Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ZX spectrum zachraňuje data z poškozeného HDD!

Tak to je nářez :-)
Taky jsem měl ZX Spectrum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to není kachna (asi není, vím co se dalo na Zilogu dělat za čertoviny ;-))) tak hluboce smekám. Fakt frajeři.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No já bych i řekl, že by se to dalo i slušně komerčně využít.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No pani, nemam slov, tohle by me opravdu nenapadlo..:-) Skvelej clanek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je narez! Oldskool rulez!

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, neslo ten disk klonovat treba v GNU/Linuxu (nebo FreeBSD, ...) pomoci standardni systemove utility dd? (dd if=/dev/hdc of=/dev/hdb bs=512). Tohle mi prislo jako znacne neprakticka operace. I kdyz nic pro ti ZX Spectru, sam jich vlastnim nekolik a pomoci DivIDE mam pripojeny taktez harddisk... ZXS4EVER!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl, tak mne trochu překvapila schopnost adresace do té velké kapacity na 8bitovém stroji.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych rad potvrdil, ze se o zertik rozhodne nejedna. Fotky, dalsi informace a software pro IDE zarizeni u ZX Spectra lze najit treba tady:
http://www.volny.cz/sinclair128/
http://zilog.sh.cvut.cz/~zilog/divIDE_57b/
http://sourceforge.net/projects/demfir/
http://ci5.speccy.cz/mdos3/index.html

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kriste, vy mě zase strašíte. Teď trnu a říkám si, že mi odejde 120GB HDD, kterej je plnej až po okraj (6GB volných). To mě tak napadá otázka: Jak dlouho (průměrně) vydrží HDD? 2 roky, 3 roky?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

martin: Překvapila, protože jsme vlastně všichni zvyklí na PC a ne Spectrum. Tudíž co je jiné, je pro nás překvapující. Ale staré věci mohou překvapit. Už jenom když myš s PC 386 fungovala na Commodore 64 (Genius). Nikdo nevěřil, ale když jsem jim to onehdy ukázal, žasli. Prostě nedokázali pochopit, že může taky fungovat něco bez ovladačů. Samozřejmě, myš nebyla PS/2 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to martin: osmibitova je sirka sbernice, s adresaci disku to nema nic spolecneho, navic az na data probiha komunikace s ATA zarizenim prave po osmi bitech :-) (data po 16).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Martine, proc te to prekvapuje? AT interface je osmibitove, at si hlasaji vyrobci co chteji, jen jeho datova cesta je sestnactibitova. Staci tedy realizovat logiku, ktera rozdvojuje datova slova na byty pro ZX, a naopak je slucuje pro HDD. Nejsou potreba gigahertzy, ani gigabyty. Jedine, co je treba, je mozek. Tritol napr. napsal ovladac a filesystem iso9660 pro CD-ROM, spolu s driverem iso-images na disku, s integrovanym browserem, prohlizecem obrazku a spoustecem snap/tap/z80 na ... 6kB. Na osmibitovem procesoru, na 3.5MHz. Rychlost odezvy asi 5x vyssi nez u 2.4GHz Pentia s WindowsXP. Takze nekde je cosi shnileho ve state Danskem ... pardon IT-echnickem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam doma gumaka, upraveneho na 80kB verzi. Bohuzel uz blbne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

WOW!, ja som vedel ze ZX je sila ;) Inak aj mne sa zda ze na modernych kompoch je nieco nie tak ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hezka prace,nedavno jsem mel stejnej problem,disk IBM 40G umrel na znamou nemoc - cvakani hlavicek sw utility se nechytali,disk okamzite zamrzal.Naklonoval jsem ho pomoci IDE RAID radice HPT370,dale postup stejny - obnova sw prostredky.Vadny disk jsem nechal dale vrtet a po dvou dnech se zastavil i motorek.Takze budte radi ze se za tech 8 dni nesesypal uplne.S pozdravem JK

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá práce a slušný článek , jen víc takových tipů.
 
vývoj software http://visualprog.cz
 

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mám pravděpodobně stejný problém, a to na Maxtor 60GB. Data jsem sice průběžně zálohoval na RWčka, ale těsně před jeho kolapsem jsem si je tam "natáhl" a RWčka smazal. Muzu dostat kontakt třeba na autory přispěvku? Mám ten HD ve skříni a čekám "na zázrak" :o) Díky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne reseni, ale ja bych pouzil:
http://www.garloff.de/kurt/linux/ddrescue/

:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, nemeli jste psat o jaky hdd se jednalo. Mam ten samy :(  A ted se bojim aby taky neumrel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, dobra prace! Ja jednou zachranoval disk co se prehrival, totiz po cca 10 minutach prace uz nejel.Bylo to v zime, mel sem v pokoji asi -5°C, disk obalenej vetrackama a vsechno jelo naplno.Za 2hodiny sem z nej dostal takovejch 99% vsech dat bez chyb.Pak letel oknem ;-)))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

skvelej clanek!konecne ZX dava na vedomi ze neco zvladne a prekvapi ve vsem taky jsem mnel ZX a byl jsem hodne spokojenej skoda ze ho dneska nemam :(((( aspon to byl pocik ktery nepadal a nebyl zavirovanej :) mrkvosoft se odnich muze naucit :)
skoda ze to nemnelo lepsi grafiku a zvuk a disk:) jinak bych to nechal do dneska i v basicu se dalo psat slusny program a hlavne jednoduchy a rychly do asembleru jsem radej nepustil protoze bylo 486 a tady bylo co novehu ucit ...
 

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Paráda som spokojný. Starý dobrý Sinclair zachraňuje nové disky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

este bych dodal IBM,samsung,Maxtor jiz dneska promne jsou disky s velmi pravepodobnost ze mi to do par mesicu krachne .
mnel jsem maxtor 120GB novy z obchodu ten vydrzel 2 mesice a padaly klustory,pak mi ho vymenily za dalsi maxtor ten zase prezil dalsi mesic,tak jsem prplatil na IBM "to uz vubec nemnel brat zacala klepta hlava. tak jsem se nasral a kupil jsem seagate ten je muj zlato! fakt do dneska musim klepat na drevo super!je uz nejaky ten mesic a funguje bez pochyb!vcera mi v praci odesl disk IBM 20 GB a tak se ptam jsou vubec IBM , MAxtor ,Samsung dobre disky ??????

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné. Mě se osvědčilo použít na takovéto případy externí šuplík na HDD připojený na USB. Nemůžu říct přesně proč, ale vypadá to, že takhle to má s tim hardem při čtení větší trpělivost. To co normálně připojený na kšandu zahryzlo počítač, tak takový disk se sice načítal strašně pomalu, ale zahránil jsem téměř 90% dat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono fakt, zálohovať treba. Sám som sa poučil, aké je to dôležité. Asi pred mesiacom sa mi z ničoho nič odporúčal HD WD 40GB 5400ot. BIOS ho síce spoznával, ale vo Win po ňom nebolo ani stopy. Disk manager ho videl, ale veľmi podivne. Ukozoval 7 partícií (pričom na funkčnom bola len jedna) a celkovú kapacitu 93GB !  Všetky pokusy zlyhali, nebolo pomoci nastúpila špecializovaná firma. A verte mi - obnova dát z takého disku stojí niekoľkonásobne viac ako nový disk.
Netreba to podceňovať. poruchy diskov sú oveľa častejšie, ako si myslíme. Zálohujte !!!
 

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

 

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

RE cvok: Tak takovy mam nejradsi. Ma zkusenost, ze mu neco odeslo a pak vyrvava, jak ten vyrobce je smejd.
Co na tom, ze vubec nemusel bejt problem v disku, ale v elektrice. Co na tom, ze zrovna u te serie mohl mit vyrobce opravdu problem, ale ostatni byly super. Pak to akorat mota hlavu normalnim lidem, kteri si prectou, ze tamhle nekomu kixl jeho jeden disk a tak je ten vyrobce na hovno. Takze paxou suprovy dotazy - 'jakej disk si mam koupit - cetl sem, ze IBM, samsung je shit a seagate je super a jinej ze seagate je shit a samsung je shit'.
Grrrrrrrrrr...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Chulda.
Kup si seagate, ja i kolegove s nimi mame jen ty nejlepsi zkusenosti a jejich kvalitu take dokazuji cisla(procento reklamaci v porovnani s jinymi vyrobci je nekolikanasobne mensi)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se stala taková věc, že jsem připojil nový Maxtor 200GB a původní disk se pak pokaždé hlásil jinak (jiný počet sektorů, cylindrů a tak....). A tak pokaždé měl v partition tabulce jiné paramtery. Byl jsem z toho na prášky, po každém resetu něco jiného, ale pak jsem to zapojil jinak, a je to OK.
 
Bohužel jsem při tom laborování ztratil nervy a přišel o partition tabulku i boot sector a kousek MFT tabulky souborů (NTSF). Nepomohlo nic (R-Studio, EasyRecovery, ... obnovený soubor byl zmršený) kromě GetDataBack. Stručný návod jsem popsal na http://riccardo.mysteria.cz

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jaka je sance zachranit data z disku, kdyz ho nevidi Bios?? Pravdepodobne poskozene plotny po narazu, ale proc ho nevidi bios, kdyz si hlavicky "skrtly"?? Pomuze vymenit elektronika ze stejneho??
 
Dik za poznatky a zkusenosti. Jinak to byl IBM 120GXP, na netu jsou tuny lidi, kterym tyto disky odesly.
 
Netvrdim, ze je nejaka znacka lepsi nebo horsi. Po dlouhem hledani reseni problemu s diskem na netu, bych si ale jiz nekoupil IBM/ Hitachi.
Ztracene data dodnes boli. Fotky z digitalu, maily za 3 roky atd.
Firma na zachranu dat si z puvodnich "....1500 neni problem....." rekla o "....12000 a mozna 20% dat bez zaruky...". Co dodat.
 
Posledni moznost je toto.
http://www.flyinglizard.freeserve.co.uk/postamble();

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja delam uplne to same, ale na PC, staci Acronis Disk Editor, ma primy pristup na disk i pod Windows XP, ale je to fakt drina, uz sem takhle (uspesne) zachranil 3 disky. Navic je ale treba po naklonovani (hlavne pokud se jedna o NTFS) pouzit jeste Easy Recovery 6, protoze je to zatim asi jediny nastroj, ktery umi opravit NTFS5 s poskozenymi MFT. Rozhodne jsem ale nepotreboval disk s identickou kapacitou, stacilo vyrobit stejne partition. Ale stejne vzdavam hold panum co si jeste pamatujou kod na zilog. Co se tyce externiho supliku, jiste to je moznost, jak se vyhnout nacitani poskozene MFT pri startu windows, ja pripojuju ATA za jizdy, taky to jde. Jeste k hardwaru, protoze rad zkoumam nove disky, ma tyto poznatky: becka se objevuji nejvic na HDD IBM/TOSHIBA od 30GB-80GB (krom toho taky vsechny trpi na odlepovani ATA konektoru) MAXTOR slimline (pac to je asi technologie QUANTUM, strasnej bes) WD vetsina s 1-2 plotnama a to bylo VZDYCKY, pac sou to smejdi setrivy. ST sou hodne odolny, hlavne diky technologii seashell, ktera eliminuje urazy v obchodech. Mam ale zkusenosti ze jejich firmware obcas vyrobi na disku necitelnej sektor, kterej zpusobi okamzitej vytuh systemu. Nechapu co to je, nikde jinde sem to nevidel. Samsung je obdoba WD, snazi se prosadit rychlosti ale jejich mainstreamove modely jsou shit na shit. Resume: nemlatte s diskama, pokud je zrovna nechcete vratit do RMA, a dbejte o jejich tepelnou pohodu (nad 50 stupnu v servrovne je spolehlive zabije)
 

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdo uz nema ZX Spectrum nebo radic, nemusi zoufat. Clanek naznacuje ze nelze posilat AT prikazu na PC, ale jak se tedy s HDD komunikuje ? Presneji receno to opravud nejde v programu uzivatelske urovne (ring3) na OS Windows NT/XP ... Na Win9x to jde ale je to nebezpecne, na NT to jde diky programu PortTalk. Nejlepsi je mit jeste jeden "nouzovy" disk s operacnim systemem, i pro pripad ze prepisete systemovy soubor a nenajedete. Na nouzovem disku multibootem s Dosem (nebo OpenDosem) a v nem muzete delat s diskem co chcete. AT prikazy se posilaji tusim na port 3F0.
Pokud mate jen Win NT, muzete zkusit zakazat disk v Biosu, pak by s nim melo jit bezpecne komunikovat pomoci PartTalku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>so far so good >> ... to je ale blbá sranda... Pokud jde o čtení sektorů na nízké úrovni, předpokládám, že by to měl umět i normální řadič v PC, pokud se obejdou ovladače ve Windows, nebo pokud se nabootuje jiný OS. Jen je potřeba najít ten správný soft. Firmy, které se zabývají záchranou dat to určitě nedělají na ZX Spectru...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ehm... a nedaju sa nahodou ata prikazy aj pomocou pc-ckovych ata radicov posielat? :)))
to by ale bolo treba vediet ia32 assembler a nie z80
a to by bolo treba nie 8dni, ale niekolko hodin :)))

ale, inac respect! fakt krasna vec!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz disk neni videt v biosu, vymena desticky by mela stacit. Dale, s tou teplotou - opravdu je lepsi ji drzet niz - staci obyc nizkootackovy vetracek a je po problemu. Jinak, dsky jdou take rozdelat, kdyz je nejhure...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce elektroniky, byva vymena uspesna, potrebujes ale identicky model. Stejne si ale nejdriv zkontroluj stav napajeciho a datoveho konektoru, jak sem napsal, casto se stava u prenasenych disku, ze uleti z desky, nebo se ulomi napajeni (pak si ale sezen mikropajku :-)
 

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, smekám! Tomu se říká kreativní přístup!
Jen by mě zajímalo, proč jsou v současné době skoro všechny disky tak mizerné. Mám historickou 250ku (WD) a 230ku (Conner) a obě jsou naprosto v pohodě. Ten WD má odjeto 3 roky 24/7 ve firemním fileserveru + dalších asi 5 let v mém kompu a není na něm jediný vadný sektor a všechny jeho parametry jsou stále excelentní. Ten Conner je na tom podobně, pravda, jeho rozběh je trošku ... dýchavičný, ale co, na zálohování malého objemu dat stačí. Podotýkám, že u obou znám jenom "známou" historii, netuším, co všechno mi při koupi zatajili (kupoval jsem je v bazaru). A zkušenosti s novými disky? Nic moc... 40GB Maxtox odešel po pár týdnech - začal cvakat a prostě se ztratilo 10 GB. 10GB IBM v NTB už má 8Kb beďara - a to jsem jen kopnul do stolu na němž stál běžící NTB. Upřímně řečeno, k čemu mi je disk, co má sice 7k otáček, 200GB a superrychlý přístup, když topí jako ďas a třeba po roce chcípne? Akorát přijdou o víc dat a budu víc nas**nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skvely ZX rulezz.
BTW jsem se ted potykal s umrelym Maxtorem 160GB EasyRecovery pod Win 6.04 se rozjede, ale nekde v 1. tretine zkolabuje. Takze kdyz to clovek dobre odhadne, muze ER zastavit tesne pred tim kolapsem. Tim jsem dostal cca 10GB dobrych dat.
Pak jsem zkusil EasyRecovery pod DOSem...
... a svete div se, po trech dnech jsem mel 20mb soubor s popisem rozlozeni dat na vadnem HDD!
Jen ta obnova s DOS ER docela pekelna, protoze obcas spadne. a opetovne nahozeni trva cca 15 minut. Ale dostal jsem z toho docela dost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim pánové, možná by jste mi tu někdo mohl poradit... mám poněkud starší disk (Seagate Barracuda ATA IV 40Gb Model ST340016A) na kterém mi odešla elektronika, mno a potřeboval bych ji někde sehnat a pak vyměnit (bohuzel jsem se v HDD nikdy nehrabal a tak nevim jak nato, pokud nekdo vite o nejakem peknem navodu na netu taky by se urcite hodil, ale hlavne potrebuju nejdriv sehnat tu elektroniku)...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro:CRuzZz
Sehnat elektroniku neni az takovej problem a vymenit jeste mensi.. 

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No jo to jsou ty disky fa SAMSUNG, větší šity snad na světě nejsou i když posledni dobou vyhrávaji všechny testy v časopisech tak jim nevěřím ani co se za necht vleze. Tim,ale nechci vyzvihovat jiné značky. Podle mich zkušeností je to kus od kusu jiné, ale ty samsungi jsou na tom tak nějak nejhůř....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To Doctor - aby ses neplet, layout desek se dost meni, navic BIV ji maj sikovne schovanou pod ochrannym ramem, takze az po jeho odstraneni zjistis co je zac. Nezalezi jenom na kapacite, napr u WD ktery maj elektroniku uplne nejvic dojebanou - odchazi nejcastejc a jeste ji kazdej pul rok uplne prekopou.
To vsichni: zajimalo by me, proc nikdo nekomentoval moje zkusenosti z Acronisem, tady se nekdo pejri jak to slape pod dosem, v ZXku nebo snad na C64ce a kdyz napisu, ze pod XP beha program co vam stejne spolehlive nacte data z disku s 20% becek, nikdo ani muk. Btw proc tu nikdo nevyrukoval s linuxem, neverim, ze lidi co se snazej kodovat Zilogackej paskvil nedelaj nic pod linuchem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>>EDDIE>> .. No Edouši, jestli to nebude tím, že Acronis Disk Editor na jejich stránkách vůbec není a je tam jenom nějaké True Image, o kterém ale nikdo netvrdí, že přistupuje na disk nízkoúrovňově.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zdar. Nemel jsem bohuzel trpelivost cist cele toto forum, tak mozna budu psat, co uz bylo psano.
Kopirovat vadne disky na ZX Spectru je skutecne docela sranda, ale ujistuju vas, ze to jde zcela pohodove i na PC. Moznych cest je nekolik. V prve rade byla chyba, ze jste disk nechali detekovat BIOSem. V takovychto pripadech je nejspolehlivejsi vykaslat se na INT13h/ExtINT13h a hrabnout na ten disk pres porty (bazove adresy 1F0h pro primarni kanal a 170h pro sekundarni kanal). To ze masina vytuhne na fyzickych vadach je samozrejme dano stupidni elektronikou disku/stupidni obsluhou v BIOSu. V zivote jsem takovych problemu resil hromadu. Vyvojari proste nepocitaji s tim, ze by se disk nekdy mohl takto pokazit.
Nejhorsi je ten pripad, kdy se elektronika disku na fyzicke vade vykousne a prestane komunikovat s okolim. Tohle jsem poprve spatril u starsich disku WD Caviar. Pro tento pripad jsem si vyrobil specialni napajeci redukci, ktera mela male rele na 12V privodu (to bylo krmeno z TTL urovne na jednom datovem pinu LPT portu) a v pripade, ze se mnou disk prestal komunikovat, stacilo poslat pulz, ktery na chvili odpojil 12V od disku (skutecne stacilo odpojit 12V a i kdyz je pravdepodobne ta podstatnejsi cast elektroniky krmena z 5V napajeni, nebylo na nej treba sahat ... netvrdim vsak, ze to musi fungovat vzdy. U nekterych jinych disku bude asi lepsi odpojit obe napajeni). Disk si zaparkoval a po opetovnem pripojeni a rekalibraci uz se mnou opet komunikoval. Takto se da precist obsah i z disku, ktery ma rozsahle fyzicke vady.
Daleko raritnejsi vsak byla vada na disku, kteremu se pravdepodobne nejak nacala elektronika, protoze zcela srandovne (a to mi ted urcite nebudete verit) zacal spatne adresovat sektory. Radic disku (ktery je primo na tomto disku ... tady vznika casto chyba - lidi si mysli, ze radic IDE disku je na desce. Na desce je pouze adapter) zacal spatne interpretovat adresy sektoru a to velmi zvlastne. Cely diskovy prostor byl od zacatku disku jakoby posunuty o 27 sektoru (velice hezka licha a nic nerikajici hodnota). A tato hodnota se po pravidelnych intervalech menila. Nektere fyzicke bloky disku nesly vubec zaadresovat. Nastesti se mi podarilo cele chovani zanalyzovat a matematicky popsat. Musel jsem napsat rezidentni nadstavbu nad INT13h, ktera prepocitala adresovane CHS parametry tak, aby pri pruchodu zmrvenou elektronikou byl zaadresovan spravny sektor. Muzu vam rict, ze jsem se s tim drbal kurevsky dlouho, ale zhruba polovinu dulezitych dat jsem zachranil.
Co se tyce mnou preferovanych znacek disku, tak v posledni dobe uz beru jen Seagate (i kdyz sveho casu to byly pekne smejdy). Od 20GB serii s oznacenim U6 se z nich staly podle me nejspolehlivejsi disky ktere znam. Hlavne patri k nejtissim, takze se vedle nekolika takovych kousku da naprosto spolehlive spat a jedine co v noci slysite je lehky vanek vetraku od zdroje. Muzu vam rict, ze u toho nechutneho zeleziteho zvuku cirkularky, ktery vydavaly Westerny s klasickymi lozisky se skutecne bezbolestne vyspat nedalo. U 40GB rady WD Protege se navic objevila raritni chybicka. Pokud se s timto diskem pokusite taktovat FSB, tak ho musite prepnout z kompatibility ATA100 na ATA66. On sice na ATA100 jede, ale dela zrudnosti a to i když pohnete s FSB jen o několik MHz toto jsem zazil na Socket370 Celeronu. Urcite v tomto stavu budete mit problem s instalaci Windows2000. Budou psat neco ve smyslu "neodstranitelna diskova chyba" a odmitnou se nainstalovat. Soupl jsem tam disk od IBM a vse bylo ok. Z disku IBM jsem vsak po mnohych reklamacich znechucen a uplne novy hnusny zazitek mam s disky HITACHI o kterych se alespon na ruznych forech tvrdi, ze jsou spolehlivymi nasledniky disku IBM.
No nic . Dost bylo pomluv. Zdar a silu pri zachrane dat!!!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja som s firmou WD spokojný. Mám doma od nich desať HDD. Najstarší z nich je máj 1997. Dodnes fičí. Zatiaľ ani jeden sa nepokazil. Možno mám šťastie. Ale mám kamoša, kt si kúpil do firmy 10HDD WD200BB (20GB). Do roka mu odišli všetky. Chytil nesprávnu sériu diskov. Seagate je celkom slušný. Tichý. Je konštrukčne najjednoduchšie navrhnutý oproti ostatným diskom. Skladá sa z najmenšieho počtu súčiastok a preto je vraj najmenej poruchový. V škole sme mali počítače s Maxtormi a všetky sa upiekli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eddie: Samozrejme, ze to jde. IDE se chova vsude stejne, a pokud ti system dovoli outovat na jeho porty, muzes s diskem na urovni ATA prikazu komunikovat z libovolneho systemu. Faktem je, ze pocinaje Win95 jsou IDE porty zastinene systemem. Krom toho zaslouzil bys na zadek za hloupy vyrok o procesoru Z-80, ktery je patrne nejlepsim procesorem vsech dob (porovnani konceopce a roku vyroby), a je o to pikantnejsi, ze tenhle titul vyhral ve vyrocnim setreni firmy Intel, od ktere se kdysi Zilog za znacnych tahanic odstepil. Po Linuxem samozrejme take piseme, protoze nam to narozdil od dull-MS-worldu dela radost. Ale na ZX piseme, protoze k tomu je treba uz opravdu neco umet, a vylozene nas to vzrusuje ;P. ZX je umeni mozneho a sila myslenky, tak proc neukazat shnilemu svetu megabytovych lameru, beroucich tezke penize za tvorbu aplikaci-sra*ek, ze to jde 100x efektivneji? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

--> Zilog
Hehe .... tak to verim, ze vas to musi vzrusovat. Me taky vzdycky vzrusuje, kdyz z plecky vyzdimam maximum :-]

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

První disk jsem měl na P200MMX od fy WD odešel po 1,5 roce,nahradil jsem jej diskem Seagate a ten mi slouží dodnes i po 5 letech a už byl v sestavě s Duronem800 a nyní běží jako kolega s jiným Seagatem s Athlonem2400+. Od kolegů vím,že WD odchází častěji a IBM taky nic moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ja vul ho pred 4 rokama vyhodil :). Kod Z80 bych si asi taky doved v pameti osvezit, dost me to bavilo. Clovek musi v Assembleru premyslet o kazdym bajtu a bitu stejne jak pocitac (jen to obcasne pocitani ve dvojkovy sosutave me lezlo na nervy 100101 + 1101 asestnactkova mi lezla krkem turch, max adresovatelna oblast FFFF (65535) ted jsem na 8FA2...   nahazim do tohot registru toto cislo, hm ted potrebuju presunout do tohohle registru X tohle cislo, pak jeho hodnotu zvetsi o jednicku, nakonec kua proc to nejede :), tak znova.... doprcic dyt ja vul jsem zapomnel, ze matematicke operace umi jen registr A, hergot jaka je posledni hodnota v zasobniku, cozeee, ktery zarizeni to votravuje, rana pesti do stolu, bumm a celej den v piiip  a ja nemam ukoly do skoly, a nestihnul jsem se nasrotit poradne basen na Puskinuv pamatnik v rustine na kterej se vybiraly tzv. dobrovolnici a me vybrali taky, tak holt se to musim, tech 6 stranek A5 v rustine, naucit nazpamet v noci, zku... ZX     Jojo to byly casy kdyz nam bylo v 86 13 let a soudruh Husak byl buh :oD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tavva: Plecky? No promin, ale kdyby nekdy nekdo vyjadroval pomer UZITECNOST_POCITACE/POCET_TRANZISTORU_V_DESIGNU, tak by tohle cislo u ZX Spectra VYSOCE prevysovalo koeficient u jakehokoli jine pocitace a majitele PentiiIV by se museli do hloubi duse zastydet. ZX neni plecka, je to takovy Harley mezi pocitaci. Legenda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

meli jste bootnout z Knoppixu... udelad dd_rescue if=/dev/hda of=/dev/hdc a data byste zachranili taky :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro: EDDIE
Vis, mam pomerne dost zkusenosti s vyrobou, testovanim atd.
To, ze nestaci dat jinou elektroniku jen dle kapacity disku je snad vice nez jasne(prece se nebudu dopodrobna rozepisovat s kazdym detailem....)...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

----> Zilog
Ale notak chlape .... uvedom si, ze to plecka je. Je to mozna Harley, ale taky je to plecka. Muze mit jakkoliv dobry pomer vykonu k tranzistorum, ale na dnesek uz proste nestaci. Vubec ho timto oznacenim nechci shazovat. Na svou dobu to byl urcite skvelej procak. Vsak jeste dodnes lita na obezne draze jako nejspolehlivejsi a nejotestovanejsi procesor.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

---> Zviratko
Konecne prisel nekdo s necim relativne rozumnym. dd_rescue je opravdu dost silny nastroj na cteni z z vadnych disku. Nejsem si ale uplne jisty tim, jak by si poradil v pripade, ze se kousne elektronika disku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-----> Zviratko
A kdybych mel byt stouravy, tak kde beres tu jistotu, ze oba disky budou master a na dvou ksandach :-] chichichi .... to jsem ale zlej

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak dd_rescue a je po problemech.

pro neznale dd je nizkourovnovy kopirovac od nekud nekam a dd_rescue umi preskakovat vadne bloky ... takhle jsem nedavno zachranoval data z exelu z diskety, a diky tomu ze v exelu je 80% dat balast tak to kupodivu OpenOffice(exel uz to neotevre) otevrel a byulo tam vsechno (i kdyz 15 % chybelo)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro:Doctor
To jsem rád že sehnat elektroniku a následně ji vyměnit neni zas tak velký problém... Ale jaxi bych potřeboval alespoň naznačit kde ji sehnat a když to teda neni problém, tak jak ji potom vyměnit??? Ono to pro mě problém je (nikdy jsem nemusel takovéto problémky řešit), kdyba to problém nebyl, tak bych se na to tady neptal... Opravdu bych byl vděčný kdyby jsi mi (nebo i kdokoliv jiný) více poradil kde mohu sehnat elektroniku na "Seagate Barracuda ATA IV 40Gb Model ST340016A" a jak ji potom vyměnit... ...Děkuji.
 
PS: když jsem se ptal v lokálních obchodech, taxe na mne pokaždé prodávající podíval jako bych po něm chtěl něco nemravného, či v lepším případě mi řekl, že je to už starý tip a že na něj už sehnat elektroniku prý nepůjde...:(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
No jsi chlape v nelehke situaci. Musis skemrat, kde se da. Divat se po bazarech. Ptat se znamych, jestli by ti ten disk (nebo tu elektroniku) treba jen nepujcili, aby jsi z toho mohl dostat data. Kazdopadne ja byt majitelem funkcniho disku, tak bych se urcite bal na neho nechat sahat cizi osobou :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Pokud takovy disk vubec sezenes, tak vymena tezka neni. Hlavne nesmis nic zkurvit. Na vetsine disku staci jen povolit vhodnym nastrojem ty posrane srouby s mimozemskyma hlavickama (to jsou takove ty hvezdicky nebo jine patvary) a pak uz te muze jen u nekterych vyrobcu vytizit odpojeni paskovych vodicu pohonu atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-----> CruZZZ
Pozor, at povolis jen ty srouby, ktere drzi elektroniku. Hlavne nesmis rozsrubovat kryt, ktery chrani plotny !!!! To bys ten disk pak mohl zahodit. Trida prasnosti ve tvem okoli je totiz tak vysoka, ze bys disky dnesnich kapacit zlikvidoval jen sejmutim krytu mimo specialni laborator.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: CRuzZz
No, lepsi je zeptat se treba po velkoobchodech na servisu, ci po znamych - odkud vlastne si?
Co se tyka vymeny - obycejnej torx(nevim, jestli se to tak pise), vse vyresi - to je sroubovak s hvezdicovym profilem - da se bezne koupit - pouziti pro ruznou elektroniku od mobilu az po ja nevim co vsechno....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
To neni az tak docela pravda. V nekterych pripadech pomohlo az rozdelani disku a dalsi "operace", ale vseobecne to nikomu nedoporucuju(pokud nevi co dela)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-----> Doctor
No to by me teda zajimalo jake operace !!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
To neres...(nema smysl rozebirat, co a jak sme delali na tech desitkach nefunkcnich disku co sme rozebrali a dali znova do kupy)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hehehe ...... no jen se pochlub !!!!  Tak se mi trosicku zda, ze tu nekdo moc machruje :-]

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro:Doctor
Jsem z Turnova (Severni Cechy, kousek od Liberce)... Proc, ty by jsi o necem vedel???
 
Pro:Tavvva
Coz o to, o ty data uz nastesti ani tolik nejde, ale ja potrebuju hlavne tu elektroniku, protoze ten disk je jinak v perfektnim stavu a 40Gb je stale 40Gb...
 
 

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Ahaaaaa. Tak jestli je to jen kvuli kapacite, tak si to poves na stenu jako ozdobu. To fakt leda kdybys na to narazil nahodou nebo si napis inzerat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

----> Cruzzz
Dnes koupis 40GB disk za 1500,- ne li min. Jestli se ti vyplati se s tim drbat, tak to delej, ale myslim, ze to nema smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: CRuzZz
Tavvvy si nevsimej. 40GB se porad muze hodit, zvlaste kdyz to zprovoznis s minimalnimy naklady. Ptal sem se pro to, ze kdybys byl nahodou z Brna tak bych ti mohl mozna pomoct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
No nejde jenom o tu kapacitu, ( jasne za par supu koupim mnohem vetsi, zas takova drzgresle nejsem ;). Ty data by se hodila, ne ze ne, ale jde hlavne o to, ze mam jednu starou vykopavku (staréPC) kam vic jak 40Gb nenacpu, mno a z bazaru se mi kupovat HDD nece, to bych mnohem radsi sehnal tu elektroniku a sprovoznil tenhle HDD kterymu verim ze este nejakou chvylku vydrzi... a navic 40Gb je stale i dnes 40Gb (alespon pro mne)...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

-----> Doctor & Cruzzz
Hele chlapi. Ja nevim kolik si v praci vydelate, ale pokud mam ztracet cas hledanim vhodne elektroniky tak to muzu rict, ze to mi za to nestoji. Pokud by to bylo kvuli zachrane dat, tak bych mluvil jinak. ale jen kvuli kusu zeleza by se mi to nevyplatilo.
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro:Doctor
Mno kamarad do Brna jezdi pomerne casto (teda doufam ze este jezdi), takze pokud by jsi mi mohl pomoci tak si udelam rad vylet:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Ja ti do stare 486ky dam klidne i 120GB disk. Jde jen o to, ze musis dodrzet urcita pravidla pri tvorbe oddilu. A nebo nainstalovat Ontrack, coz moc nedoporucuju. Pokud se ti kouse POST, tak to vyresi alternativni jumperovani.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Mno vzhledem k tomu ze jsem student, taxi moc v praci nevydelam:/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Jak mi pomuze spravna tvorba oddilu kdyz mi vetsi HDD nezkousne deska?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Jak ti to nezkousne? Ze ti nenajde celou kapacitu BIOS ? To se da vsechno vyresit..... a prave tou spravnou tvorbou oddilu. ..... mam se o tom rozepsat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Hele, nejde o to, kolik si vydelam(zebrat rozhodne nemusim, sam mam v compu pul TB...), ale pokud usetrim treba 1000-1500 za blbou hodku dve(kterou tomu venuji treba v praci), tak proc ne? Vyhazovat zcela zbytecne prachy oknem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Mno proste mi ho nedetekuje bios...
Ale pokud to jde a podelis se semnou o to jak, tak se urcite muzes rozepsat, budu jenom rad:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-----> Doctor
Hehe. Zase jsi potreboval zamachrovat se svym 0,5TB. Ale asi te naseru, kdyz ti reknu, ze ja mam 600GB :-] Puso. Snazis se se mnou bojovat a pritom jsi mi jeste ani nenapsal, co to teda delas za magicke operace uvnitr disku. A to navic v beznych domacich podminkach, ze? :-]]] checheche

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Takze. V prve rade mi rekni co mas za BIOS. Potom mi pribliz zpusob, kterym ti deska "nedetekuje" disk. To se jako kousne nebo najde "nic"? Nebo najde mensi kapacitu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
:-)))))
Ja nemam s nikym potrebu bojovat :-))))
To jsou proste fakta. Jinak, co mas za komp, ze si v tom tak libujes? :-)))))
(apropo, nerekl sem, ze sem to delal doma, ikdyz v bezprasnem prostredi to nebylo)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

-----> Doctor
Mam celkem 11 pocitacu. A to od nejvetsich plecek, ktere jsou ve skrini az po muj posledni komplik P4 2,8GHz HT .... 1GB RAM. Tu kapacitu 600GB nemam v jedne masine, ale mam ji rozdelenou na 3. V routeru mam 120GB, v MSRDP serveru mam 240GB a v pracovni masine mam 200GB. Pak mam jeste masinu, kterou mam u postele jako terminal a tam je 40GB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Tak co mam za bios ti nereknu:(, protoze toho sveho veterana nemam doma a z hlavy si to opravdu nepamatuju, kazdopadne bios nedetekuje nic, proste HDD s vetsi kapacitou ignoruje!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro:Doctor
Pro mne by nebyl problem sjed do Brna, otazkou zustava jestli by jsi mi mohl (byl ochotny) pomoci stim HDD???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

------> Cruzzzz
Hmmmmm ....... no tak to je dost divne. Nevis alespon jestli je to AMI/AWARD/Phoenix? Zkousel jsi ten disk pripojit s alternativnim jumperovanim? zkousel jsi parametry nastavit rucne? S rucnim nastavovanim parametru si dej bacha, protoze vetsina 486prken neumela LBA rezim, takze musis nastavit sektory a hlavicky dle CHS geometrie. Pocet cylindru pak nastav na maximum, co ti setup povoli. Pokud ten disk bude fungovat, tak je tam pak dost velkej zadrhel pri tvorbe oddilu. Prvni oddil, na ktery se ti zaroven musi vlezt system musi byt pouze do velikosti, kterou je schopen BIOS v tomto zvlastnim rezimu zaadresovat. Velmi casto to u starych desek bylo pouze 504MB. Takze se ti tam musi vejit celej system. Jako dalsi partitiony si uz potom muzes udelat cokoliv a Windows to najdou pres porty. Alespon Win95SR2 to nedela problem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva
Jak sem rikal :-))))
Rika ti neco E7505?, osad to 2x 2,6GHz, pridej k tomu 2 GB ram atd...
 

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro: CRuzZz
Snad jo, co to byl presne za typ? Ja se zkusim mrknout. Dyztak mi napis mail.
Jestli neco bude, tak bysme se dohodli co a jak

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-----> Doctor
A jak jsem rikal, jsi tu skutecne jen proto, aby jsi machroval :-] Nevim k cemu ti takova masina je, ale fandim ti. Mozna ti i zavidim, ale to je bezna lidska vlastnost. Stejne jako machrovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna to mam proto, ze na tom bezi pezproblemove vice narocnejsich aplikaci zaraz
(kdyby to k nicemu nebylo, tak bych si to asi neporizoval)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Doctor
Takze jedna se o Seagate Barracuda ATA IV 40Gb Model ST340016A mno a muj mail je: cruzzzzavináčseznam.cz (sorry ale pisu zavináč takhle protoze nemam zajem, aby se mi zase zaspamovaval mail)...
 
Pro: Tavvva 
Hele nechci zbytecne placnout neco co neni pravda, tusim ze to je ten Phoenix, ale rozhodne za to ruku do ohne nedam!!! Kazdopadne tu nehovorime o 486 ale o Slot1 300Mhz Celeronu... 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
No koukam ze ses odmlcel. Jdu ted zase chvili pracovat, tak kdybys mel chut problem se 486kou vyresit, tak jsem na ICQ 58381083. Ted me napadlo, ze zcela nejjednodussi zpusob jak pripojit velky disk ke 486ce je dat ho jako druhy HDD v poradi. Nabootujes Win95SR2 nebo linux z malinkeho disku, ktery sezenes v bazaru za pusu. Ten nechas detekovat BIOSem. OS si pak najde druhy disk sam pres portiky. Rychlost bude sice otresna, ale fungovat to bude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

------> Cruzzz
Mimochodem. Kdyz jsme u tech 40GB, tak bych se docela divil, kdyby ti je ta 486ka detekovala v poradku. I na nejnovejsich deskach jsem videl schopnost zaadersovat maximalne 8GB v rezimu LBA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva 
Hele nechci zbytecne placnout neco co neni pravda, tusim ze to je ten Phoenix, ale rozhodne za to ruku do ohne nedam!!! Kazdopadne tu nehovorime o 486 ale o Slot1 300Mhz Celeronu...
PS:Ja se neodmlcel jen jsi si nevsiml ze jsem ti uz odpověděl, viz. nize...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

------> Cruzzz
Aha promin, ja jsem si az ted vsiml, ze jsi nepsal co je to za pocitac. Ja jak jsem tam videl ty 2 ctyrky, tak jsem to nejak prelitl ocima a nejak se mi pod pojmem stare PC vybavila 486ka

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva 
 UPS jen jsem to jaxi zahrnul do prispevku k Doctorovi, sorry...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva 
Ale teď se tak na 20 minut odmlcim... konecne obed:)...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-------> Cruzzzz
Ok ..... tak tim lepe. V tomto pripade uz zbyvaji jen 2 rozumne moznosti.
a.) zkus alternativni jumperovani - tady upozornuju na fakt, ze nektere OS, jako treba Win2000 to nemaji rady a abys dosahl plne kapacity, tak musis pouzit software, ktery dokaze detekovat alternativni jumperovani progresivni metodou nebo na tom disku vytvorit oddily na novejsim pocitaci, ktery ho bez problemu detekuje v plne kapacite. Oddily bys mel tvorit tak, ze prvni oddil s operacnim systemem by mel byt velikostne mensi nez je limit alternativniho jumperovani. Pravidlo - "cim mensi tim lepsi". Ale ne zase moc, aby se ti tam jeste vesel ten system :-]
b.) zkus sehnat !!!SPRAVNY!!! update BIOSu a ten naFlashuj do toho stareho prkna. Rizika flashovani snad znas, takze te nebudu poucovat. Pokud flashnes nespravny BIOS, muzes se jit skoro klouzat. V pripade, ze bys mel BIOS v patici, jde to zachranit s univerzalnim programatorem EEPROMek, ale .... proste radsi dvakrat mer.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

CRuzZz: jestli to je Celer, tak LBA adresaci musi zvladat. Zkus jak ti radili do biosu vepsat rucne parametry disku. Na jednom starem PC(PCChips,SLOT1, C333) mi bios disk taky nedetekoval-stacilo ho zadat rucne a vse jelo i be instalace nejakych softu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

------> Petr & Cruzzz
Jojo to rucni nastaveni je treti moznost, ale to uz jsem psal driv a skoncilo to hluboko v tomto foru :-]
Tady se muze stat ale ta vec, ze treba nepujde rucne zadat plna kapacita disku. V tom pripade potom pro LBA rezim vetsich disku plati, ze zadas 63 sektoru, 255 hlavicek a cylindry vyhulis na maximum co ti setup povoli. Pozor. Nektere setupy dokazou docela hezky kouzlit s cislama, tak se nediv, kdyz zadas urcity pocet cylindru a po opusteni polozky se ti to cislo zmensi nebo kdyz ti to ukaze malou velikost. Chyby jsou zpusobeny pretecenim celociselne aritmetiky procesoru a pokud nezpusobi zakousnuti setupu, tak si jich nevsimej. Nektere BIOSy jsou dokonce tak fikane, ze i kdyz zadas rucne mensi kapacitu, tak pri volani funkci ExtINT13h vraci nazpet plnohodnotnou velikost disku bez ohledu na to, co bylo v setupu zadano. Napsal jsem na detekci tohoto chovani jednoduchou utilitku, ktera se vleze na DOSovou systemovku a muzes si tak overit, jak se disk chova. Utilitka dokaze i detekovat alternativne dosazitelnou kapacitu pri alternativnim jumperovani. Pokud ji chces, dej vedet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro : Tavvva
Ja mam 60GB disk alternativne najumperovany a mam ho omezeny jen na 32GB a Fdisk mi vic nenajde. Jde s tim neco udelat?
 

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsem se začal zajímat o firmy, které se specializují na záchranu dat a zjistil jsem, že berou mnohem více než jsou obvyklé ceny za soft pro obnovu dat. To už je lepší investovat a stát se sám sobě profíkem :-)

Nebo taky trošku hledat na netu, třeba v této diskuzi, postahovat pár utilitek a pomoct si sám.

Myslím, že by stálo zato založit www stránky o obnově dat z disku, kde by byly rady a odkazy na utilitky zdarma, aby si každý mohl pomoct sám. Ty tisíce, které chtějí za obnovu firmy, se mi zdají přehnané.
Včera jsem se začal pokoušet shánět nějaké info a dávám to na http://riccardo.mysteria.cz
Chtěl bych tam dávat jen takové info, které vyplývají z mých zkušeností, které jsem si sám vyzkoušel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

------> Diamantik
Zdar Kajo, jiste ze s tim jde neco udelat. Stav se odpoledne ke me :-]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeje .... vzdyt ono uz odpoledne je....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Padlaaaaaaaaaaaaaaaaaa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... jo a tím jsem teda chtěl říct, že kdyby někdo z vás měl nějaké užitečné informace z této oblasti, tak je neváhejte poslat, vyzkouším to (pokud to půjde) a zařadím na stránky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro: Tavvva 
Mno ta utilitak by se mohla hodit, kdyba jsi si nasel cas tak mi ji sendni na mail:) Kazdopadne zatim dix za rady, urcite se je pokusim aplikovat v realu, zel se ale hned tak k tomu asi nedostanu (nemam to pc totiz doma), mno a kdyz neuspeju, tak predpokladam, ze te tady na cdr v nejake diskuzy najdu, ze? Kazdopadne tech variant uz je tolik, ze nejaka zabrat musi sakra:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze existujou i primo hardware masinky na RAW klonovani disku (treba 1 na 4, na 8...) a taky budou rizeny nejakym nesmrtelnym peklem jako Z80 nebo 8051.
 
Stejne jako dneska je minimum znacek VGA,je i minimum znacek HDD. Byly doby, kdy znacek byly desitky a do HDD fusoval kazdej (Quantum, Conner, Micropolis, NEC, Teac, KALOK...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-----> Riccardo
Hehe .... ja mam spousty uzitecnych informaci. Ale asi je nebudes mit jak vyzkouset, protoze tolik shitoveho hardware nikdy nesezenes :-] Me toho slo pod rukama moc a konretni hardware casto vykazuje konkretni problem. Zatim cau ..... jdu sportovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>ťava>> No aspoň bys mohl na sebe uvést kontakt. Podle zkušeností vím, že když se někdo dostane do průseru s HDD, tak má dost problém najít na netu nějakou pomoc. Mně samotnému to trvalo pár dní, než jsem sehnal ten správný soft. A to jsem neměl žádnou HW poruchu. Kdyby byly všechny informace někde pohromadě, včetně kontaktů a odkazů, bylo by to fajn.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, jsem spoluautorem clanku a jsem rad, ze vas to tolik zaujalo. Z CDR.CZ mi napsali, ze z e-mailu, ktere jim chodi je citit zajem o komercni produkt plnici zde popsany ucel. Muj postoj k tomu je, ze neco takoveho nabidnout komercne znamena, ze dany clovek musi byt trochu "expertem" v dane oblasti. Precejen to pozaduje mit k dispozici funkcni ZX Spectrum, radic MB-02+ a pak samozrejme zminovany software... a vedet, jak se s tim vsim "dela".
Uprimne verim, ze software, ktery jsme napsali, by nejspis sel napsat i na PC - to ovsem znamena mit low-level znalosti na PC - a ty my nemeli.
Spectrum ale zname hardwarove dokonale, meli jsme k nemu veskery potrebny hardware a vedeli, jak s HDD zarizenim komunikovat na te nejnizsi urovni, kdy v ceste nestoji BIOS atp. Hledali jsme podobny software na PC na webu cca 2 tydny, zadny nefungoval - kazdy velmi brzy z pocatku klonovani zatuhl.
Proto bylo ZX Spectrum posledni instanci - pak uz jsme opravdu planovali poslat disk pryc. Cau.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-----> Cruzzz
Zkus si tu utilitku stahnout. Uploadoval jsem ji na jedno FTPko na volnem.
 
http://www.volny.cz/tavvva/hddparam.zip
 
Jsou tam dva EXE soubory. Snad nezavirovane :-]
hddparam.exe slouzi k prime detekci parametru ..... rekne ti, jak se na HDD diva BIOS a zobrazi ti obe geometrie.
 
hddpar.exe slouzi k prime a alternativni detekci parametru ....... rekne ti, jak se na HDD diva BIOS a v zavorkach ti zobrazi alternativne dosazitelnou kapacitu. Tady je ale zrada v tom, ze hloupe BIOSy nepodporujou progresivni rezim detekce, takze se ta utilita mozna zakousne ...... nech ji ale chvili pracovat. Detekce muze trvat delsi dobu. Pokud by se ale zhruba minutu nic nedelo, tak je to marne a muzes to resetnout. 
 
Na dalsi dotazy odpovim budto zitra nebo na ICQ 58381083

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

-------> Riccardo
Kontakt jsem uvedl .... :-] Dokonce dvakrat :-]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

!!! PRO VSECHNY co budou stahovat utilitky hddparam.zip !!!
Fungujou jen pod DOSem nebo Win9X ......
V pripade problemu doporucuju zkusit jiny OS (tzn. misto DOSu zkusit Windows nebo naopak).
Problemy nastat muzou a jsem si vedom toho proc. Neni ovsem jednoduse mozne jim zabranit. Jsou u problemovych desek zpusobeny prave netypickym chovanim rutin ExtINT13h, ktere nekdo zmrsil.
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>>Tavvva>> Do prčic, já jsem kvůli tobě prolezl celou tuhle diskuzi a žádný kontakt jsem nenašel. Tak jsem buď slepý, nebo kecáš.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zdar!
Měl bych tu jedenvadný WD1200BB-60CJA0. Umřela totálně elektronika (ani se neroztočí) a potřeboval bych z něj dostat data ven. Problém je v tom že právě disků ze serie 60CJA0 v ČR pokud vím moc nepobíhá (viděl jsem jich jen několik když jsem z nich tahal data ven poté co odešla taktéž elektronika) a elektroniky z vyšších sérií (např. 60CJA1) jsou nekompatibilní. nenašel by se někdo kdo má tento HDD a byl by ochoten (třeba i za úplatu) zapůjčit elektroniku? nebo alespoň tip kde by mohla být - už jsem oběhal spoustu firem i jednotlivců kde by se mohla vyskytovat a nic - všude mají max. ze série 60CJA1. Díky. thales at email.cz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K zastižení jsem téměř nonstop na ICQ#65488408. Díky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

>>>Thales>>> Mňó, já sice mám WD 120GB, ale jestli to je zrovna tahle série, to opravdu netuším. Ale podívám se.... naděje umírá poslední.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je utilita závislá na MB-02, nebo by byla použitelná i s TRDOSem?

Lze utilitku někde stáhnout? I zdroják?

Jaké porty IDE řadiče používá? Je kompatibilní s řadičem od Pavla Říhy?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Ricardo Díky tobě a všem kdo ví že se někde v jejich blízkosti vyskytuje tenhle 120GB Western s 2MB cache a jsou ochotní se podívat jestli je to ta "správná" série!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cygnus: Doporucuji konferenci speccy@pandora.cz , zrejme jsi desynchronizovany s denim kolem Spectra :). Radice IDE rozsirene v ceskych zemich jsou spolu navzajem co do pristupu kompatibilni (ATA porty vidis v IO prostoru ZX), jen se lisi v umisteni portu. Rodina DTP-IDE/DivIDE/Putnik pouziva xxxxxxxx101rrr11, Dronova uprava pro MB-02&GeneralSound pouziva xxxxxxxx110rrr11. Viz treba portal<a href="http://zxm.speccy.cz?x=13">http://zxm.speccy.cz</a>, kde najdes hodne relevantnich odkazu i informaci ;).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

------> Riccardo
Jedinej kontakt, ktery jsem ochoden poskytnout je ICQ 58381083. Tam jsem kazdy den k zastizeni. Cislo ICQ uz jsem 2x psal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad topic: me sveho casu pomohl obnowit data z hadru programek GetDataBack, vrele doporucuju :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nechce se mi cist 122prispevku takze jenom strucne.
Trvalo mi asi hodinu nez jsem na internetu nasel a stahl solidni programcek, ktery sektor po sektoru stahnul celej disk bez toho aby se zaseknul donekonecka na spatnych sektorech.
Takze asi tak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Itokar: OK, rad se poucim. Napis odkaz at z toho mame neco i my ostatni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

 
Minuly tyden mi kleklnul WD 800JB a GetDataBack mi nepomohl :( Pozadovany soubory stahl s nulovou delkou.
Nasel jsem program Filerecovery a ten vypada ze by to zvladl ale nejsem schopen najit novejsi verzi, ktera by povolila zachranu vic nez 10kB souboru :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já zase narazil na disk, kdy si majitel chtěl nainstalovat Linux, zapomenul na některé věci, blbě to nastavil a...bylo. GetDataBack jen vypisoval sektory, ze kterých nemůže nic dostat, Lost&Found našel jen rozsypaný čaj. Možná to bylo tím, že šlo o dema, nevím, oba programy mají dobrou pověst. Vypadalo to beznadějně, ale data jsme nakonec zachránili za pomoci freewarového Drive Rescue (zhruba 90%), některé přepsané adresáře už byly k nepoužití, ale to naštěstí šlo jen o nějaké prkotiny (systém + data, ke kterým ovšem má zálohy).
Disk nebyl poškozen mechanicky, ale byla přepsána MBR a na všech partišnách první FATka, u jedné i záložní kopie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz k článku:
Zkoušeli jste to čistě v PIO režimu? že se sekne celej komp natrvalo kvůli disku mi přijde trochu divný...

Jinak IBM ma takovou utilitu, sice to zlikviduje data na zasažených sektorech a musíte zhruba po 30 sektorech furt dokola spouštět opravu, ale pak disk v poho jede aniž by se musel low level formátovat nebo označit vadný sektory..

Seagate sux, tenhle článek to jen potvrzuje :-P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale autoři psali o Samsungu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdar lidi, pujde jeste obnovit adresar, ktery ma sice jeste zaznam v NTFS, ale hlasi to, ze ten zaznam prekrizenej, takze to nejde obnovit? Diky moc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohladili jste me po dusi :-)
Ono skutecne neni problem to udelat v Assembleru treba i na PC (filosofie x86 procesoru neni od Z80 tak vzdalena, to byste zvladli - spoustu jsem toho pro Z80 na Spectru kdysi napsal), ale videt stare dobre ZX Spectrum (i kdyz to na fotce neni original, vy pacholci - to uz je "padelek" :-)) od Amstradu...), jak zachranuje soucasny disk o kapacite pres 100GB, to je fakt PARADA!
Ja mam ZX Specter doma nekolik a vsechna funguji. Az na jedno, ktere jsem kanibalizoval v zajmu tech ostatnich.
Souhlasim se Zilogem, ze dnesni lepici, kteri se nazyvaji programatory to uz asi nepochopi...Cest vyjimkam.
Co se tyce toho vzruseni z toho, ze do neceho vidim a ze me to posloucha - Linux poskytne take dobry prozitek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

 
2 Petr: ten Drive rescue jsem taky objevil, ale nenasel jsem nikde verzi, ktera by mi soubor ulozila :(  nemuzes sem prosim hodil link, kde se to da stahnout nebo mi to prosim posli na mail  jirkak na seznam.cz
Diky moc
 
2 ostatni: Jo spektrum a jeho klony to byly casy.. se slzou v oku vzdy hledim na krabice na skrini.. to byla doba, kdy jeste do kompu nedelal kazdej tydyyt jako dneska!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To MH: Jakej padělek? Klon je to. Já mám takové dva (kromě originálu a dvou Didaktiků :-) Krom toho Amstrad firmu Sinclair koupil. Takže by se spíše dalo polemizovat o tom, že to je pokračovatel ...

Ad. Linux, naprostý souhlas. Zrovna dneska si hraju s Gentoo a to je jiný kafe, proti binárním distribucím, kde je vše připraveno a instalaci zvládne i poučený BU = běžný uživatel a nemusí být Franta (smajlík spokojeného úsměvu při pomyšlení na spoustu zážitků způsobených nepochopením a tápáním při instalaci).

To Zilog: Jo, jsem desynchronizovaný. (cygnus.speccy.cz) Konferenci jsem hrubě opomíjel, brzy to napravím.

Btw: největší připojený HDD se kterým jsem si na Speccy hrál měl jenom 40GB :-/ Bylo to IBM DTLA ... už je vyreklamovaný :-) Ted sice dávám přednost Westernům a Seagatům, ale i WD měl slavné série s poruchovostí nad 80%, takže si asi moc nevyberem. CD-R a DVD+-R to jistí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

teda koukam jak blazen, neco takoveho by me ani ve snu nenapadlo :)
kdyby slo bodovat napaditost, dal bych 10 z 10 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> asdf (at) 213.180.58.200
Hele nejses ty freeasdf z ykscetu?
> Tavvva
Tavvva napsal:
Pozor, at povolis jen ty srouby, ktere drzi elektroniku. Hlavne nesmis rozsrubovat kryt, ktery chrani plotny !!!! To bys ten disk pak mohl zahodit. Trida prasnosti ve tvem okoli je totiz tak vysoka, ze bys disky dnesnich kapacit zlikvidoval jen sejmutim krytu mimo specialni laborator.
Na nejakem serveru (je to asi 2 roky zpet) nejaky borec dokumentoval svuj vlastni (jednoduchy) postup, jak nahradit kryt disku (ano, ten, co zakryva plotny a hlavy) pruhlednym akrylatovym krytem, aby videl jak mu kmitaji hlavicky. A nedelal to v zadne specialni laboratori. Jo, a ten disk mu samozrejme normalne funguje nadale i s vymenenym (akrylatovym) krytem.
Ja ti do stare 486ky dam klidne i 120GB disk. Jde jen o to, ze musis dodrzet urcita pravidla pri tvorbe oddilu. A nebo nainstalovat Ontrack, coz moc nedoporucuju. Pokud se ti kouse POST, tak to vyresi alternativni jumperovani.
Ovsem ta pravidla mohou byt pro mnoho lidi dost omezujici, stejne tak, jako alternativni jumperovani, je-li vubec mozne (na jinych nez IBM discich jsem jej nevidel). Vyuzivat ze 120G disku 32G (po prejumperovani) neni buhvijake terno...
Pokud jde o kousani se BIOSu pri discich >32G anebo >64G, tak lepsi metodou je patchnout si BIOS (nebo si najit jiz patchnuty na netu), anebo, jak jsi rikal, bootovat z malinkateho disku a velky pouzivat jako sekundarni a v BIOSu ho uplne zadisablovat a nechat ho osahat az operacnim systemem. Toto reseni ma ale i nevyhody, a to:
- stare (male) disky jsou pomale a bootovani (i dalsi pristup k systemovym souborum) bude tedy citelne pomalejsi.
- vetsi hlucnost
- na muj vkus vysoka cena (ac je to proti veskere logice). Za 1,2 G disky dnes jeste porad maj tu drzost jejich majitele ci bazarnici chtit klidne 250 nebo dokonce az 350 Kc. Takove disky maji podle mne hodnotu tak sotva 50 Kc a pokud nekdo o dotycneho koupi neco drazsiho nez 1000 Kc, tak by mu jej mel nabidnout zadarmo jako pozornost podniku. Holt, ceska povaha se nezapre.
uplne novy hnusny zazitek mam s disky HITACHI o kterych se alespon na ruznych forech tvrdi, ze jsou spolehlivymi nasledniky disku IBM.
Mohl bys byt s tim hnusnym zazitkem konkretnejsi? Zajimalo by mne to, ponevadz provozuji doma celkem 7 disku IBM/Hitachi (rady 120GXP a novejsi. nejnovejsi je 160G HDS7225) a no problemo, ani sebemensi zavahani.
------
Co se tyce spolehlivosti disku, neznam spolehlivou znacku. S PC delam od 1987 kdy si za totace jeden kamos propasoval z Nemecka jedno XT-cko. Prvni HDD jsem mel v rukou v 1988-em a od te doby jsem jiz videl odejity ci blbnouci (bad block) disk kazde bezne prodavane znacky (nemluvim o serverovych SCSI discich, ty jsou "tak trochu jine kafe"), at uz to byli WD, Seagate, Maxtor, IBM, Samsung, Fujitsu, ci dnes jiz neexistujici znacky jako Conner, Quantum, Micropolis a co ja vim jake jeste. Seagatu jsem dal sanci v 1996-tem a s cipsetem Intel TX mi jistym specifickym zpusobem blbnul v jakemkoli vyssim modu nez PIO2 (nahazoval par bitu na jiste pozici v precteem sektoru na 1, ackoli na mediu byli 0, asi tak pri jednom precteni z 500). IBM jsou (az na nechvalne znamou serii DTLA 3070XX - ty odeslli snad temer vsechny co byli vyrobeny) podle mne excelentni, Seagate jsou docela OK, ale kamosovi odesla 80-ka Seagate asi pred rokem, a to tak, ze bez jedineho slova a totalne (asi po 3 tydnech od zakoupeni). Dostal sice po reklamaci novy, ale data nejaky patek oplakaval. Takze muj nazor je: budto nova rada IBM/Hitachi (120GXP a pozdejsi, nejlepe pak az 180GXP a pozdejsi), nebo nova rada Seagate (ne Barracuda V). kazdopadne ale radim jednoplotnove (kvuli teplote), podle mne je pravdepodobnost poruchy u jednoplotnovych disku podstatne nizsi nez u dvou- ci triplotnovych. Pokud v jednoplotnovem provedeni neni dostupna vase "vysnena" kapacita, tak dva jednoplotnove do RAIDu ale rozhodne ne dvouplotnovy! Ty topej (na muj vkus) hodne, a teplo je nejzakernejsi nepritel diskovych ploten.
Zalohovani by melo byt samozrejmosti v kazdem pripade, bez ohledu na znacku a charakteristiku disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Petr>> Pokud jde o Drive Rescue, tak to už se nedá nikde moc sehnat, protože už má pokračovatele ve formě komerční verze (která má samozřejmě omezení na 10kB neba tak nějak). Navíc Drive Rescue, pokud vím, umělo jen FATku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

-------> Klenot1.] Hehehe. A ses si tak jistej, ze mu ten disk dodnes spolehlive funguje?
Jestli ano, tak to musela byt nejaka mala sracka u ktere to nevadi. Sam jsem
s kolegy oteviral 4GB disk v beznem prostredi. Jistou dobu se zdal byt OK,
ale postupem casu zacala byt nektera mista nespolehliva a postupne pribyvaly
vadne bloky. Ten borec mohl mit stesti na prasnost a mozna i na technologii
toho disku. Ja sam uz to nikdy delat nebudu protoze je to risk!!! Rekni mi
uprimne, troufnes si rozdelat svuj disk? Ja ne! Proc si myslis, ze se mezera
spojujici netesnici kryty u disku kapacit radove kolem 2GB prelepovala
specialni hlinikovou folii s varovanim, ze po strzeni nemas narok na zaruku?
2.] Mozna delas s pocitaci od roku 87, ale jak vidim, vsemu rozhodne
nerozumis. Alternativni jumperovani rozhodne neni jen u disku IBM a uz vubec
to neznamena, ze tomu disku omezis kapacitu na 32GB nebo jinou hodnotu.
Alternativni jumperovani pouze zpusobi, ze se disk zacne hlasit jako mensi.
Neznamena to ale, ze zbyla kapacita disku neni dostupna. Pokud se pokusis
zaadresovat vyssi cylindry, tak jsou naprosto normalne citelne. Vetsina BIOSu
ma totiz rutiny na pristup napsane rozumne a neprovadeji se kontroly. Pokud
chces takovy disk zprovoznit na takto "postizenem" pocitaci, tak k tomuto
ucelu potrebujes budto software, ktery umi detekovat skutecnou kapacitu disku progresivni metodou nebo soft od vyrobce, ktery pozna kapacitu podle
identifikatoru, ktery z disku vycte. Progresivni metoda je zalozena na
postupnem prohledavani zbyleho prostoru pokusem o cteni z tohoto mista
(nemusi to byt jen cteni, jsou i spolehlivejsi metody pro "hloupe" BIOSy).
Operace by mela skoncit chybou pri cteni mimo skutecnou kapacitu.
Prohledavani pritom ruzne meni krok prirustku. Nebudu to dale rozvadet. Moje
utilitka jednodussi variantu teto detekce obsahuje.
3.] Ja se taky priklanim spis k update BIOSu, jenze z vlastni zkusenosti vim,
ze lidi si tak desku vzdycky dorypou a pak chteji pomoct. Proto to
nedoporucuju delat amaterum. Ani ja si obcas nejsem uplne jisty tim, ze
flashuju spravnou verzi na spravnou revizi desky. Zatim jsem se nastesti
nikdy neutnul.
4.] Stare disky jsou sice pomale, jenze bootovani operacniho systemu nevisi
jen na rychlosti disku. Hlavne u Windows je skoro jedno z ceho bootujete. Za
prve - alespon starsi Windows bootujou v rezimu PIO, coz hovori za vse. A za
druhe - pri bootovani cekame vetsinu casu na I/O operace hardwaru. Takze to
bootovani uz se zase o tolik neprotahne.
5.] K HITACHI. Jedna se o typ 7K250 - verze IDE ... 3x za sebou jsem ho
reklamoval. Poprve mi odesel hned za 2 dny. Hromada vadnych bloku a po
nekolika rebootech neslo cist ani z MBR. Kdyz jsem dostal jiny kus, tak Se
prozmenu vubec nenasel - mrtva elektronika. Potreti jsem si disk nechal hned
v prodejne vyzkouset a po zapnuti se ozval otresnej randal. Hlucnost dle
specifikace urcite nesplnoval. Myslim, ze by stejne casem odesel. Mozna jsem smolar, ale predsudky uz budu mit asi do smrti.
6.] TX a Seagate. Tech problemu s TX cipsetem je u Seagate vic. Jeden kamarad mel problem s 1.7GB Seagatem (tusim ze neUDMA) verze. Nevim uz presne co to bylo za problem. Buddto zlobil nebo se vubec nedetekoval. Reknu k tomu jen to. Seagate pod 20GB byly stejne dost velke smejdy. Ja jsem u techto mensich kapacit fandil jen QUANTUMu. Jejich disky byly sice dost hlucne, ale
spolehlive a hlavne na svou dobu strasne rychle. Uz Quantum 2.1GB daval na
MultiWord DMA asi 11MB/s, coz bylo tehdy opravdu dost. Dokonce i 3.4GB WD Caviary se pohybovaly jen kolem 4MB/s.
7.] Ohledne tech Barracud. Ja jen doufam, ze nemas pravdu. Protoze uz mam
dost dlouho nekolik techto disku v serverech a bojim bojim.
 

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle emulovat tento soft pod PC???????

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sinclair forever.

Proste je videt ze co bylo dobre pred 20 lety si stale svoji kvalitu
drzi. :-))

Poke^Patisoners

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo...

Stalo se mi to samý. Podle příznaků, co autoři píší, se jedná o vysypaná ložiska v hlavách. Měl jsem to samý se 120GB diskem.

Žádný ZX Spectrum jsem nepotřeboval. Stačil Linuxový program dd. Pak stačilo jen "vykopírovat" data ze souboru (image partitiony) a nepřišel jsem ani o jeden bit;-).

Kdy jsem naposledy zálohoval? Malý věci (projekty, dumpy databáze) denně, velký věci (filmy, mp3) jednou za týden. Jde o prioritu;-)

Hezký den;-)

PS.: To recovery mi trvalo 2 hodiny;-) Že jste ten disk nechali běžet 8 dní bych si tedy netroufnul... Ložiska se zahřejou a můžou se zadřít už na trvalo:-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mno,
 
ja mam starej dvougigovej WD disk, ktery kdyz se da do PC, tak se roztoci, je detekovan, nicmene hlavicky zacnou cvakat a nejde cist/zapisovat; s DivIDE u ZX neni problem, zajimave.
 
ZX Rulez forever
 
Logout of MB Maniax

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim poradte. WD 80BG JB, hlavicky jezdi od lozisek ke stredu plotny, nejedou az k okraji. Porad cvakaji sem a tam. BIOS ho nekdy nadetekuje, nekdy ne(vetsinou). Co s tim muze byt? Dekuji za kazdy napad, navrh. Preji pekny den.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tavva: ja mam 7K250 od vtedy co ho bolo mozne na SK kupit (3 dni som cakal kym mi ho dovezu z Rakuska) a nemam ziadne problemy - rychly, tichy, nehreje sa. Az na tie obcasne zvuky (na OC4UM nazvane "skrceni slepice") :-) ostava mi dufat ze nepride k nepredvidatelnej smrti :o

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tomXX: Čau ty žiješ? Dlho som ťa nevidel. Ako sa máš?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam asi väčší problém... Mne odišiel 80GB Maxtor s 8 MB cache, ktorý síce má trojročnú záruku (mám ho necelý rok) ale reklamovať ho nechcem, kým mi niekto na 100 % nepovie, že už mi s ním nik nepomôže (hlavne s tými dátami - ktoré nie sú až také cenné, aby som to poslal nejakým profíkom). Ono mi ho totižto ani neroztočí, len sa hreje elektronika... Skúšal som aj meniť elektroniku s identického disku, ale stále ho netočí... Kto mi môže v tomto pomôcť?? Ten disk kľudne obetujem, nech mám len tie dáta... danjel@pobox.sk

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam asi väčší problém... Mne odišiel 80GB Maxtor s 8 MB cache, ktorý síce má trojročnú záruku (mám ho necelý rok) ale reklamovať ho nechcem, kým mi niekto na 100 % nepovie, že už mi s ním nik nepomôže (hlavne s tými dátami - ktoré nie sú až také cenné, aby som to poslal nejakým profíkom). Ono mi ho totižto ani neroztočí, len sa hreje elektronika... Skúšal som aj meniť elektroniku s identického disku, ale stále ho netočí... Kto mi môže v tomto pomôcť?? Ten disk kľudne obetujem, nech mám len tie dáta... danjel@pobox.sk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozchodil jsem vetšinu disku podle sešítku 78ks stacil mi jen diskedit myslim ze hodně záleží na skušenostech a technice? To co popisuje te ze spektráčem umí disk edit asi tak 10let obnovu - kopírování sektoru po sektoru. Zatím 

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hergot to máte prďáckej ZX spectrum ! Se 128 ? KB paměti a vestavěným kazeťákem ! To byl v té době jen sen, já měl (a dodnes z nostalgie mám)  východoněmeckou kopii ZX spectra se 64KB s názvem Delta. No ale stejně to byla mašina !!! :-))) Vždyť to stálo v roce 1984 skoro 9000,-Kč a to byly ňáký prachy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

------> Niro
Chlape, kdybys poradne cetl, tak bys zjistil, ze se k tomuto reseni odhodlat museli! Vypada to, ze jsi asi jeste nemel v rukach skutecne fyzicky sesypanej disk. Diskedit je ti v takovem pripade na hovno. Jen by me zajimalo jakym diskeditem ty disky opravujes. A jake nejvetsi kapacity jsi tak uz opravil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je disk fyzicky sesipanej a netočí se nebo má utrženou hlavu tak ti nemomuze ani ZX disk editem z Norton Utilites

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Huh, zaujala me ta veta, kde se pise o ATA prikazech ... je mozne nekde najit seznam a popis tech prikazu, pripadne nejakou ucelenou literaturu o tom, jak to vlastne cele funguje ? Mam na mysli, jak jsou data na HDD usporadana + pristup k nim, protokoly apod ..
Diky Radek

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo a největší disk byl 80GB WD 7200ot Hlaška nelze zapisovat na medium disk je nepoužitelny. V tomto případe byl poškozenej MBR(Master Boot Record).Stačilo ho obnovit a disk makal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte někdo elektroniku k Seagate ST320414A?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to celé fajn , ale v dnešní době vidět někde fukční tudle mašinku to už se jen tak nevidí....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No mam takovy pocit, ze totez by zvladlo PCcko ci jakykoliv jiny pocitac, ktery ma tu smulu, ze je opatren IDE radicem, ATA prikazy jsou pokud vim vsude stejne :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No což vo to asi by to každé pc zmáklo, ale programování pro 32-bit výpočty system už je dorbek vetčí oříšek....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co tak pravidelne zalohovat data???
 
S pozdravom
www.fmg.sk

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me je divne, to ze na obrazovce vidim vice jak 32 znaku na radek. Pokud si dobre pamatuji tak ZX Spectrum umelo pouze 32 znaku na radek nebot melo rozliseni 256*192.
I ten font se me moc nezda. Pismo v ZXS bylo vysoke max 8 znaku.
Tak nevim jestli programator pri vytvareni utilitky pro zachranu HDD mel cas a chut si vyhravat i s inerface a dokonec tam pridat svisle a vodorovne lišty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co sa tyka sw, tak ozaj dobry je GetDataBack, ale iba ak mate poskodenu logicku strukturu (napr. aj v dosledku hw zlyhania), ale nemate vaznejsi hw problem, alebo sa k nemu este len schyluje... Kedze ale GDB nepodporuje diakritiku v nazvoch suborov, nielenze budete mat dosahane nazvy obnovenych suborov so znamienkami, ale niektore subory vam kvoli tomu nepojdu vobec obnovit (resp. az po ich premenovani priamo v programe, co moze by dost fuska). Ja som preto uspesne pouzil File Scavenger (www.quetek.com) - jediny, ktory dokazal to co GDB + spravne nazvy suborov. Podarilo sa mi niekde stiahnut starsiu verziu 2.0d na ktoru sa da najst aj crack, inac sa to prakticky neda pouzit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mam 120GB disk IBM 180GXP IC35L120AVV207-0, ktory mi nedetekuje ani BIOS, a funkcny disk Hitachi IC35L120AVV207-1. Jediny rozdiel je, ze IBM ma 2MB cache a Hitachi 8MB. Myslite, ze by som mohol vymenit elektroniku? Co sa moze najhorsie stat? Mozem tym nieco odpisat?

Ak by problem elektroniky nebol taky fatalny, existuje nejaky sw nastroj, ktory dokaze pracovat aj s diskom, ktory nebol detekovany biosom? napr. ten linuxovy dd funguje aj bez BIOSu ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Condor: ZX Spectrum má grafiku 256x192 pixelů, pokud si napíšeš program, který ti bude zobrazovat znaky do 6ti pixelů na šířku, není problém zobrazit 40 znaků + ty lišty po osmi pixelech každá. Font je podle toho vyšší než by měl být. Ostatně typický mikroprint funguje s 64mi znaky na řádek, kde znak je široký 4 pixely a vysoký 8 pixelů - mrkni na http://cygnus.speccy.cz/popis_mikroprint.php. V podstatě jediný problém je v tom, že výpis znaků, který není zarovnán přesně na byty ve video RAM je pomalejší a problematičtěji obarvitelný. 64 znakový mikroprint používá poloviny bytů, takže je sice pomalejší než klasický výpis, ale ne tak moc, jako třeba 6pixelový výpis na screenshotu. Na druhou stranu to co je na screenshotu je asi nejlepší kompromis mezi co největším počtem znaků a dobrou čitelností fontu.

Samozřejmě nevím jestli tahle věc není padělek. Ale jednak jsem si zcela jistý, že to provést lze a vím jak (sám jsem s harddisky u ZX Spectra experimentoval) a druhak ti dva, kteří to realizovali se zabývali docela dlouho vývojem hardwaru pro Spectrum, takže nepochybuju o tom, že si to nevymysleli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se lehko rekne: zalohovat data. Ale na co? Na CD? CD jsou moc male. Na DVD? U DVD se bojim ze za par mesicu, let (viz. Multidisky) mi data z DVD zmiznou. Paradoxne mi HDD pripada jako nejidealnejsi zalohovaci zarizeni..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

--------> Adamantium
No skoro s tebou chlape souhlasím .... i když zatím stále věřím, že na DVD se zálohovat dá, alespoň mínusový 4x Verbatimy jsou zatím hodné. Koupil jsem i plusové 4x Memorexy a taky zatím nezlobí. Uvidíme časem. Ale i ty Multidiscy neodcházejí údajně najednou ale postupně, tak je možné to kdyžtak co nejdřív přepálit na jiné médium. Multidisc je značka uplně na hovno ..... ti kokoti neumí vyrobit ani CDčka ....... koupil jsem spindly Multidisc 700MB a skoro všechny měly kolem 98 procent kapacity vadná místa. Posledních pár kusů jsem zkoušel pálit na 3 vypalovačkách a všude stejný výsledek. Možná jsem chytl blbou várku, ale víc než 50% jsem jich vyhodil. Prostě CD naplněný na full 700MB mám kakaový (většinou filmy). Nejhorší je na tom to, že jsem těm médiím věřil a přišel jsem na to, až jsem je napálil skoro všechny. Neměl jsem ve zvyku kontrolovat to co napálím. Teď už to budu dělat pokaždé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

------> Jako
Pokud se ti disk nedetekuje v BIOSu kvůli vadné elektronice, tak nemá smysl zkoušet to ani přes porty ....
 
 

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-------> Jako
Linuxový dd samozřejmě pracuje i s disky které nebyly "záměrně" detekovány v BIOSu.
Linuxové jádro na disk dokáže šahat přes portíky samo. Ten disk ale musí mít v pořádku elektroniku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen dodávám, že BIOS provádí detekci disku taky přes ony portíky .... a veškeré funkce, které BIOS zprostředkovává se transformují taky na komunikaci přes porty. Možná se může detekce disku BIOSem a linuxovým jádrem malinko lišit (například v časování), ale myslím si, že to zase nebude tak horké. Prostě pokud disk nenajde BIOS (a je to dostatečně "nový" BIOS, který stejný typ disku normálně detekuje), tak není šance se na něho "normálním" způsobem dostat ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

 
tento programcek by mal robit prave to co robi aj spectrum harddisk clonator, ale neskusal som ho:
 
HDD Regenerator - vid.   http://store3.esellerate.net/store/ProductInfo.aspx?StoreIDC=STR79361524...
 
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mam antivirovy program norton!jsou tam ruzne funkce jako treba vycisteni disku atd...znelo to lakave tak sjem to zkusil.Pocitac se restartoval a windows vubec nenajel.Obevila se takova modra obrazovka a po opetovne restartu se to porad opakuje!Disk nebyl detekovan ani v jinem pocitaci.Nevim co mam delat ale je divne aby disk nebyl funkci! Prosim poradte....predem dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznate nekdo www stranky,nejaky link kde je presne popsany nastaveni jumperu na hdd...pozor i na starsich!!dekuji!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím všechny
mám takový problém. Mám v počítači dva stejné disky ST3120827AS na jednom mam systém a na druhém všechny data. A z ničeho nic mi datový disk přestal fungovat. BIOS ho normálně najde aji Win XP ale nejde s ním nic dělat. Když ho chci otevřít napíše mi to " Struktura disku ne porušená a není čitelná". Při bootováni se mi spustí program CHDISK že je potřeba kontrola ale kontrola nejde a napíše to že tabulka MFT je poškozená. Mohli byste mi poradit jestli by to šlo nějak zprovoznit nebo aspon zachránit z toho data??? Předem děkuji

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

eZoMbik: Já bych nejdřív u Seagate zkusil najít nějaký jejich HD utility.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Klobuk dolu :) - jeden z clankov dokonale opisujucich pravy vyznam slova hacker.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vzhladom na to ze vyrabali kedysi MB02+ su to nauzajstni "hackeri" :)
OK, neviete ci sa da MB02+ este kupit? :) (spolu s prilozenou utilitkou teda :) )

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bravo
skvela prace, je radost cist,ze "zlate ceske rucicky (a mozecky)" jeste nevymrely
JM

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

nejestvuje tento software aj do PC ????? ;-) urcite ano... poprosil by som vsak o ten softare a linky k nemu ;-) nic proti ZX ved som na nom zacinal ale... ehm...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.