Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ZX spectrum zachraňuje data z poškozeného HDD!

Sinclair logo
Náhlé úmrtí v rodině není žádná sláva. Stejně tak, když náhle odejde do věčných lovišť pevný disk se všemi důležitými daty. Máme pro vás návod, jak zachránit data, která jsou s PC normálním způsobem neopravitelná. Věřte nebo ne, pomůže vám ZX spectrum!

Rádi bychom se s vámi podělili o zážitek a zkušenost, kterou nejspíš každý nezažije (a nikdo o ni určitě nestojí). Bylo parné letní odpoledne, když nás navždy opustil harddisk Samsung SP1614N (160 GB). Nikdo to nečekal a tak to bylo něco jako rána z čistého nebe. Do té doby disk fungoval zcela bez problémů. Ačkoliv naše dosavadní zkušenost s disky této značky byla velmi dobrá, nic netrvá věčně a u harddisků platí dvojnásob, že to "jednou přijde". Smutně jsme si vzpomněli na několik sloganů o zálohování dat a začali přemýšlet nad způsoby, jak zachránit data z "mrtvého" disku. Ačkoliv se HDD v BIOSu identifikoval, číst z něj bylo zhola nemožné - zuřivě klepal a skřípal. Zkoušeli jsme několik utilit na obnovu dat z poškozených disků (např. Easy Recovery od Ontracku, R-Studio apod.), nicméně jakmile software narazil na problémovou oblast, celý systém vytuhl a bylo po záchraně dat. Trochu zoufalým pokusem byla i výměna elektroniky ze stejného zdravého disku na nemocný. Bezúspěšně.

Už jsme to viděli velmi špatně - začali jsme se pídit po firmách specializujících se na obnovu dat z poškozených disků. V tom přišel další nápad - pokusit se vadný disk "naklonovat" na zdravý a recovery souborů provádět až na kopii na zdravém disku. Zkusili jsme DriveCopy od Powerquestu, DOSovský klonovač harddisků HDClone... všechno bylo marné - obě utility ztroskotaly při pokusu číst z disku. Všechno bylo marné. Námi testované utility měly snahu data číst, ale úspěšnost naklonování byla mizivá - podařilo se nakopírovat pouze zlomek sektorů od začátku disku. Teprve teď jsme si začali uvědomovat, co se asi s naším diskem stalo - dle výsledků to vypadalo na poškozenou hlavu nebo poškozené plotny.

ZX spectrum, řadič a pevný disk

Už jsme byli rozhodnutí zaslat disk firmě specializující se na obnovu dat z poškozených harddisků... a v ten okamžik opět vypluly vzpomínky na 80. a 90. léta, kdy jsme veškerý volný čas trávili u legendárního (a dnes raritního) počítače ZX Spectrum. V té době jsme (kromě zuřivého hraní her samozřejmě) vyráběli a prodávali diskový řadič MB-02+ (dodnes patrně nejlepší zařízení svého druhu). MB-02+ kromě jiného disponuje DMA obvodem a dvěma IDE porty (ty, které známe ze základních desek pro připojování harddisků a optických mechanik). Což takhle zkusit naklonovat vadný harddisk na zdravý na té nejnižší úrovni - na úrovni ATA příkazů. Za pokus to stálo... i na ZX Spectru.

Netrvalo dlouho a po 3 dnech nočního kódování v assembleru Z80 byla na světě utilita ZXCLONATOR, která nejprve nadetekuje připojená IDE zařízení a poté umožňuje kopírování harddisku, sektor za sektorem, z MASTER na SLAVE zařízení (v našem případě z nemocného disku na zdravý). Lze zadat LBA pozici (pomocí tří 16bitových čísel), od které chceme kopírování provádět a jakým směrem chceme postupovat (vzestupně / sestupně). Narazí-li ZXCLONATOR na vadnou oblast, lze ji rychle přeskočit o určitý počet sektorů. Ačkoliv to zpočátku vypadalo nepravděpodobně, ZX Spectrum za 8 dní překopíroval nemocný 160 GB harddisk na zdravý kousek. Otázkou už jen bylo, zdali zachráněná data byla čitelná. Nebyla.

ZX spectrum, screenshot obrazovky

Disk s překopírovanými daty se tvářil, jakoby na něm žádný file systém nikdy nebyl (původně NTFS). Teprve tehdy přišel ke slovu Ontrack s jeho Easy Recovery. Zkusili jsme pustit RAW recovery (obnova dat bez existujícího file systému). A za půl dne - světe div se - naprostá většina navždy ztracených souborů byla opět na světě. Bez ZX Spectra by se nám to nikdy nepodařilo.

Co z toho plyne? Možná existují specializované softwary na obnovu dat z poškozených harddisků, které nejsou přístupné běžným uživatelům. Možná existuje i jiné než naše retro-řešení (třeba zkusit napsat podobnou nízkoúrovňovou utilitu na PC - kolegovy i mé programátorské znalosti však končí u ZX Spectra a assembleru Zilog Z80). Možná by bylo snazší poslat disk firmě, pro niž je obnova dat z mrtvých harddisků chlebem. Bylo však vzrušující vidět v roce 2004 ZX Spectrum v akci - při činnosti, která na PC s dostupnými nástroji prostě možná nebyla!

Jako důkaz o tom, že se nejedná o aprílový žertík v srpnu přikládáme několik fotografií ze záchranné akce.

A kdy jste si naposled dělali zálohu dat vy?

Jan Kučera a Martin Blažek, 8BC

Pozn. Martin: Tentokrát opravdu nejde o žert, autoři se dušují, že data s tímto způsobem opravdu zachránili!

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ZX spectrum zachraňuje data z poškozeného HDD!

Sobota, 7 Únor 2009 - 11:31 | Anonym | nejestvuje tento software aj do PC ????? ;-)...
Úterý, 15 Červenec 2008 - 08:43 | Anonym | Bravo skvela prace, je radost cist,ze "zlate...
Pondělí, 5 Květen 2008 - 13:45 | Anonym | Vzhladom na to ze vyrabali kedysi MB02+ su to...
Sobota, 21 Červenec 2007 - 15:25 | Anonym | Klobuk dolu :) - jeden z clankov dokonale...
Středa, 10 Leden 2007 - 12:49 | Martin Bartoň | eZoMbik: Já bych nejdřív u Seagate zkusil najít...
Úterý, 9 Leden 2007 - 17:58 | Anonym | Zdravím všechny mám takový problém. Mám v...
Pondělí, 12 Prosinec 2005 - 06:59 | Anonym | Neznate nekdo www stranky,nejaky link kde je...
Úterý, 12 Duben 2005 - 19:54 | Anonym | mam antivirovy program norton!jsou tam ruzne...
Neděle, 19 Září 2004 - 23:36 | Anonym |   tento programcek by mal robit prave to...
Pondělí, 30 Srpen 2004 - 14:12 | Anonym | Jen dodávám, že BIOS provádí detekci disku taky...

Zobrazit diskusi