd. DOS bez správného nastavení v BiOSu nepřečte nic a Windows už chvíli 5.25" nepodporujou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze, nepotvrzuji!
Na druhy pokus po otoceni kabelu:o) i7-860, deska P55-USB3. A vali!!!! V biosu to chtelo nastavit na 1.2 5.25" a W8.1 v pohode:)
Mel jsem tam dobrych 15 let disketu, tak se na ni obtiskla hlavicka, ale po vycisteni kapesnikem, vsechno krom msdos.sys se zkopirovalo:o) To je mazec:o) To jsem fakt necekal:)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Bezva. Tím deska spadá do toho 1 % o kterém jsem psal na začátku, pokud má BIOS tu možnost, pak Windows nemají problém. Jen jsem už tak osm let neviděl BIOS, který by mě jinou možnost než 1.44/3.5". Co je to za desku?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sak pisu P55-USB3

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem minul, četl jsem to na mobilu a v Opeře Mini to tady nevypadá nic moc. Dík, tohle se bude hodit lidem, kteří udržují 10 a víc let staré počítače kvůli připojení 5.25" mechaniky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, kdybych byl fakt masochista a fakt baziroval na 5.25" pro vic nez ji mit v kompu pro efekt, tak bych si mozna koupil http://www.deviceside.com/fc5025.html
Bohuzel je to readonly. Nic lepsiho ale asi na USB neexistuje.
Ale pokud bych to myslel fakt vazne, tak si prilepim na bocnici v case desku s 486kou (nebo jiny pasivne chlazeny kram), hodim tam PCI LAN kartu a tu 5.25" ...... pri bootu hlavniho pocitace by se spustil NDS (nebo jak se to jmenuje) a pak by z toho 486ka nabootovala a tu disketovku bych normalne nasdilel jako disk:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tím by sis způsobil hned dvě potíže:
1. Závislost na staré desce s polovyschlými kondenzátory, CMOS čipem v neznámém stavu (notoricky známý RTC od Dallasu má integrovanou baterku, musí se tam bastlit) a vůbec na konci životnosti.

2. Nemožnost přečíst cokoliv jiného než MSDOS diskety, což ale není ten důvod proč dneska lidi 5.25" v PC chtějí. Většinou se v PC pětačtvrtka syslí kvůli čtení disket z ne-PC systémů, utility pro přečtení exotických formátů existují, ale chtějí DOS a přímý přístup na hardware. Jen takové CP/M mělo desítky formátů diskety a občas jsou tam perly, které je záhodno zachovat.

Proto si tvojí i7 desku, co umí 5.25" disketovku se vším všudy, dávám na seznam :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ja si myslim, ze kdybych nejakou ze svych obskurnosti pustil, ze to pojede:) Jedne desce jsem teda kdysi odpajel kondiky, abych je napajel na jinou, ktera pak jela (i pote, co jsem ji omyl kartackem v jarove vode;) Ale jako radove uz desitky let jsem to pustene nemel, tak je mozne, ze to nevali. Ale tak nejsou to jen 486ky, ruzne celerony, semprony atd.
Treba ted mi tu lezi par dni vymontovana P35-DS3R s Q6600, ktera ma taky jeste disketovku, nechces?:o) Pry se ruzne sekala, ale asi to spis bude grafikou, chystam se to ozkouset. Kazdopadne desek s FDD radicem je vsude jeste tri prdele.
A nemusi to byt vyslovene pasivni 486ka zejo? A taky jsem vyslovene nemyslel, davat tam nejake 3.11ky nebo 95ky, to je treba presne vec, kde bych dal nejaky 486kovy linux, ktery tu Jezek obcas zminuje.
A taky s tim pridelanim na bocnici to nemusi byt tak zhave, proc bych to delal, kdyz bych to pouzil mozna jednou, dvakrat za zivot? Fouknul bych nejakou, klidne sempron nebo tu Q6600 desku do nejakeho case, klidne domaci vyroba z krabice od motherboardu a pro vetracek vyriznout otvory:o) Nahoru prilepit klidne nejaky stary polovicni zdroj, k tomu prilepit klidne 3.5" disk (mam tu asi 50 nejakych starych zderbu) nebo bootovat z nejake 4GB reklamni flashky a 5.25" a 3.25" disketovky a je to ..... hezky kompaktni, nejaky linux ....... treba wifi kartu misto LAN .... to uz vyslovene fantaziruju:o) Pak by to bylo klidne prenosne, nemusels resit LAN kabel, jen bys to zapl a za 10 vterin bys tam mohl fouknout disketu a delat si s tim vzdalene, co bys chtel. Neni to samozrejme tak "cool", ale muzes to pichnout nekam do skrine a zapnout jen v pripade potreby.

A kdyby clovek chtel byt fakt bombardak a nosit to na "LANparty" (LOL), tak koupit nejakou miniitx napriklad VIA EPIA ME6000 .... prilepit to zvrchu na tu 5.25", vedle ni hodit nejaky mini zdroj, do USBcka bootvaci flashku a wifi, zabalit do nejake krabicky, tak mas kompaktni floppy ctecku jak vino a nemusis se drzet zpatky se starou deskou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si me normalne nahlodal, dival jsem se na fotky desek, co mam ve sklepe a mam tam cely pocitac celeron 950, ktery jeste pred 4ma rokama jel, protoze tam mam vyfoceny bios:o) Je tam i nejaka CDromka a 3.5", tak bych mohl pridat i tu 5.25" a wifi dongl a nekam to zasit do skrine:)
Mam tu i spoustu CDcek, ktere nemam jak precist.
Hraju se ted trosku s vyrobou GPIO do USB jako nahradu za raspi, tak bych tam mohl dat na jeden kanal relatko a spinat to pres pocitac nebo telefon na dalku ..... how cool is that!:o))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ... především je to původní hardware a kompletní stroj. Ten úlet s Rabsberry Pi pro převod na HDMI no ... fanoušci prominou. Cena je, alespoň jak píší na crowdfundingových stránkách www.specnext.com, zatím na 175GBP stejně jako v době uvedení prvního ZX Spectra a budou se snažit ji snížit pod 100GBP, což je míň, než 3.500,- Kč.

Ale jak říkáte, nechápete to ... možná proto, že jste v té době nežil.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kde to ma puvodni HW? To asi tezko, to vidim na prvni pohled ..... a prave, ze jsem v te dobe zil a ZX Spectrum byl muj prvni pocitac, TAK TO NECHAPU! PRAVE PROTO TO NECHAPU UZ VUBEC, ze se najde nekdo, kdo v roce 2016 da stejne penize za slusny 2v1 za takovou ultramegapicovinu, ktera je UPLNE, ALE KOMPLETNE 100% BEZ DISKUZI K NICEMU! A rikam, ja chapu, ze si nekdo z nostalgie koupi ZX Spectrum za 5 tisic na ebay .... TO CHAPU, PROTOZE JSEM V TE DOBE ZIL! Ale absolutne nechapu, proc by si nekdo kupoval TOHLE?!?!?!?! Je to zcela objektivne k nicemu a nema to ani tu historickou a nostalgickou hodnotu, tak KUWADOPCPROOOCCC?!!!?!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zkusim to takhle: "A co treba lidi, kteri zili v te dobe, ale poridit si tehdy vlastni ZX Spectrum nebo C64 pro ne bylo maximalne tak vlhkym snem a nyni kdyz uz jsou dospeli, by se prave z nostalgie radi vratili do tech let a tu tehdy prulomovou a oblibenou vec si radi na vlastni kuzi vyzkouseli a hrali si s tim? A ne, opravdu se jim treba nechce kupovat nejaky stary, sic originalni krap na eBay, kde ani nemusite mit jistotu ze vse bude na 100% funkcni. A ne, opravdu se jim nechce si ZXko jenom emulovat. Podotykam ze tady se jedna skutecne o cistou fetis a jakesi zapaleni pro nostalgickou vec, nicmene ve 100% funkcni a vonave reedici a pak se jedna take o lidi, ktery treba ty koruny opravdu zase tak moc resit nemusi. Nezapominejme navic, ze kupni sila v jinych zemich neni stejna jako v CR a pro brita neni tech 175 GBP toliko co pro cecha." ;) Tak treba tak ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze nostalgie ..... v poradku ..... dneska ZX80 bude asi problem sehnat a nejakou specialni desku delat taky .... takze chapu ze v tom bude nejake jine CPU a emulace ...... ale proc to proboha ani nevypada jako ZX Spectrum? ..... neni to ZX Spectrum, dokonce se to ani nepodoba ZX Spectru, tak proboha jak nostalgie???:o) Rikam, prodam tem lidem stary toustr se samolepkou ZX Spectrum.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A musi se to opravdu podobat? Jak jsem jiz psal, jde o 100% funkcni a vonavou reedici, kde proste spis pujde o ten funkcni "feel" nezli o dobovou a podobnostni vernost. Design je vec osobniho vkusu a priblizit to vice soucasnosti nemusi byt spatny tah, stejne tak jako pridat lidem slot pro SD kartu a moznost pripojit to pres HDMI k telce, to aby se jim s tim lepe pracovalo. ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt jak u blbých ... VŽDYŤ TAM PÍŠOU, ŽE JE TO S PŮVODNÍM HARWARE ... boha, to je snad samozřejmé, že to dostane moderní design, když ho dělá stejný člověk jak před třema dekádama.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Lefhart to zhrnul veľmi presne a ja s ním na 100% súhlasím. ZX Spectrum (48k) bol môj prvý osobný počítač, pri ktorom som strávil celú pubertu a okrem hrania hier som sa vďaka nemu naučil programovať v BASICu a neskôr v assembleri, ktorý mi dal slušný základ pre pochopenie a možnosť neskôr pracovať ako programátor I386 aj RISC (Atmel, Microchip) kontrolérov.
Tento redesign sa mi zapáčil hneď na prvý pohľad a tie dúhové pásiky na pravom okraji v spojení s celou klávesnicou sú podľa mňa nádherné. Nie, nemusí to vyzerať zvonka PRESNE ako pôvodné ZX, ani to nemusí obsahovať originálny Z80 chip. Tá HW emulácia pomocou FPGA vrátane podporných periférií je ideálne riešenie, rovnako ako podpora moderného pamäťového rozhrania (SD card) a HDMI výstupu (tiež potajomky dúfam, že to poriešia jednoduchším chipom namiesto kompletného Raspberry Pi).
Ak sa to dostane do predaja za sľubovanú cenu cca 100 GBP, tak veľmi pravdepodobne si to kúpim už len kvôli tomu, aby som ukázal svojim deťom, ako som ja hrával počítačové hry pred 30-timi rokmi. Aj som zvedavý na tie vylepšené farby pomocou ULAplus...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nostalgie
Jestli je nostalgie mit krabicku (jedno jakou) s nalepkou zx spectrum, tak ....... tak ...... tak ..... tak to chce asi odbornika z oboru psychiatrie:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si myslíte že uspějete, založte si projekt na kickstarteru, třeba seženete dost founderů

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že teď přibyl jeden celkem pádný důvod: aby BTJ už konečně klepnulo. :-)

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduche, poznam ludi, ktori si kupili ZX Spectrum Vega minuly rok za plnu palku /vratene mna/, detto si objednali ZX Spectrum Vega+ tento rok znovu za plnu cenu/vratane mna/ a objednaju si, akonahle to bude mozne ZX Spectrum NEXT bez mihnutia oka/vratane mna/. A budu to povazovat za jednu z tych lepsich investicii v danom roku a tesit sa na to, ako na vianoce v roku 1990. To je ako so zenou, vies, ze neni dokonala, ale milujes ju. Tu logiku nehladaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt , že RETRO s tím vším všudy už není ani pro staré harcovníky a čekat 15 minut až se nahraje program z retro kazeťáku na retro kazetě ... (proto už má SD interface). Před pár lety v nouzi nejvyšší jsem oprášil svého Didaktika a ... Ne už jsem se nebavil tak jako kdysi (a podezírám se že jsem si tím hodně zkazil idilycký obraz večerů pod lampou s pískajícím kazeťákem)
Ovšem co mne zajímá jsou kombinace právě toho starého hardware s aktuálním mainstreamem v podobě SD karet , HDD , DVD ... Prostě žasnu co vše se podařilo funkčně připojit k tomu 30 let starému kousku historie .
Tehdy jsem jako nemajetný študent za hubičku od známých a kamarádů sháněl Melodika , M/P interface ; Disciple +D .... to bylo v době 486 a prvních Pentií a musím říct tehdy mne ZX (Didaktik vážně bavil) . Ostatně internet pro mne tehdy také znamenal vzít jednu 1,44MB disketu , zaplatit tři hodiny dialu v kavárně a donést si ze WOS skoro všechny hry a programy o kterých jsem slyšel , ale nikdo je neměl :)
U tohoto klonu se mi hodně líbí provedení , ale 6k za něj osobně nedám . Tohle je vymazlený následník trůnu - poslední mohykán v řadě . Ano takový ekologický trabant dneška . Retro pro omezenou skupinu zájemců .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt , že RETRO s tím vším všudy už není ani pro staré harcovníky a čekat 15 minut až se nahraje program z retro kazeťáku na retro kazetě ... (proto už má SD interface). Před pár lety v nouzi nejvyšší jsem oprášil svého Didaktika a ... Ne už jsem se nebavil tak jako kdysi (a podezírám se že jsem si tím hodně zkazil idylický obraz večerů pod lampou s pískajícím kazeťákem)
Ovšem co mne zajímá jsou kombinace právě toho starého hardware s aktuálním mainstreamem v podobě SD karet , HDD , DVD ... Prostě žasnu co vše se podařilo funkčně připojit k tomu 30 let starému kousku historie .
Tehdy jsem jako nemajetný študent za hubičku od známých a kamarádů sháněl Melodika , M/P interface ; Disciple +D .... to bylo v době 486 a prvních Pentií a musím říct tehdy mne ZX (Didaktik vážně bavil) . Ostatně internet pro mne tehdy také znamenal vzít jednu 1,44MB disketu , zaplatit tři hodiny dialu v kavárně a donést si ze WOS skoro všechny hry a programy o kterých jsem slyšel , ale nikdo je neměl :)
U tohoto klonu se mi hodně líbí provedení , ale 6k za něj osobně nedám . Spíš bych podpořil výrobce nového integrovaného minichipu (ULA-lá) , který by přinesl zpětně plnou ZX HW podporu k Arduinu či Raspberry a jednou provždy by tak uzavřel kategorii " nových" ZX klonů čekaných napřesrok , případně koncept ZX posunul zase o krok dál . Ale chápu , že tohle je prostě vymazlený genetický následník trůnu - poslední mohykán v řadě . Ano takový ekologický trabant dneška . Záměrně neměnné Retro pro omezenou skupinu zájemců .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Parada, tesim sa velmi. Objednavam day 1. Cena je OK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kedze chceme, aby mal tento stroj aj hdmi vystup, tak bez dalsieho rapidneho navysovania ceny je pouzitie rpi cisto na zobrazovacku hdmi najlacnejsia volba, na nic ine nebude/nemalo by byt/ vyuzite.. Iny priestor na jeho vyuzitie tam aj tak nevidim, kedze to nie je emulator a funkcna zakladovka nextu uz bola ukazana a odprezentovana jeho autorom na youtube. Je to balzam na dusu pre zx spectrum fanusikov. Mozes programovat, robit grafiku, pustit si hru... vsetko co si robil pred 30 rokmi. Mozes pouzit povodne komponenty, pasky, joysticky, vsetko bude fungovat. Licencovanie a pouzitie hdmi by bolo inak niekolko krat drahsie. podla nadsenych ohlasov z roznych komunit zx spectristov, ludia su hladni po tom, zaplatit za toto kludne okolo 200libier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.